Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  5:08 μμ
Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 18:43

Λίμπιντο: Αυτοί είναι οι «εχθροί» της σεξουαλικής επιθυμίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο.

Για να αντιμετωπίσουμε όμως σωστά την πεσμένη λίμπιντο, θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι την προκαλεί.

Ανάμεσα στις διάφορες αιτίες, η έλλειψη οικειότητας, το άγχος, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι μερικούς από τους λόγους που μπορεί να μην νιώθουμε πλέον ερωτική επιθυμία.

Στρες

Το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας και απόδοσης.

Οι υποκείμενοι στρεσογόνοι παράγοντες και η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία.

Τσακωμοί μεταξύ των συντρόφων

Η κακή επικοινωνία, η αίσθηση της προδοσίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι συχνοί τσακωμοί και επικρίσεις ανάμεσα στα ζευγάρια μπορεί να δημιουργήσουν μια σχέση που στερείται εγγύτητας και οικειότητας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε μειωμένη ερωτική επιθυμία. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δύσκολα προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού συμβούλου.

Αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να σας κάνει να χαλαρώνετε, μειώνει τη σεξουαλική απόδοση και τη λίμπιντο.

Η υπερβολική μάλιστα κατανάλωση αλκοόλ συνήθως οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.

Κακός ύπνος

Όπως με κάθε σωματική δραστηριότητα, ένα ξεκούραστο σώμα έχει καλύτερη απόδοση. Η έλλειψη ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σωστού ύπνου, μπορεί να είναι ο «ένοχος» που έχετε μειωμένη λίμπιντο.

Η υπνική άπνοια είναι μια πιθανή αιτία για την έλλειψη καλού ύπνου και την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.

Τα παιδιά «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία

Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πρέπει να αφιερώσεις χρόνο.

Από την άλλη, η σεξουαλική επαφή απαιτεί «προγραμματισμό», για να βρείτε την κατάλληλη ώρα ησυχίας, όπως όταν το μωρό κοιμάται ή το προσέχουν οι γονείς σας.

Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να «σκοτώσει» τον ρομαντισμό και να σας «φύγει» η όρεξη για σεξουαλική επαφή.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι παρενέργειες πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιλαμβάνουν απώλεια λίμπιντο και σεξουαλικής επιθυμίας.

Μερικά από τα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων των των β-αναστολέων
  • Φάρμακα για το κρυολόγημα που περιέχουν αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Αναλγητικά

Κακή εικόνα σώματος

Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση όσον αφορά το σχήμα του σώματός τους και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους επιθυμία.

Το να είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου και να έχεις αυτοπεποίθηση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, αν «ντρέπεσαι» για το σώμα σου και το κρύβεις, αυτόματα μειώνεται και η επιθυμία σου για σεξουαλική επαφή.

Περιττό βάρος

Η παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποίας αυξάνονται ραγδαία και στη χώρα μας, μπορεί να περιορίσει την επιθυμία λόγω της μειωμένης σεξουαλικής απόλαυσης, της έλλειψης απόδοσης και της κακής αυτοεκτίμησης.

Προβλήματα στύσης

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει την ικανότητα να έχει σεξουαλική επαφή αλλά και το πώς αισθάνεται ένας άνδρας για την ικανότητά του να αποδίδει.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Ενώ το επίπεδο τεστοστερόνης ενός άνδρα μειώνεται σταδιακά με τη γήρανση, δεν υπάρχει απαραιτήτως σχέση μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και της επιθυμίας για σεξ. Είναι μόνο μια πιθανή αιτία για τη μειωμένη λίμπιντο.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας.

Η απώλεια της ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες απαιτεί συχνά θεραπεία που περιλαμβάνει συμβουλευτική και ίσως φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν επίσης τη λίμπιντο, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ξηρότητας και του πόνου κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια). Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας μετά την εμμηνόπαυση.

pronews.gr

Διαβάστηκε 146 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News