Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  2:33 πμ
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 09:48

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΔΑ κος Σωκράτης Κωστίκογλου μιλά για τους στόχους και τις προσδοκίες του συλλόγου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο νεοσύστατος «Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου» αριθμεί αυτή την στιγμή 180 μέλη και φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική εξέλιξη  της περιοχής μας, μέσα από εξωστρεφείς δράσεις, συνεργασίες και συνέργειες. Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Σωκράτης Κωστίκογλου αναλύει στην Χρύσα Σπαή τον λόγο ύπαρξης και τους στόχους του σωματείου.

SEEDA X S MAIN

Ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός ακόμα εμπορικού συλλόγου στον Δήμο Αγρινίου;

Πρώτα από όλα να κάνω ξεκάθαρο ότι τόσο εγώ, όσο και οι περισσότεροι συνάδελφοι, πάνω απο 100 τον αριθμό που προερχόμαστε από τον Εμπορικό Σύλλογο ότι οδηγηθήκαμε στην δημιουργία νέου συλλόγου ως αναγκαστική επιλογή. Και αυτό ήρθε ως εξέλιξη γιατί εξαντλήσαμε τα τελευταία χρόνια τις αντοχές μας στις αντιπαραθέσεις. Μάλιστα συνειδητά περιλάβαμε μέσα στην επωνυμία του συλλόγου τη λέξη «Δήμος» για να σηματοδοτήσουμε την ευρύτητα που θέλουμε να έχουμε στο σύλλογο και να έρθουν να ενταχθούν μέσα στη δύναμη του, συνάδελφοι έμποροι, επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο μεγάλο δήμο Αγρινίου, με επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, από μικρές, έως μεσαίες και μεγαλύτερες. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος αν θέλετε του νέου συλλόγου προέρχεται, όπως είπαμε, από τα παλιά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, τα οποία διατηρούν και λειτουργούν τις επιχειρήσεις μέσα στο ιστό της πόλης του Αγρινίου.

Συστήσαμε ένα σύλλογο που θα λειτουργεί χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και τα μέλη του θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Δεν υποχρεώνουμε κανένα μέλος να κάνει κάτι χωρίς τη θέληση του.

Θέλουμε ένα Σύλλογο που να συγχρονίζει τα βήματα του με τις εξελίξεις κάτι που είναι πολύ βασικό στοιχείο σήμερα και να μην λειτουργεί με λογικές και πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Να μην εξαντλεί τη δραστηριότητα του μόνο σε διαμαρτυρίες και ψηφίσματα.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την βελτίωση της εμπορικής κίνησης στην περιοχή;

Είχαμε πει από την αρχή και έχουμε βάλει στόχο πρώτα από όλα την εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που πρέπει να έχει ο κάθε έμπορος λόγω της φύσης της δουλειάς τους. Πόσο μάλλον οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου δια μέσω του οργάνου τους που είναι ο «Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου». H εξωστρέφεια αυτή ασφαλώς μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, με δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορέσουν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της αγοράς του Αγρινίου. Να φέρουμε τον κόσμο κοντά, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πιο ελκυστική τη δική μας την αγορά και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς κάτι που το αναφέρουμε συνεχώς.

Και με την ευκαιρία οφείλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καταναλωτές, φίλες και φίλους όχι μόνο της πόλης του Αγρινίου, αλλά ιδιαίτερα της περιφέρειας του μεγάλου Νομού Αιτωλοακαρνανίας, της ενδοχώρας που εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίζουν την αγορά του Αγρινίου και τις εμπορικές επιχειρήσεις και αυτές με τη σειρά τους βέβαια μέσα από τη δραστηριότητα τους ενισχύουν και στηρίζουν την τοπική οικονομία, στηρίζουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Η συνεργασία με διάφορους φορείς και Εμπορικούς Συλλόγους άλλων πόλεων στον Νομό μας, θεωρείτε ότι θα βοηθήσει τον εμπορικό κόσμο;

Το αναφέραμε και το θέσαμε ως στόχο εξαρχής από την πρώτη εκδήλωσή μας που έγινε στο Επιμελητήριο με την παρουσίαση του νέου Συλλόγου και αφορά το θέμα των συνεργασιών. Εμείς είπαμε, το τονίζουμε και το κάνουμε πράξη να είμαστε κοντά με τους βασικούς φορείς της Πόλης και του Νομού όπως είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια και φυσικά όλους τους άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης. Ακριβώς επειδή είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, η οποία αν θέλετε μετράει περίπου 15 χρόνια από το 2010 μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια οι εμπορικές επιχειρήσεις και ειδικά με τις τελευταίες κρίσεις βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται οι αντοχές τους.

Θα πρέπει σιγά-σιγά να βάλουμε τις βάσεις για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Ήρθε ενεργειακή κρίση, ήρθε η κρίση της ακρίβειας, η οποία μας δοκιμάζει και μας ταλαιπωρεί ακόμα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα σε όλη την κοινωνία και κατά συνέπεια και στην αγορά. Μέχρι το 2019 υπήρχαν κάποια σταθερά και δεδομένα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί. Μετά το 2019 με την υγειονομική κρίση άλλαξαν πολλά στην κοινωνική και οικονομική ζωή όλων. Άρα και εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα να κάνουμε τις δικές μας προσαρμογές, να προσπαθήσουμε κάθε φορά να δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις αν θέλετε και να παίρνουμε εκείνες τις αποφάσεις και να δραστηριοποιούμαστε με τέτοιο τρόπο σαν φορέας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εμπορική κίνηση με όποιον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην πόλη και την περιοχή γενικότερα. Βέβαια δεν θα σταματάμε τις δράσεις, τις κοινές συνεργασίες και τις συνέργειες όπου μπορούμε και ιδιαίτερα με τους πιο μεγάλους φορείς για το καλό της Πόλης και της Περιοχής μας.

Στο πλαίσιο λοιπόν, αυτής της εξωστρέφειας, ήδη ο Σύλλογος μας ξεκίνησε μια νέα συνεργασία. Η πρώτη επαφή έγινε με τους εμπορικούς συλλόγους των άλλων πόλεων του Νομού. Ακριβώς για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε την ενότητα και κυρίως ότι μέσα σε ένα Νομό στον οποίο δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε, αλλά έχουμε πάρα πολλά να ενώσουμε. Με τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων των άλλων πόλεων, κάναμε μια πρώτη επαφή, μια πρώτη συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου μας.

EEDA FLYER A

Σε αυτή την κοινή συνάντηση προτείναμε οι επόμενες συναντήσεις μας να γίνονται στις έδρες των άλλων πόλεων για να υπάρχει αν θέλετε και μια συμμετοχή και των άλλων συμβουλίων των συλλόγων στις άλλες πόλεις. Το θέμα των συνεργασιών με τους άλλους Συλλόγους του Νομού ξεκίνησε την περίοδο του Covid όταν ήμουν πρόεδρος στον άλλο σύλλογο, το προσπαθήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πετύχαμε να συνεργαστούμε με επιτυχία προς όφελος των συναδέλφων του Νομού μας .Καταφέραμε να πιέσουμε ώστε να δοθούν μικρές μεν, αλλά σημαντικές δε οικονομικές βοήθειες στους συναδέλφους. Την περίοδο εκείνη θέσαμε τις βάσεις των συνεργασιών τις οποίες θέλουμε να συνεχίσουμε και τώρα και να τις επεκτείνουμε με τους Εμπορικούς Συλλόγους άλλων Νομών και αυτό θέτοντας ως στόχο να ενώσουμε δυνάμεις και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση.

Συνεργασίες οι οποίες θα σηματοδοτήσουν, αν θέλετε την ενότητα που νομίζω είναι ένα ζητούμενο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας καθότι εμπορικές επιχειρήσεις υπάρχουν και στις άλλες πόλεις και έχουμε πολλές στο Νομό. Άλλωστε το Εμπόριο σαν δραστηριότητα είναι από τους βασικούς πυλώνες και της τοπική μας οικονομίας. Επίσης εκτός των πιο μεγάλων αστικών κέντρων στο Νομό μας έχουμε και πολλά μικρότερα αστικά κέντρα και αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μετά το Αγρίνιο,το Μεσολόγγι, την Ναύπακτο, την Αμφιλοχία,έχουμε το Αιτωλικό, το Θέρμο, τον Αστακό, τη Βόνιτσα, την Πάλαιρο, τον Μύτικα, τα οποία έχουν τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να αναφέρω ένα παράδειγμα για το θέμα των συνεργασιών, όταν προσκλήθηκα στην Αμφιλοχία σε μια ωραία εκδήλωση που έγινε από τον τοπικό Δήμο για να συμμετέχω, μου δόθηκε η ευκαιρία να πω κι εγώ τη δική μου άποψη που έχει σχέση με την εξέλιξη και την προοπτική και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από κοινού προς όφελος όλων των πολιτών του Νομού.

Εμείς οι Έμποροι εδώ και πολλές δεκαετίες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν παράγεται πλούτος στην ενδοχώρα, αυτό σαν εξέλιξη αντανακλά και στο εμπόριο στην Πόλη του Αγρινίου που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού.

Νομίζω ότι όταν αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και μπορέσουμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, θα καταφέρουμε σιγά -σιγά να δημιουργηθεί πλούτος και εισόδημα το οποίο θα ανακυκλώνεται, και αυτό θα δίνει όφελος συνολικά σε όλους τους πολιτών του Νομού. Και βεβαίως να πούμε ότι ο στόχος όλων των ανθρώπων στη ζωή τους και μέσα από τη δραστηριότητά τους είναι η άνοδος του βιοτικού τους επιπέδου.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποκτήσει οικονομική ζωντάνια η περιοχή μας;

Ένα μεγάλο θέμα, το οποίο μας απασχολεί και στη δική μας πόλη, αλλά νομίζω απασχολεί και το Νομό συνολικά, είναι το θέμα των οικονομικών εισροών. Ένα θέμα το οποίο εμείς και μέσα σε μια μεγάλη εμπορική πόλη όπως είναι το Αγρίνιο, το βλέπουμε έντονα τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που έχει σχέση κυρίως με τα εισοδήματα που προκύπτουν από τον αγροτικό τομέα την γεωργία και την κτηνοτροφία, τα οποία τα τελευταία χρόνια από το ξεκίνημα της κρίσης μειώθηκαν σημαντικά. Παρατηρούμε εγκατάλειψη μεγάλων παραγωγικών αγροτικών εκτάσεων, οι οποίες δεν καλλιεργούνται, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αγροτικό εισόδημα. Και φυσικά όλο αυτό επειδή η οικονομία είναι κυκλική, αντανακλά και στις δικές μας δουλειές. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι και στη δική μας Πόλη ή συζήτηση για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε και στηρίξουμε τον συγκεκριμένο κλάδο και να πιέσουμε με τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, τους βουλευτές πρέπει να γίνει άμεσα.

Και οι δύο λέξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές. Στήριξη και ενίσχυση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα προκειμένου να ξαναρχίσουμε, να έχουμε παραγωγή πλούτου και μέσα από αυτόν το πυλώνα που είναι ο βασικός στην περιοχή μας να αρχίσουν να δημιουργούνται οικονομικές εισροές προς όφελος όλων .

Αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει γενικότερα και την κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί δεν μπορεί μια εθνική οικονομία να στηρίζεται μόνο σε έναν πυλώνα που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ο τουρισμός. Που καλώς στηρίζεται αν και εκεί βλέπουμε όμως ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός ο ένας πυλώνας. Πρέπει να έχουμε και αυτόν που επί πολλές δεκαετίες στηρίζει την εθνική οικονομία και νομίζω ότι η χώρα μας, έχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής από αυτόν στο εισόδημα. Δηλαδή το παραγόμενο εισόδημα μέσα από τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Οπότε και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε.

Αγρίνιο Agrinio

Ταυτόχρονα βέβαια με τις εισροές από αυτόν τον τομέα θα πρέπει και στην Πόλη μας και το Νομό μας, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Είμαστε μια Πόλη που περιστοιχίζεται από περιοχές με πολύ υγρό στοιχείο. Έχουμε ποτάμια, λίμνες, έχουμε το φυσικό κάλλος, υπάρχουν γύρω-γύρω στον Νομό μας πολλά όπως είπαμε αστικά κέντρα, τα οποία έχουν λιμάνια. Για τα λιμάνια αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να γίνουν μαρίνες, να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν, να γίνουν καταλύματα και να μπορέσουμε να προσελκύουμε αν θέλετε και πιο ακριβό τουρισμό. Και όλα αυτά προσφέρουν το ένα μετά το άλλο, στην ανάπτυξη, στην εξέλιξη και να φέρουν περισσότερο εισόδημα για την περιοχή για το Νομό. Άραγε αυτό πρέπει να είναι ένας στόχος συνολικά για τον Νομό, την περιοχή μας, για την Πόλη μας.

Έχουμε συζητήσει και με το Δήμο Αγρινίου ότι πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να καταστήσουμε πιο ελκυστική την πόλη για τους επισκέπτες. Εμείς δε από τη δική μας την πλευρά πρέπει να καταστήσουμε πιο ελκυστική την αγορά. Να πείσουμε με το δικό μας τρόπο όλους τους καταναλωτές και της πόλης και της περιφέρειας ότι κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια σε δύσκολες εποχές να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές, να έχουμε πάντα ποικιλία ποιοτικών προϊόντων και βεβαίως να έχουμε και ιδιαίτερα καλές τιμές για να τους προσεγγίσουμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για το οικογενειακό εισόδημα.

Και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η προσωπική επαφή είναι αυτό που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θα έλεγα τις επαρχιακές πόλεις και τις επαρχιακές αγορές. Αυτή η προσωπική σχέση είναι αυτή που μας στηρίζει πολλά χρόνια και εμείς από τη δικιά μας την πλευρά πρέπει να ανταποδίδουμε αυτή τη στήριξη προς το καταναλωτικό κοινό καθημερινά μέσα από τη δουλειά μας.

SEEDA X S LOGO

Γιατί πιστεύετε ότι το καταναλωτικό κοινό δεν προτιμάει τα τοπικά καταστήματα, αλλά το ιντερνέτ και αγορές άλλων πόλεων;

Καταρχήν να πω ότι το Ίντερνετ και γενικώς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια εξέλιξη την οποία βλέπουμε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά τον Covid. Ασφαλώς σήμερα που συζητάμε και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε και πρέπει να το αναφέρουμε ότι είμαστε σε μια χρονιά, ξεκινάμε από το τέλος του 2023 και φθάνουμε στο σήμερα και αυτό που θα πω το επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν βγάλει οι έρευνες μεγάλων εμπορικών συλλόγων και της ΕΣΕΕ μέχρι και που έγινε για την περίοδο των εκπτώσεων, που αποτυπώνουν ότι έχουμε περίπου 10 μήνες μιας πτωτικής πορείας στο λιανικό εμπόριο των τοπικών αγορών, εξαιρουμένων βεβαίως των τουριστικών περιοχών, με ταυτόχρονη αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και σε αυτό να έρθει να προστεθεί η μεγάλη επιβάρυνση, την οποία δεχόμαστε φέτος με τον νέο τρόπο φορολόγησης που είναι ο τεκμαρτός τρόπος σε έναν κλάδο όπως είναι το λιανεμπόριο που το 90% περίπου των συναλλαγών καθημερινά γίνονται ηλεκτρονικά.

Βεβαίως εδώ ήθελα να πω και να απευθυνθώ - το είπαμε και σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή μας που είχε σχέση και με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - ότι πρέπει επιτέλους η πολιτικοί που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις να ακούσουν τους εκπροσώπους του εμπορίου, δηλαδή συλλόγους, ομοσπονδίες, αλλά και τη συνομοσπονδία, όσους μεταφέρουν την αγωνία που υπάρχει για την εξέλιξη και την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων σήμερα σε αυτή την περίοδο. Ενώ θα έπρεπε λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης μετασχηματισμού και της αν θέλετε εξέλιξης που υπάρχει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και λοιπά, θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να βρίσκονται σε μια θέση που να εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους θα προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Αντί αυτού έχουμε την προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Άραγε η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει αυτό. Και φυσικά στο λιανεμπόριο το έχουμε ζητήσει. Το έχουμε ζητήσει όλοι μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι εκπρόσωποι του εμπορίου, να εξαιρεθεί το λιανεμπόριο από αυτόν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, γιατί μας αδικεί.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι το λιανεμπόριο αδικήθηκε και μέσα στον covid, όταν εμείς φωνάζαμε ότι μέσα από τη δική μας λειτουργία που βάλαμε πλάτη 6 μήνες με κλειστά μαγαζιά, προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε. Κλείσαμε τα δικά μας μαγαζιά, τα μικρά μαγαζιά, τις μικρές επιχειρήσεις και παρέμεναν μεγάλες αλυσίδες ανοιχτές χωρίς όρια, οπότε εκεί νομίζω ότι η αδικία ήταν πλέον και πλέον ξεκάθαρη.

aitoloakarnania best of photo 271

Υπάρχει δυνατότητα ανταγωνισμού των τοπικών εμπόρων με τα πολυκαταστήματα που άνοιξαν και ανοίγουν στην πόλη μας;

Νομίζω ότι τα πολυκαταστήματα είναι μια εξέλιξη η οποία στη δική μας πόλη θα έλεγα σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού που έχουμε συγκριτικά με κάποιες άλλες πόλεις, δεν είναι τόσο πολλά. Η γεωγραφία της τοπικής μας αγοράς περιλαμβάνει περισσότερο επιχειρήσεις Αγρινιωτών Εμπόρων. Φυσικά έχουμε και τις ξένες που λειτουργούν παράλληλα.

Εμείς εκείνο που πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τα πολυκαταστήματα είναι να χρησιμοποιούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε και αυτά είναι οι τιμές και η εξυπηρέτηση. Η καλύτερη εξυπηρέτηση και φυσικά η προσέγγιση που έχουμε. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχει μια επιχείρηση είναι ή πελατεία της. Αυτή την πελατεία πρέπει με κάθε τρόπο να μπορεί να την κρατά, να την εξυπηρετεί, και να προσφέρει αυτά τα προϊόντα στο βαθμό που μπορεί ανταποδίδοντας την στήριξη του κόσμου.

Βεβαίως το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια άλλη κατάσταση στην οποία κανείς για να μπορέσει να την έχει παράλληλα με το φυσικό του κατάστημα, θα πρέπει να διαθέσει πόρους. Φυσικά θα πρέπει να το παρακολουθεί συνεχώς για να μπορεί να είναι επαρκής, γιατί ουσιαστικά το ηλεκτρονικό κατάστημα όταν λειτουργεί παράλληλα με το φυσικό είναι ένα 2ο κατάστημα. Υπάρχουν συνάδελφοι στο Αγρίνιο, οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα με το φυσικό τους κατάστημα και το ηλεκτρονικό και προσπαθούν να αυξήσουν τον τζίρο τους. Εμείς θα συνεχίσουμε με το δικό μας τρόπο να μεταφέρουμε στους συναδέλφους αυτό που είπα και προηγουμένως για να μπορούμε τους καταναλωτές να τους κρατάμε εδώ στην πόλη και θα έλεγα σε αυτό το σημείο ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν πόσο σημαντική για πολλούς λόγους είναι η λειτουργία της τοπικής μας αγοράς η οποία καθημερινά δίνει ζωή και ρυθμό στη Πόλη μας.

Ακόμα και τα Σάββατα του καλοκαιριού δείξαμε ένα δείγμα αν θέλετε προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Δεν γυρίσαμε την πλάτη, σεβόμενοι τον καταναλωτή, κρατήσαμε τα μαγαζιά ανοικτά ακόμα και φέτος με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε τον πελάτη πάντα κοντά μας και να τον εξυπηρετούμε.

SEEDA FLYER B

Φυσικά και οι επιχειρήσεις με τη λειτουργία τους θα πρέπει να το πούμε και αυτό ότι προσθέτουν και δημιουργούν εισόδημα και σε άλλους συμπολίτες. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα μέσα στην πόλη και γενικότερα οι επιχειρήσεις είναι σε μισθωμένα ακίνητα. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε αυτά εδώ και αρκετά χρόνια. Εμείς με τη λειτουργία μας, δημιουργούμε εισόδημα και για τους συμπολίτες μας. Άραγε και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι σε μια δύσκολη κατάσταση που είναι το εμπόριο σήμερα θα πρέπει να κάνουν και αυτοί τις ανάλογες προσαρμογές στις απαιτήσεις τους. και αυτό για να μπορούμε και εμείς να λειτουργούμε και αυτοί να παίρνουν το εισόδημα τους και να μπορούμε να έχουμε αν θέλετε μια σχέση αμφίδρομη, να στηριζόμαστε και φυσικά να υπάρχουμε μέσα στην πόλη, και να μην αντικρίζουμε εικόνες με κλειστά ακίνητα, τα οποία φυσικά δεν είναι καθόλου ευχάριστο και δεν δημιουργούν αν θέλετε και θετική ψυχολογία ανάμεσα στους συμπολίτες.

Το έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές σαν αίτημα και πρόσφατα το περιλάβαμε σε αυτά που στείλαμε με την ευκαιρία της Διεθνής έκθεσης Θεσσαλονίκης και τονίσαμε ότι πρέπει να ανοίξει επιτέλους η περίμετρος για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να μπουν μέσα στον τραπεζικό δανεισμό να πάρουν μικρές δανεισμούς για να μπορέσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις, είτε πρόκειται για εμπορεύματα είτε για φορολογικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις για να μπορέσουν και αυτές να πάρουν μικρές ανάσες και να μπορέσουν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα βέβαια στα αιτήματά μας παραμένει το θέμα της μείωσης αν θέλετε των εργοδοτικών εισφορών ανακοινώθηκε 1% μείωση από τον νέο χρόνο είναι πολύ μικρή. Οι επιχειρήσεις είπα και προηγουμένως ότι έχουν πολύ πάρα πολλά λειτουργικά έξοδα βασανίζονται από αυτά και σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου δημιουργείται μια εικόνα και ένα κλίμα που είναι δύσκολο για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

SEEDA X S LOGO 

Ποιο είναι το μήνυμά σας στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής μας;

Για τον δικό μας σύλλογο, τον «Σύλλογο Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου» είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς όλες και όλους τις φίλες και τους φίλους καταναλωτές.

Στηρίζουμε την αγορά του Αγρινίου, στηρίζουμε την πόλη του Αγρινίου, γιατί η αγορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πόλη. Είναι αυτή που καθημερινά ζωντανεύει την πόλη και όταν στηρίζουμε την τοπική μας αγορά στηρίζουμε την ίδια μας την πόλη.

Αυτό νομίζω ότι είναι και το κυριότερο μήνυμα και όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να δούμε πως θα πάμε μπροστά την πόλη. Όλοι μπορεί συζητάμε στις κοινωνικές μας συνευρέσεις ότι κάτι πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες και να δείξουμε επιτέλους την αγάπη για την πόλη μας. Η αγάπη για την πόλη δείχνεται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η στήριξη της τοπικής αγοράς.

Και ένα μήνυμά προς τους συναδέλφους εμπόρους;

Ο σύλλογος μας είναι ανοιχτός. Είναι ένας σύλλογος ο οποίος θέλει να λειτουργήσει σαν ένα μεγάλο κύτταρο μέσα σε αυτή την πόλη που να μπορέσει να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μεγάλη συνέπεια, όλο τον εμπορικό κόσμο και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και όχι μόνο στο εμπόριο. Έτσι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη συλλογική μας εκπροσώπηση και να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία να κάνω και μια προσωπική αναφορά, επειδή συμμετέχω στα κοινά, της εκπροσώπησης των εμπόρων και του επιμελητηρίου εδώ και 35 χρόνια περίπου. Μετά από μια μεγάλη τόση διαδρομή και την απόκτηση εμπειριών και παραστάσεων, έχω υποχρέωση και θέλω να ευχαριστήσω όλoυς τους συναδέλφους, ιδιαίτερα τα νέους, άντρες και γυναίκες, που σε αυτή την προσπάθεια που κάναμε ήρθαν και στήριξαν την νέα προσπάθεια γιατί θέλουν πραγματικά έναν σύλλογο που θα τους εκπροσωπεί και την επόμενη μέρα. Φυσικά αυτοί θα είναι και η διάδοχη κατάσταση. Το μέλλον ανήκει στους νέους ούτως ή άλλως, άραγε εμείς οι παλιότεροι έχουμε υποχρέωση να δείξουμε το δρόμο, να καταθέσουμε τις δικές μας εμπειρίες και φυσικά να είμαστε πάντα συμπαραστάτες και δίπλα στα νέους τους οποίους θα πρέπει να τα βοηθάμε και κυρίως να τους στηρίζουμε. Επίσης θέλω να πω και είμαι στην ευχάριστη θέση, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που συμμετέχουν στο σύλλογό μας, είναι νέα παιδιά με διάθεση και με όραμα για τη δημιουργία ενός συλλόγου μεγάλου, αντάξιο του μεγέθους της πόλης του Αγρινίου.
Το θέμα της εκπροσώπησης του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου μέσω των θεσμικών φορέων είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να αναφέρω ότι στην πόλη μας αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περίπου δυόμισι χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαίο ο εμπορικός κόσμος να έρθει κοντά στο «Σύλλογο Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου» για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε την συλλογική μας εκπροσώπηση, βάζοντας μπροστά το ΕΜΕΙΣ ώστε να προσπαθήσουμε να εκπροσωπήσουμε και να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τοπικές μας επιχειρήσεις

Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου
Διεύθυνση: Ηλία Ηλιού 5, 2ος όροφος, Αγρίνιο
Τηλ.: 2641052700
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων & Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

Διαβάστηκε 434 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 09:57
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News