Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τα άρθρα που επιμελήθηκαν οι συνεργαζόμενοι αρθρογράφοι στο Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr
κάντε κλικ στην φωτό για επιλογή άρθρων συγκεκριμένου αρθρογράφου ή ΕΔΩ για όλα
Ο νεοσύστατος «Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου» αριθμεί αυτή την στιγμή 180 μέλη και φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική εξέλιξη της περιοχής μας, μέσα από εξωστρεφείς δράσεις, συνεργασίες και συνέργειες. Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Σωκράτης Κωστίκογλου αναλύει στην Χρύσα Σπαή τον λόγο ύπαρξης και τους στόχους του σωματείου. Ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός ακόμα εμπορικού συλλόγου στον Δήμο Αγρινίου; Πρώτα από όλα να κάνω ξεκάθαρο ότι τόσο εγώ, όσο…
- Κατά την βασιλεία του Μωάμεθ, το ελαφρύ ιππικό των ατάκτων, οι οποίοι ανταμείβονταν με τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα που συγκέντρωναν από τις επιδρομές , αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του οθωμανικού στρατού και αριθμούσε περί τους 50.000 άνδρες μουσουλμάνους και χριστιανούς. - Λαγουμιντζήδες λέγονταν αυτοί που έφτιαχναν τα λαγούμια, δηλαδή έσκαβαν ορύγματα. - Ο Σουλτάνος Μωάμεθ πέθανε σε ηλικία 49 ετών, πιθανόν από επιπλοκές που είχαν να κάνουν με την ποδάγρα του. - Οι σκέψεις του Μωάμεθ…
Είναι άξιο αναφοράς το σημαντικό έργο που επιτελεί ένας σύλλογος σε ένα μικρό χωριό του Ξηρομέρου και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηρομέρου «Ο Άγιος Ιωάννης» κος Γιάννης Παπούλιας σε μια συνάντηση με την Χρύσα Σπαή ξετυλίγει το κουβάρι των εκδηλώσεων και λοιπών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στον χωριό την τελευταία περίοδο. Μιλήστε μας λίγο για την εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου. Θα ξεκινήσω από λίγο πιο παλιά. Ο σύλλογος…
Με άρωμα τραγουδιών που ακούγονταν στις ταινίες του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου ο Κωνσταντίνος Σαμψών επενδύει το θεατρικό έργο της Ευτυχίας Πατσιαλού "Όπου λιμάνι και καημός" με το τραγούδι «Η αγάπη είναι θυσία». Σε ρυθμό καρσιλαμά και ζεϊμπέκικου, τραγουδισμένο με διάλογο ανδρός και γυναικός σίγουρα θα ξαναφέρει στην μνήμη των ακροατών αξέχαστες Ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή. Παραγωγή: Αύγουστος 2024 Μπορείτε να κατεβάσετε το τραγούδι απο ΕΔΩ Οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα…
Μερικές φορές η θετική διάθεση κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο που έχει πρόβλημα αξίζει να δημοσιοποιείται. Σήμερα Κυριακή 4/8/2024 πήγα με την οικογενειά μου στο Βαθυαβάλι Παλαίρου να απολαύσουμε το μπάνιο μας. Ολα καλά και όλα ωραία. Όταν όμως πήγαμε το μεσημέρι στο αυτοκίνητο για να φύγουμε διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν έπαιρνε μπρος, δείχνοντας οτι έχει πρόβλημα στην μπαταρία. Δύο επισκέπτες που παρευρίσκονταν στο χώρο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με το σπρώξιμο μπας και πάρει…
Μιά βιντεοσυνέντευξη με τους ιδρυτές της δισκογραφικής εταιρείας L.M.R. πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του site AitoloakarnaniaBEST.gr της ομάδας West Media Greece καθότι ένας εξ αυτών έλκει την καταγωγή του απο το Αγρίνιο. Συγκεκριμένα ο Στάθης Παπαδημητρίου ο Black Vybez και ο Fuji Latifudia μας ενημερώνουν γιατί και πως ξεκίνησαν την λειτουργία της εταιρείας L.M.R. (Landing Mind Records) που μέχρι στιγμής μετρά δυο χρόνια ζωής, ποιά είδη μουσικής πρωωθούν και τι πρέπει να περιμένει ενας…
Σας προσκαλούμε σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και την παράδοση, μέσα από το βίντεο που καταγράψαμε στο μαγευτικό δρώμενο "Οι Γυναίκες του Βάλτου". Παρουσίαση Πολιτιστική Στέγη Λεπενούς. Οι Γυναίκες του Βάλτου:Οι γυναίκες του βάλτου, σκληραγωγημένες από τις δυσκολίες της ζωής, αποτελούν την καρδιά του χωριού. Με τα χέρια τους καλλιεργούν τη γη, φροντίζουν τα ζώα και δημιουργούν χειροποίητα αριστουργήματα. Οι ιστορίες τους, γεμάτες χιούμορ, συγκίνηση και σοφία, μας μεταφέρουν σε μια εποχή…
- Για την τύχη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δεν υπάρχουν στοιχεία, γιατί δεν βρέθηκε το πτώμα του. - Ο ιστορικός Δούκας αναφέρει ότι ο σουλτάνος Μωάμεθ κάλεσε τον Βυζαντινό αξιοματούχο Μέγα Δούκα Λουκά Νοταρά και απαίτησε να μάθει γιατί ο αυτοκράτορας δεν του είχε παραδώσει την πόλη, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της. - Ο σουλτάνος Μωάμεθ διέταξε να διατηρηθούν οι απεικονίσεις των "μορφών των αγγέλων στην Αγία Σοφία". - Οι οθωμανοί δεν άλλαξαν ούτε το όνομα του οικοδομήματος,…
- Το έτος 1430 η Σερβία έγινε φόρου υποτελής στους Οθωμανούς και ο Σέρβος δεσπότης Γεώργιος Βράνκοβιτς άρχισε να καταβάλει φόρο και η κόρη του η Μάρα παντρεύτηκε τον Μουράτ. - Ανάμεσα στα πιό σοβαρά ζητήματα που χώριζαν τις δύο εκκλησίες Ανατολική και Δυτική κατά τον 15ο αιώνα, ήταν η χρήση του ενζύμου ή του άζυμου άρτου στο μυστήριο της Θείας κοινωνίας, το λατινικό δόγμα περί καθαρτηρίου, που δεν το δεχόταν οι ορθόδοξοι και το θέμα της πρωτοκαθεδρίας του Πάπα. - Ο Δημήτριος Παλαιολόγος το έτος…
- Τό έτος 1413 ο Ορχάν έφτασε στη Θεσσαλονίκη με προτροπή του αυτοκράτορα Μανουήλ, που ήλπιζε να αποσπάσει την προσοχή του πρίγκηπα Μουσά απο τη Σερβία. - Ο στέφανος Ζαζάρεβιτς ηγεμόνας της Σερβίας κάλεσε τον πρίγκηπα Μωάμεθ να συνταχθεί μαζί του σε μιά απο κοινού εκστρατεία εναντίον του Μουσά και ο Μανουήλ πήρε το μέρος του Μωάμεθ, παρέχοντας του αφ'ενός πλοία που θα μετέφεραν αυτόν και τους άνδρες του για άλλη μιά φορά στη Ρούμελη και αφ'ετέρου στρατιωτικές ενισχύσεις. - Ο σεϊχης Μπεντρεντίν…
- Οι οθωμανοί έκαναν συμμαχία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου όταν το 1346 ο Ορχάν σε μια θαυμάσια τελετή παντρεύτηκε την κορη του Ιωάννη ΣΤ' Κατακουζηνού. - Ο Ιωάννης επίσης όταν χρειάστηκε να επικαλεσθεί τη βοήθεια του Ουμούρ Μπέη, του προσέφερε μια απο τις κόρες του. - Ο Ιωάννης Παλαιολόγος φιλοδοξώντας να ενώσει τις Βυζαντινές και Οθωμανικές περιοχές, πάντρεψε την κόρη του Ειρήνη με τον Χαλήλ, τον γιό του Ορχάν. - Το 1391 ο Βαγιαζήτ κάλεσε τους υποτελείς του Στέφανο Λεξάρεβιτς της Σερβίας…
- ΣΗΜΕΡΑ, ως άτομα, ως πολίτες, ως μέλη μιας κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε, βρισκόμαστε φάτσα με μία πραγματικότητα οικτρή που έχει παγιωθεί ανάμεσά μας και συμβιβαστήκαμε με αυτήν, δυστυχώς. Είναι δεδομένο πλέον πως περάσαμε μία 15ετία οικονομικής κρίσης κι εξαθλίωσης, τα χρόνια των μνημονίων μαζί με τα χρόνια του covid19 και της απομόνωσής μας. Όμως πάντα, μία τέτοια οικονομική κρίση διαρκείας, φέρνει αναπόφευκτα και ανθρωπιστική κρίση, κρίση αξιών και συναισθημάτων. Τα οποία ξεθωριάζουν…
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Βλαχερνών» Ελαιόφυτο-Τριαντέικα Αγρινίου, διοργάνωσε με επιτυχία το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 τις προαγωγικές εξετάσεις έγχρωμων ζωνών των αθλητών kick boxing του συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελαιοφύτου, έξω από τα γραφεία του συλλόγου με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και κόσμου. Η Χρύσα Σπαή και το AitoloakarnaniaBEST.gr ήταν εκεί και μίλησε με τους διοργανωτές. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία Βλαχερνών» κος Παναγιώτης Αποστόλου μας…
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ξαναγράψει λίγο παλιότερα σχετικό άρθρο, όταν ο δημοσιογράφος-ερευνητής σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού Μάκης Εξαρχόπουλος ανέδειξε το ιστορικό θέμα της πορείας των Εξοδιτών τού Μεσολογγίου. Τώρα τον συναντήσαμε στο Θέρμο μαζί με τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη κατά τη διάρκεια του «ρεπεράζ» (επιλογή χώρων γυρίσματος) για τη σειρά ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί τους φέρνοντας στην επιφάνεια νέα στοιχεία για το θέμα αυτό. Η Χρύσα Σπαή με τον…
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ξεκίνησε η 1η μέρα του 4ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου, που φέτος πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου στην περιοχή του Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται παράλληλα με την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Λυκείου. Για τον λόγω αυτό αρχικά μίλησαν για την ιστορία του σχολείου ο τωρινός Δ/ντής κος Λίνος Υφαντής καθώς και πολλοί καθηγητές. Επίσης εγκαινιάσθηκε και εκθεσιακός χώρος με φωτογραφίες απο…
Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου. Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλιοπωλείο PLANUS ήταν εκεί για να διακοσμήσει τη πρόσοψη του παλιού πέτρινου κτιρίου με μια πλούσια συλλογή έργων από Αιτωλοακαρνάνες…
Ένα αξιόλογο βίντεο προβολής της πόλης του Αγρινίου ανέβηκε στο κανάλι youtube CVL (Greek Village Life) Αγαπητοί θεατές του καναλιού μας, σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθείτε και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε το Αγρίνιο.Την πόλη, που γεννηθήκαμε. Το υδάτινο στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά του Αγρινίου.Σας προτρέπουμε να εξερευνήσετε την πόλη μας, να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους της…
Μια πολύ ωραία παράσταση με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, είχαν την ευκαιρία οι ‘’τυχεροί’’ θεατές να παρακολουθήσουν την περασμένη Τετάρτη 22/5 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, με τίτλο ‘’Την… Κάναμε Λαχείο!’’ Η παράσταση ανέβηκε από το Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα και οι θεατές το διασκέδασαν με την καρδιά τους, καθώς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σύγχρονη κωμωδία, βγαλμένη από τα σπλάχνα του νεοέλληνα με πολύ κέφι και μπρίο. Να σημειωθεί πως όλα τα έσοδα…
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 17 Μαϊου 2024 στο Αγρίνιο ή 1η προφεστιβαλική εκδήλωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου "Οι Μονόλογοι της Λήδας". Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση, συγκεκριμένα στο Cafe de Flore στον πεζόδρομο Σαλάκου, όπου προβλήθηκαν μερικές απο τις ταινίες που δεν θα προβληθούν στο κανονικό φεστιβάλ. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Αμερικανίδα συγγραφέας, σκηνοθέτης & καθηγητής κινηματογράφου Andrea Eis καθότι προβλήθηκε και η μικρού μήκους…
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα γυρίσματα της ταινίας "Evil Presence 3" των αδελφών Γιώργου και Ανδρέα Μπαϊρακτάρη στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου με τους παλιούς αλλά και νέους χαρακτήρες. Το Αγρινιώτικο σινεφιλ κοινό χειροκρότησε θερμά την ταινία "Evil Presence 2" των αδελφών Γιώργου και Ανδρέα Μπαϊρακτάρη που προβλήθηκε στο ΕΛΛΗΝΙΣ (15/9/2022) και στο ΑΝΕΣΙΣ (2/12/2022). Ωστόσο το ενδιαφέρων του κοινού για την δουλειά αυτή, τους έδωσε το ερέθισμα για την δημιουργία και νέας ταινίας…
- Τοn Bασίλειο απο την Kαισαρεία τον έκαναν Άι Βασίλη και Μέγα, η γεναιoδωρία του και η φιλανθρωπία του. Όντως ο άνθρωπος αυτός μια ζωή μοίραζε δώρα, τα οποία έπαιρνε από τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς. Αγαπούσε δε πάρα πολύ τα παιδιά. Για αυτό και καθιερώθηκε σαν ο Άγιος που φέρνει δώρα την πρωτοχρονιά στα παιδιά. Γιατί όμως να τον ντύνουμε σαν το Santa Claus που έρχεται απο την Φιλανδία; - Σύγχρονοι ιστορικοί αρχισαν να αποκωδικοποιούν τα ημερολόγια των αρχιτεκτόνων και να…
Οδοιπορικό στο Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη Στην αγκαλιά της σιωπής, όπου η φύση ψιθυρίζει μυστικά στον άνεμο, έζησε πριν από 742 χρόνια ένας Άγιος Άνθρωπος. Μακριά από την κοσμική ματαιότητα είχε βρει καταφύγιο στην ερημιά, αγκαλιά με την προσευχή και την απλότητα. Σε μια σπηλιά στα Όρη του Βάλτου στην Καλάνα στέγασε μια ζωή, αφιερωμένη στην πνευματική αναζήτηση. Εκεί αγιογραφούσε, μελετούσε τις Γραφές ψάλλοντας ύμνους δοξολογίας στον Θεό. Η νηστεία και η λιτότητα σημάδευαν τις μέρες…
- ΜΕΧΡΙ τις ευρωεκλογές ούτε μήνας δε μας χωρίζει και όμως για την οικτρή εσωτερική πραγματικότητα δεν ασχολούμαστε! Εκεί που ο κλοιός γύρω από το έγκλημα των Τεμπών, όσο περνούσαν οι μέρες έσφιγγε πιο πολύ, η ακρίβεια και άλλα κοινωνικά θέματα βρίσκονταν στην επικαιρότητα, νά σου και "σκάνε" όλα μαζί τα εξωτερικά μας! Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, φιέστα Ράμα στη Αθήνα και το σκέτο Μακεδονία απ' τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας! Και τα κανάλια πήραν "φωτιά"! Ο ένας το "μακρύ"…
Το τραγούδι «Άτιμη Καρδιά» αναφέρεται στο δίλημμα που λίγο πολύ, όλους μας έχει απασχολήσει κάποτε στην ζωή μας. Αν πρέπει ν’ ακολουθήσουμε την καρδιά ή τη λογική, γιατί τις περισσότερες φορές αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκαν πολλοί στοχαστές, σοφοί, διανοούμενοι, φιλόσοφοι, και πολλές ως τώρα απόψεις έχουν ακουστεί. Εδώ έχουμε την άποψη του Ανδρέα Μουντούρη (Λογοτέχνης, Ποιητής, Στιχουργός) ο οποίος έγραψε τους στίχους που μελοποίησε ο Κωνσταντίνος Σαμψών…
Νέοι στο Χωριό: Η Απίστευτη Ιστορία του Κώστα και της Άννας που Άλλαξαν Ζωή. Σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, το Γολέμι Ναυπακτίας, με μόλις 4-5 κατοίκους, ζει ένα όνειρο. Ο Κώστας και η Άννα, δύο νέοι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα, άφησαν πίσω τους τους ρυθμούς της μεγαλούπολης για να αγκαλιάσουν μια ήρεμη ζωή στην ύπαιθρο. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Η Αθήνα, με τα φώτα της, τις ευκαιρίες και την έντονη νυχτερινή ζωή, αποτελούσε γνώριμο τοπίο για τον Κώστα. Η Άννα, αν και…
Ο Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης και η Σημασία του Φιλελληνισμού για ένα Βιώσιμο Μέλλον Συνεχίζοντας την εποικοδομητική συζήτηση με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Δρ. Βασίλη Κατσικιώτη, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, εστιάζουμε στη διαχρονική αξία του Φιλελληνισμού και στον δυναμικό του ρόλο για την υλοποίηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ο Φιλελληνισμός, η αγάπη και ο σεβασμός προς την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, αποτελεί μια διαχρονική αξία με ολοένα αυξανόμενη σημασία. Η ακμάζουσα Φιλελληνική…
Το κλασικό έργο «Γυάλινος Κόσμος» τους Τένεσι Ουίλιαμς, παρουσίασαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου την Δευτέρα 15/4/2024 στα πλαίσια του 12ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου αυτή την περίοδο. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον σκηνοθέτη της παράστασης κον Δημήτρη Σιούντα. Κύριε Σιούντα, μιλήστε μας λίγο για το έργο που ανεβάσατε σήμερα εδώ στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου; Το έργο είναι Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Ένα…
Βρεθήκαμε στο χώρο που γινόταν οι τελευταίες πρόβες της παράστασης «Την… κάναμε λαχείο» από τα μέλη του «Ανοικτού Θεάτρου Αγρινίου» και μιλήσαμε με τον κ. Λάζαρο Τσόλκα, πρόεδρο του συλλόγου και δημιουργό της παράστασης. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή Κύριε Τσόλκα μιλήστε μας λίγο για τις πρόβες της παράστασης. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο για τις πρόβες μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι.Υπάρχει πολύ αισιοδοξία και πολύ κέφι στην ομάδα και πιστεύω ότι θα πάνε πάρα πολύ καλά οι…
Ο Γιώργος Λουριδάς είναι Σκηνοθέτης Θεάτρου, Κινηματογράφου και καθηγητής κινηματογράφου, με πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πτυχίο Κινηματογράφου από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και σπουδές στο Université de Picardie Jules Verne, της Αμιένης. Το 2020 ίδρυσε στο Αγρίνιο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι Μονόλογοι της Λήδας. Ο στόχος του είναι να κατακτήσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε Πολιτισμό και Παιδεία. Σε μία…
- ΤΙΣ είχαμε συνηθίσει κατά την περίοδο του covid 19, τώρα άλλες δύο δημιουργήθηκαν και ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα: Η μία για καταγγελίες από κακοποιημένες γυναίκες, αντί να πηγαίνουν στα Αστυνομικά Τμήματα και να σκοτώνονται στα "πλατύσκαλα" (έτσι το είπε και ο Μητσοτάκης), η δε άλλη για το γνωστό μας bullying στα σχολεία, την παραβατικότητα και τις συμμορίες ανηλίκων, εντός κι εκτός προαυλίων. Νομίζοντας εκεί στην κυβέρνηση πως, με αυτόν τον τρόπο θα λύσουν και τα δύο αυτά προβλήματα της εποχής…
Μια ομάδα που δημιουργήθηκε την εποχή της Καραντίνας, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της να βγαίνουν έξω, να ασχολούνται με το χόμπι της φωτογραφίας, αναδεικνύοντας ομορφιές της Αιτωλοακαρνανίας. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με την κ. Όλγα Καρβελά η οποία ξεκίνησε την ομάδα μαζί με μαθητές της, μιας και είναι καθηγήτρια Αγγλικών. Κα Καρβελά, πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε την ομάδα. Λόγω της καραντίνας, έπρεπε να βρούμε κάποιους τρόπους να βγαίνουμε έξω και να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα.…
- Οι συνεχείς επιμειξίες και οι αδιάκοπες μετακινήσεις δημιούργησαν σε τούτον τον τόπο μιά ενιαία εθνότητα, τους Νεοέλληνες, που είναι λάθος να τους συγχέουμε με τους αρχαίους Έλληνες. Φυσικά κάποιοι είναι και απόγονοι εκείνων, αλλά σίγουρα αποτελούν μειοψηφία. - Ο Αλέξανδρος Πάλλης, ποιητής και λόγιος (1851-1935) σε ενα γράμμα του προς τον ... Αποστολόπουλο, που δημοσιεύτηκε το 1907 στην Αλβανική εφημερίδα "Σκιπερία" έγραφε: Είναι χρόνια τώρα που έχω την ιδέα - κι ένα ταξίδι πού έκανα πέρσι ως…
Η γνωστή ηθοποιός Αθηνά Ζώτου θα παίξει στο Δη.Πε.Θε. Αγρινίου τον θεατρικό μονόλογο «Το καμαρίνι» του Παναγιώτη Αράπη που απέσπασε το 1ο Bραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικών Μονολόγων. Για την συνεργασία της αυτή μίλησε με την Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες μας. Αθηνά πες μας μερικά πράγματα για την παράσταση αυτή; Κατ αρχάς ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για τον χρόνο σας και τη διάθεση που είστε κοντά μου. Εγώ "παίζω" το 1ο βραβείο του διαγωνισμού των θεατρικών μονολόγων που…
- Ο Κολοκοτρώνης μάταια προσπαθούσε να πείσει χριστιανούς και μουσουλμάνους κατά την επανάσταση ότι ο πόλεμος δεν γίνεται μεταξύ οπαδών των δύο θρησκειών, αλλά μεταξύ κατακτημένων. - Οι οπλαρχηγοί της Ελληνικής επανάστασης ήταν δίγλωσσοι κατ' ανάγκην. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα παλικάρια τους, που ήταν ανάκατα Έλληνες και Αρβανίτες. - Η συμπολιτεία του Σουλίου ήταν ενωμένα χωριά, που τηρουμένων των ιστορικών γεωγραφικών και πολιτιστικών αναλογιών θα μπορούσαν και σήμερα να…
Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος - ΟΧΙ, εμένα σήμερα δε με ανακουφίζει, ως Έλληνα πολίτη, το "χρόνια πολλά", δεν το αξίζω να "κορδώνομαι" και να τό "παίζω" ελεύθερος! Δέος και σεβασμό στους προγόνους που έχυσαν το αίμα τους για εμένα σε όλους τους πολέμους και τους αγώνες τους, ναι, αισθάνομαι! Σκέπτομαι και λέω στον εαυτό μου: Εσύ, εσύ, τι έκανες στη ζωή σου για το μέλλον αυτής της χώρας;; Τι πατρίδα παραδίδεις στα παιδιά σου, στη νέα γενιά, που φεύγει για άλλες, ξένες, πατρίδες για δουλειά κι…
Ο Βασίλης Καραμάνης είναι αριστούχος της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ Αθήνας, κατέχει πτυχίο Β. αναισθησιολόγου, με επιμορφώσεις στο management δημοσίων σχέσεων και υπηρεσιών υγείας και στον σχεδιασμό προγραμμάτων ιατρικής πρόληψης. Επαγγελματικά είναι διασώστης του ΕΚΑΒ από το 2006 με προηγούμενη μακρά πορεία σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πολλές φορές με θέσεις ευθύνης. Επίσης είναι εκπαιδευτής στο ΔΙΕΚ Αγρινίου, μέλος της ομάδας εργασίας της πολιτικής προστασίας για έκτακτες…
Αποκριάτικο γλέντι στην Αμφιλοχία: Η Γωγώ Τσαμπά και η ορχήστρα της έβαλαν φωτιά στην πλατεία! Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, η Αμφιλοχία πλημμύρισε από κέφι και χορό στο αποκριάτικο γλέντι που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία. Η ορχήστρα, με την Γωγώ Τσαμπά στο τραγούδι, τον Νεκτάριο Κοκκώνη στο κλαρίνο, τον Κώστα Τσιγαρίδα στην κιθάρα, τον Γιώργο Καλύβα στα ντράμς και τον Γιώργο Νιάρο στα πλήκτρα, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα ξεφαντώματος που παρέσυρε όλους τους παρευρισκόμενους. Πλήθος κόσμου…
Σάββατο μεσημέρι και βρεθήκαμε στο Δημοτικό Πάρκο με μέλη του Ανοικτού Θεάτρου Αγρινίου, να κάνουν πρόβα για τη νέα τους θεατρική παράσταση που ετοιμάζουν με τίτλο «Την κάναμε λαχείο…». Είναι μια σύγχρονη κωμωδία που υπόσχεται πολύ γέλιο, σάτιρα αλλά και λίγο προβληματισμό, όπως μας δήλωσαν οι συντελεστές της. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τους συντελεστές της παράστασης, αποκλειστικά για τους αναγνώστες μας. Η κυρία Ζέτα Ξαξίρη μας δήλωσε: Εγώ παίζω το ρόλο της Ελπίδας. Είμαι η γυναίκα του Άγγελου…
- Ένας ηλίθιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ηλίθιος, γιατί αν το καταλάβαινε δεν θα ήταν ηλίθιος. - Γύρω στο 1350 ο Δεσπότης του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνός για να πυκνώσει τον πληθυσμό της Πελοποννήσου, που είχε αραιώσει πάρα πολύ απο τις πειρατικές επιδρομές, μετέφερε εκεί απο την Αλβανία δέκα χιλιάδες οικογένειες και τις διέσπειρε στην ύπαιθρο για να καλλιεργούν τα εγκαταλλειμένα χωράφια. - Κατά την Ελληνική επανάσταση, τους Τούρκους τελικά δεν τους νίκησαν οι Έλληνες, δηλαδή…
- Η έννοια Κράτος είναι έννοια νομική, η έννοια Έθνος είναι πολιτιστική και η έννοια Χώρα είναι γεωγραφική. - Χρειάζεται να ανέβεις πολύ ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι. (το είπε ο άνθρωπος που έκανε ελεύθερη πτώση απο την στρατόσφαιρα στο τέλος του 2013). - Οι νότιοι Αλβανοί, οι Τόσκηδες, απο τους οποίους κατάγονται και οι Έλληνες Αρβανίτες, είναι μιά πανσπερμία λαών, ανάμεσα στους οποίους ασφαλώς υπάρχουν και "γνήσιοι" απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, που κατοικούσαν στις ελληνικές…
Το πολύ επίκαιρο και σημαντικό κοινωνικό θέμα που αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας και της καραντίνας στη ζωή των Ελλήνων, συζητήσαμε με τον Ψυχολόγο, κ. Χρήστο Ζερβόπουλο. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την επιστήμη της ψυχολογίας εκπληρώνοντας ένα παιδικό του όνειρο αν και εν πρώτοις σπούδασε Ωκεανογραφία. Διατηρεί γραφείο στην πόλη του Αγρινίου και δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει στις ερωτήσεις της κ. Χρύσας Σπαή για τους αναγνώστες του AitoloakarnaniaBest.gr Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να σπουδάσετε…
- Οι Έλληνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ πως είναι Έλληνες και θα ήξεραν μόνο πως είναι Ρωμιοί, αν δεν μεσολαβούσαν τα 400 χρόνια της Τούρκικης κατοχής. - Κανείς δεν ξέρει ποιά είναι τα πραγματικά σύνορα της Ελλάδος, διότι δεν υπήρχαν τέτοια σύνορα πριν από το 1830. Υπήρχαν μόνο Έλληνες διάσπαρτοι δώθε κείθε μέσα στο μεγάλο κόσμο και κυρίως στα Βαλκάνια. Φυσικά και στην Ελλάδα, αν και οι καλύτεροι Έλληνες ήταν πάντα αυτοί της διασποράς. - Η Άννα, η μητέρα του νόμιμου αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου…
- Το Δωδεκάθεο είναι η μόνη θρησκεία που δεν έχει ιερά κείμενα. - Στούς αρχαίους Έλληνες η Ιλιάδα και η Οδύσεια λειτουργούσαν σαν ιερά κείμενα. Και τι ωραία που θα ήταν εάν σε τούτο τον βασανισμένο καιρό τα ιερά κείμενα να τα έγραφαν φιλόσοφοι και ποιητές και όχι προφήτες και ευαγγελιστές. - Ο Κάρολος Α' της Ισπανίας τα έβαλε με όλους και όλους για όλα στην προσπάθειά του να γίνει κοσμοκράτορας. Και αφού δεν τα κατάφερε, το 1556 κλείνεται σε μοναστήρι και τελειώνει το βίο του σαν καλόγερος δυο…
Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου είχαμε την χαρά να απολαύσουμε στο Δη.Πε.Θε Αγρινίου μια μοναδική συναυλία του κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη με παρουσία και της ερμηνεύτριας Μαρίας Φιρλίγκου. Το Aitoloakarnaniabest.gr ήταν εκεί και εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον ίδιο για τους αναγνώστες μας. Καλώς ήρθατε στην Αιτωλοακαρνανία και στην πόλη μας! Καλώς σας βρήκα! Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στο Αγρίνιο μετά από αρκετά χρόνια. Πόσα χρόνια βρίσκεστε στο χώρο; Στον χώρο αυτό επαγγελματικά είμαι περίπου 30…
Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος – ΟΙ ΝΕΥΡΩΝΕΣ του ανθρώπινου εγκεφάλου και οι συνδέσεις αυτών (συνάψεις) μοιάζουν – λένε οι επιστήμονες – με τους Γαλαξίες και το Σύμπαν! Δηλαδή, συμπεραίνω εγώ τώρα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος (το μυαλό μας δηλαδή) είναι ένα μικρό Σύμπαν! Με μοναδική διαφορά πως, ενώ στο Σύμπαν όλα λειτουργούν άψογα κι αρμονικά και σύμφωνα με τους δικούς του νόμους, στους ανθρώπινους εγκεφάλους (μικρά Σύμπαντα) όχι! Γιατί υπάρχει η σκέψη! Η οποία (σκέψη) είναι διαφορετική από άνθρωπο…
- Όσο πιο φουκαράς είσαι, τόσο πιό υπερήφανος νοιώθεις για τους προγόνους σου. (Β. Ραφαηλίδης) - Η Ισλανδία ανακαλύφθηκε το έτος 861 μ.χ. από τους Νορβηγούς. Μέχρι τότε δεν υπήρχε στο χάρτη. - Στην Ισλανδία η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι 0 και το καλοκαίρι 11,5 βαθμοί Κελσίου. - Ισλανδία σημαίνει χώρα των πάγων. - Γκολφ Στρήμ είναι το θαυματουργό θαλάσσιο ρέυμα, που διατρέχει τον Ατλαντικό Ωκεανό και κάνει κάπως ήπιο το κλίμα των βόρειων χωρών που περιβρέχει. - Μέχρι που να μας το πούν οι…
Στο πανέμορφο ορεινό χωριό Κρυονέρια Αιτωλοακαρνανίας, η κυρά Κούλα μας υποδέχθηκε με ένα θερμό χαμόγελο και ανοιχτές αγκάλες στο σπιτικό της, προσφέροντας μας μια αξέχαστη εμπειρία. Η αύρα του παρελθόντος ενέπνεε τον χώρο, ενώ η κυρά Κούλα άρχισε να μαγειρεύει μια παραδοσιακή μακαρονόπιτα, χρησιμοποιώντας τα ντόπια υλικά που είχαν στη διάθεσή τους παλιότερα. Καθώς εργαζόταν πάνω στην πίτα, μας μετέφερε στο παρελθόν, μοιραζόμενη ιστορίες για τη ζωή στο χωριό παλιότερα. Θυμόταν τις δύσκολες…
- ΗΡΘΕ το πλήρωμα του χρόνου, έστω και με καθυστέρηση, για ν' ασχοληθούμε με τα παιδιά και τα δικαιώματα των παιδιών;; Εδώ στην Ελλάδα εννοώ που είμαστε πολύ πίσω σε θέματα, τα οποία είναι λυμένα προ πολλού στα πολιτισμένα κράτη. Και τούτο, γιατί ήρθε στο προσκήνιο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία τους! Δηλαδή, φαρισσαϊσμός! Τη ίδια στιγμή μάλιστα που τα δικαιώματα όλων των παιδιών σήμερα ποδοπατούνται ανελέητα απ' όλους. Την ίδια στιγμή που, μέσα από "συμμορίες ανηλίκων" ή κατά…
- ΟΧΙ μόνο για εμάς εδώ στην Ελλάδα αλλά και για τον πλανήτη ολόκληρο. Από το σεισμό των 7,6 Rixter στην Ιαπωνία και τη φωτιά σε αεροσκάφος με 379 επιβάτες σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, αν περάσουμε στα δυσάρεστα των δύο πολέμων, στη Γάζα και την Ουκρανία, όπου δε σεβάστηκαν ούτε τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, τότε "δένει" και η διαπίστωση του τίτλου τούτης της ανάρτησης... - ΟΣΟ για τη δική μας χώρα, τι παραπάνω μπορεί να γραφτεί, απ' όσα ζούσαμε το 2023. Για να φανεί όμως, ότι κι εδώ δεν ξεκίνησε…
Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Τρίκλινο στην Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την παράδοση και τον πολιτισμό τους με μια ξεχωριστή εκδήλωση: τη Γιορτή Τσιγαρίδας. Οι συμμετέχοντες προερχόντουσαν όχι μόνο από το ίδιο το Τρίκλινο, αλλά και από γύρω χωριά, δημιουργώντας ένα κλίμα αλληλεγγύης και κοινότητας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση και η απόλαυση της τσιγαρίδας, ενός παραδοσιακού τοπικού εδέσματος που…
Μουσική γέμισαν οι πλατείες και οι πεζόδρομοι της πόλης του Αγρινίου στις 30 Δεκεμβρίου 2023. Μία εκδήλωση χαράς στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου για καλό σκοπό. Σε κάθε σημείο βρισκόταν κουμπαράδες όλων των ειδικών σχολείων της πόλης μας με την ευχή να γεμίσουν! Αποτυπώσαμε μερικά στιγμιότυπα στο βίντεο που ακολουθεί: Πλατεία Καραπανέϊκα - 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου «BENIKΩ», ‘Έντεχνο Ελληνικό Ροκ Κωνσταντίνα Παπαθανασίου ( Τραγούδι )…
- Το 1968, οι ερευνητές Υ. Ντρυέ και Χ. Σαλφατί ανακοίνωσαν πως είχαν ανακαλύψει μεταλλικούς κούφιους κυλίνδρους διαφόρων μεγεθών, αλλά ίδιας διατομής που έμοιαζαν με σωλήνες, σε ενα λατομείο στην περιοχή του Σεν Ζαν Ντε Λιβετ της Γαλλίας μέσα σε πέτρωμα στεατίτη της Κρητιδικής περιόδου. - Το γεωλογικό στρώμα μέσα στο οποίο εκτοπίστηκαν οι μεταλλικοί κύλινδροι ήταν ηλικίας τουλάχιστον 65 εκατομμυρίων ετών και η μορφή των κυλίνδρων αποδεικνύει ότι κατασκευάστηκαν από νοήμονα όντα και δεν…
Επισκεφθήκαμε την έκθεση ζωγραφικής «Χρώμα και Νερό» που πραγματοποιείται στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου αυτή την περίοδο (μέχρι 5/1/2024) και φιλοξενεί έργα του Χαράλαμπου Ζαχαρόπουλου. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου κατοικεί και διατηρεί το καλλιτεχνικό του ατελιέ. Είναι μέλος τον Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο τμήμα της ζωγραφικής. Από το 1989 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές και 38 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του κοσμούν στην Ελλάδα…
Στις Φυτείες Ξηρομέρου, την Τρίτη 26/12/2023, φωτιές ανάψανε και γεύσεις αναστέναξαν καθώς ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών "Ακαρνανικό Φως" σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου διοργάνωσαν με επιτυχία την 19η γιορτή τσιγαρίδας. Μια εκδήλωση που στόχο είχε την αναβίωση του παλαιού ξηρομερίτικου εθίμου, δίνοντας ζωή σε μια παράδοση που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Οι τσιγαρίδες, αυτό το χειμωνιάτικο έδεσμα που έφτανε στο τραπέζι κάθε οικογένειας,…
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο πάρτι του PHOTOPOLIS κατά το κλείσιμο της έκθεσης «Αναλογική Εποχή» στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου το βράδυ της Παρασκευής την 22/12/2023. Γνωστοί DJ του Αγρινίου θύμισαν στους παρευρισκόμενους παλιές αλλά κλασικές μουσικές επιτυχίες παρασυροντάς τους στους χορευτικούς ρυθμούς της Disco. Ο Ζαχαρίας Καλόφωνος, ο Γιώργος Διώτης και ο Νίκος Σώζος ουσιαστικά μετέφεραν το κοινό στην εποχή της δεκαετίας 70’-80’ όπου η χορευτική μουσική ήταν στα καλυτερά της. Από…
Παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη 13/12/2023 στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΤΡΟΠΙΟ το συγγραφικό έργο της κας Καίτης Φλώκου-Κώτσα με προεξέχον βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα "Σμύρνη, λαβωμένη αμαζόνα, μνήμες και δάκρυα". Η παρουσίαση έγινε σε μια έντονα συναισθηματικά ατμόσφαιρα καθότι το ανωτέρω μυθιστόρημα βασίζεται σε αφηγήσεις των γονέων της κας Καίτης οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής απο κοντά. Την όλη εκδήλωση της παρουσίασης επιμελήθηκε η Δημοσιογράφος Χρύσα Σπαή με…
Στο γραφικό χωριό Φυτείες της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η παράδοση ζει παράλληλα με το σύγχρονο, συναντήσαμε την κυρία Λαμπρινή. Μας υποδέχθηκε με ένα χαμόγελο και αντιληφθήκαμε ότι η συνάντηση αυτή θα ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο, μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αγνή ομορφιά της ζωής στα χωριά του παρελθόντος. Η Λαμπρινή, φροντίζοντας να μας εκπλήξει με τις γαστρονομικές τέχνες της, πρότεινε να μας ετοιμάσει έναν παραδοσιακό μεζέ, ένα αυθεντικό κομμάτι…
γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος - ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ τόσα πολλά τον τελευταίο καιρό - εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας - που μού προκαλούν κάποια σύγχυση, για το ποιο απ' όλα τα τεκταινόμενα μπορεί να θεωρηθεί ως πρώτο, δεύτερο, κ.ο.κ.. Οπότε, λέω να καταγράψω κάποιες σκέψεις για όλα και με λίγες λέξεις. Σεβόμενος, όπως πάντα, την όποια αντίθετη άποψη: Α) Ας αρχίσω με τη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Αποθέωση στα ΜΜΕ για το φιλικό κλίμα ανάμεσα σε Μητσοτάκη κι Ερντογάν, για τα χαμόγελά τους και τα…
Παρευρεθήκαμε στην τελετή λήξης της ετήσιας έκθεσης ζωγραφικής του Εργαστηρίου Τέχνης My heART στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα όπου η συμμετέχουσα στην έκθεση ζωγράφος Κωνσταντίνα Παπαθανασίου τραγούδησε με την συνοδεία κιθάρας του Παναγιώτη Ζαχαράκη, τραγούδια του Ελληνικού ρεπερτορίου συσχετιζόμενα με το αντικείμενο της έκθεσης. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί της για τους αναγνώστες μας. Ποια η συμμετοχή σας στην έκθεση; Κατ’αρχήν είμαι μαθήτρια στο…
Η ομάδα «Γυναικεία Υπόθεση» ιδρύθηκε στο Αιτωλικό πριν ένα χρόνο από την κα Χρύσα Ζανιά που είχε την αρχική ιδέα και τις κυρίες Αγγελική Ζανιά, Σπυριδούλα Ντίνου και Γιώτα Γκούβελου που ακολούθησαν. Στον εορτασμό του ενός έτους δράσεων σε γνωστό καφε της πόλης, παρευρέθηκε και η Χρύσα Σπαή και σας μεταφέρει εντυπώσεις. Η κα Αγγελική Ζανιά δήλωσε: Η ομάδα μας απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες και σκοπός της ομάδας είναι η συμμετοχή σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, η παροχή βοήθειας σε…
Πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγία Βλαχερνών» Ελαιόφυτο - Τριαντέϊκα - Νεο Μπαμπαλιό ο τριήμερος εορτασμός για την Αγία Αικατερίνη που περιελάμβανε 1) Σεμινάριο Α' Βοηθειών απο τους Διασώστες Μεσολογγίου στις 19/11 και 2) «Γιορτή Μελιού & Γεωργικών Προϊόντων + Έκθεση Εικαστικών & Φωτογραφίας» στο Ελαιόφυτο Αγρινίου με μεγάλη επιτυχία το Σ/Κ 25-26/11/2023. Η Χρύσα Σπαή βρέθηκε εκεί μίλησε με εκπροσώπους του συλλόγου αλλά και με εκθέτες προϊόντων για τους αναγνώστες μας. Το…
Από την Τετάρτη 22 του Νοέμβρη φιλοξενείται στην Παλαιά Δημοτική Αγορά του Αγρινίου η ετήσια έκθεση του Εργαστηρίου Τέχνης “My heART” της κας Χριστίνας Μπλαχούρα. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Γραφιστικής. Έχει διδάξει εικαστικά πολλά χρόνια, έξη από αυτά στον Δήμο Αγρινίου, επτά χρόνια σε άλλο Εργαστήρι Τέχνης και πλέον τα τελευταία πέντε χρόνια στο δικό της εργαστήριο. Η Χρύσα Σπαή επισκέφθηκε την έκθεση και μίλησε μαζί της…
Από την Τετάρτη 15/11 φιλοξενείται στο Αγρίνιο η έκθεση ζωγραφικής «Φύσης αναγέννηση» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Αγρίνιο και είναι δημιουργός κόμικς - εικονογράφος - ζωγράφος, απόφοιτος του κολλεγίου ΑΚΤΟ (Bachelor degree in Fine Arts, sketch - comics - cartoon) του Middlesex University. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και στο Αγρίνιο. Είναι επίσης μουσικός και δημιουργός εικαστικών σε πολλά μουσικά φεστιβάλ και δίσκους διαφόρων καλλιτεχνών. Επίσης είναι…
- Το σύμπαν υπάρχει τουλάχιστον γιά 10 ή 20 δισεκατομύρια χρόνια. Αν ήταν πολύ νεότερο δεν θα υπήρχε χρόνος για να σχηματιστεί ο γαλαξίας μας, να δημιουργήσουν βαρέα στοιχεία οι αστέρες, να σχηματισθεί το ηλιακό μας σύστημα και να εξελιχθεί η ζωή. - Η αρχική ώθηση της διαστολής της μεγάλης έκρηξης προήλθε (ίσως) απο την απωστική βαρύτητα ενός νέου υποθετικού πεδίου, ενός νέου είδους δύναμη. - Το διαστελλόμενο σύμπαν έχει συνολικά δύο επιλογές: μπορεί να συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα, είτε…
Η Καίτη Φλώκου Κώτσα είναι συνταξιούχος φιλόλογος. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά, στην περιοχή του Κερατσινίου από γονείς Σµυρνιούς, που ήρθαν ορφανεµένα προσφυγόπουλα από τη Σµύρνη µετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Σπούδασε ελληνική και αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και είναι φοιτήτρια επί πτυχίω στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Είναι µέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος σε σχολεία της µέσης εκπαίδευσης στον Πειραιά, στον Άγιο Βλάσιο…
Τον κ. Ανδρέα Μουντούρη τον γνωρίσαμε από το συγγραφικό και ποιητικό του έργο, μέσα από διάφορες δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Περιοχής μας, αλλά κι από τα τελευταία του τραγούδια, που έχουν δημοσιευθεί και προβάλλουν επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ζευγαράκι Μακρυνείας, σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του, θα πρέπει να τονιστεί, ότι…
- Ο Ήλιος κινείται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με ταχύτητα 220 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά αυτή η περιφορά διαρκεί 300 εκατομμύρια χρόνια. - Ο Γαλαξίας μας κινείται με 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. - Όταν προσθέσουμε όλες αυτές τις κινήσεις, προκύπτει ότι κινούμαστε με 370 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ως προς το κοσμικό σύστημα αναφοράς. - Το γεγονός ότι η ενέργεια μπορεί να εισέλθει ευκολότερα απ' ότι να εξέλθει από την επιφάνεια της γής οδηγεί στο φαινόμενο του…
- Η θεωρία των υπερσυμμετρικών χορδών είναι η πολλά υποσχόμενη θεωρία προς την κάθε κατέυθυνση της εύρεσης μιας θεωρίας των πάντων. Κατά τη θεωρία αυτή τα πάντα ακόμη και ο χωροχρόνος παντού περιγράφονται ως κβαντικές διεγέρσεις αντικειμένων που μοιάζουν με χορδές. - Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας τη νύχτα, οι νόμοι της κβαντικής μηχανικής είναι αυτοί που μας υπαγορεύουν ν'ανοίξουμε την πόρτα και όχι απλώς να την διαπεράσουμε. - Παραδόξως, το κέντρο του σύμπαντος είναι παντού και πουθενά. - Το…
Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το προσφέρει σε στιγμέs χαράς ή λύπηs.• Οταν δεν θυμάται το όνομα ενός από τους ανθρώπους που συστήνει,…
- Το μοντέλο της μεγάλης έκρηξης αποτελεί πλέον ακλόνητο δόγμα της επιστήμης. - Τα πάντα αποτελούνται από μικρότερα πράγματα και αποτελούν μέρος κάτι μεγαλύτερου. - Οι αστέρες σχηματίζονται από μεγάλα νέφη αερίων και έτσι έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες. - Ο Ήλιος έχει διάμερο 1,4 εκατομύριο χιλιόμετρα. - Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τέσσερα είδη πεδίων δύναμης: η βαρύτητα, ο ηλεκρομαγνητισμός, η ιχυρή δύναμη και η ασθενής δύναμη. - Η βαρύτητα έχει την τάση να κινεί τα…
- Το μέλλον λοιπόν ενός ανοιχτού σύμπαντος προβλέπεται σκοτεινό και ψυχρό και λίγο θα διαφέρει απο την ανυπαρξία. Ο πικρός του εκφυλισμός περιγράφεται απο τον κοσμολόγο E. Harrison: Τά άστρα αρχίζουν να ξεθωριάζουν σαν τα αναμμένα κεριά που σβήνουν ένα-ένα. Στά βάθη του διαστήματος, οι μεγάλες ουράνιες πόλεις, οι γαλαξίες, ανάστατες απο ενθυμήματα αιώνων, πεθαίνουν σιγά-σιγά. Δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια περνούν και το σκοτάδι μεγαλώνει. Καμμιά φορά, φωτεινές εκλάμψεις διαπερνούν την…
- Η θερμοκρασία του ήλιου μας φθάνει στους 6.000 βαθμούς Κελσίου. - Το φως, περιγράφει με ποιητική γλώσσα ο Ανδρέας Κασσέτας, μπορεί να ταξιδεύει το παρελθόν μας στους ουρανούς, εκεί που ήχοι δεν υπάρχουν. - Οι ήχοι φυλακίζονται στην ατμόσφαιρα. Το φως, ο παγκόσμιος θεός, είναι ο μεγάλος δραπέτης. - Ο ήλιος απέχει απο τη Γή 150 εκατομύρια χιλιόμετρα ή σε αστρονομική γλώσσα λίγο περισσότερο απο οκτώ λεπτά φωτός. Το επόμενο κοντινό άστρο, ο Α του Κενταύρου βρίσκεται σε απόσταση 4 ετών φωτός,…
- ΑΠΟ τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που μονοπολούσαν το ενδιαφέρον ολόκληρο το καλοκαίρι και τις πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη, ξαφνικά βρεθήκαμε φάτσα με άλλα "ενδιαφέροντα" θέματα. Απ' τον "ουρανοκατέβατο" Κασσελάκη για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι και τη συνάντηση - για μία ακόμα φορά - των δύο "Σουλτάνων", Τουρκίας κι Ελλάδας! Ο μεν πρώτος "παίζει" ως πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ, σε όλους τους ιστότοπους και στα social media, είτε με τη μορφή αναρτήσεων, είτε με τη μορφή σχολίων. Και τι…
Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του Φιλοσοφικού Καφενείου Αγρινίου την άνοιξη του 2023 όταν οργάνωσε την πρώτη συνάντηση για τους ενδιαφερομένους. Αναζητώντας τους ιδρυτές της κίνησης αυτής, γνωρίσαμε την κα Έλενα Τριανταφυλλίδη και τον κο Χρήστο Ζερβόπουλο. Συνομιλώντας μαζί τους διαπιστώσαμε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσει ο κόσμος της πόλης, αυτή την δράση και αυτή την ομάδα. Έτσι παρουσιάζουμε την παρούσα συνέντευξη που επιμελήθηκε η Χρύσα Σπαή. Τι είναι το φιλοσοφικό καφενείο; Το Φιλοσοφικό…
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 16/9/2023 στο Αγρίνιο το τριήμερο Jazz Breeze Festival. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης αυτό το τριήμερο γέμισαν με jazz μουσική απο τα συμμετέχοντα group και μια διαφορετική πολιτισμική εικόνα έκανε φανερή την παρουσία της σε αυτή. Ωστόσο εκτός απο τις ζωντανές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν και ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και μουσικά σεμινάρια προσφέροντας μια επιπλέον βαθμίδα γνώσης στους συμμετέχοντες σε αυτά. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα της…
Το σκηνοθέτη Στάθη Παπαδημητρίου τον παρουσιάσαμε και σε παλιότερα άρθρα και συνεντεύξεις που μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ. Οπότε στο παρών άρθρο θα επικεντρώσουμε στην τωρινή συνέντευξη με την Χρύσα Σπαή που έγινε σε κοσμικό ξενοδοχείο του Αγρινίου. Στάθη σε καλωσορίζω στα πάτρια εδάφη και στο site μας και θα ήθελα να μας ενημερώσεις για τις τελευταίες σου δραστηριότητες και ότι νεότερο από μέρους σου. Έχω έρθει για τις καλοκαιρινές μου διακοπές και να επισκεφθώ τον όμορφο τόπο μας.…
Στην Ορεινή Ναυπακτία, στο ερημικό χωριό Καταφύγιο, συναντήσαμε έναν από τους λιγοστούς και εναπομείναντες φύλακες του χωριού, τον Αλέκο Θεοδωρόπουλο. Ένας άνθρωπος, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τον τόπο του και αφιερώθηκε στην κτηνοτροφία. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Αλέκος ανοίγει την καρδιά του και μας μιλά για τις δύσκολες στιγμές που συναντά στον κόσμο της κτηνοτροφίας. Μας ενημερώνει για τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και την έλλειψη υποδομών, που καθιστούν τη ζωή των κτηνοτρόφων ακόμη…
Την Αθηνά Ζώτου (ηθοποιός με καταγωγή από Αγρίνιο) την έχουμε γνωρίσει και μέσα από άλλα άρθρα μας, τόσο από τις συμμετοχές της σε γνωστά σήριαλ της τηλεόρασης (δείτε ΕΔΩ) αλλά και σαν οικοδέσποινα στο φετινό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου (δείτε ΕΔΩ). Μαθαίνοντας ότι συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια #EinaiStoDikoSouXeri για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, κρίναμε ότι είναι αναγκαίο να μιλήσουμε με την ίδια για αυτή την πάθηση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλο μέρος του…
- ΓΙΑ το περιστατικό (έγκλημα) στον Πειραιά, τον άτυχο άντρα που πνίγηκε από δύο δολοφόνους, εννοώ. Και την κτηνώδη αδιαφορία στη συνέχεια. Από την εποχή του Γιακουμάκη ακόμα και συνεχώς μέχρι σήμερα κάτι έγραφα και κάποιες εξηγήσεις προσπαθούσα να δώσω για ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων... - ΟΜΩΣ, σε τούτη την περίπτωση, απ' τη στιγμή που είδα και το βίντεο - και αν δεν υπήρχε βίντεο, ούτε καν θα μαθαίναμε τίποτε - μπλόκαρε το μυαλό μου και το μόνο που μπόρεσα να ψελλίσω, ήταν ένα "όχι, ρε…
Ο κύριος Νικόλαος Εμμανουήλ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα αφοσίωσης στην επιστήμη και τη φύση, και η συνέντευξή μας μας ανοίγει ένα παράθυρο στην πορεία της ζωής του. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Αγρίνιο, ήδη από μικρή ηλικία ανέπτυξε μια σφοδρή αγάπη για τη φύση και τα έντομα. Οι εκδρομές και η ορειβασία ήταν επίσης μέρος της ζωής του, δίνοντάς του την ευκαιρία να εξερευνήσει την πλούσια ελληνική φύση. Η δάσκαλα του στο δημοτικό σχολείο τον ενέπνευσε να συνεχίσει τις σπουδές του, και με…
- Ο J.Bronowski σχολιάζει: "Ο άνθρωπος είναι μοναδικός όχι μόνο επειδή παράγει επιστήμη, ούτε απλώς επειδή δημιουργεί τεχνη, αλλά διότι τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη αποτελούν εκφράσεις της θαυμάσιας ευελιξίας του μυαλού του. - Ο Νταβίντζι υπήρξε μια οικουμενική προωπικότητα της Αναγέννησης που διέθετε ασυνήθιστη φαντασία, εξαιρετική ικανότητα παρατήρησης και διορατική λογική για τη σπουδή της φύσης. - Ενδέχεται το δικό μας σύμπαν να είναι μόνον ένα απο τα πολλά που δημιουργήθηκαν - ως…
Η Μονή Φωτμού βρίσκεται στα ΒΑ της λίμνης Τριχωνίδας κοντά στην όχθη, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Πετροχώρι Θέρμου του Δήμου Παμφίας στην Αιτωλία. Μία άλλη πρόσβαση επιτυγχάνεται από παραλίμνιο δρόμο, συνέχεια από τα Λουτρά της Κάτω Μυρτιάς, στην επαρχία Τριχωνίδας. Η λαϊκή ονομασία Μονή του Φωτμού (πιθανότατα παρετυμολογία εκ του «Φωτεινός → Φωτ’νός → Φωτμός → Φωτμού») σχετίζεται με το φως εκ της θέσης του ή με το όνομα κάποιου Φωτεινού ή με ανάλογο τοπωνύμιο. Στην κτητορική επιγραφή…
Lake Party 2023. Φέτος η μεγάλη αυτή εκδήλωση στην λίμνη Τριχωνίδα κλείνει 11 χρόνια. Μεγάλοι καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμου από την περιοχή μας αλλά και όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό απόλαυσαν πολλές φορές την εμπειρία που προσφέρει η διοργάνωση. Για την φετινή λοιπόν διοργάνωση η Χρύσα Σπαή μίλησε με την ψυχή αυτής, τον κ. Γιώργο Λάμπρη. Γιώργο μίλησέ μας για το φετινό Lake Party στη λίμνη Τριχωνίδα; Φέτος κλείνουμε 11 χρόνια στο Lake Party με δυο χρόνια διακοπή λόγω Covid. Η ομάδα του…
Παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 9/8/2023 την τραγωδία του Ευρυπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», στον χώρο της Αρχαίας Λιμναίας στην Αμφιλοχία. Η παράσταση πλαισιώθηκε από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας υπό την καθοδήγηση και σκηνοθεσία του Κώστα Γεννάτου. Όλοι οι συμμετέχοντες υποστήριξαν με την απαιτούμενη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια τον ρόλο τους, μεταφέροντας για λίγο τους θεατές κυριολεκτικά και μεταφορικά στην Αρχαία Ελλάδα. Η Χρύσα Σπαή ήταν εκεί και μίλησε με τον κ. Κώστα Γεννάτο,…
Άνετα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ύμνο στον έρωτα, το τραγούδι "Στης Ακτής τα Βράχια", τους στίχους του οποίου έγραψε ο Ανδρέας Μουντούρης (Λογοτέχνης, Ποιητής, Στιχουργός) μελοποίησε ο Κωνσταντίνος Σαμψών (Μουσικοσυνθέτης, Παραγωγός) και ερμήνευσε ο Δημήτρης Μανωλάτος (Ερμηνευτής, Καθηγητής Μουσικής και Δεξιοτέχνης Μουσικών Οργάνων). Είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης συνεργασίας της ίδιας ομάδας που μας προσέφερε λίγο καιρό πριν και το εκπληκτικό και διδακτικό, ζεϊμπέκικο "Ου Μοιχεύσεις". Η…
10 Διάσημοι Βρετανοί Εξερευνητές Ντέιβιντ Λίβινγκστον 1813-73 Ανακάλυψε τον ποταμό Ζαμβέζη και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους καταρράκτες της Βικτωρίας Ο Σκωτσέζος ιεραπόστολος αναζήτησε (ανεπιτυχώς) την πηγή του Νείλου, κατέγραψε τη διαδρομή του Ζαμβέζη μέχρι τον Ινδικό ωκεανό και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τη λίμνη Μαλάουι και τους καταρράκτες της Βικτωρίας. Τζέιμς Κούκ 1728-79 Χαρτογράφησε τον Ειρηνικό, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Γιος αγρότη, ο Κουκ εργάστηκε σκληρά για…
Η 6η Εντολή (Ου Μοιχεύσεις) αποτελεί το κεντρικό θέμα των στίχων που έγραψε ο Ανδρέας Μουντούρης (Λογοτέχνης, Ποιητής, Στιχουργός) μελοποίησε ο Κωνσταντίνος Σαμψών (Μουσικοσυνθέτης, Παραγωγός) και ερμήνευσε ο Δημήτρης Μανωλάτος (Ερμηνευτής, Καθηγητής Μουσικής και Δεξιοτέχνης Μουσικών Οργάνων). Αποτελεί το πρώτο επίσημα δημοσιευμένο λαϊκό τραγούδι του Κωνσταντίνου Σαμψών καθότι ο ίδιος μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα σε άλλου είδους μουσικές φόρμες. Η απλότητα και η εφευρετικότητα των στίχων του…
Πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο η πρώτη προβολή (συγκεκριμένα στον πεζόδρομο Σαλάκου) της ταινίας "ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ" του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά, με επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Η οργάνωση της προβολής ήταν μια πρωτοβουλία της κας Αμαλίας Βούλγαρη, Περιφερειακής Συμβούλου ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας & Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτ. Ελλάδας. (Δείτε την ταινία στο τέλος του άρθρου) Το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών…
Ατέλειωτος Χορός και Γλέντι. Τα Τριανταίικα Ανεβάζουν το Καλοκαίρι! Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, στα Τριανταίικα Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ένα ενθουσιώδες πανηγύρι, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από το Αγρίνιο και τα γύρω χωριά. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν μια μοναδική γιορτή, που θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη τους. Ο χορός, το γλέντι και η γιορτινή ατμόσφαιρα κράτησαν μέχρι το πρωί, με όλους να διασκεδάζουν και να χαίρονται την κάθε στιγμή. Οι…
- Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι ανεξήγητο μετέωρο της πνευματικής ζωής της αναγέννησης. Η οικουμενικότητα του, ενσαρκώνει το τολμηρό όραμα μιας εποχής, που είδε στο πρόσωπό του καλλιτέχνη έναν νέο Προμηθέα και έναν πανεπιστήμονα. - Οι γαλαξίες αποτελούν δομικά στοιχεία του σύμπαντος και είναι ουσιαστικά τεράστια συστήματα αστέρων. Οι αστέρες κάθε γαλαξία -τα κυτταρά του- έχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Ο αριθμός τους υπερβαίνει συνήθως τις μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ενώ ο…
Τη νύχτα της 16ης Ιουλίου 2023, το χωριό Καμαρούλα στο Αγρίνιο βρέθηκε στο επίκεντρο της διασκέδασης και της μουσικής χαράς με το βραδινό πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε. Κόσμος από την πόλη του Αγρινίου και τις γύρω περιοχές έσπευσε να παρευρεθεί στο χωριό, προκειμένου να απολαύσει μια μοναδική βραδιά γεμάτη χορό και διασκέδαση. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη με ενθουσιασμό και ανυπομονησία, καθώς οι ντόπιοι και οι επισκέπτες περίμεναν με ανυπομονησία την εμφάνιση του καταξιωμένου τραγουδιστή…
Το Πιο Ζωντανό Πανηγύρι του Καλοκαιριού! Το πανηγύρι στη Σπολάιτα Αγρινίου στις 26 Ιουλίου 2023 αποτέλεσε μια λαμπερή γιορτή, καθώς πλήθος κόσμου από το χωριό και τη γύρω περιοχή συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει την Αγία Παρασκευή. Η πολυαγαπημένη εορτή γιορτάζεται με μεγάλη ενθουσιώδη προσήλωση από τους κατοίκους του χωριού κάθε χρόνο, και φέτος η εκδήλωση διοργανώθηκε με ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Σπολάιτας "Η Αγία Παρασκευή". Οι πρωταγωνιστές της…
Ανέβηκαν τα video με τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από τις τρεις ημέρες του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου. Από την Περιφέρεια δυτικής ελλάδας παρούσα ήταν φέτος η βοηθός περιφερειάρχη στην κοινωνική πολιτική & πρόεδρος περιφερειακής επιτροπής ισότητας φύλων, Αμαλία Βούλγαρη, ενώ από την Δημοτική αρχή, το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου και οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραμητσόπουλος, Πάνος…
- Η αναπνοή οδηγεί στην οξείδωση οργανικών ουσιών (κυρίως γλυκόζης) απο το οξυγόνο. - Το υδροθερμικό φως τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια τη φωτοσύνθεση εδω και τέσσερα περίπου δισεκατομύρια χρόνια. Μαζί με τη φωτοσύνθεση γεννήθηκε και η αξιοθαύμαστη προοπτική να προχωρήσει με σταθερά βήματα η ζωή. - Στο κάθε μάτι υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια κωνία, συγκεντρωμένα γύρω απο το κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Τα κωνία των γυναικών διεγείρονται ευκολότερα απο εκείνα των ανδρών. Γι' αυτό οι…
Ημέρα Γιορτής της Αγίας Μαρίνας: Ένα Αυθεντικό Πανηγύρι στο Πατιόπουλο Τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Πατιόπουλο της Αιτωλοακαρνανίας, ημέρα γιορτής της Αγίας Μαρίνας, το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού. Οι ήχοι της ορχήστρας γέμισαν την ατμόσφαιρα, αποδίδοντας με μεράκι και ενέργεια τα παραδοσιακά τραγούδια. Στο τραγούδι, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τη Χρυσούλα Τζαμαλή και τον Κώστα Μπανιώτη. Οι φωνές τους αναδείχθηκαν με τρυφερότητα και πάθος, μεταφέροντας…
- Ο "Κόσμος" μοιάζει με ένα δυσνότητο θεατρικό έργο χωρίς ορατή αρχή και τέλος, που διαθέτει όμως χιλιάδες ηθοποιούς και μια μεγαλειώδη σκηνική παρουσία. - Η βαρύτητα είναι η πιό γνωστή και η πιό οικεία απο τις δυνάμεις της φύσης. - Στην επιφάνεια της Σελήνης η βαρυτική έλξη είναι το ένα έκτο περίπου απο εκείνη που υφίσταται το ίδιο σωμα πάνω στη γή. - Εκτός όμως απο τη βαρυτική δύναμη, οικεία στον άνθρωπο είναι και η ηλεκτρομαγνητική δύναμη. - Η τρίτη δύναμη που επενεργεί στο σύμπαν είναι η…
Την ηθοποιό Αθηνά Ζώτου την έχουμε παρουσιάσει και σε παλαιότερο άρθρο (θα το βρείτε εδώ). Ωστόσο με αφορμή το 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου του οποίου υπήρξε παρουσιάστρια, έχουμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε μαζί της για αυτήν της την εμπειρία και τα σχεδιά της για το μέλλον. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στο φιλόξενο χώρο του AQUATERRA και μας μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν. Πως αισθάνθηκες για την επιλογή σου ως κεντρική παρουσιάστρια του 3ου Διεθνούς Κινηματογραφικού…
- Ένα φωτόνιο έχει τις ιδιότητες ενός σωματιδίου, διατηρεί όμως και τις ιδιότητες του κύματος. - Το φως μιας λάμπας ή κάποιου άστρου οφείλετε σε λεπτεπίλεπτες διαδικασίες στο εσωτερικό μεγάλου αριθμού ατόμων. - Eπειδή τα ηλεκτρόνια έχουν πολύ μικρότερο μήκος κύματος απο το ορατό φώς, τα κύματα του διεισδύουν στην ύλη αποκαλύπτοντας ουσιώδεις λεπτομέρειες. - Όταν έχουμε αποκλείσει το αδύνατο, εκείνο που απομένει, έστω και απίθανο, πρέπει να είναι το αληθινό. [Σέρλοκ Χόλμς] - Μιά συνηθισμένη στην…
10 Διάσημοι Φυσικοί και οι σημαντικές ανακαλύψεις τους Νιλς Μπορ 1885-1962 -Διατύπωσε μια Θεωρία για τη δομή του ατόμου Το 1922, ο Δανός φυσικός τιμήθηκε με Νομπέλ για τη διατύπωση της θεωρίας σχετικά με τη δομή του ατόμου. Ο Μπορ στην προαναφερθείσα θεωρία συμπεριέλαβε το μοντέλο του Ράδεφορντ και τα κβάντα ενέργειας του Πλανκ. Ρίτσαρντ Φάινμαν 1918-1988 -Ανέπτυξε την κβαντική ηλεκτροδυναμική Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός τιμήθηκε με το Νομπέλ, το 1965, για το έργο του σχετικά με την…
Παρόλο που τα προγνωστικά του καιρού ήταν αποτρεπτικά για εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο, το 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου ξεκίνησε δυναμικά και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Εντυπωσίασε η άφιξη των εκ του εξωτερικού φιλοξενουμένων με λιμουζίνα αλλά και οι προβαλλόμενες ταινίες με πολλά κοινωνικά και επίκαιρα μηνύματα. Θυμίζουμε οτι στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργεί και έκθεση με πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένες απο τον μύθο της Αιτωλής πριγκήπισσας Λήδας με τον κύκνο, πρωτοβουλία…
Πόσα χρόνια πέρασανκι άσπρισα και γέρασαπάνω σε ψηλώματαβόσκοντας τα πρόβατα... Ο παππούς Σπύρος 82 ετών, μας αφηγείται τη δική του ιστορία ζωής! Στην πεδιάδα του Αγρινίου, συναντήσαμε τον εκπληκτικό κύριο Σπύρο, έναν 82χρονο κτηνοτρόφο προβάτων με μια αξιοθαύμαστη ιστορία ζωής. Από μικρή ηλικία, είχε αφοσιωθεί στη φροντίδα και την εκτροφή προβάτων, ακολουθώντας την παράδοση που του μετέδωσε ο πατέρας του. Στο βίντεο, ο κύριος Σπύρος μας μεταφέρει σε μια εποχή που η ζωή ήταν σκληρή και…
Την Παρασκευή 16 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία για το 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει κινηματογραφικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, να συμμετέχει σε συζητήσεις με τους δημιουργούς αλλά και να αποκτήσει εμπειρίες από την όλη διοργάνωση. Η συμμετοχή της ερμηνεύτριας Γεωργίας Τριανταφύλλου μας έδωσε το ερέθισμα να τη ρωτήσουμε μερικά πράγματα για αυτό. Γεωργία πως συμμετέχεις εσύ στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται στο Αγρίνιο; Με…
Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την έναρξη του 3ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου (ξεκινάει Παρασκευή 16 Ιουνίου) και μια συζήτηση με τον διοργανωτή του φεστιβάλ και Σκηνοθέτη κο Γιώργο Λουριδά θεωρείται αναγκαία. Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου; Σταθερά πλέον, στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στήνουμε μία μεγάλη οθόνη όπου ο κόσμος θα μπορέσει να απολαύσει σινεμά σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Πραγματοποιείται…
Γραμμές της Νάζκα Τοποθεσία: Νότιο Περού Δημιουργήθηκαν: 300 π.Χ.-600 μ.Χ. Ανακαλύφθησαν: δεκαετία του 1930 Αυτά τα αινιγματικά σημάδια στο έδαφος, που απεικονίζουν ζώα και φυτά, με μήκος πάνω από 200 μ., προβληματίζουν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αεροδιαδρόμους όπου προσγειώνονταν οι διαστημοσυσκευές των εξωγήινων. Χάρτης Πίρι Ρέις Τοποθεσία: Παλάτι Τοπκαπί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία Δημιουργήθηκε: 1513 Ανακαλύφθηκε: 1929 Το μεγάλο ερώτημα που…
Η θεατρική παράσταση (κωμωδία) «Πάρτυ στο μαντρί» παίχθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου το τριήμερο 24-26/4/2023 με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από τον κόσμο. Θεωρήσαμε σκόπιμο να δούμε τι έχουν να πούν και οι συμμετέχοντες ηθοποιοί για την παράσταση και την συνολική εμπειρία τους. Ο Άρης Μακρής (υποδύθηκε τον Κώτσο) μας δήλωσε: «Εγώ λοιπόν έχω να πω ότι είναι μεγάλη η ανάγκη όλων μας για λίγο γέλιο στη ζωή μας, πράγμα το οποίο έφερε αυτή η παράσταση "πάρτι στο μαντρί", η οποία κατάφερε να…
Τον Αγρινιώτη Σκηνοθέτη Στάθη Παπαδημητρίου τον γνωρίσαμε μέσα απο παλιότερες συνεντεύξεις για το σκηνοθετικό του έργο αλλά και την βραβευμένη του ταινία "Mental Breakdown" που παρουσιάσαμε σε ειδικό άρθρο αφιέρωμα. Ο ίδιος επίσημο μέλος σε λίγες μέρες, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρόεδρο της κο Χάρη Παπαδόπουλο πέρα απο τα υπόλοιπα και για το κινηματογραφικά εξελισσόμενο Αγρίνιο. Ο κος Χάρης Παπαδόπουλος (Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών) δήλωσε:…
Στις 20 Μαΐου, το χωριό Αρωνιάδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας φιλοξένησε ένα ζωντανό παραδοσιακό πανηγύρι με μαγευτικά δημοτικά τραγούδια. Η ταλαντούχα ορχήστρα, υπό την ηγεσία του Λάμπρου Στασινού και της Λένας Κολοκοτρώνη στα φωνητικά, παρουσίασε τις αξιόλογες ερμηνείες της. Μαζί τους ήταν ο Δημήτρης Φουρλίγκας στο κλαρίνο και ο Κώστας Φουρλίγκας στην κιθάρα, προσθέτοντας μαγευτικές μελωδίες στην εκδήλωση. Το πανηγύρι προσέλκυσε πλήθος ενθουσιωδών παρευρισκομένων από το χωριό και τη γύρω περιοχή,…
Η κυρία Mαρία στό γραφικό χωριό Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, μοιράζεται την πολύτιμη συνταγή της για μια παραδοσιακή γαλατόπιτα. Με γνήσια ζεστασιά και πάθος μας ταξιδεύει στο χρόνο, χρησιμοποιώντας υλικά που καλλιεργεί η ίδια και μας ετοιμάζει με δεξιοτεχνία την χωριάτικη γαλατόπιτα. Τα χέρια της δουλεύουν επιμελώς, δείγμα της σκληρής δουλειάς και της επιμονής που χαρακτήριζε την ταπεινή της ζωή στο χωριό. Μέσα από τα λόγια της, αποκτάμε μια ματιά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, ωστόσο το…
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη φάρμα του Γιώργου, είχαμε την ευχαρίστηση να γνωρίσουμε τα γαϊδουράκια του και να μάθουμε για τις συνθήκες διαβίωσής τους, τη συμπεριφορά τους και την παραγωγή γάλακτος. Ο Γιώργος μας εξήγησε ότι τα γαϊδουράκια είναι κοινωνικά ζώα και ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον ομάδας. Όσον αφορά τη διατροφή τους, ο Γιώργος τόνισε τη σημασία του να παρέχει στα γαϊδουράκια του μια ισορροπημένη διατροφή. Τα γαϊδουράκια είναι γνωστά για το πείσμα τους, αλλά ο Γιώργος μας είπε…
Με Lounge και Calm διάθεση το νέο μουσικό έργο του Κωνσταντίνου Σαμψών. Δέκα μουσικά θέματα συνολικής διάρκειας περίπου μιας ώρας περιέχονται στο έργο αυτό. Το έργο αυτό ξεκίνησε να γράφεται πριν μερικά χρόνια όταν εικονολήπτες ζήτησαν απο τον Κωνσταντίνο Σαμψών, μερικά μουσικά θέματα με μεγάλη χρονική διάρκεια έκαστο (10 - 15 λεπτών) προκειμένου να ντύσουν βίντεο που πρόβαλαν πανέμορφα τοπία της Δυτικής Ελλάδος. Στην πορεία προστέθηκαν μερικά ακόμη θέματα και με μια αναδιαμόρφωση των ήδη…
Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα είναι Βυζαντινός ναός που χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα και βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου του Αγρινίου και σε πολύ κοντινή απόσταση από τη λίμνη Λυσιμαχία. Από το 1969 έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο. Σήμερα βρίσκεται μισοβυθισμένος λόγω των προσχώσεων που επί αιώνες συγκεντρώνονταν στις ακτές της λίμνης. Από το 2002 έως το 2006 με επικεφαλής τον καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας Αθανάσιο Παλιούρα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκτελέστηκε διασωστική ανασκαφή.…
Η θεατρική παράσταση «Πάρτυ στο μαντρί» παίχτηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στις 24,25 και 26/4/2023 χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό που γέμισε και τις τρείς μέρες την αίθουσα και καταχειροκρότησε του συντελεστές. Βασικός συντελεστής αυτής της παράστασης η κα Χρυσούλα Γεωργούση πού έγραψε το έργο και ο κος Γιώργος Λουριδάς που το σκηνοθέτησε. Η Χρύσα Σπαή εξασφάλισε μια συνέντευξη με την κα Χρυσούλα Γεωργούση για τους αναγνώστες μας. Η κα Χρυσούλα Γεωργούση με την Χρύσα Σπαή Κα Χρυσούλα…
- Εάν το μάτι δεν ήταν όπως ήλιος, πως θα μπορούσαμε να βλέπουμε το φως; Εαν η δύναμη του Θεού και η δική μας δεν ήταν ένα, πως θα μπορούσε το έργο του να γοητεύει τη ματιά μας; [Γκαίτε] - Ο Γαλιλαίος όντας περισσότερο πρακτικός παρά θεωρητικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν μια ουσία αναχθεί στα πραγματικά αδιαίρετα άτομα τότε παράγεται φώς. - Η επιστήμη είναι και αυτή μια συνιστώσα του πολιτισμού. Όπως τα μεγάλα έργα τέχνης έτσι και τις επιστημονικές αλήθειες τις χαρακτηρίζει η εσωτερική…
- Η ανακάλυψη του αρχέγονου φωτός επιβεβαίωσε τη δημιουργία του σύμπαντος απο μία μεγάλη έκρηξη. - Το φως έρχεται απο πολύ μακριά. Από ένα χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, κι απο έναν χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Απο τότε τυλίγει τον κόσμο και αναδεικνύει κάθε του έκφραση. - Η θαυμαστή διεργασία της φωτοσύνθεσης συντηρεί τον κύκλο της ζωής. - Ο Διαφωτισμός εκφράζει την πίστη στην πρόοδο και στη δυνατότητα τελείωσης του ανθρώπου, υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες και την ανοχή στις πεποιθήσεις…
Την Κυριακή, στις 23 Απριλίου του 2023 του Αγίου Θωμά, πραγματοποιήθηκε ένα παραδοσιακό πανηγύρι στον Εμπεσό Βάλτου που μαγνήτισε την προσοχή όλων των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Η ορχήστρα του πανηγυριού, που αποτελούνταν από ταλαντούχους μουσικούς, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ρυθμό και ενέργεια που έκανε τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδάει με ενθουσιασμό. Το κλαρίνο του Ταξιάρχη Βλαχοδήμου ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πανηγυριού, που ακούστηκε σε κάθε τραγούδι και…
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσης βρίσκεται ΒΔ του Μεσολογγίου στο 20ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Μεσολογγίου – Αγρινίου σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, την Κλεισούρα. Στο κακοτράχαλο Φαράγγι της Κλεισούρας η Ιερά Μονή θυμίζει μετεωρίτικο Μοναστήρι έτσι όπως είναι καρφωμένο στην κορυφή του βουνού Αράκυνθου, αποτελεί κέντρο και σημείο αναφοράς της Θρησκευτικής ζωής του Νομού. Διαβάζοντας την Ιστορία του τόπου, εκατομμύρια χρόνια πέρασαν από τότε που ο Αχελώος…
Η Στέλλα είναι μια πολύ ταλαντούχα γυναίκα, που αποφάσισε να επιστρέψει στο ορεινό χωριό της, τη Γρανίτσα στην Ευρυτανία, μετά από αρκετά χρόνια στην πόλη. Εκεί, βρήκε την ηρεμία και την αρμονία που έψαχνε και αφοσιώθηκε στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών της περιοχής. Η Στέλλα είναι γνωστή για τον λαχταριστό παραδοσιακό μπακλαβά της. Χρησιμοποιώντας μόνο τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά, η Στέλλα φροντίζει πολύ σε κάθε βήμα της διαδικασίας παρασκευής μπακλαβά. Στρώνει προσεκτικά τη λεπτή ζύμη…
Επιστροφή στη φύση: Η απόφαση του ερημίτη. Ο Μάρκος είναι ένας ερημίτης που ζει στα βουνά εδώ και 11 χρόνια. Όταν ήταν νεότερος, ο Μάρκος ένιωθε ότι η ζωή του δεν είχε κατεύθυνση και δεν καταλάβαινε πλήρως το πραγματικό νόημα της ύπαρξής του. Αποφάσισε να ψάξει για κάτι που θα έδινε νόημα στη ζωή του. Τότε ανακάλυψε την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης. Είδε πόσο μικροί είναι οι άνθρωποι σε σύγκριση με τον κόσμο και πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να φροντίζουμε το περιβάλλον μας. Ο Μάρκος…
Μια ζωή αφιερωμένη στη γη. Ο παππούς Κώστας είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που ζει στο χωριό και έχει μεγάλο πάθος με την κτηνοτροφία. Στα 83 του, εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά και να φροντίζει τα ζώα του με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη. Ο παππούς Κώστας έχει πλούσια εμπειρία στην κτηνοτροφία και γνωρίζει πολλά για τη φύση και τα ζώα. Στο χωριό, ο παππούς Κώστας χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους γείτονες και τους φίλους του. Είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη και να…
- Ποτέ δεν χάνω το χρόνο μου σκεπτόμενος ζητήματα τα οποία είτε είναι αναπόφευκτα είτε αδύναμα. [Β. Μαρκεζίνης] - Με βάση το παραπάνω δεν πρέπει να σκεπτόμαστε το θάνατο διότι είναι κάτι αναπόφευκτο. Καθώς επίσης δεν πρέπει να χάνουμε το χρόνο μας για το πως θα γίνουμε αστροναύτες γιατί είναι κάτι αδύνατο. - Θλίβομαι γιατί η Ευρώπη παραπαίει λόγω έλλειψης οράματος. [Β. Μαρκεζίνης] - Πρέπει να σκεπτόμαστε πάντα και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας, πως θα φανούμε χρήσιμοι στην πατρίδα μας και όχι τι…
- Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, εαν δεν το αρχίσουμε να το βλέπουμε καθαρά. - Ο Αμερικανικός ήλιος ανέτειλε και δύει χωρίς μεσημβρία. - Τα κράτη δημιουργούν υπηρεσίες πληροφοριών για να παραπληροφορούν το λαό τους. - Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. [Λόρδος Άκτον] - Το να μάθει κανείς να συμπεριφέρεται σαν νικητής μπορεί να είναι εξ' ίσου σημαντικό με την ίδια την νίκη. - Εαν η Τουρκία φτάσει ποτέ να αποκτήσει την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ευρωπαικής…
γράφει ο Κωνσταντίνος Σαμψών Το γύρισμα κινηματογραφικών ταινιών στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και οι παραγωγές αυτές καλούνται να αναδείξουν εκτός των άλλων, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας στον υπόλοιπο κόσμο. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε μερικές κινηματογραφικές παραγωγές που συμμετείχα με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες που θα πρέπει να αποτελέσουν το περιεχόμενο άρθρων στο άμεσο μέλλον. Φυσικά θα…
9 Μαρτίου 1926 - 9 Μαρτίου 2023: 97 χρόνια Παναιτωλικός. 97 χρόνια συνεισφοράς στην κοινωνία της πόλης του Αγρινίου. Συνεισφοράς στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Η αγάπη μιας ομάδας καλλιτεχνών για τον Παναιτωλικό αποτέλεσε το ισχυρό κίνητρο για να δημιουργηθούν οι παρακάτω μουσικές συνθέσεις και να αγαπηθούν πολύ απο τον κόσμο. "Ξέρω μια ομαδάρα" (2022) στίχοι: Λάζαρος Τσόλκας, μουσική: Κωνσταντίνος Σαμψών, ερμηνεία: Πάνος Σιάτρας Μια διαφορετική προσέγγιση σε επίπεδο στίχων και…
Η εντυπωσιακή διαδρομή απο τον Εμπεσό μέχρι την γέφυρα Τέμπλας στην Αιτωλοακαρνανία. Τραγούδι: Νίκος ΛαδιάςΚλαρίνο: Αρίστος ΖαγόραςΛαούτο: Βασίλειος Χαλιάσος
- ΜΠΗΚΑΜΕ ολοταχώς στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και την παντοδυναμία της ψήφου μας. Μόνο από εμάς τους πολίτες εξαρτάται το ποιοι θα μάς κυβερνήσουν την επόμενη 4ετία και από κανέναν άλλον. Αν ξέραμε τη δύναμή μας και την αξία του δικαιώματος του εκλέγειν, θα πηγαίναμε την κάθε φορά (μία στα 4 χρόνια) στην κάλπη με περίσκεψη και όχι σαν "κοπάδι" πίσω από πολιτικά κόμματα και πίσω από υποψήφιους βουλευτές για προσωπικούς λόγους, όπως κάποιο ρουσφέτι, κάποια προσωπική γνωριμία, κάποιο…
- Το 1949 το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, υπο την αυξανόμενη πίεση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και έχοντας ανάγκη την υποστήριξη των σλαβόφωνων της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι μέχρι τότε αποτελούσαν τη μισή δύναμη (μάχιμη) του κομμουνιστικού στρατού, ζήτησε το αυτοκαθαρισμό των Σλαβομακεδόνων. Δηλαδή δηιουργία ξεχωριστού κράτους. - Ο βασιλιάς της Ελλάδας Όθων, όντας στην εξορία πιά στη Βαμβέργη, άφησε να φανεί η αφοσίωση του στην Ελλάδα φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλλα, με την…
Το αγροδιατροφικό σύστημα γενικά εξασφαλίζει την υγιεινή διατροφή, ασφαλές περιβάλλον και ένα δίκαιο εισόδημα εργασίας στον αγροτοδιατροφικό μας τομέα. Ωστόσο, η αγροτική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια δε διασφαλίζει τη βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία. Αποφάσισα να μείνω στο χωριό με δική μου επιλογή, μας λέει ο Άγγελος, τον οποίο συναντήσαμε στην Αρωνιάδα Αιτωλοακαρνανίας, σ' ένα χωριό που κάποτε έσφυζε από ζωή, και τώρα δυστυχώς ερήμωσε...
Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου ξεκίνησε τις παραστάσεις της ΝΕΑΣ ΣΚΗΝΗΣ ανεβάζοντας «ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ» του ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, απο το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σ/Κ μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2023. Οι παραστάσεις δίνονται τα Σάββατα στις 21:15 και τις Κυριακές στις 18:15. Την διασκευή για το θέατρο την έκανε η Βαϊα Σπυρέλη, την σκηνοθεσία ο Γιώργος Λουριδάς και παίζουν οι ηθοποιοί Βλάσης Μιζάλος και Μέλισσα-Αννα Σελεβίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση παίζεται στο υπόγειο του Δη.Πε.Θε. με μέγιστο…
- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ - από τους επιστήμονες - πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, το μυαλό μας δηλαδή, είναι ένα μικρό Σύμπαν. Με μοναδική διαφορά πως, ενώ στο Σύμπαν όλα λειτουργούν άψογα και αρμονικά και σύμφωνα με τους δικούς του νόμους, στους ανθρώπινους εγκεφάλους (μικρά Σύμπαντα) όχι. Γιατί υπάρχει η σκέψη. Η οποία είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο κι επηρεάζεται από εξωτερικούς κι εσωτερικούς παράγοντες αλλά και από καταστάσεις της στιγμής. Αλλιώς θα λειτουργήσει π.χ. ο εγκέφαλος κάποιου που οι…
Με μεγάλη χαρά παραβρεθήκαμε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην κοπή της βασιλόπιτας του Ανοιχτού Θεάτρου Αγρινίου, που έγινε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της πρώην λαχαναγοράς. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον πρόεδρο κ. Λάζαρο Τσόλκα και να του κάνουμε μερικές ερωτήσεις, για τα σχέδια του συλλόγου στη νέα χρονιά. Κύριε Τσόλκα, τι έχετε να πείτε για τη νέα χρονιά στους Αγρινιώτες φίλους του Ανοιχτού Θέατρου; Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου και φίλους του συλλόγου μας, μια καλή…
- Τον Νοέμβριο του 1953 ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, ο οποίος διατηρώντας την ορθόδοξη παράδοση συνδύασε την πολιτική με την θρησκευτική ηγεσία του ποιμνίου του, ζήτησε μείωση των εξουσιών που είχαν παραχωρηθεί στην Τουρκική μειονοτητα. - Γ... το κοινοβουλιό σας και το συνταγμά σας. Η Αμερική είναι ένας ελέφαντας. Η Κύπρος και η Ελλάδα ειναι ψύλλοι. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθήσουν να τσιμπούν τον ελέφαντα, μπορεί να τους συντρίψει με την προβοσκίδα του, να τους συντρίψει για τα καλά.…
Στην προσπάθεια σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με το θεσσαλικό δίκτυο, κατασκευάστηκε μετά το 1889 η γραμμή Κρυονέρι – Μεσολόγγι – Αγρίνιο, με συνολικό μήκος 61 χλμ., η οποία αποτελούσε ιδιοκτησία της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Βορειοδυτικής Ελλάδος (ΣΒΔΕ) και λειτουργούσε κυρίως για τη διάθεση των καπνών που παρήγαγε η περιοχή. Δυστυχώς, η γραμμή παρέμεινε αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα. Για οικονομικούς λόγους η διοίκηση των Σ.E.K. (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) ανέστειλε τη λειτουργία της…
Κοντά στην Τοπική Κοινότητα Καστανούλας του δήμου Αγρινίου, βρίσκεται το Καστανόρεμα. Οι πηγές του ξεκινούν από το Παναιτωλικό και στην πορεία του σχηματίζονται δύο μικροί καταρράκτες, με τον κάτω να είναι ορατός από τον κεντρικό δρόμο προς το χωριό Καστανούλα.
Στην Αρωνιάδα Αιτωλοακαρνανίας, στο πυκνό βελανιδόδασος του Μακρυνόρος, βρίσκεται η άγνωστη μονή του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι προυπήρχε και ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με την επιγραφή "1894 Απριλίου" που φέρει πάνω από την είσοδο. Σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων του χωριού, το μοναστήρι κατέχει μεγάλης έκτασης περιουσία. Εορτάζει κάθε χρόνο στις 20 του Μάη ημέρα εορτής της Ανακομιδής και Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου Επισκόπου του Θαυματουργού.
- Αλλού τα κόμματα δημιουργούνται γιατί οι άνθρωποι διαφωνούν μεταξύ τους και ο καθένας θέλει διαφορετικά πράγματα. Στην Ελλάδα αυτό που προκαλεί τη δημιουργία και τον ανταγωνισμό των κομμάτων είναι η αγαστή συμφωνία με την οποία όλοι επιδιώκουν το ίδιο πράγμα: "Να τρέφονται εις βάρος του Δημοσίου". [Εμμανουήλ Ροϊδης 1875] - Οι ομάδες ατάκτων, που είχαν τόσο σημαντική στρατιωτική συμβολή στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, δεν μπόρεσαν να αφομοιωθούν εύκολα απο τον ταχτικό στρατό που…
- Η φύση έχει θέσει τα όρια στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, όχι όμως και των Ελλήνων. Οι Έλληνες ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα υπόκεινται στους νόμους της φύσης. [Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στοιχεία Μεταφυσικής 1820] - Ο Γρηγόριος ο Ε' και η ιερά σύνοδος, η οποία απαρτιζόταν απο τους πρεσβυτέρους μητροπολίτες της ορθόδοξης εκκλησίας, είχαν εκδώσει εγκυκλίους με τις οποίες αφόριζαν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το Μιχαήλ Σούτσο και τους Έλληνες επαναστάτες στη Μολδαβία ως στασιαστές όχι μόνο κατά του…
Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι είναι τόσο δραματικό, επικό και λυρικό που δεν υπάρχει αντίστοιχό του στον κόσμο... Στο Καταφύγιο Ορεινής Ναυπακτίας ένα έρημο χωριό των 18 κατοίκων, συναντήσαμε τον μόνιμο κάτοικο και υπηρέτη της δημοτικής μουσικής Απόστολο Ζορμπά, που μας μιλάει για τη ζωή στο χωριό και μας τραγουδάει κομμάτια από την τοπική μουσική μας παράδοση...
Με πολύ καλό καιρό εορτάστηκε σήμερα (6/1/2023) η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων σε όλη την Ελλάδα. Στα Αμπάρια Παναιτωλίου στην λίμνη Τριχωνίδα βρέθηκε και η κάμερα του Γιώργου Καρδαρά και κατέγραψε την εκδήλωση με εκπληκτικά εναέρια πλάνα. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr
Ο Βασίλης Κολοβός είναι συνταξιούχος καθηγητής σωματικής αγωγής αλλά με δεύτερη ενασχόληση την μουσική και το τραγούδι. Ως τραγουδοποιός έχει παρουσιάσει κατά καιρούς αξιόλογες δημιουργίες, όπως τα έργα «Έτσι Ζώ», «Πόζα» καθώς επίσης ερμήνευσε και τραγούδια που αναφέρονται στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αγρινίου τον Παναιτωλικό, όπως το «Της καρδιάς μου ομάδα», «Tου τόπου μας ζωή» και «Παναιτωλικός ιππότης». Το τελευταίο του τραγούδι ονομάζεται «Free Dog” και αναφέρεται στο πολύ σημαντικό και…
- Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) παρότρυνε τους Έλληνες να αποβάλλουν τον μανδύα της Βυζαντινής αμάθειας στο οποίο είχαν τυλιχθεί. Υπέρμαχος της εκπαίδευσης, θεωρούσε πως αυτή ήταν το κλειδί για την αποτίναξη του διπλού ζυγού, όπως έλεγε: Των Οθωμανών από τη μιά μεριά και του καλογερίστικου σκοταδισμού των ιεραρχών της Ορθόδοξης εκκλησίας απο την άλλη. - Οι Καραμανλήδες ήταν Τουρκόφωνοι Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοί που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία (Καραμάν) και χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό…
Φωτογραφίες της βραδυνής Ναυπάκτου αποθανάτισε ο φακός του Γιώργου Καρδαρά. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Απολαύστε: Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr
- Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Άνθιμος το 1798 υποστήριξε οτι οι χριστιανοί δεν έπρεπε να αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη διότι η Οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργήθηκε απο το Θεό για να προστατέψει την ορθοδοξία από το μίασμα της αιρετικής καθολικής Δύσης. Αυτό υπήρξε τυπικό παράδειγμα των απόψεων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας γενικώτερα. Η πατρική Διδασκαλία που εξέδωσε έχει ως εξής: (η σχετική περικοπή) Ο Κυριός μας δημιούργησε εκ του μηδενός αυτή την ισχυρή αυτοκρατορία των Οθωμανών στη θέση της…
- Το φόρημα της αρχαιότητας υπήρξε για τους Έλληνες, συγχρόνως ευλογία και κατάρα. Είναι βαρυ φορτίο να λέγεσαι Έλληνας, γιατί πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά στη πράξη οτι πραγματικά "είσαι". - Ο Αδαμάντιος Κοραής η πιό εξέχουσα μορφή της προεπαναστατικής πνευματικής αναγέννησης, περιφρονούσε τον παπαδοκρατούμενο σκοταδισμό του Βυζαντίου όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος. - Ακόμα και στη δεκαετία του 1790 οι Έλληνες κληρικοί εξακολουθούσαν να καταδικάζυν τις ιδέες του Κοπέρνικου και να…
Ένα σύνολο δράσεων για τις ημέρες των Χριστουγέννων οργάνωσε η γνωστή Αγρινιώτισσα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αριάδνη Δάντε (κατά κόσμο Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου) κατά το τριήμερο 14 – 16 Δεκεμβρίου με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων σωματείων και οργανισμών που στηρίζουν τα παιδιά. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί της για τις δράσεις αυτές. Καλώς ήλθες, Αριάδνη, στο Αγρίνιο, πως αισθάνεσαι που είσαι εδώ; Αισθάνομαι μαγικά και εντελώς παραμυθένια! Έρχονται Χριστούγεννα και νομίζω ότι μας ταιριάζει το…
Τα οφέλη από τη βιολογική κτηνοτροφία και καλλιέργεια είναι πολλαπλά για τη διατροφική μας αλυσίδα. Ωστόσο, δεν υποστηρίζεται από την οργανωμένη πολιτεία, οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά νιώθουν ξεχασμένοι για τη διατήρηση του επαγγέλματός τους, οι λύκοι και τα αγριογούρουνα που ήρθαν τα τελευταία χρόνια τείνουν δυστυχώς να αποτελειώσουν το πανάρχαιο επάγγελμα του αγρότη της ορεινής μας πατρίδας. Στο Σακαρέτσι - βουνά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, σημερινό Περδικάκι, συναντήσαμε τον αγέρωχο 82χρονο,…
- Κατά τον μεσαίωνα, ο θρησκευτικός παράγοντας αποτελούσε το βασικό άξονα δράσης, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού βίου, σε ανατολή και δύση. - Η παγκόσμια αυτοκρατορία της Ρωμανίας (Βυζαντίου λέμε τώρα) λύγισε πρώτα κάτω απο τα πολλαπλά κτυπήματα της Χριστιανικής Δύσης πριν δεχθεί το θανάσιμο πλήγμα απο τους Τούρκους. - Με τον καιρό τα συμφέροντα της εκκλησίας παραγκώνισαν και επισκίασαν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Έτσι η Ρωμανία προσπαθώντας να σώσει ίσως την οικουμενικότητα της…
Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες του. Μπορεί οι Έλληνες της Σμύρνης, να άφησαν πίσω τον τόπο τους, μετέφεραν ωστόσο τη γαστρονομική τους κληρονομιά και παράδοση, στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Στην "προσφυγομάνα"- Άγιο Κωνσταντίνο Αιτωλοακαρνανίας, μας υποδέχεται με αγάπη και υπερηφάνεια η γιαγιά Ευτυχία με το σύζυγό της, για να μας μεταφέρει νοερά και επετειακά - στις…
Ο Γιώργος Φίλιππας είναι ένας νέος από το Αγρίνιο που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική αν και σε ηλικία μικρότερη των 30. Επαγγελματικά ασχολείται με την επιστήμη της πληροφορικής και έχει βραβευθεί πρόσφατα από την Microsoft ως ένας εκ των κορυφαίων προγραμματιστών παγκοσμίως. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα τον δούμε ως Υποψήφιο Βουλευτή με το κίνημα «Ελεύθεροι Ξανά» του πασίγνωστου πλέον καρδιολόγου Φαίδωνα Βόβολη. Επειδή η ενασχόληση με την πολιτική από αυτή την ηλικία δεν…
Τον Στάθη Παπαδημητρίου, νεαρό σκηνοθέτη από το Αγρίνιο, τον γνωρίσαμε στην διάρκεια των γυρισμάτων για την ταινία του «Mental Breakdown”, η οποία αναφέρεται σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σήμερα και είναι ο Ψυχικός Εκφοβισμός (Bullying). Βλέποντας την αποδοχή της ταινίας από το κοινό θελήσαμε να μάθουμε από τον σκηνοθέτη, περισσότερα πράγματα για την δουλειά του αυτή αλλά και το θέμα που παρουσιάζει. φωτό με την Δημοσιογράφο Χρύσα Σπαή σε παλιότερη συνέντευξη Τι…
– ΣΗΜΕΡΑ (19 Νοεμβρίου) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης Παιδιών ή Παιδικής Κακοποίησης όπως αλλιώς λέγεται. Και όταν μιλάμε για κακοποίηση, αυτή περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από κακοποιητικές συμφορές απέναντι στα παιδιά από ενήλικους που μπορεί να είναι οι ίδιοι οι γονείς, εκπαιδευτικοί στα σχολεία, ιερείς σε Κατηχητικά Σχολεία ή σε παιδικές κατασκηνώσεις, επικεφαλής ή ομαδάρχες – εθελοντές σε Δομές που φιλοξενούν κακοποιημένα παιδιά και οποιοσδήποτε, συγγενής ή μη, που έχει πρόσβαση σε…
Ο Βασίλης Κωσταρέλλος δημιούργησε με ενθουσιασμό το πρώτο βίντεο για το νέο τραγούδι του Παναιτωλικού, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το επίσημο βιντεοκλίπ που ετοιμάζουν οι συντελεστές αυτού. Μια παραγωγή για την ομάδα του Αγρινίου,τον Παναιτωλικό, την ομάδα με σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας στην πόλη μας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει ανέβει και παραμένει στην κορυφή των ομάδων της Ελλάδας. Αναλυτική ιστορία και πληροφορίες ΕΔΩ Τραγούδι: "Ξέρω μια ομαδάρα" Συντελεστές Στίχοι: Λάζαρος Τσόλκας…
- Οι Γασμούλοι είναι αποκύημα μεικτών γάμων, οι οποίοι έγιναν μετά το 1204 μεταξύ μελών των οικογενειών αρχόντων διαφόρων εθνοτήτων. - Όταν λέμε, μάλλον όταν έλεγαν τότε "Ρωμιοσύνη" εννοούσαν τους πολίτες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γενικώς και όχι μόνο τους ελληνικής καταγωγής όπως θέλουμε να το λέμε εμείς οι Γραικοί. - Κατά τον μεσαίωνα οι Ούγγροι λέγονταν Τούρκοι. - Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ φεύγοντας σε μιά εκστρατεία εναντίον των Αράβων στην ανατολή είχε εμπιστευθεί την πόλη στον Πατριάρχη…
γράφει ο Λάζαρος Τσόλκας (Συγγραφέας-Στιχουργός) Μετά την πρώτη παρουσίαση του νέου ύμνου του Παναιτωλικού, που έγινε στον αγώνα Παναιτωλικού-Ολυμπιακού με την είσοδο των ομάδων στο γήπεδο, όπου συμμετέχω στους συντελεστές ως στιχουργός (μουσική Κωνσταντίνος Σαμψών και ερμηνεία Παναγιώτης Σιάτρας) πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να μάθουν πως γράφτηκε αυτό το τραγούδι. Σας παραθέτω λοιπόν όλη την ιστορία του και πιστεύω πως θα αρέσει σε όλους τους Αγρινιώτες, στα τελευταία 60 χρόνια του Παναιτωλικού…
- Η παλαιά Ρώμη ήταν μεν η αιώνια Ρώμη, αλλά δεν ήταν παρά μια "Roma Mibilis" (κινητή) γιατί κατά τα αρχαιορωμαϊκά πρώτυπα, Ρώμη ήταν η πόλη που βρισκόταν ο εκάστοτε αυτοκράτορας. - Στον ακάθιστο ύμνο υπάρχει χαιρετισμός που λέει: "Χαίρε η τας πλακάς των Αθηναίων διασπώσα". - Φημολογείται ότι ως το 1917, στην Οδησσό, ένας τεράστιος σταυρός περίμενε στο λιμάνι το πλοίο που θα τον μετέφερε στη πόλη, στην Αγιά Σοφιά. - Σ' όλα τα κείμενα που σχετίζονται με την δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης…
- Αποθαρρυμένος από τη δύση για στρατιωτική βοήθεια οι τελευταίοι αυτοκράτορες του "Βυζαντίου" προσπάθησαν να προσελκύσουν και να προσεταιρισθούν τους εχθρούς της αυτοκρατορίας με γαμήλια συνοικέσια με παρά φύση συμμαχίες, όπως αυτή του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου με τους Τούρκους. - Ο Θεόδωρος Λάσκαρης μετά τον ενθρονισμό του από τον πατριάρχη Αυτωρειανό, το 1208, μόνο αυτός απο τους σε εξορία "Βυζαντινούς" ηγέτες θα φέρει τον τίτλο του "πιστού εν Χριστώ αυτοκράτορος των ... Ρωμαίων" - Ο πατριάρχης…
Με μεγάλο ενθουσιασμό και έκπληξη χαράς, υποδέχθηκαν οι φίλαθλοι του Παναιτωλικού, το νέο τραγούδι που έγραψαν για την ομάδα, Αγρινιώτες καλλιτέχνες. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στα 96 χρόνια προσφοράς της ομάδας του Παναιτωλικού, στην αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου και στο συναισθηματικό δέσιμο των κατοίκων με την ομάδα. Στον τελευταίο αγώνα του Παναιτωλικού με τον Ολυμπιακό το περασμένο Σάββατο (22/10/22) οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σε πρώτη εκτέλεση και το…
Ο Παναγιώτης από αγάπη στον τόπο καταγωγής του παππού του, επέστρεψε με την σύντροφό του, πίσω στην έρημη Γη που τον γέννησε. Αυτός και το κοπάδι του, δίνουν ακόμη ζωντάνια στις άλλοτε γνωστές διαδρομές του ηρωικού Βάλτου! Μας υποδέχεται στο ερημικό του σπιτάκι, μας μιλάει για την επιλογή του να απολαμβάνει τη μοναξιά της ερημιάς ως τα βαθιά του γεράματα και μας μεταφέρει τους προβληματισμούς του για την ερημοποίηση της πατρίδας και την ανάγκη ενδυνάμωσης και υποστήριξης της ορεινής…
Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των παππούδων και γιαγιάδων στην ανατροφή και την βοήθεια που δίνουν σε παιδιά και εγγόνια, μεταδίδοντας γνώσεις κι εμπειρίες, ήθος κι εντιμότητα. Ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους ήταν καθιερωμένος στην ελληνική παράδοσή μας και αναφέρεται σε πολλά ιστορικά κείμενα της αρχαίας ιστορίας μας, π.χ. οι νέοι ή τα παιδιά τους είχαν υποχρέωση να φροντίζουν τους γονείς τους και να σέβονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους τόσο…
Προσκληθήκαμε από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων κ. Μαίρη Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου να επισκεφθούμε το νεοσύστατο Λαογραφικό Μουσείο της Κοινότητας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα και οργανώθηκαν στον χώρο ώστε να μας ταξιδεύουν νοσταλγικά στο παρελθόν. Αυτό από μόνο του δείχνει την καλή διάθεση για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου στην περιοχή μας. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή Κα Ζαπαντιώτη πότε ιδρύθηκε το…
Προφανώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον πασίγνωστο Αγρινιώτη τραγουδιστή Χρήστο Παντούλα. Μετά από μια πεντηκονταετή περιπλάνηση ανά τον κόσμο και την Ελλάδα τον βρίσκουμε ξανά στην γενετειρά του - το Αγρίνιο - λίγες μέρες πριν την συναυλία αφιέρωμα στον άλλον πασίγνωστο Αγρινιώτη στιχουργό τον «Πυθαγόρα». Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί του και σας μεταφέρει τα όσα ενδιαφέροντα συζήτησαν σε μια φιλική συνάντηση εφ’ όλης της ύλης. Χρήστο τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με…
Ένα σύνολο φωτογραφιών απο τις περιοχές της λιμνοθάλασσας που γίνεται η συγκομιδή αλατιού στις Αλυκές Μεσολογγίου μας παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς. Σίγουρα έχουν το δικό τους ενδιαφέρων καθότι χαρακτηρίζονται εντυπωσιακές. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr
- Ο πολιτισμός της Ατλαντίδας στηριζόταν στη λατρεία του ήλιου και δραστηριοποιούταν απο τον ηλεκτρισμό που εξηλεκτροποιούσε τον αέρα. - Ο Μ.Κ. Τζήσαπ, συγγραφέας βιβλίων για άγνωστα αντιεκίμενα με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση, αστρονόμος και σεληνογράφος, θεωρούσε σαν το κλειδί των ξαφνικών εμφανίσεων και εξαφανίσεων των αγνώστων ιπταμένων αντικειμένων και των εξαφανίσεων πλοίων και αεροπλάνων τη θεωρία των ενοποιημένων πεδίων του Αϊνστάιν. - Ο ίδιος πίστευε ότι η δύναμη των μαγνητικών πεδίων…
Το νέο μουσικό έργο του Κωνσταντίνου Σαμψών ονομάζεται "CINEMATICA" και περιλαμβάνει 25 ορχηστρικές συνθέσεις οι οποίες προορίζονται κατά βάση για επένδυση ταινιών, φιλμ και βίντεο. Οι συνθέσεις αυτές ξεκίνησαν να γράφονται το 2020 και το έργο ολοκληρώθηκε το 2022. Στο σύνολο αυτών περιέχονται και τρείς συνθέσεις που ανήκουν αντίστοιχα στα παρακάτω ήδη εκδοθέντα έργα: "Sunset in the Lake" (Ωδή στην Τριχωνίδα ), "Find your Winds" (Βρες τα φτερά σου), "In the Clouds" (Της καρδιάς μου ομάδα).…
Η πρώτη προβολή της ταινίας EVIL PRESENCE 2, την οποία δημιούργησαν οι Αγρινιώτες, Ανδρέας και ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης και υλοποιήθηκε με συμμετοχή Αγρινιωτών ηθοποιών, πραγματοποιήθηκε στον Κιν/φο ΕΛΛΗΝΙΣ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. Η αίθουσα του Κιν/φου γέμισε ασφυκτικά από νωρίς και το ενδιαφέρον καθώς και ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν έκδηλος. Εκεί βρέθηκε και το AitoloakarnaniaBest.gr αποσπώντας κάποιες δηλώσεις από τους δημιουργούς αλλά και συμμετέχοντες ηθοποιούς της ταινίας. Ο…
Το επάγγελμα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, τείνει να εξαφανιστεί, όπως μας περιγράφουν οι λιγοστοί εναπομείναντες τσοπάνηδες στα ορεινά χωριά μας. Στα ύψη το κόστος ζωοτροφών, οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, εφόδια, φάρμακα, κ.λπ.. νιώθουν σα να είναι ξεχασμένοι από την ελληνική πολιτεία. Στο βελανιδόδασος του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, συναντήσαμε τον Κώστα-παραδοσιακό κτηνοτρόφο, από γενιά σε γενιά, ο οποίος μας μιλά για το επάγγελμά του, μας διηγείται ιστορίες από τη ζωή του και…
- Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Σόρα καθώς επίσης και ο Μπελαμύ δημιούργησαν τους κατοίκους της Λεμουρίας με ύψος 3 έως 4,5 μέτρα με κιτρινωπό καφετί δέρμα σαν εκείνο του ρινόκερου ή του κροκόδειλου και εκτός απο τα δύο μάτια και ένα στο σβέρκο. - Η ήπειρος Λεμουρία ήταν μια μεγάλη μάζα ξηράς που κάλυπτε ένα μέρος του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού απο την Μαδαγασκάρη ως την Κεϋλάνη και απο την Πολυνησία, μαζί με τα νησιά του Πάσχα, μέχρι την Ανταρκτική. - Θιβετιανά κείμενα αναφέρουν ότι…
Ενα κυριακάτικο πρωινό στον χώρο της Αερολέσχης Αγρινίου. Είχαμε την χαρά να απολαύσουμε την θεαματική πτήση ενός απο τους παλιότερους χειριστές αεροσκαφών και μέλος της λέσχης, του Λευκαδίτη Μιχάλη Λάζαρη. Ο φωτογραφικός φακός του επίσης χειριστή και μέλους της λέσχης, Γιώργου Καρδαρά κατέγραψε κάποια στιγμιότυπα τα οποία σας παρουσιάζουμε στο παρών άρθρο. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr
- ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ από χθες το απόγευμα, για τα κανάλια, για τα sites και για κάθε μεγάλο ή μικρό ΜΜΕ, σταμάτησε ο χρόνος και όλες οι άλλες ειδήσεις, με μία και μοναδική: "Πέθανε η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ σε ηλικία 96 χρονών"! Και πήραν "φωτιά" τα πληκτρολόγια εδώ μέσα! Και, για μία ακόμα φορά, διχαστήκαμε! Σε αυτούς που "ανακουφίστηκαν" απ' το θάνατο μιας παλιόγριας που δεν έδωσε χάρη στον Ευαγόρα και τόσα άλλα νέα παλικάρια στην Κύπρο "τότε", για το ότι μισούσε την Ελλάδα, για τα πλούτη της…
Ο Αγρινιώτης Λογοτέχνης - Ποιητής Βασίλης Κομπορόζος παρουσίασε πρόσφατα την νεα του ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Τα Μικρά και τα Μεγάλα". Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 17/6/2022 στό BBQ Bar Διόσκουροι, παρουσία φίλων του βιβλίου και της ποίησης, μίλησαν για την έκδοση αυτή ο Σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς, η λογοτέχνης Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου και ο ίδιος ο Συγγραφέας. Αποσπάσματα απο τα ποιήματα της συλλογής διάβασαν η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου και ο Γιώργος Λουριδάς. Εκεί ήταν και η Χρύσα…
Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Παναιτωλίου.Παράσταση από Χορευτικά Τμήματα ξένων Χωρών (Ρουμανία - Σερβία) και του χορευτικού τμήματος Παναιτωλίου.
Ο Δήμος Αγρινίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση διοργανώνουν και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που ξεκινά την Τετάρτη 24 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 . Το παρακάτω βίντεο είναι απο την 1η μέρα του Φεστιβάλ - Τετάρτη 24-8-2022 στην Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου όπου εμφανίστηκαν τα Ελληνικά συγκροτήματα.
Τι με κοιτάς που γέρασα... Ο 97χρονος παππούς, μας μιλάει για την ζωή στο ορεινό χωριό, μας τραγουδάει τα αγαπημένα του τραγούδια και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας του που είναι, το προσεγμένο φαγητό, το καθημερινό περπάτημα και το κοινωνικό περιβάλλον.
Η παραλιακή κωμόπολη του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας είναι το θέμα ενός συνόλου φωτογραφιών που μας διέθεσε ο Γιώργος Καρδαράς και αναδυκνείουν την σπάνια ομορφιά του. Ο Αστακός είναι παράλια κωμόπολη (υψόμ. 10μ.) του νομού Αιτωλοακαρνανίας, χτισμένη στον μυχό του ομώνυμου κόλπου και στους πρόποδες του όρους Βελούτσα (Δίκορφο) που είναι η απόληξη των Ακαρνανικών Ορέων. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Ξηρομέρου, ενώ ήταν έδρα του δήμου Αστακού. Ανάμεσα στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται μοναστήρια και…
- Το σύμβολο της πυραμίδος του Χέοπα - ισόπλευρο τρίγωνο και φωτιά - τονίζει την ονομασία της πυραμίδας. Και τα πυραμιδικά τρίγωνα για τον Πλάτωνα είναι τα κάλλιστα γιατί επαναλαμβανόμενα σχηματίζουν τρίτο ισόπλευρο. Όσο για τη φωτιά έχει το σχήμα της πυραμίδας και είναι το οξύτερο απ'ολα τα στοιχεία. - Σύμφωνα με ένα άρθρο των Times της Ιρλανδίας "σε πολύ απομακρυσμένη απο σήμερα, εποχή πανάρχαια, πριν να ιδρυθούν οι πυραμίδες, πρέπει να είχε ανπτυχθεί πολιτισμός με μεγάλη πρόοδο στις…
- ΜΕ ΤΟΥΣ περισσότερους να βρισκόμαστε σε διακοπές και να μη δίνουμε μεγάλη σημασία στα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, ένας - ένας οι Θεσμοί της δημοκρατίας καταρρέουν σε τούτη τη χώρα με πάταγο, ο οποίος "ακούγεται" και στις άλλες χώρες... - ΤΟ σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ που επέφερε και δύο "καρατομήσεις" για προστασία του πρωθυπουργού, του μοναδικού και πραγματικού υπεύθυνου δηλαδή, έφερε τα πάνω κάτω. Με τις εξελίξεις να "τρέχουν" και να μην ξέρουμε ποιο θα είναι το…
Μέχρι το 1919 η οικογένεια του Αγρινιώτη ποιητή Κώστα Χατζόπουλου είχε στην κατοχή της μία έκταση, στην περιοχή «Λυκοράχια» στο Αγρίνιο, στα όρια της πόλης. Το 1919 οι αδελφοί Παπαστράτου αγόρασαν 54 στρέμματα από το κτήμα αυτό και αργότερα αφού το δώρισαν στον δήμο Αγρινίου, φρόντισαν και το διαμόρφωσαν έτσι ώστε να γίνει χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του Αγρινίου. Στην είσοδο του πάρκου αυτού δεσπόζει το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η μελέτη του μικρού αυτού ναού έγινε από τον…
Η Χρυσούλα Στεφανάκη μας ταξιδεύει στον χρόνο μέσα από τραγούδια που δημιουργούν δυνατά συναισθήματα, ενώνοντας το χθες με το σήμερα. Τραγούδια γνωστών συνθετών, τραγουδιστών και τραγουδιστριών όπως Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Βίκυ Μοσχολιού, Δημήτρης Μητροπάνος, Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά. Τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο διασκευασμένα με μεράκι και αγάπη για να ακουστούν με φρέσκο σημερινό ήχο.
- Ο Χανς Χάνσεν μας λέει ότι πολλά πράγματα στην αρχαιολογία που φαίνονται ασαφή μόνο χθές, είναι σαφέστερα σήμερα και θα παρθούν σα δεδομένα αύριο. - Οι σύγχρονοι αστροναύτες που έφτασαν στη σελήνη βρήκαν διαστημόπλοια και οι φωτογραφίες των δορυφόρων έδειξαν μεγαλιθικά έργα αρχαίων πολιτισμών. - Τα συναισθήματα χαράς και λύπης, του μίσους και της αγάπης προκαλούν άγνωστες μεταβολές στο ανθρώπινο βαρυτικό πεδίο. - Το παρελθόν δεν μπορούμε να τ'αλλάξουμε, το μέλλον όμως μπορούμε να το…
Πανηγύρι στα Τριαντέϊκα Αιτωλοακαρνανίας την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 με τους: Γιάννη Καψάλη, Νίκο Βλαχοδήμο, Φαίδρα Διαμάντη, Χρυσούλα Τζαμαλή και στα κλαρίνα οι Μάκης Τσίκος και ο Ταξιάρχης Βλαχοδήμος.
Η ταινία μικρού μήκους "Το Κίτρινο Μπλουζάκι" έκανε πρεμιέρα στο 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου, που πραγματοποιήθηκε 24-26 Ιουνίου 2022 και απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια απο τους θεατές. Είναι μια παραγωγή του "Ανοικτού Θεάτρου Αγρινίου" σε Σενάριο-Σκηνοθεσία Λάζαρου Τσόλκα και μουσική του Κωνσταντίνου Σαμψών. Tα γυρίσματα της ταινίας με συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών και ηθοποιών από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του Αγρινίου και…
- Μέσα σε μιά αληθινή δημοκρατία, το να είσαι άρχοντας δεν θεωρείται πλεονέκτημα, αλλά ένα επίπονο καθήκον. - Η ονομασία της Ρώμης, που προήλθε απο τον Ρωμύλο, είναι Ελληνική και σημαίνει δύναμη. - Στη Ρώμη της αρχαιότητας κανένας πολίτης δεν αποκλειόταν απο το δικαίωμα της ψήφου, κι ο ρωμαϊκός λαός ήταν πραγματικά κυρίαρχος δικαιωματικά και στην πράξη. - Όπως η διατροφή των υγιών ανθρώπων δεν είναι κατάλληλη και για τους αρρώστους, έτσι δεν μπορούμε να κυβερνούμε ένα διεφθαρμένο λαό με τους…
Το Ξηρόμερο είναι γνωστό για τα παραδοσιακά πανηγύρια του. Από αυτόν τον τόπο έχουν βγει σπουδαίοι δημοτικοί τραγουδιστάδες με έναν εκ των σπουδαιότερων του είδους, τον Τάκη Καρναβά.Τα παραδοσιακά πανηγύρια στα χωριά μας, διατηρούνται μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς και αντάμωσης για όλους τους ντόπιους, σχεδόν αποκλειστικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Στο χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας, στο Ξηρομερίτικο πανηγύρι του προφήτη Ηλία Δραγαμέστου (19.07.2022), μας…
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού άλλοτε, ήταν η πρώτη φροντίδα προκειμένου οι πρόγονοί μας εξασφαλίσουν τη βασική τους τροφή,ενώ σε κάθε εποχή του χρόνου τρώγεται ψητό ή βραστό. Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι επιμένουν ότι το αλεύρι από καλαμπόκι είναι ένας διατροφικός θησαυρός καθώς περιέχει θειαμίνη, νιασίνη αλλά και φυλλικό οξύ. Άλλοτε, η συγκομιδή του καλαμποκιού αποτελούσε και μεγάλη γιορτή! Πρόσφατα βρεθήκαμε στο χωριό Γαλατάς Αιτωλοακαρνανίας όπου μας υποδέχεται ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού…
Ένας δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος στην περιοχή του Αγρινίου με πανελλαδική και όχι μόνο δραστηριότητα είναι και η χορωδία "Αγία Σκέπη". Με την αεικίνητη πρόεδρο της κα Χρυσούλα Τασολάμπρου διοργανώνει και συμμετέχει σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός των άλλων είναι και ο διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου που φέτος θα γίνει για τρίτη συνεχή χρονιά. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στον φιλόξενο χώρο του Aquaterra και μίλησαν για τις δραστηριότητες…
Ο κούρος, είναι ένα έθιμο των κτηνοτρόφων που κάθε χρόνο τέτοια εποχή κουρεύουν τα ζώα τους για να τα απαλλάξουν από το μαλλί, λόγω της ζέστης του καλοκαιριού. Η κτηνοτροφία αργοσβήνει και μαζί της σβήνουν και οι παραδόσεις, αφού ελάχιστοι πλέον κτηνοτρόφοι κρατάνε ακόμη αυτό το έθιμο. Στον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας ο Θωμάς, κτηνοτρόφος από γενιά σε γενιά, μας υποδέχεται στο χώρο εργασίας του και σε ένα ταξίδι επιστροφής στο χρόνο, μας δείχνει πώς κουρεύει το κοπάδι του, παρέα με τους…
- Οι δήμαρχοι σαν θεσμός πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρώμη το 471 π.χ. κι εκλέγονταν σε ιδιαίτερες συνελεύσεις του λαού, δηλαδή των πληβείων. - Στην Αρχαία Ελλάδα η πιό μεγάλη απσχόληση του λαού ήταν η συντήρηση της ελευθερίας του. Βέβαια τις δουλειές της έκαναν οι δούλοι. - Σε μια ευνομούμενη πολιτεία κανένας δεν έχει το δικαιωμα ν'απαιτήσει από τον άλλο να κάνει κάτι που δεν το κάνει ο ίδιος. - Όταν ο κοινωνικός δεσμός αρχίζει να χαλαρώνει και το κράτος εξασθενεί, όταν τα ατομικά συμφέροντα αρχίσουν…
Το καμάρι της νοικοκυράς και το στολίδι του κάθε νοικοκυριού, ήταν ο Γοίκος/γίκος ή γιούκος. Ο γοίκος σήμαινε νοικοκυριό, σήμαινε γυναίκα με τάξη και καθαριότητα. Προ του γάμου η νύφη άνοιγε το σπίτι να δείξει στους ενδιαφερόμενους το γοίκο και τα προικιά της. Ο γοίκος περιλάμβανε μαντανίες, κιλίμια, καραμελωτές, φλοκάτες, μπάντες για τους τοίχους, τσιόλια, κάπες κι άλλα χοντρόρουχα καθώς και λίγα αγοραστά σκεπάσματα, όπως κουβέρτες και σεντόνια τακτοποιημένα και διπλωμένα με τάξη πάνω σε μια…
Στο χωριό Αμοργιανοί Αιτωλοακαρνανίας συναντήσαμε τον παππού Χριστόφορο, εργάτη της ξερολιθιάς και αυτοδίδακτο εραστή της παραδοσιακής μουσικής, που μας παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς...
Λίστα με τα 10 Νέα Θαυματουργά Υλικά που μας έδωσε η σύγχρονη τεχνολογία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΥΓΡΑ (Ferrofluids) Εφαρμογές: αεροσκάφη, τηλεσκόπια, θεραπεία του καρκίνου Τοποθετώντας μικροσκοπικά κομμάτια ενώσεων του σιδήρου σε ένα υγρό οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υγρό μέταλλο που αλλάζει μορφή και ελέγχεται από μαγνητικά πεδία. Τα μαγνητικά υγρά χρησιμοποιούνται σε στερεοφωνικά ηχεία και σκληρούς δίσκους υπολογιστών, αλλά ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιηθούν και σε διαστημόπλοια, τηλεσκόπιο και για τη…
Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας. Καταγράφουμε την καθημερινότητα των λιγοστών κτηνοτρόφων της ελληνικής υπαίθρου. Η ορεινή κτηνοτροφία ανέθρεψε γενιές και γενιές και σήμερα εξαφανίζεται. Η ανάγκη για βιωσιμότητα της ορεινής πατρίδας και η υποστήριξη των νέων που επιθυμούν να μείνουν πίσω για να ασχοληθούν με την πατροπαράδοτη Ελλάδα είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Στη Συκιά Εμπεσού Αιτωλοακαρνανίας, συναντήσαμε τον Θανάση, κτηνοτρόφο από γενιά σε γενιά, ο οποίος μας μιλά για το επάγγελμά του, καθώς…
Στις 24 Ιουνίου, του Αγίου Ιωάννη του Ριγανά Νοτιοανατολικά της πόλης του Αγρινίου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα τελευταία σπίτια στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ριγανά, ακολουθώντας το δρόμο για τη Ρουπακιά, μέσα σε γέρικα πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται το φημισμένο στη περιοχή εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη Ριγανά. Το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο και μάλιστα στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου. Πήρε το όνομα Ριγανά από την λαϊκή αντίληψη και…
- Θεωρείται κοινό αξίωμα για όλους τους άρχοντες ότι ενεργούν πάνω στο κάθε τι ολότελα αντίθετα από τους προκατόχους τους. - Η ελευθερία δεν είναι καρπός που παράγεται κάτω απ' όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, για αυτό και δεν έχουν όλοι οι λαοί την ικανότητα να τη γευτούν. - Όσο πιό απομακρυσμένες είναι από την πηγή τους οι δημόσιες συνεισφορές, τόσο πιο επαχθείς γίνονται. Δηλαδή αν πρέπει να διανύουν μεγάλη απόσταση για να ξαναγυρίσουν στα χέρια απο τα οποία βγήκαν. - Όσο λίγα κι αν πληρώνει…
Βουνά, δάση και καθαρά νερά. Η απεραντοσύνη, σε όλο της το μεγαλείο... Στη Λίμνη Κρεμαστών, ο Παναγιώτης στο χώρο που ζει και εργάζεται, μας πλοηγεί σε έναν άλλον τρόπο της δικής του ζωής κοντά στη καθάρια φύση...!
- Χρειάζονται συμβάσεις και νόμοι για να συνενωθούν τα δικαιώματα με τα καθήκοντα και να φέρουμε τη δικαιοσύνη στον αντικειμενικό της σκοπό. - Οι νόμοι ουσιαστικά είναι οι όροι που καθιέρωσε η πολιτική κοινότητα. - Οι πολίτες βλέπουν το καλό μα το απορρίπτουν; Το δημόσιο θέλει το καλό, μα δεν το βλέπει. Άρα όλοι έχουν την ίδια ανάγκη απο καθοδήγηση. - Η Ρώμη στη χρυσή της εποχή κινδύνεψε να καταστραφεί γιατί συγκέντρωσε στα ίδια κεφάλια τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. - Σε μία τέλεια…
Σειρά πετυχημένων εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα #EUGreenWeek πραγματοποιήθηκαν φέτος, με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο. H φετινή Πράσινη Εβδομάδα της Ε.Ε. η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, που διεξάγεται από 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, επέτρεψε στους πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε. να συζητήσουν το θέμα της μετάβασης σε μια οικολογική κυκλική οικονομία με μηδενική ρύπανση. Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα εθελοντών της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ της οποίας η Ε.Ε. ενέκρινε το…
- Ο ισχυρότερος για να είναι πάντα ισχυρότερος και να παραμένει ηγέτης, πρέπει να μετατρέψει τη δυναμή του σε δίκαιο και την υπακοή σε καθήκον. - Ο πόλεμος δημιουργείται από την σχέση των πραγμάτων και όχι των ανθρώπων. - Όποιος δεν παράγει τίποτε, δεν είναι τίποτε. - Η παρόρμηση των ορέξεων είναι σκλαβιά, ενώ η υπακοή στο νόμο που φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι ελευθερία. - Η κοινωνική κατάσταση στούς ανθρώπους είναι ευνοϊκή μόνο όταν όλοι έχουν κάτι και κανένας απ' αυτούς δεν έχει πάρα…
- ΟΛΟ και περισσότερο ακούμε τον όρο αυτό απ' τους Τούρκους τώρα τελευταία, όχι μόνο απ' τον Ερντογάν αλλά και από άλλους υπουργούς του. Ακόμα και απ' τον ηγέτη της αντιπολίτευσης τό ακούμε! Ο οποίος καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να "κάνει κάτι για τα νησιά που καταλήφθηκαν"! Ανεξάρτητα απ' το λόγο που γίνονται αυτά, έχουμε στη γείτονα χώρα, μία "εθνική Τουρκίας" για όλες τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Κάτι που, δυστυχώς, δε συμβαίνει και σ' εμάς εδώ στην Ελλάδα. Την εξωτερική πολιτική και τις…
– ΕΚΕΙ στις Βρυξέλλες λοιπόν, οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών πήραν – μετά δυσκολίας λόγω Ουγγαρίας, η οποία πέτυχε αυτό που ήθελε – μέτρα! Εναντίον της Ρωσίας υποτίθεται, έστω και σταδιακά, στην ουσία όμως, τούτες οι κυρώσεις όπως και οι προηγούμενες, τους λαούς της Ευρώπης πλήττουν, οι οποίοι τελικά πληρώνουν και το “μάρμαρο”. Γιατί η Ρωσία θα στρέψει, έχει ήδη στρέψει, την πώληση του ενεργειακού της πλούτου κι όχι μόνο προς Ανατολάς (Κίνα, Ινδία), ενώ η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα και…
Η Μικαέλα Παπαχρυσάνθου κατάγεται από την Κύπρο αλλά τα τελευταία 10 χρόνια διαμένει στο Αγρίνιο. Ασχολείται με την μουσική παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας σε διάφορα μαγαζιά της πόλης αλλά κάνοντας και μαθήματα σε σχολεία της περιοχής. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της σε κάποια εμφανισή της στο KAVATZA LIVE STAGE όπου και προέκυψε η παρακάτω συνέντευξη. Μικαέλα από πού κατάγεσαι και πώς βρέθηκες στο Αγρίνιο; Η καταγωγή μου είναι από την Κύπρο. Στο Αγρίνιο βρέθηκα τα τελευταία 10 χρόνια, ως…
Στα βουνά του Βάλτου, στον τελευταίο της επίγειο παράδεισο, συναντήσαμε τη 85χρονη γιαγιά-Σταθούλα, στον τόπο που μεγάλωσε και αρνείται να εγκαταλείψει και μας δείχνει όπως παλιά, πώς μπορούμε εναλλακτικά να τρώμε βιολογικά, υγιεινά και με ασφάλεια, από το αγρόκτημα στο πιάτο μας. Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας!
Απίστευτες εικόνες της περιοχής μας απο ψηλά απο μέλη - χειριστές της Αερολέσχης Αγρινίου. Ο Παναγιώτης Σιόντης πετά με το Μοτοαιωροπτερό του, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, προβάλλοντας πανέμορφες εικόνες. Μαζί του ο Ανδρέας Κουθούρης ο οποίος έκανε την βιντεοληψία και το μοντάζ των βίντεο που βλέπετε. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr
- Η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, όλα ξεπήδησαν από το φιλοσοφικό στοχασμό. Η απορία μας, ο θαυμασμός μας για την ύπαρξη και τον κόσμο κατάφεραν, τελικά,να μας οδηγήσουν μέχρι το φεγγάρι. - Ο αστροναύτης Νίλ Άρμστρονγκ, ο πρωτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, είπε κάνοντας το πρώτο βήμα: "Ένα μικρό βήμα ενός ανθρώπου, αλλά ένα μεγάλο βήμα, ένα άλμα για την ανθρωπότητα". Ήταν λες κι έκλεινε μέσα του όλους τους ανθρώπους που είχαν ζησει πριν απ'αυτόν. - Και το ερώτημα τώρα είναι…
- ΕΠΡΕΠΕ να έρθει στο προσκήνιο η αυτοκτονία ενός 14χρονου μαθητή γυμνασίου, για να μάς ταρακουνήσει και ν' αναδειχθεί, για μία ακόμα φορά, αυτή η μάστιγα της εποχής μας που λέγεται bullying και πως υπάρχουν "συμμορίες ανηλίκων" που δρουν ανεξέλεγκτα εντός κι εκτός σχολικών χώρων. Και, εάν αποδειχθεί τελικά πως ο λόγος που το συγκεκριμένο παιδί έβαλε τέλος στη ζωή του ήταν άλλος, ακόμα και τότε έχουν βγει στη φόρα τα όσα συνέβαιναν στο σχολείο αυτό (ακόμα και με βίντεο), το ανελέητο bullying…
Κώστας Παπαδόπουλος7792
Μάι 18, 2022Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
Σε κεντρικό σημείο του κάμπου της Μεγάλης χώρας, προπολεμικά υπήρχε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου ,το οποίο από τίς πλημμύρες καί τό χρόνο ερειπώθηκε....Το 1970 ανοικοδομήθηκε εκ νέου από τούς κατοίκους της περιοχής ...Πρό διετίας (Αύγουστος 2019), υπέστη σοβαρές ζημιές, τίς όποιες η αγάπη του κόσμου και με την βοήθεια τού Αγίου, αποκατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα.... Την Πέμπτη 19 Μαΐου οι κάτοικοι της περιοχής θα εκπληρώσουν την υπόσχεση τους - τάμα προς τον Άγιο Νικόλαο, να μεταφέρουν…
Ανδρέας Κουτσοθανάσης1587
Μάι 18, 2022Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε όλα τα μαντριά, γίνεται το παραδοσιακό κούρεμα αρνιών και κατσικιών. Είναι μία δύσκολη εργασία και απαιτείται τεχνική αλλά και σωματική δύναμη. Το κούρεμα των ζώων είναι παράδοση και επιτακτική ανάγκη με κύριο σκοπό το ξαλάφρωμα των προβάτων και κατσικιών, ώστε να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη, καθώς και να διατηρούνται καθαρά χωρίς εστίες μικροβίων επάνω τους.
Την Τετάρτη 11 Μαϊου 2022 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ΕΜΙΛΕΟΝ με πρωτοβουλία της ΠΔΕ η παρουσίαση του «Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας». Με αφορμή το αντικείμενο της εκδήλωσης και λαμβάνοντας υπ’οψιν το γεγονός ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι κατά βάση γεωργικός, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια συζήτηση με κάποιον ειδικό στον χώρο της Γεωργίας για να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Έτσι η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον…
- ΑΣ ΜΗΝ αναφερθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί και οι δύο αυτές Συμμαχίες - Ενώσεις αποτελούν τους δύο βραχίονες των Αμερικανών, της δυτικής ελίτ και των συμφερόντων. Κάτι σαν υπηρέτες - ταχυδρόμοι της Μεγάλης Δύναμης που ακούει στο όνομα ΗΠΑ εκλαμβάνονται και συμπεριφέρονται. Δυστυχώς και η Ελλάδα που ανήκει και στους δύο "βραχίονες" κι από μόνη της δε μπορεί να λάβει καμία πρωτοβουλία, ακόμα κι αν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον. Ειδικά με τη σημερινή κυβέρνηση, ό,τι πουν οι Αμερικάνοι!…
- Ο Νίτσε έλεγε: Μείνετε πιστοί στη γή και μην πιστέυετε αυτούς που σας υπόσχονται τη βασιλεία των ουρανών. - Η περίφημη φράση: "Ο Θεός είναι νεκρός" είναι του Νίτσε. - Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα που έχει συνείδηση της υπαρξής του. - Όταν όμως ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει και ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει και επειδή όλα αυτά δεν έχουν κανένα προφανές νόημα - αρχίζει να φοβάται, λέει ο Σάρτρ. - Δεν διάλεξε ο ίδιος ο κάθε άνθρωπος το δρόμο της ύπαρξης. Βρέθηκε ξαφνικά στον…
Μετά δυο χρόνια πανδημίας και απαγόρευσης των συναθροίσεων ήρθε επιτέλους η ώρα να διασκεδάσουμε, όπως πραγματικά ξέρουμε εμείς οι Έλληνες. Έτσι σιγά σιγά και ερχόμενο το καλοκαίρι φέρνει και τις πρώτες εκδηλώσεις με χορό κα τραγούδι. Την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε σε μια εκδήλωση στο κέντρο NEW YORK PALACE στο Αγρίνιο για να αφουγκραστούμε το "Great Reset" στην διασκέδαση. Γνωστοί καλλιτέχνες μίλησαν στην Χρύσα Σπαή και το AitoloakarnaniaBest.gr Γιάννης Καψάλης (Τραγουδιστής) Μίλησέ μας για…
- ΑΠ' ΟΛΑ (αρνητικά) έχουμε στη σημερινή κοινωνία: Δολοφονίες, γυναικοκτονίες - συζυγοκτονίες, βανδαλισμούς κάθε μορφής σε σχολεία και πανεπιστήμια, ξυλοδαρμούς και οτιδήποτε άλλο που να φανερώνει το πόσο μεγάλη σήψη υπάρχει στην κοινωνία μας. Στα σχολεία μας - για ν' αναφερθώ κυρίως στα σημερινά παιδιά - γυμνάσια και λύκεια, δημιουργούνται Ομάδες, από κάποιους που θεωρούν τον εαυτό τους ισχυρό, στις οποίες προσχωρούν εύκολα άλλα παιδιά - μαθητές που έχουν ανάγκη προστασίας, αφού από μόνα τους…
- ΠΑΕΙ και η φετινή Πρωτομαγιά, πέρασε (αυτή των λουλουδιών, των στεφανιών και των ευχών - όχι η Αγωνιστική) και πρέπει ν' ασχοληθούμε με το άμεσο μέλλον, τι μάς περιμένει, δηλαδή, το επόμενο διάστημα, τούτον το μήνα, τον επόμενο, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο κ.ο.κ.. Πολύς "τραχανάς απλωμένος" μπροστά μας και πρέπει να προετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο. Τόσο για τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο κι εκτός αυτής, σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορούν την ύπαρξή μας την…
H αγροδιατροφική μας κληρονομιά εναρμονίζεται απόλυτα με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων. Είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα που καταναλώνουμε να είναι απόλυτα υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν μαγειρεύονται με καλοσύνη και αγάπη από τη νοικοκυρά όπως στην περίπτωσή μας που η κυρία Σοφία, που μας υποδέχεται στο χωριό της και με ντόπια προϊόντα μας φτιάχνει μια παραδοσιακή πίτα ψημένη πάνω σε ξυλοκάρβουνα. Η Σταμνά…
Κοντά στο χωριό Εμπεσός βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Θωμά. Το μοναστήρι του Αγίου Θωμά, χτίστηκε το 1700 από τον αρματωλό του Βάλτου Καπετάν Σταθά. Ο ναός είναι τρίκλητη βασιλική με δίρριχτη στέγη. Πάνω από ορθογώνιο που σχηματίζουν οι τέσσερις κίονες υψώνεται οκταγωνικός τρούλος. Στο ανατολικό μέρος του μοναστηριού βρίσκεται η Σπηλιά του Αγίου Θωμά, λέγεται ότι εκεί βρέθηκε η εικόνα του Αγίου, για την οποία υπάρχουν και διάφορες παραδόσεις σχετικά με το κτίσιμο του μοναστηριού. Επάνω…
Μητέρα... λέξη ιερή και πολυπόθητη. Ισχυρή ανάμνηση για πολλούς, πραγματικότητα για κάποιους ακόμα, φανταστική μορφή για πλήθος ανθρώπων και βίωμα ενός θαύματος για τις ευνοημένες από την τύχη γυναίκες... Τα παραπάνω λόγια της Γεωργίας Τριανταφύλλου θα διαβάσει ο αναγνώστης στο οπισθόφυλλο του νέου εκδοθέντος βιβλίου της "Κύκλος ποιημάτων για την μητέρα". Με αφορμή την έκδοση αυτή η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της και μίλησαν για το βιβλίο και γενικότερα για την έννοια της μητέρας. Γεωργία πές…
Στο χωριό Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας, η γιαγιά Άννα μας υποδέχεται με αγάπη στο όμορφο χωριό της, μας μαγειρεύει με δικά της προϊόντα, μια πεντανόστιμη σπιτική γαλατόπιτα, θυμάται και μας διηγείται πως ήταν η ζωή στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια. Η πλούσια διατροφική μας κληρονομιά, η ιστορία, ο πολιτισμός μας, η ελληνική φιλοξενία τα έθιμα κι οι παραδόσεις μας, είναι στοιχεία που πρέπει διαχρονικά, να τα σεβόμαστε, να τα προστατεύουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα χαιρόμαστε! Με το κανάλι μας,…
Εκτός του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα γίνει τέλος Ιουνίου στο Αγρίνιο, πληροφορηθήκαμε για δύο ακόμα κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους που ολοκληρώνονται στην πόλη μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί και αρκετές ταινίες μικρού μήκους που θα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Μια από τις προαναφερθείσες ταινίες τιτλοφορείται «EVIL PRESENCE 2» σε ελεύθερη μετάφραση «Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ 2» και την ξεκίνησαν οι αδελφοί Γιώργος και Ανδρέας Μπαϊρακτάρης ερχόμενοι μετά από…
Το κοκορέτσι συνοδεύει πάντα το αρνί του Πάσχα και συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, κομμένο σε φέτες. Το κοκορέτσι κι η γαρδούμπα ήταν γεύση γνωστή από την αρχαιότητα και τα χρόνια του Ομήρου. Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν από τότε το σημερινό κοκορέτσι και το ονομάτιζαν "πλεκτή" λόγω της πλέξης που έχει ολόγυρά του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής του κοκορετσιού. Στον Εμπεσό του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, μας υποδέχεται ο Παύλος, λάτρης του καλού φαγητού, και μας περιγράφει πώς φτιάχνει…
Τα Χαλκούνια είναι τοπικό έθιμο, ένα δρώμενο που λάμβανε χώρα παλαιότερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και συνεχίζεται σήμερα στο Αγρίνιο. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας μετά την περιφορά των Επιταφίων.
Για τη Διατήρηση και Διάδοση των Ελληνικών Παραδόσεων και Εθίμων και την διάσωση του πολιτιστικού μας αποθέματος γυρίζουμε στα χωριά μας και καταγράφουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά που κινδυνεύει και βρίσκεται υπό απειλή, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης. Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, σ ένα ταξίδι γεμάτο γλυκές θύμησες και νοσταλγία, στο χωριό Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας μας υποδέχονται οι γυναίκες του χωριού και μας θυμίζουν τα έθιμα του Πάσχα, όπως…
Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών έχει την τιμητική του δια ζώσης. Οι ομάδα του στυλοβάτη του εθίμου Μπάμπη Γιωτόπουλου - που έφυγε από την ζωή πρόσφατα – με βασικά μέλη τα εγγόνια του Παναγιώτη Δρίβα, Παναγιώτη Γιωτόπουλο και τον γαμπρό του Νεκτάριο Δρίβα, θα δώσει το βροντερό παρών στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα με τα χαλκούνια που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Λόγο τις σχέσης που είχαμε με τον Μπάμπη Γιωτόπουλο, έχοντας ήδη…
Τα οφέλη από τη βιολογική κτηνοτροφία και καλλιέργεια, είναι πολλαπλά για τη διατροφική μας αλυσίδα. Στα απόκρημνα βουνά του Βάλτου και στα βουνίσια χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου, η ορεινή κτηνοτροφία πασχίζει κι εδώ, να παραμείνει ζωντανή. Το πανάρχαιο επάγγελμα της βουνίσιας ελευθέρας βοσκής κτηνοτροφίας, τείνει να εξαφανιστεί, όπως μας περιγράφουν οι λιγοστοί εναπομείναντες τσοπάνηδες. Κόστος ζωοτροφών, εξευτελιστικές τιμές γάλακτος και κρέατος, καύσιμα, λύκοι που ρημάζουν τα κοπάδια τους,…
- Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ πάντα προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις, άλλος πιο εύκολα και άλλος πιο δύσκολα. Μπορεί στην αρχή μιας βίαιης διαφοροποίησης της καθημερινότητάς του να ξαφνιαστεί και ν' αντιδράσει, στη συνέχεια όμως και σιγά-σιγά συνηθίζει την καινούρια πραγματικότητα και στο τέλος προσαρμόζεται σ' αυτή, όσο κακή κι αν είναι. Αν τώρα συγκρίνουμε την εποχή που ζούμε σήμερα μ' εκείνη πριν κάποιες δεκαετίες, θα διαπιστώσουμε μία φθίνουσα αντίδραση, η οποία απ' τη συλλογική εξέγερση και τις…
Η Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας υπήρξε παραδοσιακά ως ένα από τα φιλόξενα χωριά και οι κάτοικοί του φημίζονται για την αγάπη τους στις ελληνικές παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Καθώς πλησιάζει το Πάσχα το οδοιπορικό μας συνεχίζεται στο ιστορικό χωριό Σταμνά Μεσολογγίου όπου η γιαγιά Βούλα 76 ετών, μας υποδέχεται με χαρά στο σπιτικό της. Μας τραγουδάει και μας μαγειρεύει όπως παλιά, στον ξυλόφουρνο του σπιτιού της ένα εύκολο, νηστίσιμο και πεντανόστιμο φαγητό με τοπικά προϊόντα που…
Τελώντας ακόμη σε καθεστώς κορονοϊού έστω και σε μικρότερη μορφή, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Φαρμακοποιών Αιτωλ/νίας κ. Θανάση Παπαθανάση για την συμβολή των φαρμακείων και φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή Ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης μας δήλωσε: Νομίζω ότι στο κομμάτι της πανδημίας υπήρξε μια πολύ καλή αντιμετώπιση από πλευράς υγειονομικής στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι είμασταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που διαχειρίστηκαν πολύ καλά όλο αυτό…
Εξαιρετικές φωτογραφίες απο το γήπεδο του Παναιτωλικού σε νυκτερινό αγώνα μας διέθεσε ο Γιώργος Καρδαράς. Διακρίνεται επίσης φωτισμένο και το γήπεδο άθλησης που βρίσκεται μπροστά απο τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια στο Πάρκο του Αγρινίου. Δείτε ΕΔΩ και αντίστοιχες φωτογραφίες ημέρας Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr
Στο χωριό Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, βρίσκεται το γεφύρι του Ανδριανού. Χτίστηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και γεφυρώνει το ρέμα Κρυονέρι. Το γεφύρι είναι πέτρινο μονότοξο, με άνοιγμα τόξου 7,60μ. και ύψος 3,20μ. Το μήκος του καταστρώματος είναι 12,60μ. το δε πλάτος 2,30μ. Το γεφύρι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Πηγή: Πέτρινα γεφύρια.
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ησυχαστήριο) βρίσκεται στην θέση Τσουκλάδες στην Τ.Κ. Παραβόλας μόλις 25 λεπτά απο την πόλη του Αγρινίου. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο με την δέουσα λαμπρότητα. Τις φωτογραφίες μας τις παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr
- ΕΑΝ καθίσουμε και αναλύσουμε σε βάθος και όχι επιφανειακά τα όσα μάς συμβαίνουν σήμερα, τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας, στη γειτονιά μας και στην κοινωνία ολόκληρη, σίγουρα θα εκπλαγούμε δυσάρεστα. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο που, λόγω συνήθειας απ' την επανάληψη, δεν αντιδρούμε καν στην κακοποίηση και το βιασμό μας απ' το κράτος, ούτε έχουμε συνειδητοποιήσει το ποιος μάς δολοφονεί καθημερινά και κατά συρροή. Το ποιοι είναι οι πραγματικοί δολοφόνοι μας, φυσικοί και ηθικοί…
- Σήμερα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέα ζωή και ούτε κάν ένα βακτήριο ή ένας ιός. - Αν είναι έτσι, ας προσπαθήσουμε ο καθένας από τη μεριά του, να μην εξαφανιστεί η ζωή που υπάρχει. - Μεγάλη εντύπωση έκανε στο Δαρβίνο η εξέλιξη του ματιού. Τόσο υπέροχο, τόσο λεπτό και τόσο τέλειο! - Κι αν ακόμα η ζωή μας φτάνει στο τέλος, πρέπει να εξακολουθούμε να βρίσκουμε νόημα στα ίχνη που θ'αφήσουμε πίσω μας. - Ο Φρόυντ πίστευε ότι ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του…
Το οδοιπορικό μας, στη βουνίσια πατρίδα συνεχίζεται... Βρεθήκαμε πρόσφατα στο ορεινό χωριό Νεοχώρι Ευρυτανίας, εκεί όπου η κυρά Θεοδώρα μας υποδέχεται με χαρά στο σπιτικό της και μας φτιάχνει πεντανόστιμα καρυδάτα με σοκολάτα, μια εύκολη συνταγή για κέρασμα με φανταστική γεύση και συζητάμε μαζί της για τη ζωή στο χωριό.
Βόρεια του δρόμου Σαρδινίων-Βαρετάδας ανάμεσα σε λοφίσκους, βρίσκεται η Μονή Αγίας Παρασκευής. Στο κέντρο περιμαντρωμένης αυλής υψώνεται το καθολικό, ενώ στη δυτική πλευρά διατηρείται διώροφο συγκρότημα λιθόκτιστων κελλιών με ξυλοδεσιές και εξώστες. Στις υπόλοιπες πλευρές τα κελλιά είναι ερειπωμένα. Ο ναός είναι σταυροειδής με οκτάπλευρο τρούλλο, που σε κάθε του πλευρά ανοίγεται από ένα μονόλοβο τοξωτό παράθυρο. Ο κύριος ναός πρέπει να κατασκευάστηκε γύρω στο 1700. Ο ναός παρουσιάζει ένα…
- ΑΠΟ τις 10 Εντολές της Παλαιάς Διαθήκης που καλούμασταν να τηρούμε, σήμερα στην κοινωνία μας - και αφού καμία απ' αυτές δεν τηρούμε πλέον - έχουν επικρατήσει 2 νέες Εντολές, τις οποίες εμείς οι ίδιοι, ως μέλη της σημερινής βρόμικης κοινωνίας, έχουμε συνυπογράψει: "Μη μιλάς" και "Μη σε νοιάζει"! Να μη μιλάμε για οτιδήποτε ένοχο που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, ακόμα και δίπλα μας ΚΑΙ να μη μάς νοιάζει για τίποτε, παρά μόνο για ό,τι αφορά εμάς τους ίδιους. Μετατραπήκαμε σε "εαυτούληδες"... -…
- Ο Lemark πίστευε ότι η καμηλοπάρδαλη είχε τόσο μακρύ λαιμό, επειδή αμέτρητες γενιές, η μία μετά την άλλη, τέντωναν το λαιμό τους για να φτάσουν τα φύλλα των δένδρων. - Σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου όποιος προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον επιβιώνει κι εξασφαλίζει την επιβίωση και στους απογόνους του. - Τα φυτά χρησιμοποιούν τα πιό αστραφτερά τους χρώματα για να ντύσουν τα λουλούδια τους και σκορπίζουν ολόγυρα τα πιο γλυκά αρώματα, για να τραβήξουν τα έντομα που θα βοηθήσουν στη…
Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών έχει πολλές παραμέτρους. Οι γεροντότεροι που έζησαν δύσκολα χρόνια, έχουν πολλά να μας πουν. Στον τελευταίο του επίγειο παράδεισο, εδώ που τα λιγοστά ζώα "είναι η ψυχή και η καρδιά του", νοσταλγός του δρόμου ζωής και άνδρας παλαιάς κοπής, ο αγέρωχος 80χρονος παππούς Παναγιώτης, θυμάται και μας διηγείται τη διαδρομή της ζωής του, που ήταν γεμάτη αγάπη, πόνο, φτώχεια και ασταμάτητη εργασία.
Θα το αποκαλούσαμε αδύνατο, αν δεν ήταν πραγματικό... Χάρτης του 1515 δείχνει τμήμα της Ανταρκτικής (της ηπείρου του Νότιου Πόλου), όπως ήταν πριν καλυφθεί από τους πάγους. Μέσα στον 20ο αιώνα, η Ανταρκτική «χαρτογραφήθηκε» με υπέρηχους και για πρώτη φορά «φάνηκε» τι υπάρχει κάτω από τους πάγους. Αυτό έγινε το 1949. Κανείς δεν πρόσεξε τίποτε το αξιοσημείωτο τότε, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, το 1960, κάποιος πρόσεξε ότι το σχήμα της πραγματικής Ανταρκτικής, κάτω από τους πάγους, συμπίπτει με το…
Συνεχίζουμε κοντά στα χωριά μας κοντά στην παράδοση και την ιστορία τους. Στη Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας η 85χρονη γιαγιά Δήμητρα, μας υποδέχεται με χαρά στο όμορφο χωριό της, μας μαγειρεύει με τα χεράκια της μια πεντανόστιμη νηστίσιμη λαχανόπιτα, μας διηγείται με νοσταλγία μύθους και ιστορίες του πολέμου και ταυτόχρονα μας προβληματίζει που_ μας θυμίζει την Ελλάδα που χάθηκε. Λόγια της γιαγιάς στο βίντεο "Δεν έφευγε άνθρωπος από το σπίτι μας χωρίς να φάει, και ο πατέρας μου έλεγε αν ξεπέσει…
Περνώντας την γέφυρα του Αχελώου αντικρίζουμε τα τείχη της αρχαίας Στράτου, της σημαντικότερης, ισχυρότερης και πλουσιότερης πόλης της Αρχαίας Ακαρνανίας στη δεξιά όχθη του Αχελώου. Στην αρχαιότητα ο Αχελώος ήταν πλωτός τουλάχιστον έως τη θέση αυτή.Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η εντυπωσιακή παραποτάμια πύλη του Μπροστά μας ορθώνονται μισογκρεμισμένα αλλά περήφανα τα τείχη της άλλοτε ισχυρής πόλης. Μέσα από το σημερινό χωριό, δεξιά, ο δρόμος μας οδηγεί στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης.
