Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:38 πμ
 
wm small
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 00:33

“CANVAS” – Η πρωτοποριακή έκθεση βινυλίου της ΓΕΑ στο Αγρίνιο κέρδισε τις εντυπώσεις (φωτο - βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την τρέχουσα περίοδο στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Παπαστρατείου μεγάρου της ΓΕΑ φιλοξενείται και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση “CANVAS” με δίσκους βινυλίου. Νοσταλγικές μελωδίες. εξώφυλλα δίσκων και συσκευές αναπαραγωγής αλλων εποχών κοσμούν τον χώρο και αναδεικνύουν την καλύτερη δημιουργική περίοδο της ανθρωπότητας μουσικά και καλλιτεχνικά. Το AgrinioBestOf.gr επισκέφθηκε την έκθεση αρκετές φορές μιλώντας με τους διοργανωτές και μεταφέροντας στους αναγνώστες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτή.
 
canvas gea 34
 
canvas gea 19
 
canvas gea 29
 
Ο κος Ανδρέας Σκαρτσάρης είναι μέλος της ΓΕΑ και ενας από τους διοργανωτές. Ο ίδιος μας δήλωσε: «Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της ΓΕΑ και του Δήμου Αγρινίου. Ασχοληθήκαμε γύρω στους δύο μήνες για να συλλέξουμε το υλικό και να στήσουμε την έκθεση. Η μεγάλη μας αγάπη για αυτό που κάναμε μας εξάλειψε την όποια κούραση και δουλεύοντας συντονισμένα φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου (δηλαδή ενα μήνα) και θα δούμε αν θα πάρει παράταση. Οι ώρες λειτουργίας είναι 18:00 – 21:00 καθημερινά και Σάββατο 11:00 -13:00 εκτος αργιών. Την Δευτέρα 30 Ιανουρίου θα κανουμε ένα πάρτυ μετά τις 21:00 με μουσική των δεκαετιών 60’-70’-80΄. Είστε καλεσμένοι όλοι σας. Σκοπός μας είναι να δώσουμε λίγο χρώμα στην πόλη. Όπως βλέπετε αυτό ξεκινάει από την έξω πλευρά του κτιρίου και φθάνει στο υπόγειο. Πρέπει να πούμε ότι στην έκθεση υπάρχει υλικό από το 1923 δηλ σχεδόν 100 χρόνια. Μπορεί ο καθένας να δεί σε κάθε βιτρίνα η οποία σημειωτέον είναι θεματική δηλαδή αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα, συγκεκριμένη δεκαετία, συγκεκριμένο είδος μουσικής. Εκεί μπορείς να δείς πως διαμορφώθηκλε η κουλτούρα σε κάθε εποχή και πως διαμορφώθηκε μέσα στον χρόνο. Δηλαδή άλλη εικόνα είχαν τα εξώφυλλα την δεκαετία του 60’ άλλη του 70’ και άλλη του 80’ και οι καλλιτέχνες οι ίδιοι προσαρμόστηκαν στην συνθήκες της εποχής και προσάρμοσαν κάθε φορά και τα εξωφυλλά τους. Οσον αφορά την μέχρι τώρα προσέλευση θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική καθότι την επισκέπτονται καθημερινά 40 με 50 άτομα και νέα παιδιά και γονείς με τα παιδιά τους, ώστε να μάθουν και αυτά και να δούν πως ήταν το βινύλιο και όλες τις αντίκες που έχουμε και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και για τα παιδιά γιατί ουσιαστικά βλέπουν κάτι που δεν το ξέρουν. Είναι για αυτά κάτι πρωτόγνωρο. Αλλά και τα παιδιά των Λυκείων βλέπω ότι έχουν ενδιαφέρων. Κάτι που φαίνεται και στο βιβλίο των εντυπώσεων όπου έχουν γράψει ωραία πράγματα και έχουν και άποψη. Υπολογίζουμαι στις μέρες των Χριστουγέννων που θα έρθει πολύς κόσμος για τις γιορτές θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση.»
 
canvas gea 21
 
canvas gea 23 
canvas gea 24
 
Ο κος Γεώργος Ψιλιώτης, είναι συνταξιούχος του Δημοσίου και συλλέκτης δίσκων. Οι δηλώσεις του στην Χρύσα Σπαή.

canvas gea 30
 

Εσείς εδώ συμμετέχετε ως ο πιο κατάλληλος μιας και είστε συλλέκτης δίσκων;

Ναί ακριβώς. Θεωρούμαι από τους πιο μεγαλύτερους συλλέκτες στην Ελλάδα, η συλλογή μου είναι πάνω από 60.000 δίσκους όλων των διαστάσεων, LP, Γραμμοφώνου, 45άρια, 78αρια.

