Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:19 μμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 23:28

Νερό για το αύριο. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει λύσεις για το μέλλον

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα πρόγραμμα που φαίνεται να έχει κερδίσει ήδη την αποδοχή κοινωνίας και φορέων, ξεκίνησε να υλοποιεί πρόσφατα τι Αθηναϊκή Ζυθοποϊία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος του προγράμματος «Νερό για το Αύριο» είναι η υιοθέτηση βιώσιμων και ορθολογικών πρακτικών διαχείρισης του νερού σε περιοχές όπου ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι ορατός και στο μέλλον είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητα.

Σε πρώτη φάση, το Πρόγραμμα εστιάζει στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, μία επιβαρυμένη περιοχή που αντιμετωπίζει εις μεγαλύτερες προκλήσεις στη χώρα στο θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Ο κύριος Γεώργιος Λαδόπουλος, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Διαχείρισης των Υδάτων Λίμνης Κάρλα, εξηγεί ότι «Το έδαφος και το νερό είναι βασικοί πόροι για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία της Θεσσαλίας. Ωστόσο, κάθε χρόνο η Θεσσαλία αντιμετωπίζει έλλειμα νερού με σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Λύσεις όπως η μεταφορά νερού από άλλες περιοχές (εκτροπή του Αχελώου) και η βελτίωση των υποδομών διαχείρισης, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξίσου σημαντικές είναι οι λύσεις που εστιάζουν στην καινοτομία και την τεχνολογία ώστε η άρδευση θα γίνεται με περιβαλλοντικά ορθό και βιώσιμο τρόπο. Ενθαρρύνουμε και συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «Νερό για το Αύριο» ώστε να συνεργαστούμε με τα ενδιαφερόμενο μέρη στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων περιβαλλοντικής τεχνολογίας που θα αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της λειψυδρίας.»

Για την υλοποίηση του Προγράμματος εφαρμόζεται η μέθοδος «Καινοτό-μος Μετασχηματισμός Συστημάτων». Όπως αναφέρει η Καθηγήτρια Φοίβη Κονντούρη, επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει την επιστημονική τεκμηρίωση τον Προγράμματος: Ενα "Σύστημα Καινοτομίας" είναι ένα δίκτυο οργανισμών (stakeholders) εντός ενός οικονομικού συστήματος που συμμετέ-χουν ενεργά στη δημιουργία, m διάδοση και τη χρήση επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων. Η μεθοδολογία αυτή τυγχάνει της αποδοχής διακεκριμένων ακαδημαϊκών και διαμορφωτών πολιτικής εδώ και δύο δεκαετίες. Στόχος μας είναι το «Νερό για το Αύριο» θα αποτελέσει παράδειγμα ενός αειφορικού μετασχηματισμού που προσφέρει ουσιαστικές κατ υλοποιήσιμες λύσεις οι οποίες συνσχεδιάζονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αισθανόμαστε τυχεροί καθώς στο ταξίδι αυτό έχούμε την Αθηναϊκή Ζυθοποϊία ως συνοδοιπόρο που μοιράζεται το ίδιο όραμα με εμάς». Συμμετέχοντας στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος εκ μέρους του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, ο Αντιπρόεδρος κύριος Βαγγέλης Παναγιώτου επιβεβαιώνει ότι «Τα πρώτα δείγματα της υλοποίησης του Προγράμματος είναι ελπιδοφόρα, καθώς η ομάδα των συνσχεδιαστών αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα φορέων, που συμβάλλουν στην πολύπλευρη αποτίμηση του προβλήματος και στη μεταφορά γνώσης και εμπειρίας.

Συνεργαζόμαστε με εκπροσώπους της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων διαχείρισης των αρδευτικών συστημάτων, με σπουδαίους ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι η διάθεση συνεργασίας που υπάρχει ώστε θα εντοπιστούν επιτυχώς οι κοινώς αποδεκτές λύσεις για την ορθή διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία».

πηγή: Περιοδικό GEO

περισσότερα στην ιστοσελίδα https://nerogiatoavrio.gr/

 

Διαβάστηκε 968 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 02:09
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα