Σάββατο, 25η Ιουνίου 2022  7:42 μμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 11:11

Το μοναστήρι στην παραλία Φωτμού στην λίμνη Τριχωνίδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το μοναστήρι στην παραλία Φωτμού της λίμνης Τριχωνίδας είναι το νέο βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Τα λόγια είναι περιτά.

Ύστερα από διαδρομή 3 περίπου χιλιομέτρων από τα λουτρά της Μυρτιάς προς το βορρά ή κατηφορίζοντας από το Πετροχώρι 3.5 περίπου χιλιόμετρα προς το νότο,σε ήμερη πλαγιά δίπλα στη λίμνη συναντά κανείς το μοναστήρι του ''Φωτμού''. Το Αγιογραφικό πρόγραμμα του καθολικού του Μοναστηριού, ολοκληρώθηκε το 1589, όπως αναφέρει σχετική τοιχογραφία. Ασφαλώς μπορούμε να συμπεράνουμε, πως το χτίσιμο του καθολικού έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα. Το καθολικό, είναι μονόχωρη βασιλική και στηρίζεται με πέτρινες αντιρίδες στα Βόρεια και στα Νότια του κτηρίου. Στα Ανατολικά - Νοτιοανατολικά προβάλλουν τα ερείπια διόροφων κελιών, που φιλοξενούσαν την μοναχική αδελφότητα, όταν αυτή ήταν ακμάζουσα. Το πλακόστρωτο που υπάρχει μπροστά στην είσοδο του Ναού, είναι υπέροχο, ενώ υπέροχες προβάλλουν οι λιγοστές εναπομείνασες Αγιογραφίες, που μαρτυρούν την ύπαρξη κατά τα χρόνια εκείνα του 15-ου αιώνα, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού και θρησκευτικού αισθητηρίου. Αρχικώς η Μονή, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Στον Άγιο Γεώργιο έιναι αφιερωμένο και το μικρό ξωκλήσι στα Βόρεια-Βορειοανατολικά του Μοναστηριού, που σε μικρή απόσταση απ΄ το Μοναστήρι, πρέπει να ήταν ένα μικρό μετόχι του. Την άποψη αυτή υπεστήριζε και ο αείμνηστος καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αθανάσιος Παλιούρας και ενισχύεται απ΄ το γεγονός πως το εκκλησάκι απ΄ τους ντόπιους λεγόταν ανέκαθεν "ο Κείθε Αη-Γιώργης" κατ΄ αντιδιαστολή πρός τον "δώθε Αη-Γιώργη", που ήταν το Μοναστήρι. Η Μονή είναι σήμερα αφιερωμένη στη Θεοτόκο και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου - εορτάζεται το Γεννέσιον της Θεοτόκου.

Πληροφορίες: Αθανάσιος Παλιούρας

aetolia.gr

 

Διαβάστηκε 5125 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 21:19
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα