Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:29 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 20:21

Η τέχνη του γκράφιτι στο Αγρίνιο (φωτο - βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σίγουρα όλοι μας έχουμε δεί σε διάφορες περιοχές ζωγραφισμένους τοίχους με πολύ ενδιαφέρουσες απεικονείσεις. Μιλάμε για τα γνωστά σε όλους μας γκράφιτι (Graffiti). Μια τυχαία συνάντηση με έναν από τους ενεργούς καλλιτέχνες του γκράφιτι στο Αγρίνιο, μας έδωσε την αφορμή να μπούμε για τα καλά στα πιο άγνωστα και ενδιαφέροντα σημεία αυτής της τέχνης. Ο λόγος για τον SNUZ. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί του για την τέχνη αυτή και την παρουσία της στην πόλη του Αγρινίου.

graffiti 03

Τι είναι το γκράφιτι;

Οτιδήποτε είναι γραμμένο ή βαμμένο σε ένα Τοίχο θεωρείται Γκραφίτι. Αρχικά εμφανίστηκε τις αρχές του 70’ στην Νέα Υόρκη. Από τους πρώτους ηταν και ο Ελληνοαμερικάνος TAKI 183 πού έγραφε το ονομά του και την διευθυνσή του στους τοίχους της Νέας Υόρκης. Αυτό καταγράφηκε στο περιοδικό New York Times σε άρθρο που δημοσιεύθηκε και αναγνωρίστηκε σαν αυτός που πρωτο ξεκίνησε το γκράφιτι. Από εκεί και πέρα εξαπλώθηκε και άρχισαν και άλλοι να γράφουν το ονομά τους και ετσι επεκτάθηκε και στον Κόσμο. Από βανδαλισμός το γκραφίτι άρχισε να γίνεται μορφή τέχνης που πλεον αποκαλείται και Street Art. Βρίσκεται σε Γκαλλερίες σε Μουσεία πάνω σε Μπράντς και σε Επιχειρήσεις. Εχει αρχίσει πλεον και γίνεται όλο και πιο αποδεκτή σαν τέχνη και από τον κόσμο.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το γκράφιτι;

Εγω ξεκίνησα το γκραφίτι το 2003 επηρεασμένος της Χιπ-Χοπ κουλτούρας ώπου ήταν και η μουσική που άκουγα, έβλεπα διάφορες σκηνές με γκράφιτι στα βίντεο κλιπ και έτσι μου κόλλησε η ιδέα να ασχοληθώ με αυτό. Τότε δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο το Ιντερνετ σε βαθμό να το έχεις στα χέρια σου για να έχεις την σχετική ενημέρωση. Οπότε το πρώτο γκράφιτι το είδα στην τηλεόραση από διάφορα Αμερικάνικα συγκροτήματα. Άρχισα να αναζητώ άτομα στην πόλη που ασχολούνταν ήδη με γκράφιτι και σιγά σιγά άρχισα να ασχολούμαι και έγώ. Ολοι ξεκινάνε παίρνουν ένα μαρκαδόρο ή ένα σπρέι και αρχίζουν να γράφουν το ψευδωνυμό τους στον τοίχο. Σιγά σιγά το ονομά τους αποκτά περίγραμμα, χρώμα μέσα χρώμα έξω και ολοκληρώνεται σε αυτό που λέμε γκράφιτι.

Εδώ στην πόλη πόσα χρόνια ασχολείσαι ενεργά;

Όπως είπαμε ξεκίνησα το 2003. Μέχρι το 2012 υπήρχαν διάφορα διαστήματα που έκανα διακοπή λόγω σχολείου άλλων δραστηριοτήτων κλπ οπότε είμαι ενεργός τα τελευταία 16 χρόνια. Το γκράφιτι στην πόλη είχε μεγάλη άνθηση μεταξύ 2005-2010. Τότε οποιοσδήποτε που γνώριζα ή ήξερα συνήθως ασχολούνταν με αυτό. Ολοι είχαν ένα ψευδώνυμο και το έγραφαν. Μαθητές από το σχολείο μέχρι όποιονδήποτε που ήθελε να ασχοληθεί. Από αυτούς μετά την κρίση έμειναν ελάχιστοι. Σήμερα στην πόλη είναι ενεργοί μετρημένοι στα δάκτυλα. Αυτό έχει να κάνει λόγω του ότι οι πολλοί μεγαλύτεροι που έκαναν τότε γκράφιτι, πλέον έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και δεν μπορούν να είναι ενεργοί όπως τότε. Αλλοι βρήκαν άλλα ενδιαφέροντα και ασχολήθηκαν με αυτά και άλλοι λόγω κρίσης αναγκάστηκαν να το παρατήσουν γιατί είναι και ακριβό σπορ.

