Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:17 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 21:12

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 102η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Κατά τον μεσαίωνα, ο θρησκευτικός παράγοντας αποτελούσε το βασικό άξονα δράσης, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού βίου, σε ανατολή και δύση.

- Η παγκόσμια αυτοκρατορία της Ρωμανίας (Βυζαντίου λέμε τώρα) λύγισε πρώτα κάτω απο τα πολλαπλά κτυπήματα της Χριστιανικής Δύσης πριν δεχθεί το θανάσιμο πλήγμα απο τους Τούρκους.

- Με τον καιρό τα συμφέροντα της εκκλησίας παραγκώνισαν και επισκίασαν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Έτσι η Ρωμανία προσπαθώντας να σώσει ίσως την οικουμενικότητα της πίστης της, θυσίασε την παγκοσμιότητα της εξουσίας της.

- Αποτελεί κοινή παραδοχή σήμερα κατά την κ. Αρβελέρ ότι η διάσωση της αρχαίας γραμματείας ιδιαίτερα του Αριστοτέλη και δευτερευόντως του Πλάτωνα, στη Δύση είναι έργο των Αράβων.

- Το κράτος των Ρωμαίων "ου καταλυθήσετε" θα μείνει αήτητο ανά τους αιώνες, γιατί φέρει τα Χριστιανικά σύμβολα. Έτσι πίστευαν οι κρατούντες της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

- Στην Κωνσταντινούπολη, για να υπογραμμίσουν το κλέος της  δόθηκαν διάφορα ονόματα, όπως: Νέα Ρώμη, Νέα Ιερουσαλήμ, Νέα Σιών, αλλά ουδέποτε "Νέαι Αθήναι". Αυτό επειδή μια τέτοια επωνυμία ήταν καταδικαστέα λόγω του ειδωλολατρικού μεγαλείου της αρχαίας Αθήνας.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 730 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 00:25
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!