Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:09 μμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 21:50

Συντελεστές της ταινίας μικρού μήκους "Μ.Ι.Α" μιλούν για το εγχείρημα και το κοινωνικό μήνυμα που θέλουν να περάσουν στον κόσμο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τους γνωρίσαμε στα γυρίσματα της ταινίας "Ο πηλός και η κοπέλα" του Γιώργου Λουριδά που πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο και είχαν την εποπτεία της ηχοληψίας. Τώρα τους συναντάμε μετά την ολοκλήρωση μιας δικής τους ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο "Μ.Ι.Α" η οποία αποσκοπεί να περάσει στον κόσμο ενα πολύ ενδιαφέρων και σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Ο λόγος για την Μέλισσα Σελεβίστα * απο το Αγρίνιο και τον Δημήτρη Χρόνη * απο την Πάτρα. Την ταινία θα την δούμε το ερχόμενο φθινόπωρο στο Youtube και στον κινηματογράφο.

MIA 09

Η Μέλισσα Σελεβίστα δήλωσε στην Χρύσα Σπαή: Η ταινία γυρίστηκε το 2020 και για να είμαι συγκεκριμένη από τέλη Αυγούστου μέχρι αρχές Νοεμβρίου, ακριβώς πριν το δεύτερο lockdown. Στην πραγματικότητα οι μέρες των γυρισμάτων ήταν συνολικά έξι συν κάποιες μέρες ακόμα όπου έγιναν επιπλέον λήψεις αλλά και ηχογραφήσεις από το Δημήτρη. Τα γυρίσματα έγιναν σε ένα βάθος χρόνου εξαιτίας καθαρά πρακτικών λόγων. Καταρχάς λόγω της εργασίας του Δημήτρη, της δικής μου αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών, έπρεπε να προσαρμοστούν τα ωράρια μας και κατά δεύτερον γιατί ο τόπος διαμονής μου είναι το Αγρίνιο και η Μ.Ι.Α γυρίστηκε, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στην Πάτρα όπου και διαμένει ο Δημήτρης. Υπάρχει και μια σκηνή βέβαια σε παραλία της Αιτωλοακαρνανίας στην Λιμνοπούλα στην Κάτω Βασιλική.

Πως σας ήρθε η ιδέα να κάνετε αυτή την ταινία;

Εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να γεννιέται μέσα μου η ανάγκη να επικοινωνήσω καταρχήν κάποια πράγματα. Ουσιαστικά αυτή η ανάγκη ξεκίνησε από τη δική μου αλλαγή στάσης απέναντι στο αυτοάνοσο νόσημα μου, την αλωπεκία, που με έκανε να θέλω να το εξωτερικεύσω για μένα, αλλά και για τους άλλους. Γνώρισα το Δημήτρη Χρόνη μέσω του κοινού μας μεταπτυχιακού στον Ακουστικό Σχεδιασμό ,τον προσέγγισα και μοιράστηκα μαζί του τους προβληματισμούς μου και τις ιδέες μου. Η αρχική ιδέα μου ήταν να γίνει κάτι σε μορφή ντοκιμαντέρ αλλά συζητώντας με το Δημήτρη και με προτροπή του ,αποφασίστηκε να γίνει μια μικρού μήκους ταινία.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον θεατή;

Θα θέλαμε με αυτή την ταινία να βάλουμε ένα λιθαράκι στο να σπάσουν κάποια ταμπού της κοινωνίας αλλά και να υπάρξει ατομική αλλά και συλλογική καθημερινή κινητοποίηση. Οφείλουμε να δούμε ότι τα όρια που μας θέτει η κοινωνία αλλά και ο ίδιος μας ο εαυτός πολλές φορές είναι ψεύτικα και μας εμποδίζουν να ζούμε συνειδητά και να αλλάξουμε. Η αλλαγή στάσης φυσικά δεν έρχεται ξαφνικά, αλλά όπως και στην κεντρική ηρωίδα της ταινίας τη Μυρτώ, επέρχεται μέσα από κάποια γεγονότα και τη στιγμή που συνειδητοποιεί ο καθένας ότι τη χρειάζεται και τη θέλει, αυτή την αλλαγή. Επιπλέον η «δικτατορία» της εξωτερικής εμφάνισης είναι κάτι που όσο και να έχει γίνει λόγος υπάρχει, είναι εδώ και θα θέλαμε να δείξουμε ότι η πραγματική ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και όχι από τα στερεότυπα που προβάλλονται.

