Στις 29 Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών μετά από σχεδόν 50 μέρες πολιορκίας. Ήδη η κραταιά κάποτε Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί από θρησκευτικές έριδες, εμφύλιες διαμάχες και την εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη…
Του Λϊνου Υφαντή, Αρχές της δεκαετίας του ’70 αποπερατώθηκε το Δημαρχέιο Αγρίνιου. Το μόνο που υπολείπονταν σε σχέση με τη σημερινή του μορφή ήταν να μπει το σήμα της πάλης του Ηρακλή με τον Αχέλωο. Πράγματι το 1974 ο Ασημάκης Χασουράκης δώρισε στο Δήμο Αγρινίου “το χαλκούν σήμα της πόλεως” το οποίο κατασκευάστηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε από το πρακτορείο Μαραβέγια από την πρωτεύουσα για να…
Του Λίνου Υφαντή, Η Θαμάρ Αγγελίνα Παλαιολογίνα (1264 – 1311) ήταν κυρία της Βόνιτσας , της Αιτωλίας και της Ναυπάκτου (Lepanto). Ήταν κόρη του Νικηφόρου Α’ Κομνηνού Δούκα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και της δεύτερης συζύγου του Άννας Παλαιολογίνας Καντακουζηνή , ανιψιάς του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου .Ο πατέρας της ήταν υιός του Μιχαήλ Β’ Αγγέλου δεσπότη της Ηπείρου και της…
Κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ, του Τετραμηνιαίου πυρήνα Νόησης και Λόγου, με πολλά σημαντικά θέματα. Στις σελίδες 42 - 50 δημοσιεύεται το Β' μέρος τού άρθρου μου για τον αρχαίο Θέρμο, με τίτλο Αρχαίος Θέρμος: "ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας". Ο αρχαίος Θέρμος, το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών, με το πέρασμα του χρόνου θάφτηκε και η θέση του ξεχάστηκε. Η…
Του Λίνου Υφαντή, Ο μετέπειτα Αλή Πασάς των Ιωαννίνων ήταν γνωστός για τη ληστρική του δράση στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πριν αναλάβει το πασαλίκι των Ιωαννίνων από τους Οθωμανούς. Προκάτοχος του διοικητικός στην μεγάλη αυτή περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδος ήταν ο πασάς του Βερατίου Κουρτ Αχμέτ, ο οποίος καταδίωκε τον Αλή στη Θεσσαλία το 1779. Ο Αλή λεηλάτησε…
Του Λίνου Υφαντή, Η πριγκίπισσα Σίσσυ κατά κόσμον Ελισάβετ της Αυστρίας ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας. Κυρίως όμως είναι ένα θρυλικό πρόσωπο λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της και της απαράμιλλης ομορφιάς της. Αυτός ήταν ο λόγος που το cinema την ανεπαρέστησε με μεγαλοπρέπεια και συγκεκριμένα ο Ernst Marischka στην ομώνυμη…
Σήμερα στο αβαείο του Ουεστμίνστερ θα γίνει η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως έχετε διαβάσει σε μια σειρά από άρθρα στο protothema.gr στην τελετή θα παρευρεθούν πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι. Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και άλλοι ,θα καταλάβουν τις θέσεις τους μέσα στον ναό (αβαείο), χιλιάδες πολίτες θα βρίσκονται έξω από αυτόν, ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια…
Του Λίνου Υφαντή, Στον Κοσμά τον Αιτωλό καταλογίζεται αγνός πατριωτισμός καθώς με το έργο του πέτυχε την αφύπνιση του Ελληνισμού ιδίως μέχρι την ίδρυση σχολείων. Πολλοί σύγχρονοι της εποχής του καταλόγιζαν σύνδεση του Κοσμά Αιτωλού με Ρωσία. Δεν ήταν μόνο η πλευρά των Οθωμανών αλλά ακόμα και οι Ενετοί. Κατά πόσο ίσχυε αυτό; Η Ρωσική προπαγάνδα διοχετεύονταν στον υπόδουλο Ελληνισμό αρχικά με…
Η Μαρία Δασκαλόπουλου, γνωστότερη ως Μαρία η Πενταγιώτισσα ή Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, (1821-1885) ήταν Ελληνίδα καλλονή θρυλική για την ομορφιά της αφενός και για τα ερωτικά της σκάνδαλα αφετέρου που έδρασε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα στην ορεινή Φωκίδα. Το όνομα Πενταγιώτισσα το όφειλε στον τόπο καταγωγής της, από το χωριό Πενταγιοί. Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων,…
Του Λίνου Υφαντή, Το φράγμα Κρεμαστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιήθηκαν στα όρια Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας το 1965. Ως αποτέλεσμα προέκυψε η δημιουργία της ομώνυμης τεχνητής λίμνης. Η προσπάθεια όμως για τη δημιουργία του φράγματος ξεκίνησε πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ένας από τους θεμελιωτές του τεράστιου αυτού έργου θεωρείται ο ελληνοεβραίος υδρογεωλόγος Χαϊμ Δαβίδ. Ο…
Του Λίνου Υφαντή, Οι Αφοι Παπαστράτου είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της πόλης του Αγρινίου. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό το Αγρίνιο γιγαντώθηκε χάρις στο έργο τους και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το Μεσολόγγι θεωρούνταν ως ο βασικός ανταγωνιστής του ανερχόμενου Αγρινίου εκείνη την περίοδο και υπήρχαν αντίρροπα συμφέροντα για τις δύο πόλεις που…
Αποφράδα επέτειος η 21η Απριλίου, καθώς το 1967 είχε εξελιχθεί το πραξικόπημα που οδήγησε στην επταετή δικτατορία στη χώρα μας. Αναγκαίο λοιπόν να θυμηθούμε κάποιες από τις παραμέτρους της αντιστασιακής δράσης. Ξεκινώντας από τα ΜΜΕ που στα χρόνια του “γύψου”, υπήρχε λογοκρισία, αλλά αρκετοί δημοσιογράφοι έδωσαν και αυτοί μαζί με άλλα στρώματα της κοινωνίας, το δικό τους αγώνα, που πρέπει να…
Τα χαράματα της 19ης Απριλίου 1824 άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 χρονών Η ηγετική φιγούρα του βρετανικού Ρομαντισμού των αρχών του 19ου αιώνα έζησε μια ζωή γεμάτη από κάθε άποψη. Νέος, ωραίος και αριστοκρατικής καταγωγής, ο Τζορτζ Γκόρντον Νοέλ, 6ος βαρώνος του Μπάιρον (εξελληνισμένα, Λόρδος Βύρων), απόλαυσε τη ζωή ως το μεδούλι: την υπερβολή του πλούτου, αναρίθμητα…
Γράφει η Μαρίνα Μιχ. Καπελάκη* Στις 9 Απριλίου του 1944, αμαξοστοιχία των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος, η οποία μετέφερε πολεμικό υλικό, τρόφιμα και καύσιμα για τις ανάγκες των δυνάμεων κατοχής του γερμανικού στρατού, από Κρυονέρι προς Αγρίνιο, ανατινάχθηκε από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, στη θέση Σταμνά – Αγγελόκαστρο, πλήττοντας καίρια τα σχέδια του εχθρού. Ως αντίποινα για την παραπάνω…
Του Κώστα Σακαρέλου Τώρα που χαμήλωσαν τα φώτα των Γιορτών Εξόδου και η πόλη επανέρχεται σιγά σιγά στην καθημερινότητά της, τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, με ηρεμία, σύνεση και σωφροσύνη, να μιλήσουμε για τους Γελεκτσήδες και για το μέγεθος της προσφοράς τους στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα. Γελεκτσήδες ονομάστηκαν τα ενενήντα περίπου Μεσολογγιτάκια, που φορούσαν γιλέκο την ώρα της μάχης, για να…
Γυναίκες «πλύστρες» στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας… «Της αλισίβας και του μαύρου καζανιού οι καπνοί. Τα υδραγωγεία ξεκινάν απ’ τη σπονδυλική μου στήλη» Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη mail: agelimaria@yahoo.gr Εικόνα άρθρου: https://www.arcadiaportal.gr/news/ «Στη θέα μιας απλωμένης μπουγάδας αντικρίζω την πατρίδα μου, το πατρικό μου σπίτι, τα παιδικά μου χρόνια, τη θαλπωρή που μπορεί να δώσει ένας…
Του Λίνου Υφαντή, Η ασφαλής μετακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων δεν ήταν κάτι αυτονόητο στις αρχές του 20ου αιώνα. Εάν ταξίδευε μόνος του κάποιος ήταν πολύ πιθανόν να έπεφτε θύμα ενέδρας ληστών. Αντιπροσωπευτική είναι η ιστορία ενός δικηγόρου, που ήθελε να μεταβεί για υπόθεσή του από το Αγρίνιο προς τον Καρβασαρά το 1902, την οποία περιγράφει η εφημερίδα “Νεολόγος Πατρών”. Η εξαπάτηση του οδηγού…
Η ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ… Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr Mε χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αστακού να μιλήσω για την Ξηρομερίτισσα Γυναίκα. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να αποδώσουμε την ελάχιστη τιμή στην Ξηρομερίτισσα. Θα αναφερθώ συνοπτικά στη θέση της γυναίκας στην αγροτική κοινωνία:…
Οι Ελληνες ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θυσίασαν τα πάντα, ζωή, περιουσίες, παιδιά κι εγγόνια πολλές φορές, για την ελευθερία της πατρίδας, χωρίς πάντα να τους αναγνωρίζεται η προσφορά τους αυτή από το ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε το 1830, ενώ πολλοί κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τους κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την άρχουσα πολιτική και οικονομική τάξη της…
Eικόνα: Μουσείο φωτογραφίας. Εκθεση με τίτλο «Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαιωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr Η γυναίκα ως μαμή είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της εποχής, καθώς ελάμβανε ενεργό ρόλο στο θαύμα της γέννησης. Η μαμή ήταν ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο τόσο στην ύπαιθρο,…
Φωτο: Στατήρας του κοινού των Αιτωλών μετά την απόκρουση των Γαλατών. Παριστάνει γυναικεία μορφή που συμβολίζει την Αιτωλία να πατά σε γαλατικές ασπίδες. Του Λίνου Υφαντή. Στην αρχαία Αιτωλία καταλογίζεται ότι είχε την γυναίκα σε περίοπτη θέση. Όχι με το νόημα της βιομηχανικής εποχής και της χθεσινής “γιορτής” της 8ης Μαρτίου, αλλά με την οπτική του a priori αυτοχειραφετημένου ρόλου των αρχαίων…
Του Κώστα Σακαρέλου Στο προσκλητήριο της Εθνεγερσίας του 1821, βροντερό παρών έδωσε και το Κρίκελλο Ευρυτανίας, με δεκάδες απλούς στρατιώτες αλλά και με καπεταναίους, οι οποίοι, πλάι στους γνωστούς και μεγάλους Ρουμελιώτες αρχηγούς, πολέμησαν για «του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», αποτελώντας αιώνιο παράδειγμα για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Επειδή δεν είναι…
Η Μπαζίνα, το φαγητό της Κατοχής… Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Εικόνα: H μπαζίνα της Παναγιώτας Δοκανίκη. H μπαζίνα ήταν ένα φτωχικό φαγάκι που μαγείρευαν οι ξηρομερίτισσες γυναίκες στα πέτρινα χρόνια της Κατοχής, για να κρατήσουν ζωντανές τις οικογένειές τους… Βασικό υλικό της παρασκευής της ήταν το αλεύρι του καλαμποκιού, «το ροκίσιο», όπως το λέγανε στην περιοχή. Στα χωράφια του Ξηρομέρου…
ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Κλάψτε, καλές, να κλάψουμε, να κλάψουμε τ’ς λεβέντες…» Στη μνήμη των γονιών μου Νικολάου και Ειρήνης Αγγέλη Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr «Χτυπούν καμπάνες θλιβερά, πικρά φαρμακωμένα, Για να τ’ ακούσει η γειτονιά, να ’ρθει η απάνου ρούγα…» Τα μοιρολόγια αποτελούν ένα αναπόσπαστο πολιτισμικό…
Του Λίνου Υφαντή, Το Παγκράτιον ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες. Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές , αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των…
Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Θηβαίοι. Αυτοί έρχονται συνήθως στο μυαλό μας όταν ακούμε κάτι περί Αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχει, όμως, ένα φύλο που παραμένει εδώ και χιλιάδες στην αφάνεια. Πρόκειται για τους Αιτωλούς, έναν άγριο λαό που κατάφερε, όμως, να σημειώσει μια τεράστια πολεμική επιτυχία κόντρα σε όλες τις προβλέψεις της εποχής. Πώς, άλλωστε, να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως οι…
Του Λίνου Υφαντή, Μια εικόνα δημοτικού σχολείου μιας άλλης εποχής μας διασώζει από το αρχείο της η Γιαννούλα, συζ. Αθανασίου Κατσούδα. Διακρίνονται ξύλινα θρανία, ο μαυροπίνακας, η δασκάλα και οι ιερείς που τέλεσαν τον αγιασμό στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Βλασίου Αγρινίου το έτος 1958. Ανάμεσα στους εικονιζομένους διακρίνονται οι τότε μαθητές του δημοτικού.Σήμερα 65 χρονιά άλλοι από αυτούς έχουν…
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου της Μπαμπίνης, είναι γνωστή και ως Μονή Πόρτας Μπαμπίνης, επειδή μέχρι πριν μερικές δεκαετίες σωζόταν νοτιοανατολικά της Μονής η πύλη της αρχαίας πόλης Φοιτίες, η οποία γκρεμίστηκε τελείως κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου προς την αρχαία πόλη. Η Μονή είναι ενεργή εδώ και αρκετά χρόνια και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των…
Illustration by Angus McBride Ο Ηρακλής (Ερκούλιος )Τόκκος ήταν ένας από τους πέντε (5) υιούς του Καρόλου Τόκκου. Η οικογένεια των Τόκκων ήταν λομβαρδικής καταγωγής κυριαρχούσε στην Αιτωλοακαρνανία στις αρχές του 15ου αιώνα. Εκείνη την περίοδο οι Οθωμανοί είχαν ήδη διεισδύσει στη Βαλκανική χερσόνησο και ετοιμάζονταν για εισβολή στη νότια Ελλάδα. Η πρώτη οργανωμένη εισβολή στρατιωτικού τμήματός…
Του Λίνου Υφαντή Η εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία δεν είχε κεντρική δομή ούτε σταθερή χρονική συνέχεια. Βασίζονταν σε προσπάθειες εύπορων Ελλήνων με συμμετοχή ανθρώπων της εκκλησίας. Υπήρχαν και περίοδοι όπου η ανάπτυξη των ελληνικών σχολείων ήταν ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της εχθρικής στάσης της Οθωμανικής εξουσίας σε διάφορες περιοχές, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούνταν σε…
Η έρευνα του Μάκη Εξαρχόπουλου για την παραγωγή σειράς ντοκιμαντέρ Ο Μάκης Εξαρχόπουλος, δημοσιογράφος ερευνητής σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού, στο πλαίσιο της παραγωγής σειράς ντοκιμαντέρ, επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο τη Βοιωτία, ακολουθώντας τα βήματα των 1.500 διασωθέντων Εξοδιτών, των πολεμιστών τής Φρουράς τού Μεσολογγίου, που μετά από μια δραματική πορεία στη Ρούμελη έφθασαν στο…
Του Λίνου Υφαντή, Συμπληρώνονται σήμερα 15-01-2023 200 χρόνια από την καταλυτικής σημασίας μάχη του Αγίου Βλασίου, που έλαβε χώρα στις 15-01-1823 στη θέση “Κορομηλιά” του Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ του Γ. Καραϊσκάκη και του Χατζή Μπέντου. Η μεγαλειώδης αυτή νίκη του Καραϊσκάκη καθυστέρησε έδωσε ζωτικό χώρο στην Ελληνική επανάσταση διότι καθυστέρησε κατά τρία χρόνια την ανασύνταξη των…
Το 1974, ύστερα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Οι διακηρύξεις δικηγόρων και άλλων Αγρινιωτών επιστημόνων υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Ο τέως Βασιλιάς…
Του Λίνου Υφαντή, Αν και στο Δήμο Αγρινίου υπάρχει άφθονο το υδάτινο στοιχείο ( Αχελώος, Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Κρεμαστά, Στράτος, Καστράκι), ως τόπος αγιασμούς κατά τη γιορτή των Θεοφανειών εντός του αστικού ιστού αναδεικνύεται μόνο η δεξαμενή της ΔΕΥΑ στον Παλαιό Άγιο Χριστόφορο. Η δεξαμενή ως τόπος αγιασμού για όλο το Αγρίνιο μετρά περίπου 91 και πλέον χρόνια ιστορίας. Καθιερώθηκε επίσημα…
Έρευνα, κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας Επί Τουρκοκρατίας, κυρίως για φορολογικούς λόγους, γινότανε ταχτικά απογραφή των Ελλήνων κατοίκων. Όχι των Τούρκων μια και αυτοί ήταν απαλλαγμένοι φορολογικά. Οι απογραφές τα πρώτα εκατό χρόνια της σκλαβιάς κατέγραφαν τον συνολικό πληθυσμό των χωριών. Στους επόμενους αιώνες οι απογραφές έγιναν πιο λεπτομερείς, ως προς τα ονόματα των…
Του Λίνου Υφαντή, Το Φως του Αγρινίου ήταν μία πρωτοπόρος εφημερίδα για το Αγρίνιο με πλούσιο περιεχόμενο που μεσουρανούσε ιδίως την περίοδο του Μεσοπολέμου στην πόλη. Ο καζαμίας είθισται να δημοσιεύεται στο τέλος της χρονιάς και ουσιαστικά αποτελεί τον απραγματοποίητο πόθο για όσα δεν έγιναν την προηγούμενη. Έτσι ο καζαμίας του 1933 έχει αρκετούς απραγματοποίητους πόθους, που ως ειρωνεία της…
Γράφει ο Αδάμης Ευθύμιος 1.1 Σημαντικοί σταθμοί μετεξέλιξης της αγρινιώτικης μεσοπολεμικής κοινωνίας Η περίοδος από το 1922 μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε για την Ελλάδα περίοδο ανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής ανασυγκρότησης, η οποία υλοποιήθηκε μέσα σ’ ένα περιβάλλον έντονων δυσκολιών. Κέντρο των εξελίξεων είναι η Αθήνα η ο οποία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την…
Μετά την πρόσφατη ανάρτησή μου για το Θέρμο και με αφορμή την κοινοποίηση ενός συνδέσμου τού φίλου Λουκά Παπαλεξανδρή από την Αράχωβα, σχετικά με ένα οδοιπορικό τού 1872, του Κωνσταντίνου Δραγούμη, ο οποίος ακολούθησε αντίστροφα τη διαδρομή των Εξοδιτών τού Μεσολογγίου, που είναι το αντικείμενο της έρευνάς μου, μελετώντας το κείμενό του εντόπισα μια ιδιαίτερη επίσκεψή του στο Θέρμο. Την επίσκεψη…
Το νέο “κλικ” του Above View από ψηλά αποτυπώνει το επιβλητικό κάστρο τη Βόνιτσας στην “αγκαλιά” του Αμβρακικού. Η σχετική ανάρτηση παρουσιάζει και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του κάστρου. Στη Βόνιτσα, πάνω σε ύψωμα που βρέχεται από τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο της Βόνιτσας. Έχει χαρακτηρισθεί ως “προέχον βυζαντινόν μνημείον” με Βασιλικό Διάταγμα…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος κυβερνήτης στην Ελλάδα που δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Αμέσως ξέσπασαν αναταραχές σε όλη την Ελλάδα όπου εχθροί του δολοφονηθέντος κυβερνήτη προσπάθησαν να καταλύσουν τις αρχές και να πάρουν τον έλεγχο από την προσωρινή κυβέρνηση που διηύθυνε ο αδελφός του Αυγουστίνος Καποδίστριας. Μέσα από την αλληλογραφία του με τις αρχές ασφαλείας του…
Ο Πύργος Μουχτάρ βρίσκεται σε ελαιόφυτη πλαγιά στη βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας και αποτελεί ένα παλιό δείγμα πυργόσπιτου της Οθωμανικής περιόδου, που το περιβάλλουν πολλοί μύθοι και ιστορίες. Αν και η κατάστασή του κρίνεται από τους ειδικούς “μάλλον κακή”, καθώς μεγάλο μέρος του πύργου έχει καταρρεύσει με την πάροδο των χρόνων, είναι ένα μυστηριώδης οικοδόμημα που αξίζει κανείς να…
Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα. Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου αναύλιζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1974 έως το 1998. Ήταν μία από τις περιπτώσεις των ιερέων που εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών. Το 1943 βγήκε στα βουνά και εντάχθηκε στις τάξεις του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Για αυτό του αποδόθηκε αργότερα…
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Σταρακάς περιγράφει πώς ο Κωστής Καμζελάς χάθηκε στην Μάχη της Αμφιλοχίας και ο Παναγιώτης Αλεξάς εκτελέστηκε ως θύμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και αποτέλεσαν τους δύο μεγάλους “απόντες” στο μεταπολεμικό προσκλητήριο του Παναιτωλικού. Η βιωματική αφήγηση «Η ιστορία του Παναιτωλικού» του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού Βασίλη Σταρακά, έφτασε ήδη στο…
Το βιβλίο του Ιωάννη Γρ. Διονυσάτου ΒΡΑΧΩΡΙ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821 ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΕΣ Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ολική ή μερική, με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς τη γραπτή άδεια του συγγραφέα. Το ίδιο ισχύει και για μεταφράσεις του έργου (Ν. 2121/1993). ΠΡΟΛΟΓΟΣ Λευκάδα, περιοχή Αγίας Μαύρας, κτήμα Ιωάννη Ζαμπέλιου, Κυριακή της Αποκριάς 13 Φεβρουαρίου 1821. Οι καπεταναίοι Γεώργιος…
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1973, ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Η εξέγερση είχε ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από τους φοιτητές και σπουδαστές και κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική διαδήλωση.Τα επεισόδια έληξαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου αφού εισέβαλε το τανκ, η αστυνομία…
Του Λίνου Υφαντή, Η εικονομαχία ήταν μια σκοτεινή περίοδος για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και υπέκρυπτε στην ουσία μια διαμάχη Ανατολής και Δύσης. Το 726 μ.Χ ο αυτοκράτων Λέων Γ’ ο Ίσαυρος κήρυξε τον πόλεμο στις εικόνες. Οι δυτικές επαρχίες και το θέμα “Ελλάδος” που περιλάμβανε τη σημερινή Στερεά Ελλάδα διατήρησε τη λατρεία των εικόνων και εναντιώθηκε στον αυτοκράτορα. Την επόμενη χρονιά, το 727…
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου το 1973, η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, αποτυπώνεται σ’ ένα φιλμ – ντοκουμέντο που πλέον έχει πάρει έγχρωμη μορφή. Τα ιστορικά γεγονότα κινηματογραφήθηκαν από τον Νίκο Α. Βερνίκο ο οποίος τραβούσε κρυφά τα πλάνα αυτά απέναντι από το Πολυτεχνείο, από το παράθυρο γωνιακού δωματίου στον 1ο όροφο του…
Μια πράσινη Τζάγκουαρ, μια φωτογραφική μηχανή χωρίς φλας, το μάτι του ρεπόρτερ και πολύ θάρρος είναι τα «υλικά» με τα οποία ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας απαθανάτισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι φωτογραφίες του, αλλά και οι διηγήσεις του βετεράνου φωτορεπόρτερ, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των όσων συνέβησαν στο εμβληματικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων τον Νοέμβριο του 1973. Ο…
Γράφει ο Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος –Αρχαιολόγος, Δ/ντής 5ου Γ/σίου Αγρινίου 1.1 Η Φυσιογνωμία της πόλης Αγρίνιο, το «Μικρό Παρίσι» της δυτικής Ελλάδας! Έτσι περιγράφουν το Αγρίνιο ο δημοσιογράφος Γ. Σταυρόπουλος αλλά και οι επισκέπτες του, λίγο αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα, γιατί πράγματι αποτελούσε μια πόλη που είχε την δική της, ιδιαίτερη, φυσιογνωμία. Το χρώμα της πόλης όφειλε πολλά…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος είναι γνωστός περισσότερος ως λογοτέχνης. Το έτος Χατζόπουλου το 2020 περισσότερο ανέδειξε αυτή την πλευρά συν το ότι ήταν Αγρινιώτης. Οι παραπάνω ιδιότητες του επισκίασαν αυτή την πιο κοσμοπολίτική του: Εκείνη του πρώιμου σοσιαλδημοκράτη που έφερε τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα πολύ πριν τριφτεί πολιτικά και διωχθεί την περίοδο του Μεσοπολέμου. Φυσικά ο…
Στις 29 Οκτωβρίου του 1966 ισχυρός σεισμός (Μ=6,0) έπληξε την Αιτωλοακαρνανία (Κατούνα VIII – Φυτείες VII). Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 43 τραυματίστηκαν. 25 κτίρια καταστράφηκαν ενώ 968 υπέστησαν βλάβες. Ρωγμή μήκους 2 χιλιομέτρων και πλάτους 1-2 εκατοστών εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία, μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού. Στις 29 Οκτωβρίου του 1966 ο καταστρεπτικός σεισμός…
Σ’ένα μικρό σημειωματάριο τσέπης, ο νεαρός Αχιλλέας, πίσω στο 1940, κρατά σημειώσεις σχεδόν καθημερινά, από την στρατιωτικές επιχειρήσεις, την προέλαση του ελληνικού στρατού, γράφει για την παγωνιά και το ξεροβόρι στον χιονισμένο Μοράβα, για τις αγκαλιές και την θριαμβευτική υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Έλληνες το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 1940 που εισήλθαν στην Κορυτσά, αλλά και για το «Mνήμα…
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού κατέγραψε το ονόματα όσων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στον Πόλεμο του 1940-41 στο βιβλίο ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945 Παρακάτω παραθέτουμε τα ονόματα των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία τους… 1. ΑΒΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Σπήλια Χειμάρρας στις…
Το 1940 δεν υπήρχε GTNM. Ούτε βέβαια “The Voice”. O “Master Chef” της εποχής, δεν είχε πολλές επιλογές για το μενού. Το Ποτάμι, δεν ήταν κόκκινο. Ήταν ένα ποτάμι πατριωτισμού και ενθουσιασμού, που έπνιξε με την ορμή του τους Ιταλούς και έφτασε πολλά χιλιόμετρα μέσα στο αλβανικό έδαφος. Οι αθλητές της εποχής εκείνης, δεν είχαν παχυλά συμβόλαια, δεν έκαναν χλιδάτη ζωή, δεν περιτριγυρίζονταν από…
Γράφει ο Αδάμης Ευθύμιος, καθηγητής Φιλόλογος –Αρχαιολόγος, Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου Το Αγρίνιο, στο τέλος του 19ου αι και στις αρχές του 20 ου αι αναδεικνύεται σε σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, όπου άλλοτε κυριαρχούσε αποκλειστικά η Πάτρα. Η καλλιέργεια και η εμπορία του καπνού έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία εταιρειών που ασχολούνται αποκλειστικά με…
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Από τον Έλατο κατέβηκαν στα Σάλωνα, έφθασαν στο Χρισσό, πέρασαν από τους Δελφούς και συνέχισαν για την Αράχωβα Ακολουθώντας τη δραματική πορεία των 1500 διασωθέντων πολεμιστών τής Φρουράς τού Μεσολογγίου, μετά την Έξοδο, μέσα από τα βουνά τής Ρούμελης με προορισμό το Ναύπλιο, έφθασα πρόσφατα στην Άμφισσα, τα τότε Σάλωνα. Με τον πρόεδρο της…
Του Λίνου Υφαντή, Οι Εχινάδες νήσοι απέναντι της Αιτωλίας ήταν ένα στρατηγικό σημείο από την αρχαιότητα που έκρινε τον έλεγχο του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδας. Στο σημείο αυτό έγιναν πολλές ναυμαχίες με πιο γνωστή εκείνη του 1571, γνωστής ως “Ναυπάκτου” μεταξύ δύο παγκόσμιων δυνάμεων της εποχής, των Οθωμανών και του χριστιανικού συνασπισμού της Δύσης. Η σημασία της Ναυμαχίας αυτής των…
Του Λίνου Υφαντή, Με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 αξίζει να γίνε αναφορά στον τρόπο που η τουρκική δημόσια ιστορία προσεγγίζει το γεγονός. Ο βασικός εκ των πραγμάτων διαδικτυακός καθρέφτης της δημόσιας ιστορίας είναι η wikipedia, η οποία περιέχει κείμενα με παραπομπές πολλές φορές σε ιστορικά βιβλία. Η αντίστοιχη τούρκικη λοιπόν στο λήμμα της “İnebahtı Deniz…
Μακεδονικός αγώνας ονομάζεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, κυρίως, και άλλων σλαβόφωνων λαών κατά την περίοδο 1904 έως 1908 με το θέατρο των συγκρούσεων να είναι η τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λήξη της επανάστασης του 1821 δεν βρήκε ολόκληρη την Ελλάδα ελεύθερη. Τα βόρεια σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας αποτελούσε η Θεσσαλία.…
Του Λίνου Υφαντή, Είναι γνωστό ότι η επανάσταση στο Βραχώρι ήρθε τρεις μήνες αργότερα από την επίσημη έναρξη της, την 25η Μαρτίου 1821. Άλλωστε και η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική διότι υπήρξε και νωρίτερα επαναστατικός αναβρασμός στην Πελοπόννησο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η πολιορκία του κάστρου της Πάτρας στις 23 Μαρτίου 1821 από τους Έλληνες Επαναστάτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει…
Αρχές του 1962 και στις καπναποθήκες των καπνοπαραγωγών Τριχωνίδας, Βάλτου και Ξηρομέρου η παραγωγή των καπνών της σοδειάς του 1961 παραμένει αδιάθετη. Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά από πίεση και διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών, αναγκάζεται να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομηχάνους να αγοράσουν τα καπνά της σοδειάς του 1961 από την 1η Απριλίου του 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε μέχρι στις 31…
«Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής» Ισοκράτης Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος Στις μέρες μας, είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ να γνωρίζει ο κάθε Αιτωλοακαρνάνας και όχι μόνο, τις Εκκλησιαστικές μεταβολές που δέχτηκε η Αγιοτόκος Αιτωλοακαρνανία από το 343 μ. Χ. μέχρι σήμερα. Το 2012 παρέδωσα στο αναγνωστικό κοινό της γενέτειρας μου και όχι μόνο, το βιβλίο μου με τίτλο: «ΟΙ…
Τρία πουλάκια κάθονται, στου Πεταλά τη ράχη, Τόνα κοιτάει το Μαχαλά, τ’άλλο κατά το Ρίβιο, το τρίτο το καλύτερο, τη Λεπενού τη δόλια. Τόνα το λέει σαν πέρδικα, σα χελιδόνα τ’ άλλο, Το τρίτο το πικρότερο, σα λαβωμένη μάννα, Που της επήρε τον υγιό φαρμακωμένο βόλι. Κι όλο ξεσκλάει τα ρούχα της κι όλο τροχάει τα νύχια Κι όλο βουρλιέται και βογκάει, σκούζει και καταριέται «Πανάθεμά σας έμποροι και…
Του Γιάννη Γιαννακόπουλου Εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης και οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές. Χιλιάδες οι νεκροί της μεγάλης καταστροφής και της Εθνικής Τραγωδίας. Μεταξύ την νεκρών συγκαταλέγεται και ο αδελφός του παππού μου ο Φώτης Γιαννακόποπουλος. Η μεγάλη καταστροφή τον βρήκε τραυματία, μαζί με άλλους στρατιώτες, στο νοσοκομείο της Σμύρνης. Μέσα στο χαμό της υποχώρησης, οι…
Η Μαρία Δημάδη έμεινε στην ιστορία ως η κατάσκοπος των Ελλήνων ανταρτών στο Αγρίνιο. Εργάστηκε στο Γερμανικό Φρουραρχείο της πόλης και απέσπασε σημαντικές πληροφορίες για την αντίσταση. Σε αυτήν οφείλεται η φονική ενέδρα του ΕΛΑΣ σε αυτοκινητοπομπή στην Μυρτιά Αιτολωακαρνανίας. Η ίδια είχε άδοξο τέλος. Συνελήφθη στο τέλος της κατοχής από τα Τάγματα Ασφαλείας και εκτελέστηκε. Ήταν μια κοπέλα που…
Ένα πολύ γνωστό Πανδοχείο (το χάνι) βρισκόταν στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, για διανυκτέρευση των ταξιδιωτών. Σημείο ξεκούρασης των περαστικών από τα χωριά τού Ξηρομέρου αλλά και των ζώων τους που με τα κάρα τους κουβαλούσαν εμπορεύματα Βελανίδια, ελιές κλπ. Ξεκουράζονταν για λίγο και συνεχίζανε για το λιμάνι του Αστακού Δραγαμέστου έως το 1835) για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους στα καράβια που…
Το Δανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο την δεκαετία του 1990 με επικεφαλής το αρχαιολόγο Σόρεν Ντιτς πραγματοποίησε ανασκαφές στην αρχαία Καλυδώνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο ιδιαίτερους κι ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στην Αιτωλοακαρνανία. Δείτε φωτογραφικό υλικό από τον Γιάννη Γιαννακόπουλο καθώς και βίντεο: agriniopress.gr
Του Λίνου Υφαντή, Ένα από τα πιο απότομα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στη θέση “Άνεμος” 5 χμ νοτιότερα του Αγίου Βλασίου και 3 χμ από τη θέση Προύλπος, όπου περνούσε ο ποταμός Αχελώος πριν γίνει η τεχνητή λίμνη του Καστρακίου. Ο “Άνεμος” ουσιαστικά είναι το απότομο τέλος της προέκτασης μιας ορεινής νησίδας του Παναιτωλικού όρους, πάνω στο οποίο βρίσκονται τα χωριά Άνω και Κάτω Άγιος…
ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ! Στον Γεώργιο Β. Κονιώση, «Ακράτητο λιοντάρι…» Εικόνα: Ο υπέργηρος Γεώργιος Β. Κονιώσης καταθέτει στεφάνι στη ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ… Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/politiki «Αντάριασε ο Καρβασαράς Βογκάει το Μακρυνόρος Καίγεται από κάθε του μεριά Του Αγρινίου ο δρόμος Έφοδο κάνει ο ΕΛΑΣ ΤΟ 2/39 Ξεχύνεται απ’ τα βουνά με οδηγό την ΠΕΕΑ.…
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας Για την γέφυρα Βέργας η πρώτη ερώτηση στα χείλη όλων είναι το πότε κτίστηκε. Ξέρουμε από Τουρκικά ντοκουμέντα του 1805 και 1812 (το ένα με μονογραφή του Αλή Πασά), καθώς και από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλ, ότι προϋπήρχε. Από τις διηγήσεις των προγόνων μου, που για πέντε γενιές στα σίγουρα, ίσως και περισσότερες, έζησαν στην Βέργα, υπολογίζω για…
48 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά με εκδηλώσεις μνήμης του πεσόντες και τους αγνοούμενους που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι στο καθήκον. Στις 05.30 το πρωί, ακριβή ώρα της απόβασης των τουρκικών δυνάμεων στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού. Στις 8 το…
φωτ'ο άρθρου: Ακριβής αναπαράσταση του Σουηδικού τύπου της αεροπειρατείας του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη πάνω από το Αγρίνιο το 1969. Πηγή: Το Γαλάζιο Βιβλίο του ιδίου. Toυ Λίνου Υφαντή, Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης είναι μια αινιγματική φυσιογνωμία των μεταπολεμικών χρόνων που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Η δράση του ήταν πολυποίκιλη και παράτολμη. Αποτελεί μια κλασσική περίπτωση συνειδητοποιημένου…
Στη στήλη “Για τους ένστολους”, του Σαββατοκυριακάτικου Ριζοσπάστη 9-10 Ιούλη, δημοσιεύεται συζήτηση με τον Κώστα Δρόσο, πολεμιστή της Κύπρου το 1974, από το Μεσολόγγι, τιμημένος με «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων» «Με το ΚΚΕ καθημερινά και ενίσχυσή του στις εκλογές» Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου το 1974. Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» συνάντησε…
Αφιερωμένο στις Γυναίκες του Ξηρομέρου… Φώτο άρθρου: Γυναίκα νεροκουβαλήτρα … (Φωτογραφία από: https://aromalefkadas.gr) Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr «Νεροκουβαλήτρα η μικρούλα Αννιώ, Νεροκουβαλήτρα, κι είναι τριώ χρονώ. Με μικρό σταμνάκι στη βρυσούλα πάει Πέφτει το σταμνάκι καταγής και σπάει. Κλαίει, μαλλιοτραβιέται, λέει «τι θα γενώ;» Κλαίει, μαλλιοτραβιέται, κι είναι…
Του Λίνου Υφαντή, Η απελευθέρωση του Βραχωρίου το 1821 δεν ήταν αναίμακτη. Αντιθέτως έγιναν σκληρές μάχες στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το σημερινό κέντρο του Αγρινίου. Από τη μια πλευρά οι Έλληνες επί τέσσερις αιώνες υπέφεραν από τον Οθωμανικό ζυγό, από την άλλη οι κατακτητές ήθελαν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους. Μία από τις θέσεις όπου έγινε η φονικότερη μάχη της απελευθέρωσης είναι το…
Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη Φωτο άρθρου: Κοπάδι γιδιών του Δημήτρη (Τάκη) Καβούνου στο δρόμο προς το Αρχοντοχώρι. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν κείμενο είναι από το υπό έκδοση βιβλίο της γράφουσας με τίτλο: «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Τσοπάνηδες, κοπάδια, μαντριά…».To βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2022. «Η αιγοπροβατοτροφία συνδυάζει την άσκηση και τη διατήρηση μιας οικονομικής δραστηριότητας σε…
Του Λίνου Υφαντή, Αποκαλυπτική για την εγκατάσταση των κατοίκων όταν το Αγρίνιο απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό είναι η μελέτη της καθηγήτριας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο κας Δώρας Μονιούδη-Γαβαλά. Μια επεξεργασία από τα πολύτιμα στοιχεία αυτής της μελέτης μπορούν να μας δώσουν σύγχρονες γωνιές της πόλης, οι οποίες το 1843 φιλοξενούσαν…
Το καλοκαίρι του 1825 που η δυτική Ελλάδα φλέγονταν και επικρατούσε ολοσχερής έρεβος στις περιοχές της και , το Μεσολόγγι πολιορκούνταν από τον Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη , ο Καρπενησιώτης οπλαρχηγός Γιαννάκης Γιολδάσης*, έγραφε προς τον Καραϊσκάκη αλλεπάλληλες γραφές περί τα τέλη του Ιουνίου του 1825 για τον γρήγορο και αναγκαίο ερχομό του στη Δυτική Ελλάδα. « ...Η γενναιότης σου, αδελφέ μη…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Αλή Πασάς πριν πάρει την εξουσία διώκονταν από τον τότε Κουρτ Πασά των Ιωάννινων. Γύρω στα 1770 σε νεαρά ηλικία ο Αλή Πασάς επέλεξε να διανυκτερεύσει στο Μαχαλά (σημερινές Φυτείες Ξηρομέρου) σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του πρόκριτου του Δραγαμέστου Τάτση Μαγγίνα. Οι προύχοντες του Μαχαλά όμως βρίσκονταν υπό την επιρροή του διώκτη του Αλή Πασά Κουρτ σχεδίασαν ενέδρα στο…
«Νεράιδες ασπρομάντιλες διαβαίνουν οι θερίστρες…» Γυναίκες θερίστριες στο Ξηρόμερο Aιτωλοακαρνανίας Στις γυναίκες με το δρεπάνι… Εικόνα: Θερισμός με δρεπάνι. Στο θερισμό είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο οι γυναίκες. Συνήθιζαν να φοράνε τις περίφημες «βαμπακιέλες», ολόλευκα βαμβακερά κεφαλομάντηλα, για να προστατεύουν το κεφάλι τους από τον ήλιο που έκαιγε το μήνα Ιούνιο. Διακρίνεται η ξύλινη «παλαμαριά»…
Ένα εξαιρετικό κείμενο της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη για την πολιορκία του Ζαπαντίου και τον «εξοστρακισμό του διαφορετικού στον Δημόσιο λόγο» – Στις 11 Ιούνη 1821, το Βραχώρι (το σημερινό Αγρίνιο), μετά από μάχες και δεκαήμερη πολιορκία, πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων. Οι επαναστάτες εγκαθιστούν προσωρινή Αρχή και στρέφουν την προσοχή τους στη διπλανή μικρή κωμόπολη, το…
Στο νεοκλασικό αυτό σπίτι που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Παλαμαϊκής Σχολής, ιδιοκτησίας σήμερα της οικογένειας Κωνσταντίνου και Μαρίας Νούλα, το 1888 φιλοξενήθηκε η περίφημη αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ (Σίσσυ). Η κοσμοπολίτισσα αυτοκράτειρα το καλοκαίρι εκείνου του χρόνου παραθέριζε στην Κέρκυρα όπου έκτιζε το ξακουστό «Αχίλλειον». Επειδή της άρεσαν…
Του Λίνου Υφαντή, Το μυστήριο από πότε έχει αρχίσει να υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη σημερινή της θέση στο Αγρίνιο επιχειρήθηκε να διαφωτιστεί σε προηγούμενο άρθρο όπου με βάση το παραχωρητήριο του Μεχμέτ Αγά Πασιόπουλου προς το Μεγαπάνο-Γαλάνη το 1801 καταγράφονται ερείπια ξωκκλησιού. Μπορεί τον 18ο αιώνα το ξωκκλήσι να εγκαταλήφθηκε εύλογα, αφού ο χώρος περιήλθε σε μουσουλμάνο, η…
Του Γιώργου Κωνσταντινίδη Ο Ναός του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου είναι ένα ξεχωριστό θρησκευτικό μνημείο, χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας, και που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών παρόλες τις δυσκολίες του χωματόδρομου πρόσβασης. Άγιος Γεώργιος Φυσικά, οι προσπάθειες τόσο του χωριού…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Αλάμπεης ήταν ένας από τους επιφανείς Οθωμανούς που ταυτίστηκε με την προεπαναστατική ιστορία του Βραχωρίου. Διετέλεσε πολιτικός διοικητής της πόλης, έφτιαξε τα ομώνυμα γεφύρια επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς ενώ ενεπλάκη στη δολοφονία του οπλαρχηγού Σταθά στο Βάλτο. Ο Αλάμπεης διαχειρίζονταν και την μεγαλύτερη αποθήκη σιτηρών στο Βραχώρι. Κατά την τελική έφοδο των ελλήνων…
Του Γιάννη Υφαντή Η κάθε πόλη έχει τις ρίζες της. Οι ρίζες της είναι οι δρόμοι που φεύγουν από αυτήν και φτάνουν σ’ αυτήν. Μια από τις σημαντικότερες ρίζες της πόλης μας είναι η οδός Αγρινίου-Καρπενησίου. Πριν από τον αυτοκινητόδρομο που ξέρουμε σήμερα υπήρχε ο αρχαίος δρόμος. Ο δρόμος αυτός λόγω της μεγάλης χρήσης του ήταν κάτι περισσότερο από μονοπάτι, ένας δρόμος κατάλληλος για μετακινήσεις…
Στις 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη, η Κωνσταντινούπολη, η Βασιλεύουσα, κυριεύτηκε από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή και εντέλει στην κατάρρευση τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ποιοι ήταν οι παράγοντες που κατέστησαν αναπόφευκτη την άλωση της Πόλης; Διαφωτιστικές απαντήσεις στο εν λόγω ερώτημα δίδονται από τους N. H.…
Οι Πόντιοι που υπέστησαν τα δεινά της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού, δεν μπορούν παρά να στέκονται δίπλα σε όλους τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που…
Μία από τις πλέον φωτισμένες προσωπικότητες του Ελληνισμού που έδρασαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας Μια μεγάλη μορφή της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας ήταν αναμφίβολα ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Πολυσχιδής προσωπικότητα, λόγιος, ιεροκήρυκας, κοινωνικός μεταρρυθμιστής και διαφωτιστής, γνωστός και ως Πατροκοσμάς. Οι πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είναι αντικρουόμενες. Όπως μαρτυρεί όμως και το…
Του Λίνου Υφαντή, Η κοιλάδα των ποταμών Αχελώου, Μέγδοβα που βρίσκεται κάτω από τη λίμνη Κρεμαστών κρύβει μια πλούσια αλλά ξεχασμένη ιστορία. Εκεί ήταν η αφετηρία της προιστορική χώρα των Αγραίων και η πατρίδα του ιδρυτή για το μύθο των Ολυμπιακών αγώνων Όξυλου του Αιτωλού. Το ανάχωμα της λήθης όμως σκέπασε την ιστορία αυτής της κομβικής για τη κεντρική Ελλάδα κοιλάδας, η οποία στην αρχαιότητα…
Του Λίνου Υφαντή, Η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου, Πολιούχου του Αγρινίου πλησιάζει. Μαζί με αυτό ενθυμούμαστε πότε ο Άγιος που συνδέθηκε με το σύγχρονο Αγρίνιο ήρθε στην περιοχή. Η απάντηση είναι ότι ο Άγιος Χριστόφορος το 1514 ήδη είχε έρθει στο Αγρίνiο. Τo Οθωμανικό φορολογικό κατάστιχo TD 367/8 περιλαμβάνει στον καζά του Αγγελοκάστρου του σαντζακιού του Κάρλελι και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα…
Του Λίνου Υφαντή, Μία από τις σημαντικότερες μάχες μεταξύ Ιταλών και Ελλήνων αντιστασιακών διεξήχθη τη νύχτα από 4η προς 5η Ιουλίου 1943 στο Ματσούκι. Στρατηγικός στόχος του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Στυλιανού Χούτα ήταν η καταστροφή της Γέφυρας του Αχελώου στο Ματσούκι και η εξουδετέρωση της Ιταλικής φρουράς. Τη γέφυρα κατείχαν 200 περίπου Ιταλοί της Μεραρχίας Καζάλε ενώ οι συνολικοί…
Του Λίνου Υφαντή, Το παλαιότερο Πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ιδρύθηκε το 1836. Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα μόλις είχε απελευθερωθεί από τον Οθωμανικό ζυγό και το νεοσύστατο ακαδημαϊκό ίδρυμα έπρεπε να λειτουργήσει. Μία από τις άμεσες προτεραιότητες ήταν το κτίριο. Έτσι τρία χρόνια αργότερα, το 1839 αποφασίστηκε Συγκρότηση επιτροπής για…
Του Λίνου Υφαντή, Στο 1ο τεύχος του περιοδικού «e – Δημοσίευση», που πρόσφατα εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, θελήσαμε ν’ αφιερώσουμε τιμητικά δύο ερευνητικά άρθρα για την πόλη μας, ένα για την παρουσία των πρώτων κατοίκων μέσα από τα οθωμανικά κατάστιχα και ένα για την περίοδο που η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται αρχειακή έρευνα πάνω στα…
«Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς» του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού Ίσως να μην υπάρχει πιο παρεξηγημένο δημοτικό τραγούδι από αυτό που είναι γνωστό από τον στίχο «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς». Προέρχεται από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας και χορεύεται ως τσάμικο. Αν και θεωρείται το κατεξοχήν «φιλοβασιλικό» δημοτικό τραγούδι, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην απόπειρα ενός παλαιού αγωνιστή του…
Το Πάσχα μας άλλης εποχής στο Αγρίνιο μας θύμισαν οι εικόνες από τη Ντούτσαγα Αγρινίου και τα Τρία Φανάρια που μας διέσωσε από το προσωπικό του αρχείο ο κος Φώτης Διαμαντής. Ήταν η εποχή που οι γειτονιές ήταν μία παρέα, τα σπίτια ήταν ανοικτά για όλους και όλοι άνοιγαν τα παράθυρά τους και πιάνονταν χέρι χέρι για να χορέψουν, να γλεντήσουν και να σουβλίσουν το αρνί τους τη μέρα αυτή. Σήμερα τη…
Γράφει ο Ευθύμιος Αδάμης* Στο 1ο τεύχος του περιοδικού «e – Δημοσίευση», που πρόσφατα εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, θελήσαμε ν’ αφιερώσουμε τιμητικά δύο ερευνητικά άρθρα για την πόλη μας, ένα για την παρουσία των πρώτων κατοίκων μέσα από τα οθωμανικά κατάστιχα και ένα για την περίοδο που η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει. Προσωπικά επιμελήθηκα το δεύτερο ιστορικό άρθρο, «Το…
Η Βάγια Ρίγανη ή Ρήγα, η Κατίνα Χαντζάρα, είχε καταγωγή από το χωριό Μαυροχώρι της Φλωριάδας. Γονείς της οι Νικόλαος και Αρετή Ρίγανη οι οποίοι απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Βάγια. Η Βάγια γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Μαυροχώρι. Στα έξι της χρόνια πεθαίνουν οι γονείς της χτυπημένοι από την γρίπη του 1918 που θέριζε τότε. Ο αδελφός της μεγαλύτερός της κατά έξι χρόνια, θεωρώντας ότι η…
Τόπος ιερός, εδώ που οι αντίχριστοι ξανασταύρωσαν τον Χριστό και την Ελλάδα, κ’ είταν Παρασκευή Μεγάλη, 14 του Απρίλη, και κει που ανάβρυζε κρινάκια, παπαρούνες χαμομήλια για το Πάσχα σκάφτηκαν τάφοι και στους τάφους δε χωρούσαν οι λεβέντες, και μες στα σπλάχνα δε χωρούσε τόσος πόνος. Κι’ είταν το Αγρίνι ολάκερο ένας Επιτάφιος μ’ όλα του τα κεριά σβησμένα (Απόσπασμα από το «Αναστάσιμο Μνημόσυνο»,…
Του Λίνου Υφαντή, Ύστερα από την πτώση της δικτατορίας διεξήχθη δημοψήφισμα στις 8 Δεκεμβρίου 1974 στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Η προεκλογική ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και δεν έλειψαν επεισόδια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας . Στο Αγρίνιο το πιο σοβαρό…
Του Λίνου Υφαντή, Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας άνηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Σαντζάκι του Κάρλελι. Κατά την μακραίωνη αυτή περίοδο άλλαξε πολλές φορές το διοικητικό και φορολογικό σύστημα. Υπήρξε όμως και η περίοδος που η σημερινή ουσιαστικά περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας υπάγονταν κατά κάποιο τρόπο απευθείας στην κεντρική Οθωμανική διοίκηση φορολογικά. Συγκεκριμένα…
Στους περισσότερους ξενίζει η συγκεκριμένη φωτογραφία και αγνοούν τον εικονιζόμενο. Ο Τζέικομπ Γουίλιαμς από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αφού έζησε σαν σκλάβος σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, κατόρθωσε να δραπετεύσει κι αφού επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοίο, αργότερα συμμετείχε στον πόλεμο ΗΠΑ – Αλγερινών πειρατών το 1815. Με το τέλος των επιχειρήσεων στην Αλγερία, δούλεψε στο πλοίο ενός εμπόρου χαλιών το οποίο…
Γιατί τον παρέλειψαν οι ιστορικοί Παιδιά μ’ μας λείπει ο Κότσικας μας λείπει ο Αρχηγός μας …λέει η τελευταία στροφή του “τραγουδιού των Μεσολογγιτών”, που αναφέρεται στην καταμέτρηση των επιζώντων της τραγικής Εξόδου. Ο λόγος για τον Αθανάσιο Ραζηκότσικα. Για τους Μεσολογγίτες, ο 28χρονος αγωνιστής που έπεσε ηρωικά, δεν ήταν απλώς ένας στρατιωτικός διοικητής στον οποίον όφειλαν να υπακούν γιατί…
Του Λίνου Υφαντή, Κατά την βυζαντινή περίοδο οι Βούλγαροι επέδραμαν στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας συνολικά δύο φορές, το 977 μ.Χ. και το 1041 μ.Χ. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις επιδρομές κατά τις οποίες κατελήφθη η Νικόπολή, το 829 μ.Χ, το 919 μ.Χ. και 927 μ.Χ., φαίνεται όμως ότι δεν είχαν εισέλθει στρατιωτικά στο χώρο της Αιτωλοακαρνανίας. Επικεφαλής της πρώτης επιδρομής του 977 μ.Χ. ήταν ο…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου από το 1966. Αποτελείται από 158 στροφές ή 632 στίχους. Πολλές εξ αυτών αφορούν γεγονότα της Επανάστασης που συνέβησαν στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι , τον Αχελώο και τη μάχη του Αγίου Βλασίου τον…
Ο Γεώργιος Τσόγκας κατάγονταν από Σαρακατσάνικη οικογένεια και είχε τη δική του πορεία και μεγάλη προσφορά στον Αγώνα του 1821. Από μικρός ο Τσόγκας βγήκε κλέφτης κοντά στον Κατσαντώνη και έγινε πρωτοπαλίκαρο του. Όταν ο Κατσαντώνης σκοτώθηκε ακολούθησε τον αδερφό του Κατσαντώνη Λεπενιώτη. Κατά τον Ηπειρώτη μελετητή Νικ. Χ. Παπακώστα ο Τσόγκας ήταν ξάδερφος των Κατσαντωναίων… Μετά από ένα…
Ένα ακόμη βίντεο ανέβηκε στο κανάλι Above View στο Youtube. Έχει θέμα το παλιό χωριό Δραγαμέστο του Ξηρομέρου που πήρε το όνομα Καραϊσκάκης. Εκεί που ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διατηρούσαν στρατόπεδα κατά την Επανάσταση του ’21. Το παλαιό Δραγαμέστο εγκαταλείφθηκε το 1967 , λόγω των κατολισθήσεων από το όρος Βελούτσα, και μεταφέρθηκε στον κάμπο όπου φέρει πλέον την…
Η ιστορία της οικογένειας του Γρηγόρη Λιακατά είναι στενά συνδεδεμένη με την Αιτωλοακαρνανία, αφού εδώ ξεχείμαζε για χρόνια τα κοπάδια της. Με την περιοχή μας συνδέθηκε και η μοίρα του Γρηγόρη Λιακατά την εποχή της Επανάστασης του 1821, αφού Γρηγόρης έδρασε στην Αιτωλοακαρνανία και έπεσε στο Αιτωλικό το 1826…. Ο Γ. Λιακατάς ήταν από το Κλείνοβο της Καλαμπάκας και είχε τρεις αδερφούς, το Μήτρο,…
Η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ συζητά με τον Δημοσιογράφο-Ερευνητή Μάκη Εξαρχόπουλο για τις έρευνές του για τους "Εξοδίτες" Μεσολλογίου, την λίμνη Κάρλα και τον Ξένιο Θεσσαλό στα πλαίσια της διαδικτυακής εκπομπής "ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ" στο site anixneuseis.gr
Από τα βάθη των αιώνων, με ιστορία άνω των 5.000 ετών δεσπόζει στο χωριό της Παλαιομάνινας, μία επιβλητική αρχαία πόλη σε στρατηγική θέση στην δεξιά όχθη του ποταμού Αχελώου, η οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή των ανασκαφών κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, ταυτίζεται με την… αρχαία Μητρόπολη! Κύρια χαρακτηριστικά της, είναι εντυπωσιακή ακρόπολη που κοσμείται από εμβληματικούς πύργους, την…
Ένα άγνωστο κάστρο της Ελλάδας βρίσκεται στο νησάκι Αϊ Νικόλας στη λίμνη Κρεμαστών. Το έχτισε ο Φράγκος ηγεμόνας Κάρολος Τόκκος και ένα τμήμα του παραμένει σήμερα αθέατο καθώς έχει βυθιστεί στα νερά της τεχνητής λίμνης. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πρατοβούνι ή Νέα Σιβίστα και η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Η παλιά Σιβίστα βρίσκεται πλέον κάτω από τα νερά της λίμνης. Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος…
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας μια κωμόπολη με μια ιστορία 5.000 χρόνων. Σε υψόμετρο 360 περίπου μέτρα, πάνω και βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα (30 χιλιόμετρα βόρεια του Αγρινίου),απλώνεται το καταπράσινο και γοητευτικό οροπέδιο που ο ιστορικός Πολύβιος (Βιβλίο Ε΄ 8.5) αποκαλεί ΄΄των θερμίων πεδίον΄΄. Στο πανέμορφο αυτό οροπέδιο, με τους χαμηλούς απαλούς καταπράσινους λόφους,στα πόδια του Παναιτωλικού…
Στη Βόνιτσα, πάνω σε ύψωμα που βρέχεται από τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο της Βόνιτσας. Έχει χαρακτηρισθεί ως “προέχον βυζαντινόν μνημείον” με Βασιλικό Διάταγμα του 1922. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη της Βυζαντινής αυτής πόλης υπάρχουν από το τέλος του 10ου αιώνα. Το κάστρο κτίστηκε το 11ο αιώνα επί αυτοκρατόρων Κομνηνών, από τους Ενετούς, οι οποίοι…
Του Λίνου Υφαντή, Τα Οθωμανικά φορολογικά αρχεία δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τα τοπωνύμια και τις χριστιανικές κοινότητες που υπήρχαν στον Ελλαδικό χώρο. Σημαντικά στοιχεία υπάρχουν στον παραπάνω χάρτη που ως βάση έχουν τη μελέτη του Αλέξιου Κατεφίδη “Οικιστικές θέσεις από το Αγγελόκαστρο έως το Βλοχό κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την Οθωμανική περίοδο” που δημοσιεύτηκαν στα Πρακτικά του 2ου…
Η σελίδα Above View παρουσιάζει μοναδικές εναέριες λήψεις από το Ναό του Στρατίου Διός. Ο ναός του Στρατίου Διός (προστάτη Θεό των Στρατίων) είναι περίφημος δωρικός διαστάσεων 34,47 μ. X 15,41 μ., με 6 κίονες στη στενή και 11 στη μακριά πλευρά του. Κτίστηκε μεταξύ 321-312 π.Χ, εξ΄ ολοκλήρου από ντόπιο σκληρό ασβεστόλιθο έμεινε όμως ημιτελές λόγω πολεμικών συγκρούσεων με τους Αιτωλούς. Διαιρούνταν…
Ο Γιάννης Σταθάς ήταν γιός του περίφημου αρματωλού Δήμου Σταθά. Γεννήθηκε το 1758 και διαδέχθηκε τον πατέρα του ως οπλαρχηγός της περιοχής του Βάλτου την προεπαναστατική περίοδο. Όταν ξεκίνησε ο Ρωσσοτουρκικός πόλεμος το 1805, κατατάχθηκε στο Ρωσικό ναυτικό και υπηρέτησε ως υποναύαρχος. Μετά την αναχώρηση του Ρώσου ναυάρχου Σενιάβιν από το Αιγαίο λόγω της συναφθείσας ανακωχής μεταξύ Ρωσίας και…
Ως γνωστόν η Τρίτη Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση ή πιο απλά Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (19 Μαρτίου – 5 Μαΐου 1827), που πραγματοποιήθηκε μετά από την αναβολή της Συνέλευσης της Επιδαύρου (6 -16 Απρ.1826) η οποία είχε διακοπεί λόγω πολεμικών γεγονότων ( Έξοδος του Μεσολογγίου 10 Απρ.1826) και της εν Ερμιόνη (19 Μαρτ.-5 Μαΐου 1827) που και σ’ αυτή υπήρχαν διαφωνίες και δεν είχε πληρότητα…
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Οι Έλληνες που για αιώνες ζούσαν στα Ελληνικά παράλια της Μικράς Ασίας ξεσπιτώθηκαν βίαια και όσοι επιβίωσαν των σφαγών ήρθαν πρόσφυγες στην μητέρα Ελλάδα. Ο Βάλτος ήταν τυχερός που Χριστιανικές οικογένειες με καταγωγή από την Κεπέκκλησια του Ευξείνου Πόντου ήρθαν και…
Κρυμμένη στα βουνά του Πακιστάν, 5.630 χιλιόμετρα μακριά από το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, ζει μια φυλή που ισχυρίζεται ότι τα μέλη της είναι απόγονοι του μεγάλου στρατηλάτη. Ο πολιτισμός τους το υποστηρίζει όχι όμως και το DNA τους. Βαθιά μέσα στα βουνά του Χίντου Κους του σημερινού Πακιστάν, κρυμμένη κάτω από τις κοιλάδες Μπιρίρ και Ρουμπούρ, ζει εδώ και αιώνες μια παράξενη και μυστηριώδης…
Αφιέρωμα στη θρυλική σιδηροδρομική γέφυρα του Ευήνου, που σωριάστηκε στις πλημμύρες της 12ης Δεκεμβρίου του 2021 του Κώστα Σακαρέλου Στα μέσα Δεκέμβρη του 2021 οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην πολύπαθη Αιτωλοακαρνανία. Τα ορμητικά νερά του πλημμυρισμένου Φίδαρη παρέσυραν τα βάθρα της σιδερένιας γέφυρας που ένωνε τις όχθες του, με αποτέλεσμα αυτή να καταρρεύσει,…
Γράφει ο Θεόδωρος Μυλωνάς* Σημαντική η πρωτοβουλία του προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Κώστα Καρκανιά με την υποστήριξη της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, για την ημερίδα της 5ης Δεκεμβρίου με τίτλο «Δρόμοι Ελευθερίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε από εισηγητές σχεδόν όλων των περιοχών που περασαν οι εξοδίτες, Θέρμο, Αχλαδόκαστρο, Πλάτανο, Δωρίδα, Φωκίδα ακόμα και απέναντι από την…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιορκίας του Βραχωρίου το 1821. Δύο χρόνια νωρίτερα σώθηκε από βέβαιο θάνατο στην Κωνσταντινούπολη χάρις στην επέμβαση του τότε Πατριάρχη Γρηγόριου Ε΄. Ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος υπηρετούσε στον Αγγλικό στρατό. Βρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου 1819 συνελήφθη από τους Τούρκους ως κατάσκοπος ύστερα από…
Του Λίνου Υφαντή, Ένα non paper που σώζεται από το ίδρυμα Βενιζέλος αποκαλύπτει πως φακέλωναν και πως χαρακτήριζαν οι κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου τον τότε Τύπο και πανελλαδικά αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία. Στο συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο είχε τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν τότε και τις κατέτασσαν ανά πόλη. “Εν Αγρινιώ” λοιπόν βλέπουμε ότι για την εφημερίδα “Φως” ο ανώνυμος συγγραφέας του…
Τα λεωφορεία μια άλλης εποχής κάνοντας ταξίδια κατά τις δεκαετίες ΄50, 60, 70 ήταν ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης για χιλιάδες Έλληνες σε μια εποχή που το αυτοκίνητο ήταν είδος πολυτελείας. Παρά τις αντιξοότητες, το ταξίδι με το λεωφορείο ήταν μια κουραστική αλλά ευχάριστη εμπειρία που πολλοί νοσταλγούν μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δανειστήκαμε από την διαδικτυακή…
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 – 2021 Η Επιτροπή «Πρέβεζα 1821 – 2021» τιμά την επέτειο της Ηρωικής θυσίας των γυναικών του Σουλίου με κείμενο του συγγραφέα – πολιτικού αναλυτή Γιώργου Καραμπελιά. Συνωστισμένες στο Ζάλογγο του Γιώργου Καραμπελιά Τις τελευταίες δεκαετίες, η αποσύνθεση των εθνικών ταυτοτήτων και των «εθνικών μύθων» κατέστη ο κυρίαρχος στόχος των εθνοαποδομητών. Σύμφωνα με αυτή τη «νέα…
Toυ Λίνου Υφαντή, Η δολοφονία του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου το 1962 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη γέφυρα της Σφήνας συντάραξε την τοπική κοινωνία και συγχρόνως έγινε θέμα πανελλαδικό. Το τραγικό αυτό γεγονός μπήκε ψηλά στην πολιτική ατζέντα εκείνης της εποχής. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την επίσκεψη του τότε αρχηγού της Ένωσης Κέντρου και μετέπειτα Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου…
Κάθε γωνιά του τόπου έχει μια ξεχωριστή σημασία και τη δική της ιστορία. Μια γέφυρα που όσοι περνούσαν από εκεί ίσως να μην την είχαν δει ποτέ ή να τους ήταν τελείως αδιάφορη. Όμως αυτή η γέφυρα του σιδηροδρόμου, που παρέσυραν τα ορμητικά νερά του Ευήνου, όπως σημειώνει το nafpaktianews, ήταν ένα κειμήλιο , ένα μνημείο για την περιοχή και την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα, μιας και μετρούσε έναν…
Του Λίνου Υφαντή, Η 8η Μαίου 1945 έχει καταγραφεί στη μνήμη ως η ημερομηνία Νίκης των Συμμάχων κατά των Ναζί με την ονομασία Victory in Europe και συντομογραφία “V-E Day”. H ημέρα αυτή γιορτάστηκε και στο Αγρίνιο του 1945, το οποίο είχε αρχίσει , όπως και όλη η χώρα, να ζει στο εμφυλιακό κλίμα. Ήδη οι Άγγλοι είχαν συλλάβει και καθαιρέσει τον Δήμαρχο Θανάση Κακογιάννη στις 31 Μαρτίου 1945. Παρόλα…
Του Λίνου Υφαντή, Οι μεταφορές και η επικοινωνία με την ενδοχώρα στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι αυτονόητο όπως στις μέρες μας τον 19ο αιώνα. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήταν όμοια και η αντίληψη της ασφάλειας. Τα αστικά κέντρα και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες δηλαδή καρόδρομοι ή σιδηροδρομικές γραμμές ήταν ελάχιστες. Λόγω των συνθηκών αυτών η χωροφυλακή δεν μπορούσε να εποπτεύει αχανείς εκτάσεις της…
Του Λίνου Υφαντή, Οι Β΄Βαλκανικος πόλεμος έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνόρων του νέου Ελληνικού κράτους. Διήρκησε μόλις έναν μήνα, από 29 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου του 1913. Οι εχθροπραξίες έγιναν μεταξύ της Βουλγαρίας και των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρων. Σε αυτές βαρύ φόρο αίματος έδωσε και η περιοχή μας σε έμψυχο δυναμικό. Μία από αυτές ήταν και του Ιωάννη Κέντρου. Ο Ιωάννης…
Το χωριό Βάρνακας ιδρύθηκε στις πλαγιές των Ακαρνανικών βουνών (υψ. 430) τη βυζαντινή εποχή, όταν λόγω των πολλών πειρατικών επιδρομών οι κάτοικοι της περιοχής των Κανδήλων κατέφυγαν σε πιο δύσβατα μέρη και έφτιαξαν νέους οικισμούς. Την ίδια εποχή ιδρύθηκε η Ζάβιτσα, αλλά και άλλοι μικρότεροι οικισμοί σε δυσπρόσιτα ορεινά μέρη (Ασσάνι, Λιβάδι κ.ά.)… Ο Βάρνακας επέζησε σε όλες τις μετέπειτα…
Στη συμβολή των δημοτικών οδών Δαγκλή, Δεληγιώργη και Μακρή, έναντι των καπναποθηκών Παπαστράτου και πολύ κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, σε μια τριγωνική πλατεία, βρίσκεται η προτομή του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου Νικολάου Παναγιώτου ή Κουμπούρα. Η πλατεία επίσης, φέρει το όνομά του. Στην μαρμάρινη στήλη, όπου στηρίζεται, υπάρχει χαραγμένο το όνομα: «Νικ. Παναγιώτου – Σέρραι 3 Δεκεμβρίου…
O Θέρμιος Βαγγέλης Μούρτος δέχτηκε τρεις σφαίρες στα πόδια κατά την εξέγερση στην Πύλη του Πολυτεχνείου και τραυματίστηκε σοβαρά για τις ιδέες του. Όπως αναφέρει η Ιωάννα Τσώνη: «τον Βαγγέλη έφερε σε επαφή με την γιατρό Μ. Μουτάφη ο πατέρας μου Λάκης Τσώνης, όταν εκείνος ζήτησε τη βοήθειά του, καθώς γνώριζε την αριστερή πολιτική τοποθέτησή του. Το ζητούμενο ήταν ο γιατρός που θα τον αναλάμβανε να…
Του Λίνου Υφαντή, Το αεροδρόμιο του Αγρινίου ήταν από τα πιο σημαντικά Ελληνικά αεροδρόμια την περίοδο του Μεσοπολέμου. Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε μπει στο στόχαστρο των Γερμανών και των Ιταλών, διότι χρησίμευε ως βάση για Αγγλικά αεροπλάνα της βασιλικής αεροπορίας, της RAF. Μια άγνωστη χρήση όμως του αεροδρομίου ήταν ότι χρησίμεψε για να φυγαδέψει την τότε Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και το…
Του Λίνου Υφαντή, Έναν τόπο μνήμης από την επανάσταση του 1821 μπορούμε να ορίσουμε στην περιοχή του Βάλτου και συγκεκριμένα στο παλαιό Χαλκιόπουλο. Πρόκειται για έναν χώρο που κατά τις προφορικές μαρτυρίες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν κλέφτικο λημέρι. Σε αυτό συντέλεσε η σήμανση του κεντρικού σημείου αναφοράς που είναι η σπηλιά και έγινε χάρις στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Απόστολου…
Του Λίνου Υφαντή, Οι βαφτίσεις των Χριστιανών αρχικά γινόταν στη φύση, σε μέρη με τρεχούμενο νερό, όπως λίμνες, ποτάμια ή στη θάλασσα. Αργότερα πραγματοποιούνταν στα βαφτιστήρια ή τις κολυμβήθρες εντός εκκλησίας. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις στην τουρκοκρατία όπου ως τόποι βάφτισης επιλέγονταν ποταμοί κατά τα πρότυπα των πρώτων χρόνων ιδίως σε περιόδους διώξεων από τους Οθωμανούς. Ένα από αυτά τα…
Οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Μάτσας που βρέθηκε τσαλακωμένη στο πάτωμα του λεηλατημένου σπιτιού τους στα Ιωάννινα το 1920. Διακρίνονται: Καθιστοί οι γονείς του Leon Matsas, Sarina και Nahoum Matsas Όρθιος 2ος από αριστερά ο Leon Matsas Του Λίνου Υφαντή, Η Εβραϊκή Kοινότητα του Αγρινίου αριθμούσε πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο 52 μέλη. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κατάφεραν να διαφύγουν…
Δείτε τα δημοσιεύματα του τύπου από την εποχή του πολέμου. Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940. Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ώρα 5η πρωινή. Η ιταλική σφαίρα βρίσκει τον στόχο της: Ο στρατιώτης Βασίλειος Τσιαβαλιάρης ήταν ο πρώτος πεσών του Ελληνικού Έπους. Η σάλπιγγα έδινε το σύνθημα της μάχης ως ένα προσκλητήριο στον υπέρτατον αγώνα για την Ελευθερία. Πίσω από τά σκόπευτρα μέ τό δάκτυλο στην σκανδάλη οι φρουροί…
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού κατέγραψε το ονόματα όσων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στον Πόλεμο του 1940-41 στο βιβλίο ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945 Παρακάτω παραθέτουμε τα ονόματα των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία τους… 1. ΑΒΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο ΣΠ., φονεύθηκε στη Σπήλια Χειμάρρας στις…
Ο Νίκος Θ. Μήτσης με τις γνώσεις του ερευνητή και ιστοριοδίφη αναδεικνύει την μεγάλη προσφορά και τη θυσία των Ξηρομεριτών που έγραψαν σελίδες δόξας κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41. Εκατοντάδες Ξηρομερίτες αγωνίστηκαν ενάντια στον γερμανοϊταλικό φασισμό και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας. Ο συγγραφέας στις σελίδες που ακολουθούν, μέσα από σπάνια, πολύτιμα ντοκουμέντα ,…
Του Λίνου Υφαντή, Ο μύθος του Δαβίδ και του Γολιάθ φαίνεται να έχει ελληνική εκδοχή, ίσως όμως ήταν και το αντίστροφο: Ο Παυσανίας μας μιλά για έναν μικρόσωμο Αιτωλό τον Πυραίχμη, ο οποίος αντιμετώπισε έναν μεγαλόσωμο γίγαντα από την Ηλεία, τον Δέγμενο. Ο Πυραίχμης είχε απλά μια σφεντόνα, ενώ ο Δέγμενος ήταν ξακουστός για τις ικανότητες του τοξότης. Ήταν η εποχή των “σκοτεινών” χρόνων, της εποχής…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Αλάμπεης ίσως είναι ένα από τα πρόσωπα των Οθωμανών κατακτητών που έμεινε με περισσότερο θετικό πρόσημο στην ιστορική μνήμη. Ο λόγος είναι ότι “χρεώθηκε” σε αυτόν η κατασκευή των γεφυριών, τα οποία συνέδεαν το Μουσταφούλι (σημερινό Παναιτώλιο) με τη Μακρυνεία, επειδή Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία ενώνονταν. Κατά μία άλλη εκδοχή τα γεφύρια ήταν Ρωμαϊκά η κτίστηκαν κατά την εισβολή…
Του Λίνου Υφαντή, Ένας από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Αγρινίου είναι η οδός Μπουκογιάννη, η οποία είναι πεζοδρομημένη και διασταυρώνεται με Παπαστράτου και Δ. Σταϊκου. Το όνομα που φέρει κρύβει μια ιστορία φιλανθρωπίας ενός γιατρού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Δημήτριος Μπουκογιάννης γεννήθηκε το 1882 στο Αγρίνιο. Ως γιατρός στις δύσκολες εποχές των αρχών του 20ου αιώνα εκτός από…
Πηγές εικόνας: Αρχείο Χ. Δημάδη & Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη Από Την Αναδημιουργία Στην Ακμή Του Μεσοπολέμου 1830-1940. Του Λίνου Υφαντή, Η σημερινή κεντρική πλατεία Αγρινίου είναι γνωστή ως Πλατεία Δημοκρατίας. Πριν τη δικτατορία ονομάζονταν πλατεία Μπέλλου. Υπάρχει η εντύπωση ότι η πλατεία ήταν οικόπεδο που δωρήθηκε από τον πετυχημένο Δήμαρχο Αγρινίου Μιχαήλ Μπέλλο στις…
Του Λίνου Υφαντή, Ο μεγαλύτερος ίσως καταστρεπτικός σεισμός που είχε ως επίκεντρο την περιοχή του Αγρινίου συνέβη στις 31 Μαρτίου του 1965. Ήταν της κλίμακας των 6,8 Ρίχτερ. Η πόλη πλήρωσε βαρύ τίμημα καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής και ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων καταστράφηκαν 150 σπίτια ολοσχερώς ενώ έπαθαν ζημιές άλλα 1000. Χαρακτηριστικά υπήρχαν αναφορές για χιλιάδες…
Toυ Λίνου Υφαντή, Ο Άγιος Κωνσταντίνος Αγρινίου έχει συνδεθεί στενά με τον ερχομό των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Από τότε και μετά αναπτύχθηκε οικιστικά και φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα όμως ο Άγιος Κωνσταντίνος προϋπήρχε σαν περιαστικός χώρος του Αγρινίου και τον 19ο αιώνα. Στην περιοχή δεν καταγράφεται μόνο το ομώνυμο ξωκκλήσι αλλά και πολυδύναμο στρατόπεδο,…
200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 Γεννήθηκε το1780 στο ορεινό χωριό Βάρνακας Ξηρομέρου, ήταν γιος του Νικολού Βαρνακιώτη και γόνος ιστορικής Αρματολικής οικογενείας. Ήταν, κατά τον Α.Π. Κουτσαλέξη « Διαφέροντα τινά ιστορήματα , εκδ. 1882 », παχύς, προκοίλης και ωραίος στην όψη. Είχε οριστεί το 1815 από τον Αλή πασά Ιωαννίνων Αρματολός στην επαρχία του Ξηρομέρου. Αδέλφια του ήταν ο Γιάννης…
Γράφει ο Αλέξης Κατεφίδης* Σαν σήμερα, ανήμερα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 1944, το Αγρίνιο είναι πλέον ελεύθερο από την “μπότα” του κατακτητή Μετά την συνδυασμένη “εκκαθαριστική”, στρατιωτική επιχείρηση “Έχιδνα”(“Kreuzotter”) η οποία διεξήχθη στην περιοχή μας από τις δυνάμεις κατοχής, εναντίον του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, κατά την διάρκεια του Αυγούστου του 1944, αρχίζει στις αρχές…
Αρχές του 1962 και στις καπναποθήκες των καπνοπαραγωγών Τριχωνίδας, Βάλτου και Ξηρομέρου η παραγωγή των καπνών της σοδειάς του 1961 παραμένει αδιάθετη. Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά από πίεση και διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών, αναγκάζεται να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομηχάνους να αγοράσουν τα καπνά της σοδειάς του 1961 από την 1η Απριλίου του 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε μέχρι στις 31…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων βρίσκονταν σε δύσκολη θέση όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 διότι είχε να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα του Σουλτάνου. Αποκλεισμένος στα Ιωάννινα έκανε απέλπιδες προσπάθειες να έρθει σε συνεννόηση με τους Έλληνες Επαναστάτες, οι οποίοι ήδη είχαν πάρει την τύχη του αγώνα στα χέρια τους. Μία από αυτές έγινε μέσω μιας μυστικής επιστολής στο…
Το 2016, από τις πρώτες αναρτήσεις δημοφιλούς σήμερα ομάδας στο facebook, που αναρτά σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, αφορούσε στον Μίκη Θεοδωράκη. Σε δυο από αυτές απαθανατίζεται η έλευση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στην Αιτωλοακαρνανία την δεκαετία του ΄60, τότε που βρίσκονταν στην ηγεσία της νεολαίας Λαμπράκη και ήταν βουλευτής της ΕΔΑ. Ο Μίκης, υπήρξε…
Του Λίνου Υφαντή, Το Αγρίνιο έχει μείνει ως η πόλη του καπνού στα πλαίσια του νέου Ελληνικού κράτους και ιδίως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα όταν μεγάλες καπνοβιομηχανίες έδρευαν στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι το Αγρίνιο (τότε Βραχώρι) αποτελούσε “πόλη του καπνού” και στα χρόνια της Toυρκοκρατίας ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα. Iδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Πέτρου Πιζάνια ” The…
Του Λίνου Υφαντή, Χαρακτηριστική εικόνα ανταρτών της αντιστασιακής ομάδας του ΕΔΕΣ που δρούσε στην περιοχή της Τριχωνίδας δημοσιεύεται στο παρόν άρθρο από προσωπικό αρχείο. Ως τοποθεσία λήψης της εικόνας αναγράφεται η ορεινή Τριχωνίδα. Διακρίνεται ο εξοπλισμός και συγκεκριμένα τα τυφέκια, οι σφαίρες, μαχαίρια ζωσμένα στη μέση καθώς και η ενδυμασία των ανταρτών. Ως προς τα πρόσωπα ταυτοποιείται…
Ένα σημαντικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ Αιτωλών και Ακαρνάνων 260-250 π.Χ. Ένα σημαντικό έκθεμα από το Μουσείο στο Θέρμο αποτελεί η χάλκινη αμφίγραφη στήλη που βρέθηκε στο σηκό του ναού του Απόλλωνος. Στη μια της όψη είναι γραμμένη η συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Αιτωλών και των Ακαρνάνων 260-250π.Χ. , που ορίζει ως φυσικό όριο μεταξύ των δύο εθνών τον…
Οκτώβριος του 1918. Το Αγρίνιο δεν αριθμεί περισσότερους από 15.000 κατοίκους. Μία επάρατη νόσος, η γρίπη, θερίζει κυριολεκτικά την πόλη και την γύρω περιοχή. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην θρηνεί έστω και ένα θύμα της γρίπης. Οι νεκροί είναι τόσοι, που οι παπάδες δεν προφταίνουν ούτε καν μια ευχή να διαβάσουν για τις ψυχές τους. Φόβος έχει απλωθεί πάνω από την περιοχή, καθώς η ίδια κατάσταση…
Η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζεται σήμερα 23 Αυγούστου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15η Αυγούστου. Στην Ποταμούλα Αιτωλοακαρνανίας όπου για κάποιο διάστημα, λόγω των γεγονότων που σημειώθηκαν μεταπολεμικά, φιλοξενήθηκε η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, “αρχόντισσας της Ρούμελης” όπως…
Eικόνα: από το μνημόσυνο των αγωνιστών του 1821.Φυτείες, 11-08-2021 Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail:agelimaria @yahoo.gr Παλιά μου χρόνια και καιροί, χρόνια μου περασμένα, Δεν θα ξαναγυρίσετε, να ρθείτε πάλι πίσω Να γίνω δεκαοχτώ χρονών, να μπω στα εικοσιένα. Να πάρω το τουφέκι μου, να ζώσω το σπαθί μου Να πάρω δίπλα τα βουνά, δίπλα τα κορφοβούνια. Να βρω λημέρια κλέφτικα, παλιά χορταριασμένα…
Γράφει ο Νίκος Μήτσης Η εύανδρος οικογένεια των Χασαπαίων υπήρξε μία από τις σημαντικότερες οικογένειες της επαρχίας Ξηρομέρου, πριν και κατά τη διάρκεια Αγώνα (1821-1830) με αναρίθμητες στο ενεργητικό τους δάφνες και παρακαταθήκες προς την πατρίδα. Θερμοί πατριώτες, αλλά και σκληροτράχηλοι πολεμιστές, που με το σάλπισμα της ελευθερίας ήταν πανέτοιμοι για τον μακροχρόνιο και επικό αγώνα. Οι…
Τι μπορεί να έκρυβε στις θήκες του το κόκκινο δερμάτινο πορτοφόλι του Αδαμάντιου Κοραή; Επαιζε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός με το κομπολόι του για να χαλαρώσει ή να συγκεντρωθεί όταν ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον παλιό του συμμαθητή, στη φημισμένη Σχολή της Δημητσάνας, Γεώργιο Δικαίο, τον γνωστό σε όλους Παπαφλέσσα; Και ποια ιδιαιτερότητα είχε ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη, συνοδεία του οποίου…
Του Λίνου Υφαντή, Η μικροϊστορία του Χουσιάδα είναι μια αντανάκλαση για το πως ανταμείφθηκαν πολλοί αγωνιστές του ’21 από το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Ο Γιάννης Χουσιάδας ζούσε στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν υπό τις διαταγές του Καπετάνιου Πεσλή ο οποίος συνεργάστηκε με τον Καραϊσκάκη στη μάχη του Αγίου Βλασίου στις 15 Ιανουαρίου 1823. (δείτε εδώ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ). Η μάχη αυτή μπορεί να…
γράφει ο Νίκος Μήτσης Με μεγάλη επιτυχία που ξεπέρασε και τις προσδοκίες των υπευθύνων του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου –Βονίτσης, αλλά και της Επιτροπής του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στον ομώνυμο Δήμο, πραγματοποιηθήκε στις 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 8μ.μ στην πλατεία του χωριού Πλαγιά, η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη - σύμφωνα με τον…
Του Λίνου Υφαντή, Το θέατρο στο Αγρίνιο άργησε πολύ να έρθει και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Αθανάσιος Γεράκης. Η πόλη δεν είχε αποκτήσει ακόμα εξωστρέφεια και το περιβάλλον ήταν σε κάποια ζητήματα αρκετά συντηρητικό όπως και στις περισσότερες περιοχές της ελληνικής επαρχίας. Χαρακτηριστικό ήταν ο γνωστός στην εποχή του ηθοποιός Ευάγγελος Δαμάσκος το 1906. Όπως ο ίδιος αναφέρει πρόκειται για…
γράφει ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας* Η οικογένεια Χασαπαίων ήτανε πολεμική οικογένεια από το ορεινό συγκρότημα Βάρνακα Ξηρομέρου. Διώχθηκε απο τον Αλή Πασά και αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο Σκάλωμα του Δραγαμέστου. Οι Χασαπαίοι πολέμησαν με δικό τους Σώμα στις μάχες γύρω από την Πάτρα και ύστερα στο Βραχώρι. Επίσης στο Μακρυνόρος και στο Πέτα. Στην Ακαρνανία υπερασπίζονταν τους πρόσφυγες και…
γράφει ο Σπύρος Τάγκας Όταν ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας (Ναύπακτος 1893 - Αθήνα 1987), έγινε Πρωθυπουργός (κατά τα γεγονότα των "Ιουλιανών" του 1965) παίρνοντας την θέση του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου, ο ευφυής δημοσιογράφος των «Νέων» Κώστας Σταματίου, προκειμένου, να γελοιοποιήσει και να εξευτελίσει εντελώς το Νόβα (που ήταν γνωστός και ως ηθογράφος ποιητής που εξυμνούσε τις…
Του Λίνου Υφαντή, Τα τάγματα Ασφαλείας ήταν στενοί συνεργάτες των Γερμανών στην Κατοχή. Στο Αγρίνιο ενεπλάκησαν με την εκτέλεση των 120, της Μαρίας Δημάδη και με άλλες βιαιότητες. Πολλοί θα περίμεναν ότι μετά την κατοχή θα συλλαμβάνονταν και θα δικάζονταν. Αντί αυτού, πρώην μέλη αυτών συνέχισαν τη δράση τους όχι μακριά από το Αγρίνιο αλλά στο γειτονικό Καρπενήσι. Μερικοί από αυτούς…
Του Λίνου Υφαντή, Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραπάνω χάρτης του Ιταλού Χαρτογράφου Giacomo Gastaldi, ο οποίος τον 16ο αιώνα εκπονούσε χάρτες για την θαλάσσια τότε υπερδύναμη Βενετία. Συγκεκριμένα αποτυπώνει πολλά τοπωνύμια των Ακαρνανικών και Αιτωλικών ακτών όπως Natolica (Aιτωλικό), Galato (Γαλατάς),Vasilidi (Βασιλάδι), Voniza (Βόνιτσα) και φυσικά Lepanto. Στην ενδοχώρα η θαλάσσια οπτική δεν…
Του Λίνου Υφαντή, Το 1943 η Ναζιστική Γερμανία βλέποντας ότι κατέρεε στο Ανατολικό Μέτωπο από την αντεπίθεση των Σοβιετικών προέβη σε αναγκαστική επιστράτευση. Είχε προηγηθεί η απόπειρα σύστασης εθελοντικού σώματος από φιλοναζιστικά στοιχεία το οποίο βρήκε ελάχιστη ανταπόκριση, στα οποία σημειωτέον καταγράφεται και όνομα ενός Αγρινιώτη. Τα σχέδια των Γερμανών να εξαναγκάσουν πατριώτες Έλληνες να…
Του Λίνου Υφαντή, Ο σημερινός Ελλαδικός χώρος ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό για πρώτη φορά μετά τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα και την περιοχή της Αιτωλίας και Ακαρνανίας οφείλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην 4η περιοδεία του Αποστόλου Παύλου αλλά και στην παρουσία του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα. Η Αιτωλοακαρνανία εκείνη την περίοδο μοιράζονταν μεταξύ…
Του Λίνου Υφαντή, Ο Αλάριχος ήταν Βησιγότθος Βασιλιάς αρχές του 400 μ.Χ. Ηγείτο του αντίστοιχου φύλου των Βησιγότθων, που αποτελούσε παρακλάδι των Γότθων. Επρόκειται για πρώιμο Γερμανικό φύλο. Συνεργάζονταν με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία έως το 395 μ.Χ, όταν ενεπλάκη στις διενέξεις των τότε Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Ο ίδιος άρχισε επιδρομές στο σημερινό Ελλαδικό χώρο με στρατό αποτελούμενου από…
γράφει ο Σπύρος Τάγκας Ο ακουστός από τα παιδικά μας, ακόμη, χρόνια, Μάνθος Οικονόμου (Κουκούλι Ζαγορίου 1755 περίπου - Μέτσοβο 1820). Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στο χωριό (που, βέβαια, τότε ήκμαζε) και, αμέσως μετά, σπούδασε και μορφώθηκε πιο ευρύτερα στα Γιάννενα (γλώσσες γνώριζε γαλλικά και αλβανικά). Φιλικός, ιδιαίτερος γραμματέας και πρώτος σύμβουλος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στα χρόνια…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ΟΣΥΝ: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα» Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων και φορέων που συνδέονται με τη Ναυπακτία και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Δήμαρχος κ.Βασίλης…
Mία ιστορική αναφορά για τον Βαλτινό στρατηγό, Γιαννάκη Στράτο (1793-1848) απο τον Νίκο Μήτση στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων απο την επανάσταση του 1821.
Του Κώστα Μακρυγεώργου Iδού λοιπόν η επιστολή των καπεταναίων των δεκαέξι (16) πλοίων του στόλου της επαναστατημένης Ελλάδας, που αφού απελευθέρωσαν, νησιά και λιμάνια της χώρας, ήρθαν και έκαμαν θαλάσσιο μπλόκο της Ναυπάκτου, να χτυπήσουν τον τύραννο εχθρό και να τον απελευθερώσουν. Δυστυχώς όμως απουσίαζε και από εδώ ο νοικοκύρης. Περιοχή – σπίτι του έχοντος το γενικό πρόσταγμα, του αρματολού…
Η Πόλις εάλω: Η ανάμνηση της αποφράδας ημέρας – Η κατάσταση της αυτοκρατορίας, οι ελπίδες για βοήθεια από τη Δύση και η ηρωική υπεράσπιση. 29 Μαΐου 1453: Σήμερα συμπληρώνονται 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μία ημέρα που Έλληνες και Τούρκοι μνημονεύουν με διαφορετικά συναισθήματα. Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά από…
Του Λίνου Υφαντή, Η ανάπτυξη του εμπορίου και οι ανάγκες μεταφοράς της σταφίδας επίσπευσαν τις ανάγκες εκσυχρονισμού του ελληνικού εμπορικού στόλου την περίοδο 1854-1857. Πλέον τα παλαιά πλοία αντικαθίστανται με ατμόπλοια και δημιουργείται η εταιρεία Ελληνική Ατμοπλοία με μετόχους από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα η εμπορική κινητικότητα καταγράφει ένα Δυτικοελλαδικό εμπορικό δίκτυο…
του Κώστα Σακαρέλου Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δύο ή τρία είναι τα πρόσωπα που βαρύνονται με την κατηγορία της προδοσίας του μυστικού της Εξόδου. Σε δύο από αυτά αναφέρονται Έλληνες χρονικογράφοι και ιστορικοί, σε ένα γνωστός Τούρκος χρονικογράφος. Ας δούμε όμως τις εξελίξεις, μελετώντας και τα γραφόμενά τους: Στις 11 Ιουνίου του 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες κατάφεραν να διώξουν από το…
H Επαναστατική Προκήρυξη του Γεωργίου Ν. Βαρνακιώτη στις 25 Μαΐου του 1821 Στις αρχές του 1821 πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, σύσκεψη στο σπίτι του ποιητή, νομικού και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Ιωάννη Ζαμπέλιου. Το θέμα που συζητήθηκε ήταν οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό της Στερεάς Ελλάδας. Στους συνέδρους αναγγέλθηκε πως έχει καθοριστεί από τη Φιλική…
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 20 ΜΑΪΟΥ 1941 γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος Αφιέρωμα στη μνήνη του πατέρα μου Κώστα Γιαννακόπουλου που την 20-5-1941, παραμονή της γιορτής του, έλαβε μέρος στη Μάχη της Κρήτης και συγκεκριμένα στο μέτωπο του Ρεθύμνου. Για την συμμετοχή του αυτή, καθώς και την συμμετοχή όλων των Αιτωλοακαρνάνων που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης, οι σύλλογοι Κρητικών της…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Νικόλαος Μ. Τριψιάνος: «Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην Απελευθέρωση της Ναυπάκτου» Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων που συνδέονται ή έλκουν την καταγωγή τους από την Ναυπακτία και ανταποκρίθηκαν στην…
Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και…
Του Λίνου Υφαντή, Προεπαναστατικά η αναγέννηση του Ελληνισμού προήλθε από την ναυτιλία ιδίως. Συνειρμικά καταγράφονται η Ρωσία και η Βενετία ως οι χώρες που είχαν τις μεγαλύτερες οικονομικές συναλλαγές με τις τουρκοκρατούμενες ελληνικές περιοχές. Το μεγαλύτερο όμως λιμάνι προορισμού ήταν η Βαλέτα της Μάλτας για τα Μεσολογγίτικα πλοία και τους καπετάνιους τους. Το στοιχείο αυτό καταγράφεται με…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ-ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ, ο ηρωικός Οπλαρχηγός του ‘21» Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων που συνδέονται ή έλκουν την καταγωγή τους από την Ναυπακτία και…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Γιάννης Χαλάτσης: «Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα» Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων που συνδέονται ή έλκουν την καταγωγή τους από την Ναυπακτία και ανταποκρίθηκαν στην προσωπική…
Ήταν πριν από 128 χρόνια όταν τιμήθηκε για πρώτη φορά η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Από τότε έχει συνδεθεί με την ιστορία της χώρας και με τους αγώνες της, όχι μόνο για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ελευθερίας και της αποτίναξης του ξένου ζυγού. Εκείνος ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1893 με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλλέργη, επικεφαλής του…
Του Λίνου Υφαντή, Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι γιορτές για την ηρωϊκή Έξοδο των Ελλήνων από το πολιορκημένο Μεσολόγγι το 1826. Η πιο σημαντική αναπαράσταση αυτού του γεγονότος δεν είναι άλλος από τον γνωστό πίνακα του Βρυζάκη το 1853. Ποια μυστικά όμως κρύβει το πασίγνωστο αυτό έργο τέχνης που οπτικοποίησε για γενιές ολόκληρες το γεγονός αυτό; Αυτά ανέλαβε να αποκαλύψει η google στο project της…
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος «Όλοι είμαστε Έλληνες. Οι νόμοι μας, η φιλολογία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Γιατί, χωρίς την Ελλάδα η Ρώμη, η οδηγήτρα, η καταχτήτρια, δεν θα μπορούσε να σκορπίσει κανένα φως κι εμείς θα είμαστε ειδωλολάτρες και άγριοι. Η μορφή και το πνεύμα του ανθρώπου έφτασαν την τελειότητά τους στην Ελλάδα…». Πέρσι Σέλλεϋ…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος: Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821 Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων που συνδέονται ή έλκουν την καταγωγή τους από την Ναυπακτία και ανταποκρίθηκαν στην προσωπική…
Του Λίνου Υφαντή, Ο εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 είχε ως θέρετρο μαχών και την περιοχή του Αγρινίου. Συγκεκριμένα στις 31-1-1948 ο Δημοκρατικός Στρατός συγκρούστηκε με τον Εθνικό Στρατό στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας. Η μάχη κράτησε δύο 24ωρα περίπου και έληξε με νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την έκθεση επιχειρήσεων του στρατού ο ΔΣΕ συμμετείχε με 600 άνδρες και συγκεκριμένα το 1ον…
Αμφιλοχία 20 Απριλίου 1941 (Ανήμερα του Πάσχα). Η Αμφιλοχία βομβαρδίζεται από Γερμανικά αεροπλάνα. Στη θέση “Κρίκελος” τραυματίζεται ο Ιωάννης Φλογέρας κάτοικος Περδικακίου και συνεπεία του τραύματος απεβίωσε. Στην Αμφιλοχία, τραυματίζεται από θραύσμα βλήματος η Μαρία Κ. Κωνσταντίνου την ώρα που μαζί με άλλους δικούς της προσπάθησαν να κρυφτούν στην εσοχή της πύλης του αρχαίου τείχους της…
Με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πολέμησαν κατά καιρούς σχεδόν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες οπλαρχηγοί και πάνω από χίλιοι αγωνιστές… Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Σύμφωνα με άλλες πηγές η γέννηση του έγινε σε ένα μοναστήρι στη Σκουληκαριά Άρτας. Πατέρας του μάλλον ήταν ο Δημήτριος Ίσκος ή Καραΐσκος και μητέρα του η Ζωή Ντιμισκή ή Διμισκή από τη Σκουληκαριά, που…
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος «Μπορεί να είμαστε λίγοι κι αδύναμοι, μα έχουμε μαζί μας τον Παντοδύναμο Θεό και θα νικήσουμε». Γιώργος Βαρνακιώτης, Οπλαρχηγός Ξηρομέρου Η Πατρίδα μας στις 29 Μαΐου 1453 βρέθηκε κάτω από τον τουρκικό ζυγό και πολλοί έλεγαν ότι χάθηκε σαν Έθνος, όμως πολλές γενιές έζησαν και πέθαναν με το όνειρο πως κάποια ημέρα θα άναβε η σπίθα της Λευτεριάς. «…Ένα πέτρινο…
του Κώστα Σακαρέλου Την ανάγκη αξιοποίησης της τυπογραφίας ως μέσου διάδοσης ιδεών, ειδήσεων και προκηρύξεων, συνειδητοποίησαν από την πρώτη στιγμή όλοι εκείνοι που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης. Πρώτα και κύρια οι Φιλικοί στο Ιάσιο χρησιμοποίησαν κρυφά την τυπογραφία και τύπωσαν τις προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στις 8 Ιουνίου του 1821 αποβιβάστηκε στην Ύδρα ο…
Του Λίνου Υφαντή, Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα σημαδεύτηκε από το έντονο φαινόμενο της ληστοκρατίας. Ένας από τους πιο γνωστούς ληστές που προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ήταν ο Βασίλης Καλαμπαλίκης. Κατά μία εκδοχή παρουσιάζεται ως σαρακατσάνος καταγόμενος από Άγραφα, κατά άλλη εκδοχή η καταγωγή του αποδίδεται στο Ξηρόμερο. Ο Βασίλης Καλαμπαλίκης γεννήθηκε το…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Κωνσταντίνος Δ.Βουτσινάς: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ - Ο ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ» Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων που συνδέονται ή έλκουν την καταγωγή τους από την Ναυπακτία και ανταποκρίθηκαν…
Η Βάγια Ρίγανη ή Ρήγα, η Κατίνα Χαντζάρα, είχε καταγωγή από το χωριό Μαυροχώρι της Φλωριάδας. Γονείς της οι Νικόλαος και Αρετή Ρίγανη οι οποίοι απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Βάγια. Η Βάγια γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Μαυροχώρι. Στα έξι της χρόνια πεθαίνουν οι γονείς της χτυπημένοι από την γρίπη του 1918 που θέριζε τότε. Ο αδελφός της μεγαλύτερός της κατά έξι χρόνια, θεωρώντας ότι η…
77 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη Μεγάλη Παρασκευή(14 Απριλίου 1944), όπου 120 συμπατριώτες μας εκτελέστηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον! Υπάρχουν σελίδες στη σύγχρονη ιστορία μας που και να θέλουμε δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε γιατί είναι βαθιά χαραγμένες στου νου και την καρδιά…
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821» Ο Δήμος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων προσωπικοτήτων που συνδέονται ή έλκουν την καταγωγή τους από την…
Του Λίνου Υφαντή, Η μάχη της Αράχωβας Βοιωτίας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του ’21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Έγινε μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826 στην Αράχωβα της Βοιωτίας με αρχιστράτηγο τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των ελλήνων επαναστατών ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τρόπον τινά ήταν…