Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:59 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 02:19

Μια επιτυχημένη μουσικο-ποιητική βραδιά στο Αγρίνιο από τη Βιβλιοθήκη Σπάρτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρασκευή βράδυ 3 Μάη, στο εναλλακτικό καφενείο Σείριος στο Αγρίνιο, ο Σύλλογος Εθελοντών της βιβλιοθήκης Σπάρτου Αμφιλοχίας διοργάνωσε μια ποιητική βραδιά, με απαγγελίες βραβευθέντων ποιημάτων από τον 3ο διαγωνισμό ποίησης που είχε διοργανώσει την περασμένη χρονιά. Πολύς κόσμος, φίλοι της ποίησης, παρευρέθηκαν και απόλαυσαν εκτός από απαγγελίες ποιημάτων και μελοποιημένη ποίηση από την Ανδριανή Ζαγγανά στην κιθάρα και τραγούδι και την Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου στο πιάνο και τραγούδι. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή μίλησαν με τους συντελεστές της εκδήλωσης για τους αναγνώστες μας.

images 17

images 05

images 11

Ο κ. Μάκης Νικολέτος (Ορφέας Σπαρτιώτης) εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας βιβλιοθήκης Σπάροτυ μας δήλωσε: «Απόψε θα διαβάζουμε ποιήματα από την ανθολογία του 3ου διαγωνισμού ποίησης, του περσινού δηλαδή διαγωνισμού. Συγκεκριμένα θα διαβάσουμε έξη ποιήματα των βραβευμένων ποιητών του διαγωνισμού. Η Βιβλιοθήκη είναι στον 5ο χρόνο της λειτουργίας της και έχει γίνει γνωστή από τον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε, καθότι είχε συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Φέτος κάνουμε τον 4ο διαγωνισμό πού έληξε πρόσφατα (19/4). Η ποίηση είναι προσωπική υπόθεση και είναι για αυτούς που την έχουν ανάγκη και ανάλογα με τις ανάγκες του κόσμου είτε την κάνεις δική σου η δεν την αγγίζεις καθόλου. Το μηνυμά μου προς τον κόσμο είναι να ασχοληθεί με την ποίηση καθότι μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο αλλά μας κάνει σίγουρα καλύτερους ανθρώπους. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Επίσης απόψε θα διαβαστεί και ένα χειρόγραφο ποίημα του κορυφαίου Αγρινιώτη μουσουργού Τάκη Παπαποστόλου που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, και θα το διαβάσει ένα μέλος τη κριτκής επιτροπής του 4ου ποιητικού διαγωνισμού ο κ. Γιάννης Μπαρδάκης.»

images 18

images 19

Ο κ. Κώστας Γεννάτος υπεύθυνος θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας, μας δήλωσε: «Θα διαβάσω το 1ο ποίημα που έγραψε ο Σπύρος Κάλβαρης που πήρε και το 1ο βραβείο και λέγεται «Ο Ιωνάθαν ανέβηκε στον ουρανό» επίσης θα δαβάσω το 2ο βραβείο που λέγεται «Πρακτορείο Κιλκίς» και το έγραψε ο Μπάμπης Αμανατίδης καθώς και το 3ο ποίημα που μιλάει για την προσφυγιά και το έγραψε ο Γιάννης Παναγιώτου. Αυτό λέγεται «ΑΜΟΡΣΑ». Η ποίηση δεν είναι για τον καθένα. Είναι ενας δύσκολος ανηφορικός δρόμος. Είναι πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος ποίηση. Μην νομίσει κάποιος ότι είναι κάτι εύκολο επειδή απαιτείται μόνο πένα και χαρτί. Επίσης δεν έχει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο. Εμένα μου αρέσει να διαβάζω και να απαγγέλω, λόγω του επαγγέλματος σαν ηθοποιός και μέσα από τα ποιήματα βλέπω τον εαυτό μου. Η διαφορά ενός ποιητή από έναν κοινό άνθρωπο είναι αυτή η λεπτή γραμμή δηλ. ενώ όλοι λένε ότι θα μπορούσαν να είχαν γράψει και οι ίδιοι το ποίημα που διάβασαν, λίγοι το κάνουν και αυτοί οι λίγοι είναι οι ποιητές. Η ποίηση πάντα έχει την προσωπική πινελιά του ποιητή. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τους νέους σε εκδηλώσεις και να τους βάλουμε να προβληματισμούν να ανοίξουν νεους ορίζοντες και νέους δρόμους στην ζωή τους. Η ποίηση δεν προβάλλεται σωστά και όσο πρέπει από τα ΜΜΕ με αποτέλεσμα να μπορούν λίγοι να είναι αποδέκτες αυτής της δραστηριότητας. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει π.χ.  ένα τηλεοπτικό κανάλι που να ασχολείται μόνο με ποίηση, κάτι που στις άλλες χώρες υφίσταται. Μπορεί βέβαια να εμφανίζονται αποσπασματικά στα ΜΜΕ, αλλά είναι πολύ λίγη η προβολή που γίνεται. Όταν απαγγέλω ποίηση νομίζω ότι είμαι στον χώρο μου. Αυτοί που έρχονται στις εκδηλώσεις μας ανταμοίβονται και ξανάρχονται και έτσι σιγά σιγά κερδίζουμε κάποιο κοινό, γιατί όπως είπαμε δεν γίνεται να έχουμε μεγάλο κοινό αλλά αυτό που έχουμε αυξάνεται.»

images 20

Η Δήμητρα Γκέκα ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και συμμετείχε με απαγγελία κάποιων ποιημάτων. Η ίδια μας δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που παίρνω μέρος σε τέτοιου είδους εκδήλωση. Απόψε θα διαβάσω κάποια ποιήματα που έχουν βραβευτεί στον 3ο διαγωνισμό ποίησης. Είναι τρία ποιήματα που δυσκολεύτηκα λίγο να καταλάβω το νοημά τους αλλά το γεγονός ότι ασχολούμαι με το θεάτρο με βοήθησε ώστε να μπορέσω να καταλάβω και συναισθηματικά το ποίημα. Η ποίηση είναι για όλους αλλά είναι πολύ δύσκολο στον οποιονδήποτε να καταλάβει και να νοιώσει το συναίσθημα που ένοιωθε αυτός που έγραψε το ποίημα. Σήμερα η νεολαία δεν ασχολείται τόσο πολύ με ποίηση καθότι τα social media μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους. Κατά την γνώμη μου καλό θα ήταν να ασχοληθούν και με την ποίηση. Μόνο καλό θα τους κάνει»


images 29

Η Μικαέλα Παπαχρυσάνθου είναι μουσικός και συμμετείχε παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας. Η ίδια μας δήλωσε: «Σήμερα λόγω της διοργάνωσης της βιβλιοθήκης Σπάρτου για τον διαγωνισμό τραγουδήσαμε μελοποιημένη ποίηση, όπως Λέοναρντ Κοέν , Μπόμπ Ντύλαν, Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Γκάτσο κλπ. Ο κόσμος συμμετείχε στην εκδήλωση όπως είδατε και γενικά ενδιαφέρθηκε για αυτή. Για να κατανοήσεις την ποίηση νομίζω ότι πρέπει να έχεις διαβάσει και εσύ πολύ και μετά περνάς σε άλλες σφαίρες αντίληψης. Ο συνηθισμένος άνθρωπος βέβαια δύσκολα καταλαβαίνει τι θέλει να πεί ο ποιητής αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί. Αυτό που συνιστώ τον κόσμο είναι να διαβάζει οσο πιο πολλά βιβλία μπορεί γιατί τόσο πιο πολύς θα είναι ο πνευματικός πλούτος του. Γιατί καλή είναι η τεχνολογία αλλά το βιβλίο δεν αντικαθίσταται.»

images 14

images 27

Η Ανδριανή Ζαγγανά έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε. Η ίδια μας δήλωσε: «Σήμερα είπαμε τραγούδια από ποιητές που ανήκουν σε ευρύτερη γκάμα δημιουργών όπως του Λέοναρντ Κοέν, του Μπομπ Ντύλαν που έχει βραβευτεί με Νόμπελ αλλά και άγνωστων ποιητών. Επίσης είπαμε τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, του Μιχαλη Γκανά ο οποίος είναι ενας εν ζωή μεγάλος ποιητής και μεγάλη περιουσία για τον τόπο μας και είπαμε και ένα τραγούδι του Ορφέα Σπαρτιώτη που η ίδια έχω μελοποιήσει και πραγματικά είναι ένα ωραίο τραγούδι πιστεύω. Βέβαια ανήκει στην ελεύθερη ποίηση και ήταν λίγο δύσκολο να το μελοποιήσω αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Ένα μεγάλο μπράβο στην βιβλιοθήκη Σπάρτου για την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει.»

images 24

Ο Ανδρέας Φούκας είναι ενας νέος ταλαντούχος τραγουδιστής ο οποίος βρέθηκε τυχαία στον χώρο του καταστήματος που έγινε η εκδήλωση και μας δήλωσε: «Τυχαία βρέθηκα εδώ απόψε και συμμετείχα στο πρόγραμμα καθότι με τα κορίτσια γνωρίζομαι πολύ καλά. Τραγούδησα μελοποιημένη ποίηση αλλά και Γιάννη Πάριο που είναι ο αγαπημένος μου. Νομίζω ότι και εγω συνέβαλα στην βραδιά αυτή. Μου άρεσει η ποίηση και διαβάζω πολύ καθότι ασχολούμαι με την μουσική και είναι συσχετιζόμενο με αυτή.»

images 35

Το Hair Styling της Χρύσας Σπαή το επιμελήθηκε η Δήμητρα Γκέκα

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 4910 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 23:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033