Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:38 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 19:50

Ο Γιώργος Γκούνας με το συγκροτημά του στην εκπομπή «Δημοτική Παράδοση» του ΑΧΕΛΩΟΣ TV

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για μια ακόμη φορά το AgrinioBestOf.gr βρέθηκε στα παρασκήνια της εκπομπής του ΑΧΕΛΩΟΣ TV «Δημοτική Παράδοση» και μίλησε με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Αυτή την φορά μαζί μας ήταν ο Γιώργος Γκούνας με το συγκρότημα του. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με όλα τα μέλη του συγκροτήματος για πολλά ενδιαφέροντα και επίκαιρα μουσικά θέματα. Το γύρισμα της εκπομπής πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του Χρήστου Μουρτζιάπη στον Στράτο Αγρινίου.

image 01

image 04

Ολοι οι καλλιτέχνες με τον Χρήστο Μουρτζιάπη στον στούντιο του στον Στράτο Αγρινίου κατά την βιντεοσκόπηση

image 20

Συντελεστές και φίλοι σε γνωστή ταβέρνα του Αγρινίου, όπου έγιναν και οι συνεντεύξεις

image 17


Ο Γιώργος Γκούνας τραγουδάει 31 χρόνια, ξεκίνησε με λαϊκό τραγούδι σε κοσμικά νυκτερινά κέντρα αλλά τελικά τον τράβηξε το δημοτικό τραγούδι. Είναι διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Διδάσκει σε μουσικά σχολεία εδώ και 15 χρόνια. Είναι ψάλτης 20 χρόνια, έχει κάνει μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας.Το 2005 σε πανελήνιο διαγωνισμό παραδοσιακού -δημοτικού τραγουδιού που συμμετείχε πήρε την πρώτη θέση ερμηνεύοντας το τραγούδι 'Σαν τα μάρμαρα της Πόλης'! Ο ίδιος μας δηλώνει ότι: «Έχω κυκλοφορήσει πολλά τραγούδια. Τα τελευταία του έχουν τους εξης τίτλους "Είσαι γυναίκα, είσαι Ζημιά¨,"Ιστορία μου παλιά" και "Σε βλέπω στο ποτήρι σε πίνω και μεθώ"!!. Οι νέοι ασχολούνται με την δημοτική παράδοση η οποία είναι και μια διέξοδος. Και αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που ασχολούνται με την μουσική δεν έχουν καθόλου παραβατική συμπεριφορά. Είναι ένας ακόμη λόγος που παροτρύνουμε τους γονείς να προωθήσουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την μουσική. Οι γονείς μου τραγουδούσαν και αυτοί μου έδωσαν τα πρώτα ερεθίσματα. Ο πατέρας μου είναι ιερέας και τραγουδούσε πολύ ωραία τα Μακεδονικά τραγούδια οπως και η μάνα μου. Ο κάθε τραγουδιστής έχει την δική του ταυτότητα. Μου άρεσε πάρα πολύ ο Τάκης Καρναβάς, ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Ρούκουνας ο Παπασιδέρης. Όλοι αυτοί οι παλιοί καθότι από αυτούς διδαχθήκαμε, η Τασία Βέρα, η Φιλιώ Πυργάκη, αυτοί ήταν οι στυλοβάτες του δημοτικού τραγουδιού. Όπως ο Χρόνης Αϊδονίδης που ήταν στα Θρακιώτικα ο Αλέκος Κιτσάκης στα Ηπειρώτικα ο Σάββας Σιάτρας, ο Δημήτρης Βάγιας κλπ. Σήμερα έχει μπερδευτεί το δημοτικό τραγούδι με το λαϊκό. Αλλά αφού ο κόσμος ανταποκρίνεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Οι πολιτιστικοί παραδοσιακοί σύλλογοι συνεισφέρουν στην παράδοση καθότι δραστηριοποιούνται με τα χορευτικά τους με τις εκδηλώσεις που κάνουν τα καλοκαίρια. Αυτό είναι πολύ καλό όσον αφορά την διάδοση των τοπικών χορών και των τοπικών τραγουδιών ευρύτερα!!!! Η Αιτωλοακαρνανία μου άρεσε πάρα πολύ και θεωρείται όχι άδικα το άντρο του δημοτικού τραγουδιού. Με χαρά θα έρθω αν με καλέσει κάποιος. Εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους. Το φώς της Αναστάσεως να φέρει υγεία, γαλήνη και ειρήνη που είναι πολύ επίκαιρη τώρα τελευταία σε όλο τον κόσμο.»


image 08

O Δημήτρης Χρυσόπουλος κατάγεται από την Κατερίνη, πήγε στο μουσικό σχολείο και επέλεξε τυχαία να ασχοληθεί με το κλαρίνο το οποίο στην συνέχεια το λάτρεψε. Ο ίδιος δηλώνει ότι: «Ασχολείται από τα 13 του και συνολικά 9 χρόνια με το όργανο αυτό. Θαυμάζει τον Βασίλη Σαλέα τον οποίο θεωρεί κορυφαίο καθώς και τον δασκαλό του τον Μάνο Αχαλιτώπουλο, τον οποίο θαυμάζει και του οφείλει ότι ξέρει. Θαυμάζει επίσης τον Μάκη Τσίγκο, τον Κώστα Αριστόπουλο και άλλους πολλούς οι οποίοι ο καθένας έχει την δική του χάρη στο παίξιμο. Κάνει πάρα πολλές ώρες προπόνηση ημερησίως πολλές φορές μέχρι και 10-12 ώρες. Αν και δεν έχει ζήσει τα παλιά παραδοσιακά πανηγύρια θεωρεί ότι τα σύγχρονα πανηγύρια έχουν προσαρμοσθεί στις συνθήκες της εποχής με τάση προς το λαϊκοδημοτικό. Ωστόσο η διαχρονική αξία του παραδοσιακού πάντα ξεχωρίζει. Βλέπει ότι οι νέοι ακολουθούν και πηγαίνουν στα πανηγύρια. Θεωρεί ότι είναι μεγάλη ευλογία ένα παιδί να ασχοληθεί με την μουσική και το μόνο που μπορεί να έχει από αυτό είναι ωφέλειες. Τού άρεσε η περιοχή μας και θα χαρεί πολύ να τον καλέσουν για να έρθει να παίξει σε κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός»


image 10

Ο Ιωάννης Χανδόλιας κατάγεται από την Κατερίνη και ασχολείται από τα 7 του με το αρμόνιο. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών με τον πατέρα του να είναι τραγουδιστής, ο θείος του να παίζει κλαρίνο, τα ξαδέλφια του να παίζουν κιθάρες, οπότε τον πήρε και αυτόν η μπάλα και ασχολήθηκε με το αρμόνιο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι: «Τα πανηγύρια σήμερα έχουν αλλάξει ύφος, έχουν δέσει με το μοντέρνο και το λαϊκό. Ο κόσμος το αγαπάει, θέλει τα πανηγύρια , η νεολαία ακολουθεί και είναι μια διέξοδος για τα καθημερινά προβλήματα. Έχει έρθει πολλές φορές στην περιοχή μας η οποία του αρέσει πάρα πολύ και ευχαρίστως θα ξανάρθει. Με τους νέους δρόμους είναι άλλωστε και πιο εύκολο να έρθει. Με την ομάδα του έχει έτοιμα πολλά τραγούδια στην άκρη τα οποία τα δουλεύουν και σιγά σιγά θα τα παρουσιάσουν στο κοινό. Εύχεται να είμαστε όλοι υγιείς, να σεβόμαστε τις παραδόσεις που έχει ο κάθε τόπος ξεχωριστά και όλοι μαζί, με υγεία και αγάπη να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα. Με γλέντι και χορό όλα θα ξεπεραστούν. Παροτρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το δημοτικό τραγούδι και με το παλιό και με το σύγχρονο και με το παραδοσιακό, να το αγαπήσουν καθότι αυτές είναι οι ρίζες μας» και προσθέτει ότι «εμείς θα τους βοηθήσουμε όπως μας βοήθησαν και εμάς οι παλιότεροι και έτσι θα μπορέσουμε όλοι μας να προχωρήσουμε.»


image 13

Ο Γιώργος Σησιός είναι ντράμερ και στιχουργός, ασχολείται 37 χρόνια με την μουσική, κατάγεται από μουσική οικογένεια! Ο παππούς του επαιζε γκαιντα επαγγελματικά. Ο ίδιος μας δήλωσε ότι: «Γράφω στίχους και τους έχω δώσει σε αρκετούς τραγουδιστές όπως στον Κώστα Σαφέτη το «Είσαι εσύ αγαπημένη Παναγιά». Το δημοτικό τραγούδι σαφώς έχει αλλάξει, αλλιώς ήταν όταν ξεκίνησα εγώ και αλλιώς τώρα. Ωστόσο δεν παύουμε να το υποστηρίζουμε. Παροτρύνω τους νέους να ασχοληθούν αλλά αφού αποφασίσουν να το κάνουν να το κάνουν με αγάπη. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία αγάπη και ειρήνη καθότι περνάμε δύσκολες μέρες.»


Σημείωση: Στην βιντεοσκόπηση συμμετείχε και ένα δικό μας παιδί από το Αγρίνιο, ο κιθαρίστας Φάνης Πεταρούδας, ο οποίος λόγω ανηλειμμένων υποχρεώσεων έπρεπε να φύγει και δεν συμμετείχε στις συνεντεύξεις.

Το AgrinioBestOf.gr ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες για τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπαν και τους εύχεται Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και ότι καλύτερο στην καριέρα τους. Φυσικά θα είναι μεγάλη μας χαρά να τους ξαναδούμε σε κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός στην περιοχή μας, καθότι ως χαρακτήρες και καλλιτέχνες μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOF.gr

Διαβάστηκε 10146 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 00:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033