Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:01 πμ
 
wm small
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 19:49

Εσύ το ήξερες; – Να ποια είναι τα ζώα που δεν έχουν εγκέφαλο (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπάρχουν κάποια πλάσματα τα οποία ζουν στους βυθούς των θαλασσών και δεν… έχουν εγκέφαλο.

Τα πλάσματα αυτά τείνουν να είναι εξαιρετικά απλά ζώα, καθώς χρησιμοποιούν στοιχειώδη βιολογικά χαρακτηριστικά για να επιβιώσουν.

Πολλά από αυτά δεν μετακινούνται και χρησιμοποιούν αισθητήρια νεύρα για να βρουν τροφή και να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Ποια είναι όμως αυτά τα πλάσματα;

Αχινοί

Ο αχινός έχει αμέτρητα αιχμηρά «πόδια», γνωστά και ως αγκάθια και ελέγχει τη διατροφή του με το αγγειακό του σύστημα. Οι αχινοί δεν έχουν εγκέφαλο και διώχνουν τα περιττώματα από την κορυφή του σώματός τους. Να σημειωθεί ότι ο αχινός συνήθως βρίσκεται σε βράχους και τρέφεται με φύκια.

Θαλάσσιο αγγούρι

Το θαλάσσιο αγγούρι που μοιάζει με σκουλήκι τρέφεται με πλαγκτόν και παρά το γεγονός ότι δεν έχει εγκέφαλο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα διότι τα θαλάσσια αγγούρια είναι ικανά να απελευθερώσουν μια τοξική ουσία που ονομάζεται ολοθουρίνη, η οποία μπορεί να τυφλώσει μόνιμα τους ανθρώπους.

Υπάρχουν περισσότερα από χίλια είδη αγγουριών θαλάσσης. Πολλά από τα είδη ζουν σε βαθιά νερά. Μπορούν να κολυμπήσουν έως και 3.300 πόδια. Τα αγγούρια της θάλασσας τρέφονται ενστικτωδώς. Η διατροφή τους αποτελείται από υδρόβια ασπόνδυλα, φύκια και απόβλητα.

Μέδουσα

Όλα τα άλλα πλάσματα χωρίς εγκέφαλο τείνουν να είναι ακίνητα, και να περνούν συχνά ολόκληρη τη ζωή τους σε ένα μόνο σημείο. Οι μέδουσες, ωστόσο κινούνται με το ρεύμα του ωκεανού. Εκτοξεύουν επίσης νερό που μπορεί να τις μετακινήσει προς τα εμπρός.

Οι μέδουσες χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για να προωθηθούν προς τη λεία, όπως το πλαγκτόν, στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητά τους να κινούνται είναι επίσης χρήσιμη όταν πρέπει να αποφύγουν τα αρπακτικά, όπως τα ψάρια, οι χελώνες και τα θαλασσοπούλια.

Η μέδουσα λειτουργεί μέσω ενός δικτύου αισθητηριακών νεύρων. Τα πλοκάμια αντιδρούν σε ξένα αντικείμενα με τσίμπημα. Αυτό το τσίμπημα απελευθερώνει μια τοξίνη ικανή να εξουδετερώσει ή να σκοτώσει τον εισβολέα.

 

Αστερίας

Ο αστερίας θεωρείται ξάδερφος του αχινού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το είδος δεν μπορεί να κολυμπήσει. Οι αστερίες περνούν όλο τον χρόνο τους στο βυθό. Αν και μπορείτε να τα βρείτε να επιπλέουν ή να ξεβράζονται στην ξηρά, αυτό δεν είναι ποτέ από επιλογή.

Περισσότερα από 2.000 είδη αστεριών έχουν μεγάλη γκάμα μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Αλλά ένα πράγμα που όλοι έχουν κοινό είναι ότι δεν διαθέτουν εγκέφαλο.

Ο αστερίας χρησιμοποιεί αισθητήρες για να μένει σε εγρήγορση και να εντοπίζει εχθρούς και φαγητό. Οι αστερίες έχουν από 5 έως 40 αιχμηρά άκρα. Εάν ένα αρπακτικό δαγκώσει ένα πόδι (ή δύο), το ζώο μπορεί να τα αναγεννήσει.

Μύδια

Τα μύδια είναι μαλάκια με συμπιεσμένα σώματα μέσα σε κελύφη. Έχουν νεφρά, στομάχι, στόμα, νευρικό σύστημα και καρδιά που χτυπά. Τι δεν έχουν; Εγκέφαλο.

Στρείδι

Τα στρείδια φιλτράρουν το νερό και αφαιρούν οργανικά σωματίδια – όπως το πλαγκτόν – για να τα φάνε. Μπορούν να φιλτράρουν έως και 50 γαλόνια νερού την ημέρα.

Διαβάστηκε 1027 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία