Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:01 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 22:32

Μπορεί Η Κολπική Μαρμαρυγή Να Προκαλέσει Καρδιακή Ανεπάρκεια;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση που προκαλεί ταχείς και ακανόνιστους χτύπους της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αναπτύσσεται όταν η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά και σωστά το αίμα γύρω στο σώμα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, δηλαδή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Προκαλεί επίσης ταχυκαρδία, δηλαδή κάνει την καρδιά να χτυπάει πολύ γρήγορα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι σήμερα η κύρια καρδιακή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι μπορεί να αποκολληθούν και να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτό είναι γνωστό ως εμβολή.

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αποτελεσματικά. Μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε πάθηση που εμποδίζει την καρδιά  να αντλεί την απαραίτητη ποσότητα αίματος στον οργανισμό για να καλύψει τις απαιτήσεις του.

Υπάρχουν δύο τύποι. Ο συστολικός τύπος αναπτύσσεται όταν το μυοκάρδιο και το ενδοκάρδιο, αναπτύσσουν βλάβες που εμποδίζουν τις καρδιακές κοιλότητες να γεμίζουν και να εκτοξεύουν αίμα με τον τρόπο που θα έπρεπε. Ο διαστολικός τύπος εμφανίζεται όταν η καρδιά είναι ασυνήθιστα δύσκαμπτη και αντλεί αίμα σε υψηλές πιέσεις.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής ανεπάρκειας;

Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια έχουν στενούς δεσμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν κοινούς μηχανισμούς νόσου και παράγοντες κινδύνου. Και οι δύο μπορούν να οδηγήσουν σε νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Επιπλέον, τόσο η κολπική μαρμαρυγή όσο και η καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνονται σε συχνότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου που μοιράζονται βρίσκονται σε άνοδο, μεταξύ των οποίων:

- Διαβήτης

- Παχυσαρκία

- Αρτηριακή υπέρταση

- Υποκείμενη Καρδιοπάθεια

- Οι Άνθρωποι Που Ζουν Περισσότερο

- Υπνική Άπνοια

Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστούν  ταυτόχρονα. Η πρόγνωση είναι γενικά χειρότερη όταν συμβαίνει αυτό.

Οι θεραπείες και οι στρατηγικές παρακολούθησης είναι επίσης παρόμοιες για τις δύο καταστάσεις. Ωστόσο, η συνύπαρξη και των δύο καταστάσεων μπορεί να περιπλέξει τη θεραπεία. Προσέχοντας τα χαρακτηριστικά της μιας πάθησης, είναι συχνά πιθανό να είναι εμφανή και τα σημεία και συμπτώματα της άλλης.

Μπορεί η κολπική μαρμαρυγή να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια;

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, επηρεάζοντας τη λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.

Ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορεί η καρδιακή ανεπάρκεια να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή;

Εκτός από την κολπική μαρμαρυγή που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε πάθηση που επηρεάζει την ανατομία της καρδιάς προκαλώντας:

- Φλεγμονή

- Βλάβη

- Ισχαιμία (Ανεπαρκής Παροχή Αίματος Στους Καρδιακούς Μύες)

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση όλων αυτών των μηχανισμών.

Επιπλέον, η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί δομικές και νευροορμονικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια

Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια μοιράζονται τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Αυτοί περιλαμβάνουν :

- Υψηλή Αρτηριακή Πίεση

- Το Κάπνισμα

- Παχυσαρκία

- Διαβήτη

- Υπνική Άπνοια

- Στεφανιαία Νόσο

- Μεγαλύτερη Ηλικία

Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή νόσος μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντες κινδύνου, καθώς η ύπαρξη μιας από τις καταστάσεις αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της άλλης.

Θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν ένα άτομο πάσχει και από τις δύο παθήσεις, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει ορισμένες θεραπείες έναντι άλλων.

Θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής

Η θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων και ποικίλλει ανάλογα με το αν συνυπάρχει με καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος, τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού του ατόμου και τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Εάν ένα άτομο έχει κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια, τότε ο γιατρός μπορεί να προτείνει  φάρμακα που ελέγχουν τον ρυθμό της καρδιάς και όχι τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

Εάν ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να χρειαστούν επεμβατικές μέθοδοι με διάφορες μεθόδους κατάλυσης.

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας

Η βλάβη που προκαλείται στην καρδιά ενός ατόμου από αυτή την πάθηση μπορεί να είναι μόνιμη. Ωστόσο, διάφορες θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής κρατώντας την καρδιακή ανεπάρκεια υπό έλεγχο.

Αρκετά φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αναστολείς ΜΕΑ, οι ΜΡΑ, οι αναστολείς SLGT2, τα αντιπηκτικά και οι β-αναστολείς.

Εάν ένα άτομο δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, τότε η παρέμβαση αποτελεί επιλογή. οι παρεμβατικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας και περιλαμβάνουν την τοποθέτηση βηματοδότη ή απινιδωτή, την καρδιακή κατάλυση, τη χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μεταμόσχευση καρδιάς.

Πότε πρέπει να μιλήσετε με έναν καρδιολόγο

Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με τον καρδιολόγο του το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίζει συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής ή καρδιακής νόσου, ακόμη και αν αυτά φαίνονται ήσσονος σημασίας.

Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής:

- Πόνο ή δυσφορία στο στήθος

- Ξαφνική αλλαγή του καρδιακού ρυθμού

- Σταθερό καρδιακό ρυθμό, μικρότερο από 60 BPM ή μεγαλύτερο από 100 BPM, Εάν αυτό δεν είναι αναμενόμενο για ένα άτομο.

- Κόπωση

- Δύσπνοια, ιδίως κατά την άσκηση

- Αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Συμπτώματα Καρδιακής Ανεπάρκειας

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή, όπως

- Δύσπνοια

- Δυσκολία στην αναπνοή κατά την κατάκλιση

- Ξύπνημα από δύσπνοια

- Κόπωση

- Πρήξιμο

- Διαστολή του στομάχου

- Πόνος στο στομάχι

- Αύξηση βάρους

Επειδή πολλά από αυτά τα συμπτώματα δεν σχετίζονται άμεσα με την καρδιά, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνει ο συσχετισμός. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι παρόντα ή επιμένουν.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν εμφανίζετε οποιοδήποτε καρδιακό σύμπτωμα. Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του θωρακικού πόνου μπορεί να υποδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρδιακής προσβολής.

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αναπτυχθεί ένας ξαφνικός πόνος στο στήθος που:

- Διαρκεί πάνω από 15 λεπτά

- Κάνει το στήθος να αισθάνεται βαρύ ή σφιχτό

- Εξαπλώνεται στα σαγόνια, τα Χέρια, τα πόδια ή την πλάτη

- Εμφανίζεται παράλληλα με αίσθημα δύσπνοιας, εφίδρωσης και αίσθημα αδιαθεσίας.

Περίληψη

Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι και οι δύο ολοένα και πιο διαδεδομένες καρδιακές παθήσεις που περιορίζουν τη σωστή ροή του αίματος, θέτοντας εκτός λειτουργίας απαραίτητες λειτουργίες του σώματος.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς προκαλεί ακανόνιστους και πολύ γρήγορους χτύπους της καρδιάς. Μπορεί επίσης να συμβεί το αντίστροφο, καθώς οι μηχανισμοί που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική μαρμαρυγή.

Είναι σημαντικό να επισκέπτεται κανείς έναν γιατρό κάθε φορά που υποψιάζεται μια καρδιακή πάθηση, καθώς με τη διάγνωση είναι πολύ πιο εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανιστεί έντονος πόνος στο στήθος που μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή.

Η Καρδιολογος Αθηνα

Dr. Ilham Kaffa

Διαβάστηκε 1703 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 22:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.