Κυριακή, 22η Μαίου 2022  4:49 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 00:44

Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» του Νώντα Σαρλή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 3η Μαρτίου στις δώδεκα το μεσημέρι στην πανέμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του «Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου» η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…»., το οποίο παρουσιάζει διάφορα ιστορικά στοιχεία για την ζωή των Σακαρετσιάνων/Σαρακατσάνων στο χωριό αυτό.

sakaretsi 06

sakaretsi 00

sakaretsi 11

sakaretsi 01

images 04

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής αλλά και πολλοί επισκέπτες έδωσαν το παρών σε μια κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη αίθουσα. 

sakaretsi 05

Μετά το καλωσόρισμα από τον αντιπρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου τον λόγο πήρε ο τέως Γυμνασιάρχης Δημήτρης Καρακώστας ο οποίος μίλησε για το έργο του κου Νώντα Σαρλή τα τελευταία 30 χρόνια στον κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση.  

images 07

Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης κος Νώντας Α. Σαρλής, ο οποίος μίλησε για την καταγωγή της οικογένειάς του από το Περδικάκι και για τις μνήμες του απ'το χωριό. Επεσήμανε ότι η δημιουργία του ντοκιμαντέρ οφείλεται στην επιμονή της κυρίας Παρθενίας Χαρίτου η οποία κατάγεται απο την εν' λόγω περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να γίνουν πολλά ταξίδια από την Αθήνα μέσα στα δύο χρόνια που κράτησε η δημιουργία του έργου αυτού. Ένα έργο που συγκέντρωσε 50 ώρες βίντεο υλικού και με το μοντάζ έφθασε σε τελική διάρκεια μίας ώρας.

sakaretsi 08

Η προβολή κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που με το θερμό τους χειροκρότημα επιβράβευσαν την προσπάθεια αυτή.

Το AgrinioBestOf.gr ηταν εκεί και η Χρύσα Σπαή μίλησε με συντελεστές του ντοκιμαντέρ αυτού για τους αναγνώστες του.

images 25

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ κος Νώντας Σαρλής δήλωσε: « Ομολογώ ότι συγκινήθηκα πάρα πολύ κυρίως από την ανταπόκριση των χωριανών. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου και το γεγονός ότι η αίθουσα ήταν σήμερα γεμάτη. Βλέποντας ανθρώπους να δακρύζουν παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, συγκινήθηκα ακόμη περισσότερο γιατί ο σκοπός μου ήταν ακριβώς αυτό. Να συγκινήσω και μέσα από αυτή την συγκίνηση να ξυπνήσω μνήμες και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο. Το χθες πρέπει να το σεβόμαστε και πάνω σε αυτό να κτίζουμε το αύριο και το σήμερα. Πρέπει να διατηρούμε ττην πολιτιστική μας κληρονομιά ουσιαστικά, είναι πολύ σημαντικό αυτό και όχι μόνο με συνηθισμένες εκδηλώσεις όπως πανηγύρια, χορούς κλπ. Καυχιέμαι που είμαι Σακαρετσιάνος και πάντα το έλεγα ότι η καταγωγή μου είναι από το Σακαρέτσι και τώρα ένας λόγος παραπάνω. Το ντοκιμαντέρ το αφιερώνω στους γονείς μου, τον πατέρα μου Ανδρέα, την μητέρα μου Ροδάνθη, και την αδελφή μου Βασιλική και βέβαια σε όλους όσους έχουν περάσει από το χωριό, έχουν αφήσει το στίγμα τους εδώ και έδρασαν μέσα στον χρόνο. Το DVD το παραχώρησα στον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε αποκλειστικά στην ενίσχυση του Συλλόγου.»

images 29

Η κα Νία Χαρίτου κατάγεται από το Περδικάκι και ήταν ο εμπνευτής της ιδέας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ. Η ίδια μας δήλωσε: «Εργάζομαι στην ομάδα για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου και επειδή κατάγομαι από εδώ ήθελα να κάνω κάτι για το χωριό μου. Τον θαύμαζα τον κο Σαρλή και τον θεωρώ απο τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από εδώ και αυτός ήταν ένας λόγος παραπάνω για να κάνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ. Όταν είδα την αίθουσα γεμάτη αισθάνθηκα δικαίωση για την προσπάθεια που κάναμε και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το χωριό που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το όλο εγχείρημα και φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ συγκινημένη από την μεγάλη αγάπη του κόσμου που εισπράξαμε σήμερα. Το 2018 ήταν Πανευρωπαϊκά έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχουν γίνει διάφορες εκδηλώσεις και στην περιοχή μας. Εχουμε πολύ πλούσια ιστορική κληρονομιά και αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μας με εθελοντική προσφορά να την αναδείξουμε, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν. Ακολουθούν και οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής  που είναι πάνω στο ίδιο πλαίσιο.  Το ντοκιμαντέρ μετά από εδώ θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αθήνα (Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης & στην Στοά του Βιβλίου), Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη κλπ.»

images 32

images 35

Ο κος Νίκος Κουτσός που κατάγεται και ζεί στο Περδικάκι Γραμματέας του Συλλόγου του χωριού  μας δήλωσε: «Εγώ θέλω να σας μιλήσω για την κατασκευή αυτής της αίθουσας του Ομίλου. Εγώ έχω ρίξει τις κολώνες και τα δάπεδα. Το οικόπεδο, μας το παραχώρησε ο Δήμος Ινάχου, ενώ το κτίριο κατασκευάστηκε με συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ ΑΕ και με την προσωπική συνεισφορά του κου Κυριακόπουλου. Όσον αφορά την παράδοσή μας έχω να πω ότι η καταγωγή των Σαρακατσάνων υποστηρίζω οτι είναι από το Περδικάκι Βάλτου το οποίο εως το 1930 λεγόταν Σακαρέτσι. Υπάρχουν έγγραφα από την εποχή του Αλή Πασά που αναφέρουν του κατοίκους του χωριού σαν Σακαρετσιάνους και στην πορεία του χρόνου με παραλλαγή του ονόματος έγιναν Σαρακατσάνοι.»

images 41

Ο κος Παπαδημητρίου Γεώργιος είναι αντιπρόεδρος του Μορφωτκού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου στον χώρο του οποίου έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ μας δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια δουλειά για την οποία εργαστήκαμε γύρω στα δύο χρόνια και το αποτέλεσμα που περιμένουμε εμείς από αυτό το ντοκιμαντέρ είναι να ξαναβρεθούμε πάλι οι χωριανοί που έχουμε χαθεί στό χρόνο και τις αποστάσεις και να ενεργοποιηθούν όλο και περισσότερα άτομα προκειμένου  να βοηθήσουμε το χωριό. Το ντοκιμαντέρ πωλείται στους χώρους των προβολών που θα γίνουν στην συνέχεια και θα διατείθεται απο τα μέλη του συλλόγου μας για όποιον ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί. Ο Σαρακατσάνος αντιπροσωπεύει την ζωή του βουνού. Είναι ο άνθρωπος που γίνεται ένα με τα ζώα του και ζεί από αυτά και για αυτά. Ακολουθεί εκεί που είναι το καλύτερο μέρος για το κοπάδι του και μεταναστεύει μαζί του και αυτός. Ευχαριστούμε σήμερα όλο τον κόσμο για την συμμετοχή του. Εμείς συνηθίζουμε πάντα να ενημερώνουμε, δεν προσκαλούμε, γιατί μας τιμά περισσότερο το να έρχεται κάποιος χωρίς πρόσκληση, διότι σημαίνει ότι έρχεται, είτε για την εκδηλωσή μας, είτε για το χωριό μας. είτε για εμάς.»

images 19

sakaretsi 09

sakaretsi 07

sakaretsi 04

images 14

images 15

sakaretsi 03

images 17

images 18

sakaretsi 02

images 43

 Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 4988 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 18:06
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα