Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:40 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 09:22

Επαναφορά στην ζωντανή διασκέδαση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά δυο χρόνια πανδημίας και απαγόρευσης των συναθροίσεων ήρθε επιτέλους η ώρα να διασκεδάσουμε, όπως πραγματικά ξέρουμε εμείς οι Έλληνες. Έτσι σιγά σιγά και ερχόμενο το καλοκαίρι φέρνει και τις πρώτες εκδηλώσεις με χορό κα τραγούδι. Την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε σε μια εκδήλωση στο κέντρο NEW YORK PALACE στο Αγρίνιο για να αφουγκραστούμε το "Great Reset" στην διασκέδαση. Γνωστοί καλλιτέχνες μίλησαν στην Χρύσα Σπαή και το AitoloakarnaniaBest.gr

Γιάννης Καψάλης (Τραγουδιστής)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Μίλησέ μας για το δημοτικό τραγούδι; Γιατί αγκαλιάζει ένα κοινό απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον πλανήτη;

Το Δημοτικό τραγούδι εξ ανέκαθεν το έκανε αυτό, δηλαδή να αγκαλιάζει τον κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Γιατί όπου και να πας ο κόσμος γλεντάει με το δημοτικό τραγούδι, ειδικά στην ξενιτειά. Τα ξενιτεμένα μας αδέλφια (έτσι τους λέω εγώ) πονάνε ποιο πολύ. Νοιώθουν παραπάνω Έλληνες γιατί κάθε χιλιόμετρο παραπάνω από την παρτίδα σου, το σπίτι σου,  είναι μεγάλος καημός.

Τι είναι αυτό που σας συνδέει με το Αγρίνιο και την περιοχή;

Εδώ στο Αγρίνιο, μεγάλοι τραγουδιστές όπως ο Τάκης Καρναβάς, ο Γιάννης Κωνσταντίνου και πολλοί άλλοι αφήσανε μεγάλη εποχή. Το Αγρίνιο έχει μια μεγάλη ιστορία γιατί αποτελεί σχολείο και δεν είναι εύκολο στον κάθε τραγουδιστή.  Αυτό γιατί εδώ ζητάνε τραγούδια πιο δύσκολα, ζητάνε και πολλά τσάμικα που δύσκολα μπορούν να τα πουν οι τραγουδιστές πού δεν έχουν τις απαιτούμενες φωνητικές δυνατότητες. Πάντως στο Αγρίνιο όποτε έρχομαι, ακόμα και ρεπερτοριακά περνάω πιο καλά. Δηλαδή λέω και τραγούδια που μου αρέσουν και κάπου αλλού δεν θα τα έλεγα.

Γιατί έμειναν αναλλοίωτα τα τραγούδια μέσα στον χρόνο και μεγάλωσαν γενιές και γενιές;

Δεν πρόκειται ποτέ να σβήσει το δημοτικό τραγούδι, από την εποχή της τουρκοκρατίας, έχει συνδυαστεί με ιστορικά γεγονότα. Δεν μπορούν να σβήσουν από την μνήμη τραγούδια όπως «οι κλέφτες» από τα Άγραφα, ή ο «Σαμαντάκας» ένα τραγούδι ηπειρώτικο δημοτικό, το οποίο έχει την ιστορία του, Δεν μπορεί να σβηστεί η "Ιτιά", ο "Σελήμπεης". Είναι αναλλοίωτα γιατί και εμείς προσπαθούμε σαν νέοι να μην τα χαλάμε αλλά να τα παίζουμε ακέραια και αναλλοίωτα όπως τα κληρονομήσαμε.

Μετά από δυο χρόνια χωρίς πανηγύρια ποιά είναι η εκτιμησή σου για το καλοκαίρι; που θα περιοδεύσεις;

Και εμείς οι τραγουδιστές είμασταν σαν τα θεριά μέσα στο κλουβί. Τώρα βγήκαμε έξω και φυσικά έτσι αισθάνεται και ο κόσμος. Το να του κόβεις του Έλληνα την διασκέδαση απότομα, υπάρχει θέμα. Ο Έλληνας έχει μάθει να γλεντάει, έχει μάθει να διασκεδάζει. Όταν κρατάς το Έλληνα καθιστό, να μην κουνιέται στην καρέκλα του είναι σαν το λιοντάρι στο κλουβί.

Το καλοκαίρι θα είμαστε σε όλη την Ελλάδα, θα κάνουμε και δυο ταξιδάκια Γερμανία, αλλά γενικά από άκρη σε άκρη θα πάμε παντού. Να έχουμε την υγειά μας πρώτα από όλα.

Ένα μήνυμα για το κοινό της Αιτωλοακαρνανίας και ένα γενικό;

Ο κόσμος απ’ ότι φαίνεται μας αγαπάει και με όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να μας ακούσει και να διασκεδάσει. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων που αφήσαν άλλες σημαντικές προτεραιότητες και ήρθαν να χαλάσουν τα χρήματα τους σε εμάς. Αυτό είναι λάθος κατά την γνώμη μου αλλά και η ενδυνάμωση της ψυχολογίας μέσω της διασκέδασης είναι και αυτό αναγκαίο.

Ο κόσμος συνεχίζει να ακούει το δημοτικό τραγούδι, η νεολαία είναι μαζί μας και αυτό είναι το σημαντικότερο, όπως είδατε σε ένα Talent Show διακρίθηκε ο μικρός Κωνσταντίνος Τσαμαδός από το Ψάρι Κορινθίας, που τον ξέρω από 7 χρονών και τον ανέβαζα στο πάλκο και τραγούδαγε. Είναι πολύ καλό όταν βλέπεις νέα παιδιά να ασχολούνται με το δημοτικό τραγούδι και να βραβεύονται κιόλας. Και με αυτό τον τρόπο υπάρχει μια συνέχεια, γιατί πόσα χρόνια θα τραγουδάμε εμείς; πρέπει να βγουν νέα παιδιά να συνεχίσουν.

Βάσω Σαλτογιάννη (Τραγουδίστρια)

ΒΑΣΩ ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ

Γιατί τραγουδάς δημοτικό τραγούδι; πιστεύεις στην παράδοσή μας τα έθιμα και την ιστορία μας;

Αγαπάω την παραδοσιακή μουσική, είμαστε μεγαλωμένοι με αυτά τα ακούσματα, θεωρώ ότι προστατεύουμε τον πολιτισμό μας, τα έθιμά μας.

Που θα εμφανιστείς το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι αρκετά δυνατό, ήδη έχουμε κλεισμένες αρκετές δουλειές, εντός και εκτός Νομού.

Εσείς οι τραγουδιστές πόσο δύσκολα περάσατε τα δυο χρόνια της πανδημίας;

Αρκετά δύσκολα. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Το μεγαλύτερο θέμα με εμάς είναι ο τρόπος ζωής. Γιατί η μουσική είναι αγάπη και τρόπος ζωής.

Ένα μήνυμα εν’ όψει καλοκαιριού για τον κόσμο που αγαπά το δημοτικό τραγούδι;

Να συνεχίζει να αγαπά και να στηρίζει το δημοτικό τραγούδι, είναι το μόνο που μας έχει απομείνει, η δημοτική μας παράδοση και τα έθιμα. Όσο και αν τα πολεμάνε, να αντιστεκόμαστε όλοι. Ο κορονοϊός να αποτελέσει παρελθών, να έχουμε υγεία και να ανταμώνουμε σε γλέντια και χαρές μόνο.

Σπύρος Κουτρομάνος (Τραγουδιστής)

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Το αγαπάς το δημοτικό τραγούδι; Τι είναι για σένα; Τι συμβολίζει για την Ελλάδα;

Το δημοτικό τραγούδι διατηρεί την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής. Αυτό γίνεται διαχρονικά μέσα από τα τραγούδια που είναι βγαλμένα μέσα από την ζωή

Τα νέα παιδιά θα τα συμβούλευες να ασχοληθούν με το δημοτικό τραγούδι;

Εγώ πάντα τα παροτρύνω. Αν και εγώ είμαι αυτοδίδακτος, προτείνω στα νέα παιδιά να βάλουν μια σειρά να πάνε στο ωδείο, να μάθουν και κάποιο μουσικό όργανο.

Πως το σχολιάζεις το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί διακρίθηκε με δημοτικό τραγούδι σε Talent Show;

Δίνω συγχαρητήρια. Και θεωρώ ότι είναι σημαντικό. Απλά για τον ίδιο χρειάζεται και χρόνος και υπομονή για να φτάσει κάπου ψηλά.

Το καλοκαίρι θα υπάρχει δραστηριότητα;

Έχουμε κλείσει κάποιες δουλειές και καθημερινά έρχονται προτάσεις, βέβαια υπάρχει στενότητα στον κόσμο αλλά με λίγη οικονομία και λίγο να πέσουν οι τιμές πιστεύω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να είναι εφικτή η διασκέδαση σε πολύ κόσμο.

Μάκης Τσίκος (Δεξιοτέχνης του Κλαρίνου)

ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΚΟΣ

Μάκη μίλησέ μας για το κλαρίνο που ακολουθείς όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη;

Το κλαρίνο βασικά είναι η ζωή μου, όπως και οι δύο κόρες μου. Δεν είναι ένα κομμάτι αλλά όλη η ζωή μου. Χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση και αφοσίωση για να είσαι πάντα σε ετοιμότητα.

Που θα σε βρει φέτος το καλοκαίρι ο κόσμος;

Φέτος δόξα τα θεώ, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, ξεκινάμε και θα είμαστε παντού, σε όλη την Ελλάδα, εξωτερικό.   

Αγαπημένοι σου παλιοί κλαρινίστες που θεωρείς ότι έχεις επηρεαστεί;

Βασικά αγαπημένοι είναι όλοι. Ο καθένας έχει την ταυτότητά του, στο καθένα έχω την αδυναμία, γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστός. Αναφέρουμε μερικούς για να τους θυμηθούμε: Αριστόπουλος, Βασιλόπουλος, Σαλέας, Μπέκος, Κοκώνης, Σούκας κλπ

Πιστεύεις ότι το κλαρίνο είναι ένα παραδοσιακό όργανο που ακολουθεί τον Έλληνα παντού;

Βέβαια. Το κλαρίνο είναι Ελλάδα. Πίσω στο φόντο  υπάρχει η Ελληνική σημαία, εκτός από αυτό όμως, όπου και να πάμε σε όλα τα κράτη, Βουλγαρία, Σερβια, Τουρκία, το κλαρίνο είναι αν όχι πρώτο σίγουρα από τα δεύτερα όργανα που ο καθένας θα θελήσει να ακούσει.

Ένα μήνυμα για το κοινό;

Εύχομαι ο κόσμος να είναι τόσο καλά να έχει υγεία καταρχήν αλλά να είναι και με τον σταυρό στο χέρι, καθότι χρειαζόμαστε και την βοήθεια του Θεού με όλα αυτά που συμβαίνουν. Το κέφι δεν χάνεται. Όταν μας βάζουν χειροπέδες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά μόλις τις βγάλουνε όλοι θα θελήσουμε να γλεντήσουμε.

Βάσω Αθανασάκη (Τραγουδίστρια)

ΒΑΣΩ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το δημοτικό τραγούδι;

Νομίζω ότι μετράω σίγουρα είκοσι χρόνια. Καθότι από πολύ μικρή είχα το μικρόβιο και εγώ του δημοτικού τραγουδιού, του πανηγυριού, του τραγουδιού γενικότερα.

Μίλησέ μας για τα πανηγύρια του καλοκαιριού; Το κοινό μετά από δυο χρόνια πανδημίας πρέπει να βγει πάλι έξω να διασκεδάσει, να χορέψει, να ξεχάσει τα προβλήματα;

Το περιμένουμε και εμείς, ευελπιστούμε να είναι ένα πιο ωραίο καλοκαίρι, ο κόσμος σίγουρα το έχει ανάγκη, έχει μεγάλη ανάγκη να ξεδώσει, να ξεχάσει όλα τα προβλήματα, περάσαμε  δυο άσχημες χρονιές με τις καραντίνες και όλα αυτά. Επομένως πιστεύω ότι θα είναι ευνοϊκά τα πράγματα για όλους μας και στο επίπεδο της δουλειάς αλλά και στο να αλλάξει η ψυχολογία μας.

Αγαπημένοι σου τραγουδιστές – τραγουδίστριες;

Εγώ είχα την τιμή να δουλέψω και με τους παλιούς, δηλαδή τον Γιάννη Κωνσταντίνου, την Τασία Βέρα, τον Αλέκο Κιτσάκη, τον Γιάννη Βασιλόπουλο. Δηλαδή είχα την τιμή να δουλέψω σχεδόν με όλους εκτός από τον Τάκη Καρναβά. Τους λατρεύω, τους υπεραγαπώ και προσπαθούσα πάντοτε να έχω στα αυτιά μου την μουσική τους και το τραγούδι τους, ώστε να μπορέσω και εγώ να κλέψω ένα πετραδάκι από αυτούς, για να τραγουδήσω και εγώ αργότερα καλύτερα.

Από πού είναι η καταγωγή σου;

Ψάχνοντας το γενεαλογικό μας δέντρο, βρίσκουμε ότι είμαστε από το  Στροχώρι Αρτας. Εγώ έχω γεννηθεί και μένω στο Αγρίνιο.

Είσαι αυτοδίδακτη ή σπούδασες;

Η αλήθεια είναι ότι τα βιώματά μου ήταν η μουσική, το δημοτικό, μεγάλωσα ακούγοντας τα δημοτικά, έχω την χαρά και την τιμή, ο Νίκος Βλαχοδήμος και η Μαρίτσα Βλαχοδήμου είναι αδέρφια της μαμάς μου και με βοήθησαν να μπω στον χώρο. Βέβαια και οι γονείς μου είναι καλές φωνές. Μετά ήταν έμφυτο. Το όλο κλίμα στην οικογένεια βοήθησε πολύ να εξελιχθώ και εγώ. Έχω κάνει και σπουδές φωνητικής.

Ένα μήνυμα για το κοινό;

Κατ’ αρχάς τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που είναι πάντα κοντά μας, πάντα εκεί. Ευχόμαστε να είναι όλοι υγιείς, όλοι καλά, φέτος το καλοκαίρι να ανταμώσουμε όλοι, να αφήσουμε τα προβλήματα στην άκρη και να μας δοθεί η ευκαιρία να ξανανταμωθούμε πάλι και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.   

ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΣΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑ

Ο Μάκης Τσίκος με την Χρύσα Σπαή (δεξιά) και την κα Αγγελική Ζανιά που βοήθησε στην επαφή με τους καλλιτέχνες

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

Διαβάστηκε 1806 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 09:29
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033