Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:44 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 09:42

Η κα Χρυσούλα Γεωργούση μιλά για την επιτυχημένη θεατρική της κωμωδία «Πάρτυ στο μαντρί»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η θεατρική παράσταση «Πάρτυ στο μαντρί» παίχτηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στις 24,25 και 26/4/2023 χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό που γέμισε και τις τρείς μέρες την αίθουσα και καταχειροκρότησε του συντελεστές.

Βασικός συντελεστής αυτής της παράστασης η κα Χρυσούλα Γεωργούση πού έγραψε το έργο και ο κος Γιώργος Λουριδάς που το σκηνοθέτησε. Η Χρύσα Σπαή εξασφάλισε μια συνέντευξη με την κα Χρυσούλα Γεωργούση για τους αναγνώστες μας.

 

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 13
Η κα Χρυσούλα Γεωργούση με την Χρύσα Σπαή

 

Κα Χρυσούλα ποιό είναι το επάγγελμά σας;

Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών έχοντας δικό μου φροντιστήριο για πολλά χρόνια στην πόλη του Αγρινίου. Τώρα είμαι συνταξιούχος.

Πως προέκυψε η συγγραφή θεατρικών έργων;

Γράφω γενικά από πολύ μικρή (από τα 10 μου)  καθότι ήταν κάτι που μου άρεσε. Ωστόσο, λόγω του ότι δούλευα πολλές ώρες δεν είχα την δυνατότητα να παρουσιάσω κάτι ολοκληρωμένο. Όμως από τότε που βγήκα στην σύνταξη οργανώθηκα και άρχισα να ολοκληρώνω τις ιδέες που είχα ξεκινήσει στο παρελθόν. Έτσι άρχισα να παρουσιάζω τα έργα μου τα οποία παίχθηκαν με μεγάλη επιτυχία και ήταν: «Τα τερτίπια της λίρας», «Οι δύο όψεις μιας γυναίκας», «Ο έρωτας στην σκιά των καπνών» και το τωρινό «Πάρτυ στο μαντρί».

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 05

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 01
Παρόν και το "Ανοικτό Θέατρο Αγρινίου" με τους Λάζαρο Τσόλκα, Πάνο Σιάτρα και Βάλια Τσακανίκα

 

Πως εμπνευστήκατε το «Πάρτυ στο μαντρί»;

Κοιτάζοντας ένα χέρσο χωράφι και έχοντας γνωριστεί με τον Θανάση Χρυσικό που υποδύθηκε τον Φώτη Πλιάτσικα. Και φυσικά έχοντας γνώση των χαρακτήρων μιας μικροαστικής κοινωνίας, εμπνεύστηκα την υπόθεση του έργου. Ο τίτλος δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση των κειμένων.

Με τον σκηνοθέτη κ. Γιώργο Λουριδά πως γνωριστήκατε;

Με τον Γιώργο γνωριστήκαμε τον Νοέμβριο του 2022 μέσα από κοινούς φίλους. Του πρότεινα να αναλάβει την σκηνοθεσία του έργου και προθυμοποιήθηκε. Διαπίστωσα στην πορεία ότι είναι σοβαρός επαγγελματίας, καλός χαρακτήρας και άξιος εμπιστοσύνης. Χαρακτηριστικά που αποδεικνύονται από την μεγάλη επιτυχία που είχε το έργο.

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 14
Ο σκηνοθέτης της παράστασης κος Γιώργος Λουριδάς επι σκηνής

 

Οι ήρωες του έργου εκπροσωπούν χαρακτήρες της καθημερινότητας;

Ναι, φυσικά. Ο Φώτης Πλιάτσικας είναι ένας αγαθός φτωχός τσοπάνης που όμως χωρίς να το ξέρει στον χώρο που έχει το μαντρί, υπάρχουν κρυμμένες λίρες από αυτές που έριχναν οι Εγγλέζοι στους αντάρτες στην κατοχή. Ο Κώτσος και ο παππάς του χωριού γνωρίζουν το μυστικό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να του πάρουν το μαντρί του, χρησιμοποιώντας νομοθεσίες για άδειες κλπ. Αφού δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν το μαντρί αποφάσισαν σε συνεργασία με άνθρωπο του υποκόσμου τον Σωτήρη Φαλακρό, να σκάψουν στο σημείου που ήταν θαμμένες και να πάρουν τις λίρες. Η ιστορία πλαισιώνεται με τον Δάσκαλο του χωριού ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Φωτεινή (αδελφή του Κώτσου) η οποία θέλει μεγαλεία και λεφτά, πράγματα που δεν μπορεί να προσφέρει ο Δασκαλάκος του χωριού και έτσι αρραβωνιάζεται με έναν γιατρό από την πόλη που φαίνεται να καλύπτει αυτά που ζητούσε. Η Δασκάλα του χωριού ερωτευμένη με τον Δάσκαλο φαίνεται ότι θα χάσει το παιχνίδι αλλά στην πορεία, ο Δάσκαλος με τη βοηθειά της ανοίγει τα μάτια του και την ερωτεύεται. Η κατάληξη βέβαια είναι οι λίρες να καταλήγουν στον Φώτη Πλιάτσικα, αφού ο αστυνόμος έκανε καλά την δουλειά του και δεν ξεγελάστηκε από τους απατεώνες. Ο Πλιάτσικας βοήθησε όλους τους συγχωριανούς του οικονομικά να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα είχαν.

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 07
Όλοι οι συντελεστές επι σκηνής

 

Γιατί γράψατε κωμωδία; Ο Κόσμος είχε ανάγκη από γέλιο;  

Ήθελα να γράψω μια κωμωδία αλλά σεβόμενη τον εαυτό μου και το κοινό δεν ήθελα να περιέχει βωμολοχίες ή εκφράσεις υβριστικές, που συνηθίζονται σε θεατρικές παραστάσεις και προκαλούν γέλιο. Με γενικά αποδεκτές και εύστοχες ατάκες καταφέραμε να προσφέρουμε στο κοινό άφθονο γέλιο και αποδοχή. Κάτι που ο κόσμος το έχει μεγάλη ανάγκη λόγω των προβλημάτων που όλοι βιώνουμε σήμερα. Χαίρομαι που το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό.

Είδαμε ότι και τις τρείς μέρες, η αίθουσα ήταν γεμάτη. Τι πιστεύετε ότι συντέλεσε σε αυτό;

Το έργο άγγιξε το κοινό με την απλότητά του, τους χαρακτήρες του και τις ατάκες του. Ο κόσμος το κατευχαριστήθηκε  και μας χειροκρότησε θερμά. Είδα στα μάτια των θεατών όταν με χαιρετούσαν μια λάμψη σαν να τους έκανα ένα μεγάλο δώρο.

Τι έχετε να πείτε για την περιοχή μας;

Η περιοχή μας έχει πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται  με την λογοτεχνία, γράφουν έργα αλλά δεν είναι γνωστοί. Χρειάζονται την στήριξη τόσο του κοινού αλλά και των τοπικών αρχών για να δείξουν τις δουλειές τους που είναι καταπληκτικές. Όλοι μας πρέπει να είμαστε στο μέτρο του εφικτού αρωγοί σε αυτές τις προσπάθειες, γιατί χωρίς την πολιτισμική εξέλιξη και ανάδειξη η ζωή γίνεται άνοστη.

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 08

Το «Παρτυ στο μαντρί» θα το ξαναδούμε;

Δεν γνωρίζω αν και πότε θα ξαναπαιχθεί στο Αγρίνιο. Ωστόσο ήδη μας ζήτησαν να το παίξουμε σε κάποιες άλλες πόλεις του Νομού. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το δούμε ξανά.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Κατ’ αρχήν πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Δεν γνωρίζω γιατί ο Νομός μας αλλά και η πόλη του Αγρινίου είναι τόσο παραμελημένοι από την πολιτεία. Εγώ θέλω να ακουστεί η λέξη ΑΓΡΙΝΙΟ, ότι υπάρχει μια πόλη που έχει καλό κόσμο, είναι φιλόξενη, έχει ιστορία, έχει αρχαία, παράγει πολιτισμό, έχει την μεγαλύτερη και καθαρότερη λίμνη στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια. Όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν τουριστικά για να πάψουμε να είμαστε  αυτοσυντηρούμενοι. Πρέπει να έρθει και ξένο χρήμα για να υπάρχει εξέλιξη και δουλειές για τα νέα παιδιά που αναγκάζονται να φεύγουν για αλλού.

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 24

Κα Χρυσούλα ευχαριστούμε για την συνέντευξη και ευελπιστούμε σύντομα να απολαύσουμε το επόμενο έργο σας.

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 09
Η κα Όλγα Καρβελά που βοήθησε στην είσοδο με την κα Χρυσούλα Γεωργούση
 
 
ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 12
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ κα Αμαλία Βούλγαρη ανάμεσα στους θεατές
ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 19
Και ο κος Ανδρέας Μουντούρης απο το "Ανοικτό Θέατρο Αγρινίου" ανάμεσα στους θεατές

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ 21

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

Διαβάστηκε 1061 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 10:25
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033