Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  7:17 πμ
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 23:07

Nomophobia: Μήπως είσαι εθισμένος με το κινητό σου και δεν το ξέρεις;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πώς θα καταπολεμήσεις τη nomophobia;

Δυστυχώς η αλήθεια είναι μία και είναι σκληρή. Οι περισσότεροι από εμάς – ίσως κι εσύ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το κινητό μας. Για την ακρίβεια, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς ένα smarphone δίπλα μας. Λυπηρό, τουλάχιστον.

Προφανώς, από μία το κινητό είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο. Εκεί, περνάμε χρόνο αλληλεπιδρώντας με φίλους και γνωστούς, στέλνουμε σημαντικά μηνύματα, εργαζόμαστε. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Όταν όμως, το μοναδικό πράγμα που κάνουμε είναι να κοιτάζουμε συνεχώς το κινητό μας, ξεπερνώντας τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα βιώνουμε μια κατάσταση έντονου άγχους, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Κι αυτός ο υπέρμετρος εθισμός στο κινητό, ονομάζεται nomophobia. Τι είναι πάλι αυτό, θα σκεφτείς.

Με απλά λόγια, η νομοφοβία ή «φοβία χωρίς κινητό τηλέφωνο» σημαίνει πως ένα άτομο βιώνει φόβο από τη μη ύπαρξη συνδεσιμότητας με το κινητό του. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από νομοφοβία. Μιλώντας στο Forbes, ο ψυχολόγος Μαρκ Τράβερς, σημείωσε πως η νομοφοβία δεν θεωρείται επίσημα ως μια ψυχική διαταραχή όπως άλλες φοβίες, ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν πολλά από αυτά που παρατηρούνται σε άλλες φοβίες, όπως άγχος, τρέμουλο, εφίδρωση, ταραχή και δυσκολίες στην αναπνοή.

Σύμφωνα με τους κλινικούς ψυχολόγους, Μισέλ Λένο και Μπλερ Στιλ, υπάρχουν τρόποι με τους όποιους μπορείς να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τη νομοφοβία.

-Κάνε ένα διάλλειμα και άφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει, χωρίς να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου.
-Μη χρησιμοποιήσεις το smartphone σου για μία ολόκληρη ώρα κατά διαστήματα.
-Άφησε το κινητό σου στο σπίτι όταν πηγαίνεις για ψώνια στο δίπλα στενό.
-Βρες νέα χόμπι ώστε να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στο smartphone.
-Αναγνώρισε τα σημάδια της νομοφοβίας.
-Αφιέρωσε μερικές στιγμές στον διαλογισμό και τις ασκήσεις αναπνοών για να διώξεις το άγχος.
-Σε ακραίες περιπτώσεις, αναζήτησε βοήθεια.

jenny.gr

Διαβάστηκε 243 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News