Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:35 πμ
 
wm small
Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 00:01

ΕΤΣΙ για την ΙΣΤΟΡΙΑ!... (με την ευκαιρία και των εκδηλώσεων για τα "200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση")

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
γράφει ο Σπύρος Τάγκας
 
Ο ακουστός από τα παιδικά μας, ακόμη, χρόνια, Μάνθος Οικονόμου (Κουκούλι Ζαγορίου 1755 περίπου - Μέτσοβο 1820). Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στο χωριό (που, βέβαια, τότε ήκμαζε) και, αμέσως μετά, σπούδασε και μορφώθηκε πιο ευρύτερα στα Γιάννενα (γλώσσες γνώριζε γαλλικά και αλβανικά). Φιλικός, ιδιαίτερος γραμματέας και πρώτος σύμβουλος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στα χρόνια της μεγάλης εξουσίας του.
Φοβισμένος, τελικά, κάποια στιγμή και ο ίδιος πως, ενδεχόμενη αποκάλυψη της στενής συνεργασίας του με τους Φιλικούς, θα οδηγούσε στο σίγουρο θάνατό του, αυτομόλησε (αυτολεξεί), καταφεύγοντας στο Μέτσοβο, όπου σκόπευε να συναντηθεί με τον διοικητή - παλιό γνωστό και φίλο του, Ισμαήλ Πασόμπεη, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Εκεί, όμως, πιάστηκε αιχμάλωτος από την εμπροσθοφυλακή του Δράμαλη πασά που κατέβαινε και έπειτα από δραματικές στιγμές και ανάκριση, εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1820. Πιθανότατα να υπήρξε θύμα της προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ Πασόμπεη και Δράμαλη.

Ο γνωστός μας Ζαγορίσιος ερευνητής και ιστοριογράφος, Ιωάννης Λαμπρίδης, χαρακτηρίζει τον Μάνθο Οικονόμου "Ευεργέτη του Ζαγοριού", καθώς, μερίμνησε από τη θέση του, στη διαφύλαξη των σημαντικών προνομίων που απολάμβανε η περιοχή, ενώ, ο Ιστορικός, Σπυρίδων Αραβαντινός, υποστηρίζει μεταξύ πολλών άλλων, πως "η δράση του Οικονόμου ωφέλησε τους Έλληνες συμπολίτες του και βοήθησε καθοριστικά στο έργο της Φιλικής Εταιρείας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις".
_____________________________
ΣΠΑΝΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ στην ΦΩΤΟ:
Ο Κουκουλιώτης αξιωματούχος, Μάνθος Οικονόμου, με έναν εντελώς ευρωπαϊκό αέρα, σε μια και μοναδική, ομολογουμένως, απεικόνιση που φέρει αφιέρωση προς φίλο και την υπογραφή του (πηγή foto : "ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ").
Διαβάστηκε 10629 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 00:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.