Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  7:18 μμ
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 18:33

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 138η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Κατά την βασιλεία του Μωάμεθ, το ελαφρύ ιππικό των ατάκτων, οι οποίοι ανταμείβονταν με τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα που συγκέντρωναν από τις επιδρομές , αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του οθωμανικού στρατού και αριθμούσε περί τους 50.000 άνδρες μουσουλμάνους και χριστιανούς.

- Λαγουμιντζήδες λέγονταν αυτοί που έφτιαχναν τα λαγούμια, δηλαδή έσκαβαν ορύγματα.

- Ο Σουλτάνος Μωάμεθ πέθανε σε ηλικία 49 ετών, πιθανόν από επιπλοκές που είχαν να κάνουν με την ποδάγρα του.

- Οι σκέψεις του Μωάμεθ σχετικά με την διαδοχή στο θρόνο περιλήφθηκαν στο νόμο - κώδικα, που έχει εκδώσει λίγα χρονια πριν πεθάνει, όπου έδινε επίσημη έγκριση στην πρακτική της αδελφοκτονίας, δηλώνοντας ότι ήταν απαραίτητο για όποιον από τους γιούς του γινόταν σουλτάνος να σκοτώσει τους υπόλοιπους "για χάρη της καλής τάξης του κόσμου".

- Οι χωρικοί και οι επαρχιώτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οποιασδήποτε θρησκείας ήταν υπήκοοι αυτού του κράτους και ονομάζοταν Ραγιάδες από την αραβική λέξη που σημεαίνει "κοπάδι".

- Σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου η Οθωμανική άρχουσα τάξη άλλαξε σε επίπεδο χαρακτήρα καθώς πρωτοστατούσαν εκείνοι που είχαν γεννηθεί σε χριστιανικές οικογένειες και δε είχαν τουρκκική καταγωγή.

- Στην Θεσσαλία ο Τουραχάν Μπέης ίδρυσε την πόλη της Λάρισας. Ο Τουραχάν Μπέης, ο γιός του Ομάρ Μπέης και ο εγγονός του Χασάν Μπέης άφησαν στη Θεσσαλία μια πλούσια κληρονομιά απο κοινωφελή ιδρύματα.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 67 φορές
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News