Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:27 μμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 10:33

Τρίτη και 13 σήμερα: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τρίτη και 13 δείχνει σήμερα το ημερολόγιο. Ήρθε η μέρα, που – μαζί με την Παρασκευή και 13 – κάνει τους απανταχού προληπτικούς να ανησυχούν και να φτύνουν στον κόρφο τους. Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η άποψη και ποια η σχέση με την ευρύτερα γνωστή Παρασκευή και 13;

Η διαβόητη Παρασκευή και 13, αν και θεωρείται ευρέως γνωστή ως η πλέον γρουσούζικη ημέρα, δεν σχετίζεται με την ελληνική παράδοση. Ουσιαστικά, η Τρίτη και 13 είναι, που θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετούς ισπανόφωνους λαούς, ενώ η Παρασκευή και 13, ως ημέρα τρόμου, μας ήρθε από τους Αγγλοσάξονες και τους Αμερικανούς, μέσω κυρίως των αμερικανικών ταινιών.

Τρίτη και 13: Πώς προέκυψε

Όσον αφορά την Τρίτη και 13, δεν είναι ξεκάθαρο πού οφείλεται το υποτιθέμενο γρουσούζικο της ημέρας. Οι Ισπανοί λένε «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι», θεωρώντας την εξαιρετικά κακότυχη. Στην Ελλάδα, όμως, οι ρίζες του… κακού βρίσκονται στα βιβλία της Ιστορίας και στα άστρα.

Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το γεγονός της Άλωσης.

Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γκαντέμικη, διότι την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 386 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.