Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:51 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 09:45

Στην λίμνη Στράτου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Eβδομάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σειρά πετυχημένων εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα #EUGreenWeek πραγματοποιήθηκαν φέτος, με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο.

green week acheloos 07

H φετινή Πράσινη Εβδομάδα της Ε.Ε. η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, που διεξάγεται από 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, επέτρεψε στους πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε. να συζητήσουν το θέμα της μετάβασης σε μια οικολογική κυκλική οικονομία με μηδενική ρύπανση.

Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα εθελοντών της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ της οποίας η Ε.Ε. ενέκρινε το αίτημά της για διοργάνωση πολυθεματικών εκδηλώσεων με θέμα,Περιβάλλον & Πολιτισμός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Αγρινίου, το Europe Direct Δυτικής Ελλάδος, με φορείς, συλλογικότητες, ενεργούς πολίτες και άλλους εθελοντές πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα με πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, στο εορταστικό event που έλαβε χώρα δίπλα στον Αχελώο ποταμό- στην τεχνητή Λίμνη Στράτου.Το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά και εφήβους, όπως πεζοπορίες, ποδηλατοδρομίες, δεντροφύτευση, μουσική στη λίμνη, ξεναγήσεις, θαλάσσιο ski καθώς και συλλογή από πλαστικά είδη.

green week acheloos 38

Το AitoloakarniaBEST.gr βρέθηκε εκεί με την Χρύσα Σπαή να μιλά με εκπροσώπους των παρευρισκόμενων συλλόγων αλλά και με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

green week acheloos m06

green week acheloos 05

Ο κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων & Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδος δήλωσε: "Φέτος αποφασίσαμε και μετά από τα δύο χρόνια πανδημίας, να δημιουργήσουμε μια συμμαχία τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την αγροδιατροφή μεταξύ περιφέρειας, Δήμου Αγρινίου, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε δυο ζητήματα: Πρώτον την διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος και δεύτερον την ανάδειξη τοπικών προϊόντων μέσω αγροδιατροφής, όπου πλέον καθίσταται σημαντικό. Όμως αναδεικνύεται και κάτι άλλο: Η διαχείριση και η ανάδειξη των υδάτων, ιδιαίτερα στην περιοχής μας, όπως ο Αχελώος που είναι ο ζωοδότης ποταμός μας και με αυτό το πρίσμα αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον όλοι μας. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει σιγά σιγά να αποκτήσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες και συνεργασίες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες προκλήσεις τις οποίες βιώνουμε όπως είναι η κλιματική αλλαγή."

green week acheloos 02

green week acheloos m22

green week acheloos 13

Η κ. Μαίρη Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων δήλωσε: "Έγινε μια σημαντική δράση με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Δήμου Αγρινίου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ. Ευχαριστούμε την κα Παρθενία Χαρίτου που μας βοήθησε να προβάλουμε τα προϊόντα μας. Σκοπός του Συλλόγου καί της διοίκησης είναι να αναδεικνύει τα ήθη έθιμα και τα τοπικά προϊόντα του τόπου μας."

green week acheloos 04

green week acheloos 08

Η κ. Αρετή Μαμασούλα-Μακρή πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοκιμίου «Η πρόοδος» δήλωσε: "Συμμετέχουμε σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεύοντας τοπικά προϊόντα από την περιοχή μας, από το χωριό μας. Έχουμε μέλι, τσίπουρο, παραδοσιακές πίτες, γλυκά, ντομάτες, λικέρ. Πρέπει να γυρίσουμε στο υγιεινό τρόπο διατροφής καθότι είναι ο ποιο σωστός και πιο ασφαλής δρόμος να κατακτήσουμε την υγεία μας και να φροντίζουμε το περιβάλλον γιατί είναι η ζωή μας."

green week acheloos 16

Η κ. Γεωργία Κορδόση πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη» δήλωσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, καθότι είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον γιατί αφορά την ζωή μας. Είναι μεγάλη μου χαρά που μου δίνετε η ευκαιρία να κάνω γνωστά προϊόντα από το χωριό μας, όπως οι πράσινες ελιές καλαμών που είναι και το βιοποριστικό του χωριού. Οι ελιές είναι βιολογικές.  Λόγω του πετρώδους του εδάφους στην περιοχή μας, η ελιά έχει πολύ λεπτή φλούδα και το κουκούτσι δεν έχει καθόλου σάρκα. Αυτή είναι η διαφορά της ποικιλίας ελιάς από την Σταμνά Μεσολογγίου".

green week acheloos 20

green week acheloos 19

green week acheloos 22

green week acheloos 24

Η κ. Ρούλα Κότσιαλου από τον Σύλλογο Γυναικών Βάλτου δήλωσε: "Εκπροσωπούμε προϊόντα του ορεινού Βάλτου. Και σε τέτοιες εκδηλώσεις θέλουμε να παίρνουμε μέρος για να γνωρίσει ο κόσμος τα προϊόντα που παράγουμε. Οπότε ευχαριστούμε τους διοργανωτές και θα στηρίζουμε πάντα αυτές τις δραστηριότητες."

