Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:31 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 19:51

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 70η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Σύμφωνα πάντα με το ευαγγέλιο του Ιούδα, όταν το πνεύμα εγκαταλείπει το σώμα, το σώμα πεθαίνει και παύει να υπάρχει. Κατά τη δική μου άποψη, όταν το σώμα πεθαίνει δεν υπάρχει πνεύμα και χάνεται. Καταστρέφεται ο σκληρός δίσκος.

- Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι πρωτο-ορθόδοξοι χριστιανοί προάγουν μια κάλπικη θρησκεία. Υποστηρίζουν πως μόνο η θρησκεία που διδάχτηκε κρυφά από τον Ιησού στον πιό κοντινό του ακόλουθο, τον Ιούδα, είναι απόλυτα αληθινή.

- Κοιτάζει κανείς προς τα πίσω, οπλίζεται και μαθαίνει, κοιτάζει μπροστά και οραματίζεται το μέλλον. Όμως δεν παύει να γράφει και να γράφεται η ζωή στον παρόντα χρόνο.

- Η Άρτα κατακτήθηκε το 1449 μ.χ. απο τον Φαϊκ πασά, ο οποίος έγινε ιμάμης σε τέμενος που έχτισε ο ίδιος και μόνασε όταν πέταξε τη στρατιωτική στολή.

- Η ψυχή της πολιτείας είναι οι νόμοι κι στήριγμα των νόμων η καλή ανατροφή των πολιτών. Οι καλοί νόμοι και οι καλοί άρχοντες κάμνουν τους καλούς πολίτες. Οι δε κακοί τους κακούς.

- Σύμφωνα με το συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, οι μισοί απο τους σημερινούς Τούρκους προέρχονται απο πρώην χριστιανούς, στην πλειοψηφία τους Έλληνες.

- Η "Νικόπολη" το 97 μ.χ. είχε τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους.

- Ο Σουλτάνος Ορχάν παντρεύτηκε την κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Κατακουζηνού ΙΣΤ' τη Θεοδώρα. Η Θεοδώρα ήταν μητέρα του σουλτάνου Μουράτ του Α'.

- Ο Ιωάννης Παλαιολόγος ο Ε' και υιός του Μανουήλ συστρατεύτηκε το σουλτάνο Βαγιαζίτ κατά της ίδιας του της κτήσης, της Φιλαδέλφειας.

- Ο Διγενής Ακρίτας είχε πατέρα μουσουλμάνο, που βαπτίσθηκε χριστιανός.

- "Να σφάξουμε τους λύκους που τον ζυγό βαστούν και χριστιανούς και τούρκους όλους τους τυραννούν." Ρήγας Φεραίος.

- Ένα Ιμαρέτ (Πτωχοκομείο) είναι η γή, το ιμαρέτ του Θεού. Κι εμείς οι φτωχοί τα ορφανά και οι ταξιδιώτες της ζωής, που μας φιλοξενεί. Μας τρέφει, ανοίγει την αγκαλιά του, μας δέχεται και μας επιτρέπει να απολαύσουμε και να χαρούμε τη ζωή. Κι εμείς θαρρούμε πως το διαφεντεύουμε, το μοιράσαμε, είπαμε αυτός ο τόπος δικός μας, εκείνος δικός σας, κι ύστερα ορμήσαμε ο ένας στον τόπο του άλλου χωρίς να νογάμε ότι δεν ανήκει σε κανένα. Μας αφήνει "Ο Θεός" αυτό το ιμαρέτ να το διαχειριστούμε κι εμείς αράζουμε, κλέβουμε, αδικούμε, εκμεταλλευόμαστε, διεκδικούμε όλο και περισσότερα, μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουμε το τομάρι μας εκεί που ανήκει, στο χώμα. Και θ'αξίζει τότε με όσο ενός προβάτου η ενός βοδιού και τίποτε παραπάνω. - Ο παππούς Ισμαήλ, Αρτα 1850-1880

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 1295 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!