Κυριακή, 5η Μαίου 2024  4:13 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 19:08

Δύο Έλληνες ανάμεσα στους 10 διασημότερους γιατρούς στον κόσμο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δύο Έλληνες ανάμεσα στους 10 διασημότερους γιατρούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δείτε την δημοσίευση απο το περιοδικό BBC SCIENCE WORLD - Τα ΤΟΠ 10 του Κόσμου

Ιπποκράτης 460-375 π.χ.

Υποστήριξε ότι οι ασθένειες οφείλονται σε φυσικά αίτια

Ο Ιπποκράτης ο Κώος, η μεγαλύτερη ιατρική διάνοια της Αρχαιότητας, απάλλαξε τους ανθρώπους απο τις δεισιδαιμονίες. Ως γνωστόν, στην αρχαιότητα πίστευαν ότι τις ασθένειες τις προκαλούν τα πνεύματα ή οι θεοί.

 

Ιωσήφ Λίστερ 1827-1912

Εισήγαγε την ασηψία στη χειρουργική

Παρατηρώντας ότι μεγάλος αριθμός ακρωτηριασμένων ασθενών πέθαιναν από σήψη, ο βρετανός χειρουργός εισήγαγε την ασηψία στη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Τζέιμς Μπλάντελ 1791-1878

'Εκανε την πρώτη επιτυχημένη μετάγγιση αίματος στον άνθρωπο

τζειμς μπλαντελ

Το 1818, ο Μπλάντελ προτείνει τη μετάγγιση αίματος μεταξύ δύο ατόμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της απώλειας αίματος κατά τη γέννα. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έκανε την πρώτη μετάγγιση. Πιθανολογείται ότι αυτό συνέβη το 1829.

 

Ρενέ Λενέκ 1781-1826

Εφηύρε το στηθοσκόπιο

Το 1816, εξετάζοντας μια υπέρβαρη ασθενή, ο Γάλλος φυσικός τύλιξε ένα κομμάτι χαρτί σε μορφή κυλίνδρου, ώστε να μπορέσει να ακούσει την καρδιά της. Εν συνεχεία εξέλιξε αυτήν τη μέθοδο χρησιμοποιώντας έναν κούφιο ξύλινο σωλήνα.

 

Χένρι Γκρέι 1827-61

Δημοσίευσε το πιο διαδεδομένο ιατρικό σύγγραμμα

Το 1858 ο Άγγλος ανατόμος Χένρι Γκρέι δημοσίευσε το σύγγραμμα Θεωρητική και χειρουργική ανατομία, το οποίο επανεκδόθηκε πολλές φορές και είναι γνωστό ως Ανατομία του Γκρέι. Εξακολουθεί να αποτελεί το σύγγραμμα ανατομίας που άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση.

 

Έντουαρντ Τζένερ 1749-1823

Δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο

εντουαρντ τζενερ

Ο Τζένερ στήριξε τα πειράματά του στην ευρέως διαδεδομένη στα λαϊκό στρώματα άποψη ότι όσοι πάσχουν από δαμαλίτιδα δεν μολύνονται από ευλογιά. Πήρε πύον από πληγή δαμαλίτιδας και το χορήγησε σε ένα υγιές αγόρι, το οποίο όντως απέκτησε ανοσία στην ευλογιά.

 

Γαληνός 129-περ. 200

Εισήγαγε την πειραματική ιατρική

Οι θεωρίες του πολυγραφότατου 'Ελληνα χριστιανού γιατρού από την Πέργαμο επηρέασαν την ιατρική για περισσότερο από μία χιλιετία. Υπήρξε ο προσωπικός γιατρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

 

Κρiστιαν Μπάρναρντ 1922-2001
 
Ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον άνθρωπο

κριστιαν μπαρναρντ

Αυτός ο χειρουργός από τη Νότια Αφρική συνεργάστηκε με τον πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων Νόρμαν Σάμγουει στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία επέστρεψε στη χώρα του και έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς το 1967. Ο ασθενής του Λούις Βασκάνσκι, έζησε ακόμα 18 μέρες.

 

Ιγνάτιος Σεμελβάις 1818-65

Απέδειξε ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να σώσει ζωές

Είναι γνωστός ως ο «σωτήρας των μητέρων». Ο Ούγγρος γιατρός πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Μείωσε κατά πολύ τα ποσοστά θνησιμότητας στη μαιευτική πτέρυγα του νοσοκομείου όπου εργαζόταν, αναγκάζοντας το προσωπικό να πλένει τα χέρια του σε διάλυμα χλωρίνης και λεμονιού.

 

Τσαρλς Ντρου 1904-50

Ίδρυσε τράπεζες αίματος

Ο Ντρου έκανε μακρόχρονη έρευνα για τον τρόπο αποθήκευσης του αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν οι τράπεζες αίματος μεγάλης κλίμακας, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έσωσαν χιλιάδες στρατιώτες από το θάνατο.

Διαβάστηκε 383 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 20:29
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.