Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  7:59 μμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 17:40

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο του βράδυ ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της Ιστορίας – Τι αποκάλυψαν οι πάπυροι που εντοπίστηκαν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που εντοπίστηκαν πριν από λίγο καιρό, φαίνεται πως αποκαλύπτουν πως πέρασε τις τελευταίες του ώρες ο Πλάτωνας!

Ο Πλάτωνας μαζί με τον Αριστοτέλη θεωρούνται μακράν η μεγαλύτερη διανοητές στην ανθρώπινη Ιστορία.

Κάποιος θα πει ότι ήταν ο Σωκράτης. Όμως από τον Σωκράτη δεν έχουμε κανένα γραπτό κείμενο. Ξέρουμε ότι ξέρουμε επειδή τα έγραψε ο Πλάτωνας. Σε ό,τι μας αφορά τα λεγόμενα του Σωκράτη θα μπορούσαν να είναι οι δασκάλες του Πλάτωνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εν λόγω αρχαίος πάπυρος περιλάμβανε μια άγνωστη μέχρι σήμερα αφήγηση που περιγράφει πώς πέρασε ο Έλληνας φιλόσοφος το τελευταίο του βράδυ, ακούγοντας τη μουσική που έπαιζε στον αυλό μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

Παρά το γεγονός ότι ψηνόταν στον πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο Πλάτωνας φαίνεται πως διέθετε αρκετή πνευματική διαύγεια, αφού επέκρινε τη μουσικό για την έλλειψη ρυθμού της, σύμφωνα με την αφήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι αποκωδικοποιημένα αποσπάσματα του εν λόγω παπύρου ανέφεραν, μεταξύ άλλων, και την ακριβή τοποθεσία ταφής του Πλάτωνα σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών», στην Ακαδημία που φέρει το όνομά του στην Αθήνα.

Προηγουμένως, ήταν γνωστό μόνο σε γενικές γραμμές ότι είχε ταφεί εντός της Ακαδημίας.

Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκρυπτογράφηση του παπύρου, χαρακτήρισε την ανακάλυψη μια «εξαιρετική εξέλιξη που βοηθά να έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας».

«Χάρη στις πιο προηγμένες απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές, έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε νέα αποσπάσματα κειμένων που στο παρελθόν φάνταζαν απρόσιτα» είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Το κείμενο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α’ των Συρακουσών», δήλωσε ο Ranocchia.

«Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε ακολουθίες κρυμμένων γραμμάτων από παπύρους που ήταν τυλιγμένοι σε πολλαπλά στρώματα και είχαν κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλον με την πάροδο των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος με χρήση μιας μηχανικής τεχνικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ικανότητα των επιστημόνων να εντοπίζουν αυτά τα στρώματα και να τα επανατοποθετούν εικονικά στην αρχική τους θέση, αποκαθιστώντας έτσι τη συνοχή ενός κειμένου, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάκτηση τεράστιου όγκου πληροφοριών.

Ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης θα γίνει πλήρως αντιληπτός τα επόμενα χρόνια, επισήμανε ο ίδιος.

Στο επίκεντρο του έργου της ομάδας του Ranocchia βρίσκονται οι πάπυροι που βρέθηκαν στην πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη στο Αρχαίο Ηράκλειο (Ερκουλάνεουμ) της Καμπανίας, γνωστή και ως «Βίλα των Παπύρων».

Η συγκεκριμένη βίλα, που διέθετε εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία κατέστρεψε το Ερκουλάνεουμ και την Πομπηία.

Η βίλα βρέθηκε τυχαία το 1750 και από το 1752 έως το 1754, μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, ήρθαν στο φως πολυάριθμοι κύλινδροι παπύρου. Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησής τους συνεχίζεται με σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής τεχνολογίας.

pronews.gr

Διαβάστηκε 842 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.