graffiti 14

Είναι τελικά ακριβό σπορ το γκράφιτι;

Αν και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως είναι πολύ ακριβό. Ο κόσμος σου λέει βάψε μου αυτόν τον τοίχο με 20 ευρώ, αλλά 20 € δεν φθάνουν ούτε για τα βασικά υλικά. Για να κάνεις ένα καλό κομμάτι θα χρειαστείς αρκετά χρώματα, πινέλα, ρολά τα οποία κοστίζουν.

Εσύ πόσα γκράφιτι έχεις κάνει και σε ποιές πόλεις;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πιστεύω ανάμεσα στo 1000 πάνω κάτω. Εκτός το Αγρίνιο έχω κάνει και σε άλλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Πρόσφατα στη Λεμεσό Κύπρου και στην Αγγλία στο Μπρίστολ, σε  ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ Street Art της Ευρώπης το UPFEST το οποίο συμμετείχαν μόνο δύο άτομα μαζί με μένα από την Ελλάδα και φιλοξενεί χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο. Ο στόχος μου είναι να διαδώσω την δουλειά μου στην Ευρώπη και να βάψω σε όσο περισσότερα μέρη στον κόσμο γίνεται.

painting07

Εισαι αυτοδίδακτος ή παρακολούθησες κάποια σεμινάρια για την τέχνη αυτή;

Είμαι αυτοδίδακτος, Παίρνω ιδέες από άλλους καλλιτέχνες και άλλες μορφές τέχνης. Από ζωγράφους μέχρι γκραφιτάδες και την αντλώ στο δικό μου στυλ, το οποίο έχω διαμορφώσει με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να με εμπνεύσει ένα ταξίδι που θα κάνω, μια ταινία που θα δω ή ένα τραγούδι που θα ακούσω. Όλα αυτά αποτελούν πηγές έμπνευσης και βγαίνουν στην δουλειά μου είτε ασυναίσθητα είτε συνειδητά.

Πες μας μερικά σημεια στο Αγρίνιο που έχεις κάνει γκράφιτι;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι το γκράφιτι θεωρείτε ακόμα παράνομο. Τα νόμιμα μέρη που επιλέγω να βάψω σε εισαγωγικά είναι συνήθως κάτω από γέφυρες, στην περιφερειακή οδό και σε εγκατελειμένα κτίρια. Κάποιες χρονιές είχαμε άδεια από κάποια σχολεία που μπορούσαμε να βάψουμε ή μας παραχωρούσαν άδειες για τοίχους σε καταστήματα.

graffiti 15

Δουλεύεις μόνος ή υπάρχει ομάδα που βοηθάει;

Υπάρχουν δουλειές που είναι ομαδικές και υπάρχουν δουλειές που τις κάνεις μόνος. Τώρα πλέον εγώ προσωπικά δουλεύω μόνος. Μια ολοκληρωμένη δουλειά μου, χρείάζεται γύρω στις 20 ώρες για να γίνει. Συνήθως τις χωρίζω σε τρείς διαφορετικές μέρες ανα οκτώ ώρες την ημέρα.

graffiti 16

Το γκράφιτι θα εξελιχθεί ως μορφή τέχνης στο μέλλον; Τι πιστεύεις;

Το γκράφιτι όπως όλα τα πράγματα δεν σταματά να εξελίσσεται. Κάθε χρόνο υπάρχουν καινούργιες ιδέες, πράγματα να κάνεις η να δεις και υπάρχει περισσότερος κόσμος που το αποδέχεται, το θέλει στο σπίτι του, στο μαγαζί του και γενικά στην καθημερινότητά του νομίζω είναι κάτι που ήρθε για να μείνει. Η πιο σύγχρονη μορφή τέχνης που συναντάς παντού πλέον είναι το γκράφιτι.

Για ποιό λόγο να ασχοληθεί κάποιος με το γκράφιτι ; τι απεικονίζει και τι αντίκτυπο έχει στον κόσμο;

Δεν μπορώ να δώσω κάποιο συγκεκριμένο λόγο να ασχοληθείς, αν είναι για σένα θα σε βρει μόνο του. Σίγουρα είναι ενας τρόπος έκφρασης και απόδρασης, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να σταθείς μπροστά από ένα τοίχο και να αντικρίσεις αυτό που έχεις κάνει. Ο κάθε καλλιτέχνης απεικονίζει αυτό που σκέπτεται αυτός μέσα του και τι βλέπει με τα δικά του μάτια. Το γκράφιτι είναι ένα ίχνος πολιτισμού. Βγάζει συναισθήματα, διαφορετικά για τον κάθε παρατηρητή. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος να μου πει οτι δεν του αρέσει κάποιο έργο μου. Συνήθως μου δίνουν συγχαρητήρια, και μάλιστα πολλοί μου λένε ότι τους άρέσει να περνάνε από σημεία που εχω ζωγραφίσει. Είναι όμορφο να φτιάξει κάποιος κάτι για την πόλη του, για τον κόσμο που θα το δεί. Και τελικά είναι καλύτερος ένα ζωγραφισμένος τοίχος από έναν κενό. Δεν είναι όμως για όλους τους χώρους. Δεν επικροτώ να ζωγραφίζεται οπουδήποτε που δεν επιτρέπεται.

graffiti 17

Τελικά το γκράφιτι είναι αποδεκτό από τον κόσμο;

Το γκράφιτι σαν τέχνη είναι παρεξηγημένο. Αυτό γιατί υπάρχει πολύ βανδαλισμός, συνθήματα από ομάδες, πολιτικά συνθήματα, βρισιές, και πολλοί συγκρίνουν αυτό με την τέχνη του γκράφιτι. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Το γκράφιτι είναι τέχνη και δημιουργείται από σοβαρά και θετικά άτομα, τα οποία αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσουν κάτι ωραίο, κάτι που θα γεννάει όμορφα συναισθήματα.

Το μηνυμά σου προς τους αναγνώστες μας;

Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι να κυνηγούν τα ονειρά τους, να ακολουθούν τα πιστεύω τους και να παλεύουν για το μέλλον τους όπως αυτοί το φαντάζονται και όχι όπως το προβάλλουν ή όπως το θέλουν οι άλλοι. Να μην φοβούνται να κάνουν την διαφορά.

Που μπορεί να σε βρεί κάποιος;

Η ιστοσελίδα μου με τις δουλειές μου είναι www.snuzstillfree.com και το email μου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Επίσης στο Instagram @SNUZSTILLFREE και το Facebook https://facebook.com/snuzstillfree
Ή στο ΥοuTube https://www.youtube.com/channel/UCmtlHOsGGvGTCpigXfXzXFA

SNUZ GRAFFITI 01

SNUZ GRAFFITI 02

SNUZ GRAFFITI 03

SNUZ GRAFFITI 04

SNUZ GRAFFITI 05

SNUZ GRAFFITI 07

SNUZ GRAFFITI 08

SNUZ GRAFFITI 09

SNUZ GRAFFITI 10

Οι ανωτέρω φωτογραφίες και τα βίντεο περιέχουν έργα του SNUZ και τον ίδιο σε στιγμές δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό


Το παρακάτω βίντεο ανήκει στον Ανδρέα Κουτσοθανάση και παρουσιάζει διάφορα γκράφιτι απο Αγρίνιο 

Ακολουθούν μερικές δικές μας φωτογραφίες με ρετρό γκράφιτι που έγιναν στην οδό Παναγοπούλου (πίσω απο τον κιν/φο ΑΝΕΣΙΣ). Παρουσιάζουν παρελθούσες στιγμές απο την ζωή στο Αγρίνιο. Ομολογουμένως εντυπωσιακά και νοσταλγικά.

RETRO GRAFFITI 01

RETRO GRAFFITI 02

RETRO GRAFFITI 03

RETRO GRAFFITI 04

RETRO GRAFFITI 05

RETRO GRAFFITI 06

RETRO GRAFFITI 07


Κλείνοντας το άρθρο μπορούμε να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα οτι το γκράφιτι είναι τέχνη. Σίγουρα το θέμα δεν εξαντλείται σε ενα μόνο άρθρο. θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε στην σελίδα μας και άλλους καλλιτέχνες του γκράφιτι απο το Αγρίνιο (και την Αιτωλοακαρνανία) στο μέλλον και να προβάλλουμε τις δουλειές τους.


Τμήμα Παραγωγής και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 9187 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 22:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033