Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:53 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 21:19

Η Αριάδνη Δάντε μιλάει στο AgrinioΒestOf.gr για την Δημιουργική Γραφή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αριάδνη Δάντε (κατά κόσμον Εφη Σαμαρτζοπάνου) μας είναι γνωστή μέσα απο τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έχει γράψει και παρουσιάσει κατά καιρούς αλλά και μέσα απο τις δράσεις που διοργανώνει και στόχο έχουν να μεταφέρουν γνώσεις στα παιδιά μέσα απο το παιγνίδι. Δείτε ΕΔΩ σχετικό άρθρο με τις δράσεις της το 2018. Η διαρκής αναζήτηση και προσπάθεια αυτοβελτίωσης που την διακατέχει, την έφερε να παρακολουθεί μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν κάτι που μας έκανε εντύπωση και έτσι δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για αυτήν της την εμπειρία. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή σας μεταφέρουν τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

image 07

Τι είναι η δημιουργική γραφή και σε ποιό πανεπιστήμιο διδάσκεται;

Ο όρος «Δημιουργική Γραφή» προσπαθεί να αποδώσει στα ελληνικά τον αγγλοσαξωνικό όρο «Creative Writing». Ουσιαστικά είναι μια σύγχρονη βιωματική μέθοδος που στηρίζεται σε μια παιγνιώδη διαδικασία. Η Δημιουργική Γραφή επιτρέπει σε έναν δημιουργό να ασχοληθεί με τη λογοτεχνική γραφή δημιουργώντας μια  κατάθεση ψυχής με πολλαπλά οφέλη (γνωστικά, ψυχολογικά, κτλ.) τόσο για τον ίδιο τον δημιουργό, όσο και για τους αναγνώστες του.
Στην Ελλάδα, τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής σε προπτυχιακό επίπεδο ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 2008 ξεκίνησε το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δημιουργικής Γραφής στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Αντίστοιχο πρόγραμμα προσφέρει η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ Πληροφορικής και δημιουργικής γραφής;

Πιστεύω πως η μέθοδος διδασκαλίας που ακολουθώ για να εκπαιδεύσω τους μαθητές μου στην εισαγωγή τους στην Πληροφορική αποτελεί δημιουργική γραφή.

Πως βρεθήκατε να σπουδάζετε σε αυτό το τμήμα;

Tον Οκτώβρη έλαβα πρόσκληση συμμετοχής στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Δημιουργική Γραφή", που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τη γραμματεία του τμήματος. Αρχικά, ήμουν διστακτική. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, οπότε η αρχή σε έναν διετή κύκλο σπουδών στην ίδια βαθμίδα δεν ήταν κάτι που μου έλειπε. Ωστόσο, μελετώντας τον κανονισμό του προγράμματος σπουδών και τα προσφερόμενα μαθήματα διαπίστωσα ότι ακολουθώντας την ύλη του προγράμματος θα γίνω καλύτερη στη συγγραφή των εκπαιδευτικών μου προγραμμάτων, κάτι με το οποίο απολαμβάνω να καταπιάνομαι. Έτσι, απέκτησα για δεύτερη φορά την ιδιότητα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας.

image 02

Από ποιες τάξεις του Δημοτικού διδάσκεται η δημιουργική γραφή στα παιδιά;

Η Δημιουργική γραφή μπορεί να διδαχθεί από τις πρώτες μέρες της εκπαίδευσης.

Γιατί αποφασίσατε να σπουδάσετε δημιουργική γραφή; Ποιο είναι το κίνητρο σας; Τι προσδοκάτε από αυτό;

Αγαπώ πολύ τα μικρά παιδιά και μ' αρέσει να τους διδάσκω την Επιστήμη της Πληροφορικής μέσα από παιχνίδι. Τα τελευταία χρόνια έχω αφιερώσει αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο μου στη συγγραφή μικρών μελετών περίπτωσης και στη διδακτική της Πληροφορικής μέσα από τα παιχνίδια ρόλων.
Θεωρώ ότι έκανα αρκετή πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο της δημιουργικής γραφής. Πλέον, ήρθε η ώρα της θεωρίας, της βελτιστοποίησης της πρακτικής εξάσκησης και εν τέλει, της ακαδημαϊκής εξειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση.
Επιθυμώ να μαθητεύσω πλάι στους εξαίρετους καθηγητές του Τμήματος και να αποκτήσω βαθύτερη γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, που από ότι έχω αντιληφθεί αποτελεί και το αντικείμενο που ταιριάζει ολοκληρωτικά στον χαρακτήρα μου.

Η δημιουργική γραφή είναι συνέχεια της θεατρικής αγωγής; Σχολιάστε το μας λίγο.

Θα συμφωνήσω μαζί σας. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης στο έργο του «Περί Ποιητικής» πραγματοποιεί έναν απολογισμό όλων των δημιουργικών πρακτικών που μελέτησε και είχαν ήδη αποδεχθεί, για να υποδείξει στους μαθητές του βέλτιστες πρακτικές ώστε να γίνουν επιτυχημένοι δραματουργοί.

image 09

Το μήνυμα σας ενόψει νέας χρονιάς

Εύχομαι να είμαστε πάντα γεροί, να πραγματοποιούμε τακτικές προληπτικές εξετάσεις, για να αποφύγουμε κακόβουλους εισβολείς στον οργανισμό μας, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον περιποιούμαστε και να διαβάζουμε καθημερινά κάτι καινούριο (ένα ποίημα, ένα διήγημα, ένα παραμύθι....). Ευελπιστώ η νέα χρονιά να μας χαρίσει πολλά ταξίδια, πλημμυρισμένα από φως και αμέτρητες στιγμές δημιουργίας!

image 01

image 11

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 4973 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 21:32
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033