Οι καθημερινές συνήθειες μεγάλων αρχαίων πολιτισμών όπως ήταν και ο ελληνικός, δεν σταματούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του σύγχρονου άνθρωποι ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων; Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, όμως ένα είναι σίγουρο. Το φαγητό είχε πάντα περίοπτη θέση στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων, ακόμη και στην αρχαιότητα. Από τις…
- Πολλοί απο τους εβραίους, που απελάθηκαν από την Ισπανία το 1492 πήγαν να ζήσουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου βρήκαν ελληνόφωνους εβραίους τους λεγόμενους Ρωμανιώτες και Γερμανούς εβραίους που αποκαλούνταν Ασκεναζίμ, οι οποίοι είχαν επίσης απελαθεί απο τις πατρίδες τους. Ο σουλτάνος Βαγιαζήτ καλωσόρισε τους Ισπανούς εβραίους με την εξής παρατήρηση: "Μπορείτε να θεωρείτε έναν τέτοιο βασιλιά…
Μάθε πώς βγήκε η φράση «ο ένας λέει το μακρύ του κι ο άλλος το κοντό του» Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών. Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε…
Οι ιστορίες πίσω από διάσημες φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά. «Έμεινε στο ράφι» Στο Βυζάντιο, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν τα παλιά οικογενειακά αντικείμενα πάνω σε ράφια για διακόσμηση. Επομένως, όταν λέμε ότι «κάποιος/α έμεινε στο ράφι», εννοούμε ότι έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, που πρέπει να μπει στη θέση με τα κειμήλια. Συνήθως το έλεγαν ο παλαιότεροι για όσες γυναίκες έμεναν…
Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνών, η αγγλική γλώσσα έχει δανειστεί το 1/3 ελληνικών λέξεων είτε απευθείας από την αρχαία ελληνική διάλεκτο, είτε μέσω δανεισμών κάποιων από τους ορισμούς που συναντώνται στη λατινική γλώσσα. Έτσι, σύμφωνα με τους Greek City Times περίπου 150 χιλιάδες λέξεις των αγγλικών, έχουν τη ρίζα τους στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Αυτό αντιστοιχεί γύρω στο 30% της αντίστοιχης…
Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η Αρχαία Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ των σπουδαιότερων πολιτισμών που γνώρισε η ανθρωπότητα κατά την περίοδο της Αρχαιότητας. Οι επινοήσεις των αρχαίων προγόνων μας βρίθουν ευφυΐας, ευστροφίας και φυσικά καινοτόμων για εκείνη την εποχή προδιαγραφών. Θα ήταν αφελές αν λέγαμε πως μπορούμε να συμπυκνώσουμε το σύνολο των εφευρέσεων, νοητών και απτών, τις οποίες…
Υπάρχουν λάθη. Και υπάρχουν και λάθη, από εκείνα που κάνουν το κεφάλι σου να γυρίζει, τ’ αυτιά σου να βουίζουν, τα μάτια σου να θέλουν να πεταχτούν έξω από τις κόγχες τους σαν του Τζιμ Κάρεϊ στη «Μάσκα». Αναφερόμαστε, φυσικά, στα άρθρα εκείνα που επικεντρώνονται στα λάθη που κάνουμε κι εμείς, κάνετε κι εσείς, κάνουν κι αυτοί (γενικώς και αορίστως), και οδηγούν στη συστηματική κακοποίηση της…
Το Χρονολόγιο της ιστορίας όπως αναγράφεται στο βιβλίο του Yuval Noah Harari "SAPIENS". Χρόνια πριν από το σήμερα 13,8 δισεκατομμύρια Εμφανίζονται η ύλη και η ενέργεια. Η απαρχή της φυσικής. Εμφανίζονται τα άτομα και τα μόρια. Η απαρχή. 4,5 δισεκατομμύρια Σχηματισμός του πλανήτη Γη. 3,8 δισεκατομμύρια Εμφάνιση των οργανισμών. Απαρχή της βιολογίας. 6 εκατομμύρια Η τελευταία κοινή πρόγονος ανθρώπων…
- Απο τους επτά μεγάλους βεζίρηδες του Μωάμεθ, ένας μόνο είχε γεννηθεί απο Τούρκους γονείς, δύο ήταν χριστιανοί γόνοι της Βυζαντινο-Σερβικής αριστοκρατίας και ο τελευταίος ήταν επίσης χριστιανός, αλλά άγνωστης καταγωγής. - Το έτος 1473 μεγάλος βεζύρης έγινε ο ταλαντούχος στρατηγός, Γκεντίκ Αχμέτ πασάς, ο οποίος ανήκε επίσης στη Βυζαντινή αριστοκρατία. - Η ζωή των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην…
Για τους επιστήμονες της Ericsson, το παρατσούκλι ενός βίκινγκ βασιλιά, φάνταζε ως η ιδανική κωδική ονομασία για την καινοτόμα τεχνολογική πατέντα που σχεδίαζαν. Λίγα χρόνια αργότερα, οι υπεύθυνοι του τμήματος μάρκετινγκ τη θεώρησαν τόσο πετυχημένη που αποφάσισαν να την καθιερώσουν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι κορυφαίοι προγραμματιστές της σουηδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας,…
Το βρετανικό μουσείο με ένα βίντεό του, ανακοίνωσε ότι αποκρυπτογραφήθηκε ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου σε Βαβυλωνιακή επιγραφή ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών. Η πλάκα από τον 6ο αιώνα π.Χ. δείχνει έναν χάρτη της Μεσοποταμίας – εκεί περίπου που βρίσκεται το σημερινό Ιράκ- και τι πίστευαν οι Βαβυλώνιοι ότι βρισκόταν πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο. Το αρχαίο τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε στη Μέση…
Μια γκρινιάρα γάτα, αρχαίοι με σύγχρονες ανησυχίες και πολλά άλλα, έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι είτε για λίγο, είτε για πολύ θα κολλήσουν στο διαδίκτυο. Αυτά λοιπόν που παραμένουν ονομάζονται «meme». Από προέκυψε αυτό το όνομα; Το 1976, ο Άγγλος εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins πρότεινε μια ιδέα στο βιβλίο του, The Selfish Gene. Τι θα γινόταν αν οι ιδέες ήταν σαν οργανισμούς, όπου…
- Κατά την βασιλεία του Μωάμεθ, το ελαφρύ ιππικό των ατάκτων, οι οποίοι ανταμείβονταν με τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα που συγκέντρωναν από τις επιδρομές , αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του οθωμανικού στρατού και αριθμούσε περί τους 50.000 άνδρες μουσουλμάνους και χριστιανούς. - Λαγουμιντζήδες λέγονταν αυτοί που έφτιαχναν τα λαγούμια, δηλαδή έσκαβαν ορύγματα. - Ο Σουλτάνος Μωάμεθ πέθανε σε…
Η αγγλική γλώσσα έχει πολλές παράξενες και υπέροχες λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο συχνά που μερικές φορές ξεχνάμε από πού προέρχονται. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει τη λέξη «OK» ή «εντάξει» για να συμφωνήσουμε σε κάτι, είναι το λεκτικό ισοδύναμο ενός μπράβο. Καταγωγή του όρου «ΟΚ» Η δημοφιλής λέξη «OK» έχει ιστορία σχεδόν 200 ετών και είναι συντομογραφία του «oll korrect».…
Τι δείχνει ο μήνας που γεννήθηκες, για τον χαρακτήρα σου; Ακόμη και για αυτούς που δεν πιστεύουν στα ζώδια, η ανάλυση των στοιχείων της προσωπικότητάς τους βάσει ζωδίου είναι αρκετά ευχάριστη ασχολία Γνωρίζατε όμως ότι ανεξάρτητα από το ζώδιο του καθενός πολλά από τα χαρακτηριστικά μας έχουν σχέση και με τον μήνα της γέννησής μας; Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο, ο κάθε μήνας σημαίνει και…
H ελληνική γλώσσα είναι ιδιαιτέρως πλούσια (και) σε ό,τι αφορά στις λέξεις που χρησιμοποιούμε ως… κοσμητικά επίθετα με σκοπό να κακοχαρακτηρίσουμε – προσβάλλουμε κάποιον. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να μην είναι; Πολλές εκ των λέξων που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό έχουν με τα χρόνια αποκτήσει χροιά βρισιάς παρά το γεγονός πως η κυριολεκτική τους σημασία είναι εντελώς διαφορετική. Στις…
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν Γάλλος στρατηγός κορσικανικής καταγωγής και αυτοκράτορας της Γαλλίας (ως Ναπολέων Α΄). Ο Ναπολέων Βοναπάρτης θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα, ιδρυτής βασιλικής δυναστείας, καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών βασιλείων και χωρών, στα οποία και άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του. Σ’ αυτό το κείμενο, συγκεντρώσαμε 10 γεγονότα από…
Η γνωστή φράση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» λέγεται ως πρόκληση σε κάποιον να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει ένα κατόρθωμα για το οποίο αυτός καυχιέται Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις. Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα,…
«Η γνώση που κατείχαν οι λαοί που χρησιμοποίησαν αυτά τα αντικείμενα έχει φύγει, πιθανότατα για πάντα και αυτή η απώλεια δεν οφείλεται απλώς στο ότι οι σχετικές γνώσεις δεν καταγράφηκαν» εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων στο Στάνφορντ Καλιφόρνια Έ.Μίλτον. Γιατί δεν μπορεί η τεχνολογία του 21ου αιώνα να επαναλάβει επιτεύγματα του παρελθόντος τόσο εύκολα;…
Τα προφητικά λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που συγκλόνισαν Mεγάλη γιορτή η σημερινή, Σάββατο, 24 Αυγούστου για την Εκκλησία, αφού τιμάται η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ή Πατροκοσμά του Νέου Ιερομάρτυρα. Χαρακτηριστικό χάρισμα του αγίου ήταν η διορατικότητά του, με τον λόγο του να επιβεβαιώνεται ανά τα χρόνια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι προφητείες του Πατροκοσμά για τους σύγχρονους…
Σε ποια θέση βρίσκεται το «Παπαδάκης»; Είναι πιο πολλοί οι «Κωνσταντινίδηδες» ή οι «Ιωαννίδηδες»; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο επώνυμο που δείχνει ιδιότητα; Δημοσιογραφικό κλισέ για αρχή, αλλά δεν γίνεται αλλιώς: Όταν δημοσιεύεις λίστες, φρόντισε να υπάρχει έκπληξη στην πρώτη θέση. Έτσι λέει ένας από τους άγραφους κανόνες για το ενδιαφέρον που προκαλεί ένα κείμενο στον δυνητικό αναγνώστη. Έτσι,…
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Έλλην ήταν γιος του Δευκαλίωνος και της Πύρρας και απέκτησε τρεις γιους, τον Αίολο, τον Δώρο και τον Ξάνθο. Ο Αίολος και ο Δώρος μαζί με τους γιους του Ξάνθου, τον Αχαιό και τον Ίωνα, αποτέλεσαν τους γενάρχες των τεσσάρων κυριότερων ελληνικών φυλών που ήταν οι Αχαιοί, οι Δωριείς, οι Αιολείς και οι Ίωνες. Το όνομα Έλληνες στα ομηρικά χρόνια δεν…
Όπως είναι φυσικό, η μακροχρόνια επαφή των Ελλήνων με τουρκικά φύλα, η οποία ξεκινάει από τον Μεσαίωνα (με τους Σελτζούκους) και συνεχίζεται κατόπιν με τους Οθωμανούς, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα και στην ελληνική γλώσσα με πολλές δάνειες λέξεις να προέρχονται από τα τουρκικά και φυσικά το αντίστροφο. Το ίδιο πράγμα ισχύει φυσικά και με τα διάφορα τοπωνύμια γεωγραφικών περιοχών, πόλεων, χωριών και…
- Για την τύχη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δεν υπάρχουν στοιχεία, γιατί δεν βρέθηκε το πτώμα του. - Ο ιστορικός Δούκας αναφέρει ότι ο σουλτάνος Μωάμεθ κάλεσε τον Βυζαντινό αξιοματούχο Μέγα Δούκα Λουκά Νοταρά και απαίτησε να μάθει γιατί ο αυτοκράτορας δεν του είχε παραδώσει την πόλη, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της. - Ο σουλτάνος Μωάμεθ διέταξε να διατηρηθούν οι απεικονίσεις των…
- Το έτος 1430 η Σερβία έγινε φόρου υποτελής στους Οθωμανούς και ο Σέρβος δεσπότης Γεώργιος Βράνκοβιτς άρχισε να καταβάλει φόρο και η κόρη του η Μάρα παντρεύτηκε τον Μουράτ. - Ανάμεσα στα πιό σοβαρά ζητήματα που χώριζαν τις δύο εκκλησίες Ανατολική και Δυτική κατά τον 15ο αιώνα, ήταν η χρήση του ενζύμου ή του άζυμου άρτου στο μυστήριο της Θείας κοινωνίας, το λατινικό δόγμα περί καθαρτηρίου, που…
Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα απ’ τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της χώρας μας. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και μέχρι και σήμερα διατηρεί κάποια μυστικά του αφανέρωτα. Δείτε αναλυτικά: Η ύπαρξη του προ-Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα απ’ τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως, παρόλα αυτά δεν ήταν το πρώτο κτίσμα που ανεγέρθηκε στην περιοχή της Ακρόπολης. Στην πραγματικότητα στο ίδιο…
Σαν σήμερα 16 Ιουλίου του 1969, εκτοξεύθηκε το Apollo 11 στο διάστημα, με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς. Ακόμη και σήμερα αποτελεί μια αποστολή που προκαλεί δέος ενώ ποτέ δε λείπουν και οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτή. Παρ’ όλα μπορεί να υπάρχουν και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν ξέρετε για το Apollo 11: 1. Για να γίνει η προσελήνωση χρειάστηκε η δουλειά…
Επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι πάνω από 30 με 35 γλώσσες έχουν καταγωγή από τα ελληνικά. Αυτό υποστήριξε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Νίκος Βασιλειάδης ενώ επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης της υπεραξίας της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και εργαλειοποίησής της από τους φορείς άσκησης της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας, σε…
- Τό έτος 1413 ο Ορχάν έφτασε στη Θεσσαλονίκη με προτροπή του αυτοκράτορα Μανουήλ, που ήλπιζε να αποσπάσει την προσοχή του πρίγκηπα Μουσά απο τη Σερβία. - Ο στέφανος Ζαζάρεβιτς ηγεμόνας της Σερβίας κάλεσε τον πρίγκηπα Μωάμεθ να συνταχθεί μαζί του σε μιά απο κοινού εκστρατεία εναντίον του Μουσά και ο Μανουήλ πήρε το μέρος του Μωάμεθ, παρέχοντας του αφ'ενός πλοία που θα μετέφεραν αυτόν και τους…
- Οι οθωμανοί έκαναν συμμαχία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου όταν το 1346 ο Ορχάν σε μια θαυμάσια τελετή παντρεύτηκε την κορη του Ιωάννη ΣΤ' Κατακουζηνού. - Ο Ιωάννης επίσης όταν χρειάστηκε να επικαλεσθεί τη βοήθεια του Ουμούρ Μπέη, του προσέφερε μια απο τις κόρες του. - Ο Ιωάννης Παλαιολόγος φιλοδοξώντας να ενώσει τις Βυζαντινές και Οθωμανικές περιοχές, πάντρεψε την κόρη του Ειρήνη με τον…
Το καρπούζι δεν είναι ελληνική λέξη καθώς προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Ποια είναι, όμως η ελληνική; H επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Ωστόσο, υπάρχει άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι την οποία λίγοι γνωρίζουν. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» δηλαδή υδρο-πεπόνι. Αντίστοιχα…
Λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάποια στιγμή πει πως το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μας. Δεν έχουμε και άδικο βέβαια, αφού από τη μια μέρα στην άλλη βρεθήκαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, να φοβόμαστε για τη ζωή μας και για αυτή των αγαπημένων μας προσώπων. Κι όμως, το 2020 μοιάζει ονειρικό μπροστά στο 536 μ.Χ, το οποίο σύμφωνα με τον ιστορικό Michael McCormick, ήταν η χειρότερη χρονιά για να ζει…
Το γυμνό σώμα τη σύγχρονη εποχή αποτελεί θέμα έντονης αντιπαράθεσης, αλλά στην Αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές διαγωνίζονταν γυμνοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιστοσελίδα The Collector έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα πως το γυμνό σώμα ήταν απεικόνιση της ομορφιάς, του θάρρους και ιδιαίτερα της δύναμης, αφού οι πόλεις-κράτη αρέσκονταν να πολεμούν συνεχώς μεταξύ τους. Ο πρώτος αθλητής που αγωνίστηκε χωρίς…
Τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας, που έχει γίνει μέχρι και ταινία, και γιατί λέγεται έτσι; Έχει καμιά σχέση με τα πανέμορφα πολύχρωμα έντομα ή πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το Χάος Πριν εξηγήσουμε τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας (στα αγγλικά butterfly effect) ας πούμε δυο λόγια για την Θεωρία του χάους. Το «χάος» μπορεί να έχει…
Ας ξεκινήσουμε με μία απλή υπενθύμιση: καλός μαθητής δεν είναι αποκλειστικά το παιδί που παίρνει καλούς βαθμούς! Οι μαθητές που είναι επιτυχημένοι στην τάξη παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Εντοπίστε τα κοινά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων μαθητών και βοηθήστε το παιδί σας να τα καλλιεργήσει. Δίψα για μάθηση Τα παιδιά που…
Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιώντας λεπτομερή και εξειδικευμένη μελέτη και έρευνα κατά την οποίαν εκπαιδευμένοι Έλληνες Πεζοναύτες φόρεσαν ένα πιστό αντίγραφο ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας, ηλικίας 3.500 ετών, δημιούργημα των Μυκηναίων Ελλήνων, ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πανοπλία κρίθηκε…
Η Ανταρκτική ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή, Τζέιμς Κουκ το 1773. Είναι η τελευταία σε σειρά ήπειρος που εντοπίστηκε και εξερευνήθηκε από τον άνθρωπο. Ο Κουκ δεν εξεπλάγη όταν βρήκε την Ανταρκτική αφού γνώριζε τη θεωρία του Αριστοτέλη ότι γύρω από το Νότιο Πόλο υπάρχει μία μεγάλη ήπειρος. Μάλιστα ο αρχαίος φιλόσοφος και επιστήμονας την είχε ονομάσει «Ανταρκτικός», όνομα που υιοθετήθηκε…
- Τοn Bασίλειο απο την Kαισαρεία τον έκαναν Άι Βασίλη και Μέγα, η γεναιoδωρία του και η φιλανθρωπία του. Όντως ο άνθρωπος αυτός μια ζωή μοίραζε δώρα, τα οποία έπαιρνε από τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς. Αγαπούσε δε πάρα πολύ τα παιδιά. Για αυτό και καθιερώθηκε σαν ο Άγιος που φέρνει δώρα την πρωτοχρονιά στα παιδιά. Γιατί όμως να τον ντύνουμε σαν το Santa Claus που έρχεται απο την…
Ο τρόπος που οι αρχαίοι Έλληνες έβριζαν και χυδαιολογούσαν. Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον: ΑΒΡΟΒΑΤΗΣ: θηλυπρεπής άνδρας με γυναικείο βάδισμα [αβροβάτης = αβρός(τρυφερός) + βαίνω (προχωρώ, εισέρχομαι) ΑΝΑΣΕΙΣΙΦΑΛΛΟΣ: φιλήδονη γυναίκα που πιάνει και κουνάει τον φαλλό [ανασεισίφαλλος = ανασείω + φαλλός] ΒΔΕΩ: πέρδομαι [βδέω = βρωμάω]…
Τα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που εντοπίστηκαν πριν από λίγο καιρό, φαίνεται πως αποκαλύπτουν πως πέρασε τις τελευταίες του ώρες ο Πλάτωνας! Ο Πλάτωνας μαζί με τον Αριστοτέλη θεωρούνται μακράν η μεγαλύτερη διανοητές στην ανθρώπινη Ιστορία. Κάποιος θα πει ότι ήταν ο Σωκράτης. Όμως από τον Σωκράτη δεν έχουμε κανένα γραπτό κείμενο. Ξέρουμε ότι ξέρουμε επειδή τα έγραψε ο Πλάτωνας.…
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙΕκτός από τα αντικολλητικά σκεύη, το τεφλόν χρησιμοποιείται και για να επικαλυφθούν οι σφαίρες που διαπερνούν τεθωρακισμένα οχήματα. Δείτε 10 Σημαντικές Τυχαίες Ανακαλύψεις ΑΚΤΙΝΕΣ Χ Ανακαλύφθηκαν από τον: Βίλχελμ ΡέντγκενΗμερομηνία: 1895 Αυτός ο Γερμανός φυσικός, ο οποίος μελετούσε την εκπομπή καθοδικών ακτινών σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, παρατήρησε το φθορισμό μιας πλάκας με επικάλυψη…
Το βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα» αποκαλύπτει τις συνήθειες και τον τρόπο ντυσίματος των προγόνων μας. Δείτε αναλυτικά Γένια και μουστάκια Οι περισσότεροι Έλληνες της κλασικής εποχής συνήθιζαν να αφήνουν μουστάκια και γένια. Οι πιο πολλοί ήταν «πωγωνοφόροι», δηλαδή άφηναν γένια μόνο στο πιγούνι, σύμφωνα με τη μόδα της εποχής. Ωστόσο, κάποτε έπρεπε να τα κόβουν, κυρίως για τις…
Η μεγαλύτερη ευθεία στον πλανήτη, μήκους 1.100 χιλιομέτρων, είναι ένα πραγματικό αξιοθέατο για τους οδηγούς: Ο αυτοκινητόδρομος 85 (Highway 85) συνδέει την πόλη Jubail, στις ακτές του Περσικού Κόλπου με την πόλη Turaif, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ιορδανία. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πόλεις είναι 1.116 χιλιόμετρα, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος διασχίζει την πέμπτη μεγαλύτερη έρημο στον…
Μία από τις πιο θρυλικές φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου θεωρείται ο κορυφαίος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix επέλεξε να προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τον τίτλο «Alexander: The Making of a God – Μέγας Αλέξανδρος –Η γέννηση ενός Θεού», όπου ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Buck Braithwaite ενσαρκώνει τον σπουδαίο στρατηλάτη, ενώ ο Mido…
- Οι συνεχείς επιμειξίες και οι αδιάκοπες μετακινήσεις δημιούργησαν σε τούτον τον τόπο μιά ενιαία εθνότητα, τους Νεοέλληνες, που είναι λάθος να τους συγχέουμε με τους αρχαίους Έλληνες. Φυσικά κάποιοι είναι και απόγονοι εκείνων, αλλά σίγουρα αποτελούν μειοψηφία. - Ο Αλέξανδρος Πάλλης, ποιητής και λόγιος (1851-1935) σε ενα γράμμα του προς τον ... Αποστολόπουλο, που δημοσιεύτηκε το 1907 στην…
- Ο Κολοκοτρώνης μάταια προσπαθούσε να πείσει χριστιανούς και μουσουλμάνους κατά την επανάσταση ότι ο πόλεμος δεν γίνεται μεταξύ οπαδών των δύο θρησκειών, αλλά μεταξύ κατακτημένων. - Οι οπλαρχηγοί της Ελληνικής επανάστασης ήταν δίγλωσσοι κατ' ανάγκην. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα παλικάρια τους, που ήταν ανάκατα Έλληνες και Αρβανίτες. - Η συμπολιτεία του Σουλίου ήταν ενωμένα…
Όλα τα πράγματα στον πλανήτη έχουν δυο όψεις, αρσενική και θηλυκή. Σε όλα υπάρχει αυτή η σχέση, αν την αναλύσεις. Το βουνό είναι γιανγκ, η θάλασσα είναι γιν. Δεν ακριβολογείς αλλά επειδή από ένα σημείο και μετά η θεότητα δε μπορούσε να εκφραστεί ενιαία, εκφράστηκε σε δυο εκφάνσεις, αρσενικό και θηλυκό. Έτσι το πνεύμα εκπροσωπεί το αρσενικό και η ύλη, που είναι το τελευταίο στάδιο της έκφρασης του…
Μερικά αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εναλλακτικούς τρόπους και να φανούν πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητά μας. Τι χρειάζεται; Απλά μερικές φορές αξίζει πραγματικά να ξεχνάμε τον αρχικό σκοπό τους και να χρησιμοποιούμε λίγη φαντασία και δημιουργικότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε ακόμα και κάποια παλιά αντικείμενα να λειτουργήσουν και να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Όπως η…
Σαν σήμερα 10 Μαρτίου του 1876, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επικοινωνία μέσω τηλεφώνου στον κόσμο, με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ να καλεί στο εργαστήριό του στη Βοστώνη τον βοηθό του Τόμας Γουότσον από το διπλανό δωμάτιο. Μάλιστα, όλα ξεκίνησαν με τη φράση: «Mr Watson, come here. I want to see you» (Κύριε Γουάτσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω). Το γεγονός θεωρήθηκε «η μεγαλύτερη επιτυχία» του Μπελ,…
Υπάρχουν κάποια πλάσματα τα οποία ζουν στους βυθούς των θαλασσών και δεν… έχουν εγκέφαλο. Τα πλάσματα αυτά τείνουν να είναι εξαιρετικά απλά ζώα, καθώς χρησιμοποιούν στοιχειώδη βιολογικά χαρακτηριστικά για να επιβιώσουν. Πολλά από αυτά δεν μετακινούνται και χρησιμοποιούν αισθητήρια νεύρα για να βρουν τροφή και να αποφύγουν τον κίνδυνο. Ποια είναι όμως αυτά τα πλάσματα; Αχινοί Ο αχινός έχει…
- Ένας ηλίθιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ηλίθιος, γιατί αν το καταλάβαινε δεν θα ήταν ηλίθιος. - Γύρω στο 1350 ο Δεσπότης του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνός για να πυκνώσει τον πληθυσμό της Πελοποννήσου, που είχε αραιώσει πάρα πολύ απο τις πειρατικές επιδρομές, μετέφερε εκεί απο την Αλβανία δέκα χιλιάδες οικογένειες και τις διέσπειρε στην ύπαιθρο για να καλλιεργούν τα εγκαταλλειμένα…
Μία από τις πιο θρυλικές φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου θεωρείται ο κορυφαίος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix επέλεξε να προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τον τίτλο «Alexander: The Making of a God – Μέγας Αλέξανδρος –Η γέννηση ενός Θεού», όπου ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Buck Braithwaite ενσαρκώνει τον σπουδαίο στρατηλάτη, ενώ ο Mido…
- Η έννοια Κράτος είναι έννοια νομική, η έννοια Έθνος είναι πολιτιστική και η έννοια Χώρα είναι γεωγραφική. - Χρειάζεται να ανέβεις πολύ ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι. (το είπε ο άνθρωπος που έκανε ελεύθερη πτώση απο την στρατόσφαιρα στο τέλος του 2013). - Οι νότιοι Αλβανοί, οι Τόσκηδες, απο τους οποίους κατάγονται και οι Έλληνες Αρβανίτες, είναι μιά πανσπερμία λαών, ανάμεσα στους…
- Οι Έλληνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ πως είναι Έλληνες και θα ήξεραν μόνο πως είναι Ρωμιοί, αν δεν μεσολαβούσαν τα 400 χρόνια της Τούρκικης κατοχής. - Κανείς δεν ξέρει ποιά είναι τα πραγματικά σύνορα της Ελλάδος, διότι δεν υπήρχαν τέτοια σύνορα πριν από το 1830. Υπήρχαν μόνο Έλληνες διάσπαρτοι δώθε κείθε μέσα στο μεγάλο κόσμο και κυρίως στα Βαλκάνια. Φυσικά και στην Ελλάδα, αν και οι καλύτεροι…
9 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων. Κικέρων Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού. Ελεν Κέλλερ Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία.…
- Το Δωδεκάθεο είναι η μόνη θρησκεία που δεν έχει ιερά κείμενα. - Στούς αρχαίους Έλληνες η Ιλιάδα και η Οδύσεια λειτουργούσαν σαν ιερά κείμενα. Και τι ωραία που θα ήταν εάν σε τούτο τον βασανισμένο καιρό τα ιερά κείμενα να τα έγραφαν φιλόσοφοι και ποιητές και όχι προφήτες και ευαγγελιστές. - Ο Κάρολος Α' της Ισπανίας τα έβαλε με όλους και όλους για όλα στην προσπάθειά του να γίνει κοσμοκράτορας.…
Το σύμπαν είναι ένα παράξενο μέρος με πολλά παράξενα που φαίνεται να αψηφούν τη λογική. Παρακάτω, μπορείτε να πάρετε γεύση από ένα μικρό δείγμα των αμέτρητων ασυνήθιστων διαστημικών γεγονότων και για τον δικό μας πλανήτη αλλά και για το απέραντο σύμπαν πέρα από αυτό. Χρειάζονται 9 χρόνια για να περπατήσουμε έως το φεγγάρι Ο Άρης ονομάζεται Κόκκινος Πλανήτης λόγω του κόκκινου χρωματισμού του, ο…
100 Σοφά Λόγια που Μιλάνε για τη Ζωή & Μπορούν να Μας Εμπνεύσουν! 1. Εάν θέλετε κάτι που δεν είχατε ποτέ, θα πρέπει να κάνετε κάτι που ποτέ πριν δεν επιχειρήσατε για να το αποκτήσετε! 2. Αναρωτηθείτε εάν αυτό που κάνετε σήμερα θα σας φέρει πιο κοντά σε αυτό που θέλετε να κάνετε αύριο. 3. Πίστεψε ότι μπορείς, κι απλά κάντο. 4. Ό,τι και να σου συνέβει θα περάσει. Απλώς όχι σήμερα. 5. Μην αφήνετε…
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ( ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ) 1. Εάν σε τρώει ο λαιμός σου, ξύσε το αυτί σου: Πιέζοντας τα νεύρα του αυτιού, παράγεται άμεσα αντανακλαστικό στο λαιμό που προκαλεί σπασμούς και ανακουφίζει την ενόχληση. 2. Εάν έχεις βουλωμένη μύτη: Πιέστε τον ουρανίσκο και την πάνω μύτη. Αγγίξτε τον ουρανίσκο με τη γλώσσα σας σταθερά και με ένα δάχτυλο, κρατήστε τη μύτη σας κάτω από το φρύδι. Αυτό…
Οι ηλεκτρονικές συσκευές (pc, laptops, smartphone κινητά, τάμπλετ κοκ) που χρησιμοποιούν πληκτρολόγια κάθε είδους, σε οθόνες αφής ή παραδοσιακά πληκτρολόγια με κουμπιά, έχουν δημιουργήσει μία νέα συνήθεια σε όλες τις γενιές που συνήθισαν πλέον να γράφουν και να σημειώνουν τα πάντα πατώντας ψηφιακά ή αναλογικά πλήκτρα, κάνοντας το παραδοσιακό γράψιμο σε χαρτί, σχεδόν είδος προς εξαφάνιση. Με τις…
Φέτος (2024) το έτος είναι δίσεκτο, κάτι που σημαίνει ότι ο Φεβρουάριος θα έχει μια ημέρα περισσότερη, άρα και όλο το έτος. Γιατί γίνεται αυτό όμως; Τα δίσεκτα έτη ξεκίνησαν από τα αρχαία χρόνια και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό. Στα δίσεκτα έτη, οι ημέρες είναι 366 και όχι 365 όπως συνήθως, έρχονται κάθε τέσσερα χρόνια σε έτη που ο αριθμός τους διαιρείται με το 4, με ελάχιστες…
Τι ήταν η ραφανίδωσις; Γιατί έβαζαν στα οπίσθια του μοιχού τη ραφανίδα (ραπανάκι); Ποιοι ήταν οι εύπροικτοι; Πως ήταν το κούρεμα “μοιχόν”; Ποια ήταν η ονοβάτιδα; Στην αρχαία Αθήνα, όταν ο σύζυγος έλειπε – και, έλειπε τις περισσότερες ώρες – η γυναίκα του δεν είχε το δικαίωμα να δεχτεί άντρα στο σπίτι. Μερικές βέβαια θα το ήθελαν, αν τυχόν ήταν αηδιασμένες από το σύζυγο ή ερωτευμένες με άλλον·…
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έδωσαν λύσεις βιώσιμες στο πρόβλημα παράστασης των φυσικών αριθμών. Χρησιμοποίησαν για την παράσταση των αριθμών το αλφάβητό τους. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν απίστευτα ταλαντούχοι μαθηματικοί, αλλά σπάνια χρησιμοποιούσαν αριθμούς στα μαθηματικά τους. Ακόμη και ο Πυθαγόρας, ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για τα διαγράμματα παρά για συγκεκριμένες καταστάσεις. Αλλά οι αρχαίοι…
- Όσο πιο φουκαράς είσαι, τόσο πιό υπερήφανος νοιώθεις για τους προγόνους σου. (Β. Ραφαηλίδης) - Η Ισλανδία ανακαλύφθηκε το έτος 861 μ.χ. από τους Νορβηγούς. Μέχρι τότε δεν υπήρχε στο χάρτη. - Στην Ισλανδία η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι 0 και το καλοκαίρι 11,5 βαθμοί Κελσίου. - Ισλανδία σημαίνει χώρα των πάγων. - Γκολφ Στρήμ είναι το θαυματουργό θαλάσσιο ρέυμα, που διατρέχει τον Ατλαντικό…
Η Αθήνα, είναι από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο και χρονολογείται το 3.200 π.Χ. Αυτό που πρέπει να ξέρεις, είναι πως δεν λεγόταν πάντα έτσι αλλά είχε δύο ονόματα. Για να μάθεις ποια είναι αυτά. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως τα αρχικά της ονόματα, είχαν να κάνουν με τους βασιλιάδες της. Για παράδειγμα. Το πρώτο της, ήταν Ακτή ή Ακτική. Ο λόγος; Ο πρώτος της βασιλιάς ήταν ο…
Το φερμουάρ είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, κανείς όμως δεν γνωρίζει πως λέγεται στα Ελληνικά. Επίσης το φερμουάρ έχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του. Ποιος το ανακάλυψε και πως τελικά όλοι καταλήξαμε να έχουμε ανάγκη αυτό το μικρό αλλά τόσο χρήσιμο εργαλείο. Εμείς ανακαλύψαμε πως ονομάζεται το φερμουάρ στα Ελληνικά. Είναι πραγματικά μία πολύ όμορφη λέξη που σχεδόν…
Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη που εορτάζεται σήμερα, 7 Ιανουαρίου) μας θύμισε ότι στην ελληνική παράδοση υπάρχουν πολλές παροιμίες και εκφράσεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο όνομα. Συγκεντρώσαμε όσες μπορούσαμε… πιθανότατα υπάρχουν κι άλλες. Χρόνια πολλά σε όλους, έχουμε λοιπόν και λέμε: Σαράντα πέντε Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση. Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει. Γιάννης κερνάει, Γιάννης…
- Το 1968, οι ερευνητές Υ. Ντρυέ και Χ. Σαλφατί ανακοίνωσαν πως είχαν ανακαλύψει μεταλλικούς κούφιους κυλίνδρους διαφόρων μεγεθών, αλλά ίδιας διατομής που έμοιαζαν με σωλήνες, σε ενα λατομείο στην περιοχή του Σεν Ζαν Ντε Λιβετ της Γαλλίας μέσα σε πέτρωμα στεατίτη της Κρητιδικής περιόδου. - Το γεωλογικό στρώμα μέσα στο οποίο εκτοπίστηκαν οι μεταλλικοί κύλινδροι ήταν ηλικίας τουλάχιστον 65…
Περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν περάσει από τη νύχτα που εμφανίστηκε στον ουρανό το Άστρο της Βηθλεέμ, με τους επιστήμονες και τους θεολόγους να έχουν διαφορετικές εξηγήσεις για το φαινόμενο. Από θρησκευτικής πλευράς, το Άστρο της Βηθλεέμ αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο σε μία μόνο περικοπή (κεφάλαιο Β’. 2), στην οποία αναφέρεται μόλις τέσσερις φορές. Από τα λόγια του Ματθαίου,…
Δύο Έλληνες ανάμεσα στους 10 διασημότερους γιατρούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δείτε την δημοσίευση απο το περιοδικό BBC SCIENCE WORLD - Τα ΤΟΠ 10 του Κόσμου Ιπποκράτης 460-375 π.χ. Υποστήριξε ότι οι ασθένειες οφείλονται σε φυσικά αίτια Ο Ιπποκράτης ο Κώος, η μεγαλύτερη ιατρική διάνοια της Αρχαιότητας, απάλλαξε τους ανθρώπους απο τις δεισιδαιμονίες. Ως γνωστόν, στην αρχαιότητα πίστευαν ότι…
Τα μάτια μπορεί να μας βοηθούν να έχουμε μια από τις πέντε αισθήσεις, ωστόσο όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζαμε για αυτά. Εσύ πόσα γνωρίζεις από αυτά; 1. Κατά μέσο όρο τα μάτια ανοιγοκλείνουν 17 φορές το λεπτό, 14.280 φορές την ημέρα και 5 εκατομμύρια φορές τον χρόνο. 2. Περίπου το 2% των γυναικών έχουν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τους παρέχει έναν επιπλέον αμφιβληστροειδή…
- Το σύμπαν υπάρχει τουλάχιστον γιά 10 ή 20 δισεκατομύρια χρόνια. Αν ήταν πολύ νεότερο δεν θα υπήρχε χρόνος για να σχηματιστεί ο γαλαξίας μας, να δημιουργήσουν βαρέα στοιχεία οι αστέρες, να σχηματισθεί το ηλιακό μας σύστημα και να εξελιχθεί η ζωή. - Η αρχική ώθηση της διαστολής της μεγάλης έκρηξης προήλθε (ίσως) απο την απωστική βαρύτητα ενός νέου υποθετικού πεδίου, ενός νέου είδους δύναμη. - Το…
- Ο Ήλιος κινείται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με ταχύτητα 220 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά αυτή η περιφορά διαρκεί 300 εκατομμύρια χρόνια. - Ο Γαλαξίας μας κινείται με 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. - Όταν προσθέσουμε όλες αυτές τις κινήσεις, προκύπτει ότι κινούμαστε με 370 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ως προς το κοσμικό σύστημα αναφοράς. - Το γεγονός ότι η ενέργεια μπορεί…
- Η θεωρία των υπερσυμμετρικών χορδών είναι η πολλά υποσχόμενη θεωρία προς την κάθε κατέυθυνση της εύρεσης μιας θεωρίας των πάντων. Κατά τη θεωρία αυτή τα πάντα ακόμη και ο χωροχρόνος παντού περιγράφονται ως κβαντικές διεγέρσεις αντικειμένων που μοιάζουν με χορδές. - Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας τη νύχτα, οι νόμοι της κβαντικής μηχανικής είναι αυτοί που μας υπαγορεύουν ν'ανοίξουμε την πόρτα…
Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το…
- Το μοντέλο της μεγάλης έκρηξης αποτελεί πλέον ακλόνητο δόγμα της επιστήμης. - Τα πάντα αποτελούνται από μικρότερα πράγματα και αποτελούν μέρος κάτι μεγαλύτερου. - Οι αστέρες σχηματίζονται από μεγάλα νέφη αερίων και έτσι έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες. - Ο Ήλιος έχει διάμερο 1,4 εκατομύριο χιλιόμετρα. - Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τέσσερα είδη πεδίων δύναμης: η βαρύτητα,…
- Το μέλλον λοιπόν ενός ανοιχτού σύμπαντος προβλέπεται σκοτεινό και ψυχρό και λίγο θα διαφέρει απο την ανυπαρξία. Ο πικρός του εκφυλισμός περιγράφεται απο τον κοσμολόγο E. Harrison: Τά άστρα αρχίζουν να ξεθωριάζουν σαν τα αναμμένα κεριά που σβήνουν ένα-ένα. Στά βάθη του διαστήματος, οι μεγάλες ουράνιες πόλεις, οι γαλαξίες, ανάστατες απο ενθυμήματα αιώνων, πεθαίνουν σιγά-σιγά. Δεκάδες…
- Η θερμοκρασία του ήλιου μας φθάνει στους 6.000 βαθμούς Κελσίου. - Το φως, περιγράφει με ποιητική γλώσσα ο Ανδρέας Κασσέτας, μπορεί να ταξιδεύει το παρελθόν μας στους ουρανούς, εκεί που ήχοι δεν υπάρχουν. - Οι ήχοι φυλακίζονται στην ατμόσφαιρα. Το φως, ο παγκόσμιος θεός, είναι ο μεγάλος δραπέτης. - Ο ήλιος απέχει απο τη Γή 150 εκατομύρια χιλιόμετρα ή σε αστρονομική γλώσσα λίγο περισσότερο απο…
Ο Αριστοτέλης είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που μας δίδαξε πολλά σημαντικά μαθήματα σε θέματα όπως η επιστήμη, η λογική, η ηθική, η ποίηση, το θέατρο, η μεταφυσική, και η ζωή γενικότερα. Με τις ενδείξεις που έχουν συγκεντρώσει οι αρχαιολόγοι να είναι τόσες και τέτοιες που να κάνουν πολλούς να μιλούν για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα,…
- Ο J.Bronowski σχολιάζει: "Ο άνθρωπος είναι μοναδικός όχι μόνο επειδή παράγει επιστήμη, ούτε απλώς επειδή δημιουργεί τεχνη, αλλά διότι τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη αποτελούν εκφράσεις της θαυμάσιας ευελιξίας του μυαλού του. - Ο Νταβίντζι υπήρξε μια οικουμενική προωπικότητα της Αναγέννησης που διέθετε ασυνήθιστη φαντασία, εξαιρετική ικανότητα παρατήρησης και διορατική λογική για τη σπουδή της…
Τα πιο παράξενα πράγματα και λεπτομέρειες για το ανθρώπινο σώμα που θα σας κάνουν να εκτιμήσετε τις… υπεράνθρωπες δυνατότητές του! Αλήθεια , εσείς ξέρατε πόσες διαφορετικές μυρωδιές «πιάνει» η μύτη σας και πόσες… πισίνες σάλιου παράγετε; Γιατί το σώμα μας τιμάται 150€ και σε τι χρησιμεύει το μικρό μας δαχτυλάκι; Πόσα χιλιόμετρα αγγεία διατρέχουν το σώμα μας και τι υπάρχει μέσα μας που θα μπορούσε…
Υπάρχουν οκτώ χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί με την άνω του μέσου όρου ευφυΐα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Ποια είναι; Ψυχικές διαταραχές: Η μαθηματική ιδιοφυΐα του Τζον Νας είναι ανάμεσα στα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα διάσημων προσωπικοτήτων που έπασχαν από ψυχικές νόσους – εν προκειμένω, από σχιζοφρένεια. Ωστόσο πολλά ακόμα από τα πιο λαμπερά μυαλά υπέφεραν από ψυχικές νόσους,…
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι μπορεί να δείχνει για τον χαρακτήρα σου ή ολόκληρη την προσωπικότητά σου, το όνομά σου; Αν σε λένε Γιώργο, για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι αν μη τι άλλο έχεις το πλέον διαδεδομένο όνομα. Ακολουθείς στη σειρά αν σε λένε Γιάννη, Κωνσταντίνο, Δημήτρη, Νίκο ή Παναγιώτη. Αν τώρα σε λένε Διονύση, το πιθανότερο είναι ότι είσαι από τη Ζάκυνθο, μιας και είναι ένα όνομα…
10 Διάσημοι Βρετανοί Εξερευνητές Ντέιβιντ Λίβινγκστον 1813-73 Ανακάλυψε τον ποταμό Ζαμβέζη και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους καταρράκτες της Βικτωρίας Ο Σκωτσέζος ιεραπόστολος αναζήτησε (ανεπιτυχώς) την πηγή του Νείλου, κατέγραψε τη διαδρομή του Ζαμβέζη μέχρι τον Ινδικό ωκεανό και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τη λίμνη Μαλάουι και τους καταρράκτες της Βικτωρίας. Τζέιμς Κούκ 1728-79…
- Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι ανεξήγητο μετέωρο της πνευματικής ζωής της αναγέννησης. Η οικουμενικότητα του, ενσαρκώνει το τολμηρό όραμα μιας εποχής, που είδε στο πρόσωπό του καλλιτέχνη έναν νέο Προμηθέα και έναν πανεπιστήμονα. - Οι γαλαξίες αποτελούν δομικά στοιχεία του σύμπαντος και είναι ουσιαστικά τεράστια συστήματα αστέρων. Οι αστέρες κάθε γαλαξία -τα κυτταρά του- έχουν πολύ μεγάλες…
- Η αναπνοή οδηγεί στην οξείδωση οργανικών ουσιών (κυρίως γλυκόζης) απο το οξυγόνο. - Το υδροθερμικό φως τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια τη φωτοσύνθεση εδω και τέσσερα περίπου δισεκατομύρια χρόνια. Μαζί με τη φωτοσύνθεση γεννήθηκε και η αξιοθαύμαστη προοπτική να προχωρήσει με σταθερά βήματα η ζωή. - Στο κάθε μάτι υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια κωνία, συγκεντρωμένα γύρω απο το κέντρο του…
- Ο "Κόσμος" μοιάζει με ένα δυσνότητο θεατρικό έργο χωρίς ορατή αρχή και τέλος, που διαθέτει όμως χιλιάδες ηθοποιούς και μια μεγαλειώδη σκηνική παρουσία. - Η βαρύτητα είναι η πιό γνωστή και η πιό οικεία απο τις δυνάμεις της φύσης. - Στην επιφάνεια της Σελήνης η βαρυτική έλξη είναι το ένα έκτο περίπου απο εκείνη που υφίσταται το ίδιο σωμα πάνω στη γή. - Εκτός όμως απο τη βαρυτική δύναμη, οικεία…
- Ένα φωτόνιο έχει τις ιδιότητες ενός σωματιδίου, διατηρεί όμως και τις ιδιότητες του κύματος. - Το φως μιας λάμπας ή κάποιου άστρου οφείλετε σε λεπτεπίλεπτες διαδικασίες στο εσωτερικό μεγάλου αριθμού ατόμων. - Eπειδή τα ηλεκτρόνια έχουν πολύ μικρότερο μήκος κύματος απο το ορατό φώς, τα κύματα του διεισδύουν στην ύλη αποκαλύπτοντας ουσιώδεις λεπτομέρειες. - Όταν έχουμε αποκλείσει το αδύνατο,…
10 Διάσημοι Φυσικοί και οι σημαντικές ανακαλύψεις τους Νιλς Μπορ 1885-1962 -Διατύπωσε μια Θεωρία για τη δομή του ατόμου Το 1922, ο Δανός φυσικός τιμήθηκε με Νομπέλ για τη διατύπωση της θεωρίας σχετικά με τη δομή του ατόμου. Ο Μπορ στην προαναφερθείσα θεωρία συμπεριέλαβε το μοντέλο του Ράδεφορντ και τα κβάντα ενέργειας του Πλανκ. Ρίτσαρντ Φάινμαν 1918-1988 -Ανέπτυξε την κβαντική ηλεκτροδυναμική Ο…
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός «ιδανικού ανθρώπου» ή Υπεράνθρωπου κατά τον Αριστοτέλη; «Όμως ο ιδανικός άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη -ο μεγαλόψυχος— δεν είναι ένας απλός μεταφυσικός φιλόσοφος. Δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για ασήμαντους λόγους… αφού ελάχιστα είναι τα πράγματα που θεωρεί πολύτιμα. Όμως θα διακινδυνεύσει για έναν σημαντικό σκοπό, και θα είναι έτοιμος να θυσιάσει τη…
Ο περίφημος γεωδαιτικός τριγωνισμός της αρχαίας Ελλάδας είναι άλλο ένα θαυμαστό μυστήριο των προγόνων μας, καθώς η χωροθεσία των ναών και των ιερών τους σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς που αψηφούν λογικές ερμηνείες και καλοβαλμένα πλαίσια εγγραφής. Το γιατί έχτιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους χώρους λατρείας τους κατά τρόπο που να δημιουργούν στον χάρτη ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα ή…
Γραμμές της Νάζκα Τοποθεσία: Νότιο Περού Δημιουργήθηκαν: 300 π.Χ.-600 μ.Χ. Ανακαλύφθησαν: δεκαετία του 1930 Αυτά τα αινιγματικά σημάδια στο έδαφος, που απεικονίζουν ζώα και φυτά, με μήκος πάνω από 200 μ., προβληματίζουν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αεροδιαδρόμους όπου προσγειώνονταν οι διαστημοσυσκευές των εξωγήινων. Χάρτης Πίρι Ρέις Τοποθεσία: Παλάτι…
Διαφάνειες (ppt) Διάλεξης-Συζήτησης του Δρ Μάνου Δανέζη Αστροφυσικού, μέλους του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων με θέμα: «Το παράδοξο Μαθηματικό Σύμπαν του Bernhard Riemann - κάποιες τελικές σκέψεις» Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00, στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος», στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης»,…
Συχνά ονομάζεται και η γλώσσα του σύμπαντος. Τα μαθηματικά αναμφίβολα είναι θεμελιώδους σημασίας για την κατανόηση του κόσμου και, ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη κοινωνία, όπως η δική μας. Όπως βλέπουμε, παντού είναι πιθανό τα μαθηματικά να έχουν αντίκτυπο, από τη βρύση, για παράδειγμα, στην κουζίνα μας, μέχρι την δορυφορική που μας παρέχει δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα στο…
10 Σημαντικοί Σταθμοί στην ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ποιός: Ρόμπερτ Ρεμάκ Πότε: 1855 Χρωματίζοντας τη μεμβράνη ενός κύτταρου, ο Ρεμάκ κατάφερε να αποδείξει ότι τα νέα κύτταρα δημιουργούνται με τη διαίρεση των υπαρχόντων κυττάρων. Επίσης ανακάλυψε ότι οι όγκοι μεγαλώνουν και επεκτείνονται με τον ίδιο τρόπο. Ποιός: Ανρί Ντιτροσέ Πότε: Αρχές 19ου αιώνα Ο Γάλλος φυσιολόγος ασχολήθηκε με τη μελέτη των κυττάρων ως…
Τα Λατινικά είναι για πολλούς μια «νεκρή» γλώσσα, όμως αποτελούν την απαρχή για πολλές γλώσσες τις οποίες μιλάμε στη σύγχρονη εποχή. Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η γλώσσα έχει πεθάνει, αξίζει να διαβάσουν τα παρακάτω για να καταλάβουν ότι μια γλώσσα είναι ζωντανή όχι μόνο όταν μιλιέται με τη συμβατική έννοια, αλλά ακόμα και όταν φράσεις της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προφορικής αλλά και γραπτής…
- Εάν το μάτι δεν ήταν όπως ήλιος, πως θα μπορούσαμε να βλέπουμε το φως; Εαν η δύναμη του Θεού και η δική μας δεν ήταν ένα, πως θα μπορούσε το έργο του να γοητεύει τη ματιά μας; [Γκαίτε] - Ο Γαλιλαίος όντας περισσότερο πρακτικός παρά θεωρητικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν μια ουσία αναχθεί στα πραγματικά αδιαίρετα άτομα τότε παράγεται φώς. - Η επιστήμη είναι και αυτή μια συνιστώσα του…
Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι οι σοφές εντολές που άφησαν στους Έλληνες οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας. Μια πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις επερχόμενες γενεές. Οι αρχαίοι Έλληνες ιερείς δεν έδιναν συμβουλές ούτε άκουγαν τις εξομολογήσεις των πιστών, αλλά ασχολούνταν μόνο με την τέλεση των θυσιών και των άλλων ιεροτελεστιών. Η ηθική εκπαίδευση και καθοδήγηση των πολιτών ξεκινούσε μεν…
- Η ανακάλυψη του αρχέγονου φωτός επιβεβαίωσε τη δημιουργία του σύμπαντος απο μία μεγάλη έκρηξη. - Το φως έρχεται απο πολύ μακριά. Από ένα χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, κι απο έναν χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Απο τότε τυλίγει τον κόσμο και αναδεικνύει κάθε του έκφραση. - Η θαυμαστή διεργασία της φωτοσύνθεσης συντηρεί τον κύκλο της ζωής. - Ο Διαφωτισμός εκφράζει την πίστη στην πρόοδο και στη…
Δείτε μερικά ρητά που θα σας βοηθήσουν να αναλάβετε δράση, να βγείτε νικητές μέσα από τις προκλήσεις της ζωής και να φέρετε εις πέρας τους στόχους σας. - Προτιμότερο να ολισθαίνει κανείς με τα πόδια του, παρά με τη γλώσσα του. – Ζήνων ο Κιτιεύς - Οι επιτυχίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συγκαλύπτονται τα λάθη. – Δημοσθένης - Το να βιάζουμε τα πράγματα οδηγεί σε σφάλματα. – Ηρόδοτος - Όλοι…
Πανάρχαιοι θρύλοι που διασώθηκαν για χιλιάδες χρόνια στόμα με στόμα, κρυμμένοι στα βάθη των αιώνων και γεγονότα που η ιστορία αρνήθηκε να καταγράψει ως ιστορικά. Μπορεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να κωφεύει, αλλά δεν αργεί ο καιρός που οι ιστορικοί θα αναγκαστούν να δεχτούν την αρχαία υπερτεχνολογία του απώτατου παρελθόντος! Πρώτο παράδοξο Ο Άβαρης πάνω σε χρυσό μαγικό βέλος ταξίδευε από…
Μπορεί να χαμογελάμε ή να χαζογελάμε όταν βλέπουμε τους σκύλους να μυρίζουν ο ένας το πίσω μέρος του άλλου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος που συμβαίνει αυτό. Του επιτρέπει να ανακαλύψουν σχεδόν τα πάντα για τον άλλον ώστε να τα πάνε καλά και να επιβιώσουν. Αυτή η πράξη για το σκύλο είναι το αντίστοιχο της χειραψίας για τον άνθρωπο. Η όσφρηση του σκύλου είναι 10.000…
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο ένας σκυλίσιος χρόνος αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα. Βέβαια εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες δεν ακολουθούν αυτή την ιδέα. Έφτιαξαν πλέον μια νέα μαθηματική φόρμουλα για την μετατροπή των χρόνων των σκύλων σε ανθρώπινα, αλλά δεν χρειάζεται να ξέρεις την προπαίδεια του επτά. Χρειάζονται ελαφρώς καλύτερα μαθηματικά. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο ένας σκυλίσιος χρόνος…
Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ο ποιητής ο οποίος εξύμνησε με την πένα του την ελευθερία, την τόλμη και τον έρωτα. Ο Γιάννης Ρίτσος δημοσίευσε πάνω από 100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, 9 μυθιστορήματα, 4 θεατρικά έργα και μελέτες, με πολλά από τα έργα του να έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος», ο «Επιτάφιος» και η «Ρωμιοσύνη» είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματα του…
- Ποτέ δεν χάνω το χρόνο μου σκεπτόμενος ζητήματα τα οποία είτε είναι αναπόφευκτα είτε αδύναμα. [Β. Μαρκεζίνης] - Με βάση το παραπάνω δεν πρέπει να σκεπτόμαστε το θάνατο διότι είναι κάτι αναπόφευκτο. Καθώς επίσης δεν πρέπει να χάνουμε το χρόνο μας για το πως θα γίνουμε αστροναύτες γιατί είναι κάτι αδύνατο. - Θλίβομαι γιατί η Ευρώπη παραπαίει λόγω έλλειψης οράματος. [Β. Μαρκεζίνης] - Πρέπει να…
Μπορεί οι Άγγλοι να υπερηφανεύονται πως ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο αλλά τελικά η επιστήμη έχει διαφορετική άποψη περί του θέματος. Σίγουρα, οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα, ενώ το λεγόμενο «ποδόσφαιρο του όχλου» (mob football) ήταν πολύ συνηθισμένο στη Βρετανία, όπου ομάδες με απεριόριστο αριθμό παικτών από γειτονικές πόλεις ή χωριά, προσπαθούσαν να μετακινήσουν τη σφαίρα ως την…
Έξι ιστορικές προσωπικότητες της Ελλάδας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου του ΜΙΤ. Ποια είναι η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ο Αριστοτέλης. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η κατάταξη του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη από το 4.000 π.Χ. έως το…
- Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, εαν δεν το αρχίσουμε να το βλέπουμε καθαρά. - Ο Αμερικανικός ήλιος ανέτειλε και δύει χωρίς μεσημβρία. - Τα κράτη δημιουργούν υπηρεσίες πληροφοριών για να παραπληροφορούν το λαό τους. - Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. [Λόρδος Άκτον] - Το να μάθει κανείς να συμπεριφέρεται σαν νικητής μπορεί να είναι εξ' ίσου σημαντικό με την ίδια…
«Ασαφής αλλά συναρπαστική». Αυτή ήταν η απάντηση του προϊσταμένου του Τιμ Μπέρνερς-Λι στην πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μία Πρόταση», που υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 1989, όταν ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web, πασίγνωστος με τα αρχικά WWW) ήταν ένας 33χρονος μηχανικός λογισμικού. Αρχικά, ο Μπέρνερς-Λι οραματίστηκε μία «μεγάλη υπερκειμενική βάση δεδομένων με…
Ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος, ο αποκαλούμενος Σκοτεινός και επίσης ο φιλόσοφος του πυρός, εξέφρασε την αρχή της μη αναστρεψιμότητας λέγοντας: «Ουκ αν εμβαίης δις τοις αυτοίς ποταμοίς, ου γαρ ρέουσι τα αυτά ύδατα», «Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στους ίδιους ποταμούς, γιατί δεν ρέουν τα ίδια νερά». Δυστυχώς έχουν διασωθεί λίγα πράγματα για τη ζωή και την διδασκαλία του. Λόγω της αινιγματικής φύσης της…
Το μυστικό της επιτυχίας αποκάλυψε η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Tamar Gendler. Και δεν είναι τα πλούτη ή η αποδοχή από τον περίγυρο, αλλά η αυτογνωσία. Στην εργασία, η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία, ισχυρότερες σχέσεις και αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Η Gendler η οποία μελετά πώς τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων…
Το έργο ενός βιολόγου περιλαμβάνει τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών και τη σχέση τους με τη φύση. Επιδιώκουν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς των ζωντανών όντων μέσα από τη μελέτη της προέλευσης, των συνηθειών και της γενετικής δομής τους. Το πεδίο της βιολογίας έχει δημιουργήσει σημαντικές ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια των αιώνων: από εμβόλια σε θεωρίες σχετικά με την προέλευση της ζωής στον…
Ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, μουσικός, ποιητής, πολιτικός και φιλόσοφος, τα έργα του έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και κεντρικό θέμα ταινιών όπως ο «Ο τελευταίος Πειρασμός», ο «Χριστός ξανασταυρώνεται» και το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Ο Νίκος Καζαντζάκης γύρισε…
- Το 1949 το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, υπο την αυξανόμενη πίεση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και έχοντας ανάγκη την υποστήριξη των σλαβόφωνων της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι μέχρι τότε αποτελούσαν τη μισή δύναμη (μάχιμη) του κομμουνιστικού στρατού, ζήτησε το αυτοκαθαρισμό των Σλαβομακεδόνων. Δηλαδή δηιουργία ξεχωριστού κράτους. - Ο βασιλιάς της Ελλάδας Όθων, όντας στην εξορία πιά στη…
Για πολλά χρόνια ακόμα και στην αρχαιότητα, η χειμερινή κολύμβηση θεωρούνταν συνώνυμο της ευεξίας, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν περισσότερες χειροπιαστές αποδείξεις. Πολλοί θεωρούν ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι κάποια new age μαγγανεία σαν αυτές που προτείνουν ματζούνια κλπ, αλλά οι ρίζες της βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης αναφέρει πως βούταγε στα «μαγικά νερά» όπως…
- Τον Νοέμβριο του 1953 ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, ο οποίος διατηρώντας την ορθόδοξη παράδοση συνδύασε την πολιτική με την θρησκευτική ηγεσία του ποιμνίου του, ζήτησε μείωση των εξουσιών που είχαν παραχωρηθεί στην Τουρκική μειονοτητα. - Γ... το κοινοβουλιό σας και το συνταγμά σας. Η Αμερική είναι ένας ελέφαντας. Η Κύπρος και η Ελλάδα ειναι ψύλλοι. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθήσουν να…
Στην καθημερινή μας ομιλία χρησιμοποιούμε συχνά εκφράσεις των οποίων αγνοούμε πολλές φορές τη σημασία ή την προέλευσή τους. Η κάθε μία από αυτές κουβαλάει την δική της ιστορία και έχει προκύψει με αφορμή ένα συγκεκριμένο γεγονός, σ’έναν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και όλες μαζί αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Πολλές από αυτές έχουν τη ρίζα τους στην αρχαία Ελλάδα ή στο…
Για τον Αριστοτέλη δεν ήταν δυνατό ούτε να αγνοήσει τους σοφιστές ούτε να αντιπαρέλθει τις θεωρίες του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Στους πρώτους αντιτάχθηκε, από τους δεύτερους επηρεάστηκε. Προσπάθησε από τη μια να αποδείξει την πλάνη των σοφιστών και να κερδίσει το προνόμιο διδασκαλίας των νέων και από την άλλη να αποβάλει τις επιρροές των δασκάλων του. Έτσι δημιούργησε ένα σύστημα αξιών με έντονα…
Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί, όταν ο Δίας τούς έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Σ’ αυτό το σημείο ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο και οι Δελφοί έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε κόσμου ως ο ομφαλός της Γης, το κέντρο του κόσμου. «Δέλφις» σημαίνει στ’ αρχαία ελληνικά «Δελφίνι» και γι’ αυτό οι Δελφοί ονομάστηκαν έτσι, προς τιμήν του…
Ο αρχαίος Έλληνας μυθογράφος, Αίσωπος θεωρείται ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους το οποίο σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία. Κάποια από τα λόγια του έχουν μείνει μαζί με τους μύθους του στην ιστορία… Η φιλοδοξία θολώνει το μυαλό.Γυμνοί ήρθαμε όλοι [σ’ αυτή τη ζωή], γυμνοί και θα φύγουμε. Καλύτερα να πεθάνεις μια φορά παρά να τρέμεις από το φόβο σου μια ζωή. Να αποκτάς φίλους και όχι υλικά…
- Αλλού τα κόμματα δημιουργούνται γιατί οι άνθρωποι διαφωνούν μεταξύ τους και ο καθένας θέλει διαφορετικά πράγματα. Στην Ελλάδα αυτό που προκαλεί τη δημιουργία και τον ανταγωνισμό των κομμάτων είναι η αγαστή συμφωνία με την οποία όλοι επιδιώκουν το ίδιο πράγμα: "Να τρέφονται εις βάρος του Δημοσίου". [Εμμανουήλ Ροϊδης 1875] - Οι ομάδες ατάκτων, που είχαν τόσο σημαντική στρατιωτική συμβολή στον…
Στο Εξωτερικό υπάρχουν κάποιοι νόμοι που θα πρέπει να γνωρίζουμε αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το να τραβήξεις το καζανάκι μετά τις 10 το βράδυ στην Ελβετία, να δώσεις αλκοόλ σε τάρανδο στην Αλάσκα ή το να βρίσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάτι κοινό. Θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν στη φυλακή ή να σε επιβαρύνουν με ένα αρκετά μεγάλο πρόστιμο. Όσο κι αν έχουμε…
- Η φύση έχει θέσει τα όρια στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, όχι όμως και των Ελλήνων. Οι Έλληνες ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα υπόκεινται στους νόμους της φύσης. [Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στοιχεία Μεταφυσικής 1820] - Ο Γρηγόριος ο Ε' και η ιερά σύνοδος, η οποία απαρτιζόταν απο τους πρεσβυτέρους μητροπολίτες της ορθόδοξης εκκλησίας, είχαν εκδώσει εγκυκλίους με τις οποίες αφόριζαν τον Αλέξανδρο…
Κάποτε ο βασιλιάς Αλέξανδρος συναντήθηκε με τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη. Και αυτή η συνάντηση ήταν πραγματικά… επική. Πώς έγινε και τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο αντρών; Ο Διογένης, ο αποκαλούμενος «Κυνικός» ή Διογένης ο Σινωπεύς, γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου. Κατά τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα ήλθε στην Αθήνα εξόριστος από τη γενέτειρά του, επειδή ενεπλάκη σε υπόθεση παραχάραξης (του νομίσματος της…
Γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης το 460 π. Χ. από οικογένεια αριστοκρατικής καταγωγής (ο ίδιος ήταν δημοκρατικών πεποιθήσεων) και ήταν μαθητής του Λεύκιππου. Ο Δημόκριτος, ήταν Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος, ο οποίος πίστευε ότι η ύλη αποτελείται από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το Σύμπαν έχει και άλλους «κόσμους» και μάλιστα ορισμένους από…
Ο Θαλής είναι ένα από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και είναι γνωστός για την επιτυχημένη πρόβλεψη της ηλιακής έκλειψης του 585 π.Χ. Ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό, τον μαγνητισμό, τις τροπές, το ετερόφωτο της Σελήνης και η ιστορία της φιλοσοφίας τον θεωρεί ως τον πρώτο φιλόσοφο χρονολογικά. Πίστευε πως ο κόσμος είναι γεμάτος Θεούς και ότι η ψυχή είναι κάτι το κινητικό. Ουσιαστικά πρόκειται για…
Γνωστός ως Βολταίρος,ο Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Αποτέλεσε την κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα και τα λόγια του διδάσκουν ως σήμερα. Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος επειδή κάνει καλό στην υγεία. Κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να…
Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαίους τραγωδούς. Μαζί με τον Σοφοκλή και τον Ευρυπίδη είναι οι μοναδικοί τραγικοί ποιητές των οποίων έχουν σωθεί ολοκληρωμένα έργα. Ο λόγος για τον Αισχύλο που γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 π.Χ. Γόνος του ευγενούς γαιοκτήμονα Ευφορίωνα, του γένους των Κοδριδών, παρουσιάστηκε νωρίς στους δραματικούς αγώνες, κατά την 70η Ολυμπιάδα όταν διαγωνίστηκε εναντίον…
- Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) παρότρυνε τους Έλληνες να αποβάλλουν τον μανδύα της Βυζαντινής αμάθειας στο οποίο είχαν τυλιχθεί. Υπέρμαχος της εκπαίδευσης, θεωρούσε πως αυτή ήταν το κλειδί για την αποτίναξη του διπλού ζυγού, όπως έλεγε: Των Οθωμανών από τη μιά μεριά και του καλογερίστικου σκοταδισμού των ιεραρχών της Ορθόδοξης εκκλησίας απο την άλλη. - Οι Καραμανλήδες ήταν Τουρκόφωνοι Έλληνες…
-Τα περισσότερα απ’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει. -Τα περισσότερα απ’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει. -Όταν άκουσε ότι κάποιος τον κορόιδευε, «όταν λείπω, μπορούν και να με μαστιγώσουν», είπε. -Τίποτα απ’ όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη. -Τις περιουσίες οι μικρές δαπάνες τις εξαφανίζουν. -Αυτός που δεν ξέρει…
Πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται κάθε χρόνο στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η ελληνική παράδοση είναι πολύ πλούσια σε γεύσεις και δρώμενα για την Πρωτοχρονιά. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μερικά από αυτά. Χανιά: Το έθιμο της "καλής χέρας" Τα παραδοσιακά κάλαντα, η υποδοχή του νέου έτους με βεγγαλικά και εκδηλώσεις σε πλατείες και η τήρηση του εθίμου της «πρωτιάς»…
- Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Άνθιμος το 1798 υποστήριξε οτι οι χριστιανοί δεν έπρεπε να αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη διότι η Οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργήθηκε απο το Θεό για να προστατέψει την ορθοδοξία από το μίασμα της αιρετικής καθολικής Δύσης. Αυτό υπήρξε τυπικό παράδειγμα των απόψεων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας γενικώτερα. Η πατρική Διδασκαλία που εξέδωσε έχει ως εξής: (η σχετική…
Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μία από τις αγαπημένες γιορτές μας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα -συγκεκριμένα 6- που πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη γιορτή. Όπως για παράδειγμα ισχύει ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου;Γιορτάζονταν πάντοτε τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία; Πόσοι ήταν οι Μάγοι και που φυλάσσονται σήμερα τα δώρα τους; Τι ήταν το άστρο της…
- Το φόρημα της αρχαιότητας υπήρξε για τους Έλληνες, συγχρόνως ευλογία και κατάρα. Είναι βαρυ φορτίο να λέγεσαι Έλληνας, γιατί πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά στη πράξη οτι πραγματικά "είσαι". - Ο Αδαμάντιος Κοραής η πιό εξέχουσα μορφή της προεπαναστατικής πνευματικής αναγέννησης, περιφρονούσε τον παπαδοκρατούμενο σκοταδισμό του Βυζαντίου όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος. - Ακόμα και στη δεκαετία…
Γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος έχει πολλά να σου διδάξει. Είναι πασίγνωστος για το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Γεννήθηκε περίπου το 580 π.Χ. και ως επικρατέστερος τόπος γεννήσεως θεωρείται η Σάμος. Ταξίδεψε αρκετά όταν ήταν νέος και γύρω στο 530 π.Χ. μετακόμισε σε μία ελληνική αποικία στη νότια Ιταλία. Πέθανε στο Μεταπόντιον της Ιταλικής Λευκανίας σε ηλικία 84 ετών το 496…
Ο Πλάτωνας γεννήθηκε στην Αθήνα από αριστοκρατική οικογένεια, το δε πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μαθητής του Κρατύλου. Μετά τη γνωριμία του με το Σωκράτη έγινε μαθητής του και παρέμεινε δίπλα του μέχρι το θάνατο του δασκάλου του. Οι θέσεις του για τη φυσική αγωγή και το ρόλο της στην κοινωνία της εποχής του είναι τόσο σημαντικές, που ακόμη και σήμερα μπορούν…
Τρίτη και 13 δείχνει σήμερα το ημερολόγιο. Ήρθε η μέρα, που – μαζί με την Παρασκευή και 13 – κάνει τους απανταχού προληπτικούς να ανησυχούν και να φτύνουν στον κόρφο τους. Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η άποψη και ποια η σχέση με την ευρύτερα γνωστή Παρασκευή και 13; Η διαβόητη Παρασκευή και 13, αν και θεωρείται ευρέως γνωστή ως η πλέον γρουσούζικη ημέρα, δεν σχετίζεται με την ελληνική παράδοση.…
- Κατά τον μεσαίωνα, ο θρησκευτικός παράγοντας αποτελούσε το βασικό άξονα δράσης, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού βίου, σε ανατολή και δύση. - Η παγκόσμια αυτοκρατορία της Ρωμανίας (Βυζαντίου λέμε τώρα) λύγισε πρώτα κάτω απο τα πολλαπλά κτυπήματα της Χριστιανικής Δύσης πριν δεχθεί το θανάσιμο πλήγμα απο τους Τούρκους. - Με τον καιρό τα συμφέροντα της εκκλησίας παραγκώνισαν και επισκίασαν…
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι το γεγονός ότι δε βιάζεται να κάνει κάποια δουλειά. Θα εξαντλήσει την προθεσμία που έχει στη διάθεσή του για να εκπληρώσει μια υποχρέωσή του, γενικά θα πάει με τον δικό του ρυθμό, με το πάσο του, που λέμε, μέχρι να κάνει αυτό που πρέπει. Και αν κάποιος του επισημάνει ότι άργησε, η απάντηση είναι έτοιμη, αποστομωτική και έχει δοθεί…
Πώς έφυγαν από τη ζωή Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Παυσανίας, Φειδίας, Θουκυδίδης και Πύρρος; Μπορεί σήμερα να τους θεωρούμε ήρωες και σπουδαίους, να υποκλινόμαστε στα κατορθώματά τους και το μεγαλείο τους, μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς (Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Παυσανίας), να ηγήθηκαν των Ελλήνων στους (ελληνο)περσικούς πολέμους και να έχουν τεράστια συμβολή στις νίκες στον Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα και τις…
Τα χρόνια κοντεύουν πια τα 50 και αυτό σημαίνει ότι συνεχώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι ξέρουν σε ποιον ανήκει το κεφάλι του ιστορικού γλυπτού το οποίο έχει τοποθετηθεί στον περίβολο του Πολυτεχνείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στην εξέγερση που έκαναν οι φοιτητές εναντίον της χούντας το 1973. Το δημιούργησε ο Μέμος Μακρής, ένας περίφημος γλύπτης που γεννήθηκε το 1913 και σπούδασε με δασκάλους…
«Προτιμήστε τις γνώσεις από τον πλούτο, γιατί ο πλούτος είναι παροδικός ενώ η γνώση παντοτινή» και άλλες 19 ατάκες. Θεωρείται ως ο σπουδαιότερος κλασσικός Έλληνας φιλόσοφος και ένας από τους ιδρυτές της δυτικής φιλοσοφίας. Ο Σωκράτης ήταν γιος του Αθηναίου, Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης. Μεγαλώνοντας ακολούθησε όπως οι περισσότεροι νέοι της εποχής, το επάγγελμα του πατέρα του που ήταν λιθοξόος.…
Απάντηση στους ισχυρισμούς κάποιων ότι η νεοελληνική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τα αρχαία Ελληνικά δίνει η ίδια η γλώσσα. Πέρα από τον τεράστιο όγκο λέξεων που συνεχίζει να χαρακτηρίζει στον λόγο μας, υπάρχουν και πολλές παροιμίες… Δείτε μερικές από αυτές: –Αιδώς Αργείοι: όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο. Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος)…
Φυσικά πρόκειται για τα 12 πλήκτρα F, που βρίσκονται στην κορυφή του πληκτρολογίου (από F1 έως F12). Τα οποία δεν είναι εκεί απλά για ντεκορ ή για να γεμίσει το πληκτρολόγιο, αλλά έχουν χρησιμότητα. Το F, είναι το αρχικό Function, και πρόκειται για τα πλήκτρα λειτουργίας. Ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιείς, έχουν προγραμματιστεί να έχουν διάφορες λειτουργίες, μόνα τους ή σε συνδυασμό με…
- Οι Γασμούλοι είναι αποκύημα μεικτών γάμων, οι οποίοι έγιναν μετά το 1204 μεταξύ μελών των οικογενειών αρχόντων διαφόρων εθνοτήτων. - Όταν λέμε, μάλλον όταν έλεγαν τότε "Ρωμιοσύνη" εννοούσαν τους πολίτες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γενικώς και όχι μόνο τους ελληνικής καταγωγής όπως θέλουμε να το λέμε εμείς οι Γραικοί. - Κατά τον μεσαίωνα οι Ούγγροι λέγονταν Τούρκοι. - Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ…
Σύμβολο ανεξαρτησίας και ελευθερίας για την χώρα μας, η ελληνική σημαία έχει μεγάλη ιστορία αλλά και κανόνες που ισχύουν γι’ αυτήν και πολλοί δεν τους γνωρίζουν. Διαβάστε τρεις από αυτούς που είναι μεταξύ άλλων οι πιο σημαντικοί: Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η έπαρση της σημαίας τελείται κάθε μέρα στις 8:00 και παραμένει στη θέση της μέχρι τη δύση του ηλίου. Στη διάρκεια παρελάσεων,…
- Η παλαιά Ρώμη ήταν μεν η αιώνια Ρώμη, αλλά δεν ήταν παρά μια "Roma Mibilis" (κινητή) γιατί κατά τα αρχαιορωμαϊκά πρώτυπα, Ρώμη ήταν η πόλη που βρισκόταν ο εκάστοτε αυτοκράτορας. - Στον ακάθιστο ύμνο υπάρχει χαιρετισμός που λέει: "Χαίρε η τας πλακάς των Αθηναίων διασπώσα". - Φημολογείται ότι ως το 1917, στην Οδησσό, ένας τεράστιος σταυρός περίμενε στο λιμάνι το πλοίο που θα τον μετέφερε στη…
- Αποθαρρυμένος από τη δύση για στρατιωτική βοήθεια οι τελευταίοι αυτοκράτορες του "Βυζαντίου" προσπάθησαν να προσελκύσουν και να προσεταιρισθούν τους εχθρούς της αυτοκρατορίας με γαμήλια συνοικέσια με παρά φύση συμμαχίες, όπως αυτή του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου με τους Τούρκους. - Ο Θεόδωρος Λάσκαρης μετά τον ενθρονισμό του από τον πατριάρχη Αυτωρειανό, το 1208, μόνο αυτός απο τους σε εξορία…
Την πιο ακριβή μέχρι σήμερα εκτίμηση για τη σκοτεινή ενέργεια, τη σκοτεινή ύλη και τον ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος έκαναν Αμερικανοί αστροφυσικοί. Αστροφυσικοί και κοσμολόγοι του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα υπολογισμό σχετικά με τη σύνθεση και την εξέλιξη του σύμπαντος, κάνοντας μια νέα ανάλυση για τη σκοτεινή ύλη και τη…
Πολλοί υποψιάζονταν ότι ο σκεπαρνάς, ένα πτηνό που θυμίζει πετροχελίδονο και απαντάται και στην Ελλάδα, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αέρα. Μελέτη στην Ελβετία, η οποία παρακολούθησε πτηνά με συσκευές καταγραφής δεδομένων, επιβεβαιώνει τώρα ότι ο μετρ των αιθέρων περνά τουλάχιστον 200 μέρες εν πτήσει σε κάθε του εξόρμηση. «Μέχρι σήμερα, τέτοια μακροπρόθεσμη δραστηριότητα…
Σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, ο αστεροειδής, που έπεσε στη Γη πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, προσέκρουσε στον πλανήτη μας με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ο μεγάλος αστεροειδής συνέβαλε καθοριστικά στην εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων και περίπου των τριών τετάρτων όλων των ειδών ζώων και φυτών, προκάλεσε ένα αρχικό πανύψηλο τσουνάμι ύψους ενάμισι χιλιομέτρου…
Στη Συκιά της Χαλκιδικής, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Φλέγρα, που αναφέρεται ως πατρίδα των γιγάντων, ζούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Τάσος Λειβαδίτης, σύyχρονος γίγαντας που σήκωνε με μεγάλη ευκολία βράχους, που ζύγιζαν έναν τόνο σχεδόν και το ύψος του ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, στα Γρεβενά για παράδειγμα, στη θέση Αμπέλια και στη θέση Μηλιά, και…
- Ο πολιτισμός της Ατλαντίδας στηριζόταν στη λατρεία του ήλιου και δραστηριοποιούταν απο τον ηλεκτρισμό που εξηλεκτροποιούσε τον αέρα. - Ο Μ.Κ. Τζήσαπ, συγγραφέας βιβλίων για άγνωστα αντιεκίμενα με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση, αστρονόμος και σεληνογράφος, θεωρούσε σαν το κλειδί των ξαφνικών εμφανίσεων και εξαφανίσεων των αγνώστων ιπταμένων αντικειμένων και των εξαφανίσεων πλοίων και αεροπλάνων…
- Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Σόρα καθώς επίσης και ο Μπελαμύ δημιούργησαν τους κατοίκους της Λεμουρίας με ύψος 3 έως 4,5 μέτρα με κιτρινωπό καφετί δέρμα σαν εκείνο του ρινόκερου ή του κροκόδειλου και εκτός απο τα δύο μάτια και ένα στο σβέρκο. - Η ήπειρος Λεμουρία ήταν μια μεγάλη μάζα ξηράς που κάλυπτε ένα μέρος του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού απο την Μαδαγασκάρη ως την Κεϋλάνη και απο…
Ένα πρόγραμμα που φαίνεται να έχει κερδίσει ήδη την αποδοχή κοινωνίας και φορέων, ξεκίνησε να υλοποιεί πρόσφατα τι Αθηναϊκή Ζυθοποϊία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος του προγράμματος «Νερό για το Αύριο» είναι η υιοθέτηση βιώσιμων και ορθολογικών πρακτικών διαχείρισης του νερού σε περιοχές όπου ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι ορατός και στο μέλλον είναι πιθανό να…
Λόγια του κλασικού Έλληνα φιλόσοφου Ο Σωκράτης ήταν ο σπουδαιότερος κλασικός Έλληνας φιλόσοφος και θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτές της δυτικής φιλοσοφίας. Είναι μια αινιγματική φιγούρα γνωστή κυρίως μέσω των έργων των κλασικών συγγραφέων, ειδικά τα γραπτά των μαθητών του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα και τα έργα του Αριστοφάνη. Κυρίως, οι Διαλόγοι του Πλάτωνα είναι το πιο σημαντικό έργο εκ του…
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, ακόμα και το ονοματεπώνυμό μας επηρεάζει την προσωπικότητά μας…τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε και που προβάλουμε τον εαυτό μας. Η πανάρχαια τέχνη της αριθμολογίας, μας αποκαλύπτει τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας… Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια αρίθμηση, κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. Το ονοματεπώνυμό μας μπορεί να…
Δείτε ποιοι έχουν το υψηλότερο IQ στον κόσμο Επιστήμονες, φιλόσοφοι, μουσικοί, παιδιά θαύματα, η ανθρωπότητα έχει γνωρίσει πολλά φωτεινά μυαλά αν και ο Αϊνστάιν ήταν μια ιδιοφυΐα, τελικά δεν ήταν ο μόνος αλλά ούτε και ο πρώτος, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι που είναι τελικά εξυπνότεροι. Αν αναρωτιέστε ποιοι έχουν το υψηλότερο IQ στον κόσμο, η παρακάτω λίστα θα σας λύσει όλες τις απορίες. Λεονάρντο…
Η πιο απομακρυσμένη ήπειρος στον κόσμο, το πιο ψηλό, ξηρό, ανεμοδαρμένο, άδειο και κρύο μέρος στη Γη αποκαλύπτει τα δικά του μυστικά και εντυπωσιάζει. Γιατί αλήθεια ποιος γνωρίζει πως πριν από εκατομμύρια χρόνια είχε φοίνικες και θερμό κλίμα; 1. Δεν μπορείς να δουλέψεις στην Ανταρκτική αν δε βγάλεις τους φρονιμίτες και την σκωληκοειδή απόφυση. Δεν γίνονται εγχειρήσεις στους σταθμούς της…
- Το σύμβολο της πυραμίδος του Χέοπα - ισόπλευρο τρίγωνο και φωτιά - τονίζει την ονομασία της πυραμίδας. Και τα πυραμιδικά τρίγωνα για τον Πλάτωνα είναι τα κάλλιστα γιατί επαναλαμβανόμενα σχηματίζουν τρίτο ισόπλευρο. Όσο για τη φωτιά έχει το σχήμα της πυραμίδας και είναι το οξύτερο απ'ολα τα στοιχεία. - Σύμφωνα με ένα άρθρο των Times της Ιρλανδίας "σε πολύ απομακρυσμένη απο σήμερα, εποχή…
- Ο Χανς Χάνσεν μας λέει ότι πολλά πράγματα στην αρχαιολογία που φαίνονται ασαφή μόνο χθές, είναι σαφέστερα σήμερα και θα παρθούν σα δεδομένα αύριο. - Οι σύγχρονοι αστροναύτες που έφτασαν στη σελήνη βρήκαν διαστημόπλοια και οι φωτογραφίες των δορυφόρων έδειξαν μεγαλιθικά έργα αρχαίων πολιτισμών. - Τα συναισθήματα χαράς και λύπης, του μίσους και της αγάπης προκαλούν άγνωστες μεταβολές στο…
- Μέσα σε μιά αληθινή δημοκρατία, το να είσαι άρχοντας δεν θεωρείται πλεονέκτημα, αλλά ένα επίπονο καθήκον. - Η ονομασία της Ρώμης, που προήλθε απο τον Ρωμύλο, είναι Ελληνική και σημαίνει δύναμη. - Στη Ρώμη της αρχαιότητας κανένας πολίτης δεν αποκλειόταν απο το δικαίωμα της ψήφου, κι ο ρωμαϊκός λαός ήταν πραγματικά κυρίαρχος δικαιωματικά και στην πράξη. - Όπως η διατροφή των υγιών ανθρώπων δεν…
Η χρησιμοποίηση όλου του δυναμικού του νου μας θα πρόσθετε στην προσωπικότητά μας μια τεράστια δημιουργική δύναμη Έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλές φορές πως δεν χρησιμοποιούμε όλο το δυναμικό του εγκεφάλου μας και πως μόνο ένα κλάσμα των δυνάμεων του νου μας χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας. Η χρησιμοποίηση όλου του δυναμικού του νου μας θα πρόσθετε στην προσωπικότητά μας μια τεράστια…
γράφει ο Μυργιώτης Παναγιώτης Η Αγία Εκκλησία μας ονομάζει Νεομάρτυρες όσους μαρτύρησαν κατά την Τουρκοκρατία. Το φαινόμενο της διώξεως των Χριστιανών και των Μαρτυρίων τους είναι διαχρονικό και οικουμενικό. Συνέβη και εις την μακρινή Κίνα. Το παρόν κείμενο αφιερώνεται στους Νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας που έζησαν και μαρτύρησαν στην μακρινή Κίνα. Ο Κύριος έδωσε εντολή στους Αποστόλους Του να…
- Οι δήμαρχοι σαν θεσμός πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρώμη το 471 π.χ. κι εκλέγονταν σε ιδιαίτερες συνελεύσεις του λαού, δηλαδή των πληβείων. - Στην Αρχαία Ελλάδα η πιό μεγάλη απσχόληση του λαού ήταν η συντήρηση της ελευθερίας του. Βέβαια τις δουλειές της έκαναν οι δούλοι. - Σε μια ευνομούμενη πολιτεία κανένας δεν έχει το δικαιωμα ν'απαιτήσει από τον άλλο να κάνει κάτι που δεν το κάνει ο ίδιος. - Όταν ο…
O Alfred Nobel το 1888, διάβασε σε μια εφημερίδα τον ίδιο του τον επικήδειο. Στην πραγματικότητα, εκείνος που είχε πεθάνει ήταν ο αδελφός του Ludvig, αλλά η εφημερίδα βιάστηκε να γράψει ένα άρθρο για τον ίδιο. Ο τίτλος του άρθρου έλεγε «Ο έμπορος του θανάτου είναι νεκρός». Ο Nobel ήταν ο εφευρέτης δυναμίτη, ο οποίος εκτός από χρήσιμος σε διάφορες εργασίες αποδείχτηκε και πολλές φορές θανατηφόρος.…
Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου σου είναι μια βασική πτυχή της υπεύθυνης ιδιοκτησίας Η γλώσσα του σώματος του σκύλου περιλαμβάνει μια σειρά από μοναδικές μεθόδους για την επικοινωνία συναισθημάτων και προθέσεων – και μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από το πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι. Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας των σκύλων αποτελείται από γαβγίσματα και γρυλίσματα, επομένως…
Λίστα με τα 10 Νέα Θαυματουργά Υλικά που μας έδωσε η σύγχρονη τεχνολογία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΥΓΡΑ (Ferrofluids) Εφαρμογές: αεροσκάφη, τηλεσκόπια, θεραπεία του καρκίνου Τοποθετώντας μικροσκοπικά κομμάτια ενώσεων του σιδήρου σε ένα υγρό οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υγρό μέταλλο που αλλάζει μορφή και ελέγχεται από μαγνητικά πεδία. Τα μαγνητικά υγρά χρησιμοποιούνται σε στερεοφωνικά ηχεία και σκληρούς…
- Θεωρείται κοινό αξίωμα για όλους τους άρχοντες ότι ενεργούν πάνω στο κάθε τι ολότελα αντίθετα από τους προκατόχους τους. - Η ελευθερία δεν είναι καρπός που παράγεται κάτω απ' όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, για αυτό και δεν έχουν όλοι οι λαοί την ικανότητα να τη γευτούν. - Όσο πιό απομακρυσμένες είναι από την πηγή τους οι δημόσιες συνεισφορές, τόσο πιο επαχθείς γίνονται. Δηλαδή αν πρέπει να…
- Χρειάζονται συμβάσεις και νόμοι για να συνενωθούν τα δικαιώματα με τα καθήκοντα και να φέρουμε τη δικαιοσύνη στον αντικειμενικό της σκοπό. - Οι νόμοι ουσιαστικά είναι οι όροι που καθιέρωσε η πολιτική κοινότητα. - Οι πολίτες βλέπουν το καλό μα το απορρίπτουν; Το δημόσιο θέλει το καλό, μα δεν το βλέπει. Άρα όλοι έχουν την ίδια ανάγκη απο καθοδήγηση. - Η Ρώμη στη χρυσή της εποχή κινδύνεψε να…
- Ο ισχυρότερος για να είναι πάντα ισχυρότερος και να παραμένει ηγέτης, πρέπει να μετατρέψει τη δυναμή του σε δίκαιο και την υπακοή σε καθήκον. - Ο πόλεμος δημιουργείται από την σχέση των πραγμάτων και όχι των ανθρώπων. - Όποιος δεν παράγει τίποτε, δεν είναι τίποτε. - Η παρόρμηση των ορέξεων είναι σκλαβιά, ενώ η υπακοή στο νόμο που φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι ελευθερία. - Η κοινωνική…
Η ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε την γεύση του φαγητού δεν είναι απλή υπόθεση. Την στιγμή που βάζουμε την πρώτη μπουκιά στο στόμα μας 2 συστήματα ενεργοποιούνται: Το γευστικό και το οσφρητικό. Το καθένα με τους δικούς του μηχανισμούς αντιλαμβάνεται συγκεκριμένες ουσίες της τροφής και έπειτα στέλνουν σήμα στα σημεία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την αντίληψη της γεύσης. Το γευστικό…
Για την επιβίωση του ανθρώπου, υπάρχει ένας άτυπος νόμος του 3. Τρία λεπτά χωρίς οξυγόνο, τρεις μέρες χωρίς νερό, τρεις βδομάδες χωρίς τροφή, μπορούν να κόψουν το νήμα της ζωής. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι… Πόσο μπορούμε να αντέξουμε δίχως οξυγόνο, νερό, τροφή, ήλιο ή ύπνο; Οξυγόνο Ο γενικός κανόνας που ισχύει, είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του για…
Η υπογραφή ενός ανθρώπου λέει πολλά για τον χαρακτήρα του, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ειδικές μελέτες που έχουν γίνει. Είναι γνωστό ότι ο τρόπος γραφής μπορεί να «προδώσει» πολλά για τον χαρακτήρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον οι αστυνομία σε όλο τον κόσμο έχει ειδικούς γραφολόγους για τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο όπως φαίνεται η υπογραφή μας λέει επίσης πολλά για τον χαρακτήρα μας. Τι δείχνει…
- Η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, όλα ξεπήδησαν από το φιλοσοφικό στοχασμό. Η απορία μας, ο θαυμασμός μας για την ύπαρξη και τον κόσμο κατάφεραν, τελικά,να μας οδηγήσουν μέχρι το φεγγάρι. - Ο αστροναύτης Νίλ Άρμστρονγκ, ο πρωτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, είπε κάνοντας το πρώτο βήμα: "Ένα μικρό βήμα ενός ανθρώπου, αλλά ένα μεγάλο βήμα, ένα άλμα για την ανθρωπότητα". Ήταν λες…
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στο πλαίσιο της προσπάθειας της να αναδείξει πολιτισμικά στοιχεία της Ελλάδας, όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, ανοίγει ένα κύκλο δημοσιευμάτων, που αφορούν στην Καθημερινότητα της Αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από αυτά τα δημοσιεύματα υπό τον τίτλο «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» η…
- Ο Νίτσε έλεγε: Μείνετε πιστοί στη γή και μην πιστέυετε αυτούς που σας υπόσχονται τη βασιλεία των ουρανών. - Η περίφημη φράση: "Ο Θεός είναι νεκρός" είναι του Νίτσε. - Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα που έχει συνείδηση της υπαρξής του. - Όταν όμως ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει και ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει και επειδή όλα αυτά δεν έχουν κανένα προφανές νόημα - αρχίζει να…
Πλήθος κόσμου και σήμερα στον παλαιό Άγιο Χριστόφορο για να τιμήσουν οι Αγρινιώτες τον Άγιο προστάτη και πολιούχο της πόλεως μας. Έναν άγιο, ιδιαίτερα αγαπητό και από την Ανατολική και Δυτική εκκλησία, αγιο-προστάτη των απανταχού ταξιδευτών. Ο άγιος λεγότανε και κυνοπρόσωπος λόγω της άσχημης μορφής του, οι δε παραδόσεις της εκκλησίας λένε πως καταγότανε από φυλή γιγάντων στα βάθη της…
Δείτε ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με τον σκύλο σας Ωστόσο, παρότι υπάρχουν πολλές εμπειρίες και πράγματα που μπορούμε να μοιραστούμε με τον σκύλο μας, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις τροφές που καταναλώνουμε, καθώς αρκετές από αυτές, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στον οργανισμό του. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τις δέκα πιο επιβλαβείς, καθώς και τους λόγους…
Κάθε μήνα χιλιάδες υπολογιστές είτε παθαίνουν ζημίες ή καταστρέφονται εξαιτίας των μολύνσεων από ιούς. Ένας λόγος που σημαίνει αυτό είναι κυρίως επειδή οι σημερινοί ιοί είναι εντελώς διαφορετικοί σε σύγκριση με την μορφή που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να διώξουμε τους νέους ιούς με τους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισης, πολλοί όμως χρήστες δεν…
Αρκετές είναι οι συντομεύσεις που έχει το πληκτρολόγιό σας, αρκεί να πατήσετε τον κατάλληλο συνδυασμό των πλήκτρων. Πόσους από αυτούς γνωρίζεις όμως; Είτε έχει υπολογιστή με Windows, είτε με macOS, αυτό το βίντεο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο καθώς θα σου μάθει συνδυασμούς που σίγουρα θα σου αρέσουν. pronews.gr
Γνωρίστε τα 10 ψηλότερα βουνά του κόσμου και όχι μόνο. Η φύση είναι γεμάτη ομορφιές που περιμένει να τις ανακαλύψουμε. Μια συνεχής ανακάλυψη, από τις αχανείς πεδιάδες έως τα εντυπωσιακά σπήλαια ανά τον κόσμο ένα σκηνικό έτοιμο για περιπλάνηση. Οι τεράστιες οροσειρές και τα πανύψηλα βουνά περιμένουν τον άνθρωπο να τα ανακαλύψει. Παρακάτω θα δούμε 10 από τα μεγαλύτερα βουνά της υφηλίου αλλά και το…
Τι έδειξε έρευνα Δεν το λέει ένας μανιώδης βιβλιοφάγος, έτσι και αλλιώς η μαρτυρία του δεν θα ήταν αντικειμενική, αλλά επιστήμονες που οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ενδελεχή έρευνα: για πέντε ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνει κάποιος ένα μυθιστόρημα, στο μυαλό του γίνεται μια έκρηξη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Εμορί και το συμπέρασμά της είναι ότι…
«Νομίζω ότι τα Ελληνικά είναι η πιο όμορφη γλώσσα που ξέρω. Αν είναι αλήθεια ότι το βιολί είναι το πιο μουσικό από όλα τα όργανα, τότε τα Ελληνικά είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης. . . Όταν διαβάζω τα ωραιότερα κομμάτια της Ιλιάδας, μια ψυχική δύναμη με ανεβάζει πάνω από τα μικρά και τα καθημερινά. Τα φυσικά μου όρια ξεχνιώνται, κι ο κόσμος μου είναι ψηλά, το μήκος, το πλάτος και το βάθος του…
- Σήμερα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέα ζωή και ούτε κάν ένα βακτήριο ή ένας ιός. - Αν είναι έτσι, ας προσπαθήσουμε ο καθένας από τη μεριά του, να μην εξαφανιστεί η ζωή που υπάρχει. - Μεγάλη εντύπωση έκανε στο Δαρβίνο η εξέλιξη του ματιού. Τόσο υπέροχο, τόσο λεπτό και τόσο τέλειο! - Κι αν ακόμα η ζωή μας φτάνει στο τέλος, πρέπει να εξακολουθούμε να βρίσκουμε νόημα στα…
- Ο Lemark πίστευε ότι η καμηλοπάρδαλη είχε τόσο μακρύ λαιμό, επειδή αμέτρητες γενιές, η μία μετά την άλλη, τέντωναν το λαιμό τους για να φτάσουν τα φύλλα των δένδρων. - Σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου όποιος προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον επιβιώνει κι εξασφαλίζει την επιβίωση και στους απογόνους του. - Τα φυτά χρησιμοποιούν τα πιό αστραφτερά τους χρώματα για να ντύσουν τα λουλούδια τους…
Θα το αποκαλούσαμε αδύνατο, αν δεν ήταν πραγματικό... Χάρτης του 1515 δείχνει τμήμα της Ανταρκτικής (της ηπείρου του Νότιου Πόλου), όπως ήταν πριν καλυφθεί από τους πάγους. Μέσα στον 20ο αιώνα, η Ανταρκτική «χαρτογραφήθηκε» με υπέρηχους και για πρώτη φορά «φάνηκε» τι υπάρχει κάτω από τους πάγους. Αυτό έγινε το 1949. Κανείς δεν πρόσεξε τίποτε το αξιοσημείωτο τότε, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, το…
- Ο Μάρξ κατηγορούσε τους μέχρι την εποχή του φιλόσοφους ότι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο, αντί να προσπαθήσουν να τον αλλάξουν. - Ο Χέγκελ ονόμαζε τη δύναμη που ωθεί την ιστορία προς τα εμπρός "παγκόσμιο πνεύμα" η "παγκόσμιο λόγο". - Αντίθετα ο Μάρξ υποστήριζε ότι δεν είναι η πνευματική πρόοδος προυπόθεση για την εξέλιξη των υλικών συνθηκών διαβίωσης. Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το…
- Να φέρεσαι πάντοτε σύμφωνα με τις αρχές, που θα ήθελες να έχουν ισχύ γενικού και καθολικού νόμου. - Ο Κάντ είπε επίσης, πως θα πρέπει πάντοτε να αντμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους ως σκοπούς αυτούς καθ' αυτούς και όχι ως μέσω για την επίτευξη κάποιου άλλου σκοπού. - Αν αποφασίσεις εσύ ο ίδιος-ίδια- να φέρεσαι καλά στους άλλους - έστω και αν μ'αυτό τον τρόπο βλάπτει τα ίδια σου τα συμφέροντα -…
Το Μαντείο Των Δελφών έπαιξε γενικά έναν περισπούδαστο ρόλο στην ηθική εκπαίδευση του ελληνικού γένους με βάση τα πρότυπα του Λόγου (Σοφίας ή Αυτογνωσίας), του Μέτρου και του Ρυθμού, με άλλα λόγια του Κάλλους της Απολλώνιας διδασκαλίας, η οποία συνοψίζεται στα τρία προαναφερθέντα μέγιστα αποφθέγματα-παραγγέλματα του ΕΙ, του ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και του ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ... Γενικότερα τα Δελφικά παραγγέλματα…
Από το «Great Britain» του 1840 μέχρι και το «Queen Mary II» της νέας χιλιετίας Κοινό στοιχείο όλων οι εντυπωσιακές διαστάσεις, τα μεγάλα φουγάρα και οι μηχανές τεράστιας ισχύος που όργωσαν τον Ατλαντικό ωκεανό επιζητώντας την ταχύτητα, την πολυτέλεια και την μαζική μεταφορά των επιβατών μέχρι την εμφάνιση της αεροπλοΐας που τα έθεσε στο περιθώριο, αναγκάζοντάς τα σε απόσυρση ή στην μετατροπή…
Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης* Η γλώσσα κάθε λαού αποτελεί ένα από τα στοιχεία της ταυτότητός του. Η γλώσσα, εκτός από στοιχείο της ταυτότητος, είναι και εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η γλώσσα βοηθά στην δημιουργία του πολιτισμού, του λεγόμενου πνευματικού, σε αντίθεση με τον υλικό (γλυπτική, ζωγραφική κλπ). Για να μπορούν οι άνθρωποι να συνεννοούνται θα πρέπει η γλώσσα να είναι…
- Γιά όλα όσα κάνουμε αποφασίζουν η φύση ή οι φυσικοί νόμοι. Ο Σπινόζα θεωρούσε πως ο Θεός - ή οι φυσικοί νόμοι - είναι η εσωτερική αιτία, όλων όσα συμβαίνουν. Ο Θεός εκφράζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα απο τους φυσικούς νόμους. - Σύμφωνα με τον Σπινόζα πάντα, μόνο όταν έχουμε την ελευθερία να ζήσουμε σύμφωνα με όλες τις δυνατότητες της φύσης μας, μόνο τότε είμαστε ελεύθεροι. - Ορθολογιστής…
Αν δε φοράτε γραβάτα κάθε μέρα, τότε μπορεί να ξεχάσετε πώς να τη δένετε. Ή αν δεν το έχετε ξανακάνει, αυτό το βίντεο θα σας δώσει μια λύση που θα κάνει σίγουρα τη ζωή σας πιο εύκολη. Όπως θα δείτε, με μια απλή προετοιμασία, μπορείτε να δέσετε τη γραβάτα σας σε 14 δευτερόλεπτα. Πως; Αφήστε τον Crazy Russian Hacker να σας δείξει στο παρακάτω βίντεο! Αν και η αρχική παρουσίαση είναι σίγουρα…
- Ο Σαίξπηρ έλεγε ότι ειμαστε καμωμένοι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα και τα όνειρα, κι η μικρή μας ζωή κρατάει όσο ένας ύπνος. - Ο Rene Decart γεννήθηκε το 1596 και όλη του την ζωή την πέρασε ταξιδεύοντας εδώ και εκεί στην Ευρώπη. Σπούδασε φιλοσοφία και οι σπουδές αυτές του αποκαλύψαν την έκταση της αβεβαιότητας και της αγνοιάς του. - Ο Decart υποστήριζε ότι μονάχα η λογική μπορεί να μας…
- Όταν η ηλιοκεντρική θεωρία του κόσμου επιβεβαιώθηκε και εξηγήθηκε με τρόπο οριστικό, οι άνθρωποι έμαθαν ότι ζούσαν πάνω σ' ενα τυχαίο πλανήτη χαμένο στο διάστημα. Η προσαρμογή σ'αυτή την ιδέα δεν τόσο έυκολη. Η νέα αυτή αντίληψη συνάντησε μεγάλη αντίσταση μέσα στα μυαλά των ανθρώπων. Αντίστοιχη κατάσταση δημιουργήθηκε κι αργότερα τότε που ο Δαρβίνος απέδειξε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τα ζώα.…
- Στη Νορβηγία λένε την παροιμία: "Όσοι έχουν περάσει πολλά χρόνια παντρμένοι, τελικά αρχίζουν να μοιάζουνε μεταξύ τους". - Από κάποιους φιλόσοφους της εποχής η αναγέννηση χαρακτηρίστηκε ως: "Θεία γενιά ντυμένη με την όψη του ανθρώπου". - Η ζωή είναι και λυπητερή και χαρούμενη μαζί. Ερχόμαστε σ'ενα υπέροχο κόσμο, συναντιόμαστε εδώ, γνωριζόμαστε και προχωράμε κάμποσο μαζί. Ύστερα όμως χανόμαστε…
- "Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο;" αναρωτιόταν ο Επίκουρος. "Αφού όσο υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος δεν θα υπάρχει. Κι όταν έρχεται αυτός, δε βρισκόμαστε πια εδώ". Αν το δούμε απ'αυτή την άποψη, έχει δίκιο. Γιατί ποιός άνθρωπος βασανίζεται επειδή είναι νεκρός; Δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουμε με το θάνατο ούτε για μιά στιγμή. Ας μην τον φοβόμαστε λοιπόν. - Να ζείς στα κρυφά ήταν η συμβουλή του…
Η φύση μας κάνει πολλές φορές να αναρωτιόμαστε για την… παραξενιά της αφού δεν είναι λίγες οι ιδιοτροπίες της… Από ποιο ηφαίστειο ξεχύνεται μπλε λάβα και πώς κάποιες πέτρες «περπατούν» στο έδαφος; Σε ποιο μέρος της Γης οι κεραυνοί χτυπούν ανά δευτερόλεπτο και πού ο ουρανός σκοτεινιάζει από τις ιπτάμενες νυχτερίδες; Αν θέλετε να λάβετε απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά περισσότερα δεν έχετε παρά να…
- Οί σοφιστές πίστευαν ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ο άνθρωπος καθορίζει και τη γνώμη του για το σωστό και το λάθος. - Κοινό σημείο του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα ήταν το ερώτημα: "Πως πρέπει να ζεί και να πεθαίνει ο άνθρωπος" - Κάποτε ο Σωκράτης στάθηκε μπροστά σ'ενα μαγαζί που πουλούσε του ... κόσμου τα πράγματα. Αφού έμεινε έτσι να κοιτάζει για λίγη ώρα, τελικά είπε: "Για δές…
Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μία από τις αγαπημένες γιορτές μας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα -συγκεκριμένα 6- που πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη γιορτή. Όπως για παράδειγμα ισχύει ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου; Γιορτάζονταν πάντοτε τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία; Πόσοι ήταν οι Μάγοι και που φυλάσσονται σήμερα τα δώρα τους; Τι ήταν το άστρο της…
Το φιλί είναι φαινομενικά μια απλή πράξη αγγίγματος των χειλιών μεταξύ δύο ερωτευμένων ανθρώπων, η οποία είναι ιδιαίτερη και σημαντική στον έρωτα και μας συγκινεί κάθε φορά που συμμετέχουμε σε αυτήν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Εκείνο που δεν ξέρετε ίσως είναι ότι κάθε φιλί που δίνουμε στο σύντροφό μας κρύβει αρκετές εκπλήξεις, που έχουν να κάνουν με ό,τι πιο απίθανο μπορείτε να φανταστείτε.…
- Στην αρχαιότητα απέδιδαν στον Αριστοτέλη 170 έργα. Σήμερα διασώζονται 47 έργα. Τα περισσότερα απ'αυτά είναι σημειώσεις που τις χρησιμοποιούσε στα μαθηματά του. - Ο Αριστοτέλης ήταν φιλόσοφος κα επιστημονας μαζί. - Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη φύση, είναι κατά τον Αριστοτέλη μια μεταμόρφωση της ύλης απο το επίπεδο της δυνατότητας σ'αυτό της πραγματικότητας. - Όλα τα ζωντανά πλάσματα (Φυτά, Ζώα,…
- Η σχολή του Πλάτωνα βρισκόταν σ'ενα μικρό αλσύλλιο, που έφερε το όνομα του μυθικού ήρωα Ακάδημου. Απο εκεί πήρε το όνομα "Ακαδημία". - Οι σοφιστές πίστευαν ότι οι αντιλήψεις για το σωστό και το δίκαιο άλλαζαν απο χώρα σε χώρα και απο γενιά σε γενιά. - Οι φιλόσοφοι ενδιαφέρονται γι'αυτό που είναι αιώνια αληθινό, αιώνια ωραίο, αιώνια καλό. - Ο Πλάτωνας ξεκινάει το συλλογισμό του με τη διαπίστωση…
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ξεκινήσουν την ημέρα τους μετά το πρώτο φλιτζάνι καφέ. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά και δίνει στον εγκέφαλό μια ενεργειακή ώθηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί μύθοι για τον καφέ που πρέπει να καταρριφθούν. Παρακάτω, ο Niket Sonpal, MD, FACP, DABIM, ένας γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξεκαθαρίζει ορισμένες…
- Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν στα σοβαρά ότι ο Θεός ή κάποιες άλλες μυθικές δυνάμεις κατευθύνουν τις εξελίξεις εδώ πάνω στη γή και κυβερνούν τα ιστορικά γεγονότα. - Εξυπνότερος είναι αυτός που ... ξέρει ότι δεν ξέρει τίποτα. - Το να ξέρεις τι δεν ξέρεις είναι κι αυτό ένα είδος γνώσης και χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος για να το καταλάβεις και πολύ δυνατός για να το ομολογήσεις. -…
- "Τα πάντα ρεί" έλεγε ο Ηράκλειτος. Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. - Σ' όλες τις μεταβολές και τις αλλαγές και τις αντιθέσεις μέσα στη φύση, ο Ηράκλειτος έβλεπε την ενότητα και την ολοκλήρωση. Αυτό το κάτι που βρίσκετε μέσα σε όλα και αποτελεί το θεμέλιο των πάντων, το ονόμαζε "Θεό" ή "λόγο". - Ο…
Μία νέα μελέτη της διαστημικής σκόνης δείχνει ότι το νερό πάνω στη Γη μπορεί να δημιουργήθηκε κάποτε στο διάστημα με τη βοήθεια του ηλιακού ανέμου, του ρεύματος φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων που εξαπολύει συνεχώς ο Ήλιος. Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι -μάλλον απρόσμενα- το άστρο μας μπορεί να έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην παρουσία του νερού πάνω στον πλανήτη μας, καθώς φαίνεται…
Ένας απέραντος κόσμος τόσων χρόνων σίγουρα έχει πάντα κάτι νέο να μας μάθει Είτε θέλετε να επεκτείνετε τις ιστορικές σας γνώσεις είτε να μάθετε ένα μάτσο τυχαία facts, αυτά τα 10 εκπληκτικά παράξενα ιστορικά γεγονότα είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από το παρελθόν. Δείτε παρακάτω... 1.Από το 1912 έως το 1948, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήγαγαν αγώνες στις καλές τέχνες. Δόθηκαν…
- Οι άνθρωποι, λέει ο Ξενοφάνης, έπλασαν τους Θεούς κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους: "Και οι θνητοί νομίζουν ότι έτσι γεννήθηκαν οι Θεοί, και είχαν φτιασιά και φωνή και όψη ίδια με τη δικιά τους... Αν τα ζώα είχαν κι αυτά χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν έργα σαν των ανθρώπων, τότε θα έπλαθαν και αυτά τους Θεούς τους με την δικιά τους όψη". - Ο στόχος των πρώτων Ελλήνων…
Ίσως να το έχετε ξανακούσει ίσως και όχι, τα ημερολόγια στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αρχαία Αθήνα δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά. Κι αυτό γιατί το αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο ήταν το λεγόμενο σέληνο-ηλιακό με μήνες που παρακολουθούσαν τις φάσεις της Σελήνης. Επιπλέον προσέθεταν έναν εμβόλιμο μήνα. Μάλιστα, κάθε ελληνική πόλη είχε τις δικές της ονομασίες για τους μήνες. Οι…
- Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει το πως και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ΄τη μιά μέρα στην άλλη. (Γκαίτε) - Τους φίλους μας μπορούμε να τους διαλέξουμε, αν θέλουμε, τον εαυτό μας, όχι. Από τους άλλους εξαρτάται αν θα διαλέξουν εμάς για φίλο. - Η γάτα δεν έχει την παραμικρή ιδέα, αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον. - Δεν είναι θλιβερό…
Το παλαιότερο κραγιόν υπολογίζεται πως έγινε γνωστό πριν από 5.000 χρόνια. Βρέθηκε στην πόλη Sumerian στο σημερινό Ιράκ, ενώ στις μέρες μας υπολογίζεται πως το 92% των γυναικών φορούν κραγιόν. Απαραίτητο εργαλείο μακιγιάζ, το οποίο δεν λείπει ποτέ μια γυναικεία τσάντα που… σέβεται τον εαυτό της! Οι αποχρώσεις ατελείωτες και η εξάρτηση ακόμη μεγαλύτερη, γιατί όπως και να το κάνουμε το κραγιόν……
- Ο κεντρικός τρούλος της Αγιά-Σοφιάς φθάνει τα πενήντα πέντε μέτρα. - Οι Καραμανήτες ή Καραμανλήδες ή Καραμάνηδες ήταν τουρκόφωνοι έλληνες κάτοικοι της Καραμανίας, οι οποίοι έγραφαν τούρκικα με ελληνικούς χαρακτήρες. - Ο Αρναούτ (Αρναούτης) είναι ο Αλβανός στα τούρκικα. Ο τσουφούτ (Τσιφούτης) είναι ο εβραίος. Ο Ρούμ είναι ο έλληνας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. - "Δεν πιστεύω σε ανώτερους και…
- Το "Πάσχα" είναι Εβραϊκή λέξη και σημαίνει "διάβασις", "απολύτρωσις". Η λέξη "ναός" παράγεται από το ρήμα "νάω" και σημαίνει κατοικητήριον του Θεού. - Οι άτακτοι και οι παράνομοι δέον να παιδεύοναι εις παράδειγμα και ετέρων κακοήθων και φθορέων της κοινωνίας κατά του Θείου απόστολου λέγοντας "Παιδεύετε τοις ατάκτοις ίνα μη υπεραιρώνται". - Ταμπάκης είναι αυτός που επεξεργάζεται δέρματα - Στην…
- Σύμφωνα πάντα με το ευαγγέλιο του Ιούδα, όταν το πνεύμα εγκαταλείπει το σώμα, το σώμα πεθαίνει και παύει να υπάρχει. Κατά τη δική μου άποψη, όταν το σώμα πεθαίνει δεν υπάρχει πνεύμα και χάνεται. Καταστρέφεται ο σκληρός δίσκος. - Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι πρωτο-ορθόδοξοι χριστιανοί προάγουν μια κάλπικη θρησκεία. Υποστηρίζουν πως μόνο η θρησκεία που διδάχτηκε κρυφά από τον Ιησού στον…
Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ένα άτομο με περίεργο όνομα. Σύμφωνα με έρευνα το 11% των Ελλήνων ακούνε στο όνομα Γιώργος. Αυτό το όνομα μαζί με μερικά ακόμα, όπως Γιάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτρης, Νίκος και Παναγιώτης είναι τα πιο συνηθισμένα αντρικά ονόματα. Συγκεκριμένα, μέσα από έρευνα αποδείχθηκε πως το 50% των Ελλήνων ακούει σε αυτά τα 6 ονόματα. Αντίστοιχα για τις γυναίκες τα ονόματα Μαρία…
Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης του Παρισιού αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος, μάλιστα, επικρίθηκε πολύ γι’ αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισαν στην αρχή οι διανοούμενοι αλλά και η αριστοκρατική τάξη της εποχής. Σήμερα αποτελεί «θέλγητρο» της πόλης…
- Όταν έγινε κράτος η Ελλάδα με κυβερνήτη τον Καποδίστρια, οι προύχοντες και οι οπλαρχηγοί εύρισκαν όχι μόνον ακατανόητη αλλά και άδικη την ιδέα ότι του λοιπού θα ήταν όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. - Το ευαγγέλιο του Ιούδα συγκαταλέγεται κι εκείνο στα ευαγγέλια που γράφτηκαν από τους πρώτους χριστιανούς στην προσπαθειά τους να διατυπώσουν με σαφήνεια, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, ποιός είναι ο…
- Οι Φαναριώτες πίστευαν πως έπρεπε να μην επαναστατήσουν οι Έλληνες τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά να περιμένουν υπομένοντας και επιμένοντας, ελισσόμενοι και υποσκάπτοντας, μέχρι που οι Οθωμανοί θα κατέρρεαν απο μόνοι τους και το Ελληνικό στοιχείο θα κυριαρχούσε. - Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' αφόρισε τον Υψηλάντη για το κίνημα στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας πασχίζοντας…
- Οι διάφορες Ελληνικές ομάδες της αρχαιότητας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε μπροστά στην εξωτερική απειλή: την Περσική, τη Μακεδονική ή αργότερα τη Ρωμαϊκή. - Οι Αλβανοί άρχισαν να διεισδύουν στις Ελληνικές περιοχές πρίν από το δωδέκατο αιώνα και πυκνώνουν περισσότερο κατά τον 14ο αιώνα στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Ακαρνανία, στην Αττική, στην Εύβοια και κυρίως στο γύρω νησιά και στο…
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Στη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην…
- Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι νόμοι, αν δεν συμφωνούν με τα ήθη και τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών. - Όταν καταπιάνεται κάποιος με μια δουλειά, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες που του επιτρέπεται να τις παραβλέψει. -Κομμουνιστής διευθυντής Σοβιετικού μονοπωλίου σιγαρέτων, που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1931, επέκρινε τους ιθύνοντες της κεφαλαιοκρατικής καπνοβιομηχανίας"Παπαστράτος" για τις…
Η αποκάλυψη της Εβραϊκής Βίβλου ολοκληρώθηκε περίπου το 400 π.Χ. (προ Χριστού). Μέχρι τότε, το Ισραήλ είχε διασκορπιστεί από την Ασσυριακή αυτοκρατορία μερικούς αιώνες νωρίτερα. Επιπλέον, πολλοί Εβραίοι ζούσαν ακόμη στη Βαβυλώνα (ο Ιούδας είχε εξοριστεί στη Βαβυλώνα περίπου 100 χρόνια αφότου οι Ασσύριοι κατέστρεψαν το βασίλειο του Ισραήλ). Τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο κανόνας της Εβραϊκής Βίβλου,…
Το κρασί υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τους ιστορικούς να μιλούν για τα παλαιότερα οινοποιεία στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το κρασί που σίγουρα οι περισσότεροι δε γνωρίζετε! Τι δεν ξέρουμε για το κρασί: 1. Το παλιότερο μπουκάλι κρασί είναι πάνω από… 1600 χρόνων και βρίσκεται στο Pfalz Historical Musuem της Γερμανίας. Θάφτηκε το 350 μ.Χ. και βρέθηκε ξανά…
- Ένα στα 2000 παιδιά γενιέται με τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. - Στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο) όταν τα παιδιά παίζανε πετροπόλεμο χωριζότανε σε δύο ομάδες: τα Βραχωρτάκια και τα Σουλιωτάκια. - Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι δρόμοι στο Αγρίνιο δεν ήταν στρωμένοι με χαλίκι. - Τότε ο κάθε καινούργιος εργαζόμενος σε επιχείρηση τον πρώτο χρόνο ήταν…
- Θαύματα ως κατάλυση των φυσικών νόμων μέσα στη βίβλο δεν αποδεικνύονται ιστορικά. - Σύμφωνα με όλες τις έρευνες έχει γίνει αναμφισβήτητο ότι όλες οι ψυχικές λειτουργίες συνδέονται στενά με ηλεκτροχημικά συμβάντα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και αυτά λειτουργούν με τους νόμους της φυσικής. - Ο εγκέφαλος με τις ασυνείδητες κινήσεις των νευρώνων προηγείται μόνιμα απο την εκδήλωση της…
- Ο Θεός κατά τη μουσουλμανική παράδοση - ο Ένας- έχει εκατό ωραία ονόματα, αλλά απο αυτά το τελευταίο είναι γνωστό μόνο σ'αυτόν. - Ο Κουμφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός είναι θρησκείες σοφίας, οι οποίες ξεκινάνε από την πίστη στην αρμονία του ουρανού και της γής και των οποίων κύριοι τύποι είναι ο σοφός. - Το "όλον" κατάγεται όχι μόνο από μία πρωταρχική έκρηξη, αλλά από ένα πρωταρχικό άλμα: από…
Οι συγγραφείς είναι κατά κανόνα ανήσυχοι άνθρωποι. Μπορούν να αναλύσουν κάτι που βλέπουν τόσο πολύ, που κάποιες φορές μπορούν να το δουν να εξελίσσεται στο χρόνο. Κάπως έτσι ξεκινούν να γράφουν και κάποιες φορές πέφτουν μέσα στο όραμα τους για την εξέλιξη. Δεν βλέπουν το μέλλον, ούτε ακριβώς το προβλέπουν. Απλά θεωρούν πως έτσι θα είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, με βάση την πραγματικότητα…
Το 2020 μαζί με τον SARS-CoV2 μας «σύστησε» και την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Η καθημερινή πολύωρη χρήση υπολογιστή, είτε εξ αιτίας της τηλεκπαίδευσης, είτε της τηλεργασίας, σε συνδυασμό με τη μη σωστή στάση σώματος μπροστά στον υπολογιστή ή στο tablet, ευθύνεται για μια σειρά ορθοπαιδικών προβλημάτων στον αυχένα, στα χέρια, στη ράχη και τη μέση των χρηστών ηλεκτρονικών οθονών, ανεξαρτήτως…
Ο Jeff Bezos είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν την Amazon και μπορεί να έχει αποχωρήσει αλλά οι συμβουλές και τα λόγια του με βάση την εμπειρία του πλέον στις επιχειρήσεις έχουν μείνει στην ιστορία. Κάποιες από τις φράσεις που έχει πει σίγουρα μπορούν να σε κάνουν να σκεφτείς διαφορετικά. Δες πέντε από αυτές «Μην διαβάζεις απλά για ιστορίες επιτυχίας. Δημιούργησε τις δικές σου.» «Αν ποτέ…
- Η δύναμη της βαρύτητς είναι μία και αυτή που κανει το μήλο να πέφτει απο το δένδρο και που συνδέει τη γή με τη σελήνη. - Σύμφωνα με τον Novalis είμαστε στάχτη από άστρα. - Η μηχανική των κβάντα περιγράφει τη μηχανική μέσα στον κόσμο του αθέατου μικρού, των ατόμων και των μορίων. - Η γενική θεωρία του Αϊνστάϊν για τη σχετικότητα περιλαμβάνει την ιδέα ότι ο χώρος και ο χρόνος αρχίζουν με το Big…
-Σε κάποιες κατηγορίες ζώων είναι αρκετά διαδεδομένη μια ιδιαίτερη μορφή αλτρουισμού. Ο αλτρουισμός αυτός ονομάζεται: Αλτρουισμός εγκλείουσας ορμοστικότητας. -Η ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου βασίζεται στη συνειδητή σκέψη, που οδηγεί σε συνειδητές επιλογές. -Η ουσία της εξελικτικής διαδικασίας είναι η μεταβλητότητα και η αλλαγή. -Όλα τα ηθικά συστήματα που εμφανίστηκαν σε φυλές, σε ποιμενικές…
Πυθαγόρας, ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.). Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους μαθητές του την άσκηση της αυτογνωσίας. Κατά τον Ιάμβλιχο (του 3ου μ.Χ. αιώνα), οι μαθητές του ήσαν: – Οι ακουστικοί (άκουγαν μόνο, δεν ρωτούσαν τίποτε, δεν έλεγαν τίποτε).– Οι μαθηματικοί (η φιλοσόφηση γινόταν με αριθμούς, ως σύμβολα ερμηνευόμενα).– Οι φυσικοί (ανώτερου βαθμού, εισάγονταν…
Η σημαία της χώρας αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας Η ελληνική σημαία αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Ο συνδυασμός των χρωμάτων της, δηλαδή οι εννέα κυανές και οι λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» ενώ παράλληλα θωρείται ότι συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες για την…
- Στη Δύση, πριν από 130.000 με 150.000 χρόνια περίπου, πολύ πριν από την άφιξη του ανθρώπου του Κρο-Μανιόν (Homo Sapiens Sapiens) αρχαϊκοί πληθυσμοί του Homo Sapiens αντικαταστάθηκαν απο πληθυσμούς του Neanterntal. - Οι Νεάντερνταλ και οι Κρο-Μανιόν ήταν άραγε δύο γεωγραφικές φυλές ή μήπως δύο διαφορετικά είδη; τα ευρήματα δεν πείθουν ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. - Η όρθια στάση δεν έχει…
Παλιρροιακές δυνάμεις επικρατούν και στον γαλαξία Ν6C598, ο οποίος απέχει 2,9 εκατομμύρια έτη φωτός. Καί όχι ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ, αλλά και σε ολόκληρο το σύμπαν, και κάνουν τα αστέρια του Γαλαξία μας να περιπλανιούνται μέσα σε αυτόν. Ο Γαλαξίας μας, ο οποίος φιλοξενεί το ηλιακό μας σύστημα, περιλαμβάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια. Αυτά είναι τοποθετημένα πάνω σε έναν δίσκο και σχηματίζουν ένα είδος…
Για να υποστηρίξει αυτήν την άποψη, το βρετανικό πρακτορείο Telegraph, παρουσιάζει τα δέκα πιο παράξενα πράγματα που η φυσική γνωρίζει αλλά οι περισσότεροι αγνοούν. Τη σχετική ανάλυση έκανε ο φυσικός – κοσμολόγος και συγγραφέας εκπαιδευτικών επιστημονικών βιβλίων, Μάρκους Τσόουν. Τα δέκα πιο παράξενα πράγματα στη Φυσική: 1. Αν ο ήλιος αποτελείτο από μπανάνες θα ήταν εξίσου καυτός. Ο ήλιος μας…
Η νέα ελληνική γλώσσα αποτελεί συνέχεια της αρχαίας καθώς και εξέλιξή της. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αρχαίες φράσεις που χρησιμοποιούμε αυτούσιες ακόμη μέχρι και σήμερα. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές από αυτές: Νους υγιής εν σώματι υγιεί Ένα υγιές πνεύμα προϋποθέτει υγιές σώμα. Η φράση απηχεί το κλασικό αθλητικό ιδεώδες, σύμφωνα με το οποίο η εκγύμναση του σώματος ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για…
- Απο θρησκευτικής πλευράς παντού και πάντοτε, καθετί αινιγματικό και κατά τα φαινόμενα ανεξήγητο αποδιδόταν στη δράση πνευμάτων η θεών. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εγκαινίασαν μια διαφορετική προσέγγιση. Αποπειράθηκαν να αξηγήσουν τα φαινόμενα του κόσμου μέσω των φυσικών δυνάμεων. Οι Έλληνες θεμελίωσαν τις εξηγήσεις τους στην παρατήρηση και στη σκέψη. - Οι δεινόσαυροι υπήρξαν η πιό…
Η πιο απομακρυσμένη ήπειρος στον κόσμο, το πιο ψηλό, ξηρό, ανεμοδαρμένο, άδειο και κρύο μέρος στη Γη αποκαλύπτει τα δικά του μυστικά και εντυπωσιάζει. Γιατί αλήθεια ποιος γνωρίζει πως πριν από εκατομμύρια χρόνια είχε φοίνικες και θερμό κλίμα; 1. Δεν μπορείς να δουλέψεις στην Ανταρκτική αν δε βγάλεις τους φρονιμίτες και την σκωληκοειδή απόφυση. Δεν γίνονται εγχειρήσεις στους σταθμούς της…
- Η δυσκολία της αναγνώρισης και της ποσόστωσης όλων των πιθανών αιτίών για την αιφνίδια αλλαγή του κλίματος και η έλλειψη της δυνατότητας πρόβλεψης κοντά σε μεταίχμια, υποδηλώνει ότι η αιφνίδια αλλαγή του κλίματος θα συνοδεύεται πάντα απο μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σύγκριση με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος. - Η θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου - ο μηχανισμός κλειδί στην εξελικτική…
Νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για τη Γη; Ε λοιπόν υπάρχουν κάποια στοιχεία που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχατε σκεφτεί πως μπορεί να ισχύουν. 1. Η Γη δεν είναι στρογγυλή! Αν και η Γη είναι σφαιρική, εντούτοις, λόγω των βαρυτικών δυνάμεών της, δεν αποτελεί έναν τέλειο κύκλο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα εξόγκωμα γύρω από τον ισημερινό λόγω αυτού του γεγονότος. Η πολική ακτίνα της Γης είναι…
Ζητήματα από τη σύγχρονη αλλά και την προϊστορική εποχή και πολύ παράξενες και ενδιαφέρουσες αλήθειες που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Όπως για παράδειγμα τι παράξενο συμβαίνει όταν αναπνέουμε! 1. Όταν ο άνθρωπος αναπνέει από τη μύτη, πάντα εισπνέει περισσότερο αέρα από το ένα ρουθούνι σε σχέση με το άλλο. Αυτό γίνεται εναλλάξ κάθε 15 λεπτά. 2. H εποχή που έζησε η Κλεοπάτρα είναι πιο κοντά,…
Με ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. Οι πρωτεϊνες του ανοσοποιητικού συστήματος των αλπακά είναι μικρότερες και απλούστερα δομημένες, σε σχέση με τα ανθρώπινα αντισώματα, και μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στο εργαστήριο. Οι ερευνητές τα αποκαλούν «νανοσωματίδια» και χρησιμοποιούν αυτά τα μίνι-αντισώματα για διάφορους σκοπούς, όπως για να σταματήσουν τις μολυσματικές ασθένειες. "Ετσι, λοιπόν,…
ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, πριν από περίπου 120.000 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, αφού προηγουμένως εξέτασαν στρώματα βράχου σε μια σπηλιά στην κοιλάδα του Ρον, στη Γαλλία. Εκεί, τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν σκελετικά υπολείμματα από έξι Νεάντερταλ, που πιθανώς διαλύθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί από τους συντρόφους τους. Τα οστά φέρουν κοψίματα από πέτρινα εργαλεία,…
- Ένας περαστικός βρισκει ένα μεθυσμένο τη νύχτα, που ήταν στα τέσσερα και έψαχνε τα κλειδιά του κάτω απο το φως μιάς λάμπας του δρόμου και τον ρωτάει: "Έχασες τα κλειδιά σου κάπου εδω κάτω;" Κι ο μεθυσμένος απαντά: "Οχι, μου έπεσαν απέναντι, αλλά εδώ έχει καλό φως". Κάτι παρόμοιο συμβαίνει κάποιες φορές και στον τομέα της έρευνας απο προκατάληψη. -Ο ερευνητής Kae-Uwe Hinrichs υποστηρίζει με…
- Η επιστήμη εξακολουθεί να είναι το μοναδικό μέσο, που μας επιτρέπει να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τον κόσμο μας. - Η επιστήμη που αφορά το κλίμα είναι ακόμη "νεαρή" και οι ερευνητές ανεφέρονται στην αιφνίδιο αλλαγή του με συναίσθηση μια πραγματικής ανακάλυψης. - Το πρώτο εντυπωσιακό γεγονός στη γεωλογική ιστορία του κλίματος, είναι ότι το παρόν κλίμα του κόσμου έχει…
Από την άνοιξη που «ξυπνούν» από τη χειμερία νάρκη τα φίδια, ξεκινά η ανεξέλεγκτη θανάτωσή τους! Τα φίδια της Ελλάδας θεωρούνται επικίνδυνα, επιθετικά και δηλητηριώδη από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Έχουμε ακούσει ιστορίες για φίδια που πίνουν γάλα από τις αγελάδες και τις κατσίκες, φίδια που κάνουν επίθεση από το πουθενά, φίδια που πηδάνε πάνω στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και κυνηγούν τους…
ΑΣ ΤΟ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ! Και αυτό χάρη στα γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού. Στόχος είναι να μειωθεί η περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η οποία προκαλεί εθισμό: λίγα δευτερόλεπτα αφότου οι καπνιστές εισπνεύσουν τον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως και προσδένεται στους αντίστοιχούς υποδοχείς τον εγκεφάλου. Η σύνδεση αυτή ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κα έτσι, δημιουργείται…
ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΣ Το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΠΩΣΗΣ. Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πάσχούν από χρόνια κόπωση. Τα άτομα αυτά δεν είναι μόνο εξαιρετικά εξαντλημένα για έξι ή και περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά είναι εντελώς αδύναμα σώματικά. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, μέσω μελέτης σε 40 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρούν μιά απλή…
Απο το βιβλίο του Γεράσιμου Παπατρέχα "Η ιστορία του Αγρινίου" α ' ) Γενική κατάσταση της περιοχής Οι επιπτώσεις του Βενετοτουρκικού πολέμου, 1684-1699, σε βάρος της αγροτικής οικονομίας της Δυτ. Στερεάς, δεν ήταν απλά δυσμενείς αλλά καταστροφικές. Εκατοντάδες νοικοκυριά των πεδινών και ημιορεινών περιοχών, που ρημάχτηκαν από τις καταδρομές, διαλύθηκαν, κι οι άνθρωποί τους ζήτησαν καταφύγιο σε…
- Ο έναθρος λόγος, η γλώσσα αποτελεί αποκλειστικό ανθρώπινο προνόμιο. - Ο χιμπατζής μπορεί να μάθει μια νοηματική γλώσσα και κυρίως με ότι έχει σχέση με την τροφή του. - Κάποιοι ανθρωπολόγοι όρισαν τον άνθρωπο σαν το ζώο που φτιάχνει και χρησιμοποιεί εργαλεία. - Φίλος είναι αυτός που μιλάει σ'εμάς για τα ελαττωματά μας και στους άλλους για τα προτερηματά μας. - Κανείς δεν γνωρίζει με τι ακριβώς…
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο. Είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο, το δέρμα και το σώμα και για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε 11 λόγους, που επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να ξυπνάμε με τη μυρωδιά του καφέ. Αντιοξειδωτική δράση Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2005, ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν…
- Ο καλύτερος τρόπος για να είναι ο άνθρωπος χαρούμενος είναι να πάρει τη ζωή στα ψέματα. Αν την πάρει στα σοβαρά ή πρέπει να γίνει μέθυσος ή να αυτοκτονήσει. Εκτός αν σταθεί τυχερός και τρελλαθεί. Στη δεκαετία του 1950 είχε κάνει πάταγο σε θέατρο της Αθήνας η κωμωδία "ευτυχώς τρελλάθηκα". - Μια διαπαγετωνική περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απο 10.000 εως 13.000 χρόνια γιατί οι…
Κύρια όψη Οπισθότυπος Κεφαλή Αθηνάς με Κορινθιακό κράνος. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η Αιτωλία φορά καυσία στην κεφαλή, κοντό χιτώνα, χλαμύδα και είναι οπλισμένη με ξίφος και δόρυ. Κάθεται πάνω σε σωρό ασπίδων, έχει το αριστερό στήθος γυμνό και κρατά Νίκη. (Χάλκινος στατήρας). Κεφαλή Ηρακλή, νεαρού με λεοντή. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η ίδια με την παραπάνω παράσταση. (ημιστατήρας χάλκινος) Κεφαλή Ηρακλή, νεαρού με λεοντή.…
- Οι ενήλικοι άνθρωποι, σε σύγκριση με τους άλλους πιθήκους, έχουν ένα προσωπο μωρού. Το μωρό του χιμπατζή μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο παρά με τον ενήλικα χιμπατζή. - Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τους άλλους πιθήκους είναι: ο μεγάλος εγκέφαλος, τα μικρά σαγόνια και η όρθια στάση. - Η συγγραφεύς Ελέιν Μόργκαν που στα 1972 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο…
- Τα θηλαστικά διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που οι ειδικοί τα έχουν ταξινομήσει σε 16 διαφορετικές τάξεις, ενώ τα 3000 περίπου είδη βατράχων τα έχουν ταξινομήσει σε μια μόνο τάξη. - Δεν υπάρχουν απολιθώματα για τους προγόνους των ανθρωποειδών, που να μην είναι και δικοί μας πρόγονοι. - Ο Χιμπατζής και ο άνθρωπος δεν έχουν κάποιον κοινό πρόγονο που να περπατούσε όρθιος. - Οι ομοιότητες ανάμεσα…
- Προέλληνες - σύμφωνα με όσα γράφει ο Περικλής Ροδάκης στο ομώνυμο βιβλίο του θεωρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους Λέλεγες, τους Κάρες, τους Πελασγούς, τους Αίμονες, τους Άονες, τους Έκτηνες, τους Καύκωνες, τους Κυλυράνες, τους Τέμμικες, τους Ύαντες, τους Μινύες, τους Μίνωες και ίσως και μερικούς άλλους που δεν εντοπίστηκαν. - Με τον όρο προέλληνες χαρακτηρίζουμε τις πολεμικές ομάδες που κινήθηκαν…
- Το αλάτι είναι αναγκαίο αγαθό, γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν αν δεν βάλλουν λίγο αλάτι στο φαγητό τους. - Οι ισχυροί άνθρωποι της εποχής του μεσαίωνα πίστευαν πως η πρόοδος ήταν μια ανεπιθύμητη εφεύρεση του διαβόλου, και πως γι αυτό έπρεπε να αποθαρρύνεται. - Μία φορά ζούμε. Ας είμαστε λοιπόν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι μόνο και μόνο επειδή ζούμε. - Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα των…
- Η δεύτερη Σταυροφορία ξεκίνησε το 1096. Όταν οι ιππότες έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, υπέβαλαν τα σέβη τους στον αυτοκράτορα. Ενας Ρωμαίος αυτοκράτορας, όσο φτωχός και αδύνατος κι αν ήταν, ήταν πάντα σεβαστός. - Όλοι οι αδύναμοι θνητοί του κόσμου είναι πιστοί στις εντολές της εκκλησίας. - Οι μακρινοί μας πρόγονοι χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να μάθουν να περπατούν με τα πίσω πόδια τους,…
- Ο Ιουστινιανός, πού έχτισε το ναό της Αγίας Σοφίας, έκλεισε τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας, την οποία είχε ιδρύσει ο Πλάτωνας. - Το 1453 η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατακτήθηκε από τους Τούρκους, η Κωνσταντινούπολη έπεσε και ο τελευταίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος σφάχτηκε μπροστά στην Αγία-Σοφία. - Το δόγμα που δίδαξε ο Μωάμεθ στους πιστούς του ήταν πολύ απλό.…
Τα σκυλιά, αδιαμφισβήτητα αποτελούν τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του ανθρώπου. Καθώς ποιος δε θα ήθελε γουρλωμένα, αθώα μάτια, γεμάτα απορία και καλοσύνη, τρεμάμενες ουρίτσες, που δεν ξέρεις αν κουνιούνται ή αν χτυπούν το πάτωμα και φυσικά, μόνιμη διάθεση για χάδια μέχρι τελικής πτώσης; Ωστόσο όμως όλα αυτά δεν προσδιορίζουν ότι ο σκύλος μας είναι και... έξυπνος. Φαίνεται πως αυτή η διάκριση…
- Η ιστορία της Ευρώπης αρχιζει απο τον 11ο π.χ. αιώνα απ' όταν καταστράφηκε από τους Έλληνες το τελευταίο μεγάλο εμπορικό οχυρό του παλιού πολιτισμού, η Τροία. - Από τότε που οι μικρές πόλεις-κράτη της παλιάς Ελλάδας έχασαν την ενεξαρτησία τους και αποτέλεσαν με το ζόρι κομμάτι ενός μεγάλου έθνους, το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας έπαψε να υπάρχει. - Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φαγητό σαν ένα…
- Ιστορία είναι ο μεγαλειώδης πύργος της πείρας, που έχτισε ο χρόνος ανάμεσα στους ανοιχτούς ορίζοντες των περασμένων αιώνων. - Ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος που εμφανίστηκε στον πλανήτη γή, αλλά είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μυαλό του για να κατακτήσει τις δυνάμεις της φύσης. - Το πρωτόγονο ανθρώπινο ον ζούσε μια ζωή σκληρή και βασανισμένη γιατί παντού κυριαρχούσε ο φόβος και η πείνα και…
Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι…
Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην Καλαμάτα. Η εκτύπωση έγινε σε ενα μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. Εδώ παρουσιάζονται οι δύο πρώτες σελίδες από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας όπως το δημοσίευσε το ΒΗΜΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά κυκλοφόρησαν τρία φύλλα απο την συγκεκριμένη εφημερίδα (1η-5η-20η Αυγούστου 2821).…
Τα Ιερά Μυστήρια είναι αγιαστικές πράξεις, οι οποίες σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία είναι ορατά σημεία μέσω των οποίων μεταδίδεται η αόρατη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ονομάζονται μυστήρια επειδή η Θεία Χάρη που μεταδίδουν είναι πραγματική αλλά αόρατη και επειδή δεν επιτρέπεται να τα παρακολουθούν άπιστοι. Δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό όμως, ως βασικότερα, ξεχωρίζουν επτά καθιερωμένα και μερικά…
Οι κάτοικοι της πρώτης ελεύθερης ελληνικής επικράτειας που προέκυψε μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη συνθηκολόγηση των Τούρκων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, αντιμετώπιζαν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα. Το πρώτο και κυριότερο ήταν η ανέχεια, που σε αρκετές περιοχές έφτανε στα όρια της λιμοκτονίας. Η έλλειψη τροφής, εξαιτίας της καταστροφής της παραγωγικής βάσης, βρέθηκε στην κορυφή των…
- Σε περίοδο ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ σε περίοδο πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους. - Στην πόλη της Συρίας Ασκάλωνα υπήρχε κατά την αρχαιότητα το παλαιότερο ιερό της ουράνιας Αφροδίτης και το άλλο υπήρχε στα Κύθηρα, όπου το ίδρυσαν οι Φοίνικες, πού ήρθαν πάλι απο τα μέρη της Συρίας. - Οι Πέρσες αποκαλούσαν Δία όλο τον ουράνιο θόλο. - Κατά τους Πέρσες δεν επιτρεπόταν…
Εσύ τις ήξερες; Η ελληνική γλώσσα είναι μια από τις πιο πλούσιες του κόσμου. Απόδειξε είναι πως πολλές άλλες γλώσσες έχουν δανειστεί πολλές λέξεις από αυτήν. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, καθώς το καθημερινό λεξιλόγιο μας είναι μειωμένο και δεν χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της γλώσσας. Υπάρχουν πολλές λέξεις που δεν λέμε ή δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Όπως οι 10…
- Είναι καλύτερα ο άνθρωπος να πεθαίνει στο αποκορύφωμα της δόξας του. - Στος μάκρος της ζωής του έχει να δεί κανείς πολλά, που δεν θα τα'θελε και πολλά να πάθει. - Δεν μπορούμε να πούμε πως έζησε κάποιος ευτυχισμένος, αν δεν μάθουμε πως είχε καλά τέλη. - Υπάρχουν άνθρωποι ζάμπλουτοι, δυστυχισμένοι όμως, και άλλοι με μετρημένα αγαθά, αλλά ευτυχισμένοι. - Ο χρυσός κρατήρας, που βρισκόταν στο…
Την διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων απο το 2004 μέχρι το 2017 αποτυπώνει ο παρακάτω πίνακας. Η διαφορά είναι σημαντική καθότι η διαφορά το 2004 ήταν 237 και το 2017 438. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η χορήγηση του διαγράμματος έγινε απο αναγνώστη και δεν γνωρίζουμε την ακριβή προελευσή του. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και…
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ -Η γνώση ωφελεί όχι μόνο το άτομο, αλλά και την κοινωνία, διότι οι ανακαλύψεις πού γίνονται από τους φιλοσόφους γίνονται κοινό κτήμα όλων. -Χωρίς γνώση δεν είμαστε ικανοί να απολαύσουμε τα οφέλη άλλων αγαθών. -Η γνώση δεν μειώνεται όταν χρησιμοποιείται ή όταν μοιράζεται στους άλλους. -Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες εκ φύσεως στερούνται τα μέσα για να προοδεύσουν όσον αφορά τον…
- Μόνο για ένα Θεό απόλυτο ακατάληπτο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι απόλυτα καλός και απόλυτα παντοδύναμος και παρ' όλα αυτά ανέχεται τον κόσμο έτσι όπως είναι είναι. -Χανς Γιόνας- - Αντίθετα με το λύχνο της λογικής, η πίστη φωτίζει συχνά, όμως το φώς της είναι τόσο δυνατό, ώστε τυφλώνει. -Μπόμπιο- - Στον Όμηρο το ουσιαστικό "ίστωρ" δήλωνε εκείνον, που είδε κάτι καί ως αυτόπτης μάρτυς μπορεί…
-Είσαι κάτι, εάν κάνεις κάτι. Εαν δεν κάνεις τίποτε, δεν είσαι τίποτε. -Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι πράγματα. -Σιλάχ (Silah) είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει: όπλο, άρματα. -Σιλεχλίκ (Silehlik) είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει σελάχι, ζώνη, ζωστήρα. -Δεν υπάρχει Θεοδικία η λογοδικία, που να μπορεί να δικαιολογήσει την επανάληψη καταστροφικών γεγονότων στα ίδια μέρη του κόσμου.…
-Να μην περνάς πίσω απο μουλάρι και μπροστά απο καλόγερο. Λαϊκή Παροιμία -Ο θάνατος είναι ο μεγαλύτερος φασίστας. -Όταν μαλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα καβούρια. Λαϊκή Παροιμία -Το να συμφωνείς μαζί μου, δεν μου λέει τίποτα. Εκείνο που θέλω είναι να μου πείς κάτι άλλο και να μου το τεκμηριώσεις. -Αυτός που αγωνίζεται, μπορεί να χάσει. Αυτός όμως που δεν αγωνίζεται, έχει ήδη…
Ανδρεία Άμμες ποκ' ήμες άλκιμοι νεανίαι (Εμείς υπήρξαμε κάποτε ρωμαλέοι και ισχυροί νέοι) Γέροντες της Σπάρτης Άμμες δε γ' ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε (Εμείς όμως είμαστε τώρα και αν θέλεις έλα να δοκιμάσεις) Άνδρες της Σπάρτης Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες (Εμείς, όμως, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι) Παιδιά της Σπάρτης Αναγνωρίζει την ενοχή του μόνο ο γενναίος. Σεμνός είναι μόνο ο γενναίος,…
-Λάμπει μέσα μου κείνο που αγνοώ. Μα ωστόσο λάμπει. -Ελύτης- -Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ'τη γή, ποτέ σου δε θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της. -Ελύτης- -Όσο κι αν μεγαλώσει ο άνθρωπος είνα ερασιτέχνης στον έρωτα. -Η γυναίκα όταν δεν την θέλει άλλο ο διάβολος, πάει με το Θεό. -Ντοκιμαντέρ (Documenteur) είναι γαλλική λέξη και σημαίνει "αποδεικτική ταινία". -Άλλαξε την σκέψη σου, αν…
-Η αναγνώριση της θρησκευτικής ελευθερίας οδήγησε στην ίδρυση μη δογματικών κρατών. Η αναγνώριση της πολιτικής ελευθερίας οδήγησε στην ίδρυση δημοκρατικών κρατών. -Μπόμπιο- -Ισως αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσεις την ελευθερία σου κάνοντας να ωφεληθεί απο αυτήν και ο εχθρός σου, αν η μοναδική ενναλακτική είναι να την περιορίσεις.-Μπόμπιο- -Δεν είμαι σε θέση να δώσω απάντηση στην αγωνιώδη…
-Ως δημοκρατία νοείται μια κοινωνία όπου οι γνώμες είναι ελεύθερες. Επομένως είναι αναγκασμένες να συγκρούονται και μέσω της σύγκρουσης να εξαγνίζονται. -Μπόμπιο- -Να δρας σύμφωνα με τη συνειδησή σου και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προτρέπεις τους άλλους να δρούν ενάντια στη δική τους συνείδηση. -Μπόμπιο- -Όταν ιδιοποιούμαι το δικαίωμα να καταδιώκω τους άλλους, αποδίδω χωρίς να το θέλω στους…
-Μιά κοινωνία στην οποία, ο ένας υποπτεύεται τον άλλο, είναι μια κοινωνία στην οποία τελικά, καθώς η νίκη ανήκει στον πιό δυνατό, καθένας αναζητά τη σωτηρία, μάλλον στη δύναμη παρά στη σοφία. -Μπόμπιο- -Καλή κυβέρνηση είναι εκείνη, στην οποία πολιτική και ηθική τείνουν να συμπίπτουν. -Μπόμπιο- -Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος. -Αρχαίο- -Η προκατάληψη ανήκει στη σφαίρα του μη…
-Να ακολουθείς ό,τι είναι τίμιο, να μην βλάπτεις κανέναν, να μην εκβιάζεις κανέναν και να μη διαφθείρεσαι απο τις δωροδοκίες. -Μακιαβέλλι: Ηγεμών- -Η πελατειακή πρακτική στην πολιτική παραβιάζει μια απο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, τη διαφάνεια της εξουσίας και την ελεγξιμότητα της άσκησής της. -Μπόμπιο- -Πρέπει να τηρώ τα συμφωνηθέντα, γαιτί δεν θέλω να ζώ σε μια κοινωνία όπου τα…
-Tencere (τέντζερε) Τούρκικα= Κατσαρόλα -Kalabalik (Καλαμπαλίκη) Τούρκικα= Πλήθος -Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια αποτελούν την καλύτερη πολιτική. -Κοντ- -Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας θ'αργήσουν να ΄ρθουν. Η επαναστατική ορμή βρίσκεται πίσω μας στον εικοστό αιώνα. Το παρόν μας ήταν ενα μελαγχολικό μέλλον που δεν είχε προβλεφθεί. -Παζολίνι- -Η πραότητα ως τρόπος στάσης απέναντι στους άλλους,…
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ "Περί της Συρίας Θεάς" συνέχεια απο το άρθρο ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 34η Η εξιστόρησις του Λουκιανού είναι εξόχως αποκαλυπτική. Σέ συνδυασμό μέ τήν περιστερά τών μυθολόγων που αναφέρει προηγουμένως ό Πλούταρχος γιά τήν κιβωτό, αποδεικνύεται πώς τό λαϊκό παραμύθι είχε εμπλουτίσει τήν γνωστή ιστορία του Δευκαλίωνος. • Ο Ιουστίνος επίσης παραδέχεται (Δευτέρα Απολογία, 2ος αι.μ.Χ.) τήν ταυτότητα…
- Οι ωμοφάγοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων και ωμών λαχανικών, είναι η πιό υγιεινή διατροφή. Εκτός απο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά παρέχουνε στον οργανισμό και επάρκεια φυτικών ινών. - Όλα τα θηλαστικά ζουν το εφταπλάσιο της αναπτυξής τους. Κατά συνέπεια ο άνθρωπος έπρεπε να ζει 120 με 140 χρόνια. - Η άγνοια είναι ευτυχία. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο πιο προβληματισμένος είσαι.…
-Όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, τόσο όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν μέχρι μια προχωρημένη ηλικία. -Η καμπούρα της καμήλας περιέχει λίπος, που της επιτρέπει να επιβιώνει όταν δεν έχει τροφή. -Η αφθονία τροφής στις αναπτυγμένες χώρες έχει και αρνητικές συνέπειες, με πιο χαρακτηριστική την κατακόρυφη άυξηση των κρουσμάτων του ζαχαρώδη διαβήτη. -Είναι…
- Pazar (Παζάρ) τούρκικα = Κυριακή, λαϊκή αγορά. - AGA (Αγάς) τούρκικα σημαίνει τσιφλικάς και προσφώνηση μπάρμπα. -Haram (χαράμι) τούρκικα σημαίνει απαγορευμένος. -Harami (Χαραμί) τούρκικα σημαίνει κλέφτης. -Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά. -Καζαντζάκης- -Ο Σοσιαλισμός τελειώνει, όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων. -Οι γιορτές είναι ένας τρόπος να εκτονώνονται οι εντάσεις της…
- Απο τους δεινόσαυρους, οι σαυρόποδες ήταν τα πιό μεγάλα ζώα, που έζησαν ποτέ στην ξηρά. Απ'αυτούς ο βραχιόσαυρος έφτανε τους 78 τόννους, δηλαδή περισσότερο απο 12 Αφρικανικούς ελέφαντες μαζί και ήταν ψηλότερος απο μια πολυκατοικία πέντε ορόφων. - Ο μεγαλύτερος σε μήκος δεινόσαυρος ήταν ο σεισμόσαυρος, που ανήκε και αυτός στην οικογένεια των σαυρόποδων και που το μήκος του κυμαίνονταν απο 35 έως…
Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το…
- Όταν μοιράζεσαι την λύπη σου, αυτή μικραίνει. Όταν μοιράζεσαι τη χαρά σου, αυτή μεγαλώνει. -Η ζωή παίρνει τη γεύση που της δίνεις. -Ποτέ τα πόδια του αετού, χώμα δεν τα λερώνει, γιατί πατούνε στις κορφές, οπούχει πάντα χιόνι. (Κρητική Μαντινάδα) -Ο άνθρωπος είναι σαν το αριθμητικό κλάσμα, όπου αριθμητής είναι ο αληθινός εαυτός του και παρονομαστής η εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Όσο…
- Κύριο χαρακτηριστικό του πολιτισμένου ανθρώπου είναι η συχνή χρήση των λέξεων: Σε παρακαλώ, σ'ευχαριστώ, συγνώμη. - Η εργασία και το χρήμα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για καλοπέραση. το ίδο ισχύει και για την γυμναστική. - Πρέπει να τρώμε όσο χρειάζεται για να ζήσουμε και να δουλέψουμε. Το υπερβάλλον το τρώμε για να αρρωστήσουμε και για να φορτωθούμε βάρος. - Ένας γιατρός…
- Χαζίρ (Hazir) είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει: έτοιμος. Για αυτό λέμε: το βρήκες Χαζίρκο, δηλαδή έτοιμο. - Κονάκι, που λέμε πολλές φορές την κατοικία, είναι ελληνοποιημένη τούρκικη λέξη konak που σημαίνει Αρχοντικό, μέγαρο. - Κοντζαμάμ (άνδρας) προέρχεται απο την τούρκικη λέξη: Kocamen (προφέρεται κοτζαμάμ) που σημαίνει τεράστιος. - Kasat στα τούρκικα σημαίνει αναδουλειά (κεσάτεια). - Karakol…
Οι 10 εντολές πρωτότυπο 1. Εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου. Ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλήν εμού. 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλού, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς. 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω ου γάρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σον τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω. 4. Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και…
Ποινικοί κρατούμενοι Δεν θέλω να κάνω πλατειά ανάλυση του θέματος, λίγα λόγια. Για να τους επιβληθεί η ποινή της φυλάκισης έκαναν κάποιο ποινικό αδίκημα. Δεν τους χρωστάει τίποτε το νομοταγές κοινωνικό σύνολο για να τους ταίζει, να τους ποτίζει, να τους θερμαίνει, να τους δροσίζει, να τους περιθάλπτει κλπ. Αυτοί χρωστάνε στο κοινωνικό σύνολο για το κακό που έκαναν, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη…
Στην αρχαιότητα με τη λέξη Άμμες ξεκίναγαν χορικοί λόγοι και αντίλογοι ατην Σπάρτη. Στις μεγάλες εορτές λάμβαναν μέρος τρεις χοροί, ο χορός των γερόντων, ο χορός των ανδρών και ο χορός των παίδων, όπως το κατέγραφε ο Πλούταρχος ("Λυκούργος" 21). Στις εορτές εκείνες το λόγο άρχιζε πρώτος ο χορός των γερόντων που έψελνε: "Άμμες ποκ' ήμες άλκιμοι νεανίαι", όπου στη νεοελληνική σημαίνει "Εμείς…