Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:38 μμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 17:41

Ποιμενική ζωή - Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που εξαφανίζεται.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ποιμενική ζωή στον ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα η κατασκευή και διαχείρηση των κουδουνιών για τα αιγοπρόβατα είναι το θέμα στο νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουταοθανάσης.

Στα Όρη Βάλτου και στις κακοτράχαλες βουνοπλαγιές της Καλάνας, όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ακόμα απομείνει,κρατούν την παράδοση,στολίζοντας από αρχαιοτάτων χρόνων με κάθε τρόπο τα κοπάδια τους.

Για αυτούς, μοναδική συντροφιά τα ζώα τους, που γίνονται "οι μουσικοί των βουνών" σκορπώντας νότες και μελωδίες με τα ταιριασμένα κουδουνίσματά τους.

Η άρρικτη σύνδεση των ποιμένων -τσοπάνηδων με "τα ζωντανά τους", ήταν μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, ανά τους αιώνες.

Ο Θανάσης, από ενδιαφέρον για την πατροπαράδοτη τέχνη, μας δείχνει πώς να επισκευάζει /κατασκευάζει ο ίδιος -ακόμη σήμερα- κυπροκούδουνα, μια παράδοση όπως την γνώρισε από τους γεροντότερους της εποχής του.


Διαβάστηκε 1466 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 00:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis