Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  10:19 μμ
 
wm small
Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 22:10

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 132η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Οι συνεχείς επιμειξίες και οι αδιάκοπες μετακινήσεις δημιούργησαν σε τούτον τον τόπο μιά ενιαία εθνότητα, τους Νεοέλληνες, που είναι λάθος να τους συγχέουμε με τους αρχαίους Έλληνες. Φυσικά κάποιοι είναι και απόγονοι εκείνων, αλλά σίγουρα αποτελούν μειοψηφία.

- Ο Αλέξανδρος Πάλλης, ποιητής και λόγιος (1851-1935) σε ενα γράμμα του προς τον ... Αποστολόπουλο, που δημοσιεύτηκε το 1907 στην Αλβανική εφημερίδα "Σκιπερία" έγραφε: Είναι χρόνια τώρα που έχω την ιδέα - κι ένα ταξίδι πού έκανα πέρσι ως τα Γιάννενα μου τη στερέωσε - πως Τούρκοι, Αρβανίτες κι Έλληνες είναι Αδέλφια κι ένα έθνος. Σημειώνω πως ο Πάλλης ήταν Αρβανίτικης καταγωγής.

- Τό σύνολο των προσφύγων από την ανταλλαγή των πληθυσμών με την Τουρκία το 1923 ήταν 1.220.000. Απ' αυτούς περισσότεροι απο τους μισούς, συγκεκριμένα 638.253 εγκαταστάθηκαν στην αραιοκατηκοιμένη και εθνολογικά μπερδεμένη Μακεδονία και της αλλάζουν αποφασιστικά την εθνολογική σύσταση. Και έτσι τώρα μπορούμε να λέμε πως η Ελληνική Μακεδονία είναι αναμφισβήτητα Ελληνική. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γινόταν σήμερα στη Μακεδονία, εάν τότε δεν εγκαθίσταντο εκεί οι πρόσφυγες.

- Η ανταλλαγή των πληθυσμών με την Τουρκία έγινε με κριτήριο το θρήσκευμα και όχι την εθνολογική ταυτότητα. Για αυτό αρκετοί Τούρκοι Χριστιανοί ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά περισσότεροι Έλληνες μουσουλμάνοι πήγαν στην Τουρκία.

- Οι Σμυρνιοί κι οι Κωνσταντινοπολίτες έχουν να λένε ακόμα σήμερα για τις άριστες σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων μέχρι το 1919. Όλα όσα συνέβησαν μετά δεν έγιναν απο εχθρότητα προς τους Έλληνες ειδικά. Είναι ιστορικά γεγονότα ευρύτερης σημασίας.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 303 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 22:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία