Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:14 μμ
 
wm small
Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 17:33

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 67η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Οι διάφορες Ελληνικές ομάδες της αρχαιότητας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε μπροστά στην εξωτερική απειλή: την Περσική, τη Μακεδονική ή αργότερα τη Ρωμαϊκή.

- Οι Αλβανοί άρχισαν να διεισδύουν στις Ελληνικές περιοχές πρίν από το δωδέκατο αιώνα και πυκνώνουν περισσότερο κατά τον 14ο αιώνα στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Ακαρνανία, στην Αττική, στην Εύβοια και κυρίως στο γύρω νησιά και στο τέλος του αιώνα στην Πελοπόννησο.

- Οι Αλβανοί και οι Βλάχοι ανέπτυξαν Ελληνική εθνική συνείδηση μετέχοντας σε όλους τους εθνικούς αγώνες του νεώτερου Ελληνισμού στους οποίους έδωσαν εξέχουσες φυσιογνωμίες. Διατήρησαν δε επί αιώνες και μερικοί διατηρούν ακόμη και σήμερα τα γλωσσικά τους ιδιώματα.

- Ιστορία είναι η αμφίδρομη διασύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

- Γλώσσες γραπτές, που να έχουν μείνει ζωντανές (να γράφονται δηλαδή και να μιλιούνται χωρίς διακοπή) για τόσο πολλούς αιώνες δεν είναι παρά η Ελληνική και η Κινέζικη. Καμμιά άλλη!

- Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός έχει σαν συνέχεια τον Ελληνιστικό Πολιτισμό και ακολούθησε ο ανατολικός Ρωμαϊκός πολιτισμός. Βυζάντιο το είπαμε πολύ αργότερα όπου με κυρίαρχη θρησκεία το χριστιανισμό, πολλοί διαφορετικοί λαοί προσμείχθηκαν γόνιμα.

- Εκείνο το κράτος, το ανατολικό Ρωμαϊκό, η Ρωμανία - όπως την έλεγαν τότε - ήταν η αυτοκρατορία την οποία σχετικά πρόσφατα ονομάσαμε Βυζάντιο και ήταν το ανατολικό μισό της τεράστιας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

- Στη δυναστεία των Παλαιολόγων σαν αυτοκρατορία είχε μείνει μόνο η βασιλεύουσα, η πόλη δηλαδή και το δεσποτάτο του Μυστρά. Εκατό χρόνια πριν το 1453, που έγινε η δεύτερη άλωση απο τους Οθωμανούς τώρα, πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν η Ανδριανούπολη.

- Κοτζαμπάσιδες είναι οι προεστοί με την Τουρκική τους ονομασία.

- Επι Οθωμανικής αυτοκρατορίας  οι θρησκευτικοί ηγέτες ήταν υπόλογοι απέναντι στον κυρίαρχο για την συμπεριφορά του ποιμνίου τους και για την καταβολή των φόρων.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 1044 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 10:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία