Δευτέρα, 27η Σεπτεμβρίου 2021  12:45 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 18:50

Η ξεχασμένη πατόζα του Κοσμά | Η ζωή στο χωριό (Βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης στην θεματική ενότητα "η ζωή στο χωριό".

Αναβίωση ξεφλουδίσματος κοντόροκας μετά από 70 χρόνια με την πατόζα του Κοσμά.

Πριν το 1950 και ίσως αργότερα, το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού γινόταν με τα χέρια. Μαζεύονταν οι οικογένειες, φίλοι και γνωστοί και σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα ολονυχτίς ξεφλούδιζαν/καθάριζαν το καλαμπόκι για το ψωμί της χρονιάς. Αργότερα ήρθαν οι μηχανές που αντικατέστησαν την ανθρώπινη εργασία.

Στον ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας, βρήκαμε ένα τέτοιο μηχάνημα, που ακόμη και σήμερα λειτουργεί για το σκοπό αυτό. Η πατόζα, είναι μία μηχανή που δουλεύει με τη βοήθεια ενός τρακτέρ ενώ τροχοί και ιμάντες μεταδίδουν κίνηση σε όλο το μηχανισμό της.

Η κοντόροκα -αποτελούσε την κυρίαρχη άλλοτε καλλιέργεια που ήταν απαραίτητη για τη συντήρηση των νοικοκυριών. Από εδώ παράγεται το καλαμποκίσιο αλεύρι άκρως υγιεινό και πλούσιο σε διατροφικές αξίες. Σπανίζει σήμερα ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του και είναι ελάχιστοι όσοι διατηρούν ακόμη την καλλιέργεια παλιάς ποικιλίας καλαμποκιού.

Ο Κοσμάς κτηνοτρόφος και γεωργός της ορεινής Ελλάδας, κρατάει την παράδοση και μας δείχνει πώς βγαίνει το καλό και υγιεινό καλαμποκίσιο αλεύρι...

Διαβάστηκε 176 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 18:55
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα