Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:42 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 21:08

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 92η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Θεωρείται κοινό αξίωμα για όλους τους άρχοντες ότι ενεργούν πάνω στο κάθε τι ολότελα αντίθετα από τους προκατόχους τους.

- Η ελευθερία δεν είναι καρπός που παράγεται κάτω απ' όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, για αυτό και δεν έχουν όλοι οι λαοί την ικανότητα να τη γευτούν.

- Όσο πιό απομακρυσμένες είναι από την πηγή τους οι δημόσιες συνεισφορές, τόσο πιο επαχθείς γίνονται. Δηλαδή αν πρέπει να διανύουν μεγάλη απόσταση για να ξαναγυρίσουν στα χέρια απο τα οποία βγήκαν.

- Όσο λίγα κι αν πληρώνει ο λαός, όταν αυτά τα λίγα δεν του επιστέρεφονται καθ' όλου, ενώ του ζητούν να δίνει πάντα, σε λίγο εξαντλείται και τότε το κράτος δεν είναι ποτέ πλούσιο κι ο λαός είναι πάντα κουρελής.

- Η βαρβαρότητα ταιριάζει στις ψυχρές χώρες,  δεσποτισμός στις ζεστές κι η καλή πολιτεία στις ενδιάμεσες περιοχές. Αυτά σύμφωνα με τον Ρουσώ και για την εποχή του.

- Η βασική αρχή της πολιτικής ζωής βρίσκεται μέσα στο κύρος της λαϊκής κυριαρχίας.

- Οι περισσότερες αρχαίες κυβερνήσεις, ακόμη και μοναχικές, όπως των Μακεδόνων και των Φράγκων, είχαν λαϊκές συναθροίσεις και συμβούλια.

- Όσο πιο καλά συγκροτημένο είναι το κράτος, τόσο πιο πολύ οι δημόσιες υποθέσεις επικρατούν πάνω στις ιδιωτικές στη σκέψη των πολιτών. Υπάρχουν μάλιστα πολύ λιγότερες ιδιωτικές υποθέσεις, γιατί το σύνολο της κοινής ευτυχίας προσφέρει ένα μερίδιο πολύ πιό σημαντικό απο εκείνο της ατομικής ευτυχίας, στον κάθε πολίτη, έτσι που δεν έχει ανάγκη νά αναζητά τρόπους ικανοποίησης της ατομικής του ευτυχίας.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 908 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 21:24
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!