green week acheloos 25

green week acheloos 28

Η κ. Ιωάννα Σαγάνη πρόεδρος της Τ.Κ. Σπολαίτας  δήλωσε: "Η Σπολάιτα είναι ένα πανέμορφο χωριό που βρέχεται από τον Αχελώο. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έχουμε φέρει τα τοπικά μας προϊόντα που είναι το μέλι και οι ελιές και κάποια παραδοσιακά εδέσματα της Αιτωλοακαρνανίας. Ευχόμαστε αυτή η μέρα να εδραιωθεί και να γίνετε κάθε χρόνο. Στηρίζουμε πάντα την προσπάθεια των διοργανωτών."

green week acheloos 29

Η κ. Αίγλη Σταλίκα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης «Το παλαιόκαστρο» μας δήλωσε: "Εμείς είμαστε δίπλα στον ποταμό Αχελώο, μεγαλώσαμε εδώ, παίξαμε, κολυμπήσαμε μικρά και εκθέτουμε τοπικά προϊόντα όπως μέλι , ελιές κλπ."

green week acheloos 26

green week acheloos 36

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε: " Σήμερα Γιορτάζουμε την Πανευρωπαική Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε όλες της πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με τον Δήμο Αγρινίου και φορείς της περιοχής οργανώσαμε αυτή εδώ την εκδήλωση, δίπλα στον ζωοδότη ποταμό Αχελώο, θέλοντας να καταδείξουμε το πώς πρέπει να συνδιάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και την φυσική μας κληρονομιά  με την γαστρονομία. Αν θέλουμε να έχουμε καλή υγεία θα πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον και την γη μας. Γιατί μια γή την έχουμε."

green week acheloos 39

green week acheloos p1

Ο κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης Δήμαρχος Ξηρομέρου μας δήλωσε: "Μια μέρα γιορτής και μια μέρα ευθύνης. Κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, σύγχρονοι όροι. Κανόνες και όρους πρέπει να ακολουθούμε με μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να υπάρχει μέλλον και για μας και τα παιδιά μας. Να συγχαρούμε τον Δήμο Αγρινίου και προσωπικά τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου για αυτή την πρωτοβουλία,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη μας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ που ουσιαστικά ανέλαβε, με την κα Παρθενία Χαρίτου σήμερα την όλη διοργάνωση. Ευχαριστούμε επίσης και όλους τους θεσμικούς φορείς που παρευρίσκονται σήμερα εδώ. Πραγματικά γευσιγνωσία, αγροτουρισμός, αγροδιατροφή, γεγονότα και πράγματα που μπαίνουν στην ζωή μας σιγά σιγά και βοηθάνε στην ανάπτυξη της περιοχής μας."

green week acheloos p2

green week acheloos 42

Η Αντι/χος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου δήλωσε: "5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  που γίνονται σε όλη την Ευρώπη   από την Ευρωπαϊκή επιτροπή   περιβάλλοντος είναι και αυτή η εκδήλωση η οποία γίνεται από την περιφέρεια Δ.Ε. τον Δήμο Αγρινίου και την ΑΜΚΕ ΕΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ. Είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στην λίμνη Στράτου του ποταμού Αχελώου, διότι το θέμα της εκδήλωσης μας είναι «Αχελώος ζωοδότης ποταμός, περιβάλλον και πολιτισμός». Βρισκόμαστε λοιπόν δίπλα στον ποταμό Αχελώο πραγματοποιούμε μια υπέροχη εκδήλωση, με εξαιρετικούς ομιλητές και με την παρουσία πολλών πολιτιστικών συλλόγων, που εκθέτουν ο καθένας στο δικό του κιόσκι, τα προϊόντα της περιοχής, όλα αυτά που μπορούν να παράγονται από τον ποταμό Αχελώο. Παράλληλα έχουμε και καταπληκτικά κεράσματα για όλους όσους παρευρίσκονται στην εκδήλωση. Μια εξαιρετική εκδήλωση που έχει σχέση με την ενημέρωση σχετικά με το περιβάλλον, όχι μόνο με την καταστροφή που γίνεται σε αυτό αλλά και με την ανάγκη να καταλάβουμε όλοι μας, ότι από εμάς από το καθένα ξεχωριστά εξαρτάται να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, δεν έχουμε περιθώρια, πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν."

green week acheloos 44

Η κ. Παρθενία Χαρίτου πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ που είχε και την επίβλεψη της εκδήλωσης δήλωσε: "Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής πράσινης εβδομάδας που διοργανώνεται πρώτη φορά δίπλα στον Αχελώο. Στόχος μας είναι ο Αχελώος να καταστεί το ποτάμι που δίνει ζωή, το ποτάμι που δίνει τροφή και να καθιερωθεί ένα φεστιβάλ κάθε χρόνο που να αναφέρεται στην τοπική γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα και την ανάπτυξη γύρω από το ποτάμι."

green week acheloos 46

green week acheloos m05

green week acheloos m10

green week acheloos m11

green week acheloos m15

green week acheloos m20

green week acheloos m19

Φωτογραφίες μας διέθεσε και η Μαριάννα Γεωργίου

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

 

Διαβάστηκε 1101 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 13:09
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033