Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  1:31 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 00:41

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 99η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Αποθαρρυμένος από τη δύση για στρατιωτική βοήθεια οι τελευταίοι αυτοκράτορες του "Βυζαντίου" προσπάθησαν να προσελκύσουν και να προσεταιρισθούν τους εχθρούς της αυτοκρατορίας με γαμήλια συνοικέσια με παρά φύση συμμαχίες, όπως αυτή του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου με τους Τούρκους.

- Ο Θεόδωρος Λάσκαρης μετά τον ενθρονισμό του από τον πατριάρχη Αυτωρειανό, το 1208, μόνο αυτός απο τους σε εξορία "Βυζαντινούς" ηγέτες θα φέρει τον τίτλο του "πιστού εν Χριστώ αυτοκράτορος των ... Ρωμαίων"

- Ο πατριάρχης Αυτωρειανός σε επιστολή του προς το στρατό του Θεοδώρου Λάσκαρη τους αποκαλεί "Άνδρες Ρωμαίους".

- Ο Θεόδωρος Λάσκαρης θεωρεί ότι "Αμαρτία Ρωμαίους απήλασε" από την Κωνσταντινούπολη δηλαδή.

- Ο Μετοχίτης λέεει ότι οι θιασώτες της προσέγγισης με τη Ρώμη συχνά-πυκνά επικαλούντο το επιχείρημα ότι, μόνον όταν οι δύο Ρώμες (παλιά και νέα δηλαδή) ομονούσαν, οι Ρωμαίοι ήταν αδιαφιλονίκητοι κοσμοκράτορες.

- Ο αγώνας για ανεξαρτησία ενάντια στους Φράγκους ήταν ο κυριότερος λόγος συσπείρωσης, όπως μας λέει ο Μιχαήλ Χωνιάτης, γύρω από τον Θεόδωρο Λάσκαρη, τον πρώτο αυτοκράτορα των εν εξορία Ρωμαίων.

- "Δια τους κόπους ους εμόχθησαν υπερ της Ρωμανίας" είναι συνηθισμένη έκφραση του αυτοκράτορα για να ανταμείψει και να ευεργετήσει τους υπηρέτες του κράτους.

- Τα γεγονότα του 1204 της τέταρτης σταυροφορίας αποτελούν την απαρχή της επεξεργασίας της νεοελληνικής εθνικής συνείδησης.

- Βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων δήλωνε ο τελευταίος Κωνσταντίνος. Βασίλειον της Ρώμης το επίσημο όνομα του κράτους και Ρωμανία η εδαφική επικράτεια. Ρωμιοί και Ρωμιοσύνη και το όνομα των Νεοελλήνων.

- Κι αναρωτιέμαι τώρα κι εγώ σαν Έλληνας, που θέλω να ονομάζομαι: Υπήρξαν αρχαίοι έλληνες, υπάρχουν και Νεοέλληνες. Ανάμεσα σ'αυτούς τι υπάρχει; που είναι οι μεσαίοι έλληνες;

- Ένα ποντιακό τραγούδι λέει: Η ρωμανία κι αν πέρασε, ποθεί και φέρει κι άλλο.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

 

Διαβάστηκε 853 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 01:10
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία