Πέμπτη, 21η Νοεμβρίου 2024  7:19 πμ

ΘΕΜΑΤΑ (ΤΟΠΙΚΗΣ) ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  • Νοε 20, 2024

    Τα Γεφύρια του Αλάμπεη: Τότε και τώρα… (φωτο)

    Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος Αναμοχλεύντας το αρχείο μου βρήκα κάποιες φωτογραφίες που έχουν ληφθεί το 2010 στο ανατολικό μέρος της εθνικής οδού Μεσολογγίου-Αγρινίου προς την πλευρά της Τριχωνίδας και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το δρόμο. Εκεί σε κάποια εκχωμάτωση αποκαλύφθηκαν ίχνη πέτρινου κτίσματος που αποδόθηκαν στα γεφύρια του Αλάμπεϊ. Δεν δόθηκε τότε κάποια έμφαση στο θέμα….…
    70
  • Νοε 19, 2024

    Ο ξεχωριστός τάφος του αρχαίου πολεμιστή στον Κουβαρά Αιτωλοακαρνανίας

    Ο τάφος αρχαίου πολεμιστή στον Κουβαρά Ακαρνανίας με «ασυνήθιστα μεγάλου μήκους ξίφος» - Σχέσεις με Καλαβρία-Ιταλία, Κρήτη, Κύπρο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Μακεδονία Του Γιώργου Λεκάκη Ο Κουβαράς είναι ένας πεδινός οικισμός στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ανάμεσα στις λίμνες Αμβρακία και Οζερός. Απέχει 20 χλμ. ΒΔ από το Αγρίνιο και 21 χλμ. Ν-ΝΑ από την Αμφιλοχία. Στην γύρω περιοχή του έχουν βρεθεί ίχνη…
    95
  • Νοε 18, 2024

    Η περαταριά ή μαγόνα στις όχθες του Αχελώου

    Το πέρασμα του Αχελώου στις όχθες Κατοχής – Νεοχωρίου και Γουριάς – Πενταλόφου γίνονταν με την περαταριά ή αλλιώς μαγόνα που μετέφερε ανθρώπους, ζώα και υλικά τα παλιά χρόνια. Πριν γίνουν οι γέφυρες που ενώνουν Αιτωλία και Ακαρνανία πάνω από τον ποταμό Αχελώο, στα χωριά Κατοχή – Νεοχώρι και Γουριά – Πεντάλοφο, η διαπόρθμευση του ποταμιού, γινόταν με πλωτά μέσα. Ο πορθμέας, βαρκάρης ή περαταριάρης…
    92
  • Νοε 17, 2024

    Πολυτεχνείο: 50 χρόνια εορτασμών - Μεγάλες πορείες, νεκροί, συλλήψεις και η «ματιά» της αμερικανικής πρεσβείας

    Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια επετειακών εορτασμών του Πολυτεχνείου Από το μέγα πλήθος ενός εκατομμυρίου του 1974 στις μονοψήφιες χιλιάδες των τελευταίων χρόνων - Οι ματωμένες πορείες του 1980 και του 1985, με τους 2+1 νεκρούς - Η καμμένη Πρυτανεία το 1991 και το ρεκόρ συλλήψεων το 1995 Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 1974 η Αθήνα συγκλονιζόταν από τους πανηγυρισμούς χιλιάδων ανθρώπων. Υστερα…
    104
  • Νοε 16, 2024

    Καραθεοδωρή: Όταν τον διεκδικούσαν τα πανεπιστήμια του κόσμου, στην Ελλάδα του πρόσφεραν θέση δασκάλου στην επαρχία

    Οι Τσέτες είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Σμύρνη. Όλες οι ειδήσεις, που φτάνουν από την περιφέρεια, μιλούν για ένα ορμητικό κύμα σφαγέων, που κοντοζυγώνει την πρωτεύουσα της Ιωνίας. Οι Ρωμιοί, στριμωγμένοι στην προκυμαία της πόλης, αναζητούν πλεούμενο να φύγουν, να σωθούν. Εκείνος, όμως, ζει με την αγωνία να σώσει τον πλούτο που με κόπο είχε συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια: Να φυγαδεύσει τα…
    105
  • Νοε 10, 2024

    Δρόμοι Ελευθερίας απο την Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι το Ναύπλιο

    Την 10η Απριλίου 1826 οι πρόγονοί μας πραγματοποίησαν την Ηρωική Έξοδο βγαίνοντας από το Μεσολόγγι με τα σπαθιά στα χέρια, προτιμώντας τον θάνατο από την σκλαβιά. Από τους 10-12000 Ελευθέρους Πολιορκημένους κατάφεραν να περάσουν τις γραμμές των Πολιορκητών περίπου 2500, σκοτώθηκαν περίπου 2500 και 6000 γυναικόπαιδα πουλήθηκαν ως δούλοι. Οι διασωθέντες βάδισαν με στάσεις έως το Ναύπλιο, η μεγάλη…
    106
  • Νοε 09, 2024

    81 χρόνια από την επιχείρηση Hubertus – Όταν οι Ναζί καίγανε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας

    Η εκκαθαριστική επιχείρηση “Hubertus” από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1943, στην ορεινή Τριχωνίδα, Θέρμο, Ευρυτανία Εδώ και 81 χρόνια τέτοια εποχή, από τις 06.11.1943-11.11.1943, πραγματοποιήθηκε η εκκαθαριστική επιχείρηση “Hubertus”, από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, εναντίον των Ελλήνων ανταρτών. Ξεκίνησε από το Αγρίνιο όπου είχε έδρα η 104. Jäger Division( Μεραρχία κυνηγών) και…
    118
  • Νοε 02, 2024

    Γιατί ο Κωνσταντίνος επέλεξε την Πόλη ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας και την ονόμασε Νέα Ρώμη

    324 μ.Χ. Στον θρόνο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ανέβηκε ο Κωνσταντίνος ο Α. Είχε κατατροπώσει τον ισχυρό αντίπαλό του Λικίνιο, που διεκδικούσε την εξουσία, στην Ανδριανούπολη. Όταν ο Λικίνιος αντιλήφθηκε ότι δεν είχε καμία ελπίδα να επικρατήσει κατά των δυνάμεων του Κωνσταντίνου, γονάτισε μπροστά του, του παρέδωσε την πορφύρα και τον αναγνώρισε ως τον μονοκράτορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο…
    129
  • Οκτ 29, 2024

    Παλαιομάνινα: Ποια ήταν η ονομασία της αρχαίας πόλης; Δυόμιση χιλιετίες μετά μένει αναπάντητο το ερώτημα

    Τελικά, ποια ήταν η ονομασία της αρχαίας πόλης στην Παλαιομάνινα; Απάντηση στο ερώτημα ζητεί επιμόνωςκαι απογοητευτικώς, ύστερα από δυόμιση χιλιετίες, η ιστορία από το κράτος, τους επιστήμονες προβάλλοντας τα επιβλητικά ακόμη και σήμερα αρχαία τείχη με την αρχιτεκτονική τους και την επιλογή της κομβικής της θέσης αυτής της πόλης μεταξύ των Οινιάδων και της Αρχαίας Στράτου που ήλεγχε κατά την…
    183
  • Οκτ 28, 2024

    Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου: Το «ΟΧΙ» και η επέτειος για την έναρξη του πολέμου

    28η Οκτωβρίου τι γιορτάζουμε; Η ιστορία πίσω από το ΟΧΙ του Μεταξά και ο εορτασμός της επετείου. Φέτος συμπληρώνονται 84 χρόνια από εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν ο Μεταξάς αρνήθηκε το τελεσίγραφο των Ιταλών και του φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι, κάτι που σήμαινε πως η χώρα μας έμπαινε στον πόλεμο αρχικά με τους Ιταλούς και στη συνέχεια με τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους.…
    134
  • Οκτ 27, 2024

    Ο αείμνηστος δήμαρχος Στέλιος Τσιτσιμελής περιγράφει πως βίωσε το Αγρίνιο την κήρυξη του πολέμου (βίντεο)

    Ο αείμνηστος δήμαρχος Αγρινίου Στέλιος Τσιτσιμελής σε μια συνέντευξη του, το 1995, είχε περιγράψει τις ημέρες της κήρυξης του πολέμου του 1940 και συγκίνησε με τη γλαφυρή περιγραφή του. Μίλησε για την 28η Οκτωβρίου και πως την βίωσε το Αγρίνιο και ο ίδιος ως παιδί. Αναφέρθηκε στο πως αναγγέλθηκε η είδηση στους μαθητές του Παπαστράτειου Γυμνασίου και όλα όσα ακολούθησαν στην πόλη. Αναφέρθηκε στον…
    130
  • Οκτ 26, 2024

    Ξηρομερίτες Λησμονημένοι Μαχητές του 1940. 39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου & 24ο Σύνταγμα Πεζικού Πρεβέζης

    Το ΕΠΟΣ του ΄40 το έγραψαν αναντίρρητα με το αίμα τους, Έλληνες της διπλανής πόρτας, στρατιώτες που προτίμησαν να πεθάνουν παρά να προδώσουν τα ιδανικά της πατρίδας στην οποία γεννήθηκαν και τάχθηκαν να υπηρετήσουν. Παιδιά από τα χωριά της Ελλάδος , όπως: αγροτόπαιδα , ψαράδες , δάσκαλοι , λογιών λογιών γραμματιζούμενοι εκείνης της εποχής, απλοί πολίτες χωρίς περγαμηνές από «γαλαζοαίματες»…
    138
  • Οκτ 25, 2024

    Οι ηθοποιοί που πολέμησαν στο Έπος του’40: Κατράκης, Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντάρας

    Οι ηθοποιοί που πολέμησαν στο Έπος του 40. Κατράκης, Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντάρας και άλλοι. Μια λιγότερο γνωστή παράμετρο του ελληνο-ιταλικού πόλεμου παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY. Μέσα από αφηγήσεις ειδικών και ντοκουμέντα έρχεται στο φως η συμμετοχή των Ελλήνων ηθοποιών στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η εκπομπή εστιάζει στα πρόσωπα του Μάνου…
    143
  • Οκτ 25, 2024

    Το άγνωστο Άουσβιτς της Ελλάδας όπου χιλιάδες αιχμάλωτοι έσκαβαν τα βουνά με τα κουτάλια τους

    Γνωρίζατε πως στις κορυφές των βουνών της Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρυών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε στηθεί το ελληνικό Άουσβιτς; Εκεί, οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν συγκεντρώσει αιχμαλώτους πολέμου, κυρίως Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και τους ανάγκαζαν να σκάβουν τα βουνά για έργα στο σιδηροδρομικό…
    107
  • Οκτ 24, 2024

    Άγιος Δημήτριος: Τέτοιες μέρες απ τ’ Άγραφα για τα χειμαδιά στο Ξηρόμερο και της Λεπενούς τον κάμπο

    Είναι γεγονός ότι , ”τ΄Αγιού Δημητρίου”, η 26η Οκτωβρίου, ήταν(είναι;)μια μέρα σύμβολο για τους νομάδες κτηνοτρόφους, βλαχοποιμένες, που κατέβαιναν (κατεβαίνουν;) από τα βουνά για τα χειμαδιά ..."ἀπ᾿ τ᾿ Ἄγραφα πάνω ὦς τὰ ριζοβούνια τοῦ Βραχωριοῦ κάτω· κι ὥς πέρα τὸ Ξηρόμερο καὶ τῆς Λεπενοῦς τὸν κάμπο"... σύμφωνα με την αναφορά του Δημήτρη Λουκόπουλου στο βιβλίο του, "Ποιμενικά της Ρούμελης",…
    118
  • Οκτ 24, 2024

    Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 120 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΟ 1944. Ένα σημαντικό μάθημα Τοπικής Ιστορίας!

    Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 120 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΟ 1944 Ένα σημαντικό μάθημα Τοπικής Ιστορίας! «Τόπος ιερός, εδώ που οι αντίχριστοι ξανασταύρωσαν το Χριστό και την Ελλάδα, κ’ είταν Παρασκευή Μεγάλη, 14 του Απρίλη…» Γ. Ρίτσος Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου σκεφτήκαμε να διδάξουμε τους μαθητές/τριες Τοπική Ιστορία. Πιστεύουμε ότι η γνώση της Τοπικής κάνει περισσότερο κατανοητή τη Γενική…
    174
  • Οκτ 23, 2024

    Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα!

    Πολύ κοντά σε μία πολύ μεγάλη ανακάλυψη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, καθώς ταυτοποίησαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα! Η ανακάλυψη που έγινε στον Τύμβο ΙΙ μπορεί να αλλάξει την ιστορική κατανόηση των τεχνουργημάτων που συνδέονται με τον > Βασιλιά που έζησε ποτέ στην Ιστορία. Σε φήμη τον πλησιάζει μονάχα ο Τζένγκις Χαν. Μία ομάδα αρχαιολόγων, με…
    131
  • Οκτ 23, 2024

    Ο Παναγιώτης Μυργιώτης γράφει για το έπος του '40

    Το Αθάνατο ΟΧΙ του 1940 μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες. Ο κάθε Λαός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και τιμά την Ιστορία του καθιερώνει τον εορτασμό σημαντικών επετείων της πορείας του. Η Ιστορία περιέχει τις χρυσές σελίδες με τα λαμπρά επιτεύγματα και τις νίκες. Υπάρχουν βέβαια και οι μαύρες σελίδες εις τις οποίες καταγράφονται οι ατιμωτικές ήττες και οι προδοσίες.…
    129
  • Οκτ 21, 2024

    Ποταμούλα: O παραδοσιακός τρύγος του καλαμποκιού (εικόνες)

    O παραδοσιακός τρύγος του καλαμποκιού στην Ποταμούλα Αγρινίου Το καλαμπόκι στην Ποταμούλα Αγρινίου συνήθως σπέρνονταν το μήνα Μάιο. Μετά το όργωμα του χωραφιού ένα άτομο έμπειρο στις γεωργικές εργασίες και με "καλό χέρι" αναλάμβανε το έργο του σπορέα. Η ποικιλία του καλαμποκιού ήταν η ονομαζόμενη Κοντόροκα που απαντάτε και στις μέρες μας και είναι ίσως ένα από τα σπάνια είδη παραδοσιακών σπόρων…
    153
  • Οκτ 15, 2024

    Κάποτε στον ξηρομερίτικο παραδοσιακό γάμο: τα προικιά, ο κόκορας και τα προζύμια

    Τα ήθη και έθιμα του γάμου στο Ξηρόμερο, είναι πάρα πολλά. Ο γάμος διαρκούσε μέρες όπως και οι ετοιμασίες. Ξεκινούσε σχεδόν ένα μήνα πριν με το πλύσιμο της προίκας της νύφης. Προικιά Μαζεύονταν ,γυναίκες- συγγενείς της νύφης και έπλεναν τα λευκά είδη με πράσινο σαπούνι δάφνη και λουλάκι στη βρύση του χωριού(δεν υπήρχαν βρύσες στα σπίτια):τραπεζομάντηλα ,καρέ, σεντόνια, κουρτίνες .κ.λ.π. όλα…
    222
  • Οκτ 15, 2024

    Ποιός οικισμός του Αγρινίου είχε το όνομα Υπουργού της Δικτατορίας ως το 1984

    Του Λίνου Υφαντή, Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνηθίζονταν να δίνονται ονόματα σε δημόσιους χώρους με θεματολογία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Στο Αγρίνιο υπήρξε η μοναδική περίπτωση να δοθεί όνομα Υπουργού της Κυβέρνησης σε ολόκληρο οικισμό. Πρόκειται για τον Δημήτριο Πατίλη. Ο Δημήτριος Πατίλης Κατάγονταν από την επαρχία Ναυπακτίας. Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 και…
    166
  • Οκτ 10, 2024

    Μαχαιράς Ξηρομέρου – 27 Σεπτεμβρίου 1990: Όταν η γεώτρηση έφερε νερό (εικόνες)

    Μια σημαντική στιγμή για το Ξηρόμερο και το χωριό Μαχαιρά στις 27 Σεπτεμβρίου 1990 μας θύμισε η Πηνελόπη Γκούμα από την μέρα που γεώτρηση έφερε νερό στο χωριό και στην περιοχή! Δείτε φωτογραφικό υλικό από εκείνη τη σημαντική μέρα για τον Μαχαιρά Ξηρομέρου μέρα από το facebook της Πηνελόπης Γκούμα Φωτογραφίες από το λεύκωμα του Γιώργου Κουβέλη sinidisi.gr
    148
  • Οκτ 08, 2024

    Αρχαία Στράτος 1892: Ο ναός του Στρατίου Διός κατά την διάρκεια των ανασκαφών

    Ο ναός του Στρατίου Διός κατά την διάρκεια των ανασκαφών από τον Γάλλο αρχαιολόγο Joubin. Η πρώτη αποστολή από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, έγινε το 1856 υπό τον αρχαιολόγο Heuzey και ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα αρχαιολογικά σημεία της Ακαρνανίας. Το 1860 εκδόθηκε το βιβλίο του «Le mont Olympe et l’ Acarnanie». Το 1910-1911 οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Courby και Picard, ήρθαν στην αρχαία Στράτο όπου…
    176
  • Οκτ 08, 2024

    Φυλακές Αγρινίου 1944 – Δύο θαρραλέοι Πρασιώτες δραπετεύουν

    Του Καθηγητή-συγγραφέα Βασίλη Χαλαστάνη Στις 21 Αυγούστου 1944 δύο θαρραλέοι άνδρες από την Πρασιά Ευρυτανίας, αιχμάλωτοι των Γερμανών και έγκλειστοι στις φυλακές Αγρινίου, δραπέτευσαν και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στις όχθες του χειμάρρου της Ερμίτσας (αρχαίο όνομα Τερμησσός). Πρόκειται για τους Ζελενίτσα Κωστάκη του Ιωάννου από τα Φουσιανά και τον Ηλία Κακό του Κωνσταντίνου από τον Πρόδρομο…
    142
  • Οκτ 05, 2024

    Άρθρο για τη Ναυμαχία Εχινάδων ή του Lepanto

    Το παρόν άρθρο συνιστά το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του Προέδρου της Οινιαδών Ανάπτυξις, κ. Καραβία Ζαφείρη, κατά την εκδήλωση Μνήμης για την “453η Ναυμαχία του Lepanto” ή των “Εχινάδων Νήσων” που διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Φορέας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» υπό την Προεδρία του Ιωάννη Κουρκουμέλη και έλαβε χώρα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στον ιστορικό τόπο των εκβολών του…
    164
  • Οκτ 04, 2024

    Η εξέγερση των κολίγων του Γαλατά

    του Κώστα Σακαρέλου Η λέξη κολίγος (ή και κολίγας) έχει τη ρίζα της στη λατινική λέξη college, που σημαίνει σύντροφος, συνεταίρος. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η λέξη κολλέγιο. Έτσι ονομαζόταν την εποχή του Μεσαίωνα ο άνθρωπος που δούλευε για λογαριασμό άλλων, των αφεντικών του, συνήθως με κακούς όρους και με ελάχιστα ως καθόλου δικαιώματα. Λεγόταν και δουλοπάροικος ή, πιο απλά, ο δούλος. Την…
    159
  • Οκτ 03, 2024

    Τι ξέρουμε για τους Πελασγούς, τους πρώτους κατοίκους της Αρχαίας Ελλάδας

    Ο όρος «Πελασγοί» χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για να υποδηλώσει τους προελληνικούς λαούς που κατοικούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Καθώς, λοιπόν, σύμφωνα με τη θεωρία των Ινδοευρωπαίων τα πρώτα ελληνικά φύλα μετανάστευσαν στην Ελλάδα από αλλού (την περιοχή του Καυκάσου, την Κεντρική Ασία ή ίσως τη Βόρεια Ινδία), έτσι και οι λαοί που ζούσαν στον…
    196
  • Οκτ 03, 2024

    Η μοναδική φωτογραφία απελευθερωτή του Βραχωρίου

    Tου Λίνου Υφαντή, Η απελευθέρωση του Βραχωρίου το 1821 φαίνεται κάτι μακρινό. Τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αποτυπώθηκαν μέσα από πίνακες ζωγραφικής όπως και άλλων αγωνιστών του 1821. Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ευρέως τις επόμενες δεκαετίες και πρόλαβε να αποτυπώσει πρόσωπα αγωνιστών που ήταν ακόμα εν ζωή. Από την απελευθέρωση του Βραχωρίου τον μόνο που πρόλαβε να αποθανατίσει είναι τον Αλεξάκη…
    212
  • Σεπ 29, 2024

    Σαν σήμερα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η διάσωση του δυτικού πολιτισμού

    Σαν σήμερα (στις 28/29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ.) η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και το ΓΕΣ εξέδωσε ενημερωτικό αφιέρωμα για για τη Ναυμαχία και τη διάσωση του δυτικού πολιτισμού Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, διαδραματίστηκε στις 28/29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ναυτικές αναμετρήσεις της αρχαιότητας καθορίζοντας την πορεία των γεγονότων στον πόλεμο μεταξύ της συμμαχίας…
    167
  • Σεπ 28, 2024

    Σαν σήμερα: Η νυκτομαχία του Καρβασαρά το 1825

    Γράφει ο Νίκος Τέλωνας, συγγραφέας, πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας Οι στάχτες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (1823-1825), έδωσαν στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄, τον επικαλούμενο Γαζή, την ευκαιρία να σβήσει την ελληνική επανάσταση. Για το σκοπό αυτό και για τα όσα έπρεπε να ακολουθήσουν στη Δυτική Ελλάδα, επέλεξε τον στρατηγό Ρεσίτ Μεχμέτ Κιουταχή , διορίζοντάς τον Σερασκέρη και Ρούμελη Βαλεσί, τίτλος, που…
    204
  • Σεπ 25, 2024

    Κανίσκια: Το έθιμο με τα καλάθια που κάποτε «ξεχείλιζαν» αγάπη στους γάμους

    Τα χειροποίητα καλάθια αγάπης στους γάμους, γνωστά ως «κανίσκια», αποτελούν πλέον ένα έθιμο των περασμένων χρόνων που έχει εκλείψει στις μέρες μας. Τι είχε όμως μέσα ένα κανίσκι στην Αιτωλοακαρνανία; Τα προηγούμενα χρόνια, στους γάμους της Αιτωλοακαρνανίας, της Λευκάδας, της Ηπείρου και της Κρήτης, οι συγγενείς και οι αγαπημένοι φίλοι ετοίμαζαν να στείλουν κανίσκι στο ζευγάρι που θα παντρεύονταν.…
    222
  • Σεπ 24, 2024

    Ο Ξηρομερίτης στρατηγός Αλέξης Γαρδικιώτης - Γρίβας

    Ο Αλέξης, που είχε και το προσωνύμιο Γαρδικιώτης, ήταν ο μικρότερος γιος του Δημητρίου-Δράκου Γρίβα (είχε ακόμα τέσσερις αδελφούς: τον Χρήστο, τον Σταύρο, τον Κώστα ή Φλώρο και τον Θεόδωρο). Γεννήθηκε το 1803 στην Κεφαλλονιά όπου είχε καταφύγει οι οικογένειά του. Σε ηλικία 18 ετών πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 με τα αδέρφια του υπό τον Γιωργάκη Βαρνακιώτη στις επιχειρήσεις στη Δ. Ελλάδα, ο…
    178
  • Σεπ 23, 2024

    Πως οι Οθωμανοί νομάδες διείσδυσαν στην Αιτωλοακαρνανία τον Μεσαίωνα

    Του Λίνου Υφαντή, Η κατάληψη της πεδινής Αιτωλοακαρνανίας από τους Τούρκους ολοκληρώθηκε το 1449 και της ορεινής το 1464 όταν επίσημα περιοχές της ορεινής Τριχωνίδας υπήχθησαν στον Ναχιγιέ Σοβολάκου που άνηκε στο σαντζάκι των Τρικάλων. Διείσδυση όμως οθωμανικών πληθυσμών στην Αιτωλοακαρνανία έγινε έναν αιώνα νωρίτερα. Το 1385-1386 όταν ο καρά Τιμουρτάς Πασάς μαζί με τον σουλτάνο Μουράτ…
    183
  • Σεπ 22, 2024

    Γυναίκες τρυγήτριες του Ξηρομέρου: "Οι κυράδες των αμπελιών"

    Από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα περίπου, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο γυναίκες και άνδρες τρυγούσαν τ’ αμπέλια. Στα χωριά του Ξηρομέρου καλλιεργούνταν αρκετά αμπέλια που κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά γινόταν και εξαγωγή. Διασώζονται ακόμα τοπωνύμια που δηλώνουν την ύπαρξη αμπελιών έστω και αν δεν καλλιεργούνται πια, γιατί «ξαμπελώθηκαν», όπως λένε οι κάτοικοι της…
    196
  • Σεπ 20, 2024

    Η εκκλησία – σύμβολο του Ξηρομέρου που άντεξε τα 7,2 Ρίχτερ απειλείται με κατάρρευση (vid)

    Σχεδόν 70 χρόνια μετά από τον μεγάλο σεισμό, η Εκκλησία που εγκαταλείφθηκε ως ακατάλληλη και επικίνδυνη, κινδυνεύει να καταρρεύσει – Αγώνας δρόμου από την Πολιτεία για τη διάσωσή της! Προχωράνε οι μελέτες (στατική, αρχιτεκτονική και γεωτεχνική) για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκης ο οποίος εκφράζει την…
    181
  • Σεπ 19, 2024

    Η μαρτυρία γιου εκτελεσθέντα για τους 120, τις φυλακές και την εκτέλεση στην Αγία Τριάδα

    Του Λίνου Υφαντή, Την Μεγάλη Παρασκευή του 1944 ανάμεσα στους 120 εκτελεσθέντες ήταν και 28 από την Κρυοπηγή Πρεβέζης. Η μεταγωγή τους στις φυλακές τις Αγίας Τριάδας Αγρινίου έγινε μέσω Πρεβέζης και Αμφιλοχίας. Ένας από τους διασωθέντες, ο 15χρονος Θωμάς Ντελής αφηγείται πως τους μετέφεραν στο Αγρίνιο και πως εκτέλεσαν τον πατέρα του. Αναφέρεται μεταξύ άλλων για τον χυλό που έτρωγαν στις φυλακές,…
    586
  • Σεπ 16, 2024

    Ποιά ήταν η “Αντίπατρα”, η λίμνη “Μάλαινα” και το όρος “Όζον” στην Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία

    Του Λίνου Υφαντή, Το ανάγλυφο της Αιτωλοακαρνανίας ήταν πολύ διαφορετικό τα αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια σε σχέση με σήμερα. Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού υπήρχαν λίμνες, η Τριχωνίδα με τη Λυσιμαχεία ήταν ενωμένη και η νότια ακτογραμμή ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα σε σχολιασμό της γεωγραφίας του Στράβωνα κατά τη βυζαντινή περίοδο (10ος-11ος αιώνας), ο Βυζαντινός σχολιαστής…
    345
  • Σεπ 14, 2024

    Ανυπότακτο Αγρίνιο: "Μια ξεχασμένη επέτειος και μια οφειλή προς σ' έναν Δήμαρχο της πόλης μας"

    80 χρόνια κλείνουν φέτος από την 14 Σεπτεμβρίου 1944, όπου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μπαίνουν στο Αγρίνιο και αφοπλίζουν το δοσίλογο τάγμα Ασφάλειας που «άφησαν στο πόδι τους» οι Γερμανοί συλλαμβάνοντας όσους υπηρετούσαν σ’ αυτό προκειμένου να δικαστούν για τα εγκλήματά τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο «αρχιεκτελεστής του Αγρινίου», Γιώργος Τολιόπουλος. Παρά τις όποιες εξαγγελίες όμως εκείνων…
    217
  • Σεπ 13, 2024

    Σεπτέμβριος 1684: Όταν κάηκε το Βραχώρι, το Ζαπάντι, 30 ακόμη χωριά και 80 οικισμοί (Η μάχη των Βενετών)

    Εδώ δίπλα μας, στον Αχελώο ποταμό, στο πέρασμα από τα Όχθια στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι), στη θέση Mύλος, της Τοπικής Κοινότητας Οχθίων της Δημοτικής Ενότητας Στράτου του Δήμου Αγρινίου. Η μάχη των Βενετών (με το στράτευμα του Morosini) κατά των Οθωμανών ‘‘STONASPRO’’[= στον Αχελώο], στη θέση ‘‘STURMILUS’’[=‘‘ στους Μύλους ’’] Ακαρνανίας. Όταν κάηκε και καταστράφηκε το (οθωμανικό τότε) Βραχώρι (σημ.…
    186
  • Σεπ 13, 2024

    «Η Σμύρνη μάνα καίγεται»: Η Μικρασιατική Καταστροφή και ο εγκληματικός «Νόμος 2870»

    «Στο δρόμο βρήκαμε ένα παιδάκι πεθαμένο. Πρησμένο και μελανιασμένο ήτανε, σε κακό χάλι. Ρωμιόπουλο ήτανε. Το κλάψαμε και σκάψαμε ένα λάκκο και το θάψαμε… Την άλλη μέρα στο δρόμο μας βρήκαμε κι άλλο παιδάκι πεθαμένο – ήτανε δεν ήτανε δέκα χρονών – και πιο κάτω άλλο και πιο κάτω άλλο. Πόσα απαντήσαμε κι εγώ δεν ξέρω. Το πρώτο το κλάψαμε, το θάψαμε· και το δεύτερο το ίδιο. Ύστερα όμως τα παρατούσαμε…
    173
  • Σεπ 11, 2024

    62 χρόνια από την δολοφονία του Μήτσου Βλάχου στην Κυψέλη

    Αρχές του 1962 και στις καπναποθήκες των καπνοπαραγωγών Τριχωνίδας, Βάλτου και Ξηρομέρου η παραγωγή των καπνών της σοδειάς του 1961 παραμένει αδιάθετη. Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά από πίεση και διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών, αναγκάζεται να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομηχάνους να αγοράσουν τα καπνά της σοδειάς του 1961 από την 1η Απριλίου του 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε μέχρι στις 31…
    154
  • Σεπ 08, 2024

    Το έθιμο των αρματωμένων στη «Ψηλή Παναγία» στο Ζαπάντι, κάποτε…

    Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους εορτάζουμε το γενέσιον της Θεοτόκου. Στην περιοχή του Αγρινίου, την ημέρα αυτή εορτάζει η «Ψηλή Παναγία» στο Ζαπάντι, στο σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλης Χώρας. Υπήρχε παλαιότερα έθιμο με αρματωμένους, όπου ετελείτο κάθε έτος την 8η Σεπτεμβρίου εκεί. Για το έθιμο αυτό, των αρματωμένων στη «Ψηλή Παναγιά» στο Ζαπάντι, μας αναφέρει ο Μιλτ. Τζάνης στη Νέα Εστία…
    236
  • Σεπ 02, 2024

    Το πυροβολικό της ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου

    Ο Μήτρος Δεληγιώργης κατά την τελευταία Γ’ πολιορκία είχε ορισθεί Φρούραρχος της Πόλεως, ενώ διετήρησε και τα καθήκοντα από το 1821, ως Φροντιστής του Πολέμου και Αρχηγός Πυροβολικού. Υπό την τελευταία ιδιότητα, κατ’ ευτυχή συγκυρία, μας “κληροδότησε” κατάλογο με τα ονόματα των Πυροβολητών (ή Πυροβολιστών), ως επί το πλείστον παλαιών ναυτικών Μεσολογγιτών, ανερχομένων σε 240. Ο πολύτιμος…
    225
  • Σεπ 01, 2024

    Τα Κάστρα του (Ποτάμιου) «Θεού»! (Photos)

    Οινιάδες, Στράτος, Μητρόπολις, Σαυρία συγκροτούν μια εντυπωσιακή μνημειακή τοπογραφία στην Παραχαλωίτιδα, η οποία, ακόμα, δυστυχώς, κρύβει πολλά μυστικά της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, αφού μόνο μια σοβαρή και συστηματική αρχαιολογική σκαπάνη και μελέτη θα αποκαλύψει. Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη Τα επιβλητικά, υπερδισχιλιετή, οχυρά που δεσπόζουν στον Κάτω Ρου του Αχελώου, που είναι κτισμένα σε…
    242
  • Αυγ 31, 2024

    Σαν σήμερα πριν 80 χρόνια εκτελέστηκε η Μαρία Δημάδη

    Στις 31 Αυγούστου 1944 εκτελείται η Μαρία Δημάδη. Σαν φόρο τιμής στην Αγρινιώτισσα ηρωίδα, το ανάγνωσμα της καθηγήτριας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνας Μπάδα, “Η ιστορία και η μνήμη των εκτελέσεων γυναικών στο Αγρίνιο”, μεταξύ αυτών και η ηρωίδα Μαρία Δημάδη από όπου προέρχεται και η φωτογραφία της. 31-8-1944.Χαράματα η εκτέλεση της…
    202
  • Αυγ 30, 2024

    Η Αμπελουργία στις Οινιάδες

    Ιδιαίτερα η περιοχή των Οινιαδών συνιστά την επιτομή του φυσικού πλούτου, της παραγωγικότητας και της ζωντάνιας. Πεδιάδες, υδρόφιλα δάση και τεράστια αποθέματα νερού αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από μια διαχρονική ανάπτυξη και ευημερία που χαρακτηρίζει την περιοχή. Η Αρχαία Ελληνική Μυθολογία συνέδεσε την περιοχή των Οινιαδών µε έναν από τους βασικότερους µύθους της, το µύθο της πάλης του…
    198
  • Αυγ 23, 2024

    Οι Αγρινιώτες Εύζωνες που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα στην Καβάλα το 1907

    Του Λίνου Υφαντή, Στον Μακεδονικό αγώνα κατά των Βουλγάρων στις αρχές του 20ου αιώνα το Αγρίνιο έμεινε γνωστό για τη συμμετοχή του Νικόλαου Παναγιώτου, ο οποίος εκτελέστηκε στις Σέρρες το 1907. Προτομή του αγρινιώτη Μακεδονομάχου κοσμεί κεντρικό χώρο της πόλης έκτοτε πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού. Ο Νικόλαος Παναγιώτου δεν ήταν όμως ο μόνος Αγρινιώτης που συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα από…
    177
  • Αυγ 22, 2024

    Η εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας στην Ποταμούλα (1948 – 1950)

    Όπως έχουμε ακούσει από τους παλαιοτέρους, η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Προυσιωτίσσης, για κάποιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Προυσσού στο χωριό Ποταμούλα, λόγω του ανταρτοπόλεμου. Αρχικά για 52 ημέρες, το έτος 1948 (1η Οκτωβρίου 1948 – 21 Νοεμβρίου 1948) και κατόπιν για 10 μήνες (30 Ιουνίου 1949 – 30 Απριλίου 1950). Λεπτομέρειες για το γεγονός αυτό, αντλήσαμε από το…
    235
  • Αυγ 13, 2024

    ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ: Η προστάτιδα Παναγία των Ποντίων

    Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Δυο λέξεις που συμβολίζουν και εκφράζουν σύμπαντα τον Ποντιακό Ελληνισμό, που σηματοδοτούν την μαρτυρική του πορεία στο χωροχρόνο εδώ και δεκαοχτω, περίπου, αιώνες, που επισημαίνουν εμφατικά το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον…
    244
  • Αυγ 10, 2024

    Πως λιπαίνανε τα χωράφια στην αρχαία Ελλάδα

    Το θέμα της λίπανσης απασχόλησε τον ασχολούμενο με τη γεωργία άνθρωπο από των αρχαιοτάτων χρόνων, οπωσδήποτε πριν ακόμη και από την εποχή του Ομήρου. Ο άνθρωπος έγκαιρα κατάλαβε ότι η συνεχής καλλιέργεια φυτών, εξαντλεί τα εδάφη και τα καθιστά άγονα. Επειδή στην αρχαία Ελλάδα εφαρμοζόταν η μονοκαλλιέργεια, η εξάντληση των εδαφών και ιδίως ορισμένων θρεπτικών στοιχείων από αυτά, ήταν πιο γρήγορη…
    253
  • Αυγ 07, 2024

    Πεντάλοφο: Σπάνιο υλικό από τα φημισμένα πανηγύρια του χωριού (εικόνες)

    Ένα μικρό χωριό στις όχθες του Αχελώου κατάφερε με τα μοναδικά γλέντια του να γίνει ξακουστό σε ολόκληρη την Ελλάδα! Ακόμη ηχεί στα αυτιά πολλών ο ζουρνάς, το κλαρίνο, το νταούλι μέσα από τους λόφους του Πενταλόφου, εκείνα τα ξάστερα βράδια που όλοι χόρευαν, γλεντούσαν και αφήνονταν στη μαγεία της παραδοσιακής μουσικής. Αν για κάτι φημίζεται το Πεντάλοφο, εκτός από τους πεντανόστιμους μεζέδες,…
    277
  • Ιουλ 24, 2024

    Αιτωλοί: η άγρια ελληνική φυλή που λύγισε τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

    Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Θηβαίοι. Αυτοί έρχονται συνήθως στο μυαλό μας όταν ακούμε κάτι περί Αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχει, όμως, ένα φύλο που παραμένει εδώ και χιλιάδες στην αφάνεια. Πρόκειται για τους Αιτωλούς, έναν άγριο λαό που κατάφερε, όμως, να σημειώσει μια τεράστια πολεμική επιτυχία κόντρα σε όλες τις προβλέψεις της εποχής. Πώς, άλλωστε, να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως οι…
    297
  • Ιουλ 23, 2024

    Η μάχη του Ζαπαντίου και η απελευθέρωση της Μεγάλης Χώρας

    Του αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου θ. Κατσαούνη* Οι ενωμένες δυνάμεις των Ελλήνων με αρχηγούς τον Βλαχόπουλο με 500 άντρες, το Γρίβα και τον Ραζηκότσικα αρχηγό της φρουράς των Μεσολογγιτών, με οπλαρχηγούς τους Νικόλαο Ζέρβα, Γιαννάκη Στάικο, Δημοτσέλιο, Ανδρέα Ίσκο, Κώστα Βλαχόπουλο, Νότη Μπότσαρη, Κίτσο Τζαβέλα, Λάμπρο Βέϊκο και άλλους, καθώς και με την συνδρομή του Γεωργίου…
    268
  • Ιουλ 23, 2024

    Δικτατορία: Οι πρώτες ώρες μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος

    Πώς παρέδωσε την εξουσία η χούντα, πώς πανηγύρισε ο ελληνικός λαός. Αιτία, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, που η ίδια η Χούντα των Αθηνών έχει προκαλέσει με το πραξικόπημα που διοργάνωσε στην Κύπρο για να ανατρέψει τον νόμιμο πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η Τουρκία, ως μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες της Κύπρου, αξιοποιεί την ευκαιρία και εισβάλει στο βόρειο τμήμα του…
    272
  • Ιουλ 12, 2024

    Ο Γέροντας Παΐσιος στρατιώτης στην πόλη του Αγρινίου και η μετέπειτα φιλοξενία του από τον μακαριστό Κοσμά

    Σαν σήμερα «εκοιμήθη» ο Γέροντας Παΐσιος- Μια συγκινητική ιστορία από την παρουσία του ως στρατιώτη στο Αγρίνιο. Ο Γέροντας Παΐσιος, υπήρξε ένας ενάρετος αγιορείτης μοναχός που με την ζωή και το έργο του βοήθησε πολλούς πιστούς και που τα γραπτά του θεωρούνται από πολλούς ως προφητείες για τα χρόνια απου ακολούθησαν, ειδικότερα για τα χρόνια της κρίσης. Το 2015, η Οικουμενική Σύνοδος τον…
    348
  • Ιουλ 06, 2024

    Οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη φορούσαν μπικίνι, έκαναν μακιγιάζ, αποτρίχωση και είχαν πολλά καλλυντικά

    Το περιττό ήταν το πιο απαραίτητο για τις Ρωμαίες στον καλλωπισμό τους. Η τουαλέτα, τα κοσμήματα και το βεστιάριο ήταν κομμάτι της καθημερινότητας τους και δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις σημερινές γυναίκες στα μυστικά της ομορφιάς. Οι καθρέφτες ήταν χάλκινοι ή αργυροί και κάποιες φορές κατασκευασμένοι από γυαλί με επάλειψη μολύβδου. Οι πολύ πλούσιες γυναίκες που μπορούσαν να περιφρονούν τα…
    308
  • Ιουλ 03, 2024

    Η εντυπωσιακή παραποτάμια πύλη του Αχελώου στην αρχαία Στράτου (video)

    Περνώντας την γέφυρα του Αχελώου αντικρίζουμε τα τείχη της αρχαίας Στράτου, της σημαντικότερης, ισχυρότερης και πλουσιότερης πόλης της Αρχαίας Ακαρνανίας στη δεξιά όχθη του Αχελώου. Στην αρχαιότητα ο Αχελώος ήταν πλωτός τουλάχιστον έως τη θέση αυτή.Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η εντυπωσιακή παραποτάμια πύλη του. Μέσα από το σημερινό χωριό, δεξιά, ο δρόμος μας οδηγεί στο εσωτερικό της αρχαίας…
    937
  • Ιουλ 02, 2024

    Αφιέρωμα: «Ανατίναξη του τραίνου στο σταθμό του Αιτωλικού»

    Στις αρχές Μάη του 1944 εκδόθηκε διαταγή του γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ προς όλα τα τμήματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και με σαμποτάζ και δολιοφθορές να καταστρέψουν όπου μπορούν τις συγκοινωνίες των Γερμανο Ιταλών κατακτητών. Η διαταγή αυτή απέβλεπε στην παραπλάνηση του εχθρού ως προς το σημείο απόβασης των συμμάχων, αλλά και στην συγκέντρωση της συγκομιδής απ’ τους της πρώιμης…
    253
  • Ιουν 28, 2024

    Η αρχαία Πάλαιρος αντίκριζε απ’ τη μια πλευρά της το Ιόνιο και από την άλλη τη Λίμνη Βουλκαριά και το αρχαίο Ανακτόριο

    Η αρχαία πόλη βρισκόταν σε θέση που επόπτευε την ευρύτερη περιοχή και κυριαρχούσε στη λίμνη Βουλκαριά (αρχ. Μυρτούντιο). Λίμνη πιθανόν κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που κατέκλειε την έκταση της σημερινής πεδιάδας της Παλαίρου κατά τα Ομηρικά χρόνια. Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν κατά την παράδοση σωτήρας της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, όταν κατά την Ναυμαχία του Ακτίου κυνηγημένη από τους διώκτες της πέρασε…
    311
  • Ιουν 19, 2024

    Πολύτιμα στοιχεία για μελέτη της Αιτωλοακαρνανίας: Δεκάδες χωριά, οικισμοί και περιοχές στην οθωμανική απογραφή του 1454/55

    Στο ογκώδες βιβλίο με τίτλο «Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων (Θεσσαλία – Πιερία – Ευρυτανία – Ναυπακτία – Δυτ. Φωκίδα και άλλα όμορα)» του φιλολόγου και διδάκτορα ιστορίας της Εκπαιδεύσεως Θεοδώρου Α. Νημά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία (ονόματα κατοίκων, κτηνοτροφία, γεωργική παραγωγή, φόροι κ.ά.) για πολλά χωριά και οικισμούς και της επαρχίας Ναυπακτίας, η οποία…
    298
  • Ιουν 17, 2024

    To σπίτι που φιλοξένησε την αυτοκράτειρα Σίσσυ στο Μεσολόγγι

    Στο νεοκλασικό αυτό σπίτι που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Παλαμαϊκής Σχολής, ιδιοκτησίας σήμερα της οικογένειας Κωνσταντίνου και Μαρίας Νούλα, το 1888 φιλοξενήθηκε η περίφημη αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ (Σίσσυ). Η κοσμοπολίτισσα αυτοκράτειρα το καλοκαίρι εκείνου του χρόνου παραθέριζε στην Κέρκυρα όπου έκτιζε το ξακουστό «Αχίλλειον». Επειδή της άρεσαν…
    279
  • Ιουν 13, 2024

    Ναός Στρατίου Διός: Ο Παρθενώνας της Δυτικής Ελλάδας

    Η αρχαία Στράτος ήταν κτισμένη πολύ κοντά στη δυτική όχθη του Αχελώου ποταμού, στα σύνορα με την Αιτωλία. Η πόλη ήταν το παλαιό κέντρο του Κοινού των Ακαρνάνων, πάρισο του αιτωλικού Θέρμου, και το ιερό του Διός ήταν το λατρευτικό και πολιτικό κέντρο όλων των Ακαρνάνων. Το Κοινό είχε συσταθεί από τον 4ο αι. π.Χ. και κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα κτίστηκε και ο επιβλητικός ναός του Διός. Το…
    337
  • Ιουν 13, 2024

    Η ακριβής θέση της εκτέλεσης των 120 στο Αγρίνιο. Είναι στο σημερινό μνημείο;

    Του Λίνου Υφαντή, Το πιο τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης του Αγρινίου έλαβε χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, όταν 120 πατριώτες εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτης τους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο τότε καπνοχώραφο του Σούλου”. Πλησίον του σημείου της εκτέλεσης στην περιοχή της Αγίας Τριάδας υπάρχει μνημείο. Είναι όμως η θέση του μνημείου ο…
    316
  • Ιουν 07, 2024

    Το πρώτο Νοσοκομείο Αγρινίου: “Αγία Τριάς και Αντωνοπούλειον”

    Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Τριάς και Αντωνοπούλειον” βρισκόταν στις αρχές της οδού Σκαλτσοδήμου, δίπλα από την Δημοτική Αγορά. Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ήταν καπνομεσίτης, έμπορος και τοκιστής. Πεθερός του καπνέμπορα Αναστάσιου Παναγόπουλου και ήταν αυτός που το 1906 χορήγησε το πρώτο δάνειο στον Ε. Παπαστράτο, με τόκο τότε 6%. Ο Ε. Παπαστράτος στο βιβλίο του «Η Δουλειά και ο Κόπος της»…
    296
  • Ιουν 01, 2024

    Μαθητική θεατρική παράσταση στον «Αττικόν» στο Αγρίνιο πριν 60 χρόνια

    Κειμενο Απόστολος Καρακώστας, φωτογραφιες Κωστή Τσιάκαλου και Βασίλη Γρηγορόπουλου Το μακρινό 1964 στις 11 Απρίλη το γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου έδωσε μια ανεπανάληπτη θεατρική παράσταση που έκτοτε οι εκατοντάδες μαθητές του-κυρίως των μεγάλων τάξεων-δεν ξέχασαν ποτέ τους. Το έργο είχε τίτλο «Το τίμημα της Λευτεριάς» και γράφτηκε από τον Γεώργιο Θεοτοκά το 1958 και η υπόθεσή του είναι από τον…
    378
  • Μάι 30, 2024

    To πρώτο νόμισμα του Αγρινίου με τα αρχικά της πόλης “ΑΓΡ”

    Του Λίνου Υφαντή, Το Αγρίνιο ήταν σχετικά μια μικρή πόλη κατά την αρχαία εποχή και βρίσκονταν στη σκιά της αρχαίας Στράτου, του Θέρμου και άλλων πόλεων της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Το Αγρίνιο ιδρύθηκε από το φύλο των Αγραίων που κατέβηκαν από την Εφύρα και αργότερα ενσωματώθηκε στην Αιτωλική Συμπολιτεία. Το πρώτο νόμισμα που βρέθηκε και φαίνεται ότι κόπηκε στο Αγρίνιο είναι το εικονιζόμενο,…
    531
  • Μάι 29, 2024

    Ποιός ήταν ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς – Ένας ή δύο Αυτοκράτορες πίσω από τον θρύλο; Τι λένε η Ιστορία και τα… Θρησκευτικά

    Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου και η επέτειος πλησιάζει. Η Ιστορία με τα Θρησκευτικά κονταροχτυπιούνται για έναν θρύλο: του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά»… Αν στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος Θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος» τεθεί η ερώτηση: «Ποιος ήταν ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς;» με πιθανές απαντήσεις: Α. Ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος. Β. Ο Ιωάννης Γ’ Βατάτζης. Γ. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος. Δ. Ο Κωνσταντίνος…
    259
  • Μάι 29, 2024

    Τα κανόνια και η «προδοσία» του κατασκευαστή που συνέβαλαν στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης

    Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και η προετοιμασία της από τον Μωάμεθ τον Β’ άρχισε πολλούς μήνες νωρίτερα από την Άλωση της Πόλης, στις 29 Μαΐου του 1453. Σύμφωνα με τους ιστορικούς σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της πολιορκίας έπαιξε το πυροβολικό που είχε στη διάθεσή του ο νεαρός Σουλτάνος αλλά και η βοήθεια που έλαβε από τον Ουρβανό. Ο Ούγγρος (κατ’ άλλους Σάξονας) οπλουργός και χύτης…
    303
  • Μάι 28, 2024

    Οι βλάχικες οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία επί Αλή Πασά. Που εγκαταστάθηκαν, ποια τα επώνυμά τους

    Η παρουσία Βλάχων στην Ακαρνανία πιστοποιείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Πολύτιμες πληροφορίες για την παρουσία των Βλάχων στην Ακαρνανία στις αρχές του 19ου αιώνα μας δίνει σχετικό έγγραφο-δεφτέρι του Αλή Πασά των Ιωαννίνων (Παναγιωτόπουλος, 2007, 309-311). Σύμφωνα με αυτό μεγάλες εκτάσεις σε μια ευρύτερη πεδινή ζώνη εντός του σημερινού νομού Αιτωλοακαρνανίας ενοικιάστηκαν από τον Αλή Πασά των…
    352
  • Μάι 25, 2024

    Η συμβολή της Ιεράς Μονής Ζαμπατίνας στο Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου κατά την εθνική παλιγγενεσία

    Πολύπλευρη, πολύμοχθη και πολυαίμακτη και για τούτο ανυπολόγιστη , είναι η συμβολή του « τετριμμένου ράσου » στους εθνικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της μακραίωνης Τουρκοκρατίας. Αυτής της φοβερής « εθνικής » νύχτας , όπως και στη συνέχεια, στη μεγάλη εθνεγερσία του 21. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κλήρος στους αγώνες τους έθνους έδωσε τα πάντα. Δεν υπάρχει πολεμική περίοδος που να μην συμμετείχε…
    357
  • Μάι 18, 2024

    17 Μαΐου 1964: Τα εγκαίνια της Παπαστρατείου βιβλιοθήκης Αγρινίου

    Την Κυριακή 17 Μαΐου 1964 παρουσία του Ευάγγελου Παπαστράτου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Παπαπστρατείου Βιβλιοθήκης. Παρόντες, εκτός από τον Ευάγγελο Παπαστράτο και την κόρη του Χάρη Γκέρτσου, ήταν επίσης η Μαρία Ιωάννου Παπαστράτου, ο Ιωάννης Παπαστράτος ο νεότερος, ο Θάνος Καψάλης, πρώην υπουργός και οικονομολόγος, «υιός αδελφής Παπαστράτου με τη σύζυγό του», η Αλεξάνδρα Καψάλη, πολλοί…
    292
  • Μάι 17, 2024

    Αγρίνιο: Μάθετε περισσότερα για το νεοκλασικό της Εθνικής Τράπεζας στη Χαριλάου Τρικούπη

    Τα κύρια γνωρίσματα ενός κτηρίου - κοσμήματος, αυτού της Εθνικής Τράπεζας επί της Χαριλάου Τρικούπη 5, στο Αγρίνιο, που παραμένει αναξιοποίητο, αναδεικνύονται σε κείμενο που δημοσιεύει ιστολόγιο με αρχείο διατηρητέων. Διεύθυνση: Χαρ. Τρικούπη 5 Αγρίνιο ,Αιτωλοακαρνανίας Επωνυμία: Κτίριο Εθνικής Τράπεζας Αρχιτεκτονική τάση: Νεοκλασικό Χρόνος Κατασκευής: 1904 Περιγραφή: Διώροφο κτίριο νεοκλασικής…
    574
  • Μάι 17, 2024

    Το Βραχώρι μέσα από τις περιγραφές περιηγητών

    Ο Εβλιγιά Τσελεμπή ( Evliyâ Çelebi ) ταξίδεψε σ’ ολόκληρη την Οθωμανική αυτοκρατορία επί 40 χρόνια και οι αφηγήσεις του που έχουν καταγραφεί σε οκτώ τόμους, έχουν τον τίτλο “Σεγιαχατναμέ” [1]. Ο όγδοος τόμος των βιβλίων του με τίτλο “Ταξίδι στην Ελλάδα”, (Evliya Çelebi Seyahatnamesi-8. Cilt), αναφέρεται στην χώρα μας. Στις αφηγήσεις του παραθέτει πληροφορίες που σπάνια συναντάμε στα κείμενα των…
    729
  • Μάι 16, 2024

    19η Μαΐου - Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας

    γράφει ο Νίκος Ταφιάδης 19η Μαΐου….. ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας με κατ΄ ουσίαν συμβολισμό την εναντίωση απέναντι στη λήθη και την απόκρυψη της ιστορίας. Οι εξ ανατολών γείτονες αρνούνται σήμερα τη σφαγή του 1922 – τη σφαγή των Ελλήνων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου, χωρίς να αντιλαμβλάνονται την πλήρη…
    621
  • Μάι 09, 2024

    Άγιος Χριστόφορος: Το μετόχι και ο προστάτης του Βραχωρίου (σπάνιες φωτογραφίες)

    Η ίδρυση του παλαιού ναού του Αγίου Χριστόφορου, πιθανότατα του παλαιότερου ναού της πόλης, κτισμένου σε χαμηλό και περίοπτο λοφίσκο στην ανατολική πλευρά της πόλης του Αγρινίου και έξω από τον οικιστικό πυρήνα της ως πρόσφατα, ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Του Νίκου Καπώνη Η ύπαρξη του ναού και της ομώνυμης συνοικίας μαρτυρείται στο κτηματολόγιο της Ιεράς Μονής Προυσού, η οποία…
    924
  • Απρ 26, 2024

    Πότε, πως και γιατί οι Γερμανοί βομβάρδισαν το Αγρίνιο τον Απρίλη του 1941

    Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας Χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά από την πλατεία Δημοκρατίας, βαδίζοντας από τους οκτώ δρόμους κι ένα στενό δρομάκι που καταλήγουν σ’ αυτήν. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι συνέβη τον Απρίλη του 1941 στην πλατεία που τότε λεγόταν πλατεία Μπέλλου. Ευτυχώς κάποιοι ιστορικοί, όπως ο Θόδωρος Αγαμέμνων Πολίτης με τα άρθρα του και ο Κώστας Δήμου…
    456
  • Απρ 24, 2024

    Οι Πολιορκίες και η Έξοδος του Μεσολογγίου από τη σκοπιά των Οθωμανών

    Οι Πολιορκίες και η Έξοδος από τη σκοπιά των Οθωμανών (Από τα Οθωμανικά Κρατικά Αρχεία – Αρχειακά Έγγραφα) Η κατάληψη του Μεσολογγίου (Μεσολένκ στα τουρκικά), ήταν πρωταρχικός σκοπός για τον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄. Ένα χρόνο πριν την πτώση της πόλης, Απρίλιος 1825, έγραφε σε διάταγμά του: «Ένας Θεός ξέρει ότι, μέρα και νύχτα, το μυαλό μου βρίσκεται στο Μεσολόγγι· δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο από το…
    504
  • Απρ 23, 2024

    Τούρκος ή Έλληνας σκότωσε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη; – Η βρισιά που είπε λίγο πριν ξεψυχήσει

    Ο τίτλος του κειμένου δεν είναι ψεύτικος. Ούτε για να «τραβήξει» τα… κλικ των αναγνωστών. Είναι ένα πραγματικό ερώτημα το οποίο πιθανότατα δε θα απαντηθεί ποτέ. Το μόνο που μπορεί να γίνεται (και γίνεται) είναι διάφοροι ιστορικοί και όχι μόνο να προσπαθούν να ενώσουν όλα τα κομμάτια του «παζλ» και να φτάσουν σε κάποια λογικά συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αν και όποιος καταλήγει σε…
    498
  • Απρ 22, 2024

    Δικτατορία 1967-1973: Δημόσιες πράξης αντίστασης που καταγράφονται σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα

    Του Λίνου Υφαντή, Η αντίσταση κατά την περίοδο της δικτατορίας 1967 – 1973 είναι ένα ζήτημα που διερευνά η ιστορία. Αναμφίβιλα “οδικός χάρτης” που καταγράφει όλες τις πράξεις αντίστασης είναι άρθρο της Ελευθεροτυπίας, που δημοσιεύτηκε στις 22/4/1967 με τίτλο “Η Γνωστή-άγνωστη αντίσταση στη Χούντα”. Πρόκειται για χρονολόγιο όπου σύμφωνα με τους συντάκτες του στην εισαγωγή του “καταγράφηκαν…
    385
  • Απρ 14, 2024

    Σαν σήμερα: 80 χρόνια από τη θυσία των 120 στο Αγρίνιο

    80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη Μεγάλη Παρασκευή(14 Απριλίου 1944), όπου 120 συμπατριώτες μας εκτελέστηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον! Υπάρχουν σελίδες στη σύγχρονη ιστορία μας που και να θέλουμε δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε γιατί είναι βαθιά χαραγμένες στου νου και την καρδιά…
    942
  • Απρ 11, 2024

    Όταν οι Τούρκοι κατελαμβαναν την Αιτωλοακαρνανία, οι ορεινοί Αιτωλοί λεηλατούσαν Μακεδονία & Θεσσαλία…

    Του Λίνου Υφαντή, Η ιστορία επεφυλάσσει πολλές φορές παράδοξα γεγονότα. Ένα από αυτά συνέβη το 1458 , μία δεκαετία σχεδόν αφότου οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πεδινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας εκδιώκοντας τους προκάτοχούς τους Τόκκους. Συγκεκριμένα το 1449 οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πιο σημαντική πόλη το Αγγελόκαστρο και στη συνέχεια όλη την παραχελωϊτιδα , οι οποίες ενσωματώθηκαν διοικητικά στο…
    556
  • Απρ 09, 2024

    Άγνωστα γεγονότα της πολιορκίας του Μεσολογγίου

    Του Κώστα Σακαρέλου Πολλές ιστορίες, σχετικές με τις πολιορκίες και την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, έχουν δει, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Μανταλένας, μια πανέμορφης ιταλίδας, η οποία, με περιπετειώδη τρόπο βρέθηκε στο Μεσολόγγι, στις αρχές Απριλίου του 1826, στο χαρέμι του Ιμπραήμ πασά, όταν εκείνος πολιορκούσε την πόλη. Με τη βοήθεια…
    819
  • Απρ 04, 2024

    Η βοήθεια που ζήτησαν οι Αιτωλοί και Αγραίοι στο πεθερό του Καίσαρα Πείσων για επιδρομές βαρβάρων

    Του Λίνου Υφαντή, Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας των Αιτωλών και των Αγραίων είναι οι επιδρομές που αντιμετώπισαν κατά την πρώτη περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Η Αιτωλία αποτέλεσε μέλος της ρωμαϊκής επικράτιας από το 189 π.Χ. μετά την οριστική ήττα του Αντίοχου. Έκτοτε η Ρώμη εγκατέστησε φρουρές στην Αιτωλική επικράτεια. Στην πορεία η στρατιωτική ρωμαϊκή παρουσία εξασθένησε διότι οι Ρωμαίοι…
    511
  • Απρ 03, 2024

    Πριν 200 χρόνια: Η δίκη του Καραϊσκάκη στην εκκλησία της Παναγίας στο Αιτωλικό

    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, κατά τήν διάρκεια τού φθινοπώρου τού 1823, υπέφερε από τό χτικιό καί είχε αποσυρθεί από τήν ενεργό δράση. Προκειμένου νά αποθεραπευθεί πλήρως, εγκατέλειψε τό μοναστήρι τού Προυσσού καί πήγε στήν Κεφαλλονιά όπου διέμεινε μερικούς μήνες. Στά Επτάνησα εκείνη τήν περίοδο είχαν συρρεύσει χιλιάδες πρόσφυγες από τήν Δυτική Στερεά, κυρίως γυναικόπαιδα, πού ζούσαν στά όρια τής…
    424
  • Μαρ 26, 2024

    Ο έτερος Αιτωλοακαρνάνας που συμμετείχε στη δίκη των 6 για τη Μικρασιατική καταστροφή

    Του Λίνου Υφαντή, Η Μικρασιατική καταστροφή το 1922 έφερε κλυδωνισμούς στην τότε κυβέρνηση. Επιστέγασμα της ήταν η “δίκη των 6” η οποία ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου 1923. Η δίκη αυτή κατέληξε στην καταδίκη σε θάνατο των 6 από τους 8 συνολικά κατηγορουμένους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Αιτωλοακαρνάνας πρώην Πρωθυπουργός Νικόλαος Στράτος. Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα στην τότε κεντρική Πλατεία…
    539
  • Μαρ 25, 2024

    Ανάμεσα στα παλικάρια του Γ. Καραϊσκάκη βρισκόταν και μια γυναίκα, ντυμένη άνδρας -Η ιστορία της Μαριώς

    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αρχικά υπήρξε κλέφτης και μετέπειτα σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης, ο οποίος με τους άνδρες του πολέμησε για την απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα παλικάρια του Γεώργιου Καραϊσκάκη βρισκόταν και μια γυναίκα; Όπως αναφέρει το Εθνικό Ιστορικό…
    708
  • Μαρ 25, 2024

    Το Βραχώρι στην επανάσταση του 1821

    ΤΟ ΒΡΑΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη Σ’ όλον τον κόσμο ξαστεριά / σ’ όλον τον κόσμο ήλιος και στο Ζαπαντοβράχωρο / όλο καπνός κι αντάρα. Καπιταναίοι τόκαψαν / Καπιταναίοι το καίνε Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Επέλεξα να μην αναφερθώ στα πολύ γνωστά γεγονότα της γενικής ιστορίας, αλλά να εστιάσω σε σημαντικά γεγονότα της τοπικής ιστορίας του…
    671
  • Μαρ 24, 2024

    Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας

    Με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πολέμησαν κατά καιρούς σχεδόν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες οπλαρχηγοί και πάνω από χίλιοι αγωνιστές… Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Σύμφωνα με άλλες πηγές η γέννηση του έγινε σε ένα μοναστήρι στη Σκουληκαριά Άρτας. Πατέρας του μάλλον ήταν ο Δημήτριος Ίσκος ή Καραΐσκος και μητέρα του η Ζωή Ντιμισκή ή Διμισκή από τη Σκουληκαριά, που…
    826
  • Μαρ 24, 2024

    Πάνος Μεϊντάνης: Ο απροσκύνητος κλεφταρματολός της Κατούνας

    Ο Πάνος Μεϊντάνης αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Κατούνας και ολόκληρης της Δυτικής Στερεάς, γιατί ήταν ο πιο γνωστός και σημαντικός κλεφταρματολός, με ευρεία δράση στην περιοχή. Προς το τέλος του Ι7ο αιώνα, με την υποκίνηση και την υποστήριξη των Βενετών, εκδηλώθηκε μια από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις του Ελληνισμού κατά των Τούρκων από το σκλάβωμα του Έθνους μέχρι την Εθνεγερσία…
    566
  • Μαρ 22, 2024

    1821: Οι ήρωες της Επανάστασης η ζωή και το τέλος τους

    Οι Ελληνες ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θυσίασαν τα πάντα, ζωή, περιουσίες, παιδιά κι εγγόνια πολλές φορές, για την ελευθερία της πατρίδας, χωρίς πάντα να τους αναγνωρίζεται η προσφορά τους αυτή από το ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε το 1830 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Ο γέρος του Μοριά Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν η σημαντικότερη στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821. Για…
    613
  • Μαρ 18, 2024

    Αχυρά Ξηρομέρου: ένα ταξίδι στο χρόνο – νερόμυλοι, μυλωνάδες, νεροτριβές και μαντάνια

    Τα παλιά Αχυρά ήταν ένα πανέμορφο χωριό με όμορφα πλινθόκτιστα σπίτια. Τα απομεινάρια του βρίσκονται 12 χιλιόμετρα δυτικά από την Κατούνα στους πρόποδες των Ακαρνανικών βουνών σε ύψος 500μ. και ήταν χτισμένο πριν το 1521, με προστάτιδα την θαυματουργή Παναγία των Αχυρών. Τα Αχυρά το τελευταίο καιρό γίνονται όλο και πιο γνωστά μιας και κατασκευάζεται εκεί το φράγμα των Αχυρών. Φυσική όαση είναι τα…
    1189
  • Μαρ 09, 2024

    Στο Αγρίνιο του 1926: Η ιστορία της καπνεργάτριας που πυροβολήθηκε από χωροφύλακα σε συλλαλητήριο

    Καλοκαίρι 1926. Οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες του Αγρινίου ξεσηκώθηκαν, απαιτώντας αύξηση των μεροκάματών τους. Οι καπνέμποροι κέρδιζαν τεράστια ποσά, γιατί πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές με λίρες, που η τιμή της είχε εκτοξευθεί διεθνώς. Οι εργαζόμενοι, όμως, που πάλευαν για την επιβίωσή τους, έβλεπαν συνεχώς καθηλωμένα τα μεροκάματά τους. Οι άνδρες καπνεργάτες αμείβονταν με 85 δραχμές την…
    583
  • Μαρ 09, 2024

    5 Μαρτίου 1821: Η πρώτη επαναστατική ενέργεια στην Αιτωλοακαρνανία

    του Κώστα Σακαρέλου Είναι γνωστό ότι 25η Μαρτίου έχει οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία έναρξης της επανάστασης των Ελλήνων ενάντια στον Τούρκο κατακτητή και τον ντόπιο δυνάστη. Εξίσου γνωστό είναι, βέβαια, πως οι επαναστατικές ενέργειες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Ας θυμηθούμε τον οργανωμένο επαναστατικό αγώνα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, τον Φεβρουάριο του 1821. Στον χώρο της Δυτικής…
    544
  • Μαρ 03, 2024

    Οι Οινιάδες στην Αιτωλοακαρνανία και ο μύθος για τον βασιλιά Ανήλιαγο…

    Οι Οινιάδες στην Αιτωλοακαρνανία και ο μύθος για τον βασιλιά Ανήλιαγο… Ιστορίες, μυστήρια, θρύλοι και παραδόσεις… Αυτά συνοδεύουν τις διάφορες τοποθεσίες και πόλεις της Ελλάδας. Μέρη που έχουν εξερευνηθεί περισσότερο ή λιγότερο και ερείπια που υποδηλώνουν και αποκαλύπτουν σπουδαία γεγονότα από την αρχαιότητα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την αρχαία ελληνική πόλη με τον βασιλιά που δεν έπρεπε να…
    559
  • Φεβ 25, 2024

    Όταν η ορεινή Αιτωλοακαρνανία ανήκε διοικητικά στα Τρίκαλα και εκκλησιαστικά στη Λάρισα

    Του Λίνου Υφαντή, Η σημερινή Αιτωλοακαρνανία πέρασε πολλές διακυμάνσεις ανά ιστορικές περιόδους για το πού εντάσσεται διοικητικά ως γεωγραφικός χώρος. Κατά την αρχαία εποχή η Αιτωλική Συμπολιτεία έφτανε ως τη Θεσσαλία. Κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο εντασσόταν de facto στην Ήπειρο ( Θέμα Νικοπόλεως και Δεσποτάτο της Ηπείρου αργότερα). Κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η…
    421
  • Φεβ 21, 2024

    Αγρίνιο – Οικία Σκαλίγκου: Ένα διατηρητέο νεότερο μνημείο – Εκεί υπογράφηκε η απελευθέρωση του Aγρινίου το 1944

    Η Οικία Σκαλίγκου, ένα διατηρητέο νεότερο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Χ. Σαλάκου, Αγρίνιο όπου επί κατοχής στέγαζε το Γερμανικό Φρουραρχείο και εκεί υπογράφηκε η απελευθέρωση του Aγρινίου το 1944 Περιγραφή : Διώροφο, γωνιακό κτίριο με υπόγειο. Στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα που, ενώ έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις στα ανοίγματα, διατηρεί μεταλλικό στέγαστρο εξαιρετικής αισθητικής…
    1215
  • Φεβ 17, 2024

    Η παράδοση του Αιτωλικού και η εξαιρεθείσα κόρη (Τασούλα Ι. Κουρκουμέλη 1826). Ιστορία και μυθοπλασία…

    Η παράδοση του Αιτωλικού και η εξαιρεθείσα κόρη (Τασούλα Ι. Κουρκουμέλη 1826). Ιστορία και μυθοπλασία… Στις επώνυμες και ανώνυμες ηρωίδες της Επανάστασης… Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη, δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr Περίληψη: Το Αιτωλικό, μετά την αιματηρή κατάληψη του Ντολμά από τους Τουρκοαιγύπτιους, δεν είχε ελπίδα σωτηρίας. Ακολούθησε η διαπραγμάτευση και η παράδοση της…
    738
  • Φεβ 05, 2024

    Ο μύθος των νεράιδων της Αιτωλοακαρνανίας

    Ο νομός μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, είναι ο πλουσιότερος της χώρας σε νερά. Το νερό και ο αέρας είναι τα βασικότερα στοιχεία της ζωής. Και αφού η ζέστη συνεχίζει να επιμένει σκέφτηκα σήμερα να σας παρουσιάσω καταράχτες και νερά από την περιοχή μας σαν μία «σταγόνα » δροσιάς. Και για να είναι η σταγόνα αυτή πιο δροσερή θα αναφερθώ στο μύθο για τις νεράιδες που τον έχω ακούσει από παππούδες και…
    690
  • Ιαν 29, 2024

    Η απίστευτη ιστορία του Έλληνα Εβραίου, Ισαάκ Ελιέζερ- Διασώθηκε από την Μαρία Δημάδη, δεν ξέχασε ποτέ το Αγρίνιο

    Το 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ο Ισάακ Ελιέζερ ήταν μόλις 21 ετών, όταν ο πατέρας του Βίκτωρ, διευθυντής στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Αθήνας, πληροφορούμενος την επικείμενη έλευση των Γερμανών στην πρωτεύουσα κι αρνούμενος να τους παραδώσει τα αρχεία που υπήρχαν στην Κοινότητα, πήρε τη σύζυγό του Χανούλα και τα επτά παιδιά τους κι έφυγαν άρον άρον για το Αγρίνιο, όπου…
    511
  • Ιαν 15, 2024

    Σαν σήμερα 15-01-1823: Η μάχη του Αγίου Βλασίου.Ο θρίαμβος του Γεωργίου Καραϊσκάκη (video podcast)

    Toυ Λίνου Υφαντή, Σαν σήμερα 15-01-1823 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέτριψε τους Οθωμανούς που αποχωρούσαν από το Μεσολόγγι μετά την Α΄πολιορκία στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας στη θέση “Κορομηλιά”. Στη συνέχεια τους καταδίωξε και στην προσπάθεια τους να διαφύγουν πνίγηκαν στον Αχελώο. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε στον “Ύμνο εις την Ελευθερία” του Διονύσιου Σολωμού. Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο το…
    629
  • Ιαν 09, 2024

    Δημήτριος Παπακωνσταντίνου: Ένας λεβέντης παπάς στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής

    Του Κώστα Σακαρέλου Με την κατάρρευση του Μετώπου και την έναρξη της Κατοχής (1941 – 1944), σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας ιδρύθηκαν εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις με διάφορες ονομασίες, όπως η «Ελευθερία» στη Θεσσαλονίκη και το «Πατριωτικό Μέτωπο» στην Ήπειρο. Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν η «Εθνική Αλληλεγγύη», η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα, στις 28 Μαΐου του 1941. Στελέχη της συμμετείχαν…
    477
  • Ιαν 05, 2024

    Βλάσης Καραχρήστος: Ο Αιτωλοακαρνάνας Συνταγματάρχης που έφτασε στην Άγκυρα. Ό,τι απέμεινε από το σπίτι του

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Συνταγματάρχης Βλάσης Καραχρήστος ήταν μία από τις πιο ηρωϊκές μορφές της μικρασιατικής εκστρατείας των Ελλήνων στην Άγκυρα το 1921.Κατά τις Επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίων των δυνάμεων του Κεμάλ Ατατούρκ ανέλαβε τη διοίκηση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Στη συνέχεια έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια της μάχης του Καρακουγιού (λόφος Καραχρήστου) στις 20 Αυγούστου…
    529
  • Δεκ 31, 2023

    Οι τρεις Γερμανοί και ο Έλληνας γεωμέτρης που εργάστηκαν για τη χωροθέτηση του Αγρινίου και της Σουλιώτικης συνοικίας

    Του Λίνου Υφαντή, Μία από τις πρώτες προτεραιτότητες της κυβέρνησης του Όθωνα ήταν η δημιουργία ένος Υπουργείου Υποδομών που θα αναλάμβανε έργα όπως ιδρύσεις πόλεων και οικισμών, οριοθετήσεις, οδοποιία, αποξήρανση ελωδών εκτάσεων κ.α. Αυτές ήταν οι πρώτες αρμοδιότητες του επονομομαζόμενου “Τοπογραφικού Γραφείου”, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 1834 και υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών.…
    668
  • Δεκ 31, 2023

    Ο «Μυκηναίος πολεμιστής της Αμφιλοχίας» που ανακαλύφθηκε τυχαία στην Ιονία οδό

    Κατά τις εργασίας της Ιονίας Οδού, για την παράκαμψη του Αγρινίου, στην θέση Κουβαράς, μεταξύ Φυτειών-λίμνης Αμβρακίας-Αμφιλοχίας,ευρέθη αρχαιότατος τάφος (χρονολογήθηκε στα τέλη του 10ου π.Χ. αι.) με κτερίσματα, όπως ένα χάλκινο ξίφος (0,94 μ.), ένας χρυσός κύλικας, όλη η αρματωσιά του νεκρού – που ονομάσθηκε συμβολικώς ο «Μυκηναίος πολεμιστής της Αμφιλοχίας». Ένα μικρότερο χάλκινο ξίφος (μήκους…
    638
  • Δεκ 29, 2023

    Η άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στο Αγρίνιο του Μεσοπολέμου

    Άρθρο του Ευθύμιου Αδάμη Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην πόλη του Αγρινίου αποτέλεσε μια δύσκολη και απαιτητική κατάσταση η οποία επέβαλε την εμπλοκή και την συνεργασία τοπικών και εθνικών παραγόντων. Η εύρεση και η ορθή διαχείριση οικονομικών πόρων προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες διατροφικές ανάγκες των προσφύγων, η προσωρινή και η μόνιμη εγκατάστασή τους με την δημιουργία…
    577
  • Δεκ 08, 2023

    Οι δύο Αγρινιώτες που συνέβαλαν στην ίδρυση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Ελλάδος το 1882

    Του Λίνου Υφαντή, Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1882 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ). Αντικείμενό του είναι η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η προβολή της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης του Ελληνισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τη σημερινή εποχή. Η Ιστορική και…
    561
  • Δεκ 02, 2023

    Ο Δημοσιογράφος και Ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος μιλά για την Πορεία των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και για την λίμνη Κάρλα

    Ο κος Μάκης Εξαρχόπουλος φιλοξενήθηκε στο site μας αρκετές φορές, καθότι ασχολήθηκε με ιστορικά γεγονότα που έλαβαν μέρος στον Νομό μας, κάνοντας ο ίδιος έρευνες και αυτοψία στους χώρους που αυτά συνέβησαν. Γεγονότα που ούτε εμείς που μένουμε στο Νομό δεν τα γνωρίζουμε. Στο παρών άρθρο παρουσιάζουμε μια συνέντευξη που έδωσε και αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην πορεία των Εξοδιτών του Μεσολογγίου,…
    512
  • Νοε 29, 2023

    Τα πολεμικά πλοία που φέραν το όνομα “Αχελώος”

    Του Λίνου Υφαντή, Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό άντλησε ονοματολογία πλοίων και από την Αιτωλοακαρνανία με χαρακτηριστική σε τρείς περιπτώσεις την περίπτωση του Αχελώου. Το όνομα Αχελώος δόθηκε για πρώτη φορά σε πολεμική κορβέτα που ναυπηγήθηκε το 1884. Επρόκειτο για ιστιοφόρο που κινούνταν με ατμομηχανή (ατμομυοδρόμων), εκτοπίσματος 400 τόνων. Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Thames Ironworks το 1884…
    673
  • Νοε 25, 2023

    Γυναίκες Λιομαζώχτρες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας…

    «Γυναίκες σκυφτές σαν σε ικεσία γονατιστές μες στον πλατύ, βαθύγνωμο ελαιώνα…» Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr Στα χωριά του Ξηρομέρου οι βασικές εργασίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και το μάζεμα του βελανιδιού. Αργότερα προστέθηκε και ο καπνός. Μερικά αμπέλια, λίγες ελιές, αμυγδαλιές και καρυδιές καλλιεργούσε κάθε οικογένεια για τις ανάγκες της. Σημαντική καλλιέργεια…
    769
  • Νοε 21, 2023

    O Αμβρακικός κόλπος στην αρχαία ελληνική και μεσαιωνική γραμματεία

    Της Κωνσταντίνας Ζήδρου* Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ο βορειότερος μεγάλος κόλπος της δυτικής Ελλάδος, περιμέτρου 70 μιλίων, έκτασης περίπου 406 χλμ2 και μεγίστου βάθους 60μ. Μια σχεδόν κλειστή και προστατευμένη θαλάσσια περιοχή, η οποία αποτελεί το υδάτινο διαχωριστικό ανάμεσα στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία. Εκεί, εκβάλλουν δυο από τους μεγαλύτερους Ηπειρωτικούς ποταμούς, ο Λούρος και ο…
    564
  • Νοε 12, 2023

    Πως ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής και γλίτωσε το ξύλο, ως διαιτητής, στο Αγρίνιο!

    Πολλοί κορυφαίοι ηθοποιοί στα νιάτα τους πέρασαν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είναι γνωστό ότι ο Μάνος Κατράκης άφησε μια ελπιδοφόρα ποδοσφαιρική καριέρα με τον Αθηναϊκό για χάρη του θεάτρου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν τερματοφύλακας στην ΑΕΚ πριν φύγει για σπουδές στο Παρίσι. Σε μια συνέντευξή του στα 1955 στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» ένας άλλος μεγάλος του θεάτρου, ο Δημήτρης Μυράτ αποκάλυψε…
    727
  • Νοε 07, 2023

    Salomon Cohen: Ο Εβραίος διερμηνέας των κατακτητών στο Αγρίνιο που διαδέχθηκε η Μαρία Δημάδη και έσωσε αντιστασιακούς

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Salomon Cohen (Σάλομον Κόεν) ήταν Εβραίος των Ιωαννίνων. Η πολυτάραχη ζωή έμοιαζε με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Η μοίρα του τον έφερε στο Αγρίνιο κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής. Εκείνο που ήταν ευρέως άγνωστο ήταν ο κομβικός ρόλος που διαδραμάτισε στο αντιστασιακό κίνημα της περιοχής του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας με τη διπλή του ιδιότητα ως…
    653
  • Οκτ 28, 2023

    Ο Ξηρομερίτης Στρατηγός του έπους του ’40 Ιωάννης Καραβίας (φωτο)

    Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιστορικός Νίκος Θ. Μήτσης, γράφει για τον ήρωα του πολέμου του 1940, Στρατηγό Ιωάννη Καραβία απο την Παναγούλα Ξηρομέρου. Ηρωας της Πίνδου, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε απίστευτες ιστορίες ηρωισμού και έκανε με τις πράξεις του κατάθεση ψυχής και αίματος στο βωμό της Ελευθερίας αυτού του τόπου. Γράφει ο Νίκος Θεοδ. Μήτσης, Ιστορικός Με…
    639
  • Οκτ 19, 2023

    Αστακός: Η χαμάδα, το μάτερο κι η χάχλα…

    Ήταν στα μέσα του 1950, όταν το λιμάνι του Αστακού αναπτύχθηκε σε ένα από τα πιο αξιόλογα εξαγωγικά λιμάνια, χάρη στα βελανίδια της περιοχής Ξηρομέρου, που εξάγονταν από εκεί στα εργοστάσια βυρσοδεψίας στην Ελλάδα, στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το εξαγωγικό αυτό ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι τα κύπελλα των καρπών της βελανιδιάς, που προέρχονταν από την περιοχή του Ξηρομέρου,…
    812
  • Οκτ 15, 2023

    Μοδίστρες και μοδιστρούλες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας

    Μοδίστρες και μοδιστρούλες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. «…που έχει μάτια έξυπνα/είναι και μοδιστρούλα…» Στις χρυσοχέρες γυναίκες της επαρχίας… Φωτογραφία: Βούλα Παπαϊωάννου. Πρόβα με τη μοδίστρα. Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr Οι γυναίκες στην παραδοσιακή κοινωνία, εκτός από τις αγροτικές εργασίες και τις άλλες υποχρεώσεις, μαθαίνουν και διάφορες τέχνες για να καλύψουν…
    2056
  • Οκτ 06, 2023

    "Αρχαία ιερά γύρω απο τον Θέρμο της Αιτωλίας": Άρθρο του Δημοσιογράφου-Ερευνητή Μάκη Εξαρχόπουλου στο περιοδικό ΝΟΗΜΑ

    .......ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ Μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε κυκλοφόρησε το 18ο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ, του Τετραμηνιαίου πυρήνα Νόησης και Λόγου, με πολλά εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα. Στις σελίδες 26 - 34 δημοσιεύεται το άρθρο μου με τίτλο: "Αρχαία ιερά γύρω από τον Θέρμο τής Αιτωλίας". Το άρθρο αναφέρεται στα τρία ιερά, που ερευνήθηκαν από τους…
    4910
  • Σεπ 16, 2023

    Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο Kόσμος του βελανιδιού…

    Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο Kόσμος του βελανιδιού… Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. Φωτογραφία: Κώστας Καρακώστας Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr Εισαγωγή : Στην παρούσα ανακοίνωση θα αναφερθούμε σε ένα θέμα Τοπικής Ιστορίας της περιοχής Ξηρομέρου. Συγκεκριμένα: «Το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο Kόσμος του βελανιδιού…». Η ανακοίνωση επιδιώκει να…
    829
  • Σεπ 14, 2023

    Το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” για την ημέρα της εισόδου του απελευθερωτικού στρατού του ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο

    Το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” για την ημέρα της εισόδου του απελευθερωτικού στρατού του ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο. Αναλυτικά η ανάρτηση του “Ανυπότακου” : Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια, 14 Σεπτεμβρίου 1944, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μπαίνουν στο Αγρίνιο. Αφοπλίζουν το δοσίλογο τάγμα Ασφάλειας που «άφησαν στο πόδι τους» οι Γερμανοί και συλλαμβάνουν όσους υπηρετούσαν σ’ αυτό για να δικαστούν για τα εγκλήματά τους.…
    661
  • Σεπ 07, 2023

    Το έθιμο των αρματωμένων στην «Ψηλή Παναγία» στο Ζαπάντι κάποτε

    Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους εορτάζουμε το γενέσιον της Θεοτόκου. Στην περιοχή του Αγρινίου, την ημέρα αυτή εορτάζει η «Ψηλή Παναγία» στο Ζαπάντι, στη σημερινή Κοινότητα της Μεγάλης Χώρας. Υπήρχε παλαιότερα έθιμο με αρματωμένους, όπου ετελείτο κάθε έτος την 8η Σεπτεμβρίου εκεί. Για το έθιμο αυτό, των αρματωμένων στη «Ψηλή Παναγιά» στο Ζαπάντι, αναφέρει ο Μιλτ. Τζάνης στη Νέα Εστία τεύχος…
    660
  • Σεπ 03, 2023

    ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Ένας Μνημονικός Τόπος Αντίστασης στην Αιτωλοακαρνανία (1943)

    Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr Η Τσαπουρνιά ή «Λυκοδόντι», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι η τοποθεσία στα όρια των χωριών Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας, στη διασταύρωση του δρόμου προς Αστακό. Η τοποθεσία αυτή επιλέχτηκε το 1943 για να δοθεί το πρώτο χτύπημα στον κατακτητή. Στην Τσαπουρνιά στήθηκε ενέδρα στους Ιταλούς στις…
    729
  • Αυγ 25, 2023

    Η ομιλία της κ. Μαρίας Ν. Αγγέλη στην βιβλιοπαρουσίαση «ΗΠΕΙΡΟΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 1823-1845» του Νίκου Θ. Μήτση

    φωτο άρθρου: Από δεξιά Ν. Μήτσης, Γ. Γρίνος, Μ. Αγγέλη, Κ. Μπαμπούρης, Δ. Στεργίου. BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΗΠΕΙΡΟΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 1823-1845» του Νίκου Θ. Μήτση Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας O Νίκος Μήτσης, ο ξηρομερίτης ιστοριογράφος, προσθέτει ένα ακόμη βιβλίο στην τοπική βιβλιογραφία. Τίτλος: ΗΠΕΙΡΟΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ (1823-1845) Υπότιτλος: ΕΠΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΒΡΑΧΩΡΙ, ΣΤΗ…
    760
  • Αυγ 22, 2023

    Αναλυτικό χρονικό για τα 200 χρόνια από τη μάχη του Αγίου Βλασίου (Video & podcast)

    Του Λίνου Υφαντή, Την Παρασκευή 19-08 πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση για τα 200 χρόνια από τη μάχη του Αγίου Βλασίου στο προαύλιο του προσφάτως κατηργημένου Γυμνασίου Αγίου Βλασίου. Η εκδήλωση έγινε στα πλαισια των ” Ελατοδρωμενων” και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αγιοβλασιτών Αγρινίου Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο από την παρουσίαση η οποία περιγράφει τα ορεινά περάσματα, το χρονικό…
    616
  • Αυγ 15, 2023

    Ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ το 1940 (γράφει ο Θανάσης Δ. Ζωγράφος)

    Το ημερολόγιο έγραφε 15 Αυγούστου 1940 και στην προκυμαία της Τήνου όλα έδειχναν να κυλούν φυσιολογικά. Το νησί ήταν για μια ακόμη χρονιά έτοιμο, να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς για τη γιορτή της Μεγαλόχαρης. Το νησί βούλιαζε στην κυριολεξία από πιστούς. 'Ανθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά ανέβαιναν τη μικρή ανηφορίτσα προς την εκκλησιά της Μεγαλόχαρης.…
    1639
  • Αυγ 07, 2023

    5-21 Αυγούστου 1944: Η επιχείρηση «Έχιδνα» των ναζί που αιματοκύλησε Αιτωλία και Ευρυτανία

    Από τις 5 Aυγούστου 1944 έως τις 21 Αυγούστου 1944, έλαβε χώρα η στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση «Έχιδνα» (“Kreuzotter”) του στρατού των ναζί, περιλαμβανομένων των SS στην ορεινή κυρίως Αιτωλία (Τριχωνίδα, Ναυπακτία), Μακρυνεία, αλλά και την Ευρυτανία. Περίοδος ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα μας. Ημέρες μνήμης και πένθους, μέσα στον Αύγουστο, για πολλά χωριά μας της ορεινής κυρίως Αιτωλίας…
    564
  • Ιουλ 27, 2023

    Οι πρώτες εκδηλώσεις μνήμης για τους 120 στο Αγρίνιο και τους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια

    Τα ιστορικά δραματικά γεγονότα που συνέβησαν το 1944, με τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, αρχικά στο Αγρίνιο, τη Μ. Παρασκευή να οδηγούν στην εκτέλεση 120 πατριωτών στην Αγία Τριάδα και τον Ιούλιο στα Καλύβια, το εκτελεστικό απόσπασμα να στέλνουν στον θάνατο 59 Έλληνες πατριώτες, άργησαν περισσότερο από τρεις δεκαετίες να αναγνωρισθούν επίσημα από την Πολιτεία, ώστε να…
    603
  • Ιουλ 24, 2023

    24 Ιουλίου 1974: 49 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    Τι συνέβη πριν από 49 χρόνια μέχρι να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής Ήταν τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση της επταετούς δικτατορίας υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι η γνωστή σε όλους μας, Επέτειος της Αποκατάστασης της…
    669
  • Ιουλ 17, 2023

    Απρόσμενη και σημαντική ανακάλυψη στο Τατόι - Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα: στέμμα, ξίφος, σκήπτρο

    Τα βασιλικά εμβλήματα του βασιλέως της Ελλάδος Όθωνα -το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος- εντόπισαν στο Τατόι κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και κινητών αντικειμένων στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Τα βασιλικά εμβλήματα, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος και έχουν διατυπωθεί πολλές εικασίες -συχνά ευφάνταστες-, βρέθηκαν, σε πολύ καλή…
    636
  • Ιουλ 11, 2023

    Η άγνωστη αποστολή του Υψηλάντη στο Βραχώρι: Πως έκοψε την επιρροή του Αλή Πασά με τη βοήθεια Σουλιωτών

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Δημήτριος Υψηλάντης έδρασε κατά τον πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης ως “Πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου” και επιχειρούσε να οργανώσει τους έλληνες επαναστάτες κατά των Οθωμανών περιοδεύοντας στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα αμέσως μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβρη του 1821. Ιδιαίτερη σημασία είχε μια άγνωστη αποστολή του την οποία οργάνωσε από…
    450
  • Ιουλ 07, 2023

    Το Αγρίνιο με τις λιάστρες και τα νεοκλασσικά του 1926

    Του Λίνου Υφαντή, Άγνωστο υλικό για το Αγρίνιο του 1925 εμπεριέχεται στoν Ά τόμο της “Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας” με ιδρυτή και ιδιοκτήτη τον Πάνο Δρανδάκη που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1926. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση έχει εκτενές υλικό στο αντίστοιχο λήμμα για το Αγρίνιο και την Ιστορία του. Από αυτό αναδημοσιεύουμε δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της πόλης. Η μία είναι η…
    789
  • Ιουλ 07, 2023

    Πολέμαρχος Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο ήρωας πρωταγωνιστής του 1821

    γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης Δεν είναι απολύτως εξακριβωμένος ο τόπος γέννησης του Καραϊσκάκη . Αποτελεί σημείο διεκδίκησης και διαμάχης. Τον θεωρούν τέκνο τους το χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας ,και η Σκουληκαριά. Άρτας. Η επιτροπή που συνέστησε το Υπουργείο Εσωτερικών το 1927, προκειμένου να επιλύσει το θέμα της γενέτειράς του, κατέληξε στην επίσημη αναγόρευση του Μαυρομματίου ως γενέτειρας του…
    484
  • Ιουλ 06, 2023

    Δυο Πατρινές στο Harvard- Αποκωδικοποιούν τη γλώσσα των κεραμικών της Εποχής του Σιδήρου από τη Σταμνά

    Ανάμεσα στους 20 μόλις επιστήμονες από όλο τον κόσμο που επελέγησαν για την υποτροφία στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard, στην Washington DC βρίσκονται οι Πατρινές αρχαιολόγοι Γιούλικα Χριστακοπούλου και Ελένη Σιμώνη. Η μελέτη τους με τίτλο «Cracking the Code; Symbols, meanings and networks in Early Iron Age Greece. Evidence from the Stamna pottery» έχει ως στόχο να αποκωδικοποιήσει την…
    566
  • Ιουν 30, 2023

    Γυναίκες τρυγήτριες στο Ξηρόμερο. «Κυράδες των αμπελιών»

    Γυναίκες τρυγήτριες στο Ξηρόμερο. «Κυράδες των αμπελιών» Στη μνήμη της Σοφίας Λαϊνά «Μπαίνω μες στ’ αμπέλι σα νοικοκυρά, Να κι ο νοικοκύρης που ’ρχεται κοντά…» Eικόνα: Γυναίκα με το καλάθι του τρύγου. Φωτογραφία ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ. ΡΑΨΑΝΗ 1971 Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr Ο Όμηρος σε μια εκπληκτική περιγραφή στην Ιλιάδα αναφέρεται στον τρύγο: «Και έβαζε…
    640
  • Ιουν 23, 2023

    Ημι-ανατολίτες αλλά… καλοντυμένοι: Πώς περιγράφει τους Μεσολογγίτες ο Γερμανός διοικητής στα 1944

    Πώς περιγράφει το Μεσολόγγι και τους Μεσολογγίτες στα 1944 ο Γερμανός Διοικητής Alfons Ritter Την επιστολή του Γερμανού Διοικητή του Μεσολογγίου στα 1944, Aflons Ritter, φέρνει στη δημοσιότητα η ομάδα του Facebook Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus. Στην ανάρτηση του Αλέξιου Κατεφίδη παρουσιάζεται παλαιότερη ανάρτηση του Δημήτρη Μούρκα, η οποία περιλαμβάνει την…
    583
  • Ιουν 18, 2023

    Μαρία Ν. Αγγέλη: "Οι Προξενήτρες και τα Προξενιά τους"

    Οι Προξενήτρες και τα Προξενιά τους «Στείλε προξενήτρες στη μάνα μου…» Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr Εικόνα: Ειρήνη και Νικόλαος Αγγέλης Πού την ήβρες ξένε αυτήν τη νιά; Την ξανθομαλλούσα τη ρονταριά; Από την πόλη ερχόταν και από τα χωριά. Τα βασιλικά της επότιζε και τα αγιοσμαρί της εδρόσιζε. Βρε παλικαράκι και αν δεν μ’ αγαπάς Τι συχνοδιαβαίνεις…
    810
  • Ιουν 05, 2023

    Οζερός: Προδίδει επιδρομή των “Σλάβων της Λίμνης” Εζερίτων τον 8ο αιώνα στην Αιτωλοακαρνανία;

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Οζερός ήταν μια “αβάφτιστη” μικρή λίμνη, η οποία στην αρχαιότητα κατά πάσα πιθανότητα επικαλύπτονταν από τη Λίμνη “Αμβρακία”. Παρόλα αυτά το όνομα της ίσως αποτελεί χρονόσημο για την επιδρομή Σλαβικών Φύλων στην Αιτωλοακαρνανίας. Ο λόγος είναι ότι το όνομα “Οζερός” παραπέμπει στο σλαβικό φύλο Εζερίτες, το οποίο ετυμολογείται από τη σλαβική λέξη ezero που σημαίνει λίμνη (και…
    919
  • Μάι 29, 2023

    29 Μαΐου 1453: Σαν σήμερα η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

    Στις 29 Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών μετά από σχεδόν 50 μέρες πολιορκίας. Ήδη η κραταιά κάποτε Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί από θρησκευτικές έριδες, εμφύλιες διαμάχες και την εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη…
    606
  • Μάι 27, 2023

    Η πάλη Ηρακλή-Αχελώου στο Δημαρχείο Αγρινίου. Πότε τοποθετήθηκε, ποιος ήταν ο δωρητής

    Του Λϊνου Υφαντή, Αρχές της δεκαετίας του ’70 αποπερατώθηκε το Δημαρχέιο Αγρίνιου. Το μόνο που υπολείπονταν σε σχέση με τη σημερινή του μορφή ήταν να μπει το σήμα της πάλης του Ηρακλή με τον Αχέλωο. Πράγματι το 1974 ο Ασημάκης Χασουράκης δώρισε στο Δήμο Αγρινίου “το χαλκούν σήμα της πόλεως” το οποίο κατασκευάστηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε από το πρακτορείο Μαραβέγια από την πρωτεύουσα για να…
    717
  • Μάι 23, 2023

    Θαμάρ Αγγελίνα: Η πριγκίπισσα της Αιτωλίας. Η κατηγορία για μοιχεία με 40 αυλικούς και η εκδίωξη της

    Του Λίνου Υφαντή, Η Θαμάρ Αγγελίνα Παλαιολογίνα (1264 – 1311) ήταν κυρία της Βόνιτσας , της Αιτωλίας και της Ναυπάκτου (Lepanto). Ήταν κόρη του Νικηφόρου Α’ Κομνηνού Δούκα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και της δεύτερης συζύγου του Άννας Παλαιολογίνας Καντακουζηνή , ανιψιάς του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου .Ο πατέρας της ήταν υιός του Μιχαήλ Β’ Αγγέλου δεσπότη της Ηπείρου και της…
    629
  • Μάι 21, 2023

    Αρχαίος Θέρμος | "ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας" | Μέρος Β'

    Κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ, του Τετραμηνιαίου πυρήνα Νόησης και Λόγου, με πολλά σημαντικά θέματα. Στις σελίδες 42 - 50 δημοσιεύεται το Β' μέρος τού άρθρου μου για τον αρχαίο Θέρμο, με τίτλο Αρχαίος Θέρμος: "ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας". Ο αρχαίος Θέρμος, το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών, με το πέρασμα του χρόνου θάφτηκε και η θέση του ξεχάστηκε. Η…
    4720
  • Μάι 11, 2023

    H εισβολή του Αλή Πασά στο Βραχώρι το 1779 όταν ακόμα ήταν ληστής

    Του Λίνου Υφαντή, Ο μετέπειτα Αλή Πασάς των Ιωαννίνων ήταν γνωστός για τη ληστρική του δράση στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πριν αναλάβει το πασαλίκι των Ιωαννίνων από τους Οθωμανούς. Προκάτοχος του διοικητικός στην μεγάλη αυτή περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδος ήταν ο πασάς του Βερατίου Κουρτ Αχμέτ, ο οποίος καταδίωκε τον Αλή στη Θεσσαλία το 1779. Ο Αλή λεηλάτησε…
    591
  • Μάι 07, 2023

    Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Σίσσυ σε Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία το 1888

    Του Λίνου Υφαντή, Η πριγκίπισσα Σίσσυ κατά κόσμον Ελισάβετ της Αυστρίας ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας. Κυρίως όμως είναι ένα θρυλικό πρόσωπο λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της και της απαράμιλλης ομορφιάς της. Αυτός ήταν ο λόγος που το cinema την ανεπαρέστησε με μεγαλοπρέπεια και συγκεκριμένα ο Ernst Marischka στην ομώνυμη…
    748
  • Μάι 06, 2023

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και οι ρίζες του στην Ελλάδα

    Σήμερα στο αβαείο του Ουεστμίνστερ θα γίνει η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως έχετε διαβάσει σε μια σειρά από άρθρα στο protothema.gr στην τελετή θα παρευρεθούν πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι. Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και άλλοι ,θα καταλάβουν τις θέσεις τους μέσα στον ναό (αβαείο), χιλιάδες πολίτες θα βρίσκονται έξω από αυτόν, ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια…
    670
  • Μάι 04, 2023

    Κοσμάς ο Αιτωλός: Η διαφυγή του από το Κάρλελι το 1770. Η σχέση του (;) με Ρωσία και η καχυποψία των Ενετών.

    Του Λίνου Υφαντή, Στον Κοσμά τον Αιτωλό καταλογίζεται αγνός πατριωτισμός καθώς με το έργο του πέτυχε την αφύπνιση του Ελληνισμού ιδίως μέχρι την ίδρυση σχολείων. Πολλοί σύγχρονοι της εποχής του καταλόγιζαν σύνδεση του Κοσμά Αιτωλού με Ρωσία. Δεν ήταν μόνο η πλευρά των Οθωμανών αλλά ακόμα και οι Ενετοί. Κατά πόσο ίσχυε αυτό; Η Ρωσική προπαγάνδα διοχετεύονταν στον υπόδουλο Ελληνισμό αρχικά με…
    499
  • Μάι 02, 2023

    Ο θρύλος της Μαρίας Πενταγιώτισσας που γοήτευσε ακόμη και τους δικαστές της στο Μεσολόγγι

    Η Μαρία Δασκαλόπουλου, γνωστότερη ως Μαρία η Πενταγιώτισσα ή Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, (1821-1885) ήταν Ελληνίδα καλλονή θρυλική για την ομορφιά της αφενός και για τα ερωτικά της σκάνδαλα αφετέρου που έδρασε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα στην ορεινή Φωκίδα. Το όνομα Πενταγιώτισσα το όφειλε στον τόπο καταγωγής της, από το χωριό Πενταγιοί. Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων,…
    695
  • Απρ 29, 2023

    Χαϊμ Δαβίδ: Ο ελληνοεβραίος “πατέρας” του φράγματος Κρεμαστών. Πως διέφυγε από τους Ναζί

    Του Λίνου Υφαντή, Το φράγμα Κρεμαστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιήθηκαν στα όρια Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας το 1965. Ως αποτέλεσμα προέκυψε η δημιουργία της ομώνυμης τεχνητής λίμνης. Η προσπάθεια όμως για τη δημιουργία του φράγματος ξεκίνησε πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ένας από τους θεμελιωτές του τεράστιου αυτού έργου θεωρείται ο ελληνοεβραίος υδρογεωλόγος Χαϊμ Δαβίδ. Ο…
    604
  • Απρ 28, 2023

    Το δώρο των Αγρινιωτών Αφών Παπαστράτου στο Μεσολόγγι του Μεσοπολέμου

    Του Λίνου Υφαντή, Οι Αφοι Παπαστράτου είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της πόλης του Αγρινίου. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό το Αγρίνιο γιγαντώθηκε χάρις στο έργο τους και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το Μεσολόγγι θεωρούνταν ως ο βασικός ανταγωνιστής του ανερχόμενου Αγρινίου εκείνη την περίοδο και υπήρχαν αντίρροπα συμφέροντα για τις δύο πόλεις που…
    482
  • Απρ 21, 2023

    Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου – 1967 – 1974 όταν η Ελλάδα μπήκε στον “γύψο”

    Αποφράδα επέτειος η 21η Απριλίου, καθώς το 1967 είχε εξελιχθεί το πραξικόπημα που οδήγησε στην επταετή δικτατορία στη χώρα μας. Αναγκαίο λοιπόν να θυμηθούμε κάποιες από τις παραμέτρους της αντιστασιακής δράσης. Ξεκινώντας από τα ΜΜΕ που στα χρόνια του “γύψου”, υπήρχε λογοκρισία, αλλά αρκετοί δημοσιογράφοι έδωσαν και αυτοί μαζί με άλλα στρώματα της κοινωνίας, το δικό τους αγώνα, που πρέπει να…
    585
  • Απρ 19, 2023

    Λόρδος Βύρων: Σαν σήμερα το 1824 «έφυγε» ο ξεχωριστός φιλέλληνας που χάρισε τη ζωή του για την Ελλάδα (βίντεο)

    Τα χαράματα της 19ης Απριλίου 1824 άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 χρονών Η ηγετική φιγούρα του βρετανικού Ρομαντισμού των αρχών του 19ου αιώνα έζησε μια ζωή γεμάτη από κάθε άποψη. Νέος, ωραίος και αριστοκρατικής καταγωγής, ο Τζορτζ Γκόρντον Νοέλ, 6ος βαρώνος του Μπάιρον (εξελληνισμένα, Λόρδος Βύρων), απόλαυσε τη ζωή ως το μεδούλι: την υπερβολή του πλούτου, αναρίθμητα…
    621
  • Απρ 12, 2023

    Αντί μνημοσύνου: Διάλογος αναμνήσεων με τις αδελφές Σούλου

    Γράφει η Μαρίνα Μιχ. Καπελάκη* Στις 9 Απριλίου του 1944, αμαξοστοιχία των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος, η οποία μετέφερε πολεμικό υλικό, τρόφιμα και καύσιμα για τις ανάγκες των δυνάμεων κατοχής του γερμανικού στρατού, από Κρυονέρι προς Αγρίνιο, ανατινάχθηκε από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, στη θέση Σταμνά – Αγγελόκαστρο, πλήττοντας καίρια τα σχέδια του εχθρού. Ως αντίποινα για την παραπάνω…
    865
  • Απρ 11, 2023

    Τιμή και δόξα στους Γελεκτσήδες της Εξόδου

    Του Κώστα Σακαρέλου Τώρα που χαμήλωσαν τα φώτα των Γιορτών Εξόδου και η πόλη επανέρχεται σιγά σιγά στην καθημερινότητά της, τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, με ηρεμία, σύνεση και σωφροσύνη, να μιλήσουμε για τους Γελεκτσήδες και για το μέγεθος της προσφοράς τους στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα. Γελεκτσήδες ονομάστηκαν τα ενενήντα περίπου Μεσολογγιτάκια, που φορούσαν γιλέκο την ώρα της μάχης, για να…
    591
  • Απρ 07, 2023

    Γυναίκες «πλύστρες» στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας…

    Γυναίκες «πλύστρες» στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας… «Της αλισίβας και του μαύρου καζανιού οι καπνοί. Τα υδραγωγεία ξεκινάν απ’ τη σπονδυλική μου στήλη» Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη mail: agelimaria@yahoo.gr Εικόνα άρθρου: https://www.arcadiaportal.gr/news/ «Στη θέα μιας απλωμένης μπουγάδας αντικρίζω την πατρίδα μου, το πατρικό μου σπίτι, τα παιδικά μου χρόνια, τη θαλπωρή που μπορεί να δώσει ένας…
    1099
  • Απρ 06, 2023

    Οι “γενναιόδωροι” ληστές του Αγρινίου το 1902

    Του Λίνου Υφαντή, Η ασφαλής μετακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων δεν ήταν κάτι αυτονόητο στις αρχές του 20ου αιώνα. Εάν ταξίδευε μόνος του κάποιος ήταν πολύ πιθανόν να έπεφτε θύμα ενέδρας ληστών. Αντιπροσωπευτική είναι η ιστορία ενός δικηγόρου, που ήθελε να μεταβεί για υπόθεσή του από το Αγρίνιο προς τον Καρβασαρά το 1902, την οποία περιγράφει η εφημερίδα “Νεολόγος Πατρών”. Η εξαπάτηση του οδηγού…
    726
  • Απρ 02, 2023

    Η Ξηρομερίτισσα γυναίκα στην Αγροτική Κοινωνία…

    Η ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ… Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr Mε χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αστακού να μιλήσω για την Ξηρομερίτισσα Γυναίκα. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να αποδώσουμε την ελάχιστη τιμή στην Ξηρομερίτισσα. Θα αναφερθώ συνοπτικά στη θέση της γυναίκας στην αγροτική κοινωνία:…
    773
  • Μαρ 25, 2023

    1821: Οι ήρωες της Επανάστασης η ζωή και το τέλος τους

    Οι Ελληνες ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θυσίασαν τα πάντα, ζωή, περιουσίες, παιδιά κι εγγόνια πολλές φορές, για την ελευθερία της πατρίδας, χωρίς πάντα να τους αναγνωρίζεται η προσφορά τους αυτή από το ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε το 1830, ενώ πολλοί κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τους κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την άρχουσα πολιτική και οικονομική τάξη της…
    1096
  • Μαρ 19, 2023

    Γυναίκες μαμές και γιάτρισσες στο Ξηρόμερο. «Όπους τρέχει του νερό, έτσ’ να τρέξ’ κι του μ’κρό!»

    Eικόνα: Μουσείο φωτογραφίας. Εκθεση με τίτλο «Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαιωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr Η γυναίκα ως μαμή είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της εποχής, καθώς ελάμβανε ενεργό ρόλο στο θαύμα της γέννησης. Η μαμή ήταν ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο τόσο στην ύπαιθρο,…
    1500
  • Μαρ 13, 2023

    Η Γυναίκα στην Αρχαία Αιτωλία και η περίοπτη θέση της

    Φωτο: Στατήρας του κοινού των Αιτωλών μετά την απόκρουση των Γαλατών. Παριστάνει γυναικεία μορφή που συμβολίζει την Αιτωλία να πατά σε γαλατικές ασπίδες. Του Λίνου Υφαντή. Στην αρχαία Αιτωλία καταλογίζεται ότι είχε την γυναίκα σε περίοπτη θέση. Όχι με το νόημα της βιομηχανικής εποχής και της χθεσινής “γιορτής” της 8ης Μαρτίου, αλλά με την οπτική του a priori αυτοχειραφετημένου ρόλου των αρχαίων…
    900
  • Μαρ 11, 2023

    Κρικελλιώτες αγωνιστές στις μάχες Κεφαλοβρύσου, Καλιακούδας και στην πολιορκία του Μεσολογγίου

    Του Κώστα Σακαρέλου Στο προσκλητήριο της Εθνεγερσίας του 1821, βροντερό παρών έδωσε και το Κρίκελλο Ευρυτανίας, με δεκάδες απλούς στρατιώτες αλλά και με καπεταναίους, οι οποίοι, πλάι στους γνωστούς και μεγάλους Ρουμελιώτες αρχηγούς, πολέμησαν για «του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», αποτελώντας αιώνιο παράδειγμα για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Επειδή δεν είναι…
    533
  • Μαρ 01, 2023

    Η Μπαζίνα, το φαγητό της Κατοχής…

    Η Μπαζίνα, το φαγητό της Κατοχής… Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Εικόνα: H μπαζίνα της Παναγιώτας Δοκανίκη. H μπαζίνα ήταν ένα φτωχικό φαγάκι που μαγείρευαν οι ξηρομερίτισσες γυναίκες στα πέτρινα χρόνια της Κατοχής, για να κρατήσουν ζωντανές τις οικογένειές τους… Βασικό υλικό της παρασκευής της ήταν το αλεύρι του καλαμποκιού, «το ροκίσιο», όπως το λέγανε στην περιοχή. Στα χωράφια του Ξηρομέρου…
    2013
  • Φεβ 20, 2023

    Μοιρολόγια και Μοιρολογίστρες του Ξηρομέρου

    ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Κλάψτε, καλές, να κλάψουμε, να κλάψουμε τ’ς λεβέντες…» Στη μνήμη των γονιών μου Νικολάου και Ειρήνης Αγγέλη Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr «Χτυπούν καμπάνες θλιβερά, πικρά φαρμακωμένα, Για να τ’ ακούσει η γειτονιά, να ’ρθει η απάνου ρούγα…» Τα μοιρολόγια αποτελούν ένα αναπόσπαστο πολιτισμικό…
    1866
  • Φεβ 19, 2023

    Παγκράτιον: Η δημοφιλής αρχαία Ελληνική πολεμική τέχνη-άθλημα που ξεκίνησε από την Ακαρνανία

    Του Λίνου Υφαντή, Το Παγκράτιον ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες. Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές , αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των…
    624
  • Φεβ 19, 2023

    Αιτωλοί: Η ανυπότακτη ελληνική φυλή που νίκησε τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

    Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Θηβαίοι. Αυτοί έρχονται συνήθως στο μυαλό μας όταν ακούμε κάτι περί Αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχει, όμως, ένα φύλο που παραμένει εδώ και χιλιάδες στην αφάνεια. Πρόκειται για τους Αιτωλούς, έναν άγριο λαό που κατάφερε, όμως, να σημειώσει μια τεράστια πολεμική επιτυχία κόντρα σε όλες τις προβλέψεις της εποχής. Πώς, άλλωστε, να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως οι…
    1469
  • Φεβ 12, 2023

    1958: Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Βλασίου Αγρινίου μιας άλλης εποχής

    Του Λίνου Υφαντή, Μια εικόνα δημοτικού σχολείου μιας άλλης εποχής μας διασώζει από το αρχείο της η Γιαννούλα, συζ. Αθανασίου Κατσούδα. Διακρίνονται ξύλινα θρανία, ο μαυροπίνακας, η δασκάλα και οι ιερείς που τέλεσαν τον αγιασμό στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Βλασίου Αγρινίου το έτος 1958. Ανάμεσα στους εικονιζομένους διακρίνονται οι τότε μαθητές του δημοτικού.Σήμερα 65 χρονιά άλλοι από αυτούς έχουν…
    602
  • Φεβ 08, 2023

    Η ιστορία του Αγίου Γεωργίου Μπαμπίνης (βίντεο)

    Η Μονή του Αγίου Γεωργίου της Μπαμπίνης, είναι γνωστή και ως Μονή Πόρτας Μπαμπίνης, επειδή μέχρι πριν μερικές δεκαετίες σωζόταν νοτιοανατολικά της Μονής η πύλη της αρχαίας πόλης Φοιτίες, η οποία γκρεμίστηκε τελείως κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου προς την αρχαία πόλη. Η Μονή είναι ενεργή εδώ και αρκετά χρόνια και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των…
    703
  • Φεβ 04, 2023

    Η πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Αιτωλοακαρνανία. Πως τους χαρακτήρισε ο Ηρακλής Τόκκος.

    Illustration by Angus McBride Ο Ηρακλής (Ερκούλιος )Τόκκος ήταν ένας από τους πέντε (5) υιούς του Καρόλου Τόκκου. Η οικογένεια των Τόκκων ήταν λομβαρδικής καταγωγής κυριαρχούσε στην Αιτωλοακαρνανία στις αρχές του 15ου αιώνα. Εκείνη την περίοδο οι Οθωμανοί είχαν ήδη διεισδύσει στη Βαλκανική χερσόνησο και ετοιμάζονταν για εισβολή στη νότια Ελλάδα. Η πρώτη οργανωμένη εισβολή στρατιωτικού τμήματός…
    743
  • Ιαν 30, 2023

    Πότε ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο στο τουρκοκρατούμενο Βραχώρι. Ποιοι οι δάσκαλοι του

    Του Λίνου Υφαντή Η εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία δεν είχε κεντρική δομή ούτε σταθερή χρονική συνέχεια. Βασίζονταν σε προσπάθειες εύπορων Ελλήνων με συμμετοχή ανθρώπων της εκκλησίας. Υπήρχαν και περίοδοι όπου η ανάπτυξη των ελληνικών σχολείων ήταν ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της εχθρικής στάσης της Οθωμανικής εξουσίας σε διάφορες περιοχές, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούνταν σε…
    762
  • Ιαν 27, 2023

    Ακολουθώντας τα βήματα των Εξοδιτών τού Μεσολογγίου στη Βοιωτία

    Η έρευνα του Μάκη Εξαρχόπουλου για την παραγωγή σειράς ντοκιμαντέρ Ο Μάκης Εξαρχόπουλος, δημοσιογράφος ερευνητής σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού, στο πλαίσιο της παραγωγής σειράς ντοκιμαντέρ, επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο τη Βοιωτία, ακολουθώντας τα βήματα των 1.500 διασωθέντων Εξοδιτών, των πολεμιστών τής Φρουράς τού Μεσολογγίου, που μετά από μια δραματική πορεία στη Ρούμελη έφθασαν στο…
    918
  • Ιαν 15, 2023

    Σαν σήμερα, 15-01-1823: 200 χρόνια από τη νίκη του Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση

    Του Λίνου Υφαντή, Συμπληρώνονται σήμερα 15-01-2023 200 χρόνια από την καταλυτικής σημασίας μάχη του Αγίου Βλασίου, που έλαβε χώρα στις 15-01-1823 στη θέση “Κορομηλιά” του Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ του Γ. Καραϊσκάκη και του Χατζή Μπέντου. Η μεγαλειώδης αυτή νίκη του Καραϊσκάκη καθυστέρησε έδωσε ζωτικό χώρο στην Ελληνική επανάσταση διότι καθυστέρησε κατά τρία χρόνια την ανασύνταξη των…
    751
  • Ιαν 12, 2023

    Δημοψήφισμα 1974, οι διακηρύξεις στο Αγρίνιο υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας

    Το 1974, ύστερα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Οι διακηρύξεις δικηγόρων και άλλων Αγρινιωτών επιστημόνων υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Ο τέως Βασιλιάς…
    594
  • Ιαν 05, 2023

    Πότε καθιερώθηκε η δεξαμενή ως τόπος αγιασμού στα Θεοφάνεια για όλο το Αγρίνιο

    Του Λίνου Υφαντή, Αν και στο Δήμο Αγρινίου υπάρχει άφθονο το υδάτινο στοιχείο ( Αχελώος, Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Κρεμαστά, Στράτος, Καστράκι), ως τόπος αγιασμούς κατά τη γιορτή των Θεοφανειών εντός του αστικού ιστού αναδεικνύεται μόνο η δεξαμενή της ΔΕΥΑ στον Παλαιό Άγιο Χριστόφορο. Η δεξαμενή ως τόπος αγιασμού για όλο το Αγρίνιο μετρά περίπου 91 και πλέον χρόνια ιστορίας. Καθιερώθηκε επίσημα…
    519
  • Ιαν 02, 2023

    Πως προήλθε η ονομασία της Γέφυρας Βέργας, στον Ίναχο ποταμό

    Έρευνα, κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας Επί Τουρκοκρατίας, κυρίως για φορολογικούς λόγους, γινότανε ταχτικά απογραφή των Ελλήνων κατοίκων. Όχι των Τούρκων μια και αυτοί ήταν απαλλαγμένοι φορολογικά. Οι απογραφές τα πρώτα εκατό χρόνια της σκλαβιάς κατέγραφαν τον συνολικό πληθυσμό των χωριών. Στους επόμενους αιώνες οι απογραφές έγιναν πιο λεπτομερείς, ως προς τα ονόματα των…
    851
  • Ιαν 01, 2023

    Ο καζαμίας του 1933 του Αγρινίου με ομοιότητες 90 χρόνια μετά…το 2023

    Του Λίνου Υφαντή, Το Φως του Αγρινίου ήταν μία πρωτοπόρος εφημερίδα για το Αγρίνιο με πλούσιο περιεχόμενο που μεσουρανούσε ιδίως την περίοδο του Μεσοπολέμου στην πόλη. Ο καζαμίας είθισται να δημοσιεύεται στο τέλος της χρονιάς και ουσιαστικά αποτελεί τον απραγματοποίητο πόθο για όσα δεν έγιναν την προηγούμενη. Έτσι ο καζαμίας του 1933 έχει αρκετούς απραγματοποίητους πόθους, που ως ειρωνεία της…
    603
  • Δεκ 24, 2022

    Το Αγρίνιο στα κρίσιμα χρόνια του Μεσοπολέμου

    Γράφει ο Αδάμης Ευθύμιος 1.1 Σημαντικοί σταθμοί μετεξέλιξης της αγρινιώτικης μεσοπολεμικής κοινωνίας Η περίοδος από το 1922 μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε για την Ελλάδα περίοδο ανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής ανασυγκρότησης, η οποία υλοποιήθηκε μέσα σ’ ένα περιβάλλον έντονων δυσκολιών. Κέντρο των εξελίξεων είναι η Αθήνα η ο οποία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την…
    847
  • Δεκ 17, 2022

    Μια ιδιαίτερη επίσκεψη στο Θέρμο (γράφει ο Μάκης Εξαρχόπουλος)

    Μετά την πρόσφατη ανάρτησή μου για το Θέρμο και με αφορμή την κοινοποίηση ενός συνδέσμου τού φίλου Λουκά Παπαλεξανδρή από την Αράχωβα, σχετικά με ένα οδοιπορικό τού 1872, του Κωνσταντίνου Δραγούμη, ο οποίος ακολούθησε αντίστροφα τη διαδρομή των Εξοδιτών τού Μεσολογγίου, που είναι το αντικείμενο της έρευνάς μου, μελετώντας το κείμενό του εντόπισα μια ιδιαίτερη επίσκεψή του στο Θέρμο. Την επίσκεψη…
    7165
  • Δεκ 06, 2022

    Το επιβλητικό κάστρο της Βόνιτσας από ψηλά (εικόνα)

    Το νέο “κλικ” του Above View από ψηλά αποτυπώνει το επιβλητικό κάστρο τη Βόνιτσας στην “αγκαλιά” του Αμβρακικού. Η σχετική ανάρτηση παρουσιάζει και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του κάστρου. Στη Βόνιτσα, πάνω σε ύψωμα που βρέχεται από τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο της Βόνιτσας. Έχει χαρακτηρισθεί ως “προέχον βυζαντινόν μνημείον” με Βασιλικό Διάταγμα…
    866
  • Δεκ 01, 2022

    Το Αγρίνιο ως ορμητήριο των αντικαποδιστριακών το 1831-1832

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος κυβερνήτης στην Ελλάδα που δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Αμέσως ξέσπασαν αναταραχές σε όλη την Ελλάδα όπου εχθροί του δολοφονηθέντος κυβερνήτη προσπάθησαν να καταλύσουν τις αρχές και να πάρουν τον έλεγχο από την προσωρινή κυβέρνηση που διηύθυνε ο αδελφός του Αυγουστίνος Καποδίστριας. Μέσα από την αλληλογραφία του με τις αρχές ασφαλείας του…
    785
  • Νοε 29, 2022

    Ο Πύργος Μουχτάρ στην Τριχωνίδα και ο θρύλος του θησαυρού του γιου του Αλή Πασά

    Ο Πύργος Μουχτάρ βρίσκεται σε ελαιόφυτη πλαγιά στη βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας και αποτελεί ένα παλιό δείγμα πυργόσπιτου της Οθωμανικής περιόδου, που το περιβάλλουν πολλοί μύθοι και ιστορίες. Αν και η κατάστασή του κρίνεται από τους ειδικούς “μάλλον κακή”, καθώς μεγάλο μέρος του πύργου έχει καταρρεύσει με την πάροδο των χρόνων, είναι ένα μυστηριώδης οικοδόμημα που αξίζει κανείς να…
    697
  • Νοε 26, 2022

    Το κυνήγι του «μαύρου χρυσού» στην Αιτωλοακαρνανία: Τι συνέβη στην Κλεισούρα όταν ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή στην Ελλάδα…

    Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα. Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου αναύλιζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε…
    661
  • Νοε 25, 2022

    Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ διέμεινε στο Αγρίνιο ως αντάρτης

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1974 έως το 1998. Ήταν μία από τις περιπτώσεις των ιερέων που εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών. Το 1943 βγήκε στα βουνά και εντάχθηκε στις τάξεις του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Για αυτό του αποδόθηκε αργότερα…
    838
  • Νοε 24, 2022

    Οι «απόντες» στο μεταπολεμικό προσκλητήριο του Παναιτωλικού, Κωστής Καμζέλας και Παναγιώτης Αλεξάς

    Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Σταρακάς περιγράφει πώς ο Κωστής Καμζελάς χάθηκε στην Μάχη της Αμφιλοχίας και ο Παναγιώτης Αλεξάς εκτελέστηκε ως θύμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και αποτέλεσαν τους δύο μεγάλους “απόντες” στο μεταπολεμικό προσκλητήριο του Παναιτωλικού. Η βιωματική αφήγηση «Η ιστορία του Παναιτωλικού» του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού Βασίλη Σταρακά, έφτασε ήδη στο…
    688
  • Νοε 18, 2022

    Βραχώρι 11-Ιουνίου-1821: "Οι αθάνατοι πολιορκητές"

    Το βιβλίο του Ιωάννη Γρ. Διονυσάτου ΒΡΑΧΩΡΙ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821 ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΕΣ Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ολική ή μερική, με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια του συγγραφέα. Το ίδιο ισχύει και για μεταφράσεις του έργου (Ν. 2121/1993). ΠΡΟΛΟΓΟΣ Λευκάδα, περιοχή Αγίας Μαύρας, κτήμα Ιωάννη Ζαμπέλιου, Κυριακή της Αποκριάς 13 Φεβρουαρίου 1821. Οι καπεταναίοι Γεώργιος…
    5856
  • Νοε 17, 2022

    «Εδώ Πολυτεχνείο»: Η φωνή πίσω από την ιστορικότερη φράση της 17 Νοεμβρίου

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1973, ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Η εξέγερση είχε ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από τους φοιτητές και σπουδαστές και κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική διαδήλωση.Τα επεισόδια έληξαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου αφού εισέβαλε το τανκ, η αστυνομία…
    692
  • Νοε 17, 2022

    Αγαλλιανός: Ο στρατηγός των εικονολατρών που πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη. Ήταν Αιτωλός;

    Του Λίνου Υφαντή, Η εικονομαχία ήταν μια σκοτεινή περίοδος για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και υπέκρυπτε στην ουσία μια διαμάχη Ανατολής και Δύσης. Το 726 μ.Χ ο αυτοκράτων Λέων Γ’ ο Ίσαυρος κήρυξε τον πόλεμο στις εικόνες. Οι δυτικές επαρχίες και το θέμα “Ελλάδος” που περιλάμβανε τη σημερινή Στερεά Ελλάδα διατήρησε τη λατρεία των εικόνων και εναντιώθηκε στον αυτοκράτορα. Την επόμενη χρονιά, το 727…
    517
  • Νοε 17, 2022

    Πολυτεχνείο: Το έγχρωμο φιλμ που απαθανάτισε κρυφά την εξέγερση από το ξενοδοχείο «Ακροπόλ»

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου το 1973, η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, αποτυπώνεται σ’ ένα φιλμ – ντοκουμέντο που πλέον έχει πάρει έγχρωμη μορφή. Τα ιστορικά γεγονότα κινηματογραφήθηκαν από τον Νίκο Α. Βερνίκο ο οποίος τραβούσε κρυφά τα πλάνα αυτά απέναντι από το Πολυτεχνείο, από το παράθυρο γωνιακού δωματίου στον 1ο όροφο του…
    697
  • Νοε 17, 2022

    Πολυτεχνείο: Οι τρεις μέρες της εξέγερσης μέσα από τρία «κλικ»

    Μια πράσινη Τζάγκουαρ, μια φωτογραφική μηχανή χωρίς φλας, το μάτι του ρεπόρτερ και πολύ θάρρος είναι τα «υλικά» με τα οποία ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας απαθανάτισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι φωτογραφίες του, αλλά και οι διηγήσεις του βετεράνου φωτορεπόρτερ, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των όσων συνέβησαν στο εμβληματικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων τον Νοέμβριο του 1973. Ο…
    765
  • Νοε 15, 2022

    Το Αγρίνιο στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα

    Γράφει ο Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος –Αρχαιολόγος, Δ/ντής 5ου Γ/σίου Αγρινίου 1.1 Η Φυσιογνωμία της πόλης Αγρίνιο, το «Μικρό Παρίσι» της δυτικής Ελλάδας! Έτσι περιγράφουν το Αγρίνιο ο δημοσιογράφος Γ. Σταυρόπουλος αλλά και οι επισκέπτες του, λίγο αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα, γιατί πράγματι αποτελούσε μια πόλη που είχε την δική της, ιδιαίτερη, φυσιογνωμία. Το χρώμα της πόλης όφειλε πολλά…
    1312
  • Νοε 11, 2022

    Χατζόπουλος: Ο πρώτος που έκανε πρώιμη “σοσιαλδημοκρατική” κίνηση στην Ελλάδα

    Του Λίνου Υφαντή, Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος είναι γνωστός περισσότερος ως λογοτέχνης. Το έτος Χατζόπουλου το 2020 περισσότερο ανέδειξε αυτή την πλευρά συν το ότι ήταν Αγρινιώτης. Οι παραπάνω ιδιότητες του επισκίασαν αυτή την πιο κοσμοπολίτική του: Εκείνη του πρώιμου σοσιαλδημοκράτη που έφερε τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα πολύ πριν τριφτεί πολιτικά και διωχθεί την περίοδο του Μεσοπολέμου. Φυσικά ο…
    658
  • Οκτ 30, 2022

    Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 1966: Ο σεισμός στο Ξηρόμερο που άφησε ένα νεκρό κοριτσάκι και 10.000 άστεγους

    Στις 29 Οκτωβρίου του 1966 ισχυρός σεισμός (Μ=6,0) έπληξε την Αιτωλοακαρνανία (Κατούνα VIII – Φυτείες VII). Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 43 τραυματίστηκαν. 25 κτίρια καταστράφηκαν ενώ 968 υπέστησαν βλάβες. Ρωγμή μήκους 2 χιλιομέτρων και πλάτους 1-2 εκατοστών εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία, μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού. Στις 29 Οκτωβρίου του 1966 ο καταστρεπτικός σεισμός…
    566
  • Οκτ 28, 2022

    1940: Το αιματοβαμμένο ημερολόγιο ενός φαντάρου στο μέτωπο

    Σ’ένα μικρό σημειωματάριο τσέπης, ο νεαρός Αχιλλέας, πίσω στο 1940, κρατά σημειώσεις σχεδόν καθημερινά, από την στρατιωτικές επιχειρήσεις, την προέλαση του ελληνικού στρατού, γράφει για την παγωνιά και το ξεροβόρι στον χιονισμένο Μοράβα, για τις αγκαλιές και την θριαμβευτική υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Έλληνες το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 1940 που εισήλθαν στην Κορυτσά, αλλά και για το «Mνήμα…
    828
  • Οκτ 28, 2022

    Αιτωλοακαρνάνες πεσόντες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού κατέγραψε το ονόματα όσων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στον Πόλεμο του 1940-41 στο βιβλίο ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945 Παρακάτω παραθέτουμε τα ονόματα των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία τους… 1. ΑΒΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Σπήλια Χειμάρρας στις…
    949
  • Οκτ 28, 2022

    Διάσημοι Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα στον πόλεμο του ’40

    Το 1940 δεν υπήρχε GTNM. Ούτε βέβαια “The Voice”. O “Master Chef” της εποχής, δεν είχε πολλές επιλογές για το μενού. Το Ποτάμι, δεν ήταν κόκκινο. Ήταν ένα ποτάμι πατριωτισμού και ενθουσιασμού, που έπνιξε με την ορμή του τους Ιταλούς και έφτασε πολλά χιλιόμετρα μέσα στο αλβανικό έδαφος. Οι αθλητές της εποχής εκείνης, δεν είχαν παχυλά συμβόλαια, δεν έκαναν χλιδάτη ζωή, δεν περιτριγυρίζονταν από…
    635
  • Οκτ 24, 2022

    «Το Αγρίνιο στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα»

    Γράφει ο Αδάμης Ευθύμιος, καθηγητής Φιλόλογος –Αρχαιολόγος, Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου Το Αγρίνιο, στο τέλος του 19ου αι και στις αρχές του 20 ου αι αναδεικνύεται σε σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, όπου άλλοτε κυριαρχούσε αποκλειστικά η Πάτρα. Η καλλιέργεια και η εμπορία του καπνού έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία εταιρειών που ασχολούνται αποκλειστικά με…
    815
  • Οκτ 21, 2022

    Ο Δημοσιογράφος-Ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος ακολουθεί τα βήματα των εξοδιτών του Μεσολογγίου

    ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Από τον Έλατο κατέβηκαν στα Σάλωνα, έφθασαν στο Χρισσό, πέρασαν από τους Δελφούς και συνέχισαν για την Αράχωβα Ακολουθώντας τη δραματική πορεία των 1500 διασωθέντων πολεμιστών τής Φρουράς τού Μεσολογγίου, μετά την Έξοδο, μέσα από τα βουνά τής Ρούμελης με προορισμό το Ναύπλιο, έφθασα πρόσφατα στην Άμφισσα, τα τότε Σάλωνα. Με τον πρόεδρο της…
    6812
  • Οκτ 13, 2022

    Η άγνωστη Ναυμαχία των Εχινάδων το 1427 πριν εκείνη του 1571 γνωστής ως “Ναυπάκτου”

    Του Λίνου Υφαντή, Οι Εχινάδες νήσοι απέναντι της Αιτωλίας ήταν ένα στρατηγικό σημείο από την αρχαιότητα που έκρινε τον έλεγχο του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδας. Στο σημείο αυτό έγιναν πολλές ναυμαχίες με πιο γνωστή εκείνη του 1571, γνωστής ως “Ναυπάκτου” μεταξύ δύο παγκόσμιων δυνάμεων της εποχής, των Οθωμανών και του χριστιανικού συνασπισμού της Δύσης. Η σημασία της Ναυμαχίας αυτής των…
    572
  • Οκτ 11, 2022

    Η ναυμαχία της Ναυπάκτου ή… “Σταυροφορία της Κορίνθου” για τους Τούρκους

    Του Λίνου Υφαντή, Με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 αξίζει να γίνε αναφορά στον τρόπο που η τουρκική δημόσια ιστορία προσεγγίζει το γεγονός. Ο βασικός εκ των πραγμάτων διαδικτυακός καθρέφτης της δημόσιας ιστορίας είναι η wikipedia, η οποία περιέχει κείμενα με παραπομπές πολλές φορές σε ιστορικά βιβλία. Η αντίστοιχη τούρκικη λοιπόν στο λήμμα της “İnebahtı Deniz…
    589
  • Οκτ 11, 2022

    Μακεδονικός Αγώνας: Αγώνας για Ελληνική Ελεύθερη Μακεδονία

    Μακεδονικός αγώνας ονομάζεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, κυρίως, και άλλων σλαβόφωνων λαών κατά την περίοδο 1904 έως 1908 με το θέατρο των συγκρούσεων να είναι η τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λήξη της επανάστασης του 1821 δεν βρήκε ολόκληρη την Ελλάδα ελεύθερη. Τα βόρεια σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας αποτελούσε η Θεσσαλία.…
    820
  • Σεπ 20, 2022

    23 Μαρτίου 1821:Η πρώτη εμπλοκή Βραχωριτών στην πολιορκία της Πάτρας

    Του Λίνου Υφαντή, Είναι γνωστό ότι η επανάσταση στο Βραχώρι ήρθε τρεις μήνες αργότερα από την επίσημη έναρξη της, την 25η Μαρτίου 1821. Άλλωστε και η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική διότι υπήρξε και νωρίτερα επαναστατικός αναβρασμός στην Πελοπόννησο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η πολιορκία του κάστρου της Πάτρας στις 23 Μαρτίου 1821 από τους Έλληνες Επαναστάτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει…
    606
  • Σεπ 17, 2022

    Η εξέγερση των καπνοπαραγωγών και η δολοφονία του Μήτσου Βλάχου στην Κυψέλη Αγρινίου

    Αρχές του 1962 και στις καπναποθήκες των καπνοπαραγωγών Τριχωνίδας, Βάλτου και Ξηρομέρου η παραγωγή των καπνών της σοδειάς του 1961 παραμένει αδιάθετη. Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά από πίεση και διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών, αναγκάζεται να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομηχάνους να αγοράσουν τα καπνά της σοδειάς του 1961 από την 1η Απριλίου του 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε μέχρι στις 31…
    588
  • Σεπ 13, 2022

    «Οι εκκλησιαστικές μεταβολές της Αιτωλοακαρνανίας από το 343 μέχρι σήμερα»

    «Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής» Ισοκράτης Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος Στις μέρες μας, είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ να γνωρίζει ο κάθε Αιτωλοακαρνάνας και όχι μόνο, τις Εκκλησιαστικές μεταβολές που δέχτηκε η Αγιοτόκος Αιτωλοακαρνανία από το 343 μ. Χ. μέχρι σήμερα. Το 2012 παρέδωσα στο αναγνωστικό κοινό της γενέτειρας μου και όχι μόνο, το βιβλίο μου με τίτλο: «ΟΙ…
    831
  • Σεπ 08, 2022

    60 χρόνια από τη δολοφονία του Μήτσου Βλάχου και την εξέγερση των καπνοπαραγωγών - Σαν σήμερα, το 1962

    Τρία πουλάκια κάθονται, στου Πεταλά τη ράχη, Τόνα κοιτάει το Μαχαλά, τ’άλλο κατά το Ρίβιο, το τρίτο το καλύτερο, τη Λεπενού τη δόλια. Τόνα το λέει σαν πέρδικα, σα χελιδόνα τ’ άλλο, Το τρίτο το πικρότερο, σα λαβωμένη μάννα, Που της επήρε τον υγιό φαρμακωμένο βόλι. Κι όλο ξεσκλάει τα ρούχα της κι όλο τροχάει τα νύχια Κι όλο βουρλιέται και βογκάει, σκούζει και καταριέται «Πανάθεμά σας έμποροι και…
    970
  • Σεπ 01, 2022

    Φώτης Γιαννακόπουλος: η περίπτωση ενός Αγρινιώτη πεσόντα στη Μικρασιατική καταστροφή - ο πλάτανος που τον θυμίζει

    Του Γιάννη Γιαννακόπουλου Εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης και οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές. Χιλιάδες οι νεκροί της μεγάλης καταστροφής και της Εθνικής Τραγωδίας. Μεταξύ την νεκρών συγκαταλέγεται και ο αδελφός του παππού μου ο Φώτης Γιαννακόποπουλος. Η μεγάλη καταστροφή τον βρήκε τραυματία, μαζί με άλλους στρατιώτες, στο νοσοκομείο της Σμύρνης. Μέσα στο χαμό της υποχώρησης, οι…
    786

Τα δημοφιλέστερα στην κατηγορία