- ΣΥΜΦΩΝΑ με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και τους δικούς τους διεθνολόγους και γεωπολιτικούς αναλυτές φυσικά, μιας κι εμείς εδώ, μία ουσιαστική ενημέρωση για τ' αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία, την Κυριακή, δεν έχουμε. Εκείνοι που βγήκαν νικητές λοιπόν, ήταν η Τούρκοι, η τουρκική διπλωματία και ο ίδιος ο Ερντογάν φυσικά, ο οποίος τούτη τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Κι ας σταθούμε μόνο στα "ενεργειακά", αφήνοντας στην άκρη τα περί "γαλάζιας…
Τραχανόπιτα, μια πίτα που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον με τις παραδοσιακές πίτες του τόπου μας.Με βαθιές ρίζες στη χώρα μας, μοσχοβολάει παράδοση και ξυπνάει μνήμες από το χωριό και τη γιαγιά. Γίνεται εύκολα, με αγνά υλικά όπως ελληνικό ζυμαρικό, φρέσκα αυγά, φέτα και γάλα, τα οποία δημιουργούν ένα πεντανόστιμο συνδυασμό γεύσεων. Στον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας, η Γιολάντα και ο Παύλος μας υποδέχονται στο χωριό τους, μας μαγειρεύουν οι ίδιοι την παραδοσιακή τραχανόπιτα με χειροποίητα…
Η γνωστή και καταξιωμένη Αγρινιώτισσα ηθοποιός Κάτια Γέρου βρέθηκε στο Αγρίνιο την Τετάρτη 9/3/2022 προκειμένου να παραλάβει τιμητική διάκριση στα πλαίσια εκδήλωσης για την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ που οργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και άλλοι φορείς. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της το πρωί της Πέμπτης 10/3 λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα σε ξενοδοχείο της πόλης και της παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη. Κα Γέρου πως βρεθήκατε στην πόλη μας; Ήταν η μέρα της γυναίκας και ο Δήμος Αγρινίου μου…
- ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, απ' το δημοτικό ακόμα, για τη νομοθετική ρύθμιση του Σόλωνα στην Αρχαία Αθήνα, η οποία ονομάστηκε "σεισάχθεια". Σύνθετος όρος στα αρχαία ελληνικά, απ' το "σείω" (ταρακουνώ) και το "άχθος" (βάρος-χρέος). Σεισάχθεια δηλαδή σήμαινε τότε "αποτίναξη των βαρών", των χρεών των πολιτών προς τους ιδιώτες και το δημόσιο. Πριν από αυτόν το νόμο ίσχυε ο θεσμός της "υποδούλωσης για χρέη". Ένας πολίτης, ο οποίος δε μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του, έχανε την προσωπική του ελευθερία,…
Γυναίκες της Αιτωλοακαρνανίας βραβεύτηκαν για την προσφορά τους Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Αγρινίου και η ομάδα εθελοντών της ΕΠΠΙ – ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για τη ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2022, στον Δημοτικό Κινηματογράφο ‘Άνεσις’ στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας Την εκδήλωση, συντόνισε η κ. Παρθενία Χαρίτου, Πρόεδρος της ΕΠΠΙ –…
- ΜΕΤΑ τις δύο μεγάλες "πληγές" για την ανθρωπότητα, πρώτα με την πανδημία και τώρα με τον πόλεμο, οι αλλαγές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι - γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές κι άλλες - είναι αναπόφευκτες και, άλλες άρχισαν ήδη, άλλες δρομολογούνται... - ΑΝ ΔΟΥΜΕ σε βάθος αυτές τις αλλαγές, θα διαπιστώσουμε πως μάλλον προς ισχυρά κράτη οδεύουμε, με δική τους επάρκεια και δύναμη και ταυτόχρονα, μακροπρόθεσμη έστω, απαγκίστρωση απ' τους μέχρι σήμερα "άλλους" ισχυρούς. Μιας και η Αμερική δε…
Νοτιοδυτικά του χωριού Βαρετάδα προβάλλει στην πλαγιά πυκνού δάσους το μοναστήρι της Παναγίας, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμησή της.Το καθολικό ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου σταυρεπίστεγου ναού με οκτάπλευρο τρούλλο. Η πλακοσκέπαστη στέγη εξωτερικά είναι δίρριχτη και η εγκάρσια κεραία καταλήγει σε αετώματα.Στο βόρειο αέτωμα είναι σκαλισμένη σε εντοιχισμένη πέτρα η χρονολογία κατασκευής του ναού +1783.Από την εγκάρσια κεραία και προς τα δυτικά, στη βόρεια πλευρά του καθολικού, δημιουργείται…
Το έθιμο το οποίο χαρακτηρίζει την έναρξη της Σαρακοστής επιτάσσει καλή διάθεση και στοιχειώδεις ικανότητες. Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Στην χώρα μας έφθασε δια μέσου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και των λιμανιών της Ανατολής (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χίο) εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης χρωματιστού χαρτιού και σπάγκου. Τα κύρια μέρη ενός χαρταετού είναι τρία. Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει να μιλούν για το σκελετό, τα ζύγια ή την ουρά. Δεν…
Φώτο άρθρου: paidiatriki.gr Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε για μία ακόμη φορά στο site μας τον Δρ. Σήφη Κουράκη (Παιδοψυχολόγο (Ph.d), Νευροψυχολόγο Παίδων, Ψυχολόγο (B.Sc), Παιδαγωγό (B.Sc), Διδάκτωρ Παιδοψυχολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης) με σκοπό να μας μιλήσει για τις επιπτώσεις ενός διαζυγίου στις ζωές των παιδιών του διαζευχθέντος ζευγαριού. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα στα πλαίσια της ευκολίας που παρέχεται τελευταία από το κράτος, να βγαίνουν τα διαζύγια…
Νοτιοανατολικά της Γουριάς, σε μικρή απόσταση από το χωριό, επάνω σε λοφίσκο βρίσκονται τα ερείπια ενός ανεμόμυλου. Αποτελούσε περιουσία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών. Σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων του χωριού, η ημερομηνία κατασκευής του παραμένει άγνωστη ενώ η λειτουργία του σταμάτησε το 1940 με την είσοδο των Γερμανών κατακτητών όπου τότε και καταστράφηκε.
- Ο Μάρξ κατηγορούσε τους μέχρι την εποχή του φιλόσοφους ότι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο, αντί να προσπαθήσουν να τον αλλάξουν. - Ο Χέγκελ ονόμαζε τη δύναμη που ωθεί την ιστορία προς τα εμπρός "παγκόσμιο πνεύμα" η "παγκόσμιο λόγο". - Αντίθετα ο Μάρξ υποστήριζε ότι δεν είναι η πνευματική πρόοδος προυπόθεση για την εξέλιξη των υλικών συνθηκών διαβίωσης. Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το ανάποδο: σε τελική ανάλυση, οι υλικές συνθήκες διαβίωσης καθορίζουν την πνευματική κατάσταση μιας…
Αγιογραφία. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Πρώτος ο Ευαγγελιστής Λουκάς σχεδίασε με κερί και με μαστίχα την εικόνα της Θεοτόκου με τον Χριστό στην αγκαλιά της και μετέφερε τις εικόνες του στα Ιεροσόλυμα, για να τις δείξει στην ίδια Την Παναγία. Έκτοτε, η υπέροχη αυτή τέχνη της αγιογραφίας, διαδόθηκε σ᾿ όλη την οικουμένη. Για τους Έλληνες αλλά και τους λοιπούς ορθόδοξους, η αγιογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστη μας και την παράδοσή μας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι…
- Ο ΔΙΚΟΣ μας πρωθυπουργός, απ' την αρχή ακόμα της εισβολής της Ρωσίας προς την Ουκρανία, θέλησε να το παίξει, για ακόμα μια φορά, "πρώτος" στην Ευρώπη! Καταδίκασε, κατ' ιδίαν κι όχι μόνο ως μέλος της ΕΕ, τη Ρωσία και τον Πούτιν στην ουσία, για πράξη παράνομη που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο κι έκανε λόγο για αυστηρές κυρώσεις. Επαναλαμβάνω, μόνος του! Όπως και για την αποστολή, εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπλων με δύο C-130 (από 20 τόνους το καθένα)! Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία άμεση…
Η Λίμνη Στράτου βρίσκεται στο 9ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αγρινίου – Άρτας και κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ το 1991. Είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με φράγμα στον ποταμό Αχελώο και είναι η τρίτη κατά σειρά τεχνητή λίμνη του Αχελώου, μετά τις λίμνες Καστρακίου και Κρεμαστών. Ο ταμιευτήρας του υδροηλεκτρικού σταθμού Στράτου έχει επιφάνεια 7,5 τ.χλμ. και χωρητικότητα 80 εκατομ. κ.μ. Το φράγμα έχει μήκος 2χλμ και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος στην Ελλάδα. Στη βάση του φράγματος δημιουργήθηκε πάρκο…
- Να φέρεσαι πάντοτε σύμφωνα με τις αρχές, που θα ήθελες να έχουν ισχύ γενικού και καθολικού νόμου. - Ο Κάντ είπε επίσης, πως θα πρέπει πάντοτε να αντμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους ως σκοπούς αυτούς καθ' αυτούς και όχι ως μέσω για την επίτευξη κάποιου άλλου σκοπού. - Αν αποφασίσεις εσύ ο ίδιος-ίδια- να φέρεσαι καλά στους άλλους - έστω και αν μ'αυτό τον τρόπο βλάπτει τα ίδια σου τα συμφέροντα - τότε ενεργείς ελεύθερα. - Λογικό έιναι, ό,τι μπορεί να επιβιώσει. ΧΕΓΚΕΛ - Δεν μπορούμε να…
Η κεραλοιφή είναι μια πανάρχαια συνταγή καλλωπισμού και περιποίησης του δέρματος. Βασικό συστατικό της είναι το μελισσοκέρι. Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, τότε δημιουργείται η γνωστή κεραλοιφή, η οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το δέρμα μας. Τι μπορεί να κάνει? Περιποιείται το δέρμα μας και το ενυδατώνει (σκασμένα χείλη, συγκάματα) και όχι μόνο. Δερματοπάθειες, μολύνσεις, έλκη, και εγκαύματα. ΄Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές…
Νοτιοανατολικά της Γουριάς,σε μικρή απόσταση από το χωριό,σώζεται το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Το μικρό καθολικό είναι χτισμένο στο κέντρο περιτειχισμένης αυλής. Αρχικά χτίστηκε μονόχωρη καμαροσκέπαστη αίθουσα (10 Χ 5μ.) με δίρριχτη στέγη και πλατιά ημικυκλική αψίδα ανατολικά.Σε μεταγενέστερους χρόνους επεκτάθηκε ο ναός δυτικά με την προσθήκη νάρθηκα (4 Χ 5 μ.),του οποίου χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η χαμηλότερη στέγη.Ίσως ταυτόχρονα προστέθηκαν στο βόρειο και νότιο τοίχο του κύριου ναού οι…
- ΑΥΤΗ η φράση ηχούσε στ' αυτιά μου, απ' όταν ήμουν μικρό παιδί, εκεί στο χωριό που γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, κυρίως απ' τον αυστηρό πατέρα μου. Το ίδιο συνεχίστηκε και όταν κατέβηκα στην πόλη (Αγρίνιο) για γυμνάσιο και λύκειο. Άλλες εποχές τότε, χωρίς πληροφόρηση, χωρίς κινητά και ίντερνετ, με μοναδική πηγή ειδήσεων το ραδιόφωνο. Όλων οι γονείς κι όχι μόνο οι δικοί μου αμόρφωτοι, ο κύκλος του χωριού πολύ στενός, όλα μαθαίνονταν και όλα κουτσομπολεύονταν στο καφενείο,…
Η κοπή πίτας πραγματοποιήθηκε ξενοδοχείο IMPERIA HOTEL του Αγρινίου την περασμένη Κυριακή 13/2/2022 με συμμετοχή των μελών του συλλόγου αλλά και πολλών φίλων αυτού. Παρέστησαν από την Περιφερειακή αρχή η κα Μαρία Σιαλμά, από την Δημοτική αρχή ο κος Κώστας Καλαντζής και η κα Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος φαρμακοποιών και πολιτευτής κος Θανάσης Παπαθανάσης. Από την ΠΑΕ Παναιτωλικός, ο πρόεδρος κος Μάκης Μπελεβώνης και ο συνονόματός του γενικός Αρχηγός. Επίσης παρούσα ήταν και η κα Γεωργία Μπόκα…
Η Ελλάδα έχει βαθιά παράδοση με την κτηνοτροφία και είναι ο πρωτογενής τομέας που θα μπορούσε να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία.Βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Ευρυτανίας, στη Βαλαώρα Αγράφων, όπου ο Παύλος μας υποδέχεται και μας οδηγεί κοντά στη στάνη του. Εδώ, οι αγρότες του χωριού μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και τις καταστροφές των κοπαδιών τους, κυρίως…
Το Μαντείο Των Δελφών έπαιξε γενικά έναν περισπούδαστο ρόλο στην ηθική εκπαίδευση του ελληνικού γένους με βάση τα πρότυπα του Λόγου (Σοφίας ή Αυτογνωσίας), του Μέτρου και του Ρυθμού, με άλλα λόγια του Κάλλους της Απολλώνιας διδασκαλίας, η οποία συνοψίζεται στα τρία προαναφερθέντα μέγιστα αποφθέγματα-παραγγέλματα του ΕΙ, του ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και του ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ... Γενικότερα τα Δελφικά παραγγέλματα είναι λιτές αποφθεγματικές εκφράσεις, δύο έως πέντε λέξεων, μεστές σοφίας, με συμβουλευτικό και…
Στην Δυτική πλευρά των Αγράφων Ευρυτανίας στο χωριό Φραγκίστα, η κυρά-Αλεξάνδρα μας φτιάχνει μια ζεστή παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη με μεράκι στο τζάκι. Η φασολάδα συναντάται από την αρχαιότητα και είναι από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Με απλά, φτηνά και ταπεινά υλικά, έτρεφε κάποτε τον κόσμο που ζούσε στη φτώχεια. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα εκπληκτικά νόστιμο πιάτο.
- Γιά όλα όσα κάνουμε αποφασίζουν η φύση ή οι φυσικοί νόμοι. Ο Σπινόζα θεωρούσε πως ο Θεός - ή οι φυσικοί νόμοι - είναι η εσωτερική αιτία, όλων όσα συμβαίνουν. Ο Θεός εκφράζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα απο τους φυσικούς νόμους. - Σύμφωνα με τον Σπινόζα πάντα, μόνο όταν έχουμε την ελευθερία να ζήσουμε σύμφωνα με όλες τις δυνατότητες της φύσης μας, μόνο τότε είμαστε ελεύθεροι. - Ορθολογιστής είναι αυτός που πιστεύει στη σπουδαιότητα της ανθρώπινης λογικής. - Στη συνείδησή μας έχουμε μόνο ό,τι…
Ένα από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα που είναι προς εξαφάνιση καθώς οι νέοι πλέον δεν έχουν διάθεση να το ακολουθήσουν, διότι είναι επικίνδυνο και κουραστικό, είναι το επάγγελμα του ξυλοκόπου. Στο παρελθόν, στη φτωχή μας πατρίδα, ήταν συνήθες φαινόμενο στους δρόμους τα φορτωμένα ζώα, μουλάρια, γαιδούρια που μετέφεραν με δυσκολίες τα ξύλα του χειμώνα.Τη σημερινή εποχή οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι εκείνοι που φροντίζουν για την ανανέωση και καθαριότητα στα δάση ανάλογα με τις ανάγκες των…
Γνωρίσαμε τον Παναγιώτη Σιάτρα σε διάφορα μαγαζιά της πόλης του Αγρινίου, όπου τραγουδούσε κατά διαστήματα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θαμώνων. Φέτος τον απολαύσαμε για πρώτη φορά ως ερμηνευτή σε ένα ιδιαίτερο τραγούδι για την πόλη μας, το «Γίν’ αγέρας και έλα». Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι τόσο το θέμα όσο και το βιντεοκλίπ έχουν σαν σημείο αναφοράς το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου. Ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της περιοχής μας που τόσες μνήμες μας…
- Ο Σαίξπηρ έλεγε ότι ειμαστε καμωμένοι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα και τα όνειρα, κι η μικρή μας ζωή κρατάει όσο ένας ύπνος. - Ο Rene Decart γεννήθηκε το 1596 και όλη του την ζωή την πέρασε ταξιδεύοντας εδώ και εκεί στην Ευρώπη. Σπούδασε φιλοσοφία και οι σπουδές αυτές του αποκαλύψαν την έκταση της αβεβαιότητας και της αγνοιάς του. - Ο Decart υποστήριζε ότι μονάχα η λογική μπορεί να μας αξασφαλίσει σίγουρες γνώσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι αισθήσεις μς αντιλαμβάνονται τα φαινόμενα…
Ένας ξυλογλύπτης σε ορεινό χωριό Η πανάρχαια τέχνη γλυπτικής με το ξύλο, αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση της ελληνικής καλαισθησίας από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Το ξύλο ήταν το πρώτο υλικό που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε σαν εργαλείο αλλά και σαν μέσο έκφρασης, δημιουργώντας ξύλινα είδωλα.Η τέχνη ανθίζει κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής και τη συναντούμε κυρίως σε πολλά εκκλησιαστικά έργα, τέμπλα, εικονοστάσια κ.α Ο Φάνης, γιός επιπλοποιού από το ορεινό Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας…
Είχαμε την χαρά μετά από πολύ καιρό να συναντήσουμε την συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και Αγρινιώτισσα στην καταγωγή κα Αριάδνη Δάντε (κατά κόσμον Έφη Σαμαρτζοπάνου), η οποία κατά το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου βρέθηκε στην πόλη του Αγρινίου προσκεκλημένη του Τμήματος Βρεφοκονηπιοκομίας του ΙΕΚ Αγρινίου και του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου και ανέλαβε …πολλή δράση! Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί της για το AitoloakarnaniaBest.gr Αριάδνη, πες μας για την χθεσινή επίσκεψή σου στην γενέτειρα; Μετά από…
- ΦΥΓΑΜΕ τελικά απ' την κόκκινη Ferrari και πήγαμε κατευθείαν στις σουίτες, μετά τον ομαδικό βιασμό 24χρονης σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το βράδυ της αλλαγής του χρόνου. Εννοώ τα φώτα της δημοσιότητας κι από κοντά κι εμείς! Όπου και πάλι διχαστήκαμε! Οι μεν με την κοπελιά ("μαζί σου κοπέλα μου"), οι δε κατά της κοπελιάς, ακόμα και γυναίκες, πάρα πολλές γυναίκες ("τι γύρευε σε τέτοιο πάρτι 24 χρονών κοπέλα, ακόμα και το 17χρονο είχε περισσότερο μυαλό κι έφυγε")! Τελικά, απ' ό,τι…
Η αγροτοδιατροφική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τον ήπιο τουρισμό, την προβολή των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τη διάσωση της ορεινής μας πατρίδας. Στη φτωχή και ορεινή Ελλάδα στη Δυτική πλευρά της Ευρυτανίας, στο χωριό Κυπαρίσι Πρασιάς σ' ενα ιστορικό μέρος γνωστό από το κυπαρίσσι που άλλοτε δίδαξε ο Πατροκοσμάς, ζει κι εργάζεται μόνιμα εδώ ο ντόπιος κάτοικος με το σημερινό μας αφιέρωμα. Ο Μπάμπης, επάγγελμα κτηνοτρόφος, μας φιλοξενεί στο χωριό του…
- Όταν η ηλιοκεντρική θεωρία του κόσμου επιβεβαιώθηκε και εξηγήθηκε με τρόπο οριστικό, οι άνθρωποι έμαθαν ότι ζούσαν πάνω σ' ενα τυχαίο πλανήτη χαμένο στο διάστημα. Η προσαρμογή σ'αυτή την ιδέα δεν τόσο έυκολη. Η νέα αυτή αντίληψη συνάντησε μεγάλη αντίσταση μέσα στα μυαλά των ανθρώπων. Αντίστοιχη κατάσταση δημιουργήθηκε κι αργότερα τότε που ο Δαρβίνος απέδειξε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τα ζώα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο άνθρωπος ένιωσε πως χάνει κάτι από την ξεχωριστή του θέση μέσα…
- Στη Νορβηγία λένε την παροιμία: "Όσοι έχουν περάσει πολλά χρόνια παντρμένοι, τελικά αρχίζουν να μοιάζουνε μεταξύ τους". - Από κάποιους φιλόσοφους της εποχής η αναγέννηση χαρακτηρίστηκε ως: "Θεία γενιά ντυμένη με την όψη του ανθρώπου". - Η ζωή είναι και λυπητερή και χαρούμενη μαζί. Ερχόμαστε σ'ενα υπέροχο κόσμο, συναντιόμαστε εδώ, γνωριζόμαστε και προχωράμε κάμποσο μαζί. Ύστερα όμως χανόμαστε πάλι και φεύγουμε το ίδιο ξαφνικά κι ανεξήγητα όπως ήρθαμε. - Τά άλογα γεννιούνται άλογα και άλογα…
Καταγράφοντας την αγροτοδιατροφική μας κληρονομιά, ταξιδεύουμε στα ορεινά χωριά μας, συναντούμε νοικοκυρές που γνωρίζουν καλά την τέχνη της παραδοσιακής κουζίνας και μαζί τους ανασύρουμε μνήμες από λησμονημένα φαγητά της φτωχής μας πατρίδας. Αυγά τηγανιστά με κλωτσοτύρι και τραχανάς με κλωτσοτύρι. Το κλωτσοτύρι είναι είδος μαλακού τυριού που παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (παράγωγο του ξυνόγαλου) και είναι πρωτόγονη τυροκόμηση, που γίνεται μόνο σε σπίτια. Παράγεται στην´Ηπειρο, στη…
- "Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο;" αναρωτιόταν ο Επίκουρος. "Αφού όσο υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος δεν θα υπάρχει. Κι όταν έρχεται αυτός, δε βρισκόμαστε πια εδώ". Αν το δούμε απ'αυτή την άποψη, έχει δίκιο. Γιατί ποιός άνθρωπος βασανίζεται επειδή είναι νεκρός; Δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουμε με το θάνατο ούτε για μιά στιγμή. Ας μην τον φοβόμαστε λοιπόν. - Να ζείς στα κρυφά ήταν η συμβουλή του Επίκουρου. - Ο Ινδός Σουάμι Βιβεκονάντα είχε πεί κάποτε: "Ορισμένες θρησκείες χαρακτηρίζουν άθεο τον…
- ΕΝΝΟΩ τη συγκατοίκηση γονιών κι ενήλικων παιδιών, όποιας ηλικίας, κάτω απ' την ίδια στέγη. Ένα φαινόμενο που, κυρίως στα χρόνια των μνημονίων κι ακόμα περισσότερο με την πανδημία, κυριαρχεί στην πλειονότητα των νοικοκυριών. Πολλοί νέοι και νέες ή και ζευγάρια ακόμα επέστρεψαν στη "φωλιά", από όπου είχαν φύγει προ πολλού για καθαρά οικονομικούς λόγους. Έλα μου όμως που η όποια συγκατοίκηση φέρνει προστριβές, φέρνει τσακωμούς, ακόμα και "πατροκτονίες" ή "μητροκτονίες". Άπειρα τα παραδείγματα!…
Συνεχίζοντας να καταγράφουμε την ελληνική ύπαιθρο, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας σας παρουσιάζουμε τις τσιγαρίδες, τον απόλυτο χειμωνιάτικο μεζέ... της φτωχής και ορεινής Ελλάδας. Η προετοιμασία τους άλλοτε, ήταν σαν ένα μικρό πανηγύρι. Οι τσιγαρίδες γίνονται από το λίπος του χοιρινού,δηλαδή από το ξίγκι που συνήθως άφηναν λίγο κρεατάκι στην άκρη του λίπους και που αυτό του έδινε μια υπέροχη γεύση. Για να κάνουμε τις τσιγαρίδες, καθαρίζουμε το λίπος να μην έχει βρωμιές ή αίματα (να είναι…
- ΤΑ ΔΥΟ τελευταία χρόνια (2020-2021) ήταν τα χειρότερα απ' όλα τα προηγούμενα, ακόμα κι απ' τα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής μας εξαθλίωσης. Προφανής ο λόγος, ένας άγνωστος ιός κυριάρχησε σε ολόκληρο τον πλανήτη γη, ξαφνιάζοντας τους πάντες, ακόμα και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ως επακόλουθο αυτού του γεγονότος διχαστήκαμε ως πολίτες. Αυτό που πάντα επιδιώκει το ισχύον σήμερα πολιτικό σύστημα τούτης της χώρα, τό κάναμε δώρο εμείς οι ίδιοι. Ένα αναπάντεχο δώρο... - ΜΕΣΑ…
- Οί σοφιστές πίστευαν ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ο άνθρωπος καθορίζει και τη γνώμη του για το σωστό και το λάθος. - Κοινό σημείο του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα ήταν το ερώτημα: "Πως πρέπει να ζεί και να πεθαίνει ο άνθρωπος" - Κάποτε ο Σωκράτης στάθηκε μπροστά σ'ενα μαγαζί που πουλούσε του ... κόσμου τα πράγματα. Αφού έμεινε έτσι να κοιτάζει για λίγη ώρα, τελικά είπε: "Για δές πόσα πράγματα χρειάζονται οι Αθηναίοι για να ζήσουν". Και εννοούσε φυσικά ότι ο ίδιος δεν χρειαζόταν…
- Στην αρχαιότητα απέδιδαν στον Αριστοτέλη 170 έργα. Σήμερα διασώζονται 47 έργα. Τα περισσότερα απ'αυτά είναι σημειώσεις που τις χρησιμοποιούσε στα μαθηματά του. - Ο Αριστοτέλης ήταν φιλόσοφος κα επιστημονας μαζί. - Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη φύση, είναι κατά τον Αριστοτέλη μια μεταμόρφωση της ύλης απο το επίπεδο της δυνατότητας σ'αυτό της πραγματικότητας. - Όλα τα ζωντανά πλάσματα (Φυτά, Ζώα, Άνθρωποι) έχουν την ικανότητα να τρέφονται, να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται. Ζωα και…
Το Μουσικό και το Κινηματογραφικό Τμήμα του Ανοιχτού Θεάτρου Αγρινίου με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν το νέο τραγούδι και Videoclip "Γιν' αγέρας και έλα", που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο του Αγρινίου. Όλοι οι συντελεστές είναι Αγρινιώτες και με αυτό θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους για το πάρκο, που ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους και να κρατήσουν ζωντανές αγαπημένες στιγμές και μνήμες. Είναι ένα τραγούδι, που θα αγγίξει κάθε πολίτη του Αγρινίου και νοερά…
Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι γνωστή και ως Κρύο Φεγγάρι ή Ψυχρή Πανσέληνος, γιατί οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα το Δεκέμβριο. Επίσης, αντλεί το όνομα της από τους χριστιανούς εποίκους και τους λαούς της αρχαιότητας, επειδή πέφτει πριν τα Χριστούγεννα και το Χειμερινό ηλιοστάσιο. Δείτε το σχετικό βίντεο:
- Η σχολή του Πλάτωνα βρισκόταν σ'ενα μικρό αλσύλλιο, που έφερε το όνομα του μυθικού ήρωα Ακάδημου. Απο εκεί πήρε το όνομα "Ακαδημία". - Οι σοφιστές πίστευαν ότι οι αντιλήψεις για το σωστό και το δίκαιο άλλαζαν απο χώρα σε χώρα και απο γενιά σε γενιά. - Οι φιλόσοφοι ενδιαφέρονται γι'αυτό που είναι αιώνια αληθινό, αιώνια ωραίο, αιώνια καλό. - Ο Πλάτωνας ξεκινάει το συλλογισμό του με τη διαπίστωση ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε βέβαιη γνώση για κάτι που μεταμορφώνεται και αλλάζει. - Η λογική…
- ΘΥΜΑΜΑΙ πως, όταν ήμουν μικρός στο χωριό μου, οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες, δεν προσφωνούνταν με το βαπτιστικό τους, αλλά με κάποιο άλλο όνομα που συνδέονταν με αυτό του άντρα τους, στον οποίο ανήκαν και τον οποίο φώναζαν "αφέντη"! Έτσι είχαμε την Κώσταινα, τη Δημήτραινα, τη Γιώργαινα κ.ο.κ.... - ΘΥΜΑΜΑΙ επίσης, όπως και όλοι μας φυσικά, πως τη χώρα μας, την "περήφανη Ελλάδα", τήν αποκαλούσαμε "Ψωροκώσταινα", όταν θέλαμε να δείξουμε την απαξίωσή μας προς αυτή, μία χώρα φτωχή κι…
- ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που υποστηρίζουν πως τά ξέρουν όλα και διακατέχονται από μία ψευδαίσθηση πως είναι παντογνώστες! Τα άτομα αυτά πιστεύουν πως είναι ανώτεροι των άλλων, ακόμα και των ειδικών επιστημόνων, μπαίνοντας στα "χωράφια" τους και προσπαθούν ν' αντιστρέψουν τα επιστημονικά επιχειρήματά τους να τούς αμφισβητήσουν, μ' εκείνο το: "σιγά τον επιστήμονα"! Τό ζήσαμε αυτό στα δύο χρόνια της πανδημίας και το ζούμε ακόμα... - ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχουν κι εκείνοι που συνειδητά παρουσιάζονται ως…
- Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν στα σοβαρά ότι ο Θεός ή κάποιες άλλες μυθικές δυνάμεις κατευθύνουν τις εξελίξεις εδώ πάνω στη γή και κυβερνούν τα ιστορικά γεγονότα. - Εξυπνότερος είναι αυτός που ... ξέρει ότι δεν ξέρει τίποτα. - Το να ξέρεις τι δεν ξέρεις είναι κι αυτό ένα είδος γνώσης και χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος για να το καταλάβεις και πολύ δυνατός για να το ομολογήσεις. - Όποιος ξέρει ποιό είναι το σωστό, θα κάνει το σωστό. - Η φυσική φιλοσοφία κατάφερε να ξεπεράσει τη…
Οι υπεραιωνόβιοι γίγαντες του βουνού και του λόγγου στο δάσος της Κοιλάδας Αχελώου. Τα κάστανα είναι το φρούτο του χειμώνα, εμφανίζονται με τα πρώτα κρύα και αποτελούν πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο εδώ και πολλούς αιώνες!Τα κάστανα είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση και νοστιμιά καθώς και μεγάλη θρεπτική διατροφική αξία.Τα δέντρα της καστανιάς αναπτύσσονται σε ορεινές δασικές περιοχές και μπορούν να ζήσουν για 500 ή και περισσότερα χρόνια. Στο αιωνόβιο καστανόδασος του Βάλτου (στα…
Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο κοντινότερος ανατολικός όρμος στον κόλπο του Αστακού. Στη δυτική πλευρά του όρμου και πάνω σε έναν κωνικό λοφίσκο υπάρχει ένα μικρό φρούριο με έξι ημικυκλικούς πύργους, χτισμένο πιθανόν κατά το τέλος της κλασικής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν πειρατικές επιδρομές.
Η ανάπτυξη της παραγωγικής υπαίθρου, είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα της ορεινής μας πατρίδας, όσο ποτέ άλλοτε. Τα προϊόντα που παράγονται από τα ζώα της ελληνικής υπαίθρου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά, για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία όπως το κατσικίσιο γάλα που αναγνωρίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, τα οφέλη του στην υγεία, αλλά και τα προτερήματά του σε σύγκριση με άλλα γάλατα. Ο Τάσος, κτηνοτρόφος παλιάς κοπής, μας υποδέχεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις…
- "Τα πάντα ρεί" έλεγε ο Ηράκλειτος. Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. - Σ' όλες τις μεταβολές και τις αλλαγές και τις αντιθέσεις μέσα στη φύση, ο Ηράκλειτος έβλεπε την ενότητα και την ολοκλήρωση. Αυτό το κάτι που βρίσκετε μέσα σε όλα και αποτελεί το θεμέλιο των πάντων, το ονόμαζε "Θεό" ή "λόγο". - Ο Αναξαγόρας υποστήριζε ότι ο ήλιος δεν ήταν Θεός αλλά μιά πύρινη μάζα μεγαλύτερη ακόμα κι από την…
Η χειροποίητη κατασκευή μουσικών οργάνων έρχεται απ την αρχαιότητα και φτάνει ως τις μέρες μας. Οι αρχαίοι Έλληνες, κατέτασσαν τα μουσικά όργανα σε τρεις βασικές κατηγορίες... Στα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά. Αυτός ο τρόπος κατάταξης, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παραδοσιακά μέχρι σήμερα. Η μελέτη και κατασκευή μουσικών οργάνων είναι περισσότερο τέχνη, διότι κάθε μουσικό όργανο είναι ένα χειροποίητο γλυπτό με πολλά και διαφορετικά στοιχεία. Στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας συναντήσαμε…
- ΠΟΤΕ δε φανταζόμουν πως, Νοέμβρη μήνα του 2021, θα είχαμε σε καθημερινή βάση 100 νεκρούς κατά μέσο όρο το 24ωρο, 600+ στις ΜΕΘ και πάνω από 7.000 κρούσματα στο 24ωρο επίσης. Τότε γιατί εμβολιαστήκαμε, όσες κι όσοι τό κάναμε αυτό;; Κυβέρνηση κι επιστήμονες δε μάς έλεγαν "εμβολιαστείτε" για να πάρετε πίσω τη ζωή σας και την ελευθερία σας;; Τι έφταιξε, ρε γαμώτο, και πήγαν όλα στράφι;; Θα μού πείτε πως το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες, ακόμα και στη Γερμανία! Κάποιος "τηλεπαραθυράκιας" τό…
- Οι άνθρωποι, λέει ο Ξενοφάνης, έπλασαν τους Θεούς κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους: "Και οι θνητοί νομίζουν ότι έτσι γεννήθηκαν οι Θεοί, και είχαν φτιασιά και φωνή και όψη ίδια με τη δικιά τους... Αν τα ζώα είχαν κι αυτά χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν έργα σαν των ανθρώπων, τότε θα έπλαθαν και αυτά τους Θεούς τους με την δικιά τους όψη". - Ο στόχος των πρώτων Ελλήνων φιλοσόφων ήταν να δώσουν φυσικές εξηγήσεις στα φυσικά φαινόμενα. -Οι πρώτοι Έλληνες φιλόσοφοι είναι…
- Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει το πως και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ΄τη μιά μέρα στην άλλη. (Γκαίτε) - Τους φίλους μας μπορούμε να τους διαλέξουμε, αν θέλουμε, τον εαυτό μας, όχι. Από τους άλλους εξαρτάται αν θα διαλέξουν εμάς για φίλο. - Η γάτα δεν έχει την παραμικρή ιδέα, αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον. - Δεν είναι θλιβερό που οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει ν' αρρωστήσουν για να μπορέσουν να δούν την ομορφιά της ζωής; -…
- Ο κεντρικός τρούλος της Αγιά-Σοφιάς φθάνει τα πενήντα πέντε μέτρα. - Οι Καραμανήτες ή Καραμανλήδες ή Καραμάνηδες ήταν τουρκόφωνοι έλληνες κάτοικοι της Καραμανίας, οι οποίοι έγραφαν τούρκικα με ελληνικούς χαρακτήρες. - Ο Αρναούτ (Αρναούτης) είναι ο Αλβανός στα τούρκικα. Ο τσουφούτ (Τσιφούτης) είναι ο εβραίος. Ο Ρούμ είναι ο έλληνας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. - "Δεν πιστεύω σε ανώτερους και κατώτερους. Δεν διψώ για το αίμα κανενός. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει μία και μοναδική…
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού άλλοτε, ήταν η πρώτη φροντίδα προκειμένου οι πρόγονοί μας εξασφαλίσουν τη βασική τους τροφή, το ψωμί της χρονιάς! Η μπομπότα είναι ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι που έτρωγαν στα χωριά κατά την περίοδο της φτώχειας, την οποία έφτιαχναν οι νοικοκυρές σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί. Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι επιμένουν ότι το αλεύρι από καλαμπόκι είναι ένας διατροφικός θησαυρός καθώς περιέχει θειαμίνη, νιασίνη αλλά και φυλλικό οξύ. Η…
Βλέποντας τις φωτογραφίες της Αμφιλοχίας την νύκτα με τους αντικατοπτρισμούς των φώτων στον Αμβρακικό, που μας παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς, δεν νομίζω ότι διακρίνουμε καμμία οπτική διαφορά απο αντίστοιχες φωτό γνωστών κοσμικών νησιών του Αιγαίου. Τροφή για σκέψη... Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr
- Το "Πάσχα" είναι Εβραϊκή λέξη και σημαίνει "διάβασις", "απολύτρωσις". Η λέξη "ναός" παράγεται από το ρήμα "νάω" και σημαίνει κατοικητήριον του Θεού. - Οι άτακτοι και οι παράνομοι δέον να παιδεύοναι εις παράδειγμα και ετέρων κακοήθων και φθορέων της κοινωνίας κατά του Θείου απόστολου λέγοντας "Παιδεύετε τοις ατάκτοις ίνα μη υπεραιρώνται". - Ταμπάκης είναι αυτός που επεξεργάζεται δέρματα - Στην Αθήνα στις 24ης Αυγούστου του 1868 ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α' και η βασίλισσα Όλγα βάφτισαν το διάδοχο…
ΠΑΕΙ η "κανονικότητα", έκανε φτερά! Ούτε καν το "νουνό" της δε σεβάστηκε, ο οποίος απ' την περασμένη άνοιξη ακόμα μάς τήν έταζε και κορδώνονταν! Φτου! ...κι απ' την αρχή λοιπόν! Έχουμε και λέμε, λέμε κι έχουμε ή λέμε για να έχουμε, τα εξής απίθανα: Ο ΝΕΟΣ υπουργός υγείας, με περισσή ευκολία κι ευγένεια, μάς ανακοίνωσε τα "νέα μέτρα", τα οποία θ' αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, τους μισούς Έλληνες πολίτες δηλαδή! Το γιατί είναι τόσοι ανεμβολίαστοι, ακόμα και τον ίδιο το "Μωυσή" τόν εκπλήσσει,…
- Σύμφωνα πάντα με το ευαγγέλιο του Ιούδα, όταν το πνεύμα εγκαταλείπει το σώμα, το σώμα πεθαίνει και παύει να υπάρχει. Κατά τη δική μου άποψη, όταν το σώμα πεθαίνει δεν υπάρχει πνεύμα και χάνεται. Καταστρέφεται ο σκληρός δίσκος. - Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι πρωτο-ορθόδοξοι χριστιανοί προάγουν μια κάλπικη θρησκεία. Υποστηρίζουν πως μόνο η θρησκεία που διδάχτηκε κρυφά από τον Ιησού στον πιό κοντινό του ακόλουθο, τον Ιούδα, είναι απόλυτα αληθινή. - Κοιτάζει κανείς προς τα πίσω,…
- Όταν έγινε κράτος η Ελλάδα με κυβερνήτη τον Καποδίστρια, οι προύχοντες και οι οπλαρχηγοί εύρισκαν όχι μόνον ακατανόητη αλλά και άδικη την ιδέα ότι του λοιπού θα ήταν όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. - Το ευαγγέλιο του Ιούδα συγκαταλέγεται κι εκείνο στα ευαγγέλια που γράφτηκαν από τους πρώτους χριστιανούς στην προσπαθειά τους να διατυπώσουν με σαφήνεια, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, ποιός είναι ο Ιησούς και τι χρειάζεται κανείς για να τον ακολουθήσει. - Για τους γνωστικούς, το ουσιαστικό πρόβλημα…
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο απο την Greek Village Life. «Τι είναι η πατρίδα για έναν Ελληνα του εξωτερικού;» Συζήτηση με τον Δρ. Βασίλη Κατσικιώτη, τον διαπρεπή Αγρινιώτη Οικονομολόγο που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. 200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα… Η ανάγκη για επανεκκίνηση και επανασύσταση σε μια εποχή μετά την πανδημία αποτελεί ζητούμενο. Η Ελλάδα, που διαπρέπει στην ξενιτιά και μας γεμίζει υπερηφάνεια. Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό, διεθνούς φήμης και εγνωσμένου κύρους…
- Οι Φαναριώτες πίστευαν πως έπρεπε να μην επαναστατήσουν οι Έλληνες τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά να περιμένουν υπομένοντας και επιμένοντας, ελισσόμενοι και υποσκάπτοντας, μέχρι που οι Οθωμανοί θα κατέρρεαν απο μόνοι τους και το Ελληνικό στοιχείο θα κυριαρχούσε. - Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' αφόρισε τον Υψηλάντη για το κίνημα στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας πασχίζοντας να σώσει το υπόλοιπο ποιμνίο του απο τον αφανισμό που είχε αποφασίσει ο Σουλτάνος. Δηλαδή ότι ο…
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/10/2021 στο κοινοτικό κατάστημα Καλυβίων ο αγιασμός του νέου Δ.Σ. που προέκυψε μετά τις αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Γυναικών «Δήμητρα». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής. Συγκεκριμένα από την ΠΔΕ παρευρέθηκαν η κα Αμαλία Βούλγαρη και ο κος Λάμπρος Δημητρογιάννης από τον Δήμο Αγρινίου ο κος Γιάννης Φαρμάκης, ο κος Κων/νος Καλαντζής και η κα Χρυσούλα Τασολάμπρου. Παρευρέθηκε επίσης και ο κος Θανάσης Παπαθανάσης (Πρόεδρος…
- Οι διάφορες Ελληνικές ομάδες της αρχαιότητας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε μπροστά στην εξωτερική απειλή: την Περσική, τη Μακεδονική ή αργότερα τη Ρωμαϊκή. - Οι Αλβανοί άρχισαν να διεισδύουν στις Ελληνικές περιοχές πρίν από το δωδέκατο αιώνα και πυκνώνουν περισσότερο κατά τον 14ο αιώνα στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Ακαρνανία, στην Αττική, στην Εύβοια και κυρίως στο γύρω νησιά και στο τέλος του αιώνα στην Πελοπόννησο. - Οι Αλβανοί και οι Βλάχοι ανέπτυξαν Ελληνική εθνική συνείδηση…
Το Βαλτί, επίσημα Βαλτίον, είναι παραθαλάσσιος οικισμός του Αστακού στη περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με υψόμετρο 15 μέτρα. Το Βαλτί βρίσκεται Ν.-ΝΑ. από τον Αστακό σε απόσταση 26 χλμ. και 29 χλμ. Δ.-ΒΔ. από το Αιτωλικό. Κοντά στο χωριό και μέσα σε σπηλιά απόκρημνης πλαγιάς είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Αστακού, η οποία πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου κάθε χρόνου. Ως οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά το 1940 όταν προσαρτήθηκε στην τότε κοινότητα Αστακού. Σύμφωνα με το…
Στο Καρπενήσι και στα βουνίσια χωριά της πανέμορφης Ευρυτανίας η ορεινή κτηνοτροφία πασχίζει κι εδώ να παραμείνει ακόμη ζωντανή. Κόστος ζωοτροφών, εξευτελιστικές τιμές γάλακτος και κρέατος, καύσιμα, λύκοι που ρημάζουν τα κοπάδια, εφόδια, φάρμακα κ.λπ.. Όλα στα ύψη και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μόνο με ελάχιστες αυξήσεις... Στο έρημο χωριό Συγγρέλο που κάποτε ήταν γεμάτο ζωντάνια και είχε 200 κατοίκους, σήμερα δυστυχώς τους χειμωνιάτικους μήνες μένουν μόνο δύο. Ο Χαρίλαος που αγαπάει τον…
- Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι νόμοι, αν δεν συμφωνούν με τα ήθη και τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών. - Όταν καταπιάνεται κάποιος με μια δουλειά, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες που του επιτρέπεται να τις παραβλέψει. -Κομμουνιστής διευθυντής Σοβιετικού μονοπωλίου σιγαρέτων, που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1931, επέκρινε τους ιθύνοντες της κεφαλαιοκρατικής καπνοβιομηχανίας"Παπαστράτος" για τις ανέσεις που προσέφεραν στο εργατικό τους προσωπικό. - Κατά την πριν απο το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο…
Με την Γεωργία Τριανταφύλλου έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν (δείτε εδώ) για την ενασχολησή της με την μουσική και την όπερα. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για μια άλλη πτυχή των δραστηριοτήτων της η οποία είναι η συγγραφή. Με αφορμή την έκδοση της ποιητικής της συλλογής "Φάσμα ψυχής" που παρουσιάστηκε πρόσφατα επίσημα στον θερινό κιν/φο ΕΛΛΗΝΙΣ στο Αγρίνιο, η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στον φιλόξενο χώρο του Marpessa Hotel και μίλησαν αυτή την φορά κυρίως για λογοτεχνία. Τι είναι…
- Ένα στα 2000 παιδιά γενιέται με τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. - Στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο) όταν τα παιδιά παίζανε πετροπόλεμο χωριζότανε σε δύο ομάδες: τα Βραχωρτάκια και τα Σουλιωτάκια. - Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι δρόμοι στο Αγρίνιο δεν ήταν στρωμένοι με χαλίκι. - Τότε ο κάθε καινούργιος εργαζόμενος σε επιχείρηση τον πρώτο χρόνο ήταν μαθητευόμενος και δεν έπαιρνε καθόλου μισθό. - Ο μεγαλοεπιχειρηματίας του Αγρινίου Παναγόπουλος είχε έρθει απο…
Η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λουριδά που γυρίστηκε εξ΄ολοκλήρου στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου απέσπασε τρία βραβεία στο Cannes World Film Festival - Remember the Future. 1) Καλύτερου Σκηνοθέτη "Best Director for an indie short film" στον Γιώργο Λουριδά 2) Καλύτερου Τραγουδιού "Best Song" στον Χρήστο Ντανάκα και Γιώργο Ψωμιάδη (George Breadman) 3) Καλύτερου Ερμηνευτή "Best Singer" στον Γιώργο Ψωμιάδη (George Breadman) Αξίζει να σημειωθεί οτι αυτή είναι η δεύτερη ταινία που γυρίζει ο…
- ΜΕ ΤΟ άνοιγμα των σχολείων ήρθε στην επιφάνεια, μέσω δύο γονέων κυρίως, ένα Κίνημα που, για πολλές/πολλούς, ήταν άγνωστη η ύπαρξή του. Το "Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς"! Βλέποντας στα κανάλια το γονέα της Θεσσαλονίκης που πήγε το παιδί του στο σχολείο χωρίς μάσκα και χωρίς self test να είναι τόσο ετοιμόλογος και τόσο σίγουρος γι' αυτά που έλεγε κι έκανε, σαν κάποιον που στηρίζεται σε ακράδαντα - νόμιμα στοιχεία για υπεράσπιση του εαυτού του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούσε να μοιράσει…
Η μετακίνηση των κοπαδιών συναντάται από την ελληνική αρχαιότητα, ενώ στις μέρες μας αποτελεί παρελθόν. Η ελληνική μετακινούμενη κτηνοτροφία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δυστυχώς σήμερα τείνει να εξαφανιστεί.Η βιολογική μας κτηνοτροφία πεθαίνει κι αργοσβήνει ...και μαζί της χάνεται μια παράδοση πολιτισμού και ιστορίας του τόπου.Ελάχιστοι πλέον κτηνοτρόφοι απέμειναν που μετακινούνται με τα κοπάδια τους στην ορεινή Ελλάδα. Στο Τροβάτο Αγράφων, συναντήσαμε τον…
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΩΡΑΙΕΣ - ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΝΤΡΕΣ - ΚΑΙ ανασφαλείς άντρες = ζηλότυποι άντρες! Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια και η κύρια αιτία που έχουμε τόσα περιστατικά βίας και δολοφονίες γυναικών. Η δε ζηλοτυπία (όχι ζήλια) δεν έχει σύνορα, παντού έχουμε παρόμοια περιστατικά σαν τα δικά μας εδώ, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Και στη Ρωσία καταγράφτηκε σήμερα "δολοφονία 25χρονης απ' το ζηλιάρη σύζυγό της. Και τήν πέταξε μετά νεκρή απ' τον 13ο όροφο"! Η δολοφονία της άτυχης γυναίκας στη Ρόδο δε διαφέρει απ'…
- Θαύματα ως κατάλυση των φυσικών νόμων μέσα στη βίβλο δεν αποδεικνύονται ιστορικά. - Σύμφωνα με όλες τις έρευνες έχει γίνει αναμφισβήτητο ότι όλες οι ψυχικές λειτουργίες συνδέονται στενά με ηλεκτροχημικά συμβάντα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και αυτά λειτουργούν με τους νόμους της φυσικής. - Ο εγκέφαλος με τις ασυνείδητες κινήσεις των νευρώνων προηγείται μόνιμα απο την εκδήλωση της θελησής μας. - Ποινικά υπεύθυνοι είμαστε όταν είμαστε σε θέση να εξαρτάμε τις αποφάσεις μας απο…
H φιλοξενία από την ελληνική αρχαιότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς που περιγράφεται στα ομηρικά έπη. Οι πρόγονοί μας κρατώντας την παράδοση θεωρούσαν ηθικό χρέος την περίθαλψη και φροντίδα του ξένου, διατήρησαν το θεσμό ως τις μέρες μας και κράτησαν την Ελλάδα όρθια. Τα φτωχικά κονάκια ήταν ανοιχτά για να ξαποστάσει ο μουσαφίρης, το λιγοστό φαγητό της οικογένειας γινόταν δείπνος, το ελάχιστο κρασί και η παρέα που θα τον συντρόφευαν ώσπου να φύγει...κι έτσι μεγάλωσαν γενιές και…
Παρουσία πολλών φίλων του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/9/2021 στο καφέ bbq bar Διόσκουροι (Αγρίνιο - Πάροδος Μεσολογγίου 1) το βιβλίο της Μαρίας Ιωσηφίδη "Ο Αόρατος". Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο Σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς, επίσης ο ίδιος προλόγισε και το βιβλίο. Αποσπάσματα από το βιβλίο (το οποίο είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα φαντασίας) απαγγέλθηκαν από ηθοποιούς της ομάδας του Κινηματογραφικού εργαστηρίου Αγρινίου. Συγκεκριμένα απο τις: Ευτυχία Πατσιαλού, Γεωργία…
- ΦΤΑΣΑΜΕ και σε αυτό το σημείο! Αντί συνεργασίας ανάμεσα σε γονείς κι εκπαιδευτικούς, έχουμε κόντρες και μηνύσεις! Και δριμύ "κατηγορώ", έστω και απ' τη μειονότητα των γονιών, για τους δασκάλους των παιδιών τους! Με αφορμή φυσικά τη μάσκα και τα self test ελέω πανδημίας, μέτρα που αποφασίστηκαν όμως απ' την πολιτεία και όχι απ' τους εκπαιδευτικούς. Με νόμο μάλιστα, τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν οι Διευθυντές/ντριες ως δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλιώς, πειθαρχικό και απόλυση... - ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ…
- Ο Θεός κατά τη μουσουλμανική παράδοση - ο Ένας- έχει εκατό ωραία ονόματα, αλλά απο αυτά το τελευταίο είναι γνωστό μόνο σ'αυτόν. - Ο Κουμφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός είναι θρησκείες σοφίας, οι οποίες ξεκινάνε από την πίστη στην αρμονία του ουρανού και της γής και των οποίων κύριοι τύποι είναι ο σοφός. - Το "όλον" κατάγεται όχι μόνο από μία πρωταρχική έκρηξη, αλλά από ένα πρωταρχικό άλμα: από εκείνη την πρωταρχική αιτία των αιτιών την οποία ονομάζουμε Θεό, μάλιστα 'δημιουργό Θεό'. - Η γή ήταν…
Γνωρίσαμε τον κο Παναγιώτη Κουτσίκο σε εκδήλωση στην Ανάληψη Τριχωνίδας και ξανασυναντηθήκαμε σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στην Λευκάδα. Γνωρίζοντας τις ιδιοτητές του οι οποίες είναι: Επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Γενικός Πρόξενος του EL SALVADOR στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του σχετικά με τον ιαματικό τουρισμό και πως θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο…
- ΤΗ Δευτέρα άνοιξε η εκπαίδευση της "μαθητιώσας νεολαίας", όπως επικράτησε να λέγεται το σύνολο των μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Με τον καθιερωμένο αγιασμό βεβαίως που και αυτός έχει επικρατήσει να γίνεται και όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και σε κάθε "άνοιγμα", "εγκαίνια", σχεδόν σε οποιαδήποτε "νέα αρχή". Ακόμα και στην εκάστοτε νέα βουλή! - ΔΥΣΤΥΧΩΣ και φέτος δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, μιας και ο κορονοϊός έφερε άλλες συνθήκες και, το χειρότερο, νέο διχασμό. Με θύματα,…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης Ο άνθρωπος του μόχθου και των τεχνών που αποτελεί παράδειγμα και μίμηση για τη νέα γενιά. Το σκάλισμα και η γλυπτική τέχνη υπήρξαν από τις παλαιότερες ανθρώπινες ασχολίες μας. Η πανάρχαια τέχνη γλυπτικής με το ξύλο, αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση της Ελληνικής καλαισθησίας από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, έως τις μέρες μας. Ωστόσο σήμερα ολιγάριθμοι είναι οι ξυλογλύπτες που ασχολούνται με το επάγγελμα διασώζοντας την παράδοση και…
- Η δύναμη της βαρύτητς είναι μία και αυτή που κανει το μήλο να πέφτει απο το δένδρο και που συνδέει τη γή με τη σελήνη. - Σύμφωνα με τον Novalis είμαστε στάχτη από άστρα. - Η μηχανική των κβάντα περιγράφει τη μηχανική μέσα στον κόσμο του αθέατου μικρού, των ατόμων και των μορίων. - Η γενική θεωρία του Αϊνστάϊν για τη σχετικότητα περιλαμβάνει την ιδέα ότι ο χώρος και ο χρόνος αρχίζουν με το Big Bang και τελειώνουν σε μαύρες τρύπες. - Απέναντι σε μια κηδεμονία απο θρησκευτικές αυθεντίες, όπως…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης στην θεματική ενότητα "η ζωή στο χωριό". Αναβίωση ξεφλουδίσματος κοντόροκας μετά από 70 χρόνια με την πατόζα του Κοσμά. Πριν το 1950 και ίσως αργότερα, το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού γινόταν με τα χέρια. Μαζεύονταν οι οικογένειες, φίλοι και γνωστοί και σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα ολονυχτίς ξεφλούδιζαν/καθάριζαν το καλαμπόκι για το ψωμί της χρονιάς. Αργότερα ήρθαν οι μηχανές που αντικατέστησαν την ανθρώπινη εργασία. Στον ορεινό Βάλτο…
-Σε κάποιες κατηγορίες ζώων είναι αρκετά διαδεδομένη μια ιδιαίτερη μορφή αλτρουισμού. Ο αλτρουισμός αυτός ονομάζεται: Αλτρουισμός εγκλείουσας ορμοστικότητας. -Η ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου βασίζεται στη συνειδητή σκέψη, που οδηγεί σε συνειδητές επιλογές. -Η ουσία της εξελικτικής διαδικασίας είναι η μεταβλητότητα και η αλλαγή. -Όλα τα ηθικά συστήματα που εμφανίστηκαν σε φυλές, σε ποιμενικές ομάδες ή σε άλλες πρωτόγονες συνθήκες έχουν καταστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, δυσπροσαρμοστικά…
Στον αρχαίο κόσμο οι αγελάδες, ο ταύρος, τα βόδια και τα μικρά τους, επεμβαίνουν στην ελληνική μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό διότι ενώνουν με έναν φανταστικό τρόπο τους θεούς με τους ανθρώπους. Από τότε σε μιά άρρικτη σχέση με την ποιμενική ζωή, γίνονται οικόσιτα ζώα που φροντίζουν για τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο Σταύρος που διατηρεί τη δική του φάρμα με γελάδια ντόπιας φυλής εδώ και πολλές δεκαετίες, μας μιλάει για το…
- Στη Δύση, πριν από 130.000 με 150.000 χρόνια περίπου, πολύ πριν από την άφιξη του ανθρώπου του Κρο-Μανιόν (Homo Sapiens Sapiens) αρχαϊκοί πληθυσμοί του Homo Sapiens αντικαταστάθηκαν απο πληθυσμούς του Neanterntal. - Οι Νεάντερνταλ και οι Κρο-Μανιόν ήταν άραγε δύο γεωγραφικές φυλές ή μήπως δύο διαφορετικά είδη; τα ευρήματα δεν πείθουν ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. - Η όρθια στάση δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη, όπως αποδεικνύεται απο τη συχνότητα των προβλημάτων της ράχης και των ιγμορείων…
Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι το έργο "Η Παγίδα" του Ρομπέρ Τομά στην Αμφιλοχία Πέμπτη - Παρασκευή 12-13/8 και στον Εμπεσσό 16/8. Η σκηνοθεσία ήταν του υπευθύνου της ομάδας Κώστα Γεννάτου με συμμετοχή στην παράσταση του ιδίου και επίσης των παιδιών της θεατρικής ομάδας. Παρακολουθήσαμε την παράσταση στην Αμφιλοχία και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε. Μετά την παράσταση μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Κώστα Γεννάτο, οποίος πρόθυμα μας έδωσε κάποιες…
Παλιρροιακές δυνάμεις επικρατούν και στον γαλαξία Ν6C598, ο οποίος απέχει 2,9 εκατομμύρια έτη φωτός. Καί όχι ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ, αλλά και σε ολόκληρο το σύμπαν, και κάνουν τα αστέρια του Γαλαξία μας να περιπλανιούνται μέσα σε αυτόν. Ο Γαλαξίας μας, ο οποίος φιλοξενεί το ηλιακό μας σύστημα, περιλαμβάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια. Αυτά είναι τοποθετημένα πάνω σε έναν δίσκο και σχηματίζουν ένα είδος μπάλας που ονομάζεται «άλως». Η άλως περιέχει περισσότερα αστρικά σμήνη, αλλά και παλιά μεμονωμένα…
Το νεο βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης σχετικό με την ζωή στο χωριό. Καταγράφοντας την αγροτοδιατροφική μας Κληρονομιά... Τραχανάς. Η αρχαιότερη τροφή με την υψηλή διατροφική αξία που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η ιστορία, θέλει τον τραχανά, να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν Έλληνες και Ρωμαίοι κατά την αρχαιότητα. Είναι ελληνική τροφή που προέρχεται από την αρχαία εποχή και έχει υψηλή διατροφική αξία. Παρασκευάζεται στα ορεινά χωριά μας την εποχή του…
- ΕΜΕΙΣ οι χριστιανοί εννοώ! Εκείνοι ό,τι κάνουν, τό κάνουν, γιατί τό πιστεύουν, εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο στην πιο σκληρή του μορφή (σαρία), το καθεστώς τους είναι θεοκρατικό και γι' αυτό μπορούν να φτάσουν και σε επιθέσεις αυτοκτονίας ακόμα! Φυσικά και αυτά που πιστεύουν και πράττουν, δεν έχουν καμία σχέση με τον 21ο αιώνα και με Μεσαίωνα μοιάζουν. Όμως δεν είναι από εκείνους που άλλα πιστεύουν και άλλα πράττουν... - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ όμως και σ' εμάς τους χριστιανούς ορθόδοξους;; Το Χριστό, στον…
- Απο θρησκευτικής πλευράς παντού και πάντοτε, καθετί αινιγματικό και κατά τα φαινόμενα ανεξήγητο αποδιδόταν στη δράση πνευμάτων η θεών. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εγκαινίασαν μια διαφορετική προσέγγιση. Αποπειράθηκαν να αξηγήσουν τα φαινόμενα του κόσμου μέσω των φυσικών δυνάμεων. Οι Έλληνες θεμελίωσαν τις εξηγήσεις τους στην παρατήρηση και στη σκέψη. - Οι δεινόσαυροι υπήρξαν η πιό επιτυχημένη ομάδα χερσαίων σπονδυλωτών και εξαφανίστηκαν αξαιτίας της πρόσκρουσης ενός αστεροειδή στη γή.…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης έχει σαν θέμα τον Βυζαντινό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παραβόλα Αγρινίου. Στο λόφο της Παραβόλας, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε «η ασήμαντος αιτωλική πόλις Βουκάτιον», υψώνεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, ναός σημαντικός από αρχιτεκτονική και διακοσμητική άποψη. Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από μια στενόμακρη αίθουσα (16.75Χ7.45) που διαθέτει μεγάλη ημικυκλική αψίδα εσωτερικής διαμέτρου 4.62 μ. στην ανατολική της πλευρά.…
Με την Μαρία Ιωσηφίδη γνωριστήκαμε στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Γιώργου Λουριδά στο Αγρίνιο, στην διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών «Βρές τα φτερά σου» και «Ο πηλός και η κοπέλα» όπου συμμετείχε ως βοηθός Διευθυντού παραγωγής. Έτσι σε μια συνάντηση με την Χρύσα Σπαή σε χώρο εστίασης κοντά στην λίμνη Τριχωνίδα μας μίλησε για την συγγραφική της δραστηριότητα και πολλά ακόμη πράγματα. Η Μαρία Ιωσηφίδη γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε νοσηλευτική στο…
- Η δυσκολία της αναγνώρισης και της ποσόστωσης όλων των πιθανών αιτίών για την αιφνίδια αλλαγή του κλίματος και η έλλειψη της δυνατότητας πρόβλεψης κοντά σε μεταίχμια, υποδηλώνει ότι η αιφνίδια αλλαγή του κλίματος θα συνοδεύεται πάντα απο μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σύγκριση με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος. - Η θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου - ο μηχανισμός κλειδί στην εξελικτική προσαρμογή - έγινε πλήρως αποδεκτή έναν αιώνα μετά τη δημοσίευσή της. - Κάθε μορφωμένο άτομο οφείλει να…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Η ΄΄Ζωοδόχος Πηγή΄΄ Γραμματικούς βρίσκεται στο βορειοδυτικό ύψωμα του χωριού όπως την βλέπεις με τα νώτα προς την Τριχωνίδα. Είναι πετρόκτιστη (πέτρα ποταμού – ασβέστης, και γυαλί) δίκλιτη Βασιλική με υπέρθυρα κατά τον τύπον των Βυζαντινών Εκκλησιών της διασποράς, και αψίδα αναρτήσεως διπλής καμπάνας μικρού μεγέθους . Πλακόστρωτη με ξύλινα στασίδια και γυναικωνίτη. Στην οροφή δεσπόζει ο Μέγας Βασιλεύς Κύριος ο Ων και ο Ερχόμενος…
Την γνωρίσαμε από τις δημοφιλείς σειρές της τηλεόρασης «Μπρούσκο» και «Λάκης ο γλυκούλης». Η Τζούλι Τσόλκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι κόρη του συγγραφέα – ερευνητή Λάζαρου Τσόλκα ο οποίος κατάγεται από το Αγρίνιο και διαμένει στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Στα 12 της ήρθε σε επαφή με την υποκριτική. Από το 2004 που τελείωσε την σχολή δραστηριοποιείται στον χώρο έχοντας πολλές συνεργασίες σε τηλεοπτικό και θεατρικό επίπεδο, όπως και σε μουσικές σκηνές και παραστάσεις, σε Ελλάδα και…
Φωτογραφίες απο διάφορες δράσεις της Αερολέσχης Αγρινίου τα τελευταία χρόνια μας διέθεσε ο Γιώργος Καρδαράς. Είναι παρμένες στους χώρους του Παλιού Πολιτικού Αεροδρομίου Αγρινίου (και έδρα της λέσχης) καθώς και απο την πίστα απογείωσης της Παναγίας Βλαχέρνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο χώροι απέχουν απο το κέντρο της πόλης του Αγρινίου γύρω στα 2,5 χλμ και δίνουν υψηλές προοπτικές στην εξέλιξη του Αεραθλητισμού σε επίπεδο εναλλακτικού τουρισμού, με ότι θετικό για την πόλη αυτό συνεπάγεται.…
Με ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. Οι πρωτεϊνες του ανοσοποιητικού συστήματος των αλπακά είναι μικρότερες και απλούστερα δομημένες, σε σχέση με τα ανθρώπινα αντισώματα, και μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στο εργαστήριο. Οι ερευνητές τα αποκαλούν «νανοσωματίδια» και χρησιμοποιούν αυτά τα μίνι-αντισώματα για διάφορους σκοπούς, όπως για να σταματήσουν τις μολυσματικές ασθένειες. "Ετσι, λοιπόν, εμβολιάζουν τα αλπακά με ειδικές πρωτεϊνες, που προκαλούν την αντίδραση τον ανοσοποιητικού συστήματος,…
ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, πριν από περίπου 120.000 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, αφού προηγουμένως εξέτασαν στρώματα βράχου σε μια σπηλιά στην κοιλάδα του Ρον, στη Γαλλία. Εκεί, τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν σκελετικά υπολείμματα από έξι Νεάντερταλ, που πιθανώς διαλύθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί από τους συντρόφους τους. Τα οστά φέρουν κοψίματα από πέτρινα εργαλεία, ενώ τα σημάδια από τις δαγκωματιές ταιριάζούν με τα δόντια των Νεάντερταλ. Παρόμοια ευρήματα…
- Ένας περαστικός βρισκει ένα μεθυσμένο τη νύχτα, που ήταν στα τέσσερα και έψαχνε τα κλειδιά του κάτω απο το φως μιάς λάμπας του δρόμου και τον ρωτάει: "Έχασες τα κλειδιά σου κάπου εδω κάτω;" Κι ο μεθυσμένος απαντά: "Οχι, μου έπεσαν απέναντι, αλλά εδώ έχει καλό φως". Κάτι παρόμοιο συμβαίνει κάποιες φορές και στον τομέα της έρευνας απο προκατάληψη. -Ο ερευνητής Kae-Uwe Hinrichs υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι σχετικά μικρές περιβαλλοντολογικές αλλαγές μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο Υoutube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης έχει σαν θέμα τον τσέλιγκα Παντελή και την ζωή στο πανέμορφο νησί του Ιονίου και κοντά στην Αιτωλοακαρνανία τον Κάλαμο. Η σύγχρονη ορεινή κτηνοτροφία και η βιωσιμότητά της, αποτελεί ζητούμενο... Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου Κάλαμος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιτωλοακαρνανία και αποτελεί τουριστικό προορισμό κυρίως το καλοκαίρι, κατοικεί σήμερα ένας και μόνο κτηνοτρόφος. Το φιλόξενο νησί του Ιονίου, έχει τη δική του ιστορία από…
Παρουσία πλήθους κόσμου ο Λάζαρος Τσόλκας (Συγγραφέας - Ερευνητής) παρουσίασε την περασμένη Τρίτη 27/7/2021 στην Κατοχή Οινιάδων την ερευνά του για το Ομηρικό Δουλίχι. Η παρουσίαση έγινε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Συγγρού όπου στεγαζόταν παλιότερα το δημοτικό σχολείο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε απο τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Καλόκληρο και τα υπόλοιπα μέλη. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μέλη της Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου. Η έρευνα διήρκεσε 13 χρόνια, στην διάρκεια της…
Βρεθήκαμε στην Ανάληψη Τριχωνίδος το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21 με θέμα «Η Αιτωλική Συμπολιτεία στην Ελληνική Επανάσταση, το Στρατόπεδο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ στην Δερβέκιστα». Στην εκδήλωση την οποία οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας» παρευρέθησαν και μίλησαν οι: Βασίλης Λοϊζος (Πρόεδρος του Συλλόγου), Σάμ Στάθης (ομογενής καταγόμενος απο την Ανάληψη), Παναγιώτης Κουτσούκος (Πρόεδρος του…
- Η επιστήμη εξακολουθεί να είναι το μοναδικό μέσο, που μας επιτρέπει να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τον κόσμο μας. - Η επιστήμη που αφορά το κλίμα είναι ακόμη "νεαρή" και οι ερευνητές ανεφέρονται στην αιφνίδιο αλλαγή του με συναίσθηση μια πραγματικής ανακάλυψης. - Το πρώτο εντυπωσιακό γεγονός στη γεωλογική ιστορία του κλίματος, είναι ότι το παρόν κλίμα του κόσμου έχει διατηρηθεί απο την ημερομηνία των πιό πρώιμων ιζηματικών αποθέσεων που δεν έχουν αλλάξει. - Σύμφωνα με τον…
ΑΣ ΤΟ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ! Και αυτό χάρη στα γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού. Στόχος είναι να μειωθεί η περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η οποία προκαλεί εθισμό: λίγα δευτερόλεπτα αφότου οι καπνιστές εισπνεύσουν τον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως και προσδένεται στους αντίστοιχούς υποδοχείς τον εγκεφάλου. Η σύνδεση αυτή ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κα έτσι, δημιουργείται αίσθημα ευεξίας. Εάν τα επίπεδα νικοτίνης μειωθούν, ο οργανισμός ζητά νέα δόση. Μέχρι τώρα, οι…
Καταγράφοντας την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου, την κληρονομιά και την πλούσια παράδοσή μας... Το νέο βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης Τα ελάφια από την αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία ήταν το αγαπημένο άγριο ζώο των Ελλήνων. Στη μυθολογία αναφέρονται σε σχέση με τη θεά Άρτεμη, Θεά του κυνηγιού. Συμβολίζουν την ομορφιά, την ελευθερία, την αρχοντιά, την ευγένεια και την συντροφικότητα. Η επίδραση της παρουσίας του ελαφιού στη ανθρωπογεωγραφία, τη λαογραφία και τις…
ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΣ Το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΠΩΣΗΣ. Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πάσχούν από χρόνια κόπωση. Τα άτομα αυτά δεν είναι μόνο εξαιρετικά εξαντλημένα για έξι ή και περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά είναι εντελώς αδύναμα σώματικά. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, μέσω μελέτης σε 40 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρούν μιά απλή θεραπεία: το κακάο. Το κλειδί είναι τα φλαβονοειδή πού περιέχει, δηλαδή τα αρωματικά μόρια που…
Μια ιδιαίτερη συνταγή για ψωμί είναι το θέμα στο νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Απαραίτητα υλικάΓια τη ζύμη400ml γάλα ζεστό10 γραμμάρια ζάχαρη20 γραμμάρια ξηρή μαγιά600 γραμμάρια αλεύρι8 γραμμάρια αλάτι20 γραμμάρια ελαιόλαδο200 γραμμάρια τυρί τσένταρ Για τα παραπάνω1 κρόκος αυγού1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδοΣουσάμι και κύμινοΑς ψήσουμε για 20 λεπτά σε φούρνο 200 (°)Καλή τύχη και όρεξη σε όσους θα το δοκιμάσουν.
