Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:43 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 23:48

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον η 1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου.
Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλιοπωλείο PLANUS ήταν εκεί για να διακοσμήσει τη πρόσοψη του παλιού πέτρινου κτιρίου με μια πλούσια συλλογή έργων από Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς. Η έκθεση των έργων προσέφερε μια ορατή αναπαράσταση του πλούτου των συγγραφέων της Αιτωλικής και Ακαρνανικής γης.
Οικοδεσπότες της Γιορτής ήταν η Μηχανικός Πληροφορικής - Συγγραφέας Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου που διατηρεί το συγγραφικό ψευδώνυμο «Αριάδνη Δάντε» και o Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος του Μουσείου. Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, συγγραφέας και μεταφράστρια.
Τη Γιορτή Παραμυθιού τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί συγγραφείς και ποιητές: Ελένη Κοτίνη – Τσιάλτα (Ναύπακτο), Ελένη Τασοπούλου (Αγρίνιο), Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου (από τη Λάρισα), Παντελής Φλωρόπουλος (Αγρίνιο), Φωτεινή Μυλωνά (Μεσολόγγι), Μεταξούλα Μανικάρου (Αγρίνιο), Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη (Αγρίνιο), Βασίλης Κομπορόζος (Αγρίνιο), Ευτυχία Πατσιαλού (Αγρίνιο), Σταυρούλα Μέρκου – Μυγδάκη (Αγρίνιο). Οι συγγραφείς και ποιητές καλωσορίστηκαν στην εκδήλωση με ένα ροζ τριαντάφυλλο, το οποίο κρατούσαν, για να μπορούν να εντοπιστούν από τους αναγνώστες τους.
Στον χώρο παρευρίσκονταν η κυρία Σπυριδούλα Παπαϊωάννου με τον κουμπαρά του Συλλόγου γονέων με παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ.

image 18

image 13

Η Χρύσα Σπαή μίλησε με την συμμετέχοντες συγγραφείς καθώς και με την υπέυθυνη της οργάνωσης της εκδήλωσης προς ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Η κα Αριάδνη Δάντε (Εφη Σαμαρτζοπάνου) δήλωσε:

image 23

Πόσο δύσκολη ήταν η οργάνωση της εκδήλωσης και τι εντυπώσεις σου άφησε;

Η Γιορτή Παραμυθιού είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα που διασυνδέει τον συγγραφέα με τον μαθητή, τον δάσκαλο, τον γονιό, τον παππού και τη γιαγιά, την κοινωνία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ένα Μουσείο. Αποτελεί μια ιδέα που γεννήθηκε τον περσινό Ιούλιο στη βράβευση μου στα Education Leaders Awards 2023, στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία στους Παιδικούς Σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία» για την υποψηφιότητα: «Εργαστήριο Σκέψης»: το παραμυθένιο περιβάλλον δημιουργικής μάθησης της Αριάδνης Δάντε. Εκείνο το βράδυ παραλάβαμε από κοινού το βραβείο με τον επιβλέποντα Καθηγητή των διδακτορικών μου σπουδών, κ. Θαρρενό Μπράτιτση και του εμπιστεύτηκα την ιδέα: να φτιάξουμε ένα διαγωνισμό παραμυθιού για μαθητές και στην απονομή των βραβείων να γίνεται μια μεγάλη Γιορτή με πολλούς, μεγάλους συγγραφείς. Ο κύριος Μπράτιτσης, που είναι Καθηγητής στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ), αξιολόγησε την ιδέα και ανταποκρίθηκε θετικά στην ενσωμάτωσή της στην ατζέντα του Εργαστηρίου ΔΗΚΑΙΤΕ.

Εν τω μεταξύ, με τον Θοδωρή Τσιλίκα, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ και Υπεύθυνο του Μουσείου είχαμε ήδη δοκιμάσει σε τακτική βάση το πρόγραμμα «Το σεντούκι του παππού», είχαμε ήδη διοργανώσει μια μεγάλη Γιορτή για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οπότε η Γιορτή Παραμυθιού ήταν το επόμενο στάδιο. Με την ασπίδα του Καθηγητή μου και τη συνεργασία του Θοδωρή προχώρησα στην υποβολή αίτησης έγκρισης του προγράμματος στη Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Τον Σεπτέμβρη, ο Δντης Π Εκπαίδευσης, κ. Νικόλαος Δελέγκος ενέκρινε το πρόγραμμα και πήρα το πράσινο φως για να ασχοληθώ με το εγχείρημα. Έκτοτε, κάθε μήνα ετοίμαζα ένα ξεχωριστό εργαστήρι, έστελνα με ηλεκτρονικό μήνυμα την Πρόσκληση Συμμετοχής σε 22 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ενημέρωνα φίλους, γνωστούς, Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και αναρτούσα την είδηση στους λογαριασμούς μου σε Facebook και Twitter για να έρθει κόσμος στο Μουσείο και να συνδημιουργήσουμε και κάτι νέο. Αντίστοιχα, ο Θοδωρής ενημέρωνε μέσω της Πρωτοβάθμιας όλα τα σχολειά, για να έρθουν στην ομάδα «Το σεντούκι του παππού» και να εκπονήσουμε τα ενδιαφέροντα εργαστήριά μας. Λόγω της διαμονής μου στην Αθήνα, τα εργαστήρια πραγματοποιούνταν πάντα Σάββατο ή Κυριακή. Με τον Θοδωρή θέλαμε και θέλουμε το Μουσείο να ζωντανεύει από παιδιά, από ανθρώπους, από παραμύθια και ιστορίες.

Στις αρχές Μάρτη, όλα τα Δημοτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν με τους όρους του μαθητικού διαγωνισμού συγγραφής. Οι συμμετέχοντες είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να γράψουν ένα παραμύθι που να σχετίζεται με τη μυθολογία και τα μνημεία της περιοχής μας και να μην ξεπερνά τις 1000 λέξεις. Ο κ. Τσιλίκας ανέλαβε χρέη Υπεύθυνου επικοινωνίας του Διαγωνισμού και χρίστηκε Συλλέκτης των συμμετοχών. Στα τέλη Μάρτη οργάνωσα ένα τριήμερο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με δράσεις και εργαστήρια σε Αγρίνιο, Αιτωλικό, Αγγελόκαστρο και Νεοχώρι, για να ωθήσω τα παιδιά στη συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Με τον Θοδωρή είμαστε τυχεροί που η κυρία Ελένη Πριοβόλου αποδέχθηκε την πρόσκληση να βρίσκεται κοντά μας στην πρώτη μας Γιορτή.
Κοντά στη συγγραφέα έπρεπε να βρίσκονται κι άλλοι συγγραφείς. Να την τιμήσουμε, να τους τιμήσουμε όλους, να γνωριστούμε, να δούμε το συγγραφικό τους πλούτο. Ο παιδικός φίλος Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος που διατηρεί το βιβλιοπωλείο Planus προσπάθησε για εβδομάδες να συλλέξει το συγγραφικό έργο πολλών συγγραφέων της περιοχής μας. Θέλαμε να υπάρχει μια πλούσια έκθεση βιβλίου στο Μουσείο αντάξια των δημιουργών του τόπου μας.

image 15

Ο Θοδωρής είχε στο πλάι του τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου. Κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) οι μαθητές του σχολείου συναντήθηκαν στο Μουσείο και ζωγράφισαν σε μεγάλα χαρτόνια τα έργα τους, για να προσκαλέσουν τον κόσμο στη Γιορτή Παραμυθιού. Όλα τα έργα των παιδιών στόλισαν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους του Μουσείου. Τα παιδιά και ο Θοδωρής με προσκάλεσαν να διαλέξω κάποιο από τα έργα για να συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση της Γιορτής. Διάλεξα τρία από αυτά, φιλοτέχνησα την πρόσκληση και στη συνέχεια ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε την εκτύπωση και διανομή της.

Μετά, ήρθε η ώρα της κρίσης. Η τριμελής επιτροπή που απαρτίζονταν από τον Καθηγητή Θαρρενό Μπράτιτση, την εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου κι εμένα, την «Αριάδνη Δάντε», παραλάβαμε το Σάββατο 25 Μαΐου τις ψευδώνυμες συμμετοχές από τον κ. Τσιλίκα και κρίναμε τα έργα. Στη συνέχεια, έπρεπε να δημιουργηθούν οι τίτλοι διακρίσεων και τα αναμνηστικά συμμετοχής και να εκτυπωθούν. Οφείλω ένα δημόσιο Ευχαριστώ στους αδερφούς ΒΟΪΔΗ, που εκτύπωσαν και χορήγησαν τους τίτλους, ένα μεγάλο Ευχαριστώ στη Στέλλα Γράβαλου και το κατάστημα νυφικών WHITE DIAMONDS, που όταν την πήρα τηλέφωνο και της ζήτησα κάτι για τα παιδιά με έκανε να αισθανθώ υπέροχα με τη μεγαλοψυχία της. Η Στέλλα προσέφερε δώρα για μικρούς και μεγάλους. Κι όταν της είπα ότι θέλουμε να είμαστε κάπως παραμυθένιοι για να δώσουμε έναν άλλο αέρα στη Γιορτή, μου εμπιστεύτηκε ένα υπέροχο φόρεμα κι έτσι κατάφερα να μεταμφιεστώ στη μάνα Γη, στην ηρωίδα Γαία από το παραμύθι μου «Το τραγούδι των Ποιητών». Από την πλευρά του, ο Θοδωρής επικοινώνησε με το ΚΤΗΜΑ ΠΥΘΑΡΙ κι ο κ. Λάμπρης χορήγησε γεύματα, φρούτα και νερά για τη Γιορτή. Κι έπειτα, στο δαχτυλίδι των χορηγών προστέθηκε ο φούρνος ΜΕΓΚ από το Αγγελόκαστρο και ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Δημητρογιάννης, που προσέφερε διάφορα εδέσματα. Η μετάδοση της είδησης της Γιορτής ήταν χρονοβόρα διαδικασία: έστειλα μηνύματα με την πρόσκληση όπου μπορούσα, σε βουλευτές του Νομού μας, στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου μπορούσα.

image 16 17

Από μια Γιορτή Παραμυθιού δεν πρέπει να λείπει η ευαισθησία. Αποφασίσαμε με την ομάδα «Το σεντούκι του παππού» να προσκαλέσουμε τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και η φίλη Σπυριδούλα Παπαϊωάννου ανέλαβε το γέμισμα του κουμπαρά. Τη δική του πινελιά έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Αγρίνιου, κ. Ανδρέας Σκαρτσάρης, που έφερε τα ροζ τριαντάφυλλα για τις / τους συγγραφείς.

Στη Γιορτή μας είχαμε πολλούς βοηθούς. Ανθρώπους που αγαπούν το κέφι μας, καταλαβαίνουν τη δημιουργική τρέλα που κουβαλάμε κι έρχονται συμπαραστάτες. Όσα κι αν πω είναι λίγα…Το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Η φιλοξενία μας είναι όμορφη. Ο πατέρας μου όταν έμαθε ότι θα φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας δύο αγαπημένες μου συγγραφείς από τη Λάρισα και τη Ναύπακτο έψησε αρνί! Η φίλη Βάσω Αλεξάκη έφερε στο σπίτι μου τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα δικής τους παραγωγής για να δοκιμάσουν οι φιλοξενούμενες. Η Χαρά Μπεκιάρη μας γέμισε με γλυκά και παγωτά από το Γλυκοπωλείο Σαΐτας. Εσείς, Χρύσα, παρέα με τον Κωνσταντίνο Σαμψών ενδιαφερθήκατε να γνωρίσετε και την κυρία Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου, ποιήτρια και Αντιπρόεδρο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και την κυρία Ελένη Τσιάλτα από την Ναύπακτο, συγγραφέα και πρώην Πρόεδρο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς που ήρθαν στο Αγρίνιο για να τιμήσουν την κυρία Ελένη Πριοβόλου και τη Γιορτή μας και ήρθατε στη συντροφιά μας.

Δύσκολο δεν ήταν το εγχείρημα. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι με προορισμό το μοίρασμα και το αντάμωμα με το παραμύθι.
Μας στήριξε πολύ και η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, που ανέλαβε τον συντονισμό της γιορτής και την ανάλυση του παραμυθιού. Μας βοήθησαν τα παιδιά της οικογένειας Σούμπαση και μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού», ο επτάχρονος Χρήστος και η δωδεκάχρονη Ευαγγελία, που έκαναν ένα λογοπαίγνιο μετά το μουσικοχορευτικό καλωσόρισμα της έναρξης από τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού από το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου. Μεγάλη χαρά η φιλία με τη δασκάλα Χαρά Μπεκιάρη που κουβάλησε κι έστησε τον γαλάζιο τοίχο με τα μηνύματα αγάπης, μεγάλο καμάρι η σχέση μου με τη δασκάλα Ελένη Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, που έβαλε τα δευτεράκια της να τραγουδήσουν το «Φτιάξε καρδιά μου το δικό μας παραμύθι» στο φινάλε.
Μας τίμησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μίλτος Ζαμπάρας, ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, κ. Μαρία Παπαγεωργίου και πολλοί πολλοί άλλοι, που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν.

image 01 03

Και το πιο σημαντικό: μας τίμησαν οι συγγραφείς του τόπου μας. Είναι μεγάλη η χαρά μου που είδα τον Παντελή Φλωρόπουλο, την Ελένη Τασοπούλου, την Μεταξούλα Μανικάρου, τη Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη, την Ευτυχία Πατσιαλού, τη Σταυρούλα Μέρκου-Μυγδάκη, τον Βασίλη Κομπορόζο, τη Φωτεινή Μυλωνά. Δεκατρείς συγγραφείς παρόντες και 43 μαθητές – συγγραφείς από έξι Δημοτικά Σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας μας αντάμωσαν στη Γιορτή Παραμυθιού, στην αυλή του Μουσείου.
Όπως λέω και στον Θοδωρή: «Από το μηδέν πήγαμε στα 43 παιδιά και από το μηδέν πήγαμε στα 6 σχολεία». Κάναμε λάθη και παραλείψεις, γιατί παρακάμφθηκε το αφιέρωμα στην κυρία Πριοβόλου και η έκπληξη από τη συγγραφέα Ιφιγένεια Τέκου. Θα το φροντίσουμε όμως και αυτό. Θα το επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Έγιναν αναποδιές στη Γιορτή. Πάντα γίνονται αναποδιές στη ζωή. Το θέμα είναι να πράττουμε. Όποιος πράττει κάνει και λάθη. Απολογούμαστε, τα σημειώνουμε, τα διορθώνουμε και πάμε παρακάτω. Το θέμα είναι ότι εμείς οι δυο άνθρωποι αγαπάμε τον τόπο μας και παλεύουμε για να κεντήσουμε χαρούμενες στιγμές, να ανακαλέσουμε παιδικές αναμνήσεις, να ζωγραφίσουμε τον κόσμο μας καλύτερα. Και σας θέλουμε όλους μαζί μας. Το παραμύθι είναι χαρά, είναι Γιορτή, είναι για όλους. Αυτό θέλαμε να πετύχουμε με τον Θοδωρή. Να έρθει ο κόσμος και να φύγει χαρούμενος, να διαπιστώσει πως δε χρειάζεται να είσαι παιδί, ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής σου. Και από ότι βλέπουμε τριγύρω μας θυμίζει λίγο παραμύθι με happy end.

image 25

Γιατί τα παιδιά σήμερα δε διαβάζουν λογοτεχνία;

Τα παιδιά μιμούνται. Αν δε διαβάζει κάποιος στο σπίτι, δύσκολα θα δεις το παιδί να διαβάζει. Αυτό ισχύει και για τη λογοτεχνία και για όλα. Τα παιδιά χρειάζονται καλά πρότυπα κι αυτά θα μιμούνται.

Mήπως αντικαταστάθηκε το διάβασμα από το ίντερνετ;

Το ίντερνετ είναι μεγάλο κεφάλαιο. Το ίντερνετ είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, όπου φυσικά μπορείς και να διαβάσεις και να δημιουργήσεις. Το θέμα είναι τι παρακολουθείς στο ίντερνετ και πόσο χρόνο αφιερώνεις. Αν αφιερώνεις πολύ χρόνο, αυτό είναι σοβαρό ζήτημα.

Πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών;

Όσο τα παιδιά στέκονται πίσω από μια οθόνη, τόσο αφήνουν πίσω την καλλιέργεια της λεκτικής επικοινωνίας, τη ζωντανή αλληλεπίδραση. Ναι, πιστεύω πως η ψυχολογία των παιδιών επηρεάζεται. Η ψυχολογία όλων των ανθρώπων επηρεάζεται. Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να συμμετέχουμε με τα παιδιά μας σε δράσεις εκτός σπιτιού. Ας κάνουμε τα ψώνια του σπιτιού παρέα με το παιδί μας, ας πάμε βόλτα τον σκύλο μαζί, ας βγούμε έξω να πάμε όπου είναι δυνατόν μαζί με το παιδί μας. Όσο μπορούμε να είμαστε ουσιαστικά κοντά στα παιδιά μας με κοινές δράσεις.

Το βιβλίο το παιδί το κάνει να ονειρευτεί και να φτιάξει ένα κόσμο με αξίες και ιδανικά;

Το παιδικό βιβλίο μπορεί να καλλιεργήσει πολυεπίπεδα ένα παιδί, με αξίες, αρετές, ιδανικά, γνώσεις, φαντασία. Είναι το πιο οικονομικό εισιτήριο για ένα ταξίδι στο άπειρο. Φτάνει βέβαια το περιεχόμενό του να έχει ελεγχθεί από τον γονιό ή τον εκπαιδευτικό.

image 02 12

 

Δηλώσεις συμμετεχόντων συγγραφέων

image 06

image 19

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Ελένη Πριόβολου δήλωσε: «Είμαι 40 χρόνια στο χώρο της λογοτεχνίας. Έχω γράψει βιβλία για παιδιά, για εφήβους, για μικρότερα παιδιά, για ενήλικες, μυθιστορήματα, συνολικά 33 βιβλία. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη, που συνεργάζομαι πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα είμαι εδώ για μια μεγάλη γιορτή παραμυθιού που έγινε στο χωριό μου, το «Κάστρο των Αγγέλων» το Αγγελόκαστρο, που βρίσκεται και το σχολείο μου το παλιό που έζησα και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Εδώ έχω αναμνήσεις εξαιρετικές γιατί στο Αγγελόκαστρο ουσιαστικά γαλουχηθήκαμε μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων, μέσα από τα δημοτικά τραγούδια, μέσα από τις ψαλμωδίες. Μιλάμε για χρόνια όπου δεν υπήρχε τηλεόραση, όπου οι αφηγήσεις είχαν σημασία για μας τα παιδιά, όπου μαθαίναμε άγνωστες ωραίες λέξεις μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων της ντοπιολαλιάς. Και αυτό ήτανε ένα ιδιόμορφο καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό προζύμι για μένα. Γι αυτό χρησιμοποιώ και πάρα πολλές λέξεις ντοπιολαλιάς στη λογοτεχνία μου. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που ο δάσκαλος εδώ, ο κος Θοδωρής Τσελίκας, κατάφερε να πάρει αυτό το ερείπιο και να το μετατρέψει σε μουσείο σχολικής ζωής. Ελπίζω και προτρέπω τη δημοτική αρχή και την ηγεσία, όποιοι έχουν τελοσπάντων την εξουσία στα χέρια τους, να μπορέσουν να βοηθήσουν ούτως ώστε να επεκταθεί και να προβληθεί ένα από τα τελευταία σχολεία αυτής της αρχιτεκτονικής του 1930. Γιατί τώρα βλέπετε, έχουμε τα εργολαβικά σχολεία που είναι σαν φυλακές. Αυτά τα σχολεία να τα επισκέπτονται παιδιά για να μπορούμε εμείς οι παραμυθάδες να ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, να τους λέμε παραμύθια για να μπορούμε λιγάκι να βγάλουμε τα παιδιά μέσα από την ασάφεια της εποχής και αυτή την κακή επιρροή που έχουν κάνει τα κινητά τους τηλέφωνα και οι υπολογιστές τη σημερινή εποχή.»

Τα παιδιά σήμερα έχουν πραγματική μόρφωση;

Δεν έχουν καθόλου μόρφωση, γιατί εκείνο που σκοπεύει η πολιτεία είναι να δημιουργήσει καλούς επαγγελματίες, δηλαδή τεχνικά καταρτισμένους. Γι αυτό βλέπουμε ότι το κομμάτι της παιδείας αφαιρείται και προστίθεται το κομμάτι της ειδίκευσης. Θέλουν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για όλους, για όλους τους εργασιακούς χώρους. Αυτό σκοπεύει ολόκληρο το παγκοσμιοποιημένο σύστημα. Γι αυτό λέμε ότι έχουμε εκπαίδευση και όχι παιδεία. Και δεν είναι τυχαίο γιατί αφαιρέθηκε η λογοτεχνία από τα σχολεία, αφαιρείται η θεατρική αγωγή από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου, αφαιρείται η κοινωνιολογία, αφαιρείται η πολιτική επιστήμη, η αγωγή του πολίτη. Αυτό τι σημαίνει; Όλα αυτά έχουν αφαιρεθεί από την παιδεία και έχουν προστεθεί τα τεχνικά μαθήματα, οι υπολογιστές και όλα αυτά τα παιδιά θα τα κάνουμε συνέχεια των κουμπιών.

Ένα μήνυμα για τα παιδιά

Επειδή μεγάλωσα σε εποχές με συνθήματα, θα τους πω το σύνθημα του Μάη του ‘68 «Προσπαθήστε να πετύχετε. Τολμήστε να ονειρευτείτε. Προσπαθήστε να πετύχετε το αδύνατο!»

image 20

Η κα Ελένη Χριστούλα - Πατελοδήμου ποιήτρια παιδικής ποίησης και μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (αντιπρόεδρος) δήλωσε: «Ήρθα από τη Λάρισα για να παραστώ σε αυτή την θαυμάσια γιορτή. Μια γιορτή που στηρίζει το παραμύθι και δείχνει την αξία του βιβλίου. Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τη φίλη Ελένη Πριοβόλου, μια αξιόλογη συγγραφέα, γνωστή τοις πάσι. Να ακούσουμε έναν λόγο μεστό, ένα λόγο που πρέπει ν ακούσουν και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το βιβλίο και ασχολούνται με τα σχολικά προγράμματα, αλλά και να μπει στην εκπαίδευση ξανά και η ποίηση και ο πεζός, σωστός και αγαπημένος λόγος των παιδιών. Ο οποίος δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εκλείπει και μαζί με αυτό η γλώσσα των παιδιών όσο πάει και γίνεται φτωχή για τα παιδιά.

Ένα μήνυμα προς τους γονείς

Προς τους γονείς θα δώσω το μήνυμα. Επιτέλους ας μπουν κάποιοι κανονισμοί. Ξέρουμε ότι πάμε μπροστά, ότι ο ηλεκτρονικός λόγος και τα ηλεκτρονικά μέσα κερδίζουν το παιδί. Η εικόνα και ο πόλεμος εικόνας και βιβλίου είναι δυστυχώς σκληρός, αλλά οι γονείς πρέπει να θέσουν όρια, να θέσουν πρόγραμμα για να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τη συνεχή απασχόληση και τον χαμένο χρόνο μακριά από το βιβλίο. Σας ευχαριστώ πολύ.»

image 21

Η κα Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη, Καθηγήτρια, θεολόγος και συγγραφέας μας δήλωσε: «Μου άρεσε πάρα πολύ η σημερινή εκδήλωση. Μου άρεσε ιδιαίτερα η αξιοποίηση του παλιού σχολείου. Ήταν συγκινητική με την παρουσία της κυρίας Ελένης Πριοβόλου και όλα αυτά τα οποία μας εκμυστηρεύτηκε από παιδί, από τα μαθητικά της χρόνια, από το παλιό Αγγελόκαστρο. Και πάρα πολύ ωραία ο συνδυασμός των παλιών με τα νέα παιδιά, ο διαγωνισμός παραμυθιού, η ανταπόκριση των παιδιών, η παρουσία των γονιών, των εκπαιδευτικών, του κυρίου Θοδωρή Τσιλίκα που είναι υπεύθυνος εδώ του Μουσείου Εκπαίδευσης, το οποίο και είναι δημιούργημά του. Όλα ήταν πάρα πολύ όμορφα. Χάρηκα για την παρουσία όλων.»

Ένα μήνυμα για τα παιδιά

Να αγαπήσουν το βιβλίο. Να το βάλουν μέσα στην καθημερινότητά τους. Το βιβλίο είναι παρηγοριά. Το βιβλίο είναι οδηγός. Για μένα σαν παιδί που κατέφυγα στα βιβλία πολύ νωρίς ,ήταν παρηγοριά, ήταν ένας καθημερινός φίλος, ένα άνοιγμα στον κόσμο, ένα ταξίδι ευχάριστο.»

image 22

Η κα Φωτεινή Μυλωνά βραβευμένη συγγραφέας από το Μεσολόγγι μας δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ διάφοροι συγγραφείς από το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, γιατί θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές. Στους μαθητές να διαβάζουν βιβλία και στους εκπαιδευτικούς να είναι ανοιχτοί μέσα στο σχολείο, να διδάσκουν την παιδική λογοτεχνία και να εθίζουν τα παιδιά στο εξωσχολικό βιβλίο.»

Η κα Ελένη Κοτίνη-Τσιάλτα από την Ναύπακτο μας δήλωσε: «Αυτό που θέλω να πω, αν μπορούσα να κινητοποιήσω αν μπορούσα να τσιγκλίσω λίγο πέρα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, είναι οι γονείς. Το περιβάλλον, οι οικείοι των παιδιών. Το είπε πολύ ωραία η Ελένη Πριοβόλου, το παραμύθι ήταν αρχικά για τους μεγάλους. Επομένως ο μεγάλος είναι που έχει απομακρυνθεί. Γυρίστε πίσω παιδιά, διαβάστε παιδικό ανάγνωσμα, διαβάστε παιδική λογοτεχνία. Γλυκαθείτε από αυτήν, συμφιλιωθείτε με αυτήν και τότε όλα θα έρθουν μαγικά. Δεν χρειάζονται συνταγές για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα. Αγάπησέ το πρώτα εσύ.»

image 24

Η κα Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, μεταφράστρια μας δήλωσε: «Δέχτηκα με χαρά την τιμή που μου έκανε ο κ. Τσιλίκας και η Αριάδνη και πραγματικά ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο χώρος γέμισε. Τα παιδιά πέρασαν πολύ καλά, πήραν τα βραβεία τους, χάρηκαν και πιστεύω ότι και οι άνθρωποι, όλοι όσοι συμμετείχαν και από το χώρο της εκπαίδευσης και από το χώρο της πολιτικής, είδαν με άλλο μάτι σήμερα και τα παραμύθια και τους συγγραφείς ή έστω πήραν μια διαφορετική γεύση. Μια πολύ πολύ γλυκιά και πολύ πολύχρωμη. Μια γεύση από παραμύθι.
Να υπάρχει πάντα μια θέση για το παραμύθι μέσα στο σχολείο με οποιονδήποτε τρόπο, είτε ως κομμάτι του μαθήματος είτε ως κομμάτι του παιχνιδιού. Μέσα από τη βιβλιοθήκη, τη σχολική, μέσα από την ώρα του διαλείμματος, την ελεύθερη ώρα. Να υπάρχει πάντα χώρος για φαντασία, για διάβασμα, για παραμύθι, για συγγραφή, για δημιουργία.
Και όμως και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά, αλλά κυρίως για τους εκπαιδευτικούς. Γιατί το μήνυμα που πήραμε εδώ ήταν ότι πολλοί από τους συγγραφείς μας είχαν και άσχημες εμπειρίες ως μαθητές σε ένα, σε μια περίοδο της ελληνικής ιστορίας που δεν ευνοούσε τη φαντασία και τη χαρά.

Οπότε αφήστε τα παιδιά να ονειρευτούν και να γράψουν παραμύθια χωρίς όρια.»

image 04 07

image 08

image 14 09

image 10

 

Φωτογραφίες: Σπυριδούλα Παπαιωάννου, Κωνσταντίνος Σαμψών, Chipoupolis

Με στοιχεία απο το site chipoupolis.blogspot.com

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

Διαβάστηκε 914 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 23:52
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033