Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:01 μμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 19:53

Τελικά πόσο χρονών είναι οι σκύλοι σε ανθρώπινα χρόνια;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο ένας σκυλίσιος χρόνος αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα. Βέβαια εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες δεν ακολουθούν αυτή την ιδέα. Έφτιαξαν πλέον μια νέα μαθηματική φόρμουλα για την μετατροπή των χρόνων των σκύλων σε ανθρώπινα, αλλά δεν χρειάζεται να ξέρεις την προπαίδεια του επτά.

Χρειάζονται ελαφρώς καλύτερα μαθηματικά.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο ένας σκυλίσιος χρόνος αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα. Βέβαια εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες δεν ακολουθούν αυτή την ιδέα. Έφτιαξαν πλέον μια νέα μαθηματική φόρμουλα για την μετατροπή των χρόνων των σκύλων σε ανθρώπινα, αλλά δεν χρειάζεται να ξέρεις την προπαίδεια του επτά. Χρειάζονται ελαφρώς καλύτερα μαθηματικά.

Πως γίνεται ο υποολογισμός; Η ανθρώπινη ηλικία του σκύλου ισούται με τον λογάριθμο της ηλικίας του, πολλαπλασιασμένη επί 16, συν 31. Δηλαδή 16 x λογ. ηλικιάς σκύλου + 31. Οι ερευνητές προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο.

Η εξίσωση αυτή βασίζεται σε μια νέα ιδέα της βιολογίας. Κι αυτή είναι ότι οι χημικές τροποποιήσεις στο DNA που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής, δημιουργούν το λεγόμενο «επιγενετικό ρολόι», που καταγράφει την βιολογική ηλικία ενεός ανθρώπου ή ζώου, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία του.

Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως ράτσας, ακολουθούν μια αναπτυξιακή πορεία στην ζωή τους που είναι παρόμοια. Φθάνουν στην εφηβεία περίπου όταν γίνουν 10 μηνών και πεθαίνουν συνήθως πριν τα 20. Πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες με τους ανθρώπους και γέρνουν βιολογικά με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι τα επιγενετικά ρολόγια ανθρώπων και σκύλων έχουν μεγάλες ομοιότητες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα φόρμουλα, ένα σκυλάκι επτά εβδομάδων έχει την ίδια ηλικία με ένα μωρό 9 μηνών, όταν και οι δυο αρχίζουν δηλαδή να βγάζουν δόντια. Αντίστοιχα, ένα Λαμπραντόρ που ζει κατά μέσο όρο 12 χρόνια, έχει περίπου το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον παγκόσμιο ανθρώπινο μέσο όρο, δηλαδή τα 70 χρόνια.

pronews.gr

Διαβάστηκε 465 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.