Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  3:22 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 18:17

Συγκατοίκηση εν μέσω Οικονομικής Κρίσης και Πανδημίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
- ΕΝΝΟΩ τη συγκατοίκηση γονιών κι ενήλικων παιδιών, όποιας ηλικίας, κάτω απ' την ίδια στέγη. Ένα φαινόμενο που, κυρίως στα χρόνια των μνημονίων κι ακόμα περισσότερο με την πανδημία, κυριαρχεί στην πλειονότητα των νοικοκυριών. Πολλοί νέοι και νέες ή και ζευγάρια ακόμα επέστρεψαν στη "φωλιά", από όπου είχαν φύγει προ πολλού για καθαρά οικονομικούς λόγους. Έλα μου όμως που η όποια συγκατοίκηση φέρνει προστριβές, φέρνει τσακωμούς, ακόμα και "πατροκτονίες" ή "μητροκτονίες". Άπειρα τα παραδείγματα! Το φυσιολογικό θα ήταν η μη επιστροφή, γιατί με τη φυγή ανοίγουν τα "φτερά" των νέων, αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, ωριμάζουν και διαχειρίζονται το μέλλον τους..
 
- ΤΑ ΔΥΟ τελευταία χρόνια της πανδημίας και με τις καραντίνες, αφενός συσσωρεύτηκε μέσα μας μεγάλος θυμός που αναζητεί κάπου να ξεσπάσει, αφετέρου επικράτησαν αντίθετες, διχαστικές απόψεις, ανάμεσα στα μέλη ίδιων οικογενειών σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες λογομαχίες και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, πολλά απ' τα οποία έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ακόμα. Η συγκατοίκηση επομένως σήμερα έχει μετατραπεί σε άκρως τοξική και πρέπει να τό γνωρίζουμε αυτό όλοι γονείς, παιδιά και σύζυγοι.
 
- ΤΩΡΑ τελευταία μάλιστα, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την "Όμικρον" να ξαπλώνεται τάχιστα και τη "Δέλτα" ακόμα παρούσα, η εφαρμογή μέτρων προστασίας κι ένας υπεύθυνος αυτοπεριορισμός μας, μακριά απ' τα μπαρ και τα διάφορα πάρτι, αποτελούσε μονόδρομο. Για όσους και όσες φυσικά πιστεύουμε στον ιό και τα εμβόλια, δηλαδή στη φωνή της Επιστήμης. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, τα νοικοκυριά γέμισαν πάλι με επισκέψεις παιδιών, για να γιορτάσουν τις μέρες με τους γονείς. Είχαμε έτσι, έστω και για λίγες μέρες, μία ιδιαίτερη συγκατοίκηση. Δε θα έλεγα "ιδιαίτερη", αν ήμασταν όπως παλιά χωρίς ιούς και μέτρα, όπου γλεντούσαμε, χορεύαμε και "χορταίναμε" ο ένας τον άλλο. Στη συγκεκριμένη φετινή αντάμωσή μας, έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε κάποιους κανόνες. Περισσότερο οι νέοι, αν ήθελαν να προστατέψουν τους γονείς τους. Γιατί οι ίδιοι μπορεί να είχαν στο πρόγραμμά τους την καθημερινή τους έξοδο και διασκέδαση. Άρα, προστασία των γονιών σήμαινε μάσκες και τεστ, ακόμα και αποφυγή του "από κοινού" τραπεζώματος, εκτός φυσικά απ' τη μέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν αποτελεί κάτι τέτοιο ένδειξη απαξίωσης, όταν μάλιστα οι διακοπές είναι για ολόκληρα 10ήμερα! Ένδειξη Αληθινής Αγάπης και ωριμότητας είναι και πραγματικό νοιάξιμο για τους γονείς...
 
- ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ συγκυρία, λοιπόν, όπως η φετινή, τσεκαρίστηκαν και η ωριμότητα και η υπευθυνότητα της νέας γενιάς απέναντι στους ίδιους τους γονείς τους. Γιατί, κυρίως η "Ελληνίδα μάνα", δε λογαριάζει ούτε εντατικές ούτε θάνατο, προκειμένου να κάνει όλα τα χατίρια των κανακάρηδών της! Ούτε ξέρει τι σημαίνει η λέξη "απογαλακτισμός" και πόσο ωφέλιμος είναι για τα παιδιά της...
 
πηγή φωτο: mothersblog.gr
 
Διαβάστηκε 8011 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 18:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Κώστας Παπαδόπουλος

Είναι συνταξιούχος δάσκαλος στο επάγγελμα και με γνώσεις ψυχολογίας. Αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο - εφημερίδες και site - τα τελευταία χρόνια συνεχώς και σχολιάζει την επικαιρότητα. Ως "ενεργός" πολίτης, ενδιαφέρεται για τα κοινά και σε τοπικό επίπεδο και σε κεντρικό, εκφράζοντας πάντα τις απόψεις του, αντικειμενικά και χωρίς κομματική ταυτότητα.

www.facebook.com/profile.php?id=100005493399667