Τους γνωρίσαμε στα γυρίσματα της ταινίας "Ο πηλός και η κοπέλα" του Γιώργου Λουριδά που πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο και είχαν την εποπτεία της ηχοληψίας. Τώρα τους συναντάμε μετά την ολοκλήρωση μιας δικής τους ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο "Μ.Ι.Α" η οποία αποσκοπεί να περάσει στον κόσμο ενα πολύ ενδιαφέρων και σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Ο λόγος για την Μέλισσα Σελεβίστα * απο το Αγρίνιο και τον Δημήτρη Χρόνη * απο την Πάτρα. Την ταινία θα την δούμε το ερχόμενο φθινόπωρο στο Youtube και…
Απο το βιβλίο του Γεράσιμου Παπατρέχα "Η ιστορία του Αγρινίου" α ' ) Γενική κατάσταση της περιοχής Οι επιπτώσεις του Βενετοτουρκικού πολέμου, 1684-1699, σε βάρος της αγροτικής οικονομίας της Δυτ. Στερεάς, δεν ήταν απλά δυσμενείς αλλά καταστροφικές. Εκατοντάδες νοικοκυριά των πεδινών και ημιορεινών περιοχών, που ρημάχτηκαν από τις καταδρομές, διαλύθηκαν, κι οι άνθρωποί τους ζήτησαν καταφύγιο σε περιοχές ορεινές, οπωσδήποτε πιο ασφαλείς. Τουλάχιστον εκεί μπορούσαν να ελπίζουν σωτηρία της ζωής…
Ο κος Φλωροσκούφης Δημήτρης είναι μέλος των Σωματείων Πάργας και Μεσολογγίου καθώς και ακτιβιστής 15 χρόνια για τα δικαιώματα των ζώων. Στο Αγρίνιο επειδή δεν υπάρχουν άγρια ζώα ασχολείται με την φροντίδα των αδέσποτων που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής. Σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί του μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που πιστεύουμε ο κάθε πολίτης πρέπει να τα γνωρίζει. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή Τι εννοούμε με τον όρο αδέσποτα; Αδέσποτα ονομάζουμε τα ζώα τα…
Την Αγρινιώτισσα ηθοποιό Φιόνα Κατοίκου την γνωρίσαμε στα γυρίσματα της ταινίας "Ο Πηλός και η κοπέλα" που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λουριδάς και γυρίστηκε σε σημεία της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Η ίδια σπουδάζει στην Σχολή Καλών τεχνών, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, με κατεύθυνση υποκριτικής και σκηνογραφίας – ενδυματολογίας έχοντας ολοκληρώσει ένα εξάμηνο σπουδών και στο Université Sorbonne Nouvelle - Paris 3. Το 2015 συμμετείχε στο μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου Αγρινίου. με τον επίσης…
Το νεο βίντεο που ανέβασε ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης στο Youtube αναφέρεται και αυτό στην καταγραφή της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.. Η εξάμηνη μετακίνηση των κοπαδιών μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από το μέσο και την απόσταση που διανύουν, έχει εγγραφεί στον κατάλογο της Unesco για την παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η μετακινούμενη κτηνοτροφία συμβάλει στην ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών αγροτικών περιοχών, κρατώντας τον νέο κόσμο στην ύπαιθρο καθώς και…
- Ο έναθρος λόγος, η γλώσσα αποτελεί αποκλειστικό ανθρώπινο προνόμιο. - Ο χιμπατζής μπορεί να μάθει μια νοηματική γλώσσα και κυρίως με ότι έχει σχέση με την τροφή του. - Κάποιοι ανθρωπολόγοι όρισαν τον άνθρωπο σαν το ζώο που φτιάχνει και χρησιμοποιεί εργαλεία. - Φίλος είναι αυτός που μιλάει σ'εμάς για τα ελαττωματά μας και στους άλλους για τα προτερηματά μας. - Κανείς δεν γνωρίζει με τι ακριβώς έμοιαζε ο κοινός πρόγονος του ανθρώπου, του γορίλα και του χιμπατζή. - Αν δημιουργηθήκαμε ξεχωριστά,…
- Ο καλύτερος τρόπος για να είναι ο άνθρωπος χαρούμενος είναι να πάρει τη ζωή στα ψέματα. Αν την πάρει στα σοβαρά ή πρέπει να γίνει μέθυσος ή να αυτοκτονήσει. Εκτός αν σταθεί τυχερός και τρελλαθεί. Στη δεκαετία του 1950 είχε κάνει πάταγο σε θέατρο της Αθήνας η κωμωδία "ευτυχώς τρελλάθηκα". - Μια διαπαγετωνική περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απο 10.000 εως 13.000 χρόνια γιατί οι αστρονομικοί ρυθμοί συνεχίζουν την πορεία τους, οι συνθήκες που εξασφάλισαν τη διαπαγετωνική περίοδο…
Με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματος "Μελανοχτυπημένη" της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου, η Χρύσα Σπαή βρέθηκε με την συγγραφέα στον φιλόξενο χώρο του Aquaterra και μίλησαν για όλα όσα σχετίζονται με το υπέροχο αυτό βιβλίο. Η Αρχοντούλα Χαρ. Αλεξανδροπούλου γεννήθηκε το 1976 στον Πύργο, κόρη της Μαρίας και του Μπάμπη Αλεξανδρόπουλου, εικαστικού και ξυλογλύπτη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ΜΑ στη…
Ποιμενικός βίος μετακινούμενης κτηνοτροφίας. Το νέο θέμα στο τελευτάιο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουταοθανάσης. Η ζωή της ποιμενικής κτηνοτροφίας των Ελλήνων ήταν συνυφασμένη με την ζωή του αλόγου. Γαϊδουράκι, μουλάρι ή άλογο, ήταν το μέσο μετακίνησης και συνοδοιπόρος στην προσπάθεια εξερεύνησης καλύτερων συνθηκών ζωής,αχώριστος σύντροφος σε πολέμους και πηγή εσόδων για τις αγροτικές εργασίες και κυρίως πρότυπο υπερηφάνειας και δύναμης. Η αγάπη των Ελλήνων στα άλογα, διαφαίνεται…
Κύρια όψη Οπισθότυπος Κεφαλή Αθηνάς με Κορινθιακό κράνος. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η Αιτωλία φορά καυσία στην κεφαλή, κοντό χιτώνα, χλαμύδα και είναι οπλισμένη με ξίφος και δόρυ. Κάθεται πάνω σε σωρό ασπίδων, έχει το αριστερό στήθος γυμνό και κρατά Νίκη. (Χάλκινος στατήρας). Κεφαλή Ηρακλή, νεαρού με λεοντή. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η ίδια με την παραπάνω παράσταση. (ημιστατήρας χάλκινος) Κεφαλή Ηρακλή, νεαρού με λεοντή. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η ίδια παράσταση αλλά χωρίς Νίκη. (αργυρό τετράδραχμο, αττικό). Προτομή Αρτέμιδας,…
Ο Αγρινιώτης συγγραφέας Λάζαρος Τσόλκας, έχει ξαναφιλοξενηθεί στο site μας, όπου και μας μίλησε γενικά για το συγγραφικό του έργο. Δείτε εδώ. Στο παρόν άρθρο καλείται να ενημερώσει τους αναγνώστες μας, για την νέα του συγγραφική δουλειά που αναφέρεται στον γνωστό μας Ομηρικό ήρωα «Οδυσσέα» ως ιστορικό πλέον πρόσωπο. Από την συζήτηση που είχε με την Χρύσα Σπαή προέκυψαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την…
Το νεο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης έχει σαν θέμα το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Ριγανά που βρίσκεται στα σύνορα της πόλης του Αγρινίου με το Παναιτώλιο (ΒΑ της Γέφυρας Παναιτωλίου). Νοτιοανατολικά της πόλης του Αγρινίου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα τελευταία σπίτια στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ριγανά, ακολουθώντας το δρόμο για τη Ρουπακιά, μέσα σε γέρικα πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται το φημισμένο στη περιοχή εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη Ριγανά.…
- Οι ενήλικοι άνθρωποι, σε σύγκριση με τους άλλους πιθήκους, έχουν ένα προσωπο μωρού. Το μωρό του χιμπατζή μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο παρά με τον ενήλικα χιμπατζή. - Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τους άλλους πιθήκους είναι: ο μεγάλος εγκέφαλος, τα μικρά σαγόνια και η όρθια στάση. - Η συγγραφεύς Ελέιν Μόργκαν που στα 1972 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο "Η καταγωγή της γυναίκας" υποστήριξε πως το κεντρικό πρόσωπο στην εξέλιξη του ανθρώπου υπήρξε η…
Ενα ακόμη βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση με θέμα την ποιμενική ζωή έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο youtube: Καθώς ο Αχελώος διασχίζει τις απόκρεμνες ράχες του Βάλτου και των Αγράφων το μοναδικό ίσως επάγγελμα επιβίωσης που αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι αυτό της ορεινής κτηνοτροφίας. Η ορεινή κτηνοτροφία ανέθρεψε γενιές και γενιές και σήμερα εξαφανίζεται. Η ανάγκη για βιωσιμότητα της ορεινής πατρίδας και η υποστήριξη των νέων που επιθυμούν να μείνουν πίσω για να ασχοληθούν με…
- Τα θηλαστικά διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που οι ειδικοί τα έχουν ταξινομήσει σε 16 διαφορετικές τάξεις, ενώ τα 3000 περίπου είδη βατράχων τα έχουν ταξινομήσει σε μια μόνο τάξη. - Δεν υπάρχουν απολιθώματα για τους προγόνους των ανθρωποειδών, που να μην είναι και δικοί μας πρόγονοι. - Ο Χιμπατζής και ο άνθρωπος δεν έχουν κάποιον κοινό πρόγονο που να περπατούσε όρθιος. - Οι ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο, τον χιμπατζή και τον γορίλα είναι σκανδαλώδεις. Τα τρία είδη μοιάζουν περισσότερο…
Ενα σύνολο φωτογραφιών απο μερικές ιστορικές Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μας παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς. Φωτογραφίες που υπενθυμίζουν το πλούσιο ιστορικό και θρησκευτικό υπόβαθρο που υπάρχει σε όλο τον Νομό. Αγία Βλαχέρνα Αγρινίου Αγία Ελεούσα Κλεισούρας Μεσολογγίου Αγιος Γεώργιος Αγγελοκάστρου Αγρινίου Αγιος Νικόλαος Κρεμαστός Αρακύνθου Βυζαντινός Ναός Πέτρου & Παύλου Τριχωνίδος Ιερά Μονή Ταξιαρχών Νεοχωρίου Μεσολογγίου…
Ένα ακόμη βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση με θέμα την ζωή των κτηνοτρόφων στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία Στο δρόμο για τα χειμαδιά … Μετακινούμενη κτηνοτροφία - η εξάμηνη μετακίνηση κοπαδιών μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων. Ξεκινούσε την άνοιξη του Αη Γιωργιού για τα βουνά και το φθινόπωρο του Αγίου Δημητρίου για τα χειμαδιά. Η πρακτική της μετακίνησης από την αρχαιότητα, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτισμικής και κοινωνικής συγκρότησης των ορεινών κτηνοτροφικών κοινοτήτων, ενώ έχει…
- Προέλληνες - σύμφωνα με όσα γράφει ο Περικλής Ροδάκης στο ομώνυμο βιβλίο του θεωρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους Λέλεγες, τους Κάρες, τους Πελασγούς, τους Αίμονες, τους Άονες, τους Έκτηνες, τους Καύκωνες, τους Κυλυράνες, τους Τέμμικες, τους Ύαντες, τους Μινύες, τους Μίνωες και ίσως και μερικούς άλλους που δεν εντοπίστηκαν. - Με τον όρο προέλληνες χαρακτηρίζουμε τις πολεμικές ομάδες που κινήθηκαν στο χώρο του Αιγαίου μέχρι την αρχή της δεύτερης χιλιετίας π.χ. δηλαδή μέχρι το 2000-1900 π.χ. - Ο…
- ΔΕΝ ξέρω αν έξω στην πραγματική ζωή μάς απασχολούν άλλα προβλήματα, στα social media όμως φαίνεται πως, για πολλούς/πολλές, το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι, το αν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο ("μπόλι" όπως τό αποκαλούν) ή όχι. Είναι οι ίδιοι που δεν πίστεψαν απ' την αρχή στον ιό και την πανδημία, οι αρνητές της μάσκας και των μέτρων, πολλοί απ' το χώρο της Εκκλησίας με το επιχείρημα πως "ο ιός δεν κολλάει στους ναούς ούτε απ' τη Θεία Κοινωνία" (κι έχουμε σήμερα νεκρούς Μητροπολίτες και…
- Το αλάτι είναι αναγκαίο αγαθό, γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν αν δεν βάλλουν λίγο αλάτι στο φαγητό τους. - Οι ισχυροί άνθρωποι της εποχής του μεσαίωνα πίστευαν πως η πρόοδος ήταν μια ανεπιθύμητη εφεύρεση του διαβόλου, και πως γι αυτό έπρεπε να αποθαρρύνεται. - Μία φορά ζούμε. Ας είμαστε λοιπόν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι μόνο και μόνο επειδή ζούμε. - Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα των υπολειμμάτων της παλιάς Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας δοκιμάστηκε σκληρά όταν οι Τούρκοι ξανάρχισαν τις επιθέσεις…
Η ποιμενική ζωή στον ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα η κατασκευή και διαχείρηση των κουδουνιών για τα αιγοπρόβατα είναι το θέμα στο νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουταοθανάσης. Στα Όρη Βάλτου και στις κακοτράχαλες βουνοπλαγιές της Καλάνας, όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ακόμα απομείνει,κρατούν την παράδοση,στολίζοντας από αρχαιοτάτων χρόνων με κάθε τρόπο τα κοπάδια τους. Για αυτούς, μοναδική συντροφιά τα ζώα τους, που γίνονται "οι μουσικοί των βουνών" σκορπώντας νότες και…
- Η δεύτερη Σταυροφορία ξεκίνησε το 1096. Όταν οι ιππότες έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, υπέβαλαν τα σέβη τους στον αυτοκράτορα. Ενας Ρωμαίος αυτοκράτορας, όσο φτωχός και αδύνατος κι αν ήταν, ήταν πάντα σεβαστός. - Όλοι οι αδύναμοι θνητοί του κόσμου είναι πιστοί στις εντολές της εκκλησίας. - Οι μακρινοί μας πρόγονοι χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να μάθουν να περπατούν με τα πίσω πόδια τους, ύστερα χρειάστηκαν πολλούς αιώνες για να μεταμορφώσουν τους ζωώδεις, άναρθρους ήχους τους σε γλώσσα.…
- Ο Ιουστινιανός, πού έχτισε το ναό της Αγίας Σοφίας, έκλεισε τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας, την οποία είχε ιδρύσει ο Πλάτωνας. - Το 1453 η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατακτήθηκε από τους Τούρκους, η Κωνσταντινούπολη έπεσε και ο τελευταίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος σφάχτηκε μπροστά στην Αγία-Σοφία. - Το δόγμα που δίδαξε ο Μωάμεθ στους πιστούς του ήταν πολύ απλό. Σ'αυτό έγκειται και η επιτυχία του. - Ο λόγος της επιτυχίας των Μουσουλμάνων στους πολέμους κατά των…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης αφορά την ζωή και η καθημερινότητα ενός ποιμένα κτηνοτρόφου - παραγωγού βιολογικής κτηνοτροφίας. Στο ορεινό χωριό Περδικάκι Δήμου Αμφιλοχίας, (παλιά ονομασία Σακαρέτσι) ο Πάνος, ασχολείται αποκλειστικά με τη βιολογική κτηνοτροφία, ένα επάγγελμα που κληρονόμησε από τους προγόνους του. Η παραπάνω δραστηριότητα και κουλτούρα αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων, την κυρίαρχη πηγή οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.…
- Η ιστορία της Ευρώπης αρχιζει απο τον 11ο π.χ. αιώνα απ' όταν καταστράφηκε από τους Έλληνες το τελευταίο μεγάλο εμπορικό οχυρό του παλιού πολιτισμού, η Τροία. - Από τότε που οι μικρές πόλεις-κράτη της παλιάς Ελλάδας έχασαν την ενεξαρτησία τους και αποτέλεσαν με το ζόρι κομμάτι ενός μεγάλου έθνους, το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας έπαψε να υπάρχει. - Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φαγητό σαν ένα αναπόφευκτο κακό και όχι πρόφαση για να περάσουν την ώρα τους και να σκοτώσουν την πλήξη τους. - Οι…
- Ιστορία είναι ο μεγαλειώδης πύργος της πείρας, που έχτισε ο χρόνος ανάμεσα στους ανοιχτούς ορίζοντες των περασμένων αιώνων. - Ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος που εμφανίστηκε στον πλανήτη γή, αλλά είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μυαλό του για να κατακτήσει τις δυνάμεις της φύσης. - Το πρωτόγονο ανθρώπινο ον ζούσε μια ζωή σκληρή και βασανισμένη γιατί παντού κυριαρχούσε ο φόβος και η πείνα και έπρεπε η να φας η να σε φάνε. - Η λέξη "Μούμια" προέρχεται απο την Περσική λέξη "Μουμιάι" που…
Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός. Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από…
Η καθημερινότητα ενος κτηνοτρόφου σε χωριό της Ευρυτανίας είναι το θέμα στο νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης. "Η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια ασχολία στα χωριά μας. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά καθώς οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο και όλη την ημέρα." Για όλα αυτά μας μιλά στην κάμερα ο Μιχάλης Τουμαράς από την Ευρυτανία.
Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην Καλαμάτα. Η εκτύπωση έγινε σε ενα μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. Εδώ παρουσιάζονται οι δύο πρώτες σελίδες από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας όπως το δημοσίευσε το ΒΗΜΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά κυκλοφόρησαν τρία φύλλα απο την συγκεκριμένη εφημερίδα (1η-5η-20η Αυγούστου 2821). Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr
Βλέποντας την πολύ πρωτότυπη αφίσα του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα» για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων, μπήκαμε στην διαδικασία να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτή την πρωτοβουλία και να τα μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας. Έτσι βρεθήκαμε στο κοινοτικό κατάστημα και μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Δημήτρη Αναστασίου και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών κ. Μαίρη Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου. Ο κος Αναστασίου δήλωσε στην Χρύσα Σπαή: «Οι…
Καλλιτεχνικές φωτογραφίες απο διάφορα μέρη και τοπία της Αιτωλοακαρνανίας μας παραχώρησε ο Χρήστος Πετρούλας και τα δημοσιεύουμε στο άρθρο αυτό. Επειδή αφενός τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και αφετέρου μια φωτογραφία ίσοδυναμεί με χίλιες λέξεις σας αφήνουμε να τις απολαύσετε. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr
Αρχικά, οί Δώδεκα Απόστολοι ήταν οι εξής: • Πέτρος (29 Ιουνίου) • Ανδρέας (30 Νοεμβρίου) • Ιάκωβος τον Ζεβεδαίου (30 Απριλίου) • Ιάκωβος τον Αλφαίον (9 Οκτωβρίου) • Ευαγγελιστής Ιωάννης (26 Σεπτεμβρίου) • Φίλιππος (14 Νοεμβρίου) • Βαρθολομαίος (11 Ιουνίου) • Θωμάς (6 Οκτωβρίου) • Ευαγγελιστής Ματθαίος (16 Νοεμβρίου) • Ιούδας ή Θαδδαίος (19 Ιουνίου) • Ιούδας ο Ισκαριώτης • Σίμων ο Ζηλωτής (10 Μαϊου) Μετά την προδοσία του Ιούδα του Ισκαριώτη και την αυτοκτονία του, ο Ματθίας (9 Αυγούστου)…
Ενα απο τα πιό επίκαιρα θέματα αυτή την εποχή είναι η χρήση των Self-Test για την διάγνωση φορέων του Κορωνοϊού με σκοπό την μείωση της εξαπλωσής του και της προστασίας των πολιτών. Η Χρύσα Σπαή και το AitoloakarnaniaBest.gr μίλησε για το θέμα αυτό με τον φαρμακοποιό κ. Κώστα Κύρκο θέλοντας να παρέχει χρήσιμες και ασφαλείς πληροφορίες στο αναγνωστικό μας κοινό. Κύριε Κύρκο πείτε μας λίγα λόγια για το self test Είναι το μέσο για γρήγορη και αξιόπιστη ανίχνευση του covid 19. Στοχεύει κυρίως στην…
Νυφικό Μακιγιάζ: Τι το ουσιαστικότερο για μια υποψήφια νύφη. Το τελευταίο βίντεο που ανέβασε στο Youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης δείχνει βήμα-βήμα, με την βοήθεια της Make-Up Artist Έλλης Χριστοδούλου, πως μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόσωπο της υποψήφιας νύφης, ώστε να λάμψει την ημέρα του γάμου της. Ως γνωστόν η ομορφιά του νυφικού μακιγιάζ βρίσκεται στις λεπτομέρειες… Μετά από το νυφικό χτένισμα που προηγείται, ένα υπέροχο νυφικό μακιγιάζ θα συμπληρώσει και θα ολοκληρώσει…
Ανδρέας Κουτσοθανάσης2532
Απρ 07, 2021Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου. Δείτε σχετικό βίντεο το Ανδρέα Κουτσοθανάση. Αποτελείται από ένα σύστημα 6 λιμνοθαλασσών που είναι σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους και παρουσιάζουν διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Η λιμνοθάλασσα Παλαιοποτάμου βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί προς την παραλία του Λούρου. Δυτικά της λιμνοθάλασσας είναι το Ιόνιο Πέλαγος και η νήσος Οξυά, νότια ο Πατραϊκός και ανατολικά…
- Σε περίοδο ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ σε περίοδο πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους. - Στην πόλη της Συρίας Ασκάλωνα υπήρχε κατά την αρχαιότητα το παλαιότερο ιερό της ουράνιας Αφροδίτης και το άλλο υπήρχε στα Κύθηρα, όπου το ίδρυσαν οι Φοίνικες, πού ήρθαν πάλι απο τα μέρη της Συρίας. - Οι Πέρσες αποκαλούσαν Δία όλο τον ουράνιο θόλο. - Κατά τους Πέρσες δεν επιτρεπόταν αυτός που θυσιάζει να εύχεται για τον εαυτό του για να του δώσει ο Θεός αγαθά, αλλά να προσεύχεται για…
- Είναι καλύτερα ο άνθρωπος να πεθαίνει στο αποκορύφωμα της δόξας του. - Στος μάκρος της ζωής του έχει να δεί κανείς πολλά, που δεν θα τα'θελε και πολλά να πάθει. - Δεν μπορούμε να πούμε πως έζησε κάποιος ευτυχισμένος, αν δεν μάθουμε πως είχε καλά τέλη. - Υπάρχουν άνθρωποι ζάμπλουτοι, δυστυχισμένοι όμως, και άλλοι με μετρημένα αγαθά, αλλά ευτυχισμένοι. - Ο χρυσός κρατήρας, που βρισκόταν στο θησαυρό των Κλαζομενίων ζύγιζε οκτώμιση τάλαντα και δώδεκα μνες και χωρούσε εξακόσιους αμφορείς. Μέσα…
- ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, με αφορμή την εθνική μας επέτειο αλλά και τα 200 χρόνια απ' τον ξεσηκωμό των προγόνων μας (1821) για την απελευθέρωση απ' τον τούρκικο ζυγό 4 ολόκληρων αιώνων, ήταν προγραμματισμένες ιδιαίτερες εκδηλώσεις, άλλο αν ήρθε η πανδημία με όλα τα τραγικά επακόλουθα. Μία δύσκολη συγκυρία που δε θα έπρεπε ν' αγνοηθεί απ' τους διοργανωτές, αλλά να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε. Γιατί, πέρα απ' την…
Την διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων απο το 2004 μέχρι το 2017 αποτυπώνει ο παρακάτω πίνακας. Η διαφορά είναι σημαντική καθότι η διαφορά το 2004 ήταν 237 και το 2017 438. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η χορήγηση του διαγράμματος έγινε απο αναγνώστη και δεν γνωρίζουμε την ακριβή προελευσή του. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr
Ενα σύνολο φωτογραφιών της λίμνης Τριχωνίδας που πάρθηκαν νύκτα ή και αργά το απόγευμα μας παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς απο το προσωπικό του site https://kardarasg.gr Η Τριχωνίδα βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Αιτωλ/νίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη στην Ελλάδα με περίμετρο > 50 χλμ και προσφέρεται για πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού, όπως Κανώ-Καγιάκ, Ιστιοσανίδα, Αλεξίπτωτο Πλαγιάς κλπ. Επίσης διαθέτει και πολλές αμμουδερές παραλίες κατάλληλες για μπάνιο. Προσοχή: Λόγω πνευματικών…
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ -Η γνώση ωφελεί όχι μόνο το άτομο, αλλά και την κοινωνία, διότι οι ανακαλύψεις πού γίνονται από τους φιλοσόφους γίνονται κοινό κτήμα όλων. -Χωρίς γνώση δεν είμαστε ικανοί να απολαύσουμε τα οφέλη άλλων αγαθών. -Η γνώση δεν μειώνεται όταν χρησιμοποιείται ή όταν μοιράζεται στους άλλους. -Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες εκ φύσεως στερούνται τα μέσα για να προοδεύσουν όσον αφορά τον πλούτο ή την ισχύ, όλοι όμως έχουν την ικανότητα να προοδεύσουν σε γνώση. -Αντίθετα με το σώμα, το οποίο…
- Μόνο για ένα Θεό απόλυτο ακατάληπτο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι απόλυτα καλός και απόλυτα παντοδύναμος και παρ' όλα αυτά ανέχεται τον κόσμο έτσι όπως είναι είναι. -Χανς Γιόνας- - Αντίθετα με το λύχνο της λογικής, η πίστη φωτίζει συχνά, όμως το φώς της είναι τόσο δυνατό, ώστε τυφλώνει. -Μπόμπιο- - Στον Όμηρο το ουσιαστικό "ίστωρ" δήλωνε εκείνον, που είδε κάτι καί ως αυτόπτης μάρτυς μπορεί να το επιβεβαιώσει. Το νέο αφηρημένο ουσιαστικό "Ιστορίη" σημαίνει την εμπειρική έρευνα, την…
9 Μαρτίου 1926 - 9 Μαρτίου 2021: 95 χρόνια Παναιτωλικός. 95 χρόνια συνεισφοράς στην κοινωνία της πόλης του Αγρινίου. Συνεισφοράς στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Η αγάπη μιας ομάδας καλλιτεχνών για τον Παναιτωλικό αποτέλεσε το ισχυρό κίνητρο για να δημιουργηθούν οι παρακάτω μουσικές συνθέσεις και να αγαπηθούν απο τον κόσμο. "Της καρδιάς μου ομάδα" στίχοι: Ιωακείμ Σκόνδρας, μουσική: Κωνσταντίνος Σαμψών, ερμηνεία: Βασίλης Κολοβός Γράφτηκε το 2008 μετά απο πρόκληση της ΠΑΕ…
-Είσαι κάτι, εάν κάνεις κάτι. Εαν δεν κάνεις τίποτε, δεν είσαι τίποτε. -Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι πράγματα. -Σιλάχ (Silah) είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει: όπλο, άρματα. -Σιλεχλίκ (Silehlik) είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει σελάχι, ζώνη, ζωστήρα. -Δεν υπάρχει Θεοδικία η λογοδικία, που να μπορεί να δικαιολογήσει την επανάληψη καταστροφικών γεγονότων στα ίδια μέρη του κόσμου. -Σύμφωνα με το περίφημο παράδειγμα του Σπινόζα, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ψάρι και το μικρό δεν δείχνει…
Μια τυχαία επικοινωνία μέσω ιντερνετ μας έφερε σε επαφή με τον κο Νικήτα Λαρδούτσο απο το ακριτικό νησί της Τήλου, ο οποίος πληροφορηθήκαμε ότι μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο Αιτωλοακαρνάνα δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής τον Αριστείδη Μόσχο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία να μάθουμε κάποια πράγματα για τον ίδιο αλλά και την ευκαιρία να πάρουμε μια φωτογραφική γεύση απο το νησί της Τήλου. Ο ίδιος δήλωσε στην Χρύσα Σπαή: Το ονομά μου είναι Νικήτας Λαρδούτσος, κατάγομαι και ζώ στην Τήλο των…
Ενα ακόμη εντυπωσιακό βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση με εικόνες των άγριων αλόγων που ζουν στον υδρότοπο της ευρύτερης περιοχής του Λούρου Αιτωλοακαρνανίας. Τα άγρια άλογα του Λούρου καλπάζουν ανάμεσα στην παραλία και τις εκβολές του Αχελώου. Πιστεύεται ότι ανήκουν στη σπάνια φυλή της Πίνδου και συγγενεύουν στα χαρακτηριστικά -ελαφριά χαίτη, ρυθμικός καλπασμός- με τα άλογα του Μεγαλέξανδρου. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr
-Να μην περνάς πίσω απο μουλάρι και μπροστά απο καλόγερο. Λαϊκή Παροιμία -Ο θάνατος είναι ο μεγαλύτερος φασίστας. -Όταν μαλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα καβούρια. Λαϊκή Παροιμία -Το να συμφωνείς μαζί μου, δεν μου λέει τίποτα. Εκείνο που θέλω είναι να μου πείς κάτι άλλο και να μου το τεκμηριώσεις. -Αυτός που αγωνίζεται, μπορεί να χάσει. Αυτός όμως που δεν αγωνίζεται, έχει ήδη χάσει. -Αν δεν μπορείς να βάλεις χρόνια στη ζωή σου, βάλε ζωή στα χρόνια σου. -Στη ζωή του ανθρώπου δεν…
Το AitoloakarnaniaBest.gr και η Χρύσα Σπαή βρέθηκε προ ημερών στο Λαογραφικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου όπου και ξεναγήθηκε απο την πρόεδρο του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσολογγίου κα Φρόσω Πετροπούλου στούς χώρους και τα εκθέματα αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 (19/1/200), διοικείται απο επταμελές συμβούλιο και φυσικά έχει έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου. Οι σκοποί του συλλόγου είναι: Ανεύρεση διάσωση, καταγραφή, μελέτη, διατήρηση & εξασφάλιση του πάσης φύσεως…
Ανδρεία Άμμες ποκ' ήμες άλκιμοι νεανίαι (Εμείς υπήρξαμε κάποτε ρωμαλέοι και ισχυροί νέοι) Γέροντες της Σπάρτης Άμμες δε γ' ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε (Εμείς όμως είμαστε τώρα και αν θέλεις έλα να δοκιμάσεις) Άνδρες της Σπάρτης Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες (Εμείς, όμως, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι) Παιδιά της Σπάρτης Αναγνωρίζει την ενοχή του μόνο ο γενναίος. Σεμνός είναι μόνο ο γενναίος, συγχωρεί μόνο ο γενναίος, … και γελάει μόνο ο γενναίος, αλλά συνήθως το γέλιο του είναι … δάκρυα…
Πάρτυ νεολαίας (Καλοκαίρι 2018) στο μεγαλύτερο φυσικό πάρκο της Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο. Δείτε σχετικό βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση: Στα χιονισμένα ψηλά βουνά, τα αλπικά δάση, τους καταρράκτες και τα τρεχούμενα νερά του Αχελώου, εκεί όπου ο ουρανός ανταμώνει τη γη, οι νέοι της περιοχής ζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο της Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο. Δραστηριότητες φιλικές με το ποτάμι και με οικολογική ευαισθησία και σεβασμό στην…
-Λάμπει μέσα μου κείνο που αγνοώ. Μα ωστόσο λάμπει. -Ελύτης- -Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ'τη γή, ποτέ σου δε θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της. -Ελύτης- -Όσο κι αν μεγαλώσει ο άνθρωπος είνα ερασιτέχνης στον έρωτα. -Η γυναίκα όταν δεν την θέλει άλλο ο διάβολος, πάει με το Θεό. -Ντοκιμαντέρ (Documenteur) είναι γαλλική λέξη και σημαίνει "αποδεικτική ταινία". -Άλλαξε την σκέψη σου, αν θέλεις ν'αλλάξεις τον κόσμο. -Τρώγοντας καλά, ζούμε καλύτερα. -Άμα δεν νυστάζεις, γιατί να προσπαθείς…
Στο γειτονικό μας Αγγελόκαστρο μας μεταφέρει το νέο ενδιαφέρον βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Στον περίοπτο λόφο του Αγγελοκάστρου στο κέντρο περίπου του ερειπωμένου φρουρίου,υψώνεται ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου. Το φρούριο όπως μαρτυρεί το όνομά του,ίσως είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών.Η ίδρυσή του τοποθετείται στα μέσα στα μέσα του 13ου αιώνα. Ο λόφος περιβαλλόταν από διπλό τείχος λείψανα του οποίου σώζονται και σήμερα και ιδιαίτερα δυτικά του…
-Η αναγνώριση της θρησκευτικής ελευθερίας οδήγησε στην ίδρυση μη δογματικών κρατών. Η αναγνώριση της πολιτικής ελευθερίας οδήγησε στην ίδρυση δημοκρατικών κρατών. -Μπόμπιο- -Ισως αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσεις την ελευθερία σου κάνοντας να ωφεληθεί απο αυτήν και ο εχθρός σου, αν η μοναδική ενναλακτική είναι να την περιορίσεις.-Μπόμπιο- -Δεν είμαι σε θέση να δώσω απάντηση στην αγωνιώδη ερώτηση: Γιατί ζούμε ζωρίς να το έχουμε ζητήσει;-Μπόμπιο- -Ενα απο τα κύρια επιχειρήματα για να αναγκαστούν…
Στον υδροβιότο Λούρου Αιτωλοακαρνανίας με εναέριες λήψεις μας ταξιδεύει το νεο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση. Εικόνες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά και γαλήνια όπου η φύση δείχνει το μεγαλείο της. Ο υδροβιότοπος στον Λούρο θεωρείται δίκαια ό επίγειος υγρός παράδεισος της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και γενικά της Δυτικής Ελλάδας. Απέραντες παραλίες με θέα το Ιόνιο, απίστευτοι φυσικοί σχηματισμοί, πουλιά και άγρια ζώα σε ατελείωση φυσική βλάστηση συνθέτουν το δικό τους…
-Ως δημοκρατία νοείται μια κοινωνία όπου οι γνώμες είναι ελεύθερες. Επομένως είναι αναγκασμένες να συγκρούονται και μέσω της σύγκρουσης να εξαγνίζονται. -Μπόμπιο- -Να δρας σύμφωνα με τη συνειδησή σου και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προτρέπεις τους άλλους να δρούν ενάντια στη δική τους συνείδηση. -Μπόμπιο- -Όταν ιδιοποιούμαι το δικαίωμα να καταδιώκω τους άλλους, αποδίδω χωρίς να το θέλω στους άλλους το δικαίωμα να καταδιώκουν εμένα.-Μπόμπιο- -Τα δόγματα είναι απαραιτήτως πολλά και όλα αληθινά.…
-Μιά κοινωνία στην οποία, ο ένας υποπτεύεται τον άλλο, είναι μια κοινωνία στην οποία τελικά, καθώς η νίκη ανήκει στον πιό δυνατό, καθένας αναζητά τη σωτηρία, μάλλον στη δύναμη παρά στη σοφία. -Μπόμπιο- -Καλή κυβέρνηση είναι εκείνη, στην οποία πολιτική και ηθική τείνουν να συμπίπτουν. -Μπόμπιο- -Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος. -Αρχαίο- -Η προκατάληψη ανήκει στη σφαίρα του μη ορθολογικού, στο σύνολο εκείνο των πεποιθήσεων, που δεν γεννιούνται απο τη λογική και αποφεύγουν κάθε…
Στους νεώτερους σε ηλικία αναγνώστες που δεν έζησαν το θέατρο σκιών στο μεσουρανημά του αφιερώνεται το παρών βίντεο που ανέβασε στο youtube πρόσφατα o Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Το 1962 ο Ευγένιος Σπαθάρης ηχογραφεί όλες τις κλασικές παραστάσεις του Καραγκιόζη στην Κολούμπια και έτσι κυκλοφορούν οι πρώτοι δίσκοι του.Ο Καραγκιόζης ως γιατρός φοράει άσπρο κουστούμι το οποίο είναι μπαλωμένο και σκισμένο κάτω.Τα παπούτσια είναι σκισμένα και στο δεξί πόδι φαίνονται τα δάχτυλα των ποδιών του.Τα μπαλώματα…
-Να ακολουθείς ό,τι είναι τίμιο, να μην βλάπτεις κανέναν, να μην εκβιάζεις κανέναν και να μη διαφθείρεσαι απο τις δωροδοκίες. -Μακιαβέλλι: Ηγεμών- -Η πελατειακή πρακτική στην πολιτική παραβιάζει μια απο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, τη διαφάνεια της εξουσίας και την ελεγξιμότητα της άσκησής της. -Μπόμπιο- -Πρέπει να τηρώ τα συμφωνηθέντα, γαιτί δεν θέλω να ζώ σε μια κοινωνία όπου τα συμφωνηθέντα δεν τηρούνται.-Κοντ- -Όποιος τηρεί τις συμφωνίες σε έναν κόσμο στον οποίο οι υπόλοιποι…
Ενα σύνολο εντυπωσιακών φωτογραφιών απο τους αγώνες Αλεξιπτωτου Πλαγιάς που πραγματοποιήθηκαν στην απογείωση της Παναγίας Βλαχέρνας στο Αγρίνιο τον Οκτώβριο του 2020. Μας τις παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς. Η συγκεκριμένη θέση απογείωσης βρίσκεται γύρω στα 2 χλμ απο το κέντρο της πόλης του Αγρινίου και προσφέρει υψηλές προδιαγραφές πτήσεων και μεγάλη ασφάλεια. Σημείο αναφοράς για τους απανταχού Αλεξιπτωτιστές Πλαγιάς ανα την Ελλάδα και όχι μόνο, σίγουρα αξίζει την προσοχή των τοπικών φορέων για…
Στο Μουσείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου μας ταξιδεύει αυτή την φορά το υπέροχο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί υπό την εποπτεία της το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Στεγάζεται στο Αγγελόκαστρο (Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου) στο παλιό Δημοτικό σχολείο (κτίσθηκε το 1930), το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και αναδιαμορφωθεί με σκοπό να στεγάσει τα εκπαιδευτικά…
-Tencere (τέντζερε) Τούρκικα= Κατσαρόλα -Kalabalik (Καλαμπαλίκη) Τούρκικα= Πλήθος -Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια αποτελούν την καλύτερη πολιτική. -Κοντ- -Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας θ'αργήσουν να ΄ρθουν. Η επαναστατική ορμή βρίσκεται πίσω μας στον εικοστό αιώνα. Το παρόν μας ήταν ενα μελαγχολικό μέλλον που δεν είχε προβλεφθεί. -Παζολίνι- -Η πραότητα ως τρόπος στάσης απέναντι στους άλλους, προλειένει το έδαφος της ανεκτικότητας και του σεβασμού των ιδεών και του τρόπου ζωής των άλλων.…
- ΑΥΤΑ που έγιναν σήμερα την ημέρα των Θεοφανείων, καμία σχέση δεν έχουν με τη βάπτιση του Χριστού και τον αγιασμό των υδάτων. Φανερώθηκε ο φαρισαϊσμός των εκπροσώπων Αυτού που βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό, με τον πιο ταπεινό τρόπο. Φανερώθηκε και ο δικός μας φαρισαϊσμός, αυτών που πιστεύουν βεβαίως, γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που δεν πιστεύουν. Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση κι ο καθένας/καθεμιά έχει τους δικούς του/της κανόνες για το τι πιστεύει και πώς. Ο ίδιος ο Χριστός μάς έδειξε το…
Τι το καλύτερο απο την υποδοχή του νέου έτους με ένα νέο μουσικό έργο. Με μουσική διάθεση chillout το παρών έργο του Κωνσταντίνου Σαμψών έρχεται να σας συνοδεύσει με τις μελωδίες του σε ώρες εργασίας γραφείου ή ώρες διαβάσματος ή γενικά ώρες περισυλλογής. Με 15 μουσικά θέματα, συνολικής διάρκειας μιας ώρας, κατά βάση ορχηστρικά, να πλαισιώνουν αυτό το έργο. Ευελπιστούμε να το αγαπήσετε και να σας χαϊδέψει τα αυτιά φέρνοντας ταυτόχρονα στην μνήμη σας ευχάριστες εικόνες. Μπορείτε να ακούσετε όλα…
Πολλές ευχές για το 2021 στο αναγνωστικό μας κοινό. Ευχόμαστε σε όλους ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!! Μαζί με τις ευχές ενημερώνουμε και για την αλλαγή ονόματος και για την αναβάθμιση στο αγαπημένο σας site AgrinioBestOf.gr το οποίο μετονομάστηκε σε AitoloakarnaniaBest.gr Φυσικά θα ισχύει και το παλιό όνομα για όλους όσους το έχουν συνηθίσει. Η υπαρξή του όπως και των υπολοίπων που θα αναφέρουμε στην συνέχεια, υφίσταται κάτω απο την κεντρική εποπτεία της West-Media.gr Μαζί με το…
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ "Περί της Συρίας Θεάς" συνέχεια απο το άρθρο ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 34η Η εξιστόρησις του Λουκιανού είναι εξόχως αποκαλυπτική. Σέ συνδυασμό μέ τήν περιστερά τών μυθολόγων που αναφέρει προηγουμένως ό Πλούταρχος γιά τήν κιβωτό, αποδεικνύεται πώς τό λαϊκό παραμύθι είχε εμπλουτίσει τήν γνωστή ιστορία του Δευκαλίωνος. • Ο Ιουστίνος επίσης παραδέχεται (Δευτέρα Απολογία, 2ος αι.μ.Χ.) τήν ταυτότητα τών «δύο» κατακλυσμών, λέγοντας, ότι τόν κατακλυσμό αυτόν έμείς μέν (οί Χριστιανοί) αποκαλούμε του…
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (Αναστασιάδη 1) με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, Εθελοντική Αιμοδοσία με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου. Το AgrinioBestOf.gr ήταν εκεί. Η κα Αβράμπου Δήμητρα πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου δήλωσε στην Χρύσα Σπαή: "Βρισκόμαστε στο πρώην κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος πού τώρα χρησιμοποιείται απο τον Δήμο Αγρινίου για τα Δ.Σ. και λοιπές εκδηλώσεις, όπου…
To νεο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης δεν μας αφήνει να ξεκολήσουμε τα μάτια απ' τις οθόνες μας, καθότι συνδυάζει πανέμορφα Αιτωλοακαρνανικά τοπία με χαλαρωτική μουσική. Απολαύστε το:
- Οι ωμοφάγοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων και ωμών λαχανικών, είναι η πιό υγιεινή διατροφή. Εκτός απο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά παρέχουνε στον οργανισμό και επάρκεια φυτικών ινών. - Όλα τα θηλαστικά ζουν το εφταπλάσιο της αναπτυξής τους. Κατά συνέπεια ο άνθρωπος έπρεπε να ζει 120 με 140 χρόνια. - Η άγνοια είναι ευτυχία. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο πιο προβληματισμένος είσαι. Μήπως όμως είναι καλύτερα; - Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο απο την ίση μεταχείρηση των ανίσων. - Είναι…
-Όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, τόσο όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν μέχρι μια προχωρημένη ηλικία. -Η καμπούρα της καμήλας περιέχει λίπος, που της επιτρέπει να επιβιώνει όταν δεν έχει τροφή. -Η αφθονία τροφής στις αναπτυγμένες χώρες έχει και αρνητικές συνέπειες, με πιο χαρακτηριστική την κατακόρυφη άυξηση των κρουσμάτων του ζαχαρώδη διαβήτη. -Είναι σε κυκλοφορία περισσότερα απο 70 εκατομμύρια τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ. Ιανουάριος 2012.…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης μας μεταφέρει στην Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία. Δεξιά του δρόμου Αγρινίου Θέρμου,διακόσια μέτρα πριν από τη Ντουγρή,βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.Ένας μικρός μονόχωρος,καμαροσκέπαστος ναΐσκος με ημικυκλική αψίδα ανατολικά.Χτίστηκε με ασβεστόπετρες και άφθονο κονίαμα,ενώ στους αρμούς κατά διαστήματα τοποθετούνται κάθετα ή συνήθως σε οριζόντιες στρώσεις πλίνθοι.Η στέγη είναι δίρριχτη,κεραμοσκέπαστη.Στο νότιο τοίχο ανοίχτηκαν…
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς μετά την πρώτη ταινία "Βρες τα φτερά σου..." που γύρισε στο Αγρίνιο, έρχεται με μια δεύτερη ταινία "Ο πηλός και η κοπέλα" να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας πολιτιστικής δημιουργίας στην Ελλάδα της καραντίνας. Κατόπιν ειδικής άδειας από το Υπουργείο Πολιτισμού, ολοκληρώθηκαν πριν μερικές μέρες τα γυρίσματα σε διάφορες περιοχές του Αγρινίου, με συμμετοχή τοπικών και όχι μόνο ηθοποιών και λοιπών συντελεστών. Με βάση το υλικό που μας έδειξε ο κος Λουριδάς…
- Pazar (Παζάρ) τούρκικα = Κυριακή, λαϊκή αγορά. - AGA (Αγάς) τούρκικα σημαίνει τσιφλικάς και προσφώνηση μπάρμπα. -Haram (χαράμι) τούρκικα σημαίνει απαγορευμένος. -Harami (Χαραμί) τούρκικα σημαίνει κλέφτης. -Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά. -Καζαντζάκης- -Ο Σοσιαλισμός τελειώνει, όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων. -Οι γιορτές είναι ένας τρόπος να εκτονώνονται οι εντάσεις της καθημερινής ζωής. - Η αναπνοή, η αιμάτωση του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτώνται απο…
Απο την Ευρυτανία είναι παρμένο το θέμα στο τελευταίο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Το Νόστιμο είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 940 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα. Είναι ένας παράδεισος για τους φυσιολάτρες και τους ανθρώπους που προτιμούν την ηρεμία. Το Νόστιμο πήρε το όνομά του από το νόστιμο νερό πού αναβλύζει από τις πηγές του χωριού. Λέγεται ότι ο Αλή Πασάς, σαν πέρασε από τούτο το χωριό και ήπιε…
Το γιοφύρι Βέργας είναι το θέμα στο νέο ενδιαφέρον βίντεο που ανέβασε στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Το πλινθόκτιστο γεφύρι της Βέργας ανεγέρθηκε περίπου το 1800 και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου. Πρόκειται για ένα μονότοξο στενό γεφύρι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και των αναγκών της περιοχής εκείνης της περιόδου. Περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό της Νέας Μαλεσιάδας το γεφύρι βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο προς το Χαλκιόπουλο. Η εύκολη πρόσβαση και η…
Υπέρμαχος της ισότητας η Βασιλική Μελέτη, Οικονομολόγος-Περιφερειολόγος, με Διδακτορικό Τίτλο στην Κοινωνική Πολιτική, πέρασε επί σειρά ετών από θέσεις ευθύνης στις Τράπεζες, στο συνδικαλιστικό κίνημα και σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε πρόσφατη εισήγησή της στο Συνέδριο της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2020, υποστήριξε τη διττή ανάγκη υιοθέτησης ουσιαστικής ποσόστωσης στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών…
- Απο τους δεινόσαυρους, οι σαυρόποδες ήταν τα πιό μεγάλα ζώα, που έζησαν ποτέ στην ξηρά. Απ'αυτούς ο βραχιόσαυρος έφτανε τους 78 τόννους, δηλαδή περισσότερο απο 12 Αφρικανικούς ελέφαντες μαζί και ήταν ψηλότερος απο μια πολυκατοικία πέντε ορόφων. - Ο μεγαλύτερος σε μήκος δεινόσαυρος ήταν ο σεισμόσαυρος, που ανήκε και αυτός στην οικογένεια των σαυρόποδων και που το μήκος του κυμαίνονταν απο 35 έως 50 μέτρα. - Τα πρώτα θηλαστικά εμφανίστηκαν πριν απο 180 εκατομμύρια χρόνια. Πριν απο 100…
Λαμβάνοντας σαν αφορμή την εικαστική παρέμβαση εικόνας και λόγου "ΕΙΚΟΝΕΣ ΨΥΧΗΣ" που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Αγρίνιο (στον χώρο της Παλαιάς Λαχαναγοράς) επικοινωνήσαμε με τον οργανισμό "ΣΚΟΠΟΣ ΖΩΗΣ" με σκοπό να πληροφορηθούμε για τις δράσεις και δραστηριότητες του. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με την διαχειρίστρια του οργανισμού κα Δήμητρα Χριστοπούλου και μεταφέρει στους αναγνώστες μας τα όσα σημαντικά ειπώθηκαν. Η κα Δήμητρα Χριστοπούλου (πηγή φωτο: Noizy.gr) Πότε δημιουργήθηκε ο «Σκοπός…
Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το προσφέρει σε στιγμέs χαράς ή λύπηs.• Οταν δεν θυμάται το όνομα ενός από τους ανθρώπους που συστήνει,…
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο Ηρακλής,ο Αχελώος και η Μεσοχώρα” στο Cafe BBQ Bar “Διόσκουροι” στο Αγρίνιο την Παρασκευή 23/10/2020. Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ προβλήθηκε η βιντεοσκοπημένη συνομιλία του Γιώργου Λουριδά με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο (δείτε το σχετικό βίντεο πιό κάτω στο άρθρο), όπου ανέπτυξε τα θέματα και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή απο την λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Το ντοκιμαντέρ είναι…
- Όταν μοιράζεσαι την λύπη σου, αυτή μικραίνει. Όταν μοιράζεσαι τη χαρά σου, αυτή μεγαλώνει. -Η ζωή παίρνει τη γεύση που της δίνεις. -Ποτέ τα πόδια του αετού, χώμα δεν τα λερώνει, γιατί πατούνε στις κορφές, οπούχει πάντα χιόνι. (Κρητική Μαντινάδα) -Ο άνθρωπος είναι σαν το αριθμητικό κλάσμα, όπου αριθμητής είναι ο αληθινός εαυτός του και παρονομαστής η εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλώνει ο παρονομαστής, τόσο μικραίνει η αξία του κλάσματος. Κι όσο ο παρονομαστής τείνει στο άπειρο,…
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Wakeboard όλων των κατηγοριών που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι στην Λίμνη Στράτου. Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου από τις 09:00 πμ έως 18:00μμ και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου από τις 10:00 πμ έως 14:00μμ. Συμμετείχαν περισσότεροι από 40 αθλητές και αθλήτριες από τα σωματεία ολόκληρης της χώρας.Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με διοργανωτές και επίσημους…
Η Χρυσούλα Τασολάμπρου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ χορωδιών Αγρινίου και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής φιλοξενήθηκε στο AgrinioBestOf.gr και μίλησε στην Χρύσα Σπαή για τα όσα συνέβησαν μπροστά και πίσω από τα κάμερες στην ομολογουμένως επιτυχημένη αυτή διοργάνωση που έγινε στο Αγρίνιο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου του 2020. Η ίδια δήλωσε: Η ιδέα ήταν δική μου και του πνευματικού πολιτιστικού συλλόγου «Αγία Σκέπη» με το διακριτικό όνομα “Χορωδία Αγία Σκέπη», είμαι όμως και…
- Κύριο χαρακτηριστικό του πολιτισμένου ανθρώπου είναι η συχνή χρήση των λέξεων: Σε παρακαλώ, σ'ευχαριστώ, συγνώμη. - Η εργασία και το χρήμα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για καλοπέραση. το ίδο ισχύει και για την γυμναστική. - Πρέπει να τρώμε όσο χρειάζεται για να ζήσουμε και να δουλέψουμε. Το υπερβάλλον το τρώμε για να αρρωστήσουμε και για να φορτωθούμε βάρος. - Ένας γιατρός καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού είπε στους φοιτητές του, ότι από όσο τρώνε οι άνθρωποι…
Η Έλλη Χριστοδούλου είναι εθελόντρια του φιλανθρωπικού οργανισμού «Σκοπός Ζωής» και εμπνευστής της Εικαστικής Παρέμβασης «Εικόνες Ψυχής» που παρουσιάζεται στον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου. Επαγγελματικά ασχολείται με το καλλιτεχνικό και θεατρικό μακιγιάζ και γενικά ότι αφορά το make up. Για τον σκοπό της έκθεσης μίλησε στην Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr Στον οργανισμό «Σκοπός ζωής» είμαι πάροχος εθελοντικών υπηρεσιών γύρω στα δύο χρόνια. Η παρούσα εικαστική…
Το παραμύθι "Ο Γίγαντας του δάσους" παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο μέσα απο μια διαδραστική εκδήλωση το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον πολυχώρο EMILEON. Ολοι οι παρευρισκόμενοι (κυρίως παιδιά) συμμετείχαν μετά από το κάλεσμα της συγγραφέως στο παιχνίδι της αφήγησης «ζωντανεύοντας τον γίγαντα του δάσους» υποδυόμενοι κάποιον ρόλο απο τους χαρακτήρες του παραμυθιού. Το AgrinioBestOf.gr ήταν εκεί. Με το πέρας της εκδήλωσης η Αγρινιώτισα συγγραφέας Αριάδνη Δάντε (κατά κόσμο Εφη Σαμαρτζοπάνου) μίλησε με την…
- Χαζίρ (Hazir) είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει: έτοιμος. Για αυτό λέμε: το βρήκες Χαζίρκο, δηλαδή έτοιμο. - Κονάκι, που λέμε πολλές φορές την κατοικία, είναι ελληνοποιημένη τούρκικη λέξη konak που σημαίνει Αρχοντικό, μέγαρο. - Κοντζαμάμ (άνδρας) προέρχεται απο την τούρκικη λέξη: Kocamen (προφέρεται κοτζαμάμ) που σημαίνει τεράστιος. - Kasat στα τούρκικα σημαίνει αναδουλειά (κεσάτεια). - Karakol (Καρακόλης) στα τούρκικα σημαίνει αστυνομικό τμήμα. - Ταμάμ είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει:…
Οι αλυκές στην Ελλάδα είναι οι τόποι παραγωγής αλατιού από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αλατοπηγικές δραστηριότητες ήταν ήδη από την Τουρκοκρατία κρατικές δραστηριότητες ή φορολογητέες. Στην Ελλάδα, οι αλυκές ανήκαν στο κράτος. Ακόμη και κατά το χρόνο συγγραφής του άρθρου, το μεγαλύτερο ποσοστό της επιχείρησης Ελληνικές Αλυκές ΑΕ ανήκει στο κράτος. Στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1840 λειτουργούσαν 8 αλυκές, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν 16 και στα χρόνια του Μεσοπολέμου 25. Από το 1996…
Οι στίχοι του τραγουδιού ξεκίνησαν να γράφονται από τον Παντελή Φλωρόπουλο όταν ο ίδιος αγναντεύοντας για ώρα την θεϊκή εικόνα της λίμνης Τριχωνίδας από το βουνό του Παναιτωλικού, ένας αετός πέταξε από πάνω του, καλύπτοντας με τον ίσκιο του μεγαλόπρεπα όλο το πλάτος του αυτοκινητόδρομου μπροστά. Το ερώτημα "Πώς έβλεπε τάχα την Τριχωνίδα ο αετός από την κορυφή του Παναιτωλικού;" γέννησε το ποίημα που πήρε τον τίτλο “Ωδή στην Τριχωνίδα”. Η συνέχεια δόθηκε όταν ο Κωνσταντίνος Σαμψών διάβασε τυχαία…
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα Τετάρτη 23/9/2020 το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου «Μελανοχτυπημένη» της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου. Η παρουσίαση έγινε στο καφέ-εστιατόριο VEGGERA, στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Προηγήθηκε τον Ιούλιο παρουσίαση στον Πύργο Ηλείας (γενέτειρα της Συγγραφέως). Η έκδοση του βιβλίου υλοποιήθηκε απο την εκδοτική εταιρεία «24 γράμματα». Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος και ποιήτρια Χρυσούλα Σπυρέλη και μίλησαν για αυτό οι: Βασίλης Κομπορόζος (εκπαιδευτικός,…
Οι 10 εντολές πρωτότυπο 1. Εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου. Ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλήν εμού. 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλού, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς. 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω ου γάρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σον τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω. 4. Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τή εβδόμη σάββατα Κυρίω τώ Θεώ σου, ου ποιήσεις εν αυτή πάν…
Ερείπια αρχαίου πύργου στο ανατολικό μέρος της τεχνητής λίμνης Καστρακίου, κοντά στο χωριό Αυλακιές Αιτωλοακαρνανίας, περίπου μισή ώρα με αυτοκίνητο από το Αγρίνιο. Ο πύργος πρέπει να χτίστηκε την περίοδο ακμής της περιοχής, στα χρόνια της Αιτωλικής Συμπολιτείας (370 189 π.Χ.) Κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς και Μεσαιωνικούς χρόνους, και αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στον Καστρολόγο. Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία Ο σκοπός του πύργου ήταν να επιτηρεί…
Ποινικοί κρατούμενοι Δεν θέλω να κάνω πλατειά ανάλυση του θέματος, λίγα λόγια. Για να τους επιβληθεί η ποινή της φυλάκισης έκαναν κάποιο ποινικό αδίκημα. Δεν τους χρωστάει τίποτε το νομοταγές κοινωνικό σύνολο για να τους ταίζει, να τους ποτίζει, να τους θερμαίνει, να τους δροσίζει, να τους περιθάλπτει κλπ. Αυτοί χρωστάνε στο κοινωνικό σύνολο για το κακό που έκαναν, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και φόνος συνανθρώπου. Να πληρώσουν λοιπόν με καταναγκαστική εργασία όχι μόνο να εξαγοράσουν τη δική…
Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Άλατος στην Ι.Π. Μεσολογγίου προσκεκλημένοι απο τον ιδρυτή του κον Νίκο Κορδόση. Ο ίδιος με πολύ υπομονή και λεπτομέρεια μας έδωσε απίστευτα πολλές πληροφορίες τόσο για το μουσείο αλλά και για το αλάτι γενικότερα. Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ αλλά και λεπτομερείς πληροφορίες για το νεοσύστατο Μουσείο Άλατος Στην απέραντη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, λειτουργούν δύο αλυκές που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού. Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη…
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Η μεταλλική αυτή γέφυρα έχει τοποθετηθεί στην τοποθεσία «Βαλτσόρεμα Ευήνου» μεταξύ Κάτω Χρυσοβίτσας Θέρμου και Αχλαδόκαστρου Ναυπακτίας.Με την χάραξη του οδικού δικτύου το 1953 από το Θέρμο για Διασελάκι-Πέρκο –Περίστα ή Θέρμο –Αχλαδόκαστρο- Πλάτανος,η γέφυρα μεταφέρθηκε από τη Λαμία με πρωτοβουλία του στρατηγού Αθανασίου Στράγγου από τον Πέρκο και του υπουργού Ιωάννη Νικολίτσα από το Θέρμο.Η γέφυρα σταμάτησε να εξυπηρετεί τα…
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην πρώτη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Βρες τα φτερά σου…» που γυρίστηκε στο Αγρίνιο και προβλήθηκε την Παρασκευή 4/9/2020 20:00 στον θερινό κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ. Η ταινία αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητών του κινηματογραφικού εργαστηρίου του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά που λειτούργησε στο Αγρίνιο απο τον Δεκέμβριο 2019 εως τον Ιούνιο 2020. Πριν την προβολή ο σκηνοθέτης μίλησε στο κοινό εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους…
Η Αναστασία γεννήθηκε στο Αμβούργο, η μητέρα της είναι από την Πολωνία και ο πατέρας της κατάγεται από Μπαμπίνη Ξηρομέρου, αλλά όλα της τα καλοκαίρια τα περνάει από μωρό στην Αμφιλοχία. Η ίδια σπουδάζει Κοινωνική Λειτουργός αλλά ασχολείται και με το μόντελινγκ. Συγκεκριμένα ασχολείται με αυτό από δεκαέξι χρονών κάνοντας κάποιες εμφανίσεις στο MTV. Τον περασμένο Φεβρουάριο συμμετείχε σε καλλιστεία στην Γερμανία όπου απέσπασε τον τίτλο της μις Αμβούργο 2020 (τίτλος αυθεντικής γυναίκας) και την…
Στην αρχαιότητα με τη λέξη Άμμες ξεκίναγαν χορικοί λόγοι και αντίλογοι ατην Σπάρτη. Στις μεγάλες εορτές λάμβαναν μέρος τρεις χοροί, ο χορός των γερόντων, ο χορός των ανδρών και ο χορός των παίδων, όπως το κατέγραφε ο Πλούταρχος ("Λυκούργος" 21). Στις εορτές εκείνες το λόγο άρχιζε πρώτος ο χορός των γερόντων που έψελνε: "Άμμες ποκ' ήμες άλκιμοι νεανίαι", όπου στη νεοελληνική σημαίνει "Εμείς ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι". Στον παραπάνω λόγο τότε ο χορός των ανδρών απαντούσε, επιδεικτικά: "Αμμες…
Το νέο εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε στο youtube o Ανδρέας Κουτσοθανάσης. O συνοικισμός Κάτω Δοσούλα Χρυσοβίτσας, περιοχή που είναι περισσότερο γνωστή ως “Καρέλι” από την αντίστοιχη κατασκευή (καρέλι), που ήταν αρχικά το μοναδικό μέσο για διάβαση του ποταμού στο σημείο αυτό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς στον Εύηνο. Το «καρέλι» είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε σταθερές βάσεις εκατέρωθεν των οχθών του ποταμού. Το κουτί,…
Ένας Θρύλος του 19ον αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και Το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια, της είπε «Ωραία μέρα σήμερα». Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω και τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία. Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε «Ωραίο και ζεστό το νερό. Θες να κολυμπήσουμε μαζί»; Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και…
- Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο καθένας από εμάς, έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε δύο επικρατούσες τάσεις που βρίσκονται μέσα μας, απ' τη μια το συναίσθημα - τα συναισθήματα καλύτερα - κι απ' την άλλη τη λογική. Για να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις στη ζωή μας χωρίς τη βοήθεια τρίτων αλλά από μόνοι μας και δίχως πολλή σκέψη, χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα. Με τα συναισθήματα να προϋπάρχουν της λογικής, απ΄τη στιγμή που γεννιόμαστε και καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής…
Το νεο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης περιέχει ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την ξεχασμένη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου - Κρυονερίου. Ο Σταθμός Σταμνάς βρίσκεται βόρεια της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού και ανατολικά του Αχελώου ποταμού, δίπλα στην Ιόνια Οδό. Απέχει 16 χλμ. ΒΔ. του Αιτωλικού (μέσω Αγίου Ηλία) και 24 χλμ. ΒΔ. του Μεσολογγίου. Το έτος 1882, ο χαρισματικός Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης εκλεγμένος πρωθυπουργός του νεοσύστατου Ελληνικού…
- Την δεκαετία του 1880 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, υπήρχε μεγάλος προβληματισμός και φόβος για αδιέξοδο απο την αύξηση της κυκλοφορίας των αμαξών. Και αυτό επειδή γινόταν κάθε μέρα και πιό δύσκολη η αποκομιδή της κοπριάς των αλόγων με συνέπεια την όχληση και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων. Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. - Τα πριγκηπόνησα στον Προποντίδα είναι τρία και κατά την σειρά που τα συναντούμε απο την Κωνσταντινούπολη: Η…
Το νέο εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Το Γεφύρι της Αρτοτίβας είναι θεμελιωμένο σε απόκρημνους βράχους,στις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου,στο στενότερο σημείο του,λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμο του Κότσαλο και συνέδεε τις επαρχίες Τριχωνίδας και Μεσολογγίου με τη βόρεια Ναυπακτία και την Ευρυτανία.Σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία,την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής.Είναι κτισμένο…
Το τελευταίο εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. 15 Αυγούστου και σε όλα τα μέρη της Ελλάδος από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και όπου υπάρχει απόδημος ελληνισμός τιμάται η κοίμηση τη Θεοτόκου. Αυτή η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης στον Πόντο είχε ιδιαίτερη θέση στην ζωή τον ανθρώπων.Πολλές μέρες πριν ξεκινούσαν από τις διάφορες περιοχές του Πόντου με τα κάρα και τα ζώα τους για να βρίσκονται ανήμερα του 15 Αύγουστου στην σκέπη της ιεράς μονής της…
- Χαλκάς (Halka) είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει Δακτυλίδι, Κρίκος. - Ένα ψέμα μπορεί να περάσει μια φορά. Ένα ψέμα μπορεί να περάσει πολλές φορές. Πολλά ψέματα μπορεί να περάσουν μια φορά. Πολλά ψέματα δεν μπορεί να περάσουν πολλές φορές. "Κομφούκιος" - Κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει. - Το πιό σίγουρο γεγονός που θα συμβεί σε κάθε ζωντανό, είναι ο θάνατος. - Τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής - σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα γνωστά είναι έξι. Υδρογόνο, Οξυγόνο, Φωσφόρος, Θείο,…
Το νεο εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Η πρόσβαση προς τον Παλιοπόταμο γίνεται μέσω χωματόδρομου λίγο πριν την παραλία του Λούρου και αποτελεί ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να απολαύσει το μπάνιο του μακριά από τις «κοσμικές» παραλίες, μέσα στη φύση. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
- ΕΧΟΥΜΕ το θλιβερό προνόμιο σε τούτη τη ριμάδα τη χώρα της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού να έρχονται, οι κάθε είδους καταστροφές, η μία μετά την άλλη. Απ' τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, από καταστροφές σε καταστροφές! Απ' την πύρινη λαίλαπα τον περσινό Αύγουστο στην Εύβοια φτάσαμε, μέσα σε ένα χρόνο ακριβώς, στις χθεσινοβραδινές πλημμύρες στην ίδια περιοχή, με ανεπανόρθωτες ζημιές ακόμα και νεκρούς. Ήταν θέμα χρόνου φυσικά, όπως θέμα χρόνου ήταν και προηγούμενες καταστροφές, όπως σε…
- ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μάλλον στην αρχή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας απ' τον κοροναϊό, λένε κάποιοι ειδικοί επιστήμονες. Και μάς υποχρεώνουν να φοράμε άπαντες μάσκα! Και μάλιστα καλοκαιριάτικα κι Αυγουστιάτικα! Πάνε και τα πανηγύρια, πάνε και οι λιτανείες για την Παναγιά, πάνε πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται τούτον το μήνα, πάνε οι γάμοι και οι βαπτίσεις ακόμα και οι κηδείες, μόνο "οικογενειακά" με 20 -30 άτομα όπως σκέφτονται ήδη, πάει και ο τουρισμός μας! Και πώς θ' ανοίξουν τα…
- Δεν είναι κακό να μην ξέρεις, κακό είναι να μην ρωτάς για να μαθαίνεις. Και το χειρότερο είναι να μην ξέρεις ότι δεν ξέρεις. - "Καλαντζής". Το έχουν αρκετοί σήμερα σαν επώνυμο. Προέρχεται απο το επάγγελμα του Καλαντζή, δηλαδή του γανωματή. Το Καλαντζής είναι παραφθορά του σωστού "Καλαϊτζής" και αυτό προέρχεται απο το "Καλάϊ", που είναι ο κασσίτερος. Ο κασσίτερος είναι το υλικό, με το οποίο λειωμένο, καλύπτει ο γανωματής τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη κατά διαστήματα."Χαλκώματα για γάνωμα" φώναζε…
- ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ προκύψει, εμείς οι πολίτες, τουλάχιστον στην αρχή, δεν έχουμε άποψη, έχουμε μόνο είδηση. Αυτή η είδηση, απ' όπου κι αν προέρχεται, μάς αναστατώνει προσωρινά, μέχρι να τήν εμπεδώσουμε. Από εκεί και μετά αρχίζει η "μετάφραση" και η αξιολόγηση. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπαίνουμε καν στον κόπο της περαιτέρω πληροφόρησης από διάφορες πηγές, αλλά στοιχιζόμαστε πίσω από άλλα άτομα ή ομάδες ατόμων και κάπως έτσι δημιουργούνται διάφορες απόψεις, τάσεις, ιδέες, θεωρίες κ.ο.κ - ΑΝ ΤΩΡΑ…
Διάμετρος στον Ισημερινό: 12.760 χμ. Περιφέρεια στον Ισημερινό: 40.100 χμ. Διάμετρος στους Πόλους: 12.720 χμ. Περιφέρεια στους Πόλους: 39.960 χμ. Μάζα: 5,88 χ 1021 τόνοι* Μέση πυκνότητα**: 5,5 Ταχύτητα διαφυγής (στην επιφάνεια): 11,2 χμ./δεντ. Απόσταση από τον'Ηλιο (εκατ. χμ.): (μέγιστη) 152 (ελάχιστη) 147 (μέση) 149,5 Ταχύτητα περιστροφής στον Ισημερινό: 1.675 χμ./ώρα (15 μοίρες την ώρα) Μέση ταχύτητα περιστροφής γύρω από τον Ήλιο: 29,8 χμ./δεντ. ή 107.200 χμ./ώρα Περίοδος περιστροφής (1…
Εντυπωσιακές φωτογραφίες της Αμφιλοχίας απο ψηλά μας διέθεσε ο Γιώργος Καρδαράς. Τραβηγμένες μετά την δύση του Ηλίου και την νύκτα. Οι ομορφιές το τόπου μας σε πρώτο πλάνο. Η Αμφιλοχία είναι χτισμένη στο πιο εσωτερικό σημείο του όρμου του Αμβρακικού κόλπου αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους που στο νότιο μέρος συγκλίνουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία. Πρόκειται για πολύ σημαντική θέση, αφού για αιώνες αποτελεί τη μοναδική δίοδο από τη δυτική Στερεά Ελλάδα προς την Ήπειρο ακόμα και μετά…
Ο Αγρινιώτης βραβευμένος συγγραφέας-ερευνητής Λάζαρος Τσόλκας, με πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει 300 στίχους τραγουδιών, 10 θεατρικά έργα, 3 μονόπρακτα, 6 Σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεταινίες, 6 βιβλία, 4 ιστορικές έρευνες, 2 μυθοπλασίες –παραμύθια, επέστρεψε στην γενέτειρα μετά την συνταξιοδότησή του και βάλθηκε να αλλάξει το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Χρύσα Σπαή μιλάει για όλους και για όλα, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του…
- ΜΕ ΕΜΕΝΑ πρώτον! Γιατί, όταν μιλάμε σε τρίτο πληθυντικό με τόν εαυτό μας απέξω - όπως συχνά τό κάνουμε, προφορικά και γραπτά - έχουμε ήδη την πρώτη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με τόν ίδιο μας τον εαυτό. Επομένως, πρώτοι εμείς (ο καθένας μας), χρειαζόμαστε ψυχανάλυση, εάν έχουμε αυτό το κουσούρι της μοναδικότητάς μας! Αν κοιτάξουμε αυτά που γράφουμε εδώ μέσα, θα διαπιστώσουμε πως - και χωρίς να το θέλουμε - πάρα πολλές/πολλοί απευθυνόμαστε στους άλλους, σε γ' πληθυντικό δηλαδή όπως…
Ο Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στο Αγρίνιο είναι το θέμα στο νέο εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουταοθανάσης. Εκτός του οικιστικού πυρήνα της πόλεως του Αγρινίου και σε πανοραμική τοποθεσία συναντούσε κανείς το Ιερό Παρακκλήσιο της Αγίας Παρασκευής. Ο Πάνσεπτος Ιερός Ναός θεμελιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνος.Λόγω της πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής,κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί επέκταση του Ναού τόσο το 1968 όσο και το 2001.Μέχρι το 2001 ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του…
Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στo χώρο της "Death Disco" την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς παρουσίασε το πρότζεκτ της νέας του ταινίας "Ο πηλός και η κοπέλα" που θα γυριστεί τον χειμώνα στο Αγρίνιο. Η παραγωγή της ταινίας βασιζεται στην συνχρηματοδότηση και για τον λόγο αυτό οποιοσδήποτε θέλει και μπορεί να βοηθήσει οικονομικά μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Kickstarter ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ και να καταθέσει το ποσό που επιθυμεί. Δείτε εδώ το βίντεο της παρουσίασης:…
-"Σούμπιτο". Είναι Ιταλική λέξη και σημαίνει αμέσως. -"Αθανασία". Στο πρόσωπο των παιδιών μας και ιδιαίτερα των εγγονών μας βλέπουμε τον εαυτό μας και έτσι περνάμε στην αθανασία. Στο θρησκευτικό γάμο των ορθοδόξων Χριστιανών λέγεται ευχή προς τους νυμφευμένους "Αξίωσον αυτούς ιδείν τέκνα τέκνων" -"Ζωή - Θεατρικό έργο". Η ζωή είναι ενα θεατρικό έργο, του οποίου ξέρουμε το σενάριο, ξέρουμε το σκηνοθέτη, ξέρουμε τους ηθοποιούς, αλλά δεν ξέρουμε τον λόγο, για τον οποίο παίζεται το έργο. - Εκ…
Ο Γιώργος Λουριδάς είναι σκηνοθέτης του σινεμά και του θεάτρου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον Κινηματογράφο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξάμηνη φοίτηση και στο Université de Picardie Jules Verne, στην Γαλλία. Είναι ιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας "Dead Company". Στην Αιτωλοακαρνανία βρέθηκε ως καθηγητής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Εκτός αυτού οργάνωσε και ένα Εργαστήριο Κινηματογράφου στο Αγρίνιο. Εκεί βρήκε πολλούς ενδιαφερόμενους και ανήσυχους…
Το Διάσελο είναι από τους πιο όμορφους συνοικισμούς των Κέδρων. Τα Κέδρα είναι ένα μικρό χωριό βορειοδυτικά της Ευρυτανίας. Το παρακείμενο στο Διάσελο ποτάμι Πλατανιάς, είναι από τα ομορφότερα και σίγουρα από τα πλέον εντυπωσιακά και ψηλότερα ποτάμια της πατρίδας μας. Η λεκάνη απορροής δημιουργείται από τις δυτικές απολήξεις των Αγραφιώτικων βουνών. Στο πέρασμά του δημιουργεί μια πανέμορφη κοιλάδα, το εντυπωσιακό φαράγγι της Πάργας και τέλος εκβάλλει στον Αχελώο. Το Διάσελο σε συνδυασμό με τον…
- Αν ήταν να κόψω πέντε μέρες ξύλα, τις τρείς απο αυτές θα τρόχιζα τα τσεκούρια. (Αβραάμ Λίνκολν) - Τις ευκαιρίες και τις γυναίκες να μην τις κυνηγάτε. Να περιμένετε τις επόμενες. - Και ο χαζότερος άνθρωπος στον Κόσμο ξέρει, έστω ενα μόνο πράγμα, που δεν ξέρεις. - Όσο πιο πολύ διαβάζω, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνω πόσο λίγα ξέρω. Ιδιαίτερα το νοιώθω αυτό, όταν σκέφτομαι πόσο πιο πολλά απο μένα ξέρουν όλοι αθροιστικά οι άνθρωποι γύρω μου. - "Χάνδακας": Θυμήθηκα εγώ στα νεανικά μου χρόνια να λένε,…
Το Κερασοχώρι (Κεράσοβο μέχρι το 1930), βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ. στις παρυφές του όρους των Αγράφων, το Καυκί το οποίο δεσπόζει της γύρω περιοχής. Σήμερα, το Κερασοχώρι είναι η έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγράφων από το 2011. Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων. Τεκμήρια της εποχής των Αγραίων φαίνεται ότι υπάρχουν στο Κάστρο του Κερασοχωρίου όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους. Η γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου υποστήριξε την ανάπτυξη…
γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, η οποία ανάγει τον πολίτη (όλους μας) ως τον ύστατο εγγυητή της συνταγματικής νομιμότητας στη χώρα μας (άρθρο 120, παρ. 4), ορίζοντας πως: "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούται να αντιστέκονται με κάθε μέσον εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."), είναι και το άρθρο 1 (το πρώτο δηλαδή) που λέει: "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το…
- Η γή δεν ανήκει σε κανέναν και τα αγαθά ανήκουν σε όλους (Πλάτων). - "Γρίμποβο": Όταν γίνει καμμιά μεγάλη φασαρία η καταστροφή λέμε "Έγινε Γρίμποβο". Γρίμποβο λοιπόν είναι χωριό πολύ κοντά στην Άρτα, στο δρόμο που πάμε για Γραμενίτσα αριστερά, στα υψώματα του οποίου έγινε μεγάλη φονική μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά το αποτυχημένο κίνημα του 1897. Η μάχη αυτή ήταν πολύνεκρη για τουε Έλληνες. Εκεί σκοτώθηκε και ο Χρήστος Ζαχ. Γερνάς πρωτοθείος του Ζαχαρία και Χρήστου Γ. Γερνά, που είχαν…
Ο Γιώργος Λουριδάς κατάγεται από την Καλαμάτα, σπούδασε σκηνοθεσία στην Θεσσαλονίκη και έζησε πολλά χρόνια στην Αθήνα. Εκεί ασχολήθηκε και συνεχίζει να ασχολείται με διάφορα πρότζεκτ του αντικειμένου του. Στην Αιτωλοακαρνανία βρέθηκε ως καθηγητής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Όμως από μόνος του ξεκίνησε Εργαστήριο Κινηματογράφου στο Αγρίνιο. Μέσα από αυτό βρήκε πολλούς ενδιαφερόμενους και ανήσυχους ανθρώπους όπου και μαζί τους ακολούθησε μια πορεία εκπαίδευσης και παραγωγής ταινίας. Η…
Ο Στάθης Παπαδημητρίου με καταγωγή των γονιών του από τις Φυτείες Ξηρομέρου, μεγάλωσε στο Αγρίνιο όπου και τελείωσε την μέση εκπαίδευση και στην συνέχεια πραγματοποίησε στην Αθήνα σπουδές Σκηνοθεσίας. Εχει δουλέψει σε εταιρεία παραγωγής, αλλά αυτή την περίοδο εργάζεται στην ΕΡΤ σαν βοηθός σκηνοθέτη, δουλεύοντας ταυτόχρονα και την δεύτερη κινηματογραφική του ταινία μικρού μήκους. Για την δουλειά του αυτή είχαμε κάνει ένα σχετικό αφιέρωμα που μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ Βρεθήκαμε με τον ίδιο στον…
Φωτογραφίες με αθλητές να κάνουν Canoe Kayak Sup στήν περιοχή Αμπάρια της λίμνης Τριχωνίδας μας παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Το νέο βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Τα ''Φουσιανά'' της Ζελενίτσας, χτισμένα νότια του Πρασιώτικου ρέματος, μέσα στον ίσκιο των πλατάνων και των καρποφόρων δέντρων, δημιουργούν μια ξεχωριστή ομορφιά. Τα παλιά πέτρινα σπίτια, αρκετά με πάνω από αιώνα ζωής, τονίζουν αισθητά την τοπική οικοπολιτισμική εικόνα της περιοχής. Ο κεντρικός ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση Της Θεοτόκου, είναι απομεινάρι ομώνυμης παλιάς γυναικείας μονής. Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και…
Λαμβάνοντας υπόψην τα πολλά λάθη που βλέπουμε καθημερινά σε πινακίδες καταστημάτων και όχι μόνο, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε κάποιες γνώσεις γραμματικής και σύνταξης της νεοελληνικής γλώσσας. Τα παρακάτω στοιχεία είναι παρμένα απο την "Γραμματική της Νεοελληνικής Γλώσσας του Μανώλη Τριανταφυλλίδη". ΠΑΘΗ ΣΥΜΦΩΝΩΝ 46. Αποβολή και ανάπτυξη του γ ανάμεσα σε φωνήεντα. Σε μερικές λέξεις χάνεται το γ ανάμεσα σε φωνήεντα. 'Ετσι σι λέξεις παρουσιάζονται με δυο τύπους: ραγίζω - ραίζω, λέγω - λέω,…
Με ψήσιμο σουβλακιών, κέφι και χορό πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 η τελετή αποφοίτησης για τους μαθητές της 3ης τάξης του 1ου Παπαστατείου Γυμνασίου Αγρινίου. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και την καλή διάθεση διδάσκοντες και διδασκόμενοι γλέντησαν μαζί το τέλος της χρονιάς και ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι. Το AgrinioBestOf.gr βρέθηκε εκεί και μίλησε με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και με την Διευθύντρια του Γυμνασίου. Η κα Γεωργιάδη Δέσποινα, Διευθύντρια του 1ου Παπαστρατείου…
Το Αιτωλικό, κωμόπολη, καλούμενη και μικρή Βενετία της Ελλάδας, είναι δημοτική ενότητα του δήμου Μεσολογγίου, με πληθυσμό 5.349 κατοίκους, δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Η πόλη του Αιτωλικού είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα. Ο Γιώργος Καρδαράς μας έστειλε μερικές αεροφωτογραφίες πού…