Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:35 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 19:41

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 75η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- "Τα πάντα ρεί" έλεγε ο Ηράκλειτος. Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε δύο φορές στο ίδιο ποτάμι.

- Σ' όλες τις μεταβολές και τις αλλαγές και τις αντιθέσεις μέσα στη φύση, ο Ηράκλειτος έβλεπε την ενότητα και την ολοκλήρωση. Αυτό το κάτι που βρίσκετε μέσα σε όλα και αποτελεί το θεμέλιο των πάντων, το ονόμαζε "Θεό" ή "λόγο".

- Ο Αναξαγόρας υποστήριζε ότι ο ήλιος δεν ήταν Θεός αλλά μιά πύρινη μάζα μεγαλύτερη ακόμα κι από την Πελοπόννησο.

- Τη φιλοσοφία δεν μπορεί κανείς να τη μάθει, έτσι όπως μαθαίνει τα άλλα μαθήματα. Αυτό που μπορεί κανείς να μάθει είναι: να σκέφτεται φιλοσοφικά.

- Η λέξη άτομο σημαίνει: αυτό που δεν μπορεί να κοπεί, να χωριστεί και να διαιρεθεί σε μικρότερα κομματάκια. Προέρχεται απο το ουσιαστικό τομή και το στερητικό α.

- Όταν ένας οργανισμός πεθαίνει - ένα ζώο ή ένα δένδρο - κι αρχίζει να αποσυντίθεται, τότε τα άτομα που το αποτελούσαν, σκορπίζονται και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα άτομα, για να αποτελέσουν ενα νέο σώμα.

- Η επιστήμη σήμερα (έτος 2013) έχει αποδείξει ότι τα άτομα μπορούν να τεμαχισθούν σε ακόμα μικρότερα κομματάκια, τα οποία λέγονται στοιχειώδη σωμάτια. Τέτοια στοιχειώδη σωμάτια είναι τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια. Είναι δε πολύ πιθανό ότι κια αυτά ακόμα μπορούν να διασπασθούν σε ακόμα μικρότερα μέρη.

- Ο Δημόκριτος κάποτε είπε ότι προτιμούσε ν'ανακαλύψει έναν απ' τους φυσικούς νόμους παρά να γίνει βασιλιάς των Περσών.

- Ο Μάντης προσπαθεί να αξηγήσει κάτι που στην ουσία δεν αξηγείται.

- Ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν πολιτικοί που ζητούν τη συμβουλή των αστρολόγων, πριν προχωρήσουν σε κάποια σημαντική απόφαση.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 1269 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 10:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!