Δευτέρα, 20η Σεπτεμβρίου 2021  2:03 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 11:20

Ο Άγιος Γεώργιος και το κάστρο στο Αγγελόκαστρο (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο γειτονικό μας Αγγελόκαστρο μας μεταφέρει το νέο ενδιαφέρον βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης.

Στον περίοπτο λόφο του Αγγελοκάστρου στο κέντρο περίπου του ερειπωμένου φρουρίου,υψώνεται ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου.

Το φρούριο όπως μαρτυρεί το όνομά του,ίσως είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών.Η ίδρυσή του τοποθετείται στα μέσα στα μέσα του 13ου αιώνα.

Ο λόφος περιβαλλόταν από διπλό τείχος λείψανα του οποίου σώζονται και σήμερα και ιδιαίτερα δυτικά του ναΐσκου.Στον ίδιο λόφο τοποθετείται η αρχαία Κωνώπη.

Η θέση του Αγγελοκάστρου είναι περίοπτη και ταυτόχρονα στρατηγική,καθώς υψώνεται στο κέντρο της αιτωλικής πεδιάδας και μπορεί να ελέγχει το χώρο που απλώνεται από τα ξηρομερίτικα βουνά ως το Βραχώρι(Αγρίνιο).

Όταν ο Woodhouse επισκέφτηκε το Αγγελόκαστρο φωτογράφισε και τον ερειπωμένο τότε ναό του Αγίου Γεωργίου και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο βιβλίο του Aetolia,που εξέδωσε το 1897. Εξάλλου το 1910 ο Λαμπάκης φωτογράφισε τα ερείπια του ναού χωρίς να γράψει όπως συνήθιζε,σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στο Δελτίο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Το 1914 οι κάτοικοι του σημερινού χωριού,που βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου,ή άλλοι φιλόθρησκοι των γύρω χωριών,ή ίσως και με πρωτοβουλία της Μονής Παντοκράτορα,που βρίσκεται στον απέναντι ανατολικό λόφο,ξανάχτισαν το ναό,αλλά δεν διατήρησαν το αρχικό του σχέδιο.Διατήρησαν μόνο τους εξωτερικούς τοίχους και κατέστρεψαν όλη την εσωτερική διαρρύθμιση.

Σώθηκαν από τον παλαιό ναό η τρίπλευρη αψίδα του Ιερού,ο βόρειος τοίχος σε ύψος 5.30μ. και ο τοίχος της πρόσοψης.

Πηγή: Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία - Αθ.Παλιούρας.

Διαβάστηκε 387 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 11:44
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα