Δευτέρα, 18η Ιανουαρίου 2021  8:00 μμ

 

SITE DESCRIPTION

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 20:29

Κουλόπυργος ή Πύργος Ακροποτάμου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερείπια αρχαίου πύργου στο ανατολικό μέρος της τεχνητής λίμνης Καστρακίου, κοντά στο χωριό Αυλακιές Αιτωλοακαρνανίας, περίπου μισή ώρα με αυτοκίνητο από το Αγρίνιο.
Ο πύργος πρέπει να χτίστηκε την περίοδο ακμής της περιοχής, στα χρόνια της Αιτωλικής Συμπολιτείας (370 189 π.Χ.)
Κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς και Μεσαιωνικούς χρόνους, και αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στον Καστρολόγο.

images 01

Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία
Ο σκοπός του πύργου ήταν να επιτηρεί τα περάσματα του Αχελώου σε εκείνο το σημείο και να επικοινωνεί με άλλους πύργους στα γύρω βουνά για τη μετάδοση μηνυμάτων με οπτικά σήματα. Θα πρέπει να χρησίμευε, με άλλα λόγια, και σαν φρυκτωρία.
Μεταξύ άλλων είχε επαφή και με τον πύργο της Παραβόλας (Βουκάτιον) προς νότον, που ήταν επίσης αρχαίο κάστρο που χρησιμοποιήθηκε και κατά το Μεσαίωνα.

Το Όνομα του Κάστρου
Οι ντόπιοι αποκαλούν το πύργο «Παλαιόπυργο» ή «Κουλόπυργο» (το πρώτο συνθετικό από το τούρκικο κουλέ που σημαίνει επίσης πύργος). Κάπου αναφέρεται και σαν «Κωλόπυργος».

images 02

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Ο πύργος βρίσκεται επάνω σε στρογγυλό λόφο. Είναι τετράγωνος με ύψος περίπου 4.5 μέτρα και μήκος πλευρών περίπου 11 μέτρα.
Στη βόρεια και στη δυτική πλευρά διατηρείται σε μεγάλο ύψος. Στη δυτική μάλιστα σώζονται 14 σειρές δόμων.Στη μέση της δυτικής πλευράς υπάρχει χαμηλή πόρτα. Επάνω από την πόρτα υπάρχουν δυο παράθυρα που μάλλον χρησίμευαν για παρατήρηση παρά για άμυνα. Ο πύργος είχε τουλάχιστον δύο ορόφους.

images 03

Λίγο μακρύτερα από τον πύργο προς τα ΝΑ του υψώματος υπάρχει ένας σωρός από ογκόλιθους παρόμοιους με αυτούς του πύργου. Ίσως να είναι κατάλοιπα από άλλον πύργο αλλά το πιθανότερο είναι να είναι μέρος οχύρωσης που περιέβαλλε τον πύργο, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο. Δεν αποκλείεται ακόμα, ο πύργος να ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου φρουρίου.

images 04

images 06

Φωτο-Κείμενο: Γιώργος Καρδαράς

Τμήμα Παραγωγής Eιδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 660 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 20:38
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα