Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  12:53 πμ
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 19:06

Σεπτέμβριος 1684: Όταν κάηκε το Βραχώρι, το Ζαπάντι, 30 ακόμη χωριά και 80 οικισμοί (Η μάχη των Βενετών)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εδώ δίπλα μας, στον Αχελώο ποταμό, στο πέρασμα από τα Όχθια στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι), στη θέση Mύλος, της Τοπικής Κοινότητας Οχθίων της Δημοτικής Ενότητας Στράτου του Δήμου Αγρινίου.

Η μάχη των Βενετών (με το στράτευμα του Morosini) κατά των Οθωμανών ‘‘STONASPRO’’[= στον Αχελώο], στη θέση ‘‘STURMILUS’’[=‘‘ στους Μύλους ’’] Ακαρνανίας.

Όταν κάηκε και καταστράφηκε το (οθωμανικό τότε) Βραχώρι (σημ. Αγρίνιο) και το Ζαπάντι, μαζί με άλλα τριάντα χωριά και ογδόντα οικισμούς απ΄ τους Ενετούς στα 1684, Σεπτέμβρη μήνα, προεπαναστατικά.

Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή της εν λόγω μάχης στο πόνημα του καθηγητή Αλέξιου Κατεφίδη που επικαλείται σε ανάρτησή του στην ομάδα του Facebook «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου»:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Παραθέτω έγχρωμη απεικόνιση της εν λόγω μάχης επί του Αχελώου ποταμού, με το Βραχώρι και το Ζαπάντι πυρπολημένα, όπως και άλλων μερών της περιοχής μας, που υπάρχει σε μοναδικό πίνακα- ελαιογραφία δια την ιστορίαν του Βραχωρίου (σημ. Αγρινίου), έργον ανωνύμου, στο Μουσείο Correr της Βενετίας, και έχει τίτλο: "FRANCESCO MOROSINI KAVALIER (DI SAN MARCO) E CAPITANO GEN.LE BATTE IN CAMPAGNA AL FIUME ASPRO, NOMINATO ANTICAMENTE ACHELOO IL CAMPO TURCHESCO CON MORTE E SCHIAVITU’ NOTABILE DEI NEMICI, ED ESTESA GRANDE DI ACQUISTI NE TERRITORI DEL ZEROMERO, VALPO, NATALICO, E CON L’INCENDIO DI PIU’ CASTELLI. SETT. 1684"...ενδεικτική πηγή εδώ, στην σ. 42 του πονήματος,

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Συντάκτης του άρθρου:  Αλέξιος Κατεφίδης, καθηγητής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 108 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News