Δευτέρα, 15η Ιουλίου 2024  3:08 μμ
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 18:59

Αγρίνιο-Σπολάιτα-Μάστρου: Εκκλησίες που γιορτάζουν το Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 24 Ιουνίου, του Αγίου Ιωάννη του Ριγανά

Νοτιοανατολικά της πόλης του Αγρινίου και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα τελευταία σπίτια στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ριγανά, ακολουθώντας το δρόμο για τη Ρουπακιά, μέσα σε γέρικα πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται το φημισμένο στη περιοχή εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη Ριγανά.

Το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο και μάλιστα στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου. Πήρε το όνομα Ριγανά από την λαϊκή αντίληψη και ευσέβεια επειδή η εορτή του συμπίπτει με τη συλλογή της ρίγανης που κατά την περίοδο αυτή βρίσκεται στην ανθοφορία της. Έτσι επικράτησε να ονομάζεται Άγιος Ιωάννης Ριγανάς για να ξεχωρίζει και να δίνει με την προσωνυμία την χρονική περίοδο της εορτής (Ιούνιος).

Κοντά στην παλαιά γέφυρα του Αχελώου, πλάι στη λίμνη Στράτου, στην Σπολάιτα και πάνω σε λοφίσκο, υψώνεται ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ριγανά με διαστάσεις 9.50 x 4.70,χωρίς την αψίδα.

Πρόκειται για σταυροειδή με τρούλλο.
Το περιθύρωμα της δυτικής εισόδου είναι κατασκευασμένο με πελεκετή μονοκόμματη πέτρα και στο επάνω μέρος ανοίγεται μικρή τυφλή κόγχη,όπου χαράσσεται η χρονολογία κατασκευής του ναού:1815

Σε χαμηλό λόφο νότια του χωριού Μάστρου, επάνω από την πεδιάδα του Αχελώου, υψώνεται ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός του Αγίου Ιωάννου Επισκοπής, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής.

Ο ναός πρέπει να ήταν η έδρα του επισκόπου του Αχελώου, πόλης που άκμασε μέχρι τον 14ο αιώνα και είναι γνωστή από τις πηγές, αλλά η θέση της δεν έχει ταυτιστεί με ακρίβεια. Οικοδομήθηκε τον 8ο ή 9ο αιώνα και αποτελεί σπάνιο δείγμα μνημείου που θεωρείται συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και στις βασιλικές της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου ή στον Άγιο Ιωάννη τον «Ριγανά», όπως λέγεται στην περιοχή, επειδή εορτάζει στις 24 Ιουνίου, εποχή που ανθίζει η ρίγανη.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 905 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2024 20:51
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News