Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:09 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 18:05

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες διαγωνίζονταν γυμνοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το γυμνό σώμα τη σύγχρονη εποχή αποτελεί θέμα έντονης αντιπαράθεσης, αλλά στην Αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές  διαγωνίζονταν γυμνοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ιστοσελίδα The Collector έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα πως το γυμνό σώμα ήταν απεικόνιση της ομορφιάς, του θάρρους και ιδιαίτερα της δύναμης, αφού οι πόλεις-κράτη αρέσκονταν να πολεμούν συνεχώς μεταξύ τους.

Ο πρώτος αθλητής που αγωνίστηκε χωρίς ρούχα πιστεύεται πως ήταν ο δρομέας Ορσίππος από τα Μαγδαρά, που αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης το 720 π.Χ. Σύμφωνα με ιστορικούς, είτε πέταξε κατά λάθος τα ρούχα του κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε έλαβε μέρος γυμνός από την αρχή.

Έκτοτε, καθιερώθηκε οι αθλητές να συμμετέχουν γυμνοί, για να θαυμάζει ο κόσμος το σώμα τους και ταυτόχρονα να εκθειάζει τον τόπο καταγωγής τους για «τούς άξιους άνδρες που παράγει».

Επίσης, ορισμένοι μελετητές υποστήριξαν ότι το να διαγωνίζονται γυμνοί οι αθλητές ήταν ένας τρόπος να τιμήσουν τον Δία, παρουσιάζοντάς μια φυσική ανθρώπινη μορφή χωρίς στολίδια ή κάποια άλλη επιτήδευση.

Πέρα από το αισθητικό και αξιακό ζήτημα, η γύμνια προσέφερε και πρακτική λύση, τόσο γιατί οι αθλητές κινούνταν ευκολότερα χωρίς ρούχα, όσο και γιατί ήταν ορατοί από μακριά.

Συγκεκριμένα, στην αρχαιότητα δεν μπορούσε κάποιος θεατής να παρακολουθήσει με ευκολία τον εκάστοτε αγώνα, αν καθόταν ψηλά στο στάδιο και μακριά από την αρένα. Έτσι, οι αθλητές αλείφονταν με λάδι και λαμπύριζαν από απόσταση, διευκολύνοντας το θέαμα.

Μάλιστα, σε αγώνες πάλης ήταν κανόνας η παραπάνω πρακτική, καθώς πέρα από καλύτερη όραση, δυσκολεύονταν οι αθλητές να νικήσουν με λαβές τον αντίπαλο, οπότε το αγώνισμα κρατούσε περισσότερο και αν υπήρχε διαφορά δυναμικότητας, επηρεάζονταν και τα εκάστοτε πονταρίσματα εκείνης της στιγμής.

Διαβάστηκε 186 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News