MIA 03

Η Ελληνική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα ανθρώπων με ιδιαιτερότητες;

Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι πλήρως ευαισθητοποιημένη αν και σαφώς έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλο που είμαστε στον αιώνα της υπερπληροφόρησης στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ακόμα άγνοια, αρκετά ταμπού, περιθωριοποίηση και κάποιες φορές επίθεση. Η γνώση αλλά και το ξεπέρασμα αυτών των ταμπού μπορούν να συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση ώστε να υπάρξει αλλαγή θέασης και στάσης. Τα άτομα με οποιαδήποτε μορφής ιδιαιτερότητας στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από τους άλλους καθώς είναι άνθρωποι, με τις ίδιες ανάγκες και η κοινωνία μας οφείλει να είναι προσαρμοσμένη αλλά και δεκτική σε όλους. Ούτως η άλλως με τον ένα η τον άλλο τρόπο εν δυνάμει όλοι μας είμαστε ιδιαίτεροι.

Θέλετε η ταινία σας να ταξιδέψει σε φεστιβάλ;

Φυσικά και σας θέλουμε συνταξιδιώτες σ’ αυτό μας το ταξίδι! Πιστεύω ότι πρέπει να προωθούνται ανεξάρτητες ταινίες με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που μας απασχολούν όλους, καθώς και να δίνονται ευκαιρίες σε νέους και ταλαντούχους δημιουργούς.

MIA 05

Στην διάρκεια της υλοποίησης της ταινίας ποιά ήταν τα συναισθήματα που σας γεννήθηκαν;

Πολλά και διαφορετικά! Μπορεί να λειτούργησε και ως ένα είδος δραματοθεραπείας! Μπαίνοντας στα παπούτσια της κεντρικής ηρωίδας, της Μυρτώς, βίωσα και εγώ μαζί της το θυμό, την πίεση από τα όρια που της είχαν τεθεί, την ντροπή αλλά και τελικά την αυτοπεποίθηση και την απελευθέρωση.

MIA 08

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας

Λέμε ότι η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας ή μια μάχη που προσπαθούμε να κερδίσουμε, αλλά θα θελα να προσθέσω και μια άλλη οπτική. Πόσο όμορφη είναι μια ζωή που δεν τη νιώθουμε σαν μια μάχη μα σαν μια όμορφη πορεία, με ένταση αλλά και γαλήνιες στιγμές. Μια πορεία που φυσικά θα χει εμπόδια αληθινά τα οποία υπερπηδούμε καταρρίπτοντας τα ψεύτικα, ζώντας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Κάθε μέρα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, συμβαίνουν γεγονότα και αυτό είναι γεγονός, όμως μπορούμε να πάρουμε την απόφαση και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια ώστε να δούμε αυτά τα γεγονότα που θα μας δώσουν την ώθηση ώστε… να σώσουμε τον εαυτό μας, αφήνοντας πίσω μας τα περιττά.

*Η Μέλισσα-Άννα Σελεβίστα ζει και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Αγρίνιο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ και τελειόφοιτη φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Ακουστικού Σχεδιασμού & Ψηφιακού ‘Ήχου. Από το 2014 έως το 2017 ανήκε στην Ομάδα Κουκλοθεάτρου του Δήμου Αγρινίου. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια παραστατικών τεχνών (θεατρικού παιχνιδιού, αφήγησης ,κινηματογράφου). Από το 2016 ανήκει στο τμήμα Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου.

Ο Δημήτρης Χρόνης δήλωσε στην Χρύσα Σπαή σχετικά με την ιδέα για αυτή την ταινία: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σκοπός προηγήθηκε της ιδέας. Σε ένα συνέδριο ακουστικής έγινε η γνωριμία μου με τη Μέλισσα-Άννα Σελεβίστα, όντας συμφοιτητές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ακουστικού σχεδιασμού και ψηφιακού ήχου. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μου επικοινώνησε την πρόθεσή της να εξωτερικεύσει σε οπτικοακουστική μορφή διάφορες σκέψεις, προβληματισμούς και προσωπικά βιώματα σχετιζόμενα με το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει. Θεώρησα την πρότασή της να υλοποιήσω ένα τέτοιο εγχείρημα ιδιαίτερα τιμητική, και επιπροσθέτως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ‘’ακουμπήσουμε’’ το ζήτημα της διαφορετικότητας εν γένει. Προς αυτή την κατεύθυνση, και κατόπιν συναντήσεων/ συζητήσεων, ακολούθησα τη μυθοπλαστική οδό με κάποια βιωματικά στοιχεία, ώστε να έχω στη διάθεση μου όλα τα εκφραστικά στοιχεία που παρέχει η έβδομη τέχνη, και επιτρέποντας σε μεγαλύερη μερίδα του κοινού να ταυτιστεί με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Η Ελληνική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη στο αντικείμενο που πραγματεύεται η ταινία σας;

Η βασική ηρωίδα της ταινίας πάσχει από την ασθένεια της αλωπεκίας. Όπως προανέφερα, η διαφορετικότητα θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε μορφή. Εν προκειμένω, αφορά τη μεταβολή κυρίως εξωτερικών χαρακτηριστικών, σε μια κοινωνία που δίνει ολοένα και περισσότερη σημασία στο φαίνεσθαι (σύμφωνα με στερεοτυπικά και επιβαλλόμενα πρότυπα) από το είναι. Θεωρώ πως μεγάλη μερίδα του κοινού δεν είναι ευαισθητοποιημένη με το αντικείμενο, και αυτό μεταφράζεται σε συμπεριφορές όπως shock και επικριτική στάση στο διαφορετικό, είτε σε μια αρκετά υποκριτική στάση ‘’κατανόησης’’ με ψήγματα οίκτου λόγω ελλειπούς ενημέρωσης αλλά και προσωπικών ανασφαλειών.

MIA GYRISMATA 02

Σε ποιά μέρη κάνατε τα γυρίσματα;

Τα γυρίσματα διενεργήθηκαν σε δημόσιους χώρους της πόλης της Πάτρας, αλλά και στην Παραλία της Λιμνοπούλας της κάτω Βασιλικής Αιτωλοακαρνανίας.

Εξηγήστε μας πως προέκυψε ο τίτλος «Μ.Ι.Α» για την ταινία σας;

Ο τίτλος Μ.Ι.Α είναι αρκτικόλεξο. Αρχικά προέκυψε τυχαία ως working title, από τα αρχικά γράμματα των τριών πρώτων σελίδων του screenplay. Στη συνέχεια διατηρήθηκε, καθώς πάντα μου άρεσε η ιδέα των σύντομων και αινιγματικών τίτλων σε ταινίες μικρού μήκους. Στον τίτλο έχω από νωρίς αποδόσει τη δική μου ερμηνεία, κάτι το οποίο προτρέπω ελεύθερα να κάνουν και οι θεατές.

MIA GYRISMATA 03

Ποιος είναι ο στόχος σας με την προβολή αυτής της ταινίας;

Ο στόχος της ταινίας είναι διττός: Aρχικά, μέσω της συγγραφής του σεναρίου ως αποτέλεσμα διαφόρων ερεθισμάτων από συζητήσεις με τη Μέλισσα Σελεβίστα, αλλά και μέσω της ερμηνευτικής οδού, ευελπιστώ να έφτασε ένα βήμα πιο κοντά προς την αυτοαποδοχή και αυτογνωσία. Επιπροσθέτως και όσον αφορά τους θεατές, αυτό που ευελπιστώ είναι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να αντλήσουν μέσω της ηρωίδας λίγη περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Υπήρξε οικονομική στήριξη από κάποιο φορέα για την υλοποίηση της ιδέας;

Η ταινία από την αρχική της σύλληψη μέχρι και το τελικό post production είναι ένα εγχείρημα που υλοποιήθηκε με δικούς μας ανεξαρτητους πόρους και εργασία. Η συγκεκριμένη προσέγγιση κάνει την όλη διαδικασία πιο κοπιαστική και δύσκολη, αλλά δίνει πλήρη εκφραστική ελευθερία. Ούτως η άλλως μια τανία μικρού μήκους σπάνια χρηματοδοτείται από επίσημους φορείς και πρόκειται κυρίως για ένα μέσο να δοθεί το προσωπικό στίγμα του δημιουργού. Έχοντας, ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα έτοιμο, και στη διαδικασία υποβολής συμμετοχών σε φεστιβάλ, οι οποίες και απαιτούν οικονομικό αντίτιμο, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για χορηγίες αλλά και τη στήριξη του κοινού, εφόσον δουν το ήδη αναρτημένο trailer και αρέσκονται στο αισθητικό αποτέλεσμα και τη θεματολογία της ταινίας.

MIA GYRISMATA 04

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας

Θα ήταν ουτοπικό να υποθέσουμε πως η κοινωνία μπορεί να αλλάξει μέσω μιας ταινίας ( πόσο μάλλον μιας συνέντευξης). Το βασικό μήνυμα είναι ωστόσο πως οι γύρω μας βλέπουν την εικόνα την οποία εμείς προβάλλουμε για τον εαυτό μας. Αλλάζοντας, λοιπόν, βελτιώνοντας και αγαπώντας τον ίδιο μας τον εαυτό, κάνουμε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για κάτι συνολικά καλύτερο.

*Ο Δημήτρης Χρόνης είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Ακουστικού Σχεδιασμού &Ψηφιακού Ήχου. Ασχολείται με τα πολυμέσα, τόσο σε επίπεδο καταγραφής (Cinematography, Audio Field Recording), όσο και σε επίπεδο Post Production (Color Grading, Sound Restoration/ Design). To Μ.Ι.Α είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους σε εξολοκλήρου δικό του σεναρίο και σκηνοθεσία.

Η ταινία Μ.Ι.Α στα Social Media

Facebook: https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%99%CE%91-short-film-100511945170699

Instagramm: https://www.instagram.com/m.i.a_short_film/

Filmfreeway: https://filmfreeway.com/MIA883

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UC4USatlPBxyQWaT_U--DOrg

MIA GYRISMATA 05

MIA GYRISMATA 01

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 2610 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 21:51
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033