Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  10:46 πμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 23:34

Λιγότερος εθισμός στο κάπνισμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΑΣ ΤΟ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ!

Και αυτό χάρη στα γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού. Στόχος είναι να μειωθεί η περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η οποία προκαλεί εθισμό: λίγα δευτερόλεπτα αφότου οι καπνιστές εισπνεύσουν τον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως και προσδένεται στους αντίστοιχούς υποδοχείς τον εγκεφάλου. Η σύνδεση αυτή ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κα έτσι, δημιουργείται αίσθημα ευεξίας.

Εάν τα επίπεδα νικοτίνης μειωθούν, ο οργανισμός ζητά νέα δόση. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο τον Ντόρτμουντ κατάφεραν με τη χρήση της τεχνολογίας CRISPR-Cas9 να «ψαλιδίσουν» και ν' απενεργοποιήσονν έξι γονιδιακές αλληλουχίες σε ένα φυτό καπνού που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή νικοτίνης.

Ο καπνός αυτού τον είδους περιέχει συνήθως περίπου 16 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης ανά γραμμάριο, ενώ στη γενετικά τροποποιημένη εκδοχή του μόνο 0,04 χιλιοστόγραμμα. Η χαμηλότερη τιμή πού μετρήθηκε μέχρι στιγμής από άλλους ερευνητές ήταν 0,4 χιλιοστόγραμμα.

Ωστόσο, ο γενετικά τροποποιημένος καπνός δεν καταπολεμά τον ψυχολογικό εθισμό, ο οποίος είναι εξίσου επιβλαβής με τον σωματικό. Η πίσσα που προκύπτει από τον καπνό προσκολλάται στα τριχίδια των αεραγωγών και των πνευμόνων. 0 καπνός περιέχει 250 τοξικές ουσίες, 90 εκ των οποίων ταξινομούνται ως καρκινογόνες.

Άρθρο στο περιοδικό GEO 04-2021

φωτο: emedi.gr

Διαβάστηκε 1573 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 23:38
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία