Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  12:53 πμ
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 10:02

Η εκκλησία – σύμβολο του Ξηρομέρου που άντεξε τα 7,2 Ρίχτερ απειλείται με κατάρρευση (vid)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχεδόν 70 χρόνια μετά από τον μεγάλο σεισμό, η Εκκλησία που εγκαταλείφθηκε ως ακατάλληλη και επικίνδυνη, κινδυνεύει να καταρρεύσει – Αγώνας δρόμου από την Πολιτεία για τη διάσωσή της!

Προχωράνε οι μελέτες (στατική, αρχιτεκτονική και γεωτεχνική) για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκης ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και την αρμόδια Υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Η διάσωση της ιστορικής εκκλησίας που κινδυνεύει με κατάρρευση πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα των Ξηρομεριτών. Πρόκειται για ένα σύμβολο για την ευρύτερη περιοχή που σταμάτησε να λειτουργεί το 1976 περίπου, μετά και την μετεγκατάσταση του χωριού καθώς το παλιό χωριό Βασιλόπουλο είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό του έτους 1953 με τα 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την Κεφαλονιά!

Κρίθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακατάλληλο και επικίνδυνο και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους οριστικά το 1965 και ανοικοδομήθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Ο ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου, αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό και μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες. Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουρανία, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς. Σώζεται επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού.

Δείτε παλιότερο ρεπορτάζ του MEGA για τον ναό του Αγίου Γεωργίου ΕΔΩ.

Φωτογραφίες: artkaraiskos

iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 145 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News