Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:51 πμ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 18:42

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 136η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Το έτος 1430 η Σερβία έγινε φόρου υποτελής στους Οθωμανούς και ο Σέρβος δεσπότης Γεώργιος Βράνκοβιτς άρχισε να καταβάλει φόρο και η κόρη του η Μάρα παντρεύτηκε τον Μουράτ.

- Ανάμεσα στα πιό σοβαρά ζητήματα που χώριζαν τις δύο εκκλησίες Ανατολική και Δυτική κατά τον 15ο αιώνα, ήταν η χρήση του ενζύμου ή του άζυμου άρτου στο μυστήριο της Θείας κοινωνίας, το λατινικό δόγμα περί καθαρτηρίου, που δεν το δεχόταν οι ορθόδοξοι και το θέμα της πρωτοκαθεδρίας του Πάπα.

- Ο Δημήτριος Παλαιολόγος  το έτος 1439 επιτέθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά του Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου, αδερφού του, με αφορμή μια συμφωνία που υπέγραψε ο δεύτερος με τους δυτικούς για την ένωση των δύο εκκλησιών. Ο Δημήτριος ήταν δεσπότης της Μεσημβρίας στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας και για την ενεργειά του αυτή είχε ενισχυθεί απο τις Τουρκικές δυνάμεις.

- Το φάσμα της λατινικής επιρροής στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούσε ανάθεμα, τόσο για τους Οθωμανούς, όσο και για τους ορθοδόξους χριστιανούς.

- Χτυπώντας ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' την αυτοκρατορική Κωνσταντινούπολη επεδίωκε να ξεριζώσει ένα ξένο σώμα απο την καρδιά του βασιλείου του.

- Ο Πάπας Νικόλαος Ε' για να βοηθήσει τον Αυτοκράτορα για να μην πέσει η πόλη στα χέρια των Τούρκων, ζήτησε σαν αντάλαγμα την υπόσχεση ότι η ανατολική εκκλησία θα γινόταν πιο αποφασιστική στο θέμα της ένωσης με τη Ρώμη.

- Ηγετική μορφή της ομάδας που ήταν αντίθετη στην ένωση των δύο εκκλησιών ήταν ο μοναχός Γεώργιος Σχολάριος ή Γεννάδιος, ο οποίος φοβόταν, όπως έλεγε περτισσότερο την τιμωρία του Θεού, παρά την υποδούλωση στους Οθωμανούς.

- Ο Βυζαντινός αξιωματούχος Γεώργιος Σφραντζής εκτίμησε ότι οι υπερασπιστές της πόλης δεν ξεπερνούσαν τους πέντε χιλιάδες, μαζί με λίγες χιλιάδες Λατίνους που είχαν έρθει για να βοηθήσουν.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 116 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 18:59
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News