Τρίτη, 30η Νοεμβρίου 2021  6:33 πμ
 
wm small
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 23:15

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 68η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Οι Φαναριώτες πίστευαν πως έπρεπε να μην επαναστατήσουν οι Έλληνες τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά να περιμένουν υπομένοντας και επιμένοντας, ελισσόμενοι και υποσκάπτοντας, μέχρι που οι Οθωμανοί θα κατέρρεαν απο μόνοι τους και το Ελληνικό στοιχείο θα κυριαρχούσε.

- Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' αφόρισε τον Υψηλάντη για το κίνημα στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας πασχίζοντας να σώσει το υπόλοιπο ποιμνίο του απο τον αφανισμό που είχε αποφασίσει ο Σουλτάνος. Δηλαδή ότι ο αφορισμός αυτός ήταν μια απόφαση καθαρώς πολιτική. Είναι όμως έτσι ή το έκανε μόνο και μόνο για να διατηρήσει το θρόνο του;

- Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι προύχοντες και οι κληρικοί, που στην ουσία εκπροσωπούσαν τους ισχυρούς, ήταν οι δυνάμεις που είχαν μοιραστεί τρόπον τινά την εξουσία με τους Τούρκους.

- Ο Δημήτριος υψηλάντης έφτασε στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο του 1821 φέρνοντας μαζί του τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας, τυπογραφείο και 300.000 γρόσια (6.000 λίρες Αγγλίας) που τα περισσότερα προέρχονταν απο το ξεπούλημα της περιουσίας των Υψηλάντηδων.

- Ο Γκούρας κατά την επανάσταση του 1821 έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες ενώ είχε μόνο 3.000. Οι Υδραίοι εισέπραξαν αποζημιώσεις για ανύπαρκτα πυρπολικά και τα καλοπληρωμένα παληκάρια του Κωλέτη λεηλάτησαν την Πελοπόνησσο.

- "Γεγονός αναμφισβήτητο παραμένει ότι τα δάνεια το οποία συνάφθηκαν για την επίτευξη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους, υπήρξαν οι θεμελιώδεις συντελεστές της εξαρτήσεως του". Έτσι το χαρακτηρίζει ο ιστορικός Α. Δεσποτόπουλος και δεν είναι ο μόνος.

- Κανένας ηγέτης άλλης χώρας δεν μπορεί να σκεφθεί τη αγάπη του για την πατρίδα μας, παρά μόνον ως υποταγμένη στην αγάπη προς τη δική του πατρίδα.

- Κατά την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα στρατός και στόλος δεν υπήρχε, αλλά παντού στη χώρα τριγύριζαν 300.000 κλέφτες και 2.000 πειρατές.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 151 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 23:34
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα