Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:45 πμ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 19:27

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 135η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Τό έτος 1413 ο Ορχάν έφτασε στη Θεσσαλονίκη με προτροπή του αυτοκράτορα Μανουήλ, που ήλπιζε να αποσπάσει την προσοχή του πρίγκηπα Μουσά απο τη Σερβία.

- Ο στέφανος Ζαζάρεβιτς ηγεμόνας της Σερβίας κάλεσε τον πρίγκηπα Μωάμεθ να συνταχθεί μαζί του σε μιά απο κοινού εκστρατεία εναντίον του Μουσά και ο Μανουήλ πήρε το μέρος του Μωάμεθ, παρέχοντας του αφ'ενός πλοία που θα μετέφεραν αυτόν και τους άνδρες του για άλλη μιά φορά στη Ρούμελη και αφ'ετέρου στρατιωτικές ενισχύσεις.

- Ο σεϊχης Μπεντρεντίν μέσα στο κλίμα αντιπαράθεσης με το σουλτάνο πιά Μωάμεθ, το έτος 1415 προκάλεσε εξέγερση στη Ρούμελη κυρήσσοντας την κοινοκτημοσύνη και ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες και τους προφήτες τους. Σύντομα τον συνέλαβαν, δικάστηκε και εκτελέστηκε, έχοντας κατηγορηθεί για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Το όνομα του σεϊχη Μπεντρεντίν εξακολουθεί να ακούγεται και στη σημερινή Τουρκία.

- Ο σουλτάνος Μωάμεθ είχε στείλει στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ τον αδελφό του ψευδομουσταφά και τους δύο γιούς του Γιουσούφ και Μαχμούτ να τους κρατάει ομήρους για να εξαλείψει έτσι τον κίνδυνο κάποιος απο τους τρείς να ξεκινήσει διαμάχη για να τον διαδεχθεί. Και το αλισφερίσι Σουλτάνων και Βυζαντινών καλά κρατεί.

- Ένας μικρός Μουσταφά γιός κι αυτός του Μωάμεθ και αδελφός του σουλτάνου Μουράτ, που διαδέχθηκε τον πατέρα τους, το 1422 σε ηλικία δεκατριών ετών τοποθετήθηκε επικεφαλής ενός στρατεύματος και πολιόρκησε την Προύσα. Όταν ο Μουράτ έστειλε στρατό για να λύσει την πολιορκία, ο μικρός Μουσταφά και οι οπαδοί του κατέφυγαν στην τύποις Βυζαντινή ακόμη Κωνσταντινούπολη.

- Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' για να αποφεύγεται η αιματοχυσία κατά τις θυελλώδεις διαμάχες για την διαδοχή θέσπισε την αδελφοκτονία ως μέσο για την ομαλή διαδοχή στο σουλτανάτο.

- Η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατά το 14ο-15ο αιώνα κατέιχε περιοχές απομακρυσμένες μεταξύ τους, Κωνστατνινούπολη, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο, Τραπεζούντα, με αποτέλεσμα να καθίσταται στρατηγικά αδύναμη.

- Οι Οθωμανικές εισβολές στα Βαλκάνια δεν αντιμετώπισαν τη δυσαρέσκεια των ντόπιων πληθυσμών, τους οποίους το νέο καθεστώς απάλλαξε απο τις επαχθείς υποχρεώσεις που τους είχαν επιβάλλει οι φεουδάρχες αρχοντές τους.

- Το 1424 ο Μανουήλ υπέγραψε συνθήκη με τον Μουράτ με βάση την οποία το Βυζάντιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώνει φόρο υποτέλειας και να παραχωρήσει κάποιες περιοχές του στη Μαύρη θάλασσα.

- Η Θεσσαλονίκη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το έτος 1429.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 147 φορές
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News