Πότε ξεκινήσατε την συλλογή σας;

Ξεκίνησα να μαζεύω δίσκους 78 στροφών από το 1955. Ημουν τότε οκτώ χρονών. Ο αδελφός μου που υπηρετούσε στα βαρέα όπλα στο Χαϊδάρι, οταν πήρε την πρώτη του άδεια, μας έφερε ένα πικάπ, το οποίο μας μάγεψε. Το συνδέσαμε στο ραδιόφωνο και ξαφνικά και εκεί που ακούγαμε παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια μας έδωσε την δυνατότητα να ακούμε και άλλα είδη καθότι ο αδελφός μου μας έφερε δίσκους του Τσιτσάνη, του Καζαντζίδη, του Περπινιάδη κλπ. Από τότε μου μπήκε το μεράκι και άρχισα να μαζεύω δίσκους. Την δεκαετία του 60 μαθητής πλέον του Γυμνασίου και μετά στο Λύκειο αγόραζα καθημερινά δίσκους. Ολο μου το χαρτζηλίκι πήγαινε εκεί.


canvas gea 22
 
Ποιό είδος μουσικής σας άρεσε περισσότερο;
 

Εκείνα τα χρόνια μέχρι την εφηβεία μου ακούγαμε λαικό τραγούδι. Στην οικογένεια η μάνα μου η οποία αγαπούσε το τραγούδι και πρέπει το μεράκι να το πήρα από αυτήν καθότι τραγουδούσε περίφημα. Ο πατέρας μου ήταν σιδηροδρομικός και επειδη οι γονείς μου κατάγονταν από την Σμύρνη – Μικρά Ασία - είχαν έρθει από το 1922 έδώ πέρα. Ο πατέρας μου μέχρι και τα χρόνια του 70 έλεγε πατρίδα μου. Νόμιζε οτι θα γυρίσουν πίσω. Άκουγε μόνο Τούρκικη μουσική. Έψαχνε τότε στα μεσαία και έπιανε ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και άκουγε Τούρκικα. Εμείς βέβαια δεν ακούγαμε Τούρκικα καθότι δεν είχαμε καμμία ιδιαίτερη σχέση. Την δεκαετία του 60’ άρχισα να μαζεύω 45αρια μέχρι το 1969-1970 που άρχισε να κυκλοφορεί το βινύλιο το οποίο άρχισα να μαζεύω επιμελώς.

Ποιά είναι η αγαπημένη σας δεκαετία, από την μουσική;

Η αγαπημένη μου δεκαετία είναι του 70’. Τότε ξεκίνησα να ακούω όπερα και κλασσική μουσική. Όπερα Κλασσική και Τζάζ. Οι καταβολές μου βέβαια είναι στο ρεμπέτικο και λαικό αλλά 20άρης πλέον έψαχνα στο ραδιόφωνο να βρώ κλασσική μουσική και όπερα. Μαγευόμουν και καθόμουν με τις ώρες να ακούω με τα μικρά ραδιοφωνάκια της εποχής. Βέβαια από το 1971 που απολύθηκα απο τον στρατό άρχισα να μαζεύω δίσκους κλασσικής μουσικής και όπερας κατά δεκάδες.


canvas gea 04
 

Και που τα αποθηκεύατε αυτά που αγοράζατε;

Πάνω σε αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την γυναίκα μου που με ανέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκινήσαμε από ένα μικρό επιπλάκι που ήταν στο χωλ. Από ότι θυμάμαι πάνω ήταν το στερεοφωνικό και από κάτω οι δίσκοι. Μετά φύγαν οι δισκοι από το επιπλάκι και πήγαν στην βιβλιοθήκη, μετά πήγαν και στην άλλη βιβλιοθήκη στο δωμάτιο των παιδιών, μετά στο δικό μας δωμάτιο. Φθάσαμε κάποια στιγμή που οι δίσκοι δεν χωρούσαν πλεον κάπου και ήταν στα πατώματα. Εκ των πραγμάτων αναγκάσθηκα να αγοράσω ένα διαμέρισμα στον 1ο όροφο της πολυκαιτκοίας που έμεινα. Κράτησα ένα μεγάλο σαλόνι και διαχώρισα τον χώρο δημιουργώντας το δικό μου στούντιο και το υπόλοιπο το ενοικίασα. Κάποια στιγμή γέμισε και αυτό καθότι όταν πήγαινα στην Αθήνα δεν έπαιρνα έναν ή δύο δίσκους αλλά γέμιζα το πορτ μπαγάζ του αυτοκινήτου.

Υπήρξατε DJ η ραδιοφωνικός παραγωγός;

DJ όχι, αλλά ραδιοφωνικές εκπομπές κάνω από το 1989. Τότε έκανα στον 9,37 FM Stereo.Σήμερα συνεχίζω κάνοντας κάθε Πέμπτη (22:00 24:00) στο AgrinioWebRadio.gr


canvas gea 25
 

Τα παιδιά σας πήρε κανένα αυτή την αγάπη για την μουσική;

Λυπάμαι κανένα. Ο μικρος ακούει μουσική μπλούζ και ξένα, ο μεγάλος Ελληνικό κυρίως, αλλά το μεράκι το δικό μου δεν το πήρε κανένα.

Η γνώμη σας για το χθες σε σχέση με το σήμερα στην μουσική και στις προτιμήσεις του κόσμου;

Πιστεύω ότι όπως ερχόμαστε προς το σήμερα τα παιδιά αλλοτριώνονταν από άλλα είδη μουσικής και ξέφυγαν από το Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι. Επηρεάστηκαν από άλλα είδη μουσικής. Ωστόσο οι δεκαετίες 70' 80' 90΄ είχαν πολύ ωραία μουσική σε όλα τα είδη.

Είστε ευχαριστημένος από την επισκεψιμότητα στην έκθεση;

Ναί. Βλέπω ότι πέρασε πολύς κόσμος και νέα παιδιά και νομίζω ότι μέρα με την μέρα γίνεται περισσότερο γνωστό οπότε θα περάσουν πολύ περισσότεροι στην συνέχεια. Την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου έχουμε και ένα πάρτυ έδω μετά τις 21:00. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει για να περάσουμε ωραία.

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να εκθέσετε τα συλλεκτικά σας έργα σε άλλη πόλη, θα το κάνατε;

Ναί θα το έκανα ευχαρίστως. Ακόμα και στην περίπτωση που θα ήθελαν και συγκεριμένο είδος μουσικής από την συλλογή μου.


canvas gea 16
 

Τέτοια έκθεση έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα;

Έκθεση με αυτή την μορφή και σε τέτοιο χώρο δεν έχει ξαναγίνει. Γίνονται βέβαια διάφορα παζάρια με πωλήσεις συλλεκτικών δίσκων αλλά έκθεση τέτοιας μορφής και ποιότητας όχι. Σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται πρώτη φορά. Τα εκθέματα υπολογίζω να είναι στα 3000 κομμάτια.

Ευχές για τις μέρες;

Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο. Πάνω από όλα υγεία. Όλα τα άλλα μετά και να ακούμε ποιοτική μουσική. Η καλή μουσική ποτέ δεν πεθαίνει. Καλή μουσική υπάρχει σε όλα τα είδη.


Δείτε και μια βιντεοπαρουσίαση της έκθεσης όπως την κατέγραψε η κάμερα του Ανδρέα Κουτσοθανάση.


 
canvas gea 01
 
canvas gea 02
 
canvas gea 03
 
canvas gea 05 
canvas gea 06 
canvas gea 07 
canvas gea 08 
canvas gea 09 
canvas gea 10 
canvas gea 11 
canvas gea 12 
canvas gea 13 
canvas gea 14 
canvas gea 15
canvas gea 17 
canvas gea 18
canvas gea 20
 
canvas gea 26 
canvas gea 27 
canvas gea 28
canvas gea 31 
canvas gea 32 
canvas gea 33
 
canvas gea 35 
canvas gea 36

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr 

 
Διαβάστηκε 10065 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 16:31
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033