Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  2:16 πμ
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 17:24

Οι Αγρινιώτες Εύζωνες που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα στην Καβάλα το 1907

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Στον Μακεδονικό αγώνα κατά των Βουλγάρων στις αρχές του 20ου αιώνα το Αγρίνιο έμεινε γνωστό για τη συμμετοχή του Νικόλαου Παναγιώτου, ο οποίος εκτελέστηκε στις Σέρρες το 1907. Προτομή του αγρινιώτη Μακεδονομάχου κοσμεί κεντρικό χώρο της πόλης έκτοτε πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ο Νικόλαος Παναγιώτου δεν ήταν όμως ο μόνος Αγρινιώτης που συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα από το Αγρίνιο στο πλευρό του Καπετάν Μητρούση στις Σέρρες. Δύο εύζωνες αγρινιώτες καταγράφονται να πολεμούν στην Καβάλα ( όρος Παγγαίο) στο σώμα του Καπετάν Τσάρα (Κωνσταντίνου Νταή). Συγκεκριμένα η έκδοση της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τίτλο “Το Μεγάλο Συναξάρι Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομά-
χοι αναγράφει ότι “Στο σώμα του Καπετάν Τσάρα υπηρέτησαν κατά καιρούς οι εξής άντρες: Λεωνίδας Μαλαμίδας, Γεώργιος Χατζηπασχάλης (Μαντατζής), Δημήτριος Χαρίσης, Γεώργιος Χαρίσης (Τσανταρλής), Αριστοτέλης Παπαδανιήλ (Καπετάν Σκιάς), Ευάγγελος Καρμίρης (Τσιορμπατζής), Βασίλειος Πατσιάς,
Άγγελος Σίμου, Κωνσταντίνος Τσιουγκάρης, Ευρυσθένης Ζαμπάκης και Κωνσταντίνος Τσελέγκας από το Ροδολίβος˙ οι Δημήτριος Βογιατζής από την Προσοτσάνη, Δημήτριος Πένσας από το Παγονέρι, Δημήτριος Κυριακού (Κομήτης) από το Δοξάτο και Γεώργιος Καραγεώργου (Μαυροδής) από τον Βώλακα˙ ο Ιωάννης Παρούσης από τη Νέα Ζίχνη, ο Γεώργιος Χαραμής από την Πελοπόννησο, ο Μιλτιάδης Τσοπανέλης από τις Κυδωνιές, ο Πολυχρόνης Παλιάγκας από τη Χωριστή και ο Αθανάσιος Διδάσκαλος από τα Ιωάννινα˙ από τη Στενήμαχο οι Γεώργιος Καράμπελας, Αργύρης και Νικόλαος Στένης˙οι Γεώργιος Ξουλογής, Ανδρέας Κουρούδης από τη Μεσορόπη και δυο Εύζωνοι από το Αγρίνιο. ”

Σύμφωνα με την παραπάνω αναφορά το Αγρίνιο είναι από τις ελάχιστες πόλεις της νότιας Ελλάδας που έστειλε εθελοντές -το τονίζουμε- στον τότε ακύρηχτο πόλεμο μεταξύ των Βουλγάρων και των Ελλήνων γνωστό ως “Μακεδονικό Αγώνα” προτού ξεσπάσουν οι Βαλκανικοί πόλεμοι.  Θυμίζουμε ότι στην Αμφιλοχία και μετέπειτα στο Αγρίνιο  είχε έδρα Ευζωνικό Τάγμα από το 1877.

Η στρατιωτική παράδοση της πόλης έφερε αυτούς τους δύο άγνωστους αγρινιώτες εύζωνες να φτάσουν ως την Καβάλα και μαζί με τον Παναγιώτου να αποτελούν την καταγεγραμμένη συνδρομή της πόλης του Αγρινίου στην απελευθέρωση των Μακεδονικών εδαφών.

Με πληροφορίες από:

Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913)” Επιμέλεια: Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Θεσσαλονίκη: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών / University Studio Press, 2008/

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 110 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 17:27
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία