Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:29 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 16:37

Μια περιήγηση στα Ιαματικά Λουτρά Μυρτιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι στην λίμνη Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στην Κάτω Μυρτιά υπάρχουν και λειτουργούν Ιαματικά λουτρά εδώ και πολλά χρόνια. To AgrinioBestOf.gr επισκέφθηκε τον χώρο και σας μεταφέρει εντυπώσεις. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον κον Δάλλα Δημήτριο ο οποίος διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και ενημερώνει τους αναγνώστες για την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή τοποθεσία που κοσμεί την λίμνη Τριχωνίδα.

images 001

Τι σας έσπρωξε να διαχειριστείτε τις ιαματικές πηγές;

Ηρθα εδώ με προοπτική να αναβαθμίσω τον χώρο καθότι είχε περιέλθει σε άθλια κατάσταση και αποφάσισα να το εκμεταλευθώ επαγγελματικά σε συνδυασμό με το ξενοδοχείο «Ντάλλας» που διατηρώ στην Κάτω Μυρτιά.

Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε μέχρι να το φέρετε στην σημερινή τους κατάσταση;

Πολλά τα προβλήματα. Οι μπανιέρες ήταν σε άθλια κατάσταση. Το ίδιο και τα δωμάτια, σοβάδες έπεφταν από παντού. Δεν ασχολήθηκε κανένας με τον χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια. Εγω διαπιστώνοντας το ενδιαφέρων του κόσμου να έρθει εδώ στα ιαματικά λουτρά για να θεραπευθεί, ενδιαφέρθηκα και αναβάθμισα τον χώρο ώστε να είναι ευχάριστος και επισκέψιμος.

images 021

Μπήκατε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής;

Οχι, καθότι δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να ενταχθεί. Ετσι προσπάθησα από μόνος μου, βάζοντας δικά μου κεφάλαια. Για να μπείς σε κάποιο πρόγραμμα πρέπει να γίνει αναγνώριση πηγής – πράγμα που έγινε φέτος από το Υπουργειο Τουρισμού - τώρα μένει να πάρουμε την αδειοδότηση από το Υπουργείο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την βελτίωση των υποδομών μπαίνοντας σε κάποιο πρόγραμμα.

Είναι εύκολη η πρόσβαση από το Αγρίνιο; οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση για να έρθει ο κόσμος;

Ο δρόμος δεν είναι κατάλληλος. Αυτό συμβαδίζει και από την άποψη των επισκεπτών οι οποίοι ναι μεν μένουν ικανοποιημένοι από τα λουτρά αλλά δυσκολεύονται στην μετακίνηση. Με την αναβάθμιση του δρόμου, θεωρούμε ότι θα επέλθει και η σχετική ανάπτυξη και διάδοση των ιαματικών λουτρών Μυρτιάς.

Πείτε μας κάποια στοιχεία που διαπιστώσατε όντας πέντε χρόνια στην εκμετάλευση;

Απο οτι βλέπω αυτά τα χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση αυξανόμενη χρόνο με τον χρόνο. Επίσης κάθε χρόνο το υγειονομικό ελέγχει και μας δίνει πιστοποίηση του νερού. Ότι είναι κατάλληλο. Επίσης επιπροσθέτως ζητήσαμε και έλεγχο του νερού της λίμνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο μπορούμε να κάνουμε μπάνιο αλλά να πίνουμε κιόλας από το νερό της λίμνης. Είναι πάρα πολύ καθαρό και ποιοτικό.

images 003

Ποιές παθήσεις θεραπεύουν τα ιαματικά νερά της πηγής εδώ;

Η πιστοποίηση που πήραμε αφορά θεραπεία για : Ρευματοπάθειες, Αρθρίτιδες, Πόνοι μέσης, Πόνοι ποδιών , Πόνοι αυχένα και την Ακμή.

Υπάρχουν ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες που πρέπει να μείνουν για μέρες;

Βεβαίως υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή που μπορούν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε απαίτηση. Υπάρχει το δικό μου το «Ντάλλας» στην Κάτω Μυρτιά, το «Ελλη» στην Βαρειά, το «Αλθαία» στο Πετροχώρι, το «Θέρμιος Απόλλων» στο Θέρμο και φυσικά τα ξενοδοχεία του Αγρινίου για όσους δεν έχουν πρόβλημα με την απόσταση.

Στα δημοτικά συμβούλια που έχουν συγκληθεί έχει γίνει θέμα για τον Ιαματικό τουρισμό στην περιοχή;

Ναι. Τελευταία έχει αρχίσει να συζητιέται το θέμα, καθότι υπήρξε και η πιστοποίηση από το Υπουργείο. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι πηγαίνοντας σε συνέδρια, εκθέσεις και διαφημίζοντας τα λουτρά σε διάφορα site κλπ.

Μπορείτε να μας πείτε περίπου πόσοι επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο;

Φέτος βλέπω μια μεγάλη προσέλευση από ξένους. Καθημερινά μας επισκέπτονται δέκα με δεκαπέντε άτομα.

images 007

Το κόστος λουτροθεραπίας είναι προσιτό για τους λουόμενους;

Ναι. Υπάρχουν οι απλές μπανιέρες λουτροθεραπείας που κοστίζουν 5 ευρώ και υπάρχει και το Τζακούζι που έχει 7 ευρώ. Είναι προσιτά πιστεύω. Η λουτροθεραπεία για πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος απαιτεί 15 με 20 μπάνια περίπου.

Τι λείπει απο την Αιτωλοακαρνανία και δεν έχει αναπτύξει τους πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβει;

Βασικά λοίπουν οι υποδομές (δρόμοι, εγκαταστάσεις) και η σωστή προβολή. Οσον αφορά τα ιαματικά λουτρά Μυρτιάς πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση τα έχει υποβαθμίσει. Δηλαδή δεν ασχολήθηκε στον βαθμό που έπρεπε ώστε να αναδειχθούν και να αποτελέσουν προορισμό. Εγω προσωπικά κάνω ότι μπορώ να αναβαθμίσω τον χώρο και οτιδήποτε που μπορεί να αυξήσει του επισκέπτες Ελληνες και Ξένους, παρακολουθόντας σεμινάρια και προβάλλοντας την περιοχή.

images 025

Τι μήνυμα θα στέλνατε σοτυς αναγνώστες που θέλουν να κάνουν ιαματικό τουρισμό και λουτροθεραπεία εδώ;

Καλούμε όλους όσους έχουν κάποιο πρόβλημα από αυτά που προαναφέραμε, να έρθουν εδώ. Κάνοντας λουτροθεραπεία θα ξεπεράσουν το πρόβλημα και επίσης μπορουν να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας δίπλα στην πανέμορφη λίμνη μας, πίνοντας το καφεδάκι τους ή παίρνοντας το γεύμα ή δείπνο τους, καθότι δίπλα στα λουτρά λειτουργεί και καφετέρια – ταβέρνα. Εδώ μπορούν να απολαύσουν ένα πανέμορφο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες κοσμικές περιοχές. Αλλά και να απολαύσουν την μοναδική νοστιμότατη Αθερίνα της λίμνης. Ένα ψάρι θαλάσσης που ζεί μόνο στα νερά της λίμνης Τριχωνίδας.

map

images 022

Ιστορικά στοιχεία

Τα Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς βρίσκονται στην βορειοανατολική παραλία της λίμνης Τριχωνίδας του Δήμου Θέρμου, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο. Τα λουτρά της Μυρτιάς είναι γνωστά και ως «Κόκκινο Στεφάνι» επειδή το ρόδινο σούρουπο στεφανώνει με τα ιδιαίτερα κόκκινα χρώματά του τον βράχο που αγκαλιάζει την πηγή. Η πηγή των λουτρών βρίσκεται στην ρίζα ενός ασβεστολιθικού λόφου όπου στους εσωτερικούς θύλακές του συγκεντρώνεται το νερό και κινείται προς τις φλέβες του για να βρει διέξοδο στην πηγή μεταφέροντας συστατικά που το καθιστούν ιδιαίτερα θεραπευτικό και θαυματουργό. Η σύνθεση χημικών στοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και θεϊκά το καθιστούν κατάλληλο ως πόσιμο. Η πηγή χαρακτηρίζεται ως θειούχος, ψυχρή με θερμοκρασία 19,4ο C με PH 6,67. Τα ιαματικά λουτρά της Μυρτιάς ενεργούν θεραπευτικά σε παθήσεις όπως ισχιαλγίες, ρευματισμούς, εκζέματα, φλεγμονές του δέρματος, ψωρίαση, ακμή, δερματίτιδες, σαλπιγγίτιδες και φλεγμονές οργάνων της μήτρας, αυχενικά και γενικά ορθοπεδικές παθήσεις. Η πηγή λειτουργεί από τον 19o αιώνα. Οι Ιταλοί στην περίοδο της κατοχής αναζήτησαν και ανακάλυψαν την πηγή σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων. Οι κάτοικοι πάντως διηγούνται ακόμη και θεραπείες παράλυτων. Τους πήγαιναν δεμένους πάνω στα άλογα και ύστερα από την λουτροθεραπεία τους έφευγαν περπατώντας… για τον λόγο αυτό ονομάζουν τα λουτρά αυτά οι ντόπιοι και «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Η μεταλλική πηγή «Κόκκινο Στεφάνι» ανακηρύχτηκε επίσημα ως ιαματική το 1920.

Τα ανωτέρω ιστορικά και ενημερωτικά στοιχεία καθώς επίσης και κάποιες φωτογραφίες πάρθηκαν από το site http://agrinio-iamatika-loutra-mirtia.blogspot.com

images 024

Το 1950 αρχισε να γίνεται επισκέψιμος ο χώρος με πρωτοβουλία της κοινότητας και κάποιων ιδιωτών. Τότε υπήρχε μια μεγάλη κολυμπήθρα που μπαίνανε ολοι μέσα και κάνοντας λουτροθεραπεία βλέπανε ότι οι παθήσεις τους διορθώνονταν. Από το 1955 και μετά μπήκαν οι μπανιέρες και πήραν οι εγκαταστάσεις την μορφή που έχουν και σήμερα.

images 002

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ιαματικά Λουτρά Μυρτιάς
«Το Κόκκινο Στεφάνι»
Δάλλας Δημήτριος
Τηλ.: 2644051316  Κιν.: 6977455523
Κάτω Μυρτιά

images 004

images 005

images 006

images 007

images 008

images 009

images 010

images 011

images 012

images 013

images 014

images 016

images 017

images 018

images 019

images 020

images 021

images 023

images 026

images 027

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 15580 